wagmg

wagmg

Putyin nem megy tovább...

2022. április 04. - arthurthedent

Megjelent az indexen egy cikk[1], egy riport Szakály Sándor Széchenyi-díjas történésszel. Putyinról meg a háborúról beszél, elmondja a véleményét. Őszintén szólva megdöbbentem, hogy miképpen képes egy hozzáértő ember, egy történész ekkora butaságokat mondani. Akkora blődségeket mond, hogy a "butaság", "nonszensz" a legenyhébb, legudvariasabb kifejezések amikkel illetni tudom ezt az egész interjút. A legnagyobb tisztelettel...

Szakály első megállapítása az, hogy "Putyin nem megy tovább". Ember! Putyin és az egész orosz politika egy sakkjátszmát játszik nyugattal. Az egyes folyók, hegységek, kikötők, csatlósok, védtelen országok és NATO tagországok a sakktábla mezői. Azt mondani, hogy nem megy tovább olyan, mintha a sakkjátékos abban bízna, hogy az ellenfele egyszerűen elunja és nem fog lépni. Elárulok egy közismert tényt:

Putyin akkor nem megy tovább, ha nem tud továbbmenni.

Ilyen egyszerű. Nincs ebben semmi misztikus, Putyin maga is elmondta, hogy vissza akarja állítani az eredeti állapotot, hogy a Szovjetúnió határai, a Szovjjetúnió környezete volt az elfogadható. Ha tud ebbe az irányba fog lépegetni. Ennyi. Ha tud továbbmegy. Nem csak, hogy továbbmegy, de nagyjából azt is lehet tudni, hogy merre. Nézz rá a térképre, Belorúszia, Ukrajna, mi van még ott? Van ott valami nem NATO tagország, ahova lágyan, lopakodva, politikával vagy erővel be lehet vonulni? Moldova! Mi a fenéért ne menne be Moldovába? Miért állna meg? Mielőtt elindul Észtország, Lettország, Litvánia irányába...

Miért akarja Oroszország visszaállítani a Szovjet határokat avagy hogyan is gondolkodik Putyin[2]

A következő megállapítás az, hogy "a konfliktus még a szovjet korszakból ered". Az ember agya eldobja erre az ékszíjat. Ember, oroszország nem valami régi sérelmet torol meg, ez nem kocsmai verekedés! A sérelmek felsorolása csak stratégia, a szándék eltitkolására, a nép feltüzelésére, kifogáskeresésre való. Oroszországot nem a sértődöttség, nem a "konfliktus" vezérli, tervei vannak, céljai vannak. A sakkjátékos nem azért tolja előre a futót, mert meg van sértődve, hanem azért, mert céljai vannak vele. Putyinnak stratégiája van, nem régi konfliktusa.

Aztán az jön, hogy "volt egy ígérvény arra, hogy a NATO nem terjeszkedik Európának erre a részére". Az ég szerelmére, a nemzetközi nagypolitikában leírnak dolgokat. Az, hogy a tárgyalások során valaki valamit megemlített semmit nem jelent. Ez az "ígérvény" a beszélgetés során elhangzott pár mondat, amit most az oroszok indokként felhasználnak. A "ígérvény" felemlegetése háborús propaganda, amit egy történésznek nem lenne szabad terjesztenie. 

Aztán jön az, hogy "laikusként nagyon nehéz megállapítani, hogy ebben a folyamatban kinek mekkora igazsága van". Húúú! Anyám borogass! Hát erről napokat lehetne beszélni, de igen, ez is eszetlenség. Hát elsőre is, igazsága csak "laikus" szempontból lehet beszélni, arról, hogy kinek van "igaza" csak a laikusok beszélnek.

Laikusként nem nehéz eldönteni kinek van "igaza", az egyik ország lerohanta a másikat mert stratégiai szempontból ez az érdeke és mert a másikat védtelennek gondolta. Lerohanta volna Putyin Ukrajnát, ha ukrajnának ötször akkora hadserege van, mint neki? Ja, nem? Na, vajon melyiküknek van "igaza"?!

Megígérte a nyugat, hogy a NATO nem terjeszkedik? Hát Oroszország meg konkrétan aláírta, hogy Ukrajna területét sérthetetlennek tartja és garantálja. És ezzel persze eljutottunk a jogi értelmezéshez, ahol senkinek nincs "igaza", jogszerűség van, nem igazság. Oroszág jogellenesen indított háborút és Ukrajna jogszerűen védekezik. 

És akkor még ott a katonai, politikai értelmezés, ami szerint Oroszországnak nem igaza van, hanem érdekei, Ukrajnának meg nem igaza van, hanem tömegsírjai.

Aztán jön, hogy "az orosz kisebbség rossz helyzete motiválhatta az agressziót". Nehéz elképzelnem, hogy egy történész ennyire nem érti mi történik körülötte. Ezt egyszerűen nem vagyok képes elhinni.

Az orosz kisebbség azért van rossz helyzetbe, mert Putyin felhasználta őket a világ manipulálására. Rossz helyzetbe hozta őket, hogy igazolja amit csinál és főleg, hogy amikor majd bevonul virágcsokrokkal várják a katonaságát. Mondjuk ez nem jött be, de Putyinnak nagyon is megfelelt az, hogy az Orosz kisebbségek rossz helyzetbe kerültek, sokat tett annak érdekében, hogy rossz helyzetbe legyenek, ami ráadásul egy közismert orosz stratégia.

