wagmg

wagmg

Dobjuk oda Ukrajnát?

2023. augusztus 08. - arthurthedent

Megint olvastam egy cikket az Indexen, megint felhúztam magam. Tudom, nem kellene, nem tehetek róla.

Ilyesmit olvastam:

A HÍD ELLENI TÁMADÁS VALÓBAN TERRORAKCIÓNAK MINŐSÜL, AMELY SEMMILYEN HADICÉLT SEM SZOLGÁLT, CSAK AZ UKRÁNOK HARCI KÉPESSÉGÉT ÉS A HÍD SEBEZHETŐSÉGÉT DEMONSTRÁLTA.

A kercsi híd az orosz sereg legfontosabb utánpótlási vonalát biztosítja. Katonai szempontból egyszerűen nem lehet túlértékelni a stratégiai jelentőségét. Aki már ránézett a térképre, annak ezt látnia kell! Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mondhat olyat valaki, hogy a kercsi híd támadásának nincs stratégiai jelentősége.

Nehezebb kérdés azonban, hogy egy ilyen támadás mennyire tekinthető legitimnek a folyamatosan eszkalálódó háborúban. A legitim hadicélnak tekintett objektumok köre az elmúlt másfél esztendőben folyamatosan bővült. Elsőként Ukrajna kezdett lecsapni olyan létesítményekre, amelyek 2022 februárja előtt már orosz ellenőrzés alatt álltak.

Elsőként Ukrajna?! Mégis az orosz-ukrán háborúban ki csapna le olyan létesítményekre, amik már régóta orosz ellenőrzés alatt állnak. A vizigótok?

Elmondanám, hogy elsőként Oroszország kezdett lecsapni olyan létesítményekre, amik már 2022 februárja előtt ukrán ellenőrzés alatt álltak. Kijev külvárosában lövöldöztek, most is lövik Kijevet. Elsőként! 

Aztán már nemcsak a Krím, de Moszkva is bekerült az ukrán (azaz a nyugati) fegyverek legitimnek tartott célpontjai közé.

Azért konkrétan hazudni nem kellene. A nyugati fegyverek közül azok, amik ilyen nagy hatótávolsággal rendelkeznek, konkrétan korlátozva vannak az ukrán területekre. A programjuk nem hajlandó olyan GPS területekre menni, amik oroszország nyugat által elismert részei. Ez közismert. Moszkva nem legitim célpontja a nyugati fegyvereknek.

Ugyanakkor persze Kijev a háború első napjától célpontja az orosz fegyvereknek, így természetesen Moszkva is legitim célpontja az ukrajnai hadseregnek. Mégis hogyan lenne máshogy?

Mindig elborzadok, amikor az orosz közvélemény azon háborog, hogy az ukránok oroszországot lövik. Mégis, hogyan máshogy tanítanák meg az oroszoknak, hogy nem jó dolog az a légiriadó? Mégis hogyan képzelik, én lőlek mindennel amim van, de ha visszakapom az ezredét is a nyakamba, akkor sírásra görbül a szám?

 A kercsi híd mégis más minőséget jelent, mint egy vasútállomás, vagy akár egy repeszek eltalálta lakóház.

Igen, a kercsi híd katonai utánpótlási vonal, a lakóházak, kórházak, szülészetek meg nem azok. De álljunk meg itt egy szóra! Az oroszok egész városokat semmisítettek meg, tettek a földdel egyenlővé. Arról beszélni, hogy "repeszek által eltalált lakóház" végtelenül álságos. Normális ember ilyet nem mond!

Repeszek által eltalált lakóház, mi?

Folytatódik...

Nagyon nehéz lesz békét teremteni a két nemzet között, de minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz. 

Ezt rengetegszer hallani magyarországon, szerintem a magyar politikai elit egyik hivatalos dogmája.

Természetesen nem igaz. Semmi sem igaz abból, hogy minél tovább tart egy háború, annál nehezebb békét kötni. Minden háború úgy kezdődik, hogy valaki nem akar békét és minden háború úgy végződik, hogy minden érintett fél békét akar. Máskülönben nem lenne vége a háborúnak. Minél tovább tart egy háború annál inkább békét akarnak a felek. A német sereg a második vlágháború végén békét akart. Sokáig nem akartak békét, de a végére már szerettek volna békét kötni.

