wagmg

wagmg

Az oroszok 1530 új tankja...

2024. január 27. - arthurthedent

Olvasom, hogy az oroszok azt mondják egy év alatt 1530 harckocsit és 2518 páncélozott harcjárművet gyártottak. Olvasom, hogy nem lehet tudni ez mennyire pontos, de félni kell az orosz hadiipartól, merthogy lám, fellendül, gyártja a tankokat, gyártja a páncélt, lenyomnak mindenkit. A fenét nem lehet tudni! Lehet tudni, hogy a fenébe ne lehetne tudni?! Hazudnak, nem bontják ki az igazság minden részletét, propagandát nyomnak, terelnek, csúsztatnak. Megint!

Nagyon is lehet tudni, hogy Oroszország nem gyártott harckocsit meg pácélozott szállító járműveket. Semmi okunk nincs arra, hogy elfogadjuk ezt a harckocsigyártás dolgot. Miért?

Mert a fronton nyoma sincs új harckocsiknak. Sem az Armata, sem más fejlesztés sem jelent meg. Lenne rengeteg fénykép, nyomnák az oroszok, nyomnák az ukránok, nyomná a nyugati sajtó, hogy itt az új tank, itt látták meg ott látták, van rajta infra, külön parancsnoki infra, aktív védelem, akármi. Itt elemezgetné mindenki, hogy akkor most milyen tankot gyártanak az oroszok, milyen páncélozott csapatszállítót, milyen akármit. Híre sincs újonan gyártott tankoknak!

A fronton 50-60 éves orosz tankok vannak (na jó, szovjet tankok). Egyik leggyakoribb típus a T-62, de van jópár T-72 is, ezek alkotják a haderő zömét. Igen, a T azt jelenti, hogy tank, a 62 és a 72 meg egy-egy évszám. Igen, ezek tényleg 50-60 éves tankok.

Páncélozott szállítójárműből meg rengeteg BMP 2-es rohangál, 60 éves konstrukció, de vannak persze BMP 1-esek és BMP 3-asok is. A legtöbb állítólag BMP 2, az 1960-as évek feljesztése. Négy generáció, jószánkékkal is nagyapáink idejéből.

A műholdképekről látszik, hogy a nagy orosz tanklerakatokból szedik elé a nyugdíjaskorú tankokat, kipofozzák őket, rakják az egyikből a másikba a motort, a rég ellopott belső részeket, a szétrohadt cuccokat és amint egy kicsit is működőképesre sikerül kipofozni mennek a frontra.

Még egyszer:

Az állítás, miszerint az orosz ipar 1530 tankot gyártott egy év alat úgy értendő, hogy az orosz ipar a hatvan éve elrakott tankokból 1530-at volt képes működőképes állípotba hozni. Ez nem ok a büszkeségre, ez iszonyatos szégyen. Mert elhanyagolták, mert szétrohadt, mert ellopták, elcserélték vodkára.

Tudjuk, hogy így van, rengeteg videó, műholdkép, fénykép, kiégett roncs a bizonyíték, sőt, a felújítást végző emberek is beszélnek, posztolnak, mesélnek. A családjuk is mesél, "faterom tankokat restaurál, leszerelne, de nem engedik", hallottam a minap egy szibériai csávótól a neten. Úgy ám!

Én meg annyit tennék hozzá, hogy könyörgöm, ne toljuk már tele a magyar nyelvű netet orosz propagandával meg álhírekkel, kezeljük már a helyén az orosz híreket! Mert ez így tényleg nagyon gáz ám!

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1418312681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.28. 19:09:50

Még szerencse, hogy vagy...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.29. 22:21:52

Te biztos jobban tudod, mint a brit hírszerzés. :))) Szerintem szólj nekik, hogy mind hülyék, még számolni sem tudnak, és világosícccsd fel őket.

Na jó, ők csak évi 1200 tank gyártásáról írnak, de a matekod akkor sincs köszönő viszonyban az inkompetens, hülye brit hírszerzés számaival.

"Russia has the resources to keep replacing tanks and combat vehicles despite a recent spike in losses, according to British military intelligence.

This means it can continue to pursue offensive action at the same level that it has done since October, said the UK Ministry of Defence.

But its recent spate of vehicle losses has only resulted in "minor territorial gains", it said.

Russian ground forces lost 40% fewer vehicles in 2023 than in 2022 after spending much of last year on the defensive.

In 2022, 2,600 of its tanks and 4,900 armoured combat vehicles (ACVs) were destroyed in Ukraine.

Since October, renewed Russian offensives in the east have seen the rate of losses increase again.

Ground forces have likely lost 365 tanks and 700 AVCs in that time period.

The UK MoD said: "However, Russia can probably generate at least 100 main battle tanks a month and therefore retains the capacity to replace battlefield losses and continue this level of offensive action for the foreseeable future.""

news.sky.com/story/ukraine-russia-war-latest-putin-sky-news-live-news-12541713?postid=7148338#liveblog-body

GyMasa 2024.01.29. 22:23:13

Csak néhány pontosítás:
-Ezt a számot NEM az oroszok közölték, hanem a szerinted szabad, nyugati sajtó
- Az Armata valóben nincs a fronton, de nem is nagyon van rá szükség. Teljesen jól elvannak az oroszok a jelenlegi készleteikkel is.
- Csak megjegyezném, hogy ezek az " új tankok" nem mind vadi újak, hanem kb. 1/3-uk a legmodernebb T72-es, illetve a 2/3-uk modernizált T72 és T64 (Nem T62).
Ezeket előveszik szibériából, ahol ott álttak évek óta lezsírozva, kiszerelik belőlük a régi technikát, és új, modern hajtásrendszert és lövegtornyot kapnak (AZ megvan, hogy a háború elején ment az élcelődés a szibériában, torony nélkül tartott tankokkal kapcsolatban, amik "használhatatlanok voltak"? és te még most is beszopod ezt a hülye dumát... Ha ott áll a tank teste torony nélkül, akkor a "felújításkos" nyilván aegy 50 évvel ezelőtti tornyot csinálnak neki, nem a legmodernebbet, ugye? )
- A nagyszerű NATO csapat összesen valami 230 tankot tudott összegereblyézni főként a roncstelepről, amiket odaadott az ukránoknak. És, amik nagyrészt azóta minde elégtek a harcmezőn
Leszámítva a dicsőséges Abrams-okat, amiket az ukránok vagy nem mernek, vagy USA parancsra nem küldenek csatába. (Abrams ügyben javaslom Douglas McGregor videoit a YOutube-ról a témában.)
- A BMP is modernizálva készül mostanra. Nagyon nem ugyanaz a csapatszállító, mint 50 éve.
- Aztán, ott van az "elmaradott" oroszoknak a Lancet drón, ami immár a 2. generációnál jár, emyilk mostanra rendelkezik alapvető mesterséges intelligenciával, ami önállóan felismeri a célt, és a drónt célon tartja akkor is, amikor a rádióadást zavarják. És, ami ellen a kiváló NATO technológia tehetetlen.
- Ott van a TOS1a rendszer is, ami ugye a termobarikus töltet. Ilyennel tudtommal a NATO nem rendelkezik
- Az oroszok rendelkeznek éjjellátó kamerával felszerelt, egyszer használatos drónokkal is.
- Az oroszok, darabonként kb 800 USD-be kerülő FPV drónokkal vadásznak egyenként az ukrán katonákra.
- Az oroszok minden második héten kifogynak a rakétáikból, aztán másnap "minden eddiginél nagyobb" rakétatámadást intéznek Ukrajna ellen.
- Az állytás úgy értendő, hogy a háború előtt az volt a nyugati becslés, hoyg az orosz hadiipar képes évente kb. 250 új tankot gyártani, és olyan 600-at modernizálni (lásd fentebb). EHhet képest egy év alatt sikerült ezt a számot még a nyugati, erősen részrehajló "szabad" sajtó szerint is kb. megduplázniuk... Ezzel szemben a kiváló ABramsból havonta 10-20 darabot tudnak gyártani, a Leopard 2-ből sem túl sokat, hiszem Magyarország évek óta várja a 44 darabos rendelését...
Én emiatt sokkal jobban aggódnék, figyelembe véáve, hogy a kiváló Raytheon évente 240 db Patriot rakétát tud gyártani, és 2027-ig van tervben, hogy ezt megduplázzák. (A Patriot 1980 óta van a piacon, tehát, ÖSSZESN olyan 10 000 db rakáta készült eddig hozzá, ami 5000 db orosz légi cél kiiktatásához (lenne) elegendő, ha nem lett volna már a háború előtt is erős hiány azokból arakéátákból, mert a Jemeni felkelők a sufni rakétáikkal kiszáították a Szaúd arábiab hadsereg készleteit.)

GyMasa 2024.01.29. 22:25:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Főleg, hogy tavaly a háború orosz oldalról a GDP 3%-át vitte el. AMi azt jelenti, hogy az oroszok az idők végtelenségéig tudják finanszírozni ezt a háborút...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.29. 22:52:22

Bocsikácska, nem figyeltem eléggé:

"Russia can probably generate AT LEAST 100 main battle tanks a month"

Igaz, csak PROBABLY, szóval ebbe a szalmaszálba még belekapaszkodhatsz. :D

@GyMasa:

Idén valamivel több lesz, de még akkor sem úgy néz ki, hogy ne tudnák bármeddig folytatni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.29. 23:02:41

@GyMasa:

"Ezt a számot NEM az oroszok közölték, hanem a szerinted szabad, nyugati sajtó"

Ne vessük azért el azt a lehetőséget sem, hogy a brit katonai hírszerzést orosz ügynökök lepték el. :DD

GyMasa 2024.01.30. 12:43:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
SZerintem, teljesen felesleges "belekapaszkodnia"...
Még a tavalyi (illetve a háború előtti becslés, ami a 250 új tank + 600 felújított) is majdnem a négyszerese annak, amit a NATO ki tudott kínkeservesen izzadni magából tavaly.
SZóval, aközött, mikor a NATO bejelentette a 230 tank leszállítását, és a valós leszállítás közötti, 3-4 hónapban az oroszok már több tankot gyártottak/újítottak fel, mint amit a NATO ígért.

GyMasa 2024.01.30. 12:43:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jaja, ilyen az, amikor lassan kúszik szembe a valóság, és mégis fent kell tartani a rózsaszín takonybuborékot...

arthurthedent 2024.01.30. 14:46:05

@GyMasa: "-Ezt a számot NEM az oroszok közölték, hanem a szerinted szabad, nyugati sajtó"

A cikk, amit olvastam azt írta, hogy az oroszok közölték. Neked meg nem hiszek.

arthurthedent 2024.01.30. 14:48:55

@GyMasa: "Még a tavalyi (illetve a háború előtti becslés, ami a 250 új tank + 600 felújított) is majdnem a négyszerese annak, amit a NATO ki tudott kínkeservesen izzadni magából tavaly."

Hogy egészen pontosak legyünk a NATO nagyon kevés tankot küldött ukrajnának miközben az orosz drukkerek folyamatosan azon hörögtek, hogy jajj, de az ukránok a világ minden fegyverét megkapták. Ennek ellenére az ukránok megállították az orosz tankokat.

