wagmg

wagmg

Miért indított Oroszország háborút?

2022. december 02. - arthurthedent

Okés, akkor elmondom, hogy én szerintem mi is történt, miért támadta meg Oroszország Ukrajnát. Megpróbálom koherens rendszerbe foglalni az eseményeket, kitalálni, hogy mi járhatott Putyin fejében, mik voltak a racionálos okai a háborúnak. Merthogy van racionális magyarázat, csak persze nem az, amit a legtöbben hisznek.

Ukrajna fontos geopolitikai szerepet játszik Oroszország életében. Oroszország állami bevételeinek tetemes része a kőolaj és a gáz európai exportjából származik, Oroszország a kőolajból és a földgázból él, ez közismert. A Szovjetúnió annak idején csővezetékeket épített, többek közt éppen Ukrajnán keresztül. Valójában így működik a kőolaj, így működik a földgáz, ha van csővezeték megy az üzlet, ha nincs vezeték, vége a dalnak.

Ukrajna az ezredforduló után ébredezni kezdett. Oroszország hamar ráébredt, hogy veszélybe kerültek az állam bevételei. Az orosz vezetők látták, hogy hamarosan megindul ukrajnában a kitermelés, ukrajna a Szovjetúnió által kiépített vezetékeken a saját maga által kitermelt energiahordozókat fogja árulni. Elveszi Oroszország európai piacának egy részét, magához ragadja a csővezetékek használatát, Oroszországot ezzel komoly hátrányba sodorja. 

A probléma hamar sürgetővé vált. A Szovjetúnió által oroszországra hagyott fegyverek rohamosan avultak el, az orosz demográfia hanyatlóban, a modern fegyverek gyártása nem éri el a Szovjet dicsőséges idők árnyékát sem. Ráadásul Ukrajna NATO tagság felé kacsingat.

 A NATO egy védelmi szövetség. Nyilvánvalóan szó sincs arról, hogy a NATO megtámadja Oroszországot, ez képtelenség. Viszont ha Oroszország fegyveres megoldást keres a fosszilis energiahordozók problémájára, azaz ha Oroszország "támadni akar", akkor azt csak a NATO csatlakozás előtt teheti meg. A fő ok tehát az energiahordozók piacában keresendő, a NATO csatlakozás pedig a sürgető határidőt adja.

2014-ben Oroszország a megszokott orosz stratégia szerint lépett. Puhatolozó, próbálkozó támadást indított. Próbált minél kevesebb kockázattal, minél kevesebb elköteleződéssel járó támadást indítani, hogy kiderítse egy komoly támadás milyen eredménnyel járna. Közismert orosz stratégia, semmi meglepő nincs benne.

A támadás komoly, mondhatni nem várt sikerrel járt. Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet, ami hatalmas nyereség volt, ráadásul sikerült destabilizálni és kvázi orosz befolyás alá helyezni több megyét az orosz-ukrán határon.

Ezzel valójában Oroszország minden célját elérte. A NATO csatlakozás innentől Ukrajna számára lehetetlenné vált, az Ukrán álmok meghiúsultak mind a NATO csatlakozásra, mind az EU csatlakozásra, mind pedig a komoly gáz és kőolajkitermelésre. 2014-től Oroszország hosszú távú terveit nem fenyegette Ukrajna NATO csatlakozása, azaz Oroszország innentől akkor támadja meg Ukrajnát, amikor csak akarja.

Ha 2014 "puhatolozó" támadás volt, Oroszország a fő támadást elhalasztotta, egyszerűen úgy ítélte meg, hogy "ráérünk arra még". Egy komoly támadás ugyanis nem hozott volna jelentős előnyöket, hiszen, ahogy láttuk Oroszország 2014-ben minden célját elérte. Ráadásnak, mintegy váratlan főnyereményként Oroszország megkapta a Krím félszigetet. Nem a Krím volt a cél, de ha már megvolt Oroszország természesen örömmel csatolta magához. Nem gondolta senki, hogy ebből mekkora baj lesz.

A baj ott kezdődött, hogy a Krím vízellátását egy csatorna biztosítja, amit Ukrajna természetesen azonnal elzárt. A Krím vízellátása ezzel elbukott, a Krím félsziget mezőgazdasága gyorsan hanyatlani kezdett. 

Ráadásul a nyugati szankciók miatt eltűntek a nyugati túristák, az ukrán túristák pedig nyilván szintén elkerülték a Krímet. A Krím mezőgazdasága és turisztikája ezzel pillanatok alatt ment a levesbe. 