Tudom, visszatekintve őrültségnek hat majd tudatosan tovább prolongálni a pusztítást, több százezer fiatal élet kioltását. 

Az sincs kizárva, hogy a háború végére az orosz hadsereg nem gyengébb, hanem erősebb és korszerűbb lesz a 2022. februári inváziós erőnél.

A kijelentések, amiket mindenféle racionális érvek nélkül tesznek emberek mindenféle racionális érv nélkül el lehet vetni. Semmi okunk nincs azt gondolni, hogy az orosz hadsereg megerősödik vagy korszerűbb lesz.

Európa hetvennyolc éve békében él, amit leginkább az amerikai és az orosz elrettentő erő egyensúlya biztosít.

Jesszusom, dehogy! Európában nem volt hetvennyolc éven keresztül béke, még magyarországon sem. Magyarországon például 1956-ban lőttek az orosz tankok, amit azért békének nevezni fura volna. Csehszlovákiában 1968-ban voltak harcok. Jugoszláviában 1990-ben. Ukrajnában 2014-ben. Ha az oroszokat is ide számoljuk, akkor említést érdemel az első és második Csecsen háború 1994-ben és 1999-ben. 

És nem, nem az erő egyensúlya biztosította a békét. Korántsem! A hidegháború során az USA és a Szovjetúnió a kölcsönösen biztosított elpusztítás (MAD, Mutually Assured Destruction) helyzetében voltak. Szó sem volt arról, hogy egyforma erősek lettek volna, arról volt szó, hogy az atomfegyverekkel mindkét fél képes lett volna elpusztítani a másikat. Nem ugyanaz. Az erőegyensúly az oroszok legendája volt, álma. 

De Izrael is többször visszatáncolni kényszerült, a Szovjetunió európai szatellit államai pedig nem is álmodhattak önálló háborús kalandokról. Nagyon itt lenne az ideje annak, hogy az Egyesült Államok a békekötésre szorítsa Ukrajnát.

Nyilvánvalóan ez a legvérlázítóbb elgondolás amit valaha hallottam az ukrán háborúról. 

Először is szatellit államai (valójában gyarmatai) az oroszoknak vannak. Ukrajna nem szatellit állama amerikának, azt követelni, hogy az USA tekintse szatellit államnak és szorítsa békekötésre igazából azt jelenti, hogy szaladjunk vissza a 19. századi gyarmatbirodalmak világába, mert milyen frankón is működött az. Elborult gondolat. Orosz gondolat. A Putyin-terv része.

Másodsorban erkölcsi oldalról nézve milyen lenne már, ha az USA a saját politikai céljai elérése érdekében oroszországnak ajánlaná fel az ukrán területeket? Lenne egy Putyin-Biden paktum, ahol felosztják az európai államokat? 

De főleg, gondolkodjunk már el, hogy mik a történelmi tapasztalatok! A második világháború előtt a nyugati hatalmak azon ügyködnek, hogy ha pár országot odadobnak Hitlernek, akkor majd jóllakik, betelik az étvágya és ők megússzák az egészet, békét nyernek. Csehszlovákai kell? Na jó, a tied lehet! Lengyelország kell? Na jó, tied lehet! És működött? Nem, nem működött, a birodalmak, diktátorok nem szoktak megállni, amikor sikereket érnek el, nem "laknak jól". 

Az Európai Unió vezetőinek pedig meg kellene érteniük, hogy minden újabb háborús nap tovább növeli a majdani újjáépítés költségeit, azok növekedése pedig az EU belső rendjét veszélyezteti.

Hát persze, hogy ez is butaság! Az, hogy Hitlert az elején hagyták gengszterkedni mennyiben csökkentette a második világháború okozta károkat? Ja, semennyire.

Ha Putyin az első három napon tényleg elfoglalja Ukrajnát, akkor vajon mit tett volna? Beloruszia nyilván anschluss, már most is erről beszélnek. Moldova? Hát erről is beszélnek, hisz ott is élnek oroszok, hoppá, bekaplak. A balti államok? Ja, NATO... 