És, a teljesség érdekében említsük meg, hogy az ukrajnának küldött nyugati tankok legalább tízszeresét vette meg Lengyelország aminek köszönhetően Lengyelország lassal elér oda, hogy akkor nyomja le az orosz sereget hagyományos harcban amikor akarja.

arthurthedent 2024.01.30. 14:50:37

@GyMasa: "az oroszok már több tankot gyártottak/újítottak fel"

Az oroszok NEM gyártottak tankokat. Egyet sem. Mégis milyen tankokat gyártottak volna? Mi a típusuk? Ne kamuzzák mér oroszok által gyártott tankokról, mondom, hat szétlopott tankból tudnak kalapálni egyet, ami elindul, de gyártani nem gyártanak semmiféle tankokat.

arthurthedent 2024.01.30. 14:54:55

@GyMasa: "Főleg, hogy tavaly a háború orosz oldalról a GDP 3%-át vitte el. "

Főleg, hogy ez marhaság.

"Therefore, war-related expenses are projected to reach 13.3 trillion rubles, equivalent to approximately $160 billion. This represents 8.9 percent of this year's projected GDP and roughly 40 percent of the budget expenditures (assuming they reach 33 trillion rubles)."

És ez a katonai kiadások összege. Csak a töredéke annak, amennyit valójában buktak.

arthurthedent 2024.01.30. 14:59:28

@GyMasa: "Az állytás úgy értendő, hogy a háború előtt az volt a nyugati becslés, hoyg az orosz hadiipar képes évente kb. 250 új tankot gyártani, és olyan 600-at modernizálni (lásd fentebb). EHhet képest egy év alatt sikerült ezt a számot még a nyugati, erősen részrehajló "szabad" sajtó szerint is kb. megduplázniuk... Ezzel szemben a kiváló ABramsból havonta 10-20 darabot tudnak gyártani, a Leopard 2-ből sem túl sokat, hiszem Magyarország évek óta várja a 44 darabos rendelését..."

Ez jól hangzik, a probléma csak az, hogy az oroszok által gyártott modern tankokat még senki sem látta, az Abramsok meg léteznek. És az, hogy magyarország nem kap Abramsot ne lepjen meg, az emarikaiak oroszorsztág stratégiai szövetségesének nem adnak csúcs amerikai tankokat.

Sőt, ha nem tudnád, SENKINEK sem adnak. Az amerikai policy az, hogy új, modern Abramsokat senkinak sem adnak, csak régieket, a régi típusokból.

De azért mesél, az, hogy az amerikaiak milyen típus tankot gyártanak tudjuk. Azt is, hogy a németek milyen tankokat gyártanak, azt is elmesélted. Az oroszok milyen tankokat gyártanak? Hol lehet megnézni őket?

Jajj, ne, fáj az oldalam a röhögéstől.

arthurthedent 2024.01.30. 15:03:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Na jó, ők csak évi 1200 tank gyártásáról írnak, de a matekod akkor sincs köszönő viszonyban az inkompetens, hülye brit hírszerzés számaival."

Most olvastam egy indexes cikket. Most meg éppen arról írnak, hogy az oroszok évi 100-200 tankot gyártanak.

Namost ezeket sem látta senki. Vagy azt akarod mondani, hogy az oroszok T-72-eseket meg T-62-esek gyártanak? Miért gyártanának, a meglévők is ott rozsdásodnak a raktárakban?

A ruszkik meg fogják nyerni a háború a képzeletbeli új tankjaikkal, kemény! :D

GyMasa 2024.01.30. 15:18:52

@arthurthedent:
"A cikk, amit olvastam azt írta, hogy az oroszok közölték. Neked meg nem hiszek. "
Na, itt van egy UKRÁN cikk az egészről:
en.defence-ua.com/industries/analyzing_russian_report_of_2100_tanks_produced_in_2023_and_wheres_the_catch_in_these_data-8511.html
Ők ugyanazt írják, amit én is, hogy az új termelés NEM az 1500 db, hnaem az az új és a felújított tankok összege.
Remélem, egy ukrán honlap nem számít "Putyin-propagandának", ugye?

GyMasa 2024.01.30. 15:25:48

@arthurthedent:
"Hogy egészen pontosak legyünk a NATO nagyon kevés tankot küldött ukrajnának..."
Nos, figyelembe véve, hogy azoknak a tankoknak egy igen jelentős részét szó szerint a ronscstelepről guberálták össza a NATO országok, erős a kétségem afelől, hogy van még mit küldeni, szem előtt tartani a nyugati országok harcképességét is.

"...miközben az orosz drukkerek..."
Mármint azok, akik nem azt mondják, mint te, ugye?

" folyamatosan azon hörögtek, hogy jajj, de az ukránok a világ minden fegyverét megkapták. Ennek ellenére az ukránok megállították az orosz tankokat."
Jaja, pont ugyanúgy, ahogy az ukránok is bedarálták majdnem a teljes NATO-tól kapott haditechnikát a déli fronton...

"És, a teljesség érdekében említsük meg, hogy az ukrajnának küldött nyugati tankok legalább tízszeresét vette meg Lengyelország aminek köszönhetően Lengyelország lassal elér oda, hogy akkor nyomja le az orosz sereget hagyományos harcban amikor akarja. "
Jaja, bizonyára ez így fog történni! Azt nem értem, miért is nem üzentek már hadat a lenygelek annak a nyomorult, szánalmas orosz hadseregnek, hogy elrendezzék végre azt a fránya "orosz kérdést"...
Itt van a Wikipédia, miszerint a lenygeleknek 1009 tankjuk van.
en.wikipedia.org/wiki/Polish_Land_Forces
Az, szerintem nem több, mint ami az oroszoknak a legpesszimistább becslések szerint is van, dehát te tudod...

GyMasa 2024.01.30. 15:27:29

@arthurthedent:
"Az oroszok NEM gyártottak tankokat. Egyet sem. Mégis milyen tankokat gyártottak volna? Mi a típusuk? Ne kamuzzák mér oroszok által gyártott tankokról, mondom, hat szétlopott tankból tudnak kalapálni egyet, ami elindul, de gyártani nem gyártanak semmiféle tankokat. "
Baszki, ott van a cikkben, amit feltebb linkeltem.
Egy ukrán honlapról, akik egy Svéd szakértői adatbázist használtak.
Nyilván ők is Putyinpropagandát tolnak,nem?

arthurthedent 2024.01.30. 15:32:12

@GyMasa: "Ők ugyanazt írják, amit én is, hogy az új termelés NEM az 1500 db, hnaem az az új és a felújított tankok összege."

Milyen "új" tankok? Téged is megkérdezlek, mi a típúsa ezeknek az új tankoknak. Ha tudod, hogy gyártanak új tankokat, akkor csak tudod a nevüket, nem? Hol láttá őket? Hol van egy fénykép, a sok-sok új tankról? A sok újonan gyártott tankról, amit éppen visznak ukrajnába a csatába?

Láthatatlan tankok, vagy mi? :D

"Nyilván ők is Putyinpropagandát tolnak,nem?"

Ha valaki baromságot beszél, akkor baromságokat beszél.

GyMasa 2024.01.30. 15:35:43

@arthurthedent:
Főleg, hogy ez marhaság.

"Therefore, war-related expenses are projected to reach 13.3 trillion rubles, equivalent to approximately $160 billion. This represents 8.9 percent of this year's projected GDP and roughly 40 percent of the budget expenditures (assuming they reach 33 trillion rubles)."

Itt a Reuters, amit szintén nem neveznék Putyin propaganda honlapnak, azt írja, hogy 2023-ra az oroszok 100Mrd USD-re növelték (duplázták) a katonai kiadásaikat.
www.reuters.com/world/europe/blood-billions-cost-russias-war-ukraine-2023-08-23/
Ami kb. 6% lehet, ha jól számolom.
És, akkor itt kell bocsánatot kérnem, hiszen a 3% az 2022-re vonatkozott ezek szerint.

"És ez a katonai kiadások összege. Csak a töredéke annak, amennyit valójában buktak. "
Jaja, azt persze nem tudod, hogy az mennyi, deegészen biztosan annyi, hogy sok!
Punktum!

arthurthedent 2024.01.30. 15:36:30

@GyMasa: "Baszki, ott van a cikkben, amit feltebb linkeltem."

A cikk, amit linkeltél ezt mondja:

"estimates a much smaller annual tank production of around 520 new vehicles per year:

62 tanks, type T-90M Proryv, and 62 more of types T-90/T-90A;
80 tanks, type T-80BVM;
140 tanks, type T-72B3, and 140 more of T-72B3M modification."

Tehát az oroszok T-72, T-80 és T-90 tankokat gyárt? És közben a letárolt készletekből előszed és restaurál... ó... T-72, T-80 és T-90 tankokat? Új ötven éves tankok? Ezt kellene nekem elhinnem?

arthurthedent 2024.01.30. 15:39:49

@GyMasa: "Itt a Reuters, amit szintén nem neveznék Putyin propaganda honlapnak, azt írja, hogy 2023-ra az oroszok 100Mrd USD-re növelték (duplázták) a katonai kiadásaikat.
www.reuters.com/world/europe/blood-billions-cost-russias-war-ukraine-2023-08-23/
Ami kb. 6% lehet, ha jól számolom.
És, akkor itt kell bocsánatot kérnem, hiszen a 3% az 2022-re vonatkozott ezek szerint."

OKés, tehát már a kétszerese. És akkor most elmélkedjünk el azon, hogy ez a közvetlen katonai kiadásokat jelenti. Eredetileg viszont arról volt szó, hogy

"Főleg, hogy tavaly a háború orosz oldalról a GDP 3%-át vitte el. "

Amint tudjuk a háború ára nem csak az a pénz, amit közvetlenül a hadseregnek adnak. A háború ennél az oroszoknak SOKKAL több pénzébe kerül.

arthurthedent 2024.01.30. 15:42:21

@GyMasa: "Jaja, azt persze nem tudod, hogy az mennyi, deegészen biztosan annyi, hogy sok!"

Senki sem tudja. Vannak becslések, de nyilván nagyon bizonytalanok, de azt tudjuk, hogy rengeteg pénzről van szó.

Elpusztult katonai felszerelés, kiesett haszon, a gazdaság szükülése, elmenekült munkaerő, leállt export és rosolhatnánk.

arthurthedent 2024.01.30. 15:49:49

@GyMasa: "Itt van a Wikipédia, miszerint a lenygeleknek 1009 tankjuk van.
en.wikipedia.org/wiki/Polish_Land_Forces
Az, szerintem nem több, mint ami az oroszoknak a legpesszimistább becslések szerint is van, dehát te tudod..."

Lengyelország még csak most kezdte el fejleszteni a hadseregét. Már megrendeltek 350 Abrams tankot (azt hiszem használtakat, hogy gyorsabban lehessen szállítani) és cirka 1000 tankot Koreából (nem Kim-től, a másik koreától). Merthogy ott tudnak gyorsan sok tankot gyártani. :-o

Továbbá 32 F-35 vadászgépet. Nem, nem F-16-ot, F-35-öt. Meg 500 HIMARS mobil kilövőállomást. Ukrajnában 20 HIMARS van, le is rendezték az oroszokat vele rendesen. Nézz utána, elképesztő, hogy a lengyelek mit csinálnak.

