wagmg

wagmg

Peszkov úgy látja...

2024. március 22. - arthurthedent

Szóval az a hír, hogy Peszkov, Dmitrij Peszkov, vagy nevezd Dimitrijnek vagy Peszkov evtársnak, engem nem érdekel, nos, Peszkov úgy látja, hogy háborúban állnak. Hírmagyarázat következik...

Namost először is... én már két éve meg tudtam volna mondani ezt a nagy hírt Peszkov elvtársnak. Én már akkor tudtam, hogy háborúban állnak. Merthogy ha több százezer felfegyverzett katonával átléped a határt és a másik oldalról elkezdenek lőni rád, akkor háborúban állsz.

Olyan ez, mint a klasszikus vicc...

Megkérdezik Józsi bácsit hogyan kezdődött a verekedés. Közli, hogy a verekedés bizony úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszaütött. Erre persze a rend éber őre felvonja a szemöldökét mintegy finom utalásként, de Józsi bácsi azonnal magyarázattal is szolgál. Addig csak verésnek indult - érvel. És milyen igaza van!

Namost igen, különleges katonai műveletnek indult, de az ukránok visszalőttek, így háború lett belőle. Nincs ebben semmi galádság, de tényleg. Nem kell magyarázni, ez vót.

Amit magyarázni kell az az orosz felsővezetés késleltetése. Mert az azért van nekik rendesen.

Itt az események egy vázlatos felemlegetése, amolyan anekdotikus formában, mindenki eldöntheti magának mekkora is a késleltetésük. Remélem jól emlékszem az eseményekre, de ha tévednék komoly mentségem, hogy olyan hosszú a történet, lassan a feledés homályába vész.

2014 - Putyin átdobja az orosz sereget ukrajnába.

2014 kicsit később - Az orosz csapatok azt állítják, hogy ők sima civil lakosok, helyiek, akik szabadságra vágynak. Kissé cáfolni látszik ezt a tény, hogy (1) a polgármesteri hivatal helyett néha a helyi színházat rohamozzák meg (2) egyforma ruhában vannak és (3) rendszeresen rangon szólítják egymást az interjú alatt is. Mi nem vagyunk katonák, hát nincs igazam őrmester elvtárs?!

2014 kicsit még később - Putyin beveti a Wagner csoportot is, mondván, hogy az letagadhatóbb meg tán olcsóbb is. Közli, hogy az orosz államnak rohadtul nincs köze ahhoz, amit a Wagner csinál. Ezt a hazai versenyzők a "gyerek az még, nem tudja, hogy a boltban nem szabad lopni" védekezésnek hívják.

2022 - Putyin felsorakoztatja az orosz sereget a határnál. Közli, hogy csak hadgyakorlat van.

2022 kicsit később - Putyin közli, hogy nem kell berosálni, nem fog támadni.

2023 - Putyin közli, hogy nem kell félni, nem lesz háború.

2023 kicsit később - Putyin parancsot ad a támadásra, majd közli, hogy nincs is háború. A világ szeme elkerekedik, mer' ők nem így értették, hogy "nem lesz háború". Érdekes módon az orosz sereg szeme is elkerekedik, mert ők sem így értették, hogy "nem lesz háború" és időközben a szép orosz hagyományoknak megfelelően konvertálták a gázolajat vodkára[1].

2023 még később - Putyin közli, hogy ha valaki nem tudja kimondani, hogy "specialnaja operácija" és véletlenül kicsúszik a száján, hogy "háború" azt 15 évre lecsukja. Ugyanakkor néha kicsúszik a száján, hogy háború, de valami eddig ismeretlen ok miatt Putyint soha senki sem akarja 15 évre lecsukni. 

2024 - Putyin közli, hogy a Wagner csoportot kizárólag az orosz állam pénzelte, soha sehonnan más forrásból nem volt egy árva figyingjük sem. Mintegy mondatvégi felkijáltójelként kivégzi a Wagner teljes vezetését, de ezen aztán rohadtul nem lepődik meg a nagyérdemü. A piac ezt már beárazta, ahogy mondani szokás.

2024 később - Putyin közli, hogy 2014-ben kénytelen volt bevetni a sereget ukrajnában. Mintegy megemlíti. Mellékesen említést tesz róla. Ahogy adomázgat... érdekességképpen elmeséli.