Egy kérdés: elhinné -e Oroszország, hogy a NATO kész a világháborút kockáztatni, a katonák vérével fizetni, ha mondjuk bevonul Litvánia csücskébe, hogy Kalinyingrád felé összeköttetést létesítsen, amikor a NATO még arra sem képes, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának? Elhinné -e Oroszország, hogy a NATO csapatok hadra kelnek, ha előtte az USA ajándékba adja Ukrajnát, hogy elkerülje a háborút? Ha Ukrajnát odaadja, akkor Litvániát miért nem? Lettországot miért nem?

Ha az orosz csapatok levennék a katonai jelzéseket? Ha lenne Litván politikus, aki kimondottan kérné, hogy Putyin vonuljon be? Csak mondjuk a határ közelébe, kis züld emberekkel, a légierő otthon maradna?

És még egy kérdés: Lengyelország elhinné, hogy a NATO majd a segítségére siet, ha az Ukránokat odadobták? Magyarország elhinné? Mit érne egy katonai szövetség szava, szerződése, papírja, amelyik fél repülőgépet küldeni Ukrajnának? Mit ér a NATO, amelyik első szóra országokat dob oda a megszállóknak?

Igen, Krausz Tamás jól érzi: a kercsi híd támadása katonailag lehet akár legitim lépés is, de politikailag közelebb vihet minket egy még nagyobb tragédiához.

Az agresszió, a háború ilyen, kiszámíthatatlan. Putyin, Oroszország ilyen, bármit is csinálunk az közelebb vihet minket a tragédiához. Jó, hogy így másfél év után kezd tudatosulni, hogy egy bűnöző, terrorista állam nukleáris fegyverarzenállal bármikor tragédiát okozhat.

Amikor az erőszak veszi át az irányítást a dolgok kiszámíthatatlanokká válnak. Nem lehet tudni mi lesz, ha meghunyászkodsz lehet, hogy jobban jársz, ha felemeled a fejed, ha védekezel lehet, hogy jobban jársz.

Az erőszakban egy a biztos, minden esetben van egy határ, amikor nincs más megoldás, mint ellenállni, amikor védekezni kell. Van egy pont, amikor rádöbbensz, hogy nincs hova hátrálnod.  Aki nem vette volna észre Európa, Magyarország, a NATO ebben a helyzetben van. Nincs hova hátrálni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6518188255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.08. 06:01:34

A háború első napjától nem titkoltam, hogy totális orosz győzelemnek örülnék. Most is így gondolom.

Ettől függetlenül ha valaki megtámad és részben megszáll egy országot, akkor ne sírjon, ha a megtámadott ország visszatámad. A híd egyértelműen legitim katonai célpont, és ezen az sem változtat, hogy civilek is használják. Az oroszok felelőssége a civil forgalom elterelése egy katonai célpontról. Nem sírni kell, hanem hatékonyan megvédeni a hidat.

arthurthedent 2023.08.08. 07:00:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A híd egyértelműen legitim katonai célpont"

Ritkán, de előfordul, hogy egyetértünk. :)

atomic power 1986DucaDuca 2023.08.08. 22:08:22

@arthurthedent:

Első megállapítás:

" Európában nem volt hetvennyolc éven keresztül béke, még magyarországon sem."

Második megálapítás (üti az elsőt):

"És nem, nem az erő egyensúlya biztosította a békét. Korántsem! A hidegháború során az USA és a Szovjetúnió a kölcsönösen biztosított elpusztítás (MAD, Mutually Assured Destruction) helyzetében voltak."

Hamleti kérdés: Béke vagy háború?

Harmadik megállapítás:

"Ukrajna nem szatellit állama amerikának, azt követelni, hogy az USA tekintse szatellit államnak és szorítsa békekötésre igazából azt jelenti, hogy szaladjunk vissza a 19. századi gyarmatbirodalmak világába, mert milyen frankón is működött az. "

Negyedik megállapítás (üti a harmadikat):

"Másodsorban erkölcsi oldalról nézve milyen lenne már, ha az USA a saját politikai céljai elérése érdekében oroszországnak ajánlaná fel az ukrán területeket? "

" Elhinné -e Oroszország, hogy a NATO csapatok hadra kelnek, ha előtte az USA ajándékba adja Ukrajnát, hogy elkerülje a háborút? Ha Ukrajnát odaadja, akkor Litvániát miért nem? "

Csak erkölcsi akadálya van annak a felajánlásnak? Ha Ukrajna nem az USA bábállama, akkor ez hogy merül fel? Csak saját tulajdont lehet ajándékba adni!