GyMasa 2024.01.30. 15:51:12

@arthurthedent:
"Ez jól hangzik, a probléma csak az, hogy az oroszok által gyártott modern tankokat még senki sem látta, az Abramsok meg léteznek."
Modernizált tankok, te szerencsétlen.

" És az, hogy magyarország nem kap Abramsot ne lepjen meg, az emarikaiak oroszorsztág stratégiai szövetségesének nem adnak csúcs amerikai tankokat."
Az Abrams egy szar, eljárt felette az idő!
Az egyetlen "sikere", amit fel tudnak mutatni vele kapcsolatban az az iraki háború volt, ahol a jól szervezett, össz fegyvernemi USA hadsereg a légierő támogatásával ronggyá alázta a fapados, akkor 20 éves T72-ekből álló, fejetlen és képzetlen iraki haderőt.
Az Abrams ma teljesen alkalmatlan pl. az Ukrajnai konfliktusban való használatra.
(a gázturbinája rettenetesen hangos, óriási termikus lábnyoma van, zabálja az üzemanyagot, és kurvagyakran kell cserélni benne a légszűrőt, különben a beszívott por megeszi a turbinalapátokat itt van a WSJ-től, ami szintén egy elvadult Putyincsicska kiadás, egy rövid video a tankról: www.youtube.com/watch?v=jSCbYMQO9uo )
Mondd már meg nekem, ha annyiara szuper tank, akkor miért is nem látni egyet sem az ukrán fronton?

"Sőt, ha nem tudnád, SENKINEK sem adnak. Az amerikai policy az, hogy új, modern Abramsokat senkinak sem adnak, csak régieket, a régi típusokból."
Ja, igen, még az is, hogy azt a 31 Abrams-ot úgy kellett külön legyártatni, lebutítva az ukránoknak.

De azért mesél, az, hogy az amerikaiak milyen típus tankot gyártanak tudjuk. Azt is, hogy a német"ek milyen tankokat gyártanak, azt is elmesélted. Az oroszok milyen tankokat gyártanak? Hol lehet megnézni őket?"
OKé, szóval, szerinted az oroszok nem gyártanak egy darab tankot sem??
Ezt most te komolyan mondod?

"Jajj, ne, fáj az oldalam a röhögéstől. "
Vigyázz, nehogy kér essen benned!

arthurthedent 2024.01.30. 15:57:08

Meg vettek a lengyelek 96 Apache csatahelikoptert. :-o

Meg vettek 600 mindenféle türségi eszközt. Hoppácska!

Meg aláírtak egy szerződést valakikkel, hogy lengyelországban gyártsanak nekik 1400 páncélozott szállítójárművet a gyalogságnak.

Mindenki úgy gondolja, hogy egy-két év alatt Lengyelország Európa legnagyobb katonai erejévé fejleszti magát. Nagyon kemény.

arthurthedent 2024.01.30. 16:00:18

@GyMasa: "Modernizált tankok, te szerencsétlen."

Végig GYÁRTOTT tankokról van szó. Nem felújított tankokról. Azért írtam a cikket, mert mindenki GYÁRTOTT tankokról beszél, miközben az oroszok egyetlen tankot sem GYÁRTOTTAK.

Az, hogy elő tudják szeddni a lerakott ötven éves tankokat és hatból össze tudnak rakni egyet, ami működik az nem GYÁRTÁS. Az csak azt jelenti, hogy évtizedeken keresztül elmulasztották a karbantartást, szétlopták a katonai felszerelésüket és most kínlódnak.

GyMasa 2024.01.30. 16:01:40

@arthurthedent:
"Namost ezeket sem látta senki. Vagy azt akarod mondani, hogy az oroszok T-72-eseket meg T-62-esek gyártanak? Miért gyártanának, a meglévők is ott rozsdásodnak a raktárakban?"
Baszki, te tényleg ennyire funkcionális analfabéta vagy?
Attól, hogy TE nem láttad, az egyáltalán nem zárja ki, hogy azok léteznek...
T90-eseket használnak
en.wikipedia.org/wiki/T-90
Meg T72-eseket
en.wikipedia.org/wiki/T-72
Meg felújított T64-eseket
en.wikipedia.org/wiki/T-64

"A ruszkik meg fogják nyerni a háború a képzeletbeli új tankjaikkal, kemény! :D "
Hát, ha az ukránok a - szeinted- valós tankjaikkal nem képesek legyőzni az oroszok "képzeletbeli" tankjait, akkor vajon melyikünknek torz a valóságképe?

arthurthedent 2024.01.30. 16:05:06

@GyMasa: "OKé, szóval, szerinted az oroszok nem gyártanak egy darab tankot sem??
Ezt most te komolyan mondod?"

Persze, hogy nem, ezt ugatom amióta a cikk megszületett. Próbáltak tankot gyártani cirka 10 éve, több prototípus is készült, az Armata lett a nyertes. Ez volt a győztes. Cirka 20 prototípust csináltak belőle, de a hadsereg végül egyet sem rendelt. Használhatatlannak bizonyult, lerohadt a Vörös Téren.

Az Ukrán fronton időről időre felröppent a hír, hogy láttak Armata tankot, mindig kierült, hogy kamu, nem láttak. A legmodernebb tank, amit láttak a T-90-es, az harminc éves, de kevés van belőle. A legkedveltebb a T-72, abból viszonylag sok van, a legrégebbi a T-54-es. Azok HETVEN éves típusok, cirka 70 éve gyártották őket.

arthurthedent 2024.01.30. 16:07:02

@GyMasa: "Attól, hogy TE nem láttad, az egyáltalán nem zárja ki, hogy azok léteznek...
T90-eseket használnak
en.wikipedia.org/wiki/T-90
Meg T72-eseket
en.wikipedia.org/wiki/T-72
Meg felújított T64-eseket
en.wikipedia.org/wiki/T-64"

Persze, ezek léteznek, de ezeket a Szovjetúnió gyártotta generációkkal ezelőtt. Nem most gyártották őket, szedik elő a mezőről a szétrohadt tankokat és próbálják javítani őket. Vagy te azt mondod, hogy az oroszok T-72-es tankokat gyártanak 2023-ban? :D

arthurthedent 2024.01.30. 16:08:53

@GyMasa: "Hát, ha az ukránok a - szeinted- valós tankjaikkal nem képesek legyőzni az oroszok"

Okés, az Ukránok ugyanazokkal a tankokkal harcolnak mint az oroszok. A Szovjetúnióban Ukrajna a hadiipar egy fellegvára volt, ugyanazokat a típusokat gyártották Ukrjnában mint Oroszországban.

A nyugati tankok száma Ukrajnában egyelőre elhanyagolható.

GyMasa 2024.01.30. 16:13:28

@arthurthedent:
"Milyen "új" tankok? Téged is megkérdezlek, mi a típúsa ezeknek az új tankoknak. "
A legújabb a T90M vagy T90MS
A felújított T72 meg a T72B3M
A T64BV és T64MV amodernizált T64 neve.
És, egy cikk a modernizálásról a szintén Putyinbérenc Jane's-től
www.janes.com/defence-news/news-detail/uzbekistan-begins-upgrading-its-t-64-mbts
Gondolom, ha az Üzbégeknek ilyen tankjaik vannak, akkor az oroszok maguknak is tudnak ilyet csinálni...

"Ha tudod, hogy gyártanak új tankokat, akkor csak tudod a nevüket, nem? Hol láttá őket? Hol van egy fénykép, a sok-sok új tankról? A sok újonan gyártott tankról, amit éppen visznak ukrajnába a csatába?"
Iratkozz fel a Telegramon a "military summary chat" nevű csatornára, és ott láthatsz videókat vadiúj tankokról, BMP-kről, meg mindenféle hadianyagról, ahogy vonaloznak a frontra.
(mondjuk láthatsz 18+os videokat is, amint szétrobbannak az ukránok FPV drón támadásban is meg frissen elfoglalt ukrán lüvészárkokat a halott katonákkal benne.

"Láthatatlan tankok, vagy mi? :D"
Attól, hogy te nem látod őket, attól azok még ott vannak.

"Nyilván ők is Putyinpropagandát tolnak,nem?"

Ha valaki baromságot beszél, akkor baromságokat beszél.
Jaja, csak akkor meséld már el neke, hogyha a WSJ "baromságot beszél", akkor te mégis honnan szerzed ezeket a nagyon magadbiztos híreidet?
Mert, ugyen, ha mindegyik, szabad, nyugati sajtóorgánum ""baromságokat beszél", akkor azok a hírek, saját magad szerint sem hihetőek, amire önmagad hivatkozol...

GyMasa 2024.01.30. 16:14:57

@arthurthedent:
"Tehát az oroszok T-72, T-80 és T-90 tankokat gyárt? És közben a letárolt készletekből előszed és restaurál... ó... T-72, T-80 és T-90 tankokat? Új ötven éves tankok? Ezt kellene nekem elhinnem? "
Ne nekem hidd el, ott van fentebb a Jane's cikk.
Nem újak, te szerencsétlen, hanem FELÚJÍTOTTAK, ahog yazt már egyből az első hozzászólásomban leírtam!
Te most komolyan fullba tolod a kretént?

arthurthedent 2024.01.30. 16:15:45

@GyMasa: "Ja, igen, még az is, hogy azt a 31 Abrams-ot úgy kellett külön legyártatni, lebutítva az ukránoknak."

Nem. Bár ez is tervbe volt véve. Az Abrams 1972-óta létezik, azóta nyilván sok dolog változott. Amire például nagyon vigyáznak az amerikaiak, az az Abrams kompozit páncélja, azt nem adják ki a kezükből, mert nem akarják, hogy külön erre lövedékeket fejlesszenek ki mondjuk az oroszok.

Volt róla szó, hogy az ukránok múj abrams tankokat kapnak, de mindenki tudta, hogy ez hülyeség, sokáig tart legyártani, ráadásul az amerikai sereg nem hagyhatja, hogy új abrams kerüljön orosz kézbe. Szóval csak régi Abrams jöhet szóba.

GyMasa 2024.01.30. 16:17:22

@arthurthedent:
"OKés, tehát már a kétszerese. És akkor most elmélkedjünk el azon, hogy ez a közvetlen katonai kiadásokat jelenti. Eredetileg viszont arról volt szó, hogy

"Főleg, hogy tavaly a háború orosz oldalról a GDP 3%-át vitte el. "
Igen, erre rosszul emlékeztem, az a 2022-es érték volt
Mondjuk a 6% sem akkora összeg, amitől falhoz mennek.

"Amint tudjuk a háború ára nem csak az a pénz, amit közvetlenül a hadseregnek adnak. A háború ennél az oroszoknak SOKKAL több pénzébe kerül. "
Jaja, aztán mégsem látszik az, hogy kifáradnának...

arthurthedent 2024.01.30. 16:18:04

@GyMasa: "Nem újak, te szerencsétlen, hanem FELÚJÍTOTTAK, ahog yazt már egyből az első hozzászólásomban leírtam!"

A gyártásról van szó, arról szól a cikk, arról beszélek. Próbáld megérteni. Tankok GYÁRTÁSÁRÓL van szó. Az, hogy bizonygatod, hogy az oroszok tudnak tankokat JAVÍTANI teljesen irreleváns, mellékes, lényegtelen. Én is tudok tankokat javítani. MIndenki tud. A sajtó azt mondja, hogy az oroszok százával GYÁRTJÁK a tankokat. Ez az, ami nem igaz.