2024 később - Putyin elkezdi háborúként emlegetni az egészet. Már nem csak néha, nem csak ímmel-ámmal, hanem rendszeresen. Mondhatni mindig.

És ekkor, mindezek után, ennyi év után, ennyi hónap után, ennyi halott után Peszkov, a Kreml szóvivője hirtelen ráébred, hogy esetleg, talán, netán, éppenséggel, netalántán, van rá esély, hogy háború van. Néhányan a tömegből félrenyelnek, páran csuklani kezdeni, egy idősebb urat újra kell éleszteni.

Óvatos vagy Peszkov evtárs, ezt nem veheti el tőled senki! De hát igazad van, nem is estél ki az ablakon, hát igazam van, nem? Téged akarnak tanítani, hogy mit kell mondani, mintha éppenséggel te reggeliztél volna polóniumus teát, mi?

 

[1] Végülis ja, szénhidrogén - szénhidrogén, de a kémiai tudományok használatára persze nincs szükség, a folyamat sokkal inkább a közgazdaságtan területén leírt jelenséggel magyarázható. Úgynevezett cserekereskedelem...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4818361915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.23. 00:32:03

"Addig csak verésnek indult."

Ezt a viccet így még nem ismertem, de tetszik.

gigabursch 2024.03.24. 07:33:43

2014.
Nem dobott át orosz sereget.
Krím tiplizett.
Demokratikusan.
Utána jöttek be az orosz területre az oroszok.

arthurthedent 2024.03.24. 11:37:05

@gigabursch: "Nem dobott át orosz sereget."

Ne mondj ellent Putyin elvtársnak, mert kiesel az ablakon.

"Krím tiplizett.
Demokratikusan."

Hiába hazudni is csak ésszel lehet ám... szóval ha "krím tiplizett", akkor miért voltak a kis züld emberkék sok száz kilométerre onnan az ukrán területeken? Például ugye a "Donbasz" néven elhíresült területen?

Értem én, hogy kamuzni kell, az a munkád, de azért csinálhatnád jobban is. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.24. 15:49:51

@arthurthedent:

"kis züld emberkék sok száz kilométerre onnan az ukrán területeken?"

Mert még a Marsról is látszik, hogy az oroszok orosz többségű területekre vonultak be. Ezért voltak ott a marslakók is.

arthurthedent 2024.03.24. 18:07:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mert még a Marsról is látszik, hogy az oroszok orosz többségű területekre vonultak be."

Csakhogy a másik nick nem ezt mondta.

Amúgy meg rohadtul mindegy persze, hogy "orosz többségű" területekre vonultak be. Merthogy:
1) Az, hogy egy terület "orosz többségű" semmiféle jogot nem ad az oroszoknak semmiféle bevonulásra. Ezért aztán teljesen értelmetlen arra hivatkozni, hogy ott oroszok élnek.

2) Az oroszok amúgy is azt mondják, hogy az ukránok nem léteznek, az ő álláspontjuk az, hogy egész ukrajna teljesen orosz. Nincs ukrán nép, nincs ukrán nemzet, nincs ukrán nyelv. Hogy hogyan képesek mindeközben arra hivatkozni, hogy oroszokat védenek meg ukránoktól, azt ne kérdezd, nyilvánvalóan rohadtul nem érdekli az oroszokat, hogy magukat hazudtolják meg. Ezért aztán teljesen nonszensz arra hivatkozni, hogy ott oroszok élnek.

3) Az oroszokat a 16. század óta soha nem érdekelte, hogy azon a területen, amit éppen lerohannak éppen oroszok élnek -e vagy valami más nép. Pont nulla másodpercre szoktak megállni, hogy mérlegeljék éppen afgánok, csecsenek, ukránok, lengyelek, tatárok vagy éppen oroszok vannak arra, amerre lőni készülnek. Ezért aztán teljesen felesleges arra hivatkozni, hogy ott oroszok élnek.

gigabursch 2024.03.24. 19:42:34

@arthurthedent:
OK, ok, nincs joguk...

De akkor mi joga volt az IDF-nek bevonulni bármikor is Palesztín területre?
Nem beszélve az AEÁ-nak Irakba, vagy épp Afganisztánba.
S még embereket irtani is.

De legalább demokratikusan.

gigabursch 2024.03.24. 19:43:24

@arthurthedent:
Komoly kihivás ez.
Ez a másik nincs másképp tudja a sorrendet...