Ráadásul hiába épített Oroszország hidat a Krím felé, az ipar is hanyatlásnak indult. Egy híd, hiába profi, hiába a vasút és a közút, egyszerűen kevésnek bizonyult. Krím nem kicsi, több millió ember lakja, nem lehetséges egyetlen hídon életbe tartani az iparát. 

Mezőgazdaság tehát leépül, nem elég a víz. A turisztika leépül, kizárólag orosz turisták látogatják, az pedig kevés a lakosság eltartására. Az ipar leépül, túl távoli, túlságosan elválasztott, az egyetlen híd túl szűk keresztmetszet.

Demográfialiag szintén problémás a Krím az oroszok számára, egyre kevesebb az orosz, egyre több a tatár. 

Katonai szempontból szintén problémás a Krím. Lehet csapatokat állomásoztatni, de ezek túl messze vannak a fő erőktől, a parancsnokságtól, az egy híd megint csak kevés. A Krím nehezen védhető, egy komoly konfliktus esetében az egy szem híd lebombázása katonai katasztrófához vezethet.

Na, most van bajban Oroszország. Több millió embert csatoltak oroszországhoz, akik azonban egyre elégedetlenebbek. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy tiltakozások kezdődnek, esetleg tüntetések, amik magukkal rántják az egész birodalmat. Putyin és az orosz elit semmitől nem fél jobban, mint a tiltakozásoktól, a forradalomtól. Az életük múlik rajta.

Szerencsére azonban a COVID lezárások végén elkezd emelkedni a gáz ára. Oroszország régi szokása, hogy amikor magas  a gáz ára katonai kalandokba bocsájtkozik. Most van pénz, most kell kalandozni alapon megoldást keresnek a Krím égető problémájára is. Ha sikerülne kialakítani egy szárazföldi kapcsolatot a Krímmel, Oroszország minden problémája megoldódna a régióban.

Lenne víz, mert a csatorna orosz fennhatóság alá kerülne. Annyi utat lehetne építeni a szárazföldön keresztül amennyi csak kell. megindulna az ipar, megindulna a mezőgazdaság, megindulna a turizmus. Még akár kikötőt is lehetne szerezni, ami az ipar és a katonai problémák szempontjából is hatalmas nyereség lenne. Egy ilyen szárazföldi összeköttetéssel Krím egy csapásra problámából erős bástyává, az Orosz birodalom ékkövévé válna.

Elégedettek lennének a Krím lakosai, lehetne önnepelni, Putyin megkoronázná a nevével fémjelzett korszakot. Méltán vonulhatna be a legnagyobb oroszok panteonjába.

Persze, nyilván nem mondhatja Oroszország, hogy iszonyatos problémái vannak a Krímben. Nem mondhatja, hogy "destabilizálni akartuk Ukrajnát, meg akartuk akadályozni a NATO kapcsolatot, de kellett nekünk a Krím, mint púp a hátunkra". Azt sem mondhatja Putyin, hogy "ja, hát a tüntetésektől, lázongástól rettegek". Ráadásul azt sem mondhatja, hogy "azokra az ukrán területekre rohadt nagy szükségünk van a Krím kapcsolatra". A nemzetközi nagypolitika nem veszi jó néven a területszerző háborúkat, egyenesen háborús bűnnek tartja ilyenek indítását. Valamit azonban mondani kell, meg kell indokolni a katonai akciót.

Sebaj, van indok. A nagyvilág számára ott az a bizonyos NATO csatlakozás, amit oroszország ugyan már 2014-ben megakadályozott, de sebaj, mondani azt lehet. A nyugati polgárok egy része biztosan elhiszi. Az orosz piac számára a felmérések szerint a náci kártya a legmegfelelőbb. Az átlagos orosz polgár érthető módon érez büszkeséget a második világhábori nácitlanításaira, úgy tűnik egy ilyen magyarázatot készséggel elfogad. Nácik meg persze mindenütt vannak, ha meg nincsenek az sem számítana. Nácizni mindig lehet.

2022-ben Oroszország tehát újra megtámadja Ukrajnát, most már nyíltan, a 2014-es puhatolozó támadáson felbuzdulva fejest ugrik a konfliktusba. A 2014-es ismereted azonban elavultak. Nyolc év telt el, Ukrajna felkészült, képes ellenállni. Az orosz kudarc hatalmas, de ez már egy másik történet.