GyMasa 2024.01.30. 16:19:46

@arthurthedent:
"Senki sem tudja. Vannak becslések, de nyilván nagyon bizonytalanok, de azt tudjuk, hogy rengeteg pénzről van szó.

Elpusztult katonai felszerelés, kiesett haszon, a gazdaság szükülése, elmenekült munkaerő, leállt export és rosolhatnánk. "
Igen, ezeket mind értem.
De, szerintem sokkal fájdalmasabb az a 300milliárd USD értékú orosz aranytartalék, amit lefoglaltak a "szadad, minta jogállam nyugati országok"
Ha az nem hiányzik az oroszoknak, mint, ahogy láthatóan ők sem csődöltek még be ennek hiányában, akkor valószínűleg ezek a kiadások is valahogy meglesznek...

arthurthedent 2024.01.30. 16:20:27

@GyMasa: "Mondjuk a 6% sem akkora összeg, amitől falhoz mennek."

Ahogy mondtam, a 6% a hadsereg növelt kültségvetése. A háború ennél SOKKAL többe kerül. Nem attól fognak falnak menni, hogy a hadseregnek több pénzt kell adni.

A háború a szakértők szerint fenntarthatatlan pályára állította az orosz gazdaságot és ezt számtalan bizonyítékkal tudják alátámasztani.

A háborút tehát hosszú távon nem fenntartható Oroszország számára és nem a 6% miatt.

GyMasa 2024.01.30. 16:20:48

@arthurthedent:
Aztán, ezekre neked is vannak linkjeid, vagy higgyem el csak úgy bemondásra?

arthurthedent 2024.01.30. 16:25:45

@GyMasa: "De, szerintem sokkal fájdalmasabb az a 300milliárd USD értékú orosz aranytartalék, amit lefoglaltak a "szadad, minta jogállam nyugati országok"
Ha az nem hiányzik az oroszoknak, mint, ahogy láthatóan ők sem csődöltek még be ennek hiányában, akkor valószínűleg ezek a kiadások is valahogy meglesznek..."

Ez igen bonyolult dolog. Igen sokat lehetne beszélni róla. De...

Az, hogy "nem csődöltek be" semmiképpen nem bizonyítja, hogy amit csinálnak az fenntartható és nem FOGNAK becsődölni. Jelenleg az Orosz állam olyan szinten égeti a pénzt, hogy azt már nem tudják sokáig csinálni.

Persze nem fognak hirtelen csődbe menni, csak a választások után stratégiát kell változtatniuk. Nagyon kemény, nagyon népszerűtlen lépéseket kell oroszországnak meghoznia a háború terhei miatt. Nyugdíjkorhatár emelés, extra adók, sorozás, szociális kiadások megnyirbálása, hadigazdálkodás.

Pont az a lényege a jelenlegi helyzetnek, hogy nem fenntartható, Oroszország nem tudje ezt csinálni sokáig. Európa és Amerika viszont lazán bírja, tudja biztosítani a szükséges támogatásokat ukrajnának. A NATO gazdasága 22-szer nagyobb mint az orosz gazdaság. Kérdés, hogy akarja -e USA és az EU ezt.

arthurthedent 2024.01.30. 16:28:10

@GyMasa: "Aztán, ezekre neked is vannak linkjeid, vagy higgyem el csak úgy bemondásra?"

Nézd, ezernyi cikkről meg forrásról van szó. Nyilván csak egy részét ismerem és nyilván hónapokig tartana, ha egy normális listát akarnék összedobni.

Nem egy-egy forrásról van szó, hanem a fél internetről. Ásd bele magad, megadtam a kulcsszavakat.

GyMasa 2024.01.30. 16:30:16

@arthurthedent:
"Végig GYÁRTOTT tankokról van szó. Nem felújított tankokról. Azért írtam a cikket, mert mindenki GYÁRTOTT tankokról beszél, miközben az oroszok egyetlen tankot sem GYÁRTOTTAK."
Egyrészt, én egy olyan cikket sem linkeltem, ahol azt állították, hogy mind at 1500+ darabot gyártották volna, és az elejétől fogva leírtam, hogy mennyit GYÁRTOTTAK és mennyi ÚJÍTOTTAK FEL.
Mindenhol szerepelt valamennyi új gyártású tank is a listán.
(Az, meg ugye megvan, hogy az oroszok amúgy is jelentős fegyvergyártó és exportáló ország, szóval nem világos, hogy mire alapozod, hogy egyetlen tankot sem gyártottak)
Amúgy,ha te alapból nem hiszel a szerinted az utolsó betűig hazug orosz cikkeknek, akkor mi a faxomért nem nézel utána annak, hogy mit írnak olyanok, amiknek meg hiszel?
Nekem pl. pár perc Guglizással sikerült találnom NEM orosz forrásra alapozó cikkeket!
Ha te ennyire lusta vagy, akkor miért kellene nekem elhinnem a te hadoválásodat a témáben, amikor szerinted hiteles hírforrások is ellent mondanak annak, amit leírtál.
Ha pedig nagyon szőrözni akarnék, akkor lehetne vitatkozni azzal is, hogyha egy tank kb 70%-át felújítod, az is egyfajta gyártás, de ezt soha nem írtam le.

"Az, hogy elő tudják szeddni a lerakott ötven éves tankokat és hatból össze tudnak rakni egyet, ami működik az nem GYÁRTÁS. Az csak azt jelenti, hogy évtizedeken keresztül elmulasztották a karbantartást, szétlopták a katonai felszerelésüket és most kínlódnak"
Soha nem írtam, hogy gyártás lenne,csak te rugózot, mostmár amúgy egyre nevetségesebben ezen a szón.
De, mint írtam, az oroszok mindig is jelentős fegyvergyártó- és exportáló nemzet voltak.

GyMasa 2024.01.30. 16:33:53

@arthurthedent:
"Persze, hogy nem, ezt ugatom amióta a cikk megszületett. Próbáltak tankot gyártani cirka 10 éve, több prototípus is készült, az Armata lett a nyertes. Ez volt a győztes. Cirka 20 prototípust csináltak belőle, de a hadsereg végül egyet sem rendelt. Használhatatlannak bizonyult, lerohadt a Vörös Téren."
De, ennek mi köze van ahhoz, hogy közben meg gyártanak T90-et?
Te nem véletlen a FEJLESZTÉS szót kevered a gyártással?

"Az Ukrán fronton időről időre felröppent a hír, hogy láttak Armata tankot, mindig kierült, hogy kamu, nem láttak. A legmodernebb tank, amit láttak a T-90-es, az harminc éves, de kevés van belőle. A legkedveltebb a T-72, abból viszonylag sok van, a legrégebbi a T-54-es. Azok HETVEN éves típusok, cirka 70 éve gyártották őket. "
És, akkor mi a franc van?
A T64 az ukrán hadseregben is a leggyakrabban használt tank.
A T54/T55 tankokat pedig nem klassikus tank funkcióban használják, hanem gyalogsági plusz tűzerőként. (mint pl arra szerelnek haditengerészeti lövegeket)

arthurthedent 2024.01.30. 16:36:50

@GyMasa: "De, szerintem sokkal fájdalmasabb az a 300milliárd USD értékú orosz aranytartalék, amit lefoglaltak a "szadad, minta jogállam nyugati országok""

Ne engedd, hogy az érzelmeid irányatsanak. A nyugati államok oroszországhoz képes szabadak. Ez nyilvánvaló. Itt nyomulhatsz a véleményeddel, hirdetheted, oroszországba meg lecsuknának 15 évre. Orbánt is lecsuknák, mert azt mondja, hogy békét kellene kötni. Ezért a kijelentésért oroszországban 10-15 év jár.

És nyugat Oroszországhoz képes jogállam. Itt többé-kevésbé mindenkire vonatkoznak a törvények, ott a hatalmasok a törvények felett állnak. Prigozsin majdnem bevette Moszkvát, meg lett neki bocsájtva, aztán kinyírták. Nem volt bíróság, nem volt jog, nem jogállam.

És igen, jogállamban lefoglalnak pénzeket. Mindenütt. Nincs olyan jogállam, ahol ne lenne módja pénzt lefoglalni az államnak. Megjegyzem oroszországban most vezetnék be a vagyonelkobzást azért, ha elmondod a véleményedet:

"Egy orosz törvényjavaslat vagyonelkobzást javasol a hadseregről szóló hamis információk terjesztéséért. A legújabb moszkvai fejlemény szerint az orosz törvényhozók olyan jogszabálytervezetet dolgoztak ki, amelynek célja, hogy szigorítsák az orosz hadseregről szóló szándékosan hamis információk terjesztésével vádolt személyek büntetését."

GyMasa 2024.01.30. 16:40:00

@arthurthedent:
"Persze, ezek léteznek, de ezeket a Szovjetúnió gyártotta generációkkal ezelőtt. Nem most gyártották őket, szedik elő a mezőről a szétrohadt tankokat és próbálják javítani őket. Vagy te azt mondod, hogy az oroszok T-72-es tankokat gyártanak 2023-ban? :D "
Nincsen semmi "generációkkal ezelőtt"!
Nem csak simán "próbálják megjavítani őket", hanem modernizálják.
ELőveszik a mezőről, kitakarítják, újra festik, majd kap új hajtásrendszert, új tornyot, , kb ugyanazt, ami a T90-nem is van, modernizált tűzvezetőrendszerrel, és kiegészítő páncélzatot.
Aztán akkoe lesz belőle egy felújított tank.
Amúgy, ha vetted volna a fáradtságot, és elolvasnád amiket linkelek, ott pl a T90-es Wikipédia bejegyzésben benne van, hogy a T90 fejlesztéséhez a T72-t vették alapul.
Azaz, igen, az oroszok 2023-ban is T72-est gyártanak.
Mondjuk az Abrams-ot is 1980 óta gyártják, akkor az is 44 éves, ócska szar?

arthurthedent 2024.01.30. 16:40:00

@GyMasa: "De, ennek mi köze van ahhoz, hogy közben meg gyártanak T90-et?"

Miért gyártanának? MIÉRT?!