"És még egy kérdés: Lengyelország elhinné, hogy a NATO majd a segítségére siet, ha az Ukránokat odadobták? Magyarország elhinné? Mit érne egy katonai szövetség szava, szerződése, papírja, amelyik fél repülőgépet küldeni Ukrajnának? Mit ér a NATO, amelyik első szóra országokat dob oda a megszállóknak?"

Ez a csúcs! A nem NATO tag Ukrajnát egy lapon emlegetni védelem biztonság szempontjábül NATO tagországokkal!

arthurthedent 2023.08.08. 23:00:01

@atomic power 1986DucaDuca: "Második megálapítás (üti az elsőt):"

Nem, nem üti. Amerika és a Szovjetúnió nem háborúzott közvetlenül egymással, európa jó részében az idő jó részében béke volt. De nem volt (egész) európában 78 éven keresztül béke.

arthurthedent 2023.08.08. 23:04:23

@atomic power 1986DucaDuca: "Ez a csúcs! A nem NATO tag Ukrajnát egy lapon emlegetni védelem biztonság szempontjábül NATO tagországokkal!"

Bármit lehet egy lapon emlegetni bármivel. Nincs olyan szabály, hogy csak azokat a dolgokat lehet emlegetni, amiket te emlegetni akarsz, nincs olyan szabály, hogy ne lehessen párhuzamot húzni két eset közt, mert neked nem jön be.

Orozország Merkel és Trump idejében levonta a következtetést, hogy Németország és az USA puhap.cs, az egyik a határait sem tudja megvédeni a migránsoktól, a másik meg ódákat zeng, hogy mennyire nem baj, ha Putyin gyilkos meg mennyire nincs értelme már a NATO-nak.

Hidd el, nem azt a következtetést vonta le Putyin, hogy "ja, de nem lehet egy lapon emlegetni más országokkal, mert nem NATO tagország". Ha lesütöd a szemed és remeg a hangod megütnek. Nem azt gondolják, hogy ja, de ha majd anyázom bátor lesz és kiegyenesedik a gerince.

arthurthedent 2023.08.08. 23:05:46

@atomic power 1986DucaDuca: "Csak erkölcsi akadálya van annak a felajánlásnak? Ha Ukrajna nem az USA bábállama, akkor ez hogy merül fel? Csak saját tulajdont lehet ajándékba adni!"

Úgy merült fel, hogy egy moszkovita propagandista írt egy cikket az indexen. Ott az idézet. És nem mondtam, hogy "csak" erkölcsi akadálya van, leírtam még pár más akadályt is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 07:13:38

@arthurthedent:

"Európában nem volt hetvennyolc éven keresztül béke, még magyarországon sem."

Hát hogy is lehetett volna béke, amikor a Kovacs úr naponta verte Kovacsnét? (Nem rólam van szó, nálunk én verem a Kovács urat.)

Szóval egy polgárháború a nemzetközi béke szempontjából nem számít. Ugyanúgy nem számít '56, '68 vagy Lengyelország, hiszen nem csaptak össze reguláris hadseregek, hanem csak egy felkelést vertek le.

Talán Jugoszlávia szétesése lehet határeset, de ahogy az USA-béli Észak-Dél háborúját is polgárháborúnak tekintik, hiszen egy országon belül harcoltak reguláris hadseregek, úgy ez áll Jugoszláviára is.

Tehát országok közötti háború nem volt.

Megint a megszokott sémát alkalmazod, kitágítod egy fogalom jelentését, hogy ezzel érvelhess a vélt igazad mellett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 07:21:33

@arthurthedent:

"Ukrajna nem szatellit állama amerikának, azt követelni, hogy az USA tekintse szatellit államnak és szorítsa békekötésre"

Ukrajna már onnantól az USA de facto szatellitállama, hogy az USA tartja lélegeztetőgépen. Az USA-nak nem kell békekötésre szorítania Ukrajnát, elég lenne beszüntetnie a fegyveres és anyagi támogatását - ami ugye semmiképp nem mondható kényszerítésnek.

arthurthedent 2023.08.09. 07:24:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ukrajna már onnantól az USA de facto szatellitállama, hogy az USA tartja lélegeztetőgépen."