Viszont! Putyint és az orosz vezetést nem érdekli, hogy hogyan élnek ukrajnában az oroszok, tudjuk, hisz löveti őket ágyúkkal meg rakétákkal! Putyint nem érdekli, hogy hogyan vannak a katonái, hiszen ha érdekelné, akkor máe rég visszavonulót rendelt volna el. Az sem érdekli, hogy hogyan élnek az oroszok oroszországban. Putyint a sakkjátszma érdekli, a birodalom. A birodalmat akarja növelni és tudja hogy ez tömeges szenvedéssel és tömegek halálával jár. Egyszerűen ez az ára, amit ő hajlandő megfizetni... azaz megfizettetni másokkal.

Az elgondolás egyszerű. Az ukránok nem adják be a derekukat csak akkor, ha rettegnek és szenvednek, az orosz katonák nem mennek neki az ellenségnek, csak akkor, ha rettegnek és az orosz lakosság sem fogja be a pofáját, csak akkor, ha retteg. A baloruszok nem csinálják azt, amit a cár parancsol, csak akkor, ha retteg. Remélem érthető, hogy mi Putyin módszere, ugye? Ő nem a pápa, nem Kalkuttai Szent Teréz és nem Albert Schweitzer, hogy azzal foglakozzon ki szenved meg ki retteg.

Aztán ez, hogy "számukra elég biztosíték lenne, ha finn mintára vállalná Ukrajna, hogy semleges állam lesz"...

Ember, mire lenne biztosíték? Putyin elmondta, hogy a Szovjetúnió összeomlása a huszadik század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Elmondta, hogy Oroszország határai védtelenek lettek és ez Oroszország számára nem elfogadható. Ukrajna oroszországhoz csatolása egy lépés ennek a megoldására, de csak egy lépés. Utána ott vannak a balti államok és még ott van belső ázsia. Ezek majd "elfelejtődnek"? Milyen álomvilágban ringató mese ez a "Putyin nem megy tovább"?

Könyörgöm, ne ringassuk már álomvilágba magunkat! Mikor tett vagy akár mondott olyat Putyin, hogy Ukrajna megszállása a játszma utolsó lépése!? Ez annyira álomszerű, annyira ostoba dolog, hogy ilyet az oroszok még csak nem is hazudtak. Pedig hazudni azt azért nagyon tudnak ám.

[1]  https://index.hu/belfold/2022/04/04/haboru-oroszorszag-ukrajna-szakaly-sandor-tortenesz-interju/

[2] Jó kis videó, tanulságos van a neten sok hasonló. Azért került ide, hogy mindenki lásssa amiket itt leírtam nem én találtam ki, nem a saját kis agyszüleményeim, nálam sokkal okosabb emberek, hozzáértők, szakértők körében elterjedt helyzetértékelés mondja, amit én is mondok.

P.S.: Ezt az egész iromány összecsaptam, késő van, elnézést ha vannak benne hibák.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8817797789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2022.04.05. 17:06:11

Az orosz-ukrán háború lényeglátó elemzése. Videó:

www.youtube.com/watch?v=c0uzuemLb4I

Vagy el is lehet olvasni:

egyvilag.hu/index.shtml#PT111_oroszukranhaboru2

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 17:33:56

A kiutasításokra reagálva Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese - aki egykor, Putyin átmeneti miniszterelnöksége idején Putyin helyett TELEFINGOTTA az orosz elnöki széket is - azzal reagált, hogy Moszkva megtorolja az intézkedéseket és "rácsapja az ajtót a nyugati nagykövetségekre".

arthurthedent 2022.04.05. 17:44:49

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: Ez nagyon érzékenyen fogja érinteni a művészvilágot, kevsebb hazugságot kell hallgatniuk és kevesebb orosz kém lesz európában. Mondjuk ennek e medvegyevnek sem sok kapcsolata van a valósággal.

Buchhalter 2022.04.05. 18:12:53

Kicsit agyament meglátás a tudóskától, hogy Putyin megtámadja majd Észtországot,Litvániát és Lettországot. Persze ... A Nato meg a világcsendőre csak úgy hagyná. Nem hinném! Már csak presztízsből se! De atombombák árnyékában nem hisze, hogy ez a lépés megtörténne,de ha igen akkor már tök mindegy mindannyiunknak. De egy atomháborúban nincs üzlet csak sivár és kietlen földgolyó. Szerintem ez a háború legkésőbb Május 9-re ilyen olyan háttéralkukkal befog fagyni.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.05. 18:19:52

@Buchhalter: RaszPutyin a győzelem napja helyett vagy mellett megünnepelheti a vereség napját is.

arthurthedent 2022.04.05. 18:35:30

@Buchhalter: "Észtországot,Litvániát és Lettországot. Persze ... A Nato meg a világcsendőre csak úgy hagyná. Nem hinném! Már csak presztízsből se! De atombombák árnyékában nem hisze, hogy ez a lépés megtörténne"

Gondolod, hogy a NATO atombombákat vetne be mondjuk lettország területén, ha bevonulna az orosz hadsereg? Vagy mondjuk atombombát dobna orosz célpontokra? Ugye az megvan, hogy erre szinte semmi esély nincs?