Hát így, ezek szerintem a racionális okok, a sakkjátszma lépései. Itt vannak a történések koherens, logikus rendszerbe foglalva. Minden lépés értelmes, minden lépésnek logikus, ésszerű oka van. Akkor is, ha minden ok, minden lépés szép vastagon le van fedve több réteg hazugsággal, ahogyan az lenni szokott.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3717992732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2022.12.05. 15:23:15

@bordon: "Ukrajna évek óta minden télen sakkban tartotta Európát és az oroszokat azzal, hogy a gáz és olajvezetékek leállításával fenyegetett"

Tényleg? Hűha! Aztán az oroszok is lezárogatták meg az európaiak is embargózgatták az olajat is és a gázt is. Ehhez képest az ukránok kisangyalok voltak. Nem mintha érdekelne...

Ukrajna hónapokon és hónapokon keresztül átengedte az orosz olajat és az orosz gázt, miközben az oroszok konkréttan lőtték őket ágyúkkal meg rakétákkal. Az ukránok meglepően nagy önuralmat gyakoroltak nem gondolod? Nem mintha számítana.

Te, elmebeteg kisfiú! Te miért keresel kifogásokat arra a böszmeségre, amit az oroszok csinálnak? Te szerelmes vagy beléjük vagy mi? Mondta a pártod, hogy az oroszok jók, szeretni kell őket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.05. 15:24:24

@arthurthedent:

Ezt én sem értem, miért engedték el őket. Gyönyörű pereket lehetett volna indítani ellenük.

Csak azt tudom elképzelni, hogy ezzel gesztust tettek az ukránoknak, mert akkor még volt esély a tárgyalásos rendezésre.

arthurthedent 2022.12.05. 15:26:21

@bordon: "most meg mindenki úgy tesz, mintha valami mintaállamot bomlasztott volna szét Oroszország. Hát nem!"

Baromságokat beszélsz tapsifüles! Itt senki sem mondta, hogy ukrajna mintaállam, csak képzelődsz. Az a kurva nagy helyzet, hogy senkinek sincs joga megtámadni és elcsatolgatni egy ország területeit sem, mintaállam vagy sem. Ha nem így lenne, akkor Magyarországot már rég szétszedte volna az EU, mert minden vagyunk csak mintaállam nem.

Oroszország meg pláne!

arthurthedent 2022.12.05. 15:31:55

@bordon: Na, zsenikém, kaptám pár órát, hogy megnézd Oroszország milyen darabokból lett összefércelve. Megnézted? Tanultál az esetből?

Tudod már mi az a Burjátföld, Dagesztán, Ingusföld, Karélia, Jakutföld? Tudod már, hogy miért volt baromság azzal példálózni, hogy Ukrajna csak úgy lett összefércelve?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.05. 15:33:28

@arthurthedent:

Amikor nem tudtak vagy akartak fizetni a gázért vagy olajért, akkor az ukránok az Európának szánt gázt/olajat dézsmálták meg.
Ukrajna hónapokon és hónapokon keresztül átengedte az orosz olajat és az orosz gázt, miközben az oroszok konkréttan lőtték őket ágyúkkal meg rakétákkal."

Nagyon kellett a tranzitdíj, amit most is hiánytalanul megkapnak. Akár úgy, hogy a szankciók miatt visszautalt tranzitdíjat pár hónapja Magyarország fizette meg, amikor a baráti Ukrajna elzárta a felénk jövő vezetéket.

Olyannyira kell a tranzitdíj, hogy Ukrajna valamilyen európai bíróságon be akarta perelni Oroszországot, amiért az ÉÁ miatt kevesebb tranzitdíjat kap.
"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.05. 15:38:17

@arthurthedent:

"senki sem mondta, hogy ukrajna mintaállam"

Csak egy msgasrangú EU-vezető mondta Kijevben, hogy megérkezett az európai demokrácia szívébe. Márpedig mivel Charles Michel nem magánemberként, hanem sz EU képviseletében járt ott, világos, hogy ez az EU vezető politikusainak hivatalos véleménye.

6.Lenin 2022.12.05. 15:38:35

@arthurthedent:

Az már egyszer tisztázva lett, hogy vannak államok, akik megelőzés céljából megtámadhatnak bárkit.
Az igaz, hogy Oroszország nem tartozik ebbe a körbe. Nem elég demokratikus ahhoz.

birka menet 2022.12.05. 16:40:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Jaj te szegény pára Józsinéni, azt meg szintén magasrangú EU vezetők mondták, hogy Orbanisztán egy putyini tiousú kleptokrata diktatúra állam, igy tehát ez is az EU hivatalos véleménye.