Lényegtelen...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.24. 19:58:09

@arthurthedent:

"Csakhogy a másik nick nem ezt mondta."

Én mondtam ezt.

"Az, hogy egy terület "orosz többségű" semmiféle jogot nem ad az oroszoknak semmiféle bevonulásra."

A nemzetközi jog szerint nem.

Azért vedd már észre, higy a legtöbb háborút eleve a nemzetközi jog megsértésével indítják, s ez áll az USA által indított háborúk többségére is (Irak, Afganisztán, Vietnam stb.).

Mondhatod, hogy ez nem menti fel az oroszok jogsértését. :) Igaz. Csakhogy igencsak furcsán adja ki magát, hogy épp az kiabál leghangosabban, akinek szintén nagy adag vaj van a fején.

Vagyis ha az USA megtehette, hogy a nemzetközi jog megsértésével háborúkat indított, akkor ezzel nem is egy precedenst teremtett, amiket Oroszország csak a "szokásjog" alapján követett. :)

Cinikus az érvelésem? Igen, az. Ahogy nem kevésbé cinikus az USA és általában a Nyugat szörnyülködése. Csak amíg az én cinizmusom magánügy, addig a nyugati (nagy)hatalmak cinizmusa az egész világot érintő ügy.

arthurthedent 2024.03.25. 08:58:01

@gigabursch: "OK, ok, nincs joguk...
De akkor mi joga volt az IDF-nek bevonulni bármikor is Palesztín területre?"

Mikor mondtam én, hogy bárkinek joga van bevonulni bárhová? Meg sem piszkáltam a palesztin ügyet, még bottal sem. :D

arthurthedent 2024.03.25. 08:59:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én mondtam ezt."

Igen, és ennek köze nincs ahhoz, amiről beszéltünk.
- A banán piros.
- A banán sárga, nem piros.
- Na de az alma lehetpiros is.
- Okés, de mi a fene köze van ennek a banánhoz?
- Mert én almát mondtam.

Mi?!

arthurthedent 2024.03.25. 09:08:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azért vedd már észre, higy a legtöbb háborút eleve a nemzetközi jog megsértésével indítják, s ez áll az USA által indított háborúk többségére is (Irak, Afganisztán, Vietnam stb.)."

A nemzetközi jog abban az értelemben nem létezik, ahogyan te használod a kifejezést. Nincs egységes jogrend, ami az összes országra érvényes lenne. Vannak megállapodások, vállalások, szerződések, de ezek nem alkotnak koherens rendszer mint az egyes államok belső jogrendje.

"Mondhatod, hogy ez nem menti fel az oroszok jogsértését. :) Igaz. Csakhogy igencsak furcsán adja ki magát, hogy épp az kiabál leghangosabban, akinek szintén nagy adag vaj van a fején."

Lehet, hogy neked furcsa, de teljesen elterjedt és megszokott. Véleményem szerint teljesen irreleváns, hogy az oroszok vagy az amerikaiak miket kiabálnak. Amikor azt mondom, hogy az oroszokat nem "jogosította fel" az orosz nyelvű lakosság, azt azért mondom, mert volt egy ilyen érv, hogy "de hisz oroszok voltak". Az lehet, lehetséges, hogy a szovjet időkben rengeteg oroszt telepítettek be és eloroszosították az ukrán családokat is. És? Akkor mi van?

Szokásos orosz módszer, eloroszosítás, utána ennek mint indoknak a felhasználása. Valójában az oroszok azért támadtak, mert azt gondolta Putyin, hogy könnyedén megszerezhetik ukrajnát és a nyugat sem fog komolyan méltatlankodni. Indoknak meg azt IS mondta, hogy ott oroszok élnek. Meg azt is, hogy ott nácik élnek, meg azt is, hogy nincs is ukrajna, meg azt is, hogy nincsenek is ukránok, meg azt is, hogy vannak ukránok, bántják az oroszokat, meg azt is, hogy a NATO terjeszkedik meg mondott még sok mást is.

Ezek az indokok, azért van sok, hogy mindenki kiválaszthassa magának a legszimpatikusabbat. A muszlimoknak pölö azt mondogatták, hogy ott sátánisták laknak. Rohadtul mindegy, tohadtul mindegy, hogy mivel indokolja amit tett.