Ha Oroszország 5-30 kilotonnás rövid hatótávolságú atomfegyvereket vetne be ukrajnába a NATO támadna? Orbán nem mondaná, hogy "ki kell maradnunk"?

Ha már megtette Putyin ukrajnában szerinted mennyi ideig állna ellen a három balti állam? Ha az orosz hadseref sikeresen bevonulna Észtországba majd békét ajánlana a NATO-nak, akkor a NATO tárgyalna vagy totális háborút indítana?

És ha ezeket magadba eldöntötted, akkor azt is döntsd el, hogy vajon Putyin mit gondol erről. Mert ha azt gondolja, hogy megteheti, akkor megteszi. Akkor is, ha te azt hiszed, hogy nem teheti meg.

Éhes ló 2022.04.05. 21:17:58

A poszter szerint nem volt puccs a hoholoknál.
A poszter szerint nem vívott a puccs után polgárháborút a hohol és zsidó banda az orosz polgártársaik ellen, nem volt pogrom Ogyesszában és a többi oroszlakta vidéken sem.
A poszter szerint nem létezett a normandiai négyek által garantált minszki I. és II. megállapodás sem 2014-ben és 2015-ben, amit leszart az ukránnak hazudott állam.
A poszter szerint nem számít, hogy az eltelt 8 év során megöltek az ukránok 10-14 ezer embert Donbasszban és Luhanszkban, ismeretlen számú polgártársukat tették földonfutóvá elüldözve őket a lakóhelyükről Mariupoltól, Ogyesszán át Munkácsig.
Az sem számít, hogy magasról szartak az európai normákra és a világ legkorruptabb vircsaftját folytatták.
Az se számít, hogy ennek az elmebeteg hohol vircsaftnak a kinti magyarok is áldozatául estek és menekülésre kényszerültek.

A poszter szerint ez mind rendben van és a putyin a gonosz, no meg az oroszok.

A poszter szerint az usa által abnormális gyakorisággal indított és elbukott háborúinak sora kóser, a bennük elkövetett tömeggyilkosságaikkal együtt.

A poszter szerintem - a fentiek miatt - csak egy aljas, emberálarcát vesztett gazember, egy hazug képmutató.
A társaival együtt.

white999 2022.04.05. 21:20:19

Szakály Sándor mióta mértékadó történész? Csak kérdezem.

arthurthedent 2022.04.06. 08:40:53

@Éhes ló: "A poszter szerint nem létezett a normandiai négyek által garantált minszki I. és II. megállapodás sem 2014-ben és 2015-ben"

A poszter mérges, hogy hazudozol róla, olyan szavakat adsz a szájába, amiket ő soha nem mondott.

arthurthedent 2022.04.06. 08:41:44

@white999: Nem tudom, az index írta, hogy valami okos ember. :)

arthurthedent 2022.04.06. 08:42:50

@Éhes ló: "A poszter szerint az usa által abnormális gyakorisággal indított és elbukott háborúinak sora kóser, a bennük elkövetett tömeggyilkosságaikkal együtt."

A poszter nem mondott ilyet, szóval hazudsz.

arthurthedent 2022.04.06. 08:45:55

@Éhes ló: "Az sem számít, hogy magasról szartak az európai normákra és a világ legkorruptabb vircsaftját folytatták."

Hát mondjuk a legkorruptabb csapatot pont az oroszok juttatták hatalomra, de mindegy.

Most már csináltál accountot, írni is tudsz, kipróbáltad. Nincs is már hátra, mint végre elolvasod azt a rohadt cikket és megérted, hogy miről szól azt utána lehet azzal vitatkozni ami TÉNYLEG oda van írva és nem azzal, ami csak a képzeletedben létezik.

Éhes ló 2022.04.06. 10:46:13

@arthurthedent: gondolom totálisan véletlenül sikerült durva oroszellenes propagandát tolnia a poszternek az általam említett tények említés nélkül hagyásával.

A véleményemet fenntartom.

arthurthedent 2022.04.06. 11:04:01

@Éhes ló: "gondolom totálisan véletlenül sikerült durva oroszellenes propagandát tolnia a poszternek az általam említett tények említés nélkül hagyásával."

Nem érdekelnek a magyarázatok, a kifogások, az ürügyek, az igazolások. Amit az oroszok tettek és tesznek az elfogadhatatlan. Ennyi. Magyarázgatni lehet, sunnyogni, másra kenni a felelősséget, de amit az orosz csapatok tesznek, az elfogadhtatlan marad.

Amit írtam az nem "oroszellenes". Ez megint csak egy reménytelen kísérlet, hogy a vádakat valahogy hiteltelenítsék. Ja, lerohantunk egy országot, ja gyilkoljuk a civileket, ja, a nemi erőszak nálunk elfogadott, mi így háborúzunk, de neked csak azért nem tetszik, mert nem szereted az oroszokat. Ez egy roppant sértő, arrogáns, gusztustalan álláspont, aki ilyet mond abból minden emberség hiányzik.