Ja, a rabszolgámnak számítasz, mert adományokkal segítelek. Így kell ellentétes fogalmakat összemosni. :(

"elég lenne beszüntetnie a fegyveres és anyagi támogatását - ami ugye semmiképp nem mondható kényszerítésnek"

Lekapcsolom a lélegeztetőgépedet, de tőlem igazán továbblélegezhetsz, ha akarsz? :D

arthurthedent 2023.08.09. 07:32:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szóval egy polgárháború a nemzetközi béke szempontjából nem számít. Ugyanúgy nem számít '56, '68 vagy Lengyelország, hiszen nem csaptak össze reguláris hadseregek, hanem csak egy felkelést vertek le."

Tudjuk, nem háború, csak különleges katonai hadművelet. A kommunistákra mindig is jellemző volt, hogy addig gyúrmáztak a szavakkal, amíg a tehénf.sból kakaós kalács lett, aztán megpróbálták megetetni velünk. :D

"Tehát országok közötti háború nem volt.
Megint a megszokott sémát alkalmazod, kitágítod egy fogalom jelentését, hogy ezzel érvelhess a vélt igazad mellett."

Ja, mert az orosz tankok bevonultak Budapestre, lövöldöztek, ágyuztak, géppuskáztak, de nem volt háború, mert az már a fogalom kitágítását jelentette volna. El sem tudom képzelni milyen lett volna, ha háború is lesz. :D

Figyu! Moszkovita propagandista védenced azt mondta, hogy "béke volt". Értem én, hogy "nem volt háború", de ő egyenesen azt mondta, hogy európában 78 éven keresztül béke volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 09:03:59

@arthurthedent:

"a rabszolgámnak számítasz, mert adományokkal segítelek"

Ha az életben maradásom függ az adomanyaidtól, akkor függő helyzetben vagyok. Ha ezeken felül gigantikus hiteleket is nyújtasz nekem, akkor ki vagyok szolgaltatva neked.

Tudom, hogy egy romantikus hívő mindenhol az erkölcsi értékeket keresi, de egy romantikus sem lehet annyira hü... khmmm. naiv, hogy azt higgye, az USA puszta szívjóságból, nem pedig geopolitikai érdekből segíti Ukrajnát.

"Lekapcsolom a lélegeztetőgépedet, de tőlem igazán továbblélegezhetsz, ha akarsz? :D"

Egy önként adott segítség beszüntetése szigotúan nézve nem az. Azért vedd észre, hogy ezzel te is elismerted hogy Ukrajna immáron az USA szatellitállamává vált. Oké, kapálózik, de ők is tudják, hogy csak az európai segítséggel nem húznák sokáig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 09:08:04

@arthurthedent:

"mert az orosz tankok bevonultak Budapestre, lövöldöztek, ágyuztak, géppuskáztak, de nem volt háború"

Pontosan. Az nem háború volt.

"mert az már a fogalom kitágítását jelentette volna."

Pontosan azt.

"El sem tudom képzelni milyen lett volna, ha háború is lesz. :D"

Háború az lett volna, ha a magyar reguláris hadsereg harcol a szovjet hadsereg ellen. Ami nem történt meg.

arthurthedent 2023.08.09. 10:07:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha az életben maradásom függ az adomanyaidtól, akkor függő helyzetben vagyok."

De nem vagy szatellitállam.

"Tudom, hogy egy romantikus hívő mindenhol az erkölcsi értékeket keresi, de egy romantikus sem lehet annyira hü... khmmm. naiv, hogy azt higgye, az USA puszta szívjóságból, nem pedig geopolitikai érdekből segíti Ukrajnát."

Szándékos érvelési hiba, amikor úgy állítod, hogy egyedül a "puszta szívjóság" és a "szatellitállam" a lehetséges válaszok.

"Háború az lett volna, ha a magyar reguláris hadsereg harcol a szovjet hadsereg ellen. Ami nem történt meg."