Nézd meg, itt állnak a tankok a mezőn: www.google.com/search?sca_esv=8add31af34f47e86&sxsrf=ACQVn0-_0go4IDjIjow8Z7uZv7CYsPa0DA:1706629080140&q=russian+tanks+satellite+image&tbm=isch&source=univ&fir=9YR7DM5ZVJQVRM%252C76F88U1nSkmVfM%252C_%253BHy69ZJnsEA0qqM%252Cq2e7EnMR1CG2RM%252C_%253B5z9StcpMVIsqTM%252CviH9Em32-CHX5M%252C_%253BG3nUxkF31IdbTM%252CUxt5xTMwoVq5tM%252C_%253BsBvZXzXnv37i3M%252CIz8fFkUI8p6KvM%252C_%253B41zIs6rj0flR9M%252C7j17Zc00_8GmrM%252C_%253BXatywHICGSxFRM%252C_l0aVagILaBgoM%252C_%253BS9c8GO2l-hJheM%252CZjKqV6dFbVoHeM%252C_%253BKujslUE49lBwFM%252CKxah8eLwuTPQJM%252C_%253BJse-sIte_mnsQM%252C2n4VGgTAhNlOfM%252C_%253BN0Fc3ZwRfoKIDM%252CKkBLXWgxE3YbWM%252C_%253BIwyyTsmepcz8EM%252C76F88U1nSkmVfM%252C_%253BjPmEe7CtPBCFPM%252Ci3F4bIcBpq7TsM%252C_%253BkRKF8pw6aibj_M%252CpqQPk4vvw_TgLM%252C_%253BfNw1VMx0dR3x4M%252C6iCHF9CnTF7wzM%252C_%253BXrZ3GqrsYNDikM%252C_x0ajWFO8jl35M%252C_%253B1nZdcgXnQs7NLM%252C-ufX5bUoSgHTKM%252C_%253BvWRoBhdDAtfB9M%252CuJ8oxy8ooDUeRM%252C_%253BYa_C3tPDWegoWM%252CL9moyliAZSK7sM%252C_%253Bivw8cGd66Fk4rM%252CGvNSqa7XNlHR3M%252C_%253BhjsodgkezFJqAM%252CTT_1a2zLeEyt0M%252C_%253BCzkc-IPVbIv5nM%252CORl8IRS1ehgqlM%252C_%253Bby5ABs_ryBop2M%252CPO5fZjGiC6tYgM%252C_%253B-aQHdwF4zVYz_M%252CKkBLXWgxE3YbWM%252C_&usg=AI4_-kQJPgnfXESYmzswUYMvCGFl1NtKSg&sa=X&ved=2ahUKEwiW09bguIWEAxUURuUKHU9HDTwQsAR6BAgNEAM&biw=1880&bih=827&dpr=1

Miért gyértanának 40 éves típusokat, amikor ott vannak a mezőn, csak javítani kell őket? Miért csinálnának T-72 kupola gyártó gépsort, amikor ott vannak a kupolák a mezőn? Ezrével!

GyMasa 2024.01.30. 16:41:36

@arthurthedent:
"Okés, az Ukránok ugyanazokkal a tankokkal harcolnak mint az oroszok. A Szovjetúnióban Ukrajna a hadiipar egy fellegvára volt, ugyanazokat a típusokat gyártották Ukrjnában mint Oroszországban.

A nyugati tankok száma Ukrajnában egyelőre elhanyagolható. "
A kérdés nem ez volt!
A kérdés az volt, hog ymiért nem győzte még le a szerinted valós tankokkal rendelkező, ukrán hadsereg a képzeletbeli tankokkal rendelkező orosz hadsereget?

GyMasa 2024.01.30. 16:42:54

@arthurthedent:
Aha, tehát akkor is valami butított Abramsokat kaptak, ugye?

arthurthedent 2024.01.30. 16:44:09

@GyMasa: "ELőveszik a mezőről, kitakarítják, újra festik, majd kap új hajtásrendszert, új tornyot, , kb ugyanazt, ami a T90-nem is van,"

Miért gyártanának kupolát (tornyot) amikor VAN?

"modernizált tűzvezetőrendszerrel, és kiegészítő páncélzatot."

Az oroszok éjjellátó rendszereket és modern tűzvezető rendszereket nem tudnak gyártani. Modern motorokat sem tudnak gyártani. Régebbi tűzvezető rendszereket is csak úgy tudnak gyártani, hogy titokban nyugati alkatrészeket csempésznek be.

De igen, valamiket kalapálnak, felújítanak, szedett-vedett cuccokkal javítják fel a sok évtizedes roncsokat. Igen.

Ahogy írtam, NEM TUDNAK új tankot gyártani. Javítani, felújítani tudnak, de a magyar sajtó azt mondja, hogy ezrével GYÁRTJÁK a tankokat. Nem, nem gyártják, nem tudnak tankot gyártani. Ezt ugatom, próbáld megérteni.

GyMasa 2024.01.30. 16:45:16

@arthurthedent:
"A gyártásról van szó, arról szól a cikk, arról beszélek. Próbáld megérteni. Tankok GYÁRTÁSÁRÓL van szó. Az, hogy bizonygatod, hogy az oroszok tudnak tankokat JAVÍTANI teljesen irreleváns, mellékes, lényegtelen. Én is tudok tankokat javítani. MIndenki tud. A sajtó azt mondja, hogy az oroszok százával GYÁRTJÁK a tankokat. Ez az, ami nem igaz. "
Te most komolyan a GYÁRTÁS szón rugózol még mindig?
AMúgy azt már cáfoltam, hogy "egyetlen tankot sem gyártanak"
Innentől fogva te vagy az, aki egy szalmabábot csépelsz.
SOHA nem állítottam, hogy az 1600+ GYÁRTÁS igaz lenne, leírtam, hogy van gyártás is, meg flújítás.
És, ez volt az utolsú alkalom, hogy ezt megismételtem.

arthurthedent 2024.01.30. 16:45:17

@GyMasa: "A kérdés az volt, hog ymiért nem győzte még le a szerinted valós tankokkal rendelkező, ukrán hadsereg a képzeletbeli tankokkal rendelkező orosz hadsereget?"

Nem azt mondtam, kiforgatod a szavaimat. Az újonan gyártott orosz tankok képzeletbeliek. A régi szovjet tankok léteznek, a háború mindkét oldalán azokat használják.

GyMasa 2024.01.30. 16:46:26

@arthurthedent:
"A háborút tehát hosszú távon nem fenntartható Oroszország számára és nem a 6% miatt. "
Jaja, nyilván, de kérdés, hogy mekkora időtartam az a "hosszabb táv"?
Illetve a még fontosabb, hogy van-e még annyi ideje az ukránoknak, mire az az időtáv elérkezik?

GyMasa 2024.01.30. 16:47:18

@arthurthedent:
Lásd fentebb.
attól, hogy nem fenntartható, nem jelenti azt, hogy be is csődölnek.

arthurthedent 2024.01.30. 16:48:02

@GyMasa: "AMúgy azt már cáfoltam, hogy "egyetlen tankot sem gyártanak""

Nem, nem cáfoltad. Senki sem látott újonan gyártott orosz tankokat. Nyugodtan néz utána, kielemzik a frontról készült képeket, videókat, az orosz propagandafilmeket, ahol elmennek a gyárba (ahol tankokat újítanak fel éppen) az orosz propagandafilmeket, ahol a tankfejlesztésről mutatnak be eredményeket.

Nyilvánvaló, hogy jelenleg oroszország nem gyárt tankot, minden erején azon van, hogy a veszteségeiket felújított roncsokból pótolja.

GyMasa 2024.01.30. 16:49:02

@arthurthedent:
"Nézd, ezernyi cikkről meg forrásról van szó. Nyilván csak egy részét ismerem és nyilván hónapokig tartana, ha egy normális listát akarnék összedobni.

Nem egy-egy forrásról van szó, hanem a fél internetről. Ásd bele magad, megadtam a kulcsszavakat. "
Nekem bőven elég egy cikk, nem kell "ezernyi"
Én vettem a fáradtságot, hogy linkekkel támasszam alá, amiket leírtam.
Ha te nem tudsz 1-2 linket idetenni, akkor nem foglak okmolyan venni téged.
Ugyanis ma már több "tévedéseddel" is beégtél.

arthurthedent 2024.01.30. 16:50:14

@GyMasa: "attól, hogy nem fenntartható, nem jelenti azt, hogy be is csődölnek."

Ja, csakhogy eredetileg ezt mondtad:

"Főleg, hogy tavaly a háború orosz oldalról a GDP 3%-át vitte el. AMi azt jelenti, hogy az oroszok az idők végtelenségéig tudják finanszírozni ezt a háborút..."

Ez meg pont ellentétes azzal, hogy "nem fanntartható". Azt mondtad, hogy amit az oroszok most csinálnak azt az idők végtelenségéig képesek fenntartani. Ez ellentétes a világ véleményével, ezt senki sem gondolja így csak az orosz propaganda állítja.

GyMasa 2024.01.30. 16:52:21

@arthurthedent:
Nem kellene megint szalmabábozni.
Illetve amit mondasz az igaz csakhogy semmi összefüggés nincs azzal, amit én mondtam.
Plusz az orosz vagyonok lefoglalása ellene megy a római jognak.
Ugyanis, lefoglalni csak bíróri végzéssel lehet vagyont.
A nyugati államok azonban a kollektív bűnösség elve alapján foglalták le világszerte orosz magánemberek vagyontárgyait, ami semennyire nem törvényes

arthurthedent 2024.01.30. 16:56:30

@GyMasa: "Ha te nem tudsz 1-2 linket idetenni, akkor nem foglak okmolyan venni téged."

Kihagytad az elmúlt két év híreit, most akkor válogassak össze neked egy gyortalpalót? Azért, hogy elkezd kötekedni és belekötni egy-egy cikkbe meg hírbe? Minek?

"Én vettem a fáradtságot, hogy linkekkel támasszam alá, amiket leírtam."

Te annyi fáradtságot nem vettél, hogy azzal vitázz, amit állítok. Végig a felújításokról beszéltél és nem voltál hajlandó elfogadni, hogy a felújítás nem gyártás.

Aztán belinkeltél egy ócska cikket, ahol nyilvánvalóan enm tudtak különbséget tenni a gyártás és javítás között, 1954-es típusokról írták, hogy "produced". Nem említették, hogy igen, ezt gyártották az oroszok, csak nem 2023-ban, hanem 1960-ban.

GyMasa 2024.01.30. 16:56:35

@arthurthedent:
"Miért gyértanának 40 éves típusokat, amikor ott vannak a mezőn, csak javítani kell őket?"
Azért, mert a harckocsi iparban nem 6 év a termékciklus, hanem a T90 alatt is T72 alváz van, csak modernebb technikával.
A mezőn, szerintem amúgy nem T72-esek, hanem nagyrészt T64-esek állnak

" Miért csinálnának T-72 kupola gyártó gépsort, amikor ott vannak a kupolák a mezőn? Ezrével! "
Mond neked aa "MODERNIZÁLÁS" szó bármit is?
Nézd ezt meg, aztán gondolkozz
www.youtube.com/watch?v=hFn5Mi3JlMM
Valószínűleg azok a "mezőn, ezrével álló "kupolák" (amit toronynak hívnak, amúgy) már nem felelnek meg a mai, modern hadi elvárásoknak.

GyMasa 2024.01.30. 17:03:21

@arthurthedent:
"Miért gyártanának kupolát (tornyot) amikor VAN?"
Mert azóta, amióta azokat anno legyártották, annyit fejlődött az anyagtudomány.
AMúgy, nézd meg a képeket a tank testek torony nélkül állnak ott a mezőn.

"modernizált tűzvezetőrendszerrel, és kiegészítő páncélzatot."

"Az oroszok éjjellátó rendszereket és modern tűzvezető rendszereket nem tudnak gyártani."
Ezt mire alapozod?

" Modern motorokat sem tudnak gyártani. Régebbi tűzvezető rendszereket is csak úgy tudnak gyártani, hogy titokban nyugati alkatrészeket csempésznek be."
És, ahogy látom, semmiféle probléma nincs beszerezni elég "mosógépet" hogy ezt mind megcsinálják.
Amőgy, ez a "nyugati alkatrész" is egy értelmetlen kifejezés, hiszen az elektronikai alkatrészek legnagyobb része a távolkeleten készül...