Az amit a kis kedvenceid tesznek akkor is állati, elfogadhatatlan lenne, ha nem az oroszok tennék, hanem akárki más.

Továbbá amit leírtam az nem propaganda, ellentétben azok a dolgok, amiket te állítasz, azok az orosz diktatúra, az orosz háborús gépezet propagandájának ismétlése, terjesztése. Minden normális ember gyomra felfordul tőle, remélem, hogy pont az ellenkezőjét éri el, mint ami a szándékod.

arthurthedent 2022.04.06. 11:08:12

@Éhes ló: Még egy: ha a te feleségedet, édesanyádat, húgodat erőszakolnák meg az orosz "katonák", őket ölnék meg és az ő meggyalázott holtestüket próbálnák meg elégetni a hátsó udvarodba[1], akkor vajon azt mondanád, hogy "hát igen, de az usa is komoly bűnöket követett ám el itt, meg ott, meg ekkor meg akkor"?

Nyilván nem így beszélnél és ezért, ha egy csepp emberség szorult beléd, akkor most se tedd.

[1] Remélem persze, hogy ez nem következik be, de BEKÖVETKEZHET. Volt már rá példa, bizony volt és ami egyszer megtörtént az ismét megtörténhet.

Éhes ló 2022.04.06. 11:10:03

@arthurthedent: nem értem miért én hazudnék, amikor az eltelt idők során soha sehol nem olvastam a mostani és más oroszellenes propagandát toló posztodhoz hasonló usa ellenes kirohanásokat a blogodon, ami arra utalna, hogy neked hasonló véleményed lenne a világban végrehajtott egyéb háborúk és tömegmészárlások kapcsán.

Ez számomra egyértelműen azt jelzi, hogy képmutató aljassággal és sunyi kettősmércével állsz a háborús bűncselekményekhez, agressziókhoz.

De várom a linket a posztodról, lehet, hogy elhibáztam valóban és akkor megkövetlek itt és most, meg az azóta elkövetett oroszellenes kirohanásod alatt is.

Éhes ló 2022.04.06. 11:17:24

@arthurthedent: az accountom még az internettóról való.
Ez nem érdem, csak azt jelzi, mennyire képtelen vagy a tájékozódásra és a tisztességes véleményalkotásra.

Azon persze hosszasan vitatkozhatunk, hogy puccsal hatalomra juttatott bohóc vagy a csokigyáros korruptabb volt-e, mint a korábbi orosz bábok, de hogy nem hoztak változást a végtelenül korrupt ukrán vircsaftban a puccsal, polgárháboróval és az oroszok elleni tömegmészárlásokkal az tuti:
worldpopulationreview.com/country-rankings/most-corrupt-countries

Éhes ló 2022.04.06. 11:25:48

@arthurthedent: nyilván nem érdekel semmi téged, csak az oroszok fikázása.
Ez jogodban áll.
Nekem is van még jogom rámutatni erre és ellenvéleményen lenni ennek kapcsán.

Amiket felsoroltál az még egyetlen független vizsgálat által, senki által meg nem erősített ukrán és nyugati háborús propaganda (ami nyilván tartalmazhat némi igazságot is) szemben az ukránok 2014 óta folytatott oroszok elleni népirtásával, amit számos nemzetközi szervezet, köztük az EBESZ is alaposan dokumentált.

Nem csípem a kettősmércédet és másokét sem.
Ami egyik oldalon elítélendő és bűn, az a másikon is az.

Az oroszok nem a "kedvenceim", ahogy az usa ész ukránok sem.
De engem legalább annyira zavar az oroszok ellen folytatott népirtás, mint az irakiak, a szírek és ukránok, no meg az afgánok elleni háborús bűncselekmények és agressziók sora.

Az oroszok kispályás kezdők az usa és tejtestvérük a kedves izrael mellett.

Éhes ló 2022.04.06. 11:30:51

@arthurthedent: a történelemben a családom számos durva veszteséget szenvedett el a története során az általad felsoroltak közül és azon túl is.
Az élet nem habostorta és sosem is volt az.

Ennek ellenére nincs szándékomban minden mocskot az oroszokra kenni abból, amiben a világ alámerült a családom ismert története során.
Sőt.
Világosan olvasható, ahogy a háború felek mindegyike elképesztő bűnök tömkelegét követte és követi el. A háború soha nem volt és ma sem leányregény. Ezért nem akarok háborúzni és ezért kezelem fenntartással és illetem kritikával a magadfajta uszítók állításait.

arthurthedent 2022.04.06. 11:51:10

@Éhes ló: "és más oroszellenes propagandát toló posztodhoz hasonló usa ellenes kirohanásokat a blogodon"

És te mikor írtál olyan bejegyzést, amiben az usa gaztetteit mentegeted, hogy "de hisz az oroszok is"?

"Amiket felsoroltál az még egyetlen független vizsgálat által, senki által meg nem erősített ukrán és nyugati háborús propaganda"

Vitatod? Van pofád tagadni?

white999 2022.04.06. 12:32:33

@Éhes ló: orosz ellenes propaganda. Ezen jót röhögtem . Eszem faszom megáll nem hittem, hogy ma még feldob valami. Szerintem is dicsérni kellene őket.