Ja, oszt tudod ki mondta még ezt? Há a Soros. Oszt ő meg az egész EU- t irányiccsa, oszt tehát az EU-nak kétszer is ugyanaz a hivatalos véleménye!

birka menet 2022.12.05. 16:46:49

@bordon:

Te ist több darabból lettél összefércelve, a félázsiai nomád genetikájától tucatnyi egyéb ázsiai meg egyéb kevert fajú népeken át a ruszki Vörös Haccseregig. Oszt mégis élhetsz ott, ahova születtél. Nem zavar denki vissza a vén szaros putyin gazdàmád országába te nyomorék Kreml propagandista.

atomic power 1986DucaDuca 2022.12.05. 16:47:14

@Boldeone2:

"Vèdenced Janukovics kb 100 tüntetőt öletett meg a karhatalommal! Felmentettèk? Ez a minimum !"

Javaslom tanulmányozni az Ottawai Egyetem Politikai Tanulmányok Iskolájának politológusa által közölt tanulmányokat:

https://www.researchgate.net/publication/266855828_The_Snipers'_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine

Az egyik tanulmány 64 oldalon tárgyalja a 2014-es "Euromaidan" eseményet. Ez az első tudományos tanulmány a tömeggyilkosságról, amely az erőszak eszkalációjához vezetett.

https://www.researchgate.net/publication/266855828_The_Snipers'_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine

Majd készült egy másik tanulmány, ami megerősíti az előzőt:

www.researchgate.net/publication/364319745_The_Russia-Ukraine_War_and_the_Maidan_in_Ukraine

Főbb megállapítása:

"The analysis shows that the Maidan combined elements of mass protest, political revolution, coup, and US-led regime change. The last two were dominant in political transition. The Yanukovych government was overthrown not by peaceful mass protests but by means of the false-flag Maidan massacre of the Maidan protesters and the police and assassination attempts. There is verwhelming evidence that the massacre and assassination attempts were perpetrated with covert involvement of small number of the Maidan oligarchic leadership and the far-right members. Various evidence shows that the US government was involved in the political transition in Ukraine during the Maidan in order to replace the pro-Russian government with the pro-Western government and turn Ukraine into a client state in order to use it to contain Russia."

"Az elemzés azt mutatja, hogy a Maidan egyesítette a tömegtüntetés, a politikai forradalom, a puccs és az USA által vezetett rendszerváltás elemeit. Az utóbbi kettő volt meghatározó a politikai átalakulásban. A Janukovics-kormányt nem békés tömegtüntetésekkel buktatták meg, hanem a Maidan tüntetők hamis zászlós mészárlásával, valamint a rendőrséggel és a merényletekkel. Elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a mészárlást és a merényletet a Maidan oligarchikus vezetése és a szélsőjobboldali tagok kis számú titkos részvételével követték el. Különböző bizonyítékok mutatják, hogy az Egyesült Államok kormánya részt vett az ukrajnai politikai átmenetben a Maidan idején, hogy az oroszbarát kormányt a nyugatbarát kormánnyal váltsa fel, és Ukrajnát kliens állammá változtassa, hogy azt Oroszország visszaszorítására használja fel."

birka menet 2022.12.05. 16:53:06

@bordon:

Te putyin seggdugacsa, orbán nagyobb neonáci mint bármelyik ukrán, mert orbán nedves álmaiban azt vizionálja, hogy leváltja a demokráciát az EU-ban és majd a nemzetközi neonáci szövetségeseivel magát teszi meg az EU vezérének.

A problémátok csak, az hogy túl kevesen vagytok. Az egészségügyi rendszer problémája meg az, hogy az ellátórendszer kapacitásához képest meg túl sokan vagytok.

а nagy hohohorgász 2022.12.05. 17:00:21

@atomic power 1986DucaDuca: Húúú... marha hiteles. Az USA-ból egy újságíró kideríti azt amire a tüntetők nem jöttek rá akikre lőttek.

2022.12.05. 17:17:26

Nem az a baj, hogy valaki büszkén hülye, és lefirkálja annak bizonyítékát. A baj, hogy ezt az index kirakja a főoldalra.

6.Lenin 2022.12.05. 17:20:34

@Tímea Kovács 99:

Miért, lenne még értelmes blog, amit érdemes kitenni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 17:21:30

forbes.hu/uzlet/benzinhiany-orszag-benzinkutak-mol/

"Szlovákiába megy inkább
Zsiborás Gergő
Zsiborás Gergő
2022. dec 05. 2 perc olvasás

A Telex gyűjtése szerint már a fővárosban és a nagyobb városokban is komoly a gond, nemcsak a kisebb településeken. Van, aki inkább átmegy Szlovákiába – és ott van is benzin. Igaz, ársapka nincs."