"De igen, valamiket kalapálnak, felújítanak, szedett-vedett cuccokkal javítják fel a sok évtizedes roncsokat. Igen."
Jaja, aztán mégsem tudja a dicsőséges ukrán hadsereg megverni ezt a "szedett-vedett" orosz haderőt...

"Ahogy írtam, NEM TUDNAK új tankot gyártani. Javítani, felújítani tudnak, de a magyar sajtó azt mondja, hogy ezrével GYÁRTJÁK a tankokat. Nem, nem gyártják, nem tudnak tankot gyártani. Ezt ugatom, próbáld megérteni. "
Nem, azt írtad, hoyg NULLA DARAB tankot gyártanak.
Csak egy cikk "Mondja" azt. Én nem tettem.
Sőt, én meg csak olyan cikkeket találtam, ahol erről szó sem volt.
Mivel nincs link a te állításodra, az enyémre viszont több is van én úgy is kezelem a kijelentésedet.

GyMasa 2024.01.30. 17:04:14

@arthurthedent:
"Nem azt mondtam, kiforgatod a szavaimat. Az újonan gyártott orosz tankok képzeletbeliek. A régi szovjet tankok léteznek, a háború mindkét oldalán azokat használják. "
Kérdeztem, baszki!
Az mégis, hogy a "szavaid kiforgatása"?

GyMasa 2024.01.30. 17:05:24

@arthurthedent:
Nem az újonnan gyártott tankok is csak a te képzeletedben "képzeletbeliek"
Ja, és ismét elmondom, hogy kevered a "GYÁRTÁS" szót a "FEJLESZTÉS" szóval.

GyMasa 2024.01.30. 17:07:14

@arthurthedent:
"Nem, nem cáfoltad. "
De, igen, cáfoltam, ott van a WSJ cikkben.

"Senki sem látott újonan gyártott orosz tankokat."
TE nem láttál egyet sem.
És, nem is akarsz látni, mert akkor be kellene ismerned, hogy tévedtél.

" Nyugodtan néz utána, kielemzik a frontról készült képeket, videókat, az orosz propagandafilmeket, ahol elmennek a gyárba (ahol tankokat újítanak fel éppen) az orosz propagandafilmeket, ahol a tankfejlesztésről mutatnak be eredményeket."
Akkor most gyártás, vagy fejlesztés???

"Nyilvánvaló, hogy jelenleg oroszország nem gyárt tankot, minden erején azon van, hogy a veszteségeiket felújított roncsokból pótolja. "
SZerintem kezd veszélyessé válni az elfogultságod.

GyMasa 2024.01.30. 17:09:38

@arthurthedent:
"Ez meg pont ellentétes azzal, hogy "nem fanntartható". Azt mondtad, hogy amit az oroszok most csinálnak azt az idők végtelenségéig képesek fenntartani. Ez ellentétes a világ véleményével, ezt senki sem gondolja így csak az orosz propaganda állítja. "
AZ eredeti a 3%-ra vonatkozott, ami szerintem av végtelenségig fenntartható.
De a 6%, vagy 8% vagy akármennyi % esetén is csak az a kérdés, hogy mi jön el előbb:
Az ukrán vereség vagy az általad vízionált csőd.

GyMasa 2024.01.30. 17:14:36

@arthurthedent:
"Kihagytad az elmúlt két év híreit, most akkor válogassak össze neked egy gyortalpalót? Azért, hogy elkezd kötekedni és belekötni egy-egy cikkbe meg hírbe? Minek?"
Nem. Csak azt az egy nyomorult linket kérem, amiben azt írják, amiről az egész bejegyzésed szól!

"Te annyi fáradtságot nem vettél, hogy azzal vitázz, amit állítok."
Nem te vagy az, aki egy olyan dolgot állított, ami szerintem nem igaz, és én csak olyan cikkeket találtam, ami az én álláspontomat támasztja alá.
Tehát, alapvetően azzal vitázok, hogy nem igaz az az állításod, hogy az oroszok egyetlen tankot sem gyártanak.

" Végig a felújításokról beszéltél és nem voltál hajlandó elfogadni, hogy a felújítás nem gyártás."
Nem!
Végig arról beszéltem, hogy a tankok kb. 1/3-a új gyártáas, kb. 2/3-a meg felújítás.
SOHA nem állítottam, hogy mind az 1500+ tank új ygártás lett volna. (és, basszameg megint leírtam)

"Aztán belinkeltél egy ócska cikket, ahol nyilvánvalóan enm tudtak különbséget tenni a gyártás és javítás között, 1954-es típusokról írták, hogy "produced". Nem említették, hogy igen, ezt gyártották az oroszok, csak nem 2023-ban, hanem 1960-ban. "
Ennek semmi köze nincs ahhoz, amit írtam.

arthurthedent 2024.01.31. 06:54:39

@GyMasa: "Valószínűleg azok a "mezőn, ezrével álló "kupolák" (amit toronynak hívnak, amúgy) már nem felelnek meg a mai, modern hadi elvárásoknak."

A kupoláról beszéltem, NEM a toronyról. A kupolát nem érinti a modernizálás, azt nem cserélik le. Az a nagy vasdarab a fejed felett. És igen, kupolát nem gyártanak, azaz csak felújítanak, nem gyártanak tankot.

"SZerintem kezd veszélyessé válni az elfogultságod."

Én végig ugyanazt állítottam, hogy senki sem látott új tankot a harctéren. Egyet sem.

"Ja, és ismét elmondom, hogy kevered a "GYÁRTÁS" szót a "FEJLESZTÉS" szóval."

Az eredeti magyar cikkben a gyártás szót használták, az általad belinkelt angol cikkben pedig a "produced" szót, ami gyártást jelent. Nem kevertem semmit.

Ha az oroszok "gyártanak" új tankokat, az biztos nem negyven éves típus, mert olyanok vannak a mezőn. Ha új tankot gyártanak, annak új fejlesztésűnek kell lennie, olyat meg nem látott senki.

"AZ eredeti a 3%-ra vonatkozott, ami szerintem av végtelenségig fenntartható."

És erre mondtam, hogy az a 3% rohadtul csak egy álom, a háború tízszer ennyibe kerül. Ami NEM fenntartható. Vagyis tévedtél.

"Amőgy, ez a "nyugati alkatrész" is egy értelmetlen kifejezés, hiszen az elektronikai alkatrészek legnagyobb része a távolkeleten készül..."

Én franciaországban készült lőelemzőkre, optimkákra, németrországban készült motorverzérlőkre gondoltam, ilyesmire. De igen, ezekben nyilván található keleti alkatrész is elsősorben, de a tankokról eddig ezek derültek ki. Ukrajnában gyártott optikák, franciaországban gyártott tüzérségi és éjjellátó elemek és német teherautómotorok.

"Mivel nincs link a te állításodra, az enyémre viszont több is van én úgy is kezelem a kijelentésedet."

Ami nincs, arról miért lenne cikk? Arról sincs cikk, hogy az oroszok embert küldtek a marsra vagy csillagközi utazást terveznének. Nem gyártanak tankokat, ahol azt írják, hogy gyártanak ott butaságokat beszélnek.

arthurthedent 2024.01.31. 07:29:53

@GyMasa: "Nem te vagy az, aki egy olyan dolgot állított, ami szerintem nem igaz, és én csak olyan cikkeket találtam, ami az én álláspontomat támasztja alá."

Itt egy cikk, amiben az oroszok 2023 év vége felé, azt mondták, hogy újra FOGJÁK indítani a tankok gyártását. Ezt írja a cikk:

"Be skeptical. Uralvagonzavod’s factory in Omsk, in Siberia, hasn’t manufactured a new T-80 hull since 1991. And while the Omsk factory might still have the 32-year-old tooling, what it probably doesn’t have is suppliers for the tens of thousands of parts it would need to assemble a new T-80."

Azaz meglehetősen esélytelennek gondolják, hogy új tankokat gyártanának a közeljövőben. Akkor hogy lehet, hogy ezrével gyártották 2023-ban a tankokat, ha az év végén még csak tervezték, hogy esetleg elindítják a gyártást?

arthurthedent 2024.01.31. 07:36:36

@GyMasa: Itt egy másik cikk. Ebben a gyár azt nyilatkozza, hogy most aztán már sokkal több tankot gyártanak, és

"In a previous statement, Alexander Potapov, who serves as the CEO of the Uralvagonzavod Concern (UVZ), a division of Rostec, also revealed that they are currently exploring the feasibility of manufacturing T-80BVM tanks entirely from the ground up.

According to Potapov, this particular endeavor is a top priority for the company, as the military authorities have explicitly requested it. The firm is deeply involved in collaborative efforts and addressing the complexities associated with this project. "

Azaz azt mondja, hogy ezerrel gyártják a tankokat, miközben vizsgálják annak a lehetőségét, hogy ezentúl majd a TELJES tank gyártását is megkezdik. Azaz mi? Azaz eddig NEM gyártottak, csak felújítottak, gondolkodnak rajta, hogy képesek -e gyártani.

Erről szólt a cikk amit írtam. Minütt írkálják, hogy GYÁRTANAK, miközben nem GYÁRTANAK. Egyet sem. Nincs tankgyártás. Javítják őket. Javítani mindenki tud. Még Szlovákia meg Románia is. Még Magyarország is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.31. 07:56:11

@arthurthedent:

"Most olvastam egy indexes cikket. Most meg éppen arról írnak, hogy az oroszok évi 100-200 tankot gyártanak."

Az indexes - vagy telexes stb. for that matter - cikkek annyira megbízhatóak, amennyire a forrásaik azok. Ezért elolvasom a forrást is, és inkább azt adom meg. Ha nem adják meg, akkor a cikket erős fenntartással kezelem.

arthurthedent 2024.01.31. 08:17:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, csak sokszor meg sem adják a forrást sajnos. Mindegy, a mondandóm lényege az volt, hogy a cikkek megbízhatatlanok. Sőt, a nagy nyugati orgánumok cikkei is azok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.31. 09:03:57

@arthurthedent:

Azért vannak különbségek. Amikor én pár napja a probably at least 100 tanks per month-t idéztem, az a cikk a brit katonai hírszerzésre hivatkozott. Nem egészen ugyanaz, mint amikor XY elemző vagy nyugalmazott őrvezető szakért ill. rá hivatkoznak.

Azt meg végképp nem érdemes komolyan venni, amikor egy újságíró ollóz össze egy saját munkaként közzétett írást.

gigabursch 2024.01.31. 11:54:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Legszebb az, amikor egy állítólagos, szakmai többletismerettel rendelkező portál szalad bele a hülyeségbe, de még csak azt se mondja, hogy fapapucs...

Alapcikk:
totalcar.hu/magazin/kozelet/2023/12/14/aliexpressrol-rendeltek-hozza-alkatreszeket-megis-leallitjak-az-armata-fejleszteset-az-oroszok/

Cáfolat:
youtu.be/mKeksfhNQAM?si=Sko_FXVgxMfe_FiK

A legszebb, amikor az MTU motorgyárról hadovál az alapcikk, aztán kiderül, hogy tipikus Jereváni Rádió...