Hungry horse 2022.04.07. 12:18:18

@white999: nem írtam ilyesmit.
Soha, sehol.

Az ukrán háborús propaganda és a 8 éve folyó polgárháborújuk, több, int 10 ezernyi polgáruk legyilkolása elítélése nem jelenti azt, hogy támogtná bérki az orosz agressziót és a háborút.
Az usa kapcsán nem vagytok ilyen finnyásak ti és a nyugati barátaitok sem, holott Afganisztán, Szíria, Irak, Szerbia, Líbia kapcsán lenne miről gondolkodnotok bőséggel.

Nem kellene kettős mércével a hohol háborús propagandát tolnotok és alámerülni az oroszok esztelen gyűlöletében.

arthurthedent 2022.04.07. 15:09:11

@Hungry horse: "Az usa kapcsán nem vagytok ilyen finnyásak"

De igen, finnyások vagyunk, de most itt az oroszokról van szó. Azt hiszed te f.sz, hogy ha máshol is történtek kegyetlenségek, akkor már okés nőket erpszakolni majd megölni, öreg embereket kivégezni, fejbe lőni? Milyen erkölcseid vannak neked?

Fordulj orvoshoz, ne itt lopd a napot.

Rodney_2 2022.04.15. 02:19:47

@white999: Bedobom a házad ablakát kővel. lelövöm a kutyádat és megerőszakolom a lányodat. Erre te nekem esel mint a vadállat. Ekkor jön a falu nagy része és jól agyonvernek téged, mert milyen egy agresszív összeférhetetlen vadállat vagy. Nyilván nem érted az analógiát, mert ha értenéd, akkor tudnád, hogy az oroszok miért támadtak.

Rodney_2 2022.04.15. 02:29:23

@arthurthedent: Kettősmércés hazudozó gazemberek vagytok, minden ballibsi ilyen. Ezt az egész szart az usákok kavarták, mert nekik az a jó ha nincsen egy erős keleti szláv birodalom, hanem a keleti szlávok jól megölik egymást. Azért öntik oda a fegyvereket. Filantrópéknak pont megfelel, ha az ukránok az utolsó emberig harcolnak az országukat teljesen lerombolva. Miért is harcolnak??? Hogy NATO tagok lehessenek?? Hogy a neonáci kedvenceket ne kelljen elküldeni a hágai bíróságra? Hogy elnyomhassák a nemzeti kisebbségeket?? Vagy mi is az a nagy szent cél amiért az orosz anyanyelvű teljesen korrupt zsidó mindenáron harcolni akar?? Ez csak egy a sok USA proxy war sorában. Utólag majd megírják a történészek, hogy pont olyan volt mint a többi.

white999 2022.04.15. 08:05:52

@Rodney_2: Nyilván ez egy neked készült propaganda amit beszopsz. PL A Kárpátaljáról is ez ment folyamatosan azután akik ott élnek nyilatkozzák magyarok hogy simán el vannak egymással. Amúgy kretének mindenhol vannak itt is csinálták ezt cigányokkal. Az ember aki buta és kicsi a farka az agresszióval próbálja növelni hátha attól lesz valaki.
Másrészt azért nagyon nem értem, hogy az ukránoknak miért kellene szeretni az oroszokat amikor Sztálin elvtárs egy kicsit kiéheztette őket. Az frankó volt? Ilyenkor nem teszed fel a kérdést, hogy miért nem lehet megérteni ez a jogos indulatot amikor mindössze pár millió embert öltek meg?
Nyilván nem érted az analógiát mert akkor nem kezdenél el érvelni az oroszok mellett. Ezt írhatod évekig akkor sem lesz benne sem logika sem igazad nem lesz a kérdésben.

white999 2022.04.15. 08:19:55

@Hungry horse: Az usa kapcsán nem vagytok ilyen finnyásak ti és a nyugati barátaitok sem, holott Afganisztán, Szíria, Irak, Szerbia, Líbia kapcsán lenne miről gondolkodnotok bőséggel.

Nem tisztem védeni az amerikaiakat. Nyilván harcoltak, olyan helyeken ahol nem kellett volna de van néhány kis különbség.
pl
1, Nem a szomszéd országba megy hogy területet szerezzen.
2, Elsősorban a regnáló hatalmat akarja megdönteni, hogy a kedvező politikai helyzet teremtődjön a számára, ezért katonákat támad és nem a polgári lakosságot. Emberiség elleni büntetett viszonylag ritkán hajt végre pedig ott sem az agysebészek állnak katonának. Csak kicsit nagyobb a kontroll ilyen esetekben. Fontos neki a pr. Elég a háborút megmagyarázni és elsikálni nem kell még a gyerekek nők erőszakolást ölését. Nem lő szarrá városokat és éhezteti ki őket, nem törődve a polgári áldozatok számával. Egész egyszerűen azért mert ez a nyugati közvéleménnyel elfogadhatatlan. Az oroszok megmaradtak kultúrában és gondolkodásba a középkorban. Ezt kellene szeretni bennük? Elsősorban nem is a népet hibáztatom, mert azok a történelemben soha nem éltek szabadon és agymosás nélkül, így nem is tudhatják milyen az, a vezetőknek viszont lett volna lehetőségük rá de még Gorbacsov elvtársat is elkaszálták, nehogy folytatódjon az irány.