6.Lenin 2022.12.05. 17:24:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Hogy megnyugtassam magam, a Fidesz még nagyon sokáig lesz Mo-on kormányon, ha ti vagytok az ellenfelek. Ennyi a titok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 17:26:58

@6.Lenin: Majd meglátjuk. Matolcsy szerint válság közeli állapot van. A kutakon nincs benzin. Biztos sokan szeretik most O1G. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 17:27:35

@Tímea Kovács 99:

ADATOK
Tímea Kovács 99
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2022.12.05. óta tag.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 17:29:21

@6.Lenin: Bár ha fekáliából lehetne benzint csinálni, akkor van remény, hiszen abból te rengeteget termelsz.

6.Lenin 2022.12.05. 17:30:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ti már 12 éve vártok a bukásra, főleg minden kedden, a következő 20 év már meg se fog kottyanni nektek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 17:32:16

@6.Lenin: Kicsit megváltozott a helyzet. Te is megszívod, ha a pellus szállító nem tud tankolni.

6.Lenin 2022.12.05. 17:42:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Van elég 500 € -som a garázsban, majd azzal törlöm ki a seggem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 18:33:12

@alöksz róz: Nem hiszem hogy a vádhatóság (én) sörözhetnék a vádlottal. :-))

Boldeone2 2022.12.05. 18:49:18

@atomic power 1986DucaDuca: Különböző bizonyítékok mutatják, hogy az Egyesült Államok kormánya részt vett az ukrajnai politikai átmenetben a Maidan idején, hogy az oroszbarát kormányt a nyugatbarát kormánnyal váltsa fel, és Ukrajnát kliens állammá változtassa"

A különböző bizonyítèkok azt mutatják, hogy az orosz kormány manipulálta, kliensállammá zülesztette a Maidan előtt Ukrajnát , Janukovics pedig egy korrupt , putyinista kiszolgáló-szar volt ! A legjobb dolog pedig az, hogy az ukránok végre elnyertèk a függetlensègüket az oroszoktól! A nyugati közössègben van egyedül jövő számukra !
Hiába nyomod a szèlsőjobbos hazugságaidat , a gyilkosságokat a Janukovics fèle karhatalom követte el. Erre emlèkeznek az ukránok, ès ezért van szobra a felkelès áldozatainak, nem pedig Janukovicsèknak
Javaslom, ha Ujrajnába mèsz , ne hangoztasd hazug , putyinista nèzeteidet , a 2013- as forradalomról, mert hamar beverik a pofádat !

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.05. 18:51:32

@Boldeone2: De, de, de! Menjen Ukrajnába a Majdan térre és mondja el ezt ott! Angolul is elég lesz! Ígérem viszünk virágot a sírjára! :-))

Boldeone2 2022.12.05. 19:22:18

@bordon:
" majd a Szovjetunión belül megkapta azokat az Ukrajna nevű tagköztársaság, de az orosz alapítású városok tömege (Odesszától Szevasztopolon és Herszonon át Mariupolig) mind orosz maradt, aztán amikor az ukrán neonácik elkezdték elnyomni az ottani orosz lakosságot"

Csakhogy először nem az ukrán neonácik keztèk el elnyomni az orosz lakosságot, hanem a megelőző 200 èvben az orosz cárok próbálták elnyomni, asszimilálni az ukrán \kozák lakosságot , telepítettek be tömegesen orosz lakosságot
A Krímen kívül mindenhol az ukránok voltak többsègben
Pl Herszon városa , demográfiai adatok 2001-ben: 76,6% ukrán, 20,0% orosz, 3,4% egyéb ( megint más a nyelv kerdèse)

Az ukrajnai fikciós szörnyállam oroszok lakta, Donbász nevű része meg a legfejlettebb iparral rendelkezett Ukrajna szintjéhez képest, termelte a GDP-t. "

-A Donbass kvázi független rèsze csak vegetál 2014 óta , vagyis lószart sem értek a függetlensègükkel . Gyakorlatilag az acèlmaffia emberi irányítanak , nekik a függetlensèg csak azért kellett, hogy szabadon menjenek a maffia üzletei

Az ukránok már kiirtották a lengyeleket a 40-es években Volhíniában, most az oroszokon lett volna a sor, de Putyin odavert a hohol bandának."