Hitlernek is voltak indokai, mindenkinek mindig vannak indokai. Bár mondjuk Hitler legalább őszinte volt, kell az élettér, azt kész. :-o

arthurthedent 2024.03.25. 09:11:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Cinikus az érvelésem?"

Tök mindegy, hogy cinikus -e vagy nem. A lényeg, hogy hibás, teljesen irreleváns, hogy egy másik ország máskor egy másik helyen mit csinált.

"Igen, az. Ahogy nem kevésbé cinikus az USA és általában a Nyugat szörnyülködése."

Nincs olyan, hogy "a nyugat szörnyülködése". Vagy 1 milliárd emberről beszélsz, rohadtul nem egységes a véleményük. Nem tudsz akkora marhaságot kitalálni, hogy ne legyen legalább pár millió arc, aki ugyanazt mondja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.25. 09:45:15

@arthurthedent:

"ennek köze nincs ahhoz, amiről beszéltünk."

Ki mondta, hogy van?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.25. 09:47:17

@arthurthedent:

"Lehet, hogy neked furcsa, de teljesen elterjedt és megszokott."

Ahogy elterjedt és megszokott a háborúk indítása. Lehet továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.25. 09:55:45

@arthurthedent:

"teljesen irreleváns, hogy egy másik ország máskor egy másik helyen mit csinált."

Ez esetben az is irreleváns, hogy az oroszok most mit csinálnak. Majd elmorzsolok egy könnycseppet, amint ráérek.

"Nem tudsz akkora marhaságot kitalálni, hogy ne legyen legalább pár millió arc, aki ugyanazt mondja."

Esztet már Kádár efftárs is megaszonta.

Ha viszont te - amint ezt implicite jelezted - az értékek relativizmusa mellett állsz (amivel egyben elutasítod az egyetemes erkölcsi értékeket is), akkor a tiéddel azonos értékűnek kell tekintened az orosz politikát így vagy úgy támogató véleményeket is.

arthurthedent 2024.03.25. 17:21:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha viszont te - amint ezt implicite jelezted - az értékek relativizmusa mellett állsz (amivel egyben elutasítod az egyetemes erkölcsi értékeket is),"

Most már csak ilyen értelmetlen szósalátákat nyomunk? Ha valaki elutasítja az "egyetemes erkölcsi értékeket" az miért jelentené, hogy egy minden egyetemes értéket elutasít? Egyáltalán mi a fene az az "egyetemes erkölcsi érték". Merthogy keresztények százmilliói folyamatosan beszél róla, de jelezném, hogy még eddig nem sikerült kitalálniuk, hogy pontosan mit is értenek alatta.

És miért kellene nekem most belemenni egy ilyen buta filozofálgatásba? Miért kellene elutasítanom vagy elfogadnom az "egyetemes erkölcsi értékeket"?

Az ókorban erkölcsösnek tartották a rabszolgaságot? Igen. Most erkölcsösnek tartjuk? Nem. A muszlimok erkölcsösnek tartják az öngyilkos merényletet? Igen. Mi annak tartjuk? Hát én nem, az biztos. A Putyin azt mondja, hogy erkölcsös dolog óvodákat meg kórházakat rakétázni ezer kilométerről? Igen, hogyne, nagyszerű hazafias tettnek tartja. Én annak tartom? Rohadtul nem.

Akkor most hol van az "egyetemes erkölcsi érték"? Nyu

"akkor a tiéddel azonos értékűnek kell tekintened az orosz politikát így vagy úgy támogató véleményeket is."

Miért lenne kötelező, hogy két véleményt azonos értékűnek tartsam? Milyen elmebeteg dolog lenne egy baromságot és egy igaz állítást azonos értékűnek tartani csak azért, mert mindkettő egy-egy ember véleménye?

Figyu, én elfogadom, hogy neked van véleményed, elfogadom, hogy jogod van hozzá, sőt azt is elfogadom, hogy jogod van hangoztatni. De attól még simán gondolhatom, hogy marhaság a véleményed. Putyin azt gondolja, hogy ő jó keresztény, jó hazafi, jó ember. Ez baromság, Putyin egy tömeggyilkos, egy pszichopata, elmebeteg tömeggyilkos. Ez meg az én véleményem. :(
süti beállítások módosítása