Rodney_2 2022.04.15. 12:29:50

@white999: Tudtam, hogy nem fogod érteni :) Össze kellene tudni rakni mondjuk 100 mozaikdarabkát hogy kijöjjön a "big picture". Ebből a legtöbb embernek megvan a legprimitívebb, nyilvánvaló hazugságokban bővelkedő ukrán propaganda (ezt veszi át a teljes nyugati sajtó ahogy 2015-ben a migráncsolás témában az előregyártott féknyúzt), vannak akik befogadják a primitív orosz propagandát mert abba az irányba elfogultak. Aztán vannak a "jól tájékozottak", akiknek megvan a 100-ból max. 50, de ez legalább valamennyire "balanced view". Ezt így jobban megérted???
Volt szerencsém szinte véletlenül az elmúlt 3 évtizedben belekeveredni néhány bonyolultabb politikai szituációba (rosszkor rossz helyen :))) ). Azokból tanultam meg, hogy akik a sajtóból tájékozódnak, gyakorlatilag semmit nem értenek az egészből és még a politkai elemzők sem ismerik a legfontosabb aktorokat sem (nem is tudják hogy ki mozgatta a szálakat és miért). Így azért kurva nehéz érteni a világ dolgait :(

fkv.115 2022.04.15. 12:46:50

@arthurthedent: Az atomfegyver csak akkor bevethető, ha a bevető fél kész vállalni, hogy ő is vele együtt merül huullámsírba a válaszcsapás következtében. Azaz legvégső fegyver, a MAD doktrína miatt maga az Armageddon. Ha az egyik elkezdi, a másik befejezi. Garantáltan.

A kérdés pedig az hogy az USA vagy a CCCP ezt kész-e vállalni ezt olyan közbenső országokért, mint Észtország, Ukrajna, de akár Németország vagy Szaúd-Arábia. A válasz pedig nyilván nem. Az atomfegyver azt védi, akinek van, mást senkit. Európából egyedül Franciaország menekülne meg, ha Putyin el tudna jönni idáig, mivel nekik van, és ők nem Washingtont védik a francia atommal, hanem Párizst, ők akkor kezdik el az armageddont, ha Párizs veszélyben van. Berlinért, Kijevért senki nem akar válaszcsapásban meghalni, hiába NATO meg miegymás. Az önérdek fontosabb. Mint 56-ban, amikor minket biztattak a lázadásra (persze enélkül is megtettük, hiszen Rákosi és Péter Gábor elég ok volt rá, nem kellett külső erő), de segíteni senki nem jött.

A NATO is ennyit ér, ez igazából az USA-t védi, az USA elleni támadáshoz gyűjti a csatlósokat, de fordított esetben nem jönnének segíteni. Persze leadnának egy nyilatkozatot hogy mennyire elítélik, meg helytelen az egész, talán még a közügyektől is eltiltanák Putyint, de semmi több.

Ennek ellenére még mindig jobb nekünk itt, mint Belarusz mintájú csóró tagállamként a CCCP-ben.

fkv.115 2022.04.15. 12:49:37

@fkv.115: A lényeg lemaradt:

Az orosz invázió bebizonyította hogy az adott szó ma se ér semmivel többet mint 1000 éve, Ukrajna ott baszta el, amikor a Krímért cserébe lemondott az atomról, és ezzel garantálta hogy Irán és ÉKorea BIZTOSAN el fog menni a saját atomig, hiszen semmi másban nem lehet bízni. Valamint hogy további nemzetek fognak akarni saját atomot. Béke majd akkor lesz, ha már mindenkinek lesz, és senki nem mer moccanni.

white999 2022.04.15. 15:40:46

@Rodney_2: Köszi, hogy felvilágosítottál. Most már mindent értek. Tehát 2022 ben egy másik országot szarrá bombázni Európában az egy helyes megoldás. Oké.

Rodney_2 2022.04.15. 16:06:49

@white999: Arról biztosan sosem hallottál, hogy pl Izrael ezt csinálja a környező országokkal. Amikor azt gondolja, hogy valamelyik másik szuverén ország területén fegyvereket szállítanak amik esetleg a jövőben ellene fognak irányulni, akkor szépen odamegy és szarrá bombázza. Ha ezt csinálta volna Oroszország 2014-től az Ukrajnában fegyvereket felhalmozó és ott saját maguknak katonai infrastruktúrát építő usákokkal, akkor biztosan nem lenne háború.
Kubai válság megvan? Szovjetúnió megjelent fegyveresen Kubában az USA szájában. Mi volt a filantrópok válasza? Ha nem vonulnak vissza, akkor azonnal full scale atomháborút indítanak.
Próbáld ebben a keretben nézni ezt az egészet és ha véletlenül rájössz, hogy itt akkora kettős mérce van, hogy még a Holdról is látszik, akkor nem vagy teljesen idióta.