- Előtte kifelejtetted , hogy a lengyelek sem voltak kegyelmesek az ukránokkal , vagyis vica- versa törtèntek tragikus esemènyek a második vilagháború idejèn
Kb pár ezer , nacikhoz csatlakozott ukrán követte el az attrocitásokat nem az egèsz ukran nèp, akiket te " hoholozol"

Ukrajna egy pöcegödör volt és maradt is. Nem én nem szeretem Ukrajnát, hanem az ukránok se szerették igazán, ezért menekült el onnan évtizedek óta, aki csak tudott.

- Oroszország viszont Ukrajnánál mèg nagyobb pöcegödör volt ès maradt ! A muszka ugyanazt csinálja most Ukrajnában , mint pl nálunk , 1945 - ben: rablás, gyilkosságok, nemi erőszak
1000x nagyobb baj a putyini diktatúra Európának , mint az 1500 azovista ukrán !
Van elég rossz törtènelmi tapasztalat a muszkával!

2000-es években is Lengyelország ukránokkal, dugtam is ott egy ukrán csajt, aki egyetemre járt oda"

-Szerintem csak túl sok Pierre Woodmant nèzel, álmodtad az egèszet!

atomic power 1986DucaDuca 2022.12.05. 21:45:21

@Boldeone2:

"Hiába nyomod a szèlsőjobbos hazugságaidat , a gyilkosságokat a Janukovics fèle karhatalom követte el."

Szerinted minek nevezzelek, ha nem vagy képes felfogni, hogy az Ottawai Egyetem Politikai Tanulmányok Iskolájának politológusa által közölt tanulmányból idéztem?

A tanulmány Volodimir Iscsenko kijevi szociológus, egyetemi oktató szerint "ez a február 20-i események legdokumentáltabb és legkoherensebb értelmezése, amit eddig láttam".
Pozitívan értékelték Richard Sakwa, brit politológus, az orosz és európai politika volt professzora a Kenti Egyetemen, David Lane a Cambridge-i Egyetem professzora, Luiz Alberto Moniz Bandeira, brazil író, professzor, politológus, történész és költő, David Mandel kanadai professzor, Stephen F. Cohen politika professzor a Princeton és New York egyetemről és Oliver Stone filmrendező is.
Az elemzést mintegy 100 tanulmányban idézték tudósok és szakértők.

A tanulmány szerint a "kormányellenes Euromaidan vezetői a saját támogatóik által szervezett mészárlás eredményeként szerezték meg a hatalmat, videófelvételek, tévé- és internetes adások, rádiólehallgatások, tanúk vallomásai és golyóhelyek alapján."

"A fegyveres csoportok és a szélsőjobboldali szervezetek, mint például a Jobb Szektor és a Svoboda, valamint az oligarchikus pártok, mint például a Szülőföld, közvetlenül vagy közvetve részt vettek a tüntetők és a rendőrség lemészárlásában. "

Az Európa Tanács által felállított Nemzetközi Tanácsadó Testület jelentése bizonyítékokat mutatott be, amelyek alátámasztják a tanulmány következtetéseit – beleértve azokat a vádakat is, amelyek szerint a „mesterlövészek mészárlásának” ukrán vizsgálatát a Maidanon szándékosan és szisztematikusan meghamisították és blokkolták a legmagasabb szinteken Ukrajnában, különösen a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség által az eltussolás részeként.

A Közép- és Kelet-Európai Tanulmányok Nemzetközi Tanácsa 2021-ben Montrealban kijelentette, hogy a "Maidan" mészárlási perek és vizsgálatok különféle bizonyítékokat tártak fel arra vonatkozóan, hogy négy meghalt és több tucat megsebesült rendőrt, valamint a 49 meghalt és 157 megsebesült Maidan tüntető abszolút többségét lemészárolták 2014. február 20-án mesterlövészek a Maidan által ellenőrzött épületekben és területeken. v