Béke meg akkor lett volna, ha nincs lövöldözés. Csak egy elmebeteg gondolhatja, hogy béke volt, mert az orosz sereg nem a katonákat, csak a civileket gyilkolta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 11:05:07

@arthurthedent:

"Csak egy elmebeteg gondolhatja, hogy béke volt, mert az orosz sereg nem a katonákat, csak a civileket gyilkolta."

Fegyvereseket gyilkolt. Az a civil, aki fegyvert fog, az már nem civil, hanem fegyveres felkelő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 11:09:33

@arthurthedent:

"Szándékos érvelési hiba, amikor úgy állítod, hogy egyedül a "puszta szívjóság" és a "szatellitállam" a lehetséges válaszok."

Igazad van, a politikaban csak a szatellitállam a lehetséges valasz. A politikában csak az érdek számít.

Az EU migránspolitikája persze épp rnnek a cáfolata, de amögött is - legalábbis részben - tévesen felfogitt gazdasági érdek állt. Na meg a hülyeség, higy majd a muzulmán migrik integralódnak és eltartják a német nyugdíjasokat.

atomic power 1986DucaDuca 2023.08.09. 15:58:12

@arthurthedent:

"Amerika és a Szovjetúnió nem háborúzott közvetlenül egymással, európa jó részében az idő jó részében béke volt. De nem volt (egész) európában 78 éven keresztül béke."

Hidegháború volt. Több száz amerikai felderítő repülőgépet lőttek le ebben az időszakban a szovjet légtérben.

"Bármit lehet egy lapon emlegetni bármivel. Nincs olyan szabály, hogy csak azokat a dolgokat lehet emlegetni, amiket te emlegetni akarsz, nincs olyan szabály, hogy ne lehessen párhuzamot húzni két eset közt, mert neked nem jön be."

Ez komoly politikusra nem érvényes. Komoly politikus tudja, hogy Ukrajnát nem védheti meg a NATO. Se hatásköre, se Illetékessége.

"Aki nem vette volna észre Európa, Magyarország, a NATO ebben a helyzetben van. Nincs hova hátrálni."

Oroszország ugyanígy érezheti. Elvégre nem Oroszország terjeszkedett a NATO irányába, hanem pont fordítva.

arthurthedent 2023.08.09. 16:50:30

@atomic power 1986DucaDuca: "Hidegháború volt. Több száz amerikai felderítő repülőgépet lőttek le ebben az időszakban a szovjet légtérben."

Háppersze. Csak ruszkik olyan rendesek, hogy nem említették őket. Csak egyet. :D

"Ez komoly politikusra nem érvényes. Komoly politikus tudja, hogy Ukrajnát nem védheti meg a NATO. Se hatásköre, se Illetékessége."

Hatáskör meg illetékesség! Azta! A Putyint nyilván rohadtul meg fogja hatni a hatáskör meg az illetékesség, körülbelül mintha az útleveledet lobodtatnád egy elefántnak, amelyik épp el akar taposni. :D

"Oroszország ugyanígy érezheti. Elvégre nem Oroszország terjeszkedett a NATO irányába, hanem pont fordítva."

Ó, de hisz a NATO-nak nincs sem HATÁSKÖRE sem ILLETÉKESSÉGE megtámadni bárkit is. Akkor KOMOLY politikus miért érezheti, hogy nincs hova hátrálni? :D

Figyu, csak hülyéskedek, nem kell válaszolnod. Ezen a szinten nincs értelme. :(

arthurthedent 2023.08.09. 16:52:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Igazad van, a politikaban csak a szatellitállam a lehetséges valasz. A politikában csak az érdek számít."

Jogos. Akkor mivel "csupán szívjóságból" senki sem segít senkinek és csak a szatellitállam a lehetséges másik válasz, akkor az egész világon mindenki mindenkinek a szatellitállama. Ma is tanultunk valami újat. :D

arthurthedent 2023.08.09. 16:56:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Fegyvereseket gyilkolt. Az a civil, aki fegyvert fog, az már nem civil, hanem fegyveres felkelő."

- Béke volt.
- Nem volt béke, lőttek, háború volt.
- Nem volt háború, mert nem katonákat lőttek.
- Ha civileket lőnek, akkor béke van?
- Nem voltak civilek, mert fegyverük volt.