Rodney_2 2022.04.15. 16:08:48

@fkv.115: Irán is azért dolgozik az atomon, mert Izraelnek is van. Izraelnek szabad, Iránnak nem mert csak.

white999 2022.04.15. 18:40:06

@Rodney_2: 1, majd ha Izrael lesz a téma akkor majd arról fogunk értekezni de most nem az volt
2, Az oroszok az egész történelmük során a másik ország leigázásával foglalkoztak. Ezt fogadjuk el kegyesen hogy akkor természetes állapot volt, de most nem cool már, a 2000 évektől pedig különösen.
3, Sztálin elvtárs egy szemmel nem jobb Hitlertől. Talán a két országon mérhető le a legjobban a trauma feldolgozása amit a világnak okoznak. Nézd meg hol tartanak a németek és hol az oroszok a feldolgozásban. Az egyik békés módon de érvényesíti akaratát. A másik meg sehogy nem tudja. Se békésen se gazdasági fölénnyel, sőt egy nyertes nyersanyag helyzetből sikerül magát lábon lőni.
4, Ha az általad sokat megénekelt Amerikát nézed nagyságrendekkel kevesebb ember haláláért felelős mint Oroszország. Pedig volt olyan monopol helyzetben szu összeesése után mint senki más a világtörténelemben. Képzeld el hogy ha Putyinnak ennyi hatalma lenne mi történne. Igen az.
5, Nagyon más nyugati értékekért harcolni mint egy diktatúráért. Aki nem így gondolja nyugodtan vándoroljon ki Oroszországba ha neki ennyire tetszik, Valahogy az szokott lenni, hogy nem csak a menekültek de minden büdös elnyomó ország oligarchája is itt akar élni. Vajon miért itt akarnak élni és miért nem otthon? Te meg ezt a kérdést tedd fel magadnak és nyugodtan lehet kibóklászni és Steven Seagalal lehet majd isteníteni a rendszert. Nyugi mert Vitya is ezt akarja, már csak 10-20 évet kell rá várnod és itt is ez lesz ha lusta lennél mozdulni.

Ja egyébként untat a téma csak szólok. és nem fogsz meggyőzni a diktatúrák csodálatosságáról.

Rodney_2 2022.04.15. 20:29:09

@white999: Szerinted nekem nem unalmas, hogy ilyen hozzád hasonló félmúvelt, agymosott degenerált idiótákkal próbálok megértetni "no-brainer" kategóriájú dolgokat, de az istennek se megy?
Szerintem te nem lehetsz annyira sötéten ostoba, mint ami az "érvelésedből" látszik, inkébb az van, hogy egyszerűen nem akarod megérteni a dolgokat, mert így kényelmesebb a beteg agymosott lelkednek.
Mikor jártál utoljára Németországban? Én pl nem szeretnék ott élni mert már annyira el van ott kűrva minden. Az informatikus fiam pl 2 év München után ami azért relative egy jó hely, éppen most költözik el Németországból, mert elege lett a hülyeségből.

atomic power 1986DucaDuca 2022.04.15. 22:11:28

@white999:

"Nem lő szarrá városokat és éhezteti ki őket, nem törődve a polgári áldozatok számával. Ha az általad sokat megénekelt Amerikát nézed nagyságrendekkel kevesebb ember haláláért felelős mint Oroszország."

Nem semmi, amilyen elfogult vagy a jenkikkel kapcsolatban! Hirosimáról, Nagaszakiról hallottál már? Itt aztán nagyon törödtek a polgári lakossággal! A bombázások következtében rövid időn belül 246 000 ember hunyt el.
Az iraki háborúban a WHO szerint 151 000 civil halt meg, miközben az iraki hadsereg áldozatainak száma "csak" 30 000 fő volt.

Csak a két fenti helyszínen mintegy 400 000 halálozott el!

S akkor még nem beszéltünk a Monroe elv elapján a világ szinte minden létező részén a jenkik által indított háborúkról!

"Az oroszok megmaradtak kultúrában és gondolkodásba a középkorban. Elsősorban a regnáló hatalmat akarja megdönteni, hogy a kedvező politikai helyzet teremtődjön a számára, ezért katonákat támad és nem a polgári lakosságot. Emberiség elleni büntetett viszonylag ritkán hajt végre........"

Akkor ez micsoda, milyen kornak felel meg?

www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

white999 2022.04.16. 12:28:12

@Rodney_2: Az legyen a németek problémája. A gyerek meg menjen valami egzotikus országba, ott jó az idő. Egy informatikus neten eldolgozik, nem kell a sor mellett állnia.

white999 2022.04.16. 12:46:57

@atomic power 1986DucaDuca: Csak a két fenti helyszínen mintegy 400 000 halálozott el!

Nem az orosz birodalom hanem csak Sztálin elvtárs becsült áldozatai száma 23 millió. Más kérdésed van még? Vagy elég ennyi a szopásból.
Amúgy önmagában Hiroshima csúnya dolog, ami rengeteg ember életét mentette meg.
a, mert vége lett a háborúnak
b, a kölcsönös elrettentés elve miatt azóta se próbálta ki senki az atomot élesben, ami lehet épp egy III világháborút a teljes megsemmisüléssel akadályozott meg.