Visszatérve a blogger alapfelvetésére:
Nem fogok elmélyedni a valódi szakemberek angol, német, francia szóhasználatán, de attól tartok, hogy itt a sajtós nyelvi igényesség(nek a látszata) és a vélt vagy valós szinonímák vastagon eltérhetnek egymástól és az épít, újjáépít, felújít, renovál, hadrendbe emel, stb, stb, stb szavak sokszor olyan tartalommal is bírhatnak, mint ami a kettes metrónál történt, ami gyakorlatilag a gyártási tábla és a forgószekrény alapkeretének megtartását jelentette, minden más meg ment a kohóba.

Hogy az ilyen letárolt vasak esetén mi megy és mi marad, az jó kérdés, laikusként elég tág határok között el tudok képzelni több választ is.

Hozzá kell tenni, hogy a Leopard I-esek esetén az ilyen letárolásból felélesztés minden tempóra, mind darabra, mind túlélélésre nézve elég harmatos eredményt hozott, viszont biztos jó nagy a számla végösszege.

gigabursch 2024.01.31. 11:59:46

@GyMasa:
S mindebből az a legszörnyűbb, hogy mi itt tornázunk a sajtó által elénk tolt mocskon, meg számolgatunk, elemzünk, aközben még ott naponta ezer ember hal vagy rokkan meg...

gigabursch 2024.01.31. 12:03:09

@gigabursch:
A kedvenc - khö-khmmm - mondhatom a cikkből:
"A 150 ezer forintos Chopard napszemüvegben nem lehetett kispálya végignézni, ahogy lerohad az Armata"

Azonnal bevillant a Dr. Szöszi című film idevágó jelenete a lepukkant Prada cipőről és a cikkszerő némi identitásának zavaráról...

GyMasa 2024.01.31. 16:17:56

@gigabursch:
"Nem fogok elmélyedni a valódi szakemberek angol,..."
Erre mér nem volt tegnap türelmem kitérni.
AMúg ymeg, ha ott van az oroszoknak 9000+ T72/T64 alváz Szibériában, akkor miért is kellene abból újat gyártani, ha arra tudnak felújítani?

arthurthedent 2024.01.31. 16:30:01

@gigabursch: "Cáfolat:"

Hát azért ez a cáfolattól igen messze van. Egy magyar csávó egy órán keresztül mondogatja, hogy at Armata végülis igazából fasza ám. Nem is rohadt le, csak a vezetője véletlenül behúzta a kéziféket és nem tudta, hogy akkor nem lehet vele menni. Azért nem tudták elvontatni sem, mert be volt húzva a kézifék.

Ja. Hát én is ezt mondtam volna, ha lefohadt volna a csúcs tankom Moszkva közepén a lehető legnagyobb dísszemle során. Mégis mi a francra számítottál, majd az oroszok bevallják, hogy lerohadt a tank?

Véletlenül behúzta a kéziféket a katona. És a youtuber azzal gyalázza az eredeti cikket, hogy miért nem hiszik el a hivatalos orosz magyarázatot? Ugyan már.

Gyártják az Armatát? Nem. Bevezették? Nem. Akkó biztos faszányos kis tank ám az!

És még egy: aliexpressről jönnek a tank egyes alkatrészei? Hát tuti. Rakétákban is találtak kici-kínai-occó elektronikát, drónokban is, a helikopter műszerfalára is oda volt szigszalagozva a kici-kínai-GPS, akkor meg miért pont az Armata prototípusba ne lenne?

Elon Musk kici-kínai elelektronikával elérte a Mars pályáját, akkor miért ne lenne a tank prototípusba kínai NyÁK? Nem sorozatgyártás, nem kell minden kamerát, minden akkumulátort, minden szervómotort mindjárt oroszra venni, ráérnek azzal.

Nem is az a gáz, hanem az, hogy soha nem bírtak eljutni a sorozatgyártásig. Befulladt, kudrcot vallott projekt. Nem azért, mert volt jobb prototípus, nem azért, mert másikat kezdtek el gyártani.

arthurthedent 2024.01.31. 16:42:51

@gigabursch: Apám! A magyar csávó éppen azt magyarázza, hogy miért vinnék már az oroszok az Armatát a frontra, amikor oda tökéletesen megfelelnek a régi tankok is. :D

Hát persze! Van modern tankjuk, de nem viszik a frontra, mert minek? Mennyire kell elfogultnak lenni ehhez valakinek? :D Meg lehet magyarázni, nem azért nem viszik a frontra, mert lerohad meg nem működik, azért, mert ők szeretnek 50 éves tankokkal harcolni.

Aminek le szokott repülni a teteje, a katonák azt szeretik.

Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics cáruska. Küldjön nekünk T-64-eket, amiket még az ükapáink építettek. Nem kell nekünk ilyen modern, 21. századi gép, olyat szeretnénk, ami kilövi az egész tornyot az égbe!

A nyugat nem érti az orosz lelkületet mi? :D

gigabursch 2024.01.31. 20:49:26

@arthurthedent:
Ideömlengtél három hozzászólást, csak épp a lényeget nem vetted le az egészből.
Megpróbálok segíteni neked, de a többi olvasónak nem tudom megígérni, hogy sikerül-e ezzel a szándékkal nálad eredményt elérnem.

Na szóval:
Adott egy magát szerfelett szakmainak tartó webes honlap, ahol megjelen egy alsó hangon is bulvár dolgokat terjesztő hír.
Információ forrás sehol, aztán kiderül, hogy tettenérhetően vagy tök hülyék, vagy hazudnak.
(Az is kiderült, hogy a cikk szerzője minimum látens buzi.)

Namost a cikkben foglalt szakmai állításokat cáfolja a a jóember a téves információk tételes felsorolásával, helyrerakásukkal.
Ezen túl, tájékoztat arról, hogy tkp. az oroszok mit szeretnének az Armatával és hol van elakadva a folyamat. Érthetően, tisztán, sallangmentesen, miközben egy halom téves mende-mondát is lezár.

Ehhez képest meg neki állsz bulldózer üzemmódban fröcsögni.
Értem én, hogy ez a stílusod, bár személy szerint ezért nem rajongok, de ha egy picit higgadtabb lennél, s fele ennyit szeretnél kommentelni, akkor lehet hogy kétszer ennyit mondanál.

S itt térek ki két részletre:
Az egyik maga az MTU. Az a helyzet, hogy nekem mint műkedvelő, nagygépekkel foglalkozó embernek az MTU, mint német motorgyár nem volt ismeretlen. Épp elég hajógépben és nagy erőgépben láttam már a "megtestesülésüket".
Azonban hogy van egy Ural-hegység menti MTU rövidítésre hallgató gyár, aminek az égvilágon nincs ehhez köze és az Armata bő évtizedes története alatt ez senkinek az orosz határtól nyugatra a műszaki szaksajtóban nem tűnt fel és senki el nem igazította a többi hülye újságírót, sőt maga a német MTU gyár sem adott ki közleményt, hogy "bocsika, de ez nem a mi termékünk", az több, mint égő az ilyen "szakemberek" számára.*

A másik részlet ez a csiphiány kérdéskör:
Nyugodtan tedd fel a kezed, ha úgy véled, hogy rettenetes csiphiány van a népi Oroszországban.
Kínától szépen körbe Pakisztánig bárhonnan beszereznek bármit akár első-, akár másodkézből.
Ezen kívül az a néhánytíz Armata, ami eddig elkészült és készülés alatt áll nem oszt-nem szoroz.
Ha meg az Alibabán szerez be az orosz néphadsereg csipeket (bármihez) az nem az oroszok vagy épp az alibaba gyengeségét igazolja. Hanem az állítóéag működő szankciók röhejességét...

A fentiek tükrében várom a higgadt, átgondolt, nem okoskodó válaszodat.
Azt mindenesetre tartsd szem előtt, hogy nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik.

____________________
Tök hasonló sztori: A nagyon kevés megmaradt egyik dunai vontatóhajó a Sopron m/s. Gyönyörű sornyolcas Lán Gépgyár dízelek vannak benne. Az egyik gépet 1955-ben építették, majd teljesen átépítették 1960-ban, nulla üzemórásra, a másikat meg 1960-ban.
Namost ha valaki meglátja a Láng Gépgyár akkori logóját a gépen, ismeretek hiányában felteszi a kérdést óhatatlanul, hogy mi köze van ennek a motornak a dél-koreai LG korporésönhöz?
Ami egy laikustól nem szégyen, de egy szakmai embertől viszont több, mint szánalmas.
MTU =/= MTU

gigabursch 2024.01.31. 21:17:31

@arthurthedent:
Szeretném megkérdezni tőled, hogy a háború első 4-5 hónapjában jellemző tantkrorny lerobbanásokból mára hányat látsz?
Halmozottan kevesebbet.

Ennek okai szintén ismertetésre kerülnek itt-ott, de felsorolom mindazt, amit mag is megértettem ebből
1.) Megváltoztatták a tűzérségi és nehézpáncélos használati stratégiát
2.) (és ez a legfontosabb). Nem töltik csurig a tankot lőszerrel, csak annyit tesznek bele, amennyi a forgótárba befér. Ezzel a tanktorony lerobbanás elkerülhető.
3.)

Amúgy az olyan bevallottan laikusok számára mint amilyen én is vagyok, kiváló ismeretterjesztő sorozat van a TeCsőn Elfnet.hu csatornáján
T-64: www.youtube.com/watch?v=F5DW9l3fieE
T-72: elfnet.hu/haditechnika/h-arckocsik/t72.php
T-80: www.youtube.com/watch?v=Fy9i980ffKY (ez azért érdekes, mert igazában csak a motorban tér el...)
A kommentek között további eligazítás

Ami meg az Armata bevezetését illeti:
Nem ez lenne az első eset a világtörténelemben, hogy kihoznak egy prototípust és kisül, hogy el kell ereszteni.
Ezzel a világ összes hadserege szembesült már, bármelyik haderőnemben.
Szintén idevágó, hogy az az F-16 amit a hoholok kap(hat)nának fasorban sincs ahhoz képest, amint amit pl. a törökök most kaphatnak csak meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.31. 22:49:25

Abszolút OFF, de nagyon kiakadtam rajta:

"Emelnek a roma származású, rendőrnek készülő középiskolás fiatalok ösztöndíjain – derült ki a Magyar Közlöny Értesítőjéből.

A középiskolákban és a szakiskolákban rendőrnek tanuló cigány származású fiatalok több különböző szociális vagy tanulmányi ösztöndíj pályázatot adhatnak be, ha a tanulmányi átlaguk eléri a 3-ast és nem buknak semmilyen tantárgyból. Legutoljára 2010-ben rögzítették ezeknek az ösztöndíjaknak az összegét."

telex.hu/belfold/2024/01/31/cigany-roma-rendor-diakok-osztondij-emeles-tobbszoros

Eddig úgy tudtam, hogy az alkotmány tiltja a nem, vallás ... származás és etnikum szerinti diszkriminációt.