A tanulmány szerint "a tárgyaláson bemutatott videók azt mutatták, hogy a tüntetők abszolút többségének lövöldözési ideje nem esik egybe a mészárlásukkal vádolt Berkut-rendőrök lövöldözésének idejével", "az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok megállapították, hogy a tüntetők túlnyomó többsége a tüntetők többségét meredek irányokból oldalról vagy hátulról lőtték meg”, „ a halott és sebesült tüntetők holttestéből kivont golyókkal végzett elsó balliszikai vizsgálatok nem mutattak egyzést a Berkut Kalasnyikovokkal”, a „Maidan kormányok és a szélsőjobb elfedték és blokkolták a nyomozást és a pereket." "Az új ballisztikai vizsgálatok teljesen eltérő megállapításai, miszerint a tüntetőket meghatározott Berkut Kalasnyikovok golyói ölték meg, megfordították a kormányintézet szakértői által az ügyészség kérésére végzett, mintegy 40 korábbi igazságügyi ballisztikai vizsgálat eredményeit, köztük egy számítógépes alapú vizsgálatot is."

en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Katchanovski

"Javaslom, ha Ujrajnába mèsz , ne hangoztasd hazug , putyinista nèzeteidet , a 2013- as forradalomról, mert hamar beverik a pofádat !"

Voltam Ukrajnában, nem kell féltened, ismerem őket, jobban, mint gondolnád, meg az oroszokat is. Ezek pedig nem putyinista nézetek, hanem egyenesen Kanadából jöttek. Persze ott vannak gondolkodó emberek is, nem csak a mantra.

bordon 2022.12.05. 23:27:10

@birka menet: Az EU-ban kevesebb a demokrácia, mint Magyarországon. Brendel, gondolom tudod, hogy hogy áll össze az Európai Bizottság. Nem nagyon kérdezik meg az egyszeri európai parasztot arról, hogy kik kvázi kormányozzák majd az EU-t.
Orbán legitim vezető, az ellenzék még idegenből érkezett milliárdokkal kitömve se képes megszorongatni. Lehet hisztizni, de az emberek a Fideszt a kisebb rossznak tartják az ellenzékhez képest. Ez azért árulkodó.

Ukrajna meg egy fikció. Sose létezett, majd kisebb lesz és belenyugszanak. Azoknak az ukránoknak a jó része, akik most dobbantottak, sose fog visszatérni oda, mert egy pöcegödör. Nekik jobb a német segílyke, mint az ukrán éhbér. Már most is megy a segílyke turizmus, viszik haza az eurót havonta, ingáznak Németország és Ukrajna közt.

birka menet 2022.12.05. 23:38:41

@bordon: @atomic power 1986DucaDuca:

Azt mondjátok már meg ti diszszemlére kitett értelmi fogyatékos fidernyákok, hogy honnan a pokolból tud Roggyanttóni ennyi szellemi nyomorékot összegyűjteni mint ti vagytok és az utolsó agysejtjüket is ledózerolni?
Ti még a paláver idiótáinál is mértékkel tesztek túl, oedig oda tényleg csak az ország legselejtebb birkáit engedik be.

birka menet 2022.12.05. 23:40:51

@bordon: "Ukrajna meg egy fikció. Sose létezett, majd kisebb lesz és belenyugszanak"

Majd Klicsko meglátogat, oszt egy balegyenessel elmagyarázza neked, hogy mi az ukrán Valóság, fe anyaszomoritóan degenerált putyin segglakó.

birka menet 2022.12.05. 23:45:00

@bordon:

Te degenerált diszhülyéje a NER-nek, az éppenségfel Orbanisztán, ahol ha nem lógott volna el 1 millió ember külföldre megélni és onnan küldeni gaza a transzfert a nyomirúságos magyar zsákfalusi meg kisvárosi rokonságának, akkor effektive 3 millió éhezővel több kenne az országban.

birka menet 2022.12.05. 23:53:21

@atomic power 1986DucaDuca:

Te a másik diszdegeneráltja a NER-nek, a történelem hamisitó fake "tanulmányaid" Kreml buzi szerzőihez elfelejtetted hozzátenni Steven Seagal meg Gerard Depardieu nevezetű atomtudósokat, akik szintén veretes tanulmányokban tették közzé, hogy demokrácia csak putyinisztánban van és a 30- as IQ-jukkal felvették a putyini állampolgárságot.
Ennyi eszetek van nektek Moszkva seggnyaló internacionalista fake propagandát terjesztő díszhülyéknek.

birka menet 2022.12.05. 23:57:07

@bordon:

A te degenerált agyad szerint, ha a te zsákfaludban többségbe kerüknek a ballibek, akkor majd teljesen jogosan fogják szétlőni a házadat, a feleségedet Sanyit futószakagon megerőszakolni, téged meg hátrakötözött kézzel átadni az örök birkamezőknek, ugyebár?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 00:53:48

@bordon:

"Már most is megy a segílyke turizmus, viszik haza az eurót havonta, ingáznak Németország és Ukrajna közt."