Néha használni kellene a fejedet nem kell csak zsigerből. Ez volt az utolsó amire reagáltam mert mindig baromságokkal jössz amiben sem értelem sem tényszerűség nincs.

Rodney_2 2022.04.16. 14:00:23

@white999: Japánba megy fél évre, aztán majd meglátja (több éve tanul japánul). Ő okos gyerek (mint az apja :p ) és valami "centre of excellence"-ben akar dolgozni a kedvenc témáiban. Az meg csak néhány van a világon. München, Japán, USA. Az USA nem tetszett neki. Volt valami IT konferencián San Franciscoban és a conference centre körül mindenfele néger hajléktalanok fetrengtek (és drogoztak??). Ballibsi városvezetés par excellence :)

Rodney_2 2022.04.16. 14:27:11

@white999: Személyes tapasztalatok és neveltetés okán én egyformán utálom az oroszokat és az ukránokat, kb ugyanaz az emberi minőség, illetve a kozákok (akiket mondjuk az igazi ukránokként azonosíthatnánk) az egész régió legalja volt kultúrálisan is (ööö inkább állati primitívséget lehetne mondani) részben a környező birodalmakból menekült bűnözőkből + robinhúdokból állt össze és "katonai közösségekben" éltek. Érdemes megnézni régi lengyel filmeket amiben megjelelennek, pl a Hmelnyickij felkeléskor, ami az "ukrán nép" genezise :)))
Ja, csak azt akartam, hogy ne keverjük a Szovjetúniót az oroszokkal. Ők voltak a legnagyobb nép a birodalomban, de pl Stalin és Berija grúz volt és a szovjet forradalom évtizedében volt egy csomó lengyel származású kegyetlen főhóhér meg mindenféle egyéb népség (zsidózást most kihagytam). Vagyis nem fair a "szovjet" borzalmakat az oroszok nyakába varrni, ők ugyanúgy áldozatok is voltak egyben. Ez az egész társaság lengyel, belorusz, orosz, ukrán stb kb ugyanaz a genetikai mix (nézegettem ilyen genetikai meg haplogroup térképeket)
Gorbacsov volt egy idióta, hogy hagyta a Szovjetúniót úgy szétesni, hogy nagy orosz etnikai csoportok kerültek az orosz határon kívülre fiktív államokba amelyek korábban közigazgatási egységek voltak, mint egy megye és ennek megfelelően változtatgatták a határaikat is. Mintha monjduk egy Károlyi kormány azt mondaná magától, hogy hát jó, legyen ez a "szlovákia" önálló, nem baj hogy van ott egy csomó magyar. World peace, USA seggnyalás.

atomic power 1986DucaDuca 2022.04.16. 21:17:41

@white999:

"Nem az orosz birodalom hanem csak Sztálin elvtárs becsült áldozatai száma 23 millió. Más kérdésed van még? Vagy elég ennyi a szopásból."

Háborúban, a polgári lakosság ellen, a hadseregek által elkövetett bűncselekményekről (emberiesség elleni és háborús) volt szó, s nem a sztálini egyszemélyes terror következtében meghaltakról. Ennek megértése túl nehéznek bizonyult számodra! A freudi elszólásaidat meg tartsd meg magadnak, jobban jársz!

"Amúgy önmagában Hiroshima csúnya dolog, ami rengeteg ember életét mentette meg."

Amerikai tábornokok szerint az atombombák bevetése szükségtelen volt katonailag. Japán már a megadásra készült, de az amerikai vezetés ezt elhallgatta. Ezt levéltári anyagok bizonyítják.

Peter Kuznick, a washingtoni Amerikai Egyetem Nukleáris Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint "Nem egyszerűen háborús bűnről, hanem emberiség ellenes bűntényről van szó."

A bevetést katonailag szükségtelennek ítélték, a politikai vezetés eröltette az atombombák ledobását, ami az oroszoknak szóló fenyegetés volt. A japánok már a szovjet invázió miatt megadták volna magukat. A Mandzsúria ellen indított szovjet invázió bizonyította, hogy Japán végzetesen meggyengült. Az egymilliós japán Kvantung-hadsereg ellenállása néhány nap alatt omlott össze. A Kvantung-hadsereg gyors összeomlása az ország utolsó erőtartalékait semmisítette meg. Japán teljes kapitulációját el lehetet volna érni a folyamatos blokáddal, célzott bombázásokkal. Ekkor már a Szovjetuniónak ebben a térségben három légi hadserege volt, és a Csendes-óceáni Flotta repülőivel együtt ez 5000 repülőgépet jelentett, amelyből több mint 1300 bombázó repülőgép volt. Sok történész szerint a fegyverletételt a Szovjetunió kényszerítette ki, de ezt az álláspontot nagyon nehéz elfogadtatni az amerikaiakkal.
Ne fogadd el kritika nélkül a jenki magyarázkodásokat!

"Ez volt az utolsó amire reagáltam mert mindig baromságokkal jössz amiben sem értelem sem tényszerűség nincs."

Nem sokat fogok vele veszíteni, mert minden válaszod önhitt kontárkodás!
süti beállítások módosítása