Azért megkérdezem: Mi történne, ha egy fehér bőrű echt magyar diák cigánynak vallja magát, és igényli az emelt ösztöndíjat és egyéb kedvezményeket? Talán a náci Németország mintáját - ahol spéci szakértők alapos anatómiai vizsgálata alapján döntöttek kétes esetekben, vajon vki zsidó vagy sem - fogják követni?

Tudomásul kellene végre venni, hogy a pozitív diszkrimináció egyben a nem érintettekkel szembeni negatív diszkrimináció.

arthurthedent 2024.02.01. 07:06:09

@gigabursch: "Ennek okai szintén ismertetésre kerülnek itt-ott, de felsorolom mindazt, amit mag is megértettem ebből
1.) Megváltoztatták a tűzérségi és nehézpáncélos használati stratégiát"

Mi változott meg? Mi az, ami megakadályozza azt, hogy kilőjék a tankot? MI az a csodás stratégia?

"2.) (és ez a legfontosabb). Nem töltik csurig a tankot lőszerrel, csak annyit tesznek bele, amennyi a forgótárba befér. Ezzel a tanktorony lerobbanás elkerülhető."

Ez marhaság. A forgótár a toronyba van, ezért robbant le a torony. A probléma nem megoldható úgy, hogy kevesebb lőszert teszek bele.

Azért van kevesebb lerobbanó tornyú tank, mert
1) már nem akkora hír és kevésbé terjesztik az emberek és
2) néhány szolgáltató, többek közt a youtube is egyszerűen tiltja a harci cselekményeket bemutató videókat, demonetizálja még azokat a videókat is, ahol robbanások látszanak

arthurthedent 2024.02.01. 07:09:20

@gigabursch: "Nem ez lenne az első eset a világtörténelemben, hogy kihoznak egy prototípust és kisül, hogy el kell ereszteni."

Pontosan. Csakhogy az oroszok előtte már eleresztették a másik prototípust az Armata kedvéért. Ez volt a kiválasztott tank, nincs másik. Mivel nincs másik ez azt jelenti, hogy oroszországnak nincs gyártható új építésű tankja. Sőt oroszország soha nem tervezett gyártható tankot, csak a szovjetúnió.

Ezért fontos ami az Armata tankkal történt.

arthurthedent 2024.02.01. 07:16:04

@gigabursch: "Nyugodtan tedd fel a kezed, ha úgy véled, hogy rettenetes csiphiány van a népi Oroszországban.
Kínától szépen körbe Pakisztánig bárhonnan beszereznek bármit akár első-, akár másodkézből."

Megint teszel egy állítást, fogalmad sincs, hogy igaz -e, de nagyon nagy önbizalommal hirdeted. Nem, nem így van, természetesen ez nem igaz. Nem minden chip egyforma, vannak chipek, amiket nem lehet akárhonnan beszerezni.

Emlékszel, voltak chipek, amik miatt leálltak a nagy német autógyárak. Még ők sem tudták beszerezni őket. Speciális chipek.

És igen, egy tank fedélzeti elektronikája nem olyan, hogy "párám-párám, begyek a boltba, veszek csipet, összeforrasztom aztán frankó".

Az Armatát eleve francia vizuális és lőelem rendszerrel szerelték. Egy ilyet kifejleszteni nem egy év. Speckó chipek vannak benne, igen bonyolult szoftver, évtizedek tapasztalata.

Azért a francia elektronikát rakták bele, mert nem tudtak ilyet csinálni.

Namost menj be akárhová és vegyél tankba való csúcskategórás vezérlést. Mondd, hogy a kevéfőződbe kellene stabilizálni a csővét meg tizedcelziuszos hőképpel tájékozódni a mikrohullámú sütőnek. ;)

arthurthedent 2024.02.01. 07:19:25

@gigabursch: "Amúgy az olyan bevallottan laikusok számára mint amilyen én is vagyok, kiváló ismeretterjesztő sorozat van a TeCsőn Elfnet.hu csatornáján"

Én nem tudom, amibe belenéztem a csávó kijelentéseket tett. Egyszerűen elismételte az orosz hivatalos álláspontot, hogy LÁM, van MAGYARÁZAT. Ja, van. Mindeig van.

Tök fasza a tank, csak behúzta a kéziféket, aztán nem vette észre. Meg ezért nem viszik a frontra az új tankokat, mert majd jó lesz oda az ötven éves tank is. Igaz, azokat sorra lövik ki, de aki ezen fennakad, az nem ismeri az orosz lelkületet.

Nem érzed, hogy ez MENNYIRE baromság?

gigabursch 2024.02.01. 07:28:45

@arthurthedent:
Tényleg nézd és HALLGASD végig a belinkelt videót!
Nem tesznek be több lőszert, mint a tár javadalmazása, azaz nincs a munkatér nyakig töltve.
Lehet, hogy neked nem, de nekik - a jelek szerint - hatalmas különbség

Taktika:
Alighanem a drónos, gyalogos, tüzérségi előkészítéses folyamatok megváltoztak.
Ez épp elegendő.
Ha nem így lenne, minden napra lenne videó a torony lerobbanásokól.

(A jelek szerint megint hamarabb szájaltál, mint gondolkodtál volna. Mindegy, mi így szeretünk...)

gigabursch 2024.02.01. 07:30:33

@arthurthedent:
Dettó.

Amúgy belenézni és végignézve értelmezni az majdnem akkora különbség, mint amekkora egy kapualji önkielégítés és egy egész éjszakás, több menetes szeretkezés között van.

gigabursch 2024.02.01. 07:33:14

@arthurthedent:
Ehhh, hagyjuk...
Tengernyi bedőlt fejlesztés van ám a NATO égisze alatt is.
Ha mást nem, legalább a most sűrűn potyogó csapatszállítók történetét feldolgozó játékfilmet nézdd meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.02.01. 08:13:33

@gigabursch:

"akkora különbség, mint amekkora egy kapualji önkielégítés és egy egész éjszakás, több menetes szeretkezés között van."

Ennél szemléletesebb és legalábbis férfi számára érthető hasonlatot nehezen tudok elképzelni. :)))

arthurthedent 2024.02.01. 13:06:34

@gigabursch: "Nem tesznek be több lőszert, mint a tár javadalmazása, azaz nincs a munkatér nyakig töltve."

A tankba soha nem raktak több lőszert mint a javadalmazása. Nem fér bele. Nézd meg a tank műszaki rajzát. A tár ott van a toronyban, a lőszer a toronyban van alul. A katonákat, az utastereket és a lőszert nem választja el tűzfal mint a nyugati tankokban.

"Lehet, hogy neked nem, de nekik - a jelek szerint - hatalmas különbség"

Nem, nem különbség, mint ahogyan a rács sem jelent különbséget, ahogy a torony fölé rakják. Lehet, hogy egyeseket megnyugtat, de más hatása nincs.

És igen, te sem TUDOD, hogy különbséget jelentene, csak úgy csinálsz. Elhiszed mindenféle racionális ok nélkül és ELVÁROD tőlem, hogy én is elhiggyem. Amíg nincs RACIONÁLIS, KOMOLY oka annak, hogy elhiggyek valamit, addig nem fogom elhinni. Miért tenném? Miért hinnék dolgokat OK, igazi ok nélkül?

arthurthedent 2024.02.01. 13:08:09

@gigabursch: "Tengernyi bedőlt fejlesztés van ám a NATO égisze alatt is."

Persze, hogy van. Hogy ne lenne. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az USA vagy Némtország, vagy UK ne tudna modern tankokat tervezni és gyártani.

"Ha mást nem, legalább a most sűrűn potyogó csapatszállítók történetét feldolgozó játékfilmet nézdd meg."

Ja, játékfilmek. Azok aztán frankó hivatkozási alap.

arthurthedent 2024.02.01. 13:13:19

@gigabursch: "Amúgy belenézni és végignézve értelmezni az majdnem akkora különbség"

Egy csávó odaül a kamera elé és mondogatja, hogy szerinte mi a helyzet. Nincsenek bizonyítékai, nincsenek műholdfelvételei, nem mutat be hivatalos jelentéseket, videofelvételeket, egyszerűen csak egy órán keresztül mondja a magáét. Mi a fenéért vesztegetném az időmet vele?

Olyan mint az oroszok. Azt mondják, hogy az Armata active protection rendszerrel rendelkezik. Magyarul automatikusan lelövi a felé repülő rakétákat. Nem mutatják be a terveket, nem mutatnak be a felvételeket a tesztekről, kijelentik, hogy ők jobb active védelmet csináltak mint BÁRKI a világon, BÁRMELYIK tankgyártó.

Ennyi. Kijelentik.

Mint ahogyan azt is, hogy a tank a vörös téren nem hibásodott meg, csak megállt. Nem tudták elvontatni. De nem volt semmi baja.

Amit mindenféle bizonyíték nélkül elmondanak, a csávó mindenféle bizonyíték nélkül elhisz és terjeszt, azt én mindenféle bizonyíték nélkül figyelmem hagyom. Ez így helyes.

arthurthedent 2024.02.01. 13:19:30

@gigabursch: "Taktika:
Alighanem a drónos, gyalogos, tüzérségi előkészítéses folyamatok megváltoztak."

Ezt alighanem te találtad ki. Miközben a tüzérségi tüzet folyamatosan regisztrálják és prublikálják műholdas megfigyelők már a háború eleje óta.

"Ez épp elegendő.
Ha nem így lenne, minden napra lenne videó a torony lerobbanásokól."

Hol? Hol ellenőrizted, hogy nincsenek ilyen felvételek?

"(A jelek szerint megint hamarabb szájaltál, mint gondolkodtál volna. Mindegy, mi így szeretünk...)"

Konkrétan annyi az álláspontom, hogy komoly bizonyítékok nélkül nem hiszem el azt, amit te hiszel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.02.01. 15:55:06

@gigabursch:

":-P"

Női szempontból ez sem rossz, de ez már kielégítés, nem önkielégítés. És kapualjban nehezen kivitelezhető. :DDDDDDDDD

GyMasa 2024.02.02. 23:09:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Azért megkérdezem: Mi történne, ha egy fehér bőrű echt magyar diák cigánynak vallja magát, és igényli az emelt ösztöndíjat és egyéb kedvezményeket? "
Nos, ugyanez Miskolcon megtörtént úgy '98 környékén.
Akkor a polgármester ki akarta zsuppolni a cigányokat a belvárosból, és hirdettek egy "akciót", hogy cigányoknak ingyen lakást adnak a város szélén.
Majd elkezddtek megjelenii a fehér emberek magukat cigánynak mondva, hogy nekik is kell az inygen lakás.

arthurthedent 2024.02.03. 10:22:06

Most meg arról, hadoválnak, hogy CRV7 "légvédelmi rakétákat" adnának Ukrajnának. A CRV7 valójában levegő-föld rakéta, nem légvédelmi. :(

GyMasa 2024.02.04. 14:54:59

@arthurthedent:
Mi a probléma?
Egyrészt a levegőben nem nagyon van más, mint olyan, amit le kell lőni, másrészt az S300 is légvédelmi rakéta, mégis használják az oroszok rendes rakéták helyett, csapást mérni.
(legalábbis, állítólag, mert igazén meglepődve nem lennék, ha kiderülne, hogy az egész csak kamu és az ukránok ezzel a dumával próbálnának terelni a saját légvédelmük problémáiról)
süti beállítások módosítása