Már én is gondolkodtam azon, hogy naponta annyian hagyják el Ukrajnát, hogy már ki kellett volna ürülnie az országnak. Annak, hogy ez mégsem történt meg, csakis az lehet az oka, hogy sokan ingáznak.

Boldeone2 2022.12.06. 01:01:07

@atomic power 1986DucaDuca: hogy az Ottawai Egyetem Politikai Tanulmányok Iskolájának politológusa által közölt tanulmányból idéztem?

Leszarom , milyen Putyin által fizetett , trumpista denerálttól idèzel , meg azt is ,hogy hogy milyen más degenerált legitmálja azt, attól még nem lesz igaz , te Putyin faszát szopkodó kretèn!

Jobb Szektor és a Svoboda, valamint az oligarchikus pártok, mint például a Szülőföld, közvetlenül vagy közvetve részt vettek a tüntetők és a rendőrség lemészárlásában. "

- A K . anyádèrt hazudozol , te Putyin faxát szopkodó báb! A tüntetőket nem a tüntetők, hanem a putyinista karhatalom emberei kezdèk el mèszárolni , èppen ezért ők - a hősök - szoborparkot kaptak Kijevben , Janukovicsot pedig megfosztották hatalmától a parlementben, mivel saját nèpe ellen fordult , teljesen jogosan !

Maidan kormányok és a szélsőjobb elfedték és blokkolták a nyomozást és a pereket."

- Ezt mondják Putyin emberi meg kanadai fizetett , független szakertői. Az ukránok viszont mást gondolnak erről, èppen ezért választottak antiputyinista , függetlensègparti eknököket , pl Zekenszkijt ,73% os ,elsöprő többsèggel!

Verheted a segged a földhöz , de az ukrán forradalom teljesen indokolt volt , ezt gondolja ma is az ukránok többsège , ès ez a lènyeg , nem pedig az ,hogy Putyin ès emberei mit gondolnak arról , hogy akkor mi törtènt !

Boldeone2 2022.12.06. 01:20:39

@atomic power 1986DucaDuca: itt van egy forrás , az általad citált Katchanovskiról :
i-katchanovski.livejournal.com/
Katchanovski’s paper on the snipers massacre is politically driven may be seen in his conclusion when he provides what Marples believes is an argument “that appears to fall closely into line with the RT version of events disseminated in the Russian Federation.”
Taras Kuzio, dismissed Katchanovski personally as an anti-Ukrainian, noting that his opinions mirrored those of Vladimir Putin and Russian propaganda organs."

Tehát más professzorok szerint egy antiukrán , putyinista vèlemènyèt citáltad ...
De, mit is lehetne mást egy putyinista seggnyalótól várni ....

arthurthedent 2022.12.06. 06:50:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Úgy idézni, hogy a kivágással megváltoztatod az eredeti szöveg jelentését roppant tisztességes. Te ezt tetted. Én azt mondtam, hogy

"Itt senki sem mondta, hogy ukrajna mintaállam"

Te pedig kivágtad és azt vitattad, hogy

"senki sem mondta, hogy ukrajna mintaállam".

Hát persze, ennyi dősen már rájöhettél volna, hogy nincs olyan baromság, amit valaki, valahol ne állított volna. Európa nagy, politikus él benne, javarészt ostobák, rengeteg ostobaságkat beszélnek.

Mindazonáltal szerinte neked sikerült tükéletesen félreértened azt, amit a politikus mondott.

"Csak egy msgasrangú EU-vezető mondta Kijevben, hogy megérkezett az európai demokrácia
szívébe."

Ezt szerintem nyilván nem úgy kell érteni, hogy az Kijevben nincs korrupció, hogy kijevben a legjobb a demokrácia helyzete, hogy Kijev a legdemokratikusabb. Ezt szerintem úgy kell érteni, hogy ma az európai kontinensen a leginkább kijevben lelkesednek a demokráciáért. Merthogy egyedül nekik kell harcolniuk ahhoz, hogy végre demokrácia lehessen náluk.

arthurthedent 2022.12.06. 06:54:52

Hú, így kávé előtt teljesen érthetetlen dolgokat vagyok képes írni. :D

Sorállományú előfelvételis 2022.12.06. 07:59:33

Más téma. Jósolhatok? Tavaszra várhatóan fizetésképtelenné válik sok önkormányzati vízszolgáltató.
Mi fog történni? Államosítják. Aztán Mészáros Lőrinc megveszi. Aztán megemelik a víz árát, majd EU-