Bammeg, most már összeszedhetnéd magad és elmagyarázhatnád, hogy hogyan is volt európában béke az oroszok meg az amerikaiak miatt, miközben az orosz tankok ágyúztak meg géppuskáztak az amerikai bombázók meg bombáztak európában, oroszország meg gyakorlatilag folyamatosan hadba állt mindenféle szomszédjaival. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 19:07:12

@arthurthedent:

"az egész világon mindenki mindenkinek a szatellitállama."

Jó tudni, hogy az USA Liechtenstein szatellitállama.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.09. 20:33:19

@arthurthedent:

Szokasod szerint megint csak feketét vagy fehéret látsz.

atomic power 1986DucaDuca 2023.08.09. 21:01:49

@arthurthedent:

"Háppersze. Csak ruszkik olyan rendesek, hogy nem említették őket. Csak egyet. :D"

www.smithsonianmag.com/air-space-magazine/secret-casualties-of-the-cold-war-180967122/

"Hatáskör meg illetékesség! Azta! A Putyint nyilván rohadtul meg fogja hatni a hatáskör meg az illetékesség, körülbelül mintha az útleveledet lobodtatnád egy elefántnak, amelyik épp el akar taposni. :D"

A NATO-ról volt szó, nem másról. A NATO-t, ha valóban védelmi szervezet, akkor semmi keresnivalója Ukrajnában. Csak sokan úgy beszélnek Ukrajnáról, mintha tagja lenne a NATO-nak. Te is!

"Ó, de hisz a NATO-nak nincs sem HATÁSKÖRE sem ILLETÉKESSÉGE megtámadni bárkit is. Akkor KOMOLY politikus miért érezheti, hogy nincs hova hátrálni? :D"

A NATO szerződés az egy olyan papír, amit vagy betartanak vagy nem. A Nyugat ma már nem szavahihető az oroszok számára.

Például:

Miután 1955-ben aláírták az osztrák semlegességi szerződést, a SZU kivonta csapatait Ausztriából.

A Nyugat válasza: az NSZK újrafelfegyverezése és a NATO mellett egy újjabb szövetség, a Nyugat-Európai Uniót létrehozása. Később közepes hatótávolságú ballisztikus atomrakéták telepítése Törökországba, ahonnan elérhető Moszkva. Ebből lett végül a kubai rakétaválság, mert a SZU ennek pandantjaként rakétákat akart telepíteni Kubában.

Az 1989-ben Máltán megtartott szovjet-amerikai csúcstalálkozón a SZUdeklarálta, hogy a kelet-európai érdekszféráját alkotó államokat békésen elengedi.

Az e tárgyban nyilvánosságra került dokumentumok szerint Kelet-Közép-Európa békés elengedéséért és a német egységért cserébe megígérték, hogy tiszteletben tartják Oroszország biztonsági érdekeit. Ennek ellenére a NATO továbbterjeszkedett keletre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.10. 06:47:02

@atomic power 1986DucaDuca:

"A NATO-t, ha valóban védelmi szervezet, akkor semmi keresnivalója Ukrajnában. Csak sokan úgy beszélnek Ukrajnáról, mintha tagja lenne a NATO-nak."

A NATO védelmi szervezet, mégpedig csak és kizárólag a tagállamok megvédésére alakult. Tudomásom szerint nem feladata a szövetségen kívüli államok védelme.

Persze hangsúlyozzák, hogy Ukrajnát nem a NATO, hanem egyes - gyakorlatilag az összes - tagállamok támogatják. Ez azonban elég átlátszó magyarázkodás, hiszen így lényegében és összességében ugyanazt a támogatást kapja, mint ha a NATO mint szervezet támogatná.

atomic power 1986DucaDuca 2023.08.11. 12:20:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ezt a védelmi szervezet státuszt feszegetik egyes államok és politikusaik. Erre Magyarországon is van példa. Sokan úgy tekintenek Ukrajnára, mintha már most NATO és EU tag lenne. Emellett úgy látom, hogy a NATO területi illetékességének bővítésére történnek erőfeszítések. Pl.: most nyitnak Ázsia felé.
süti beállítások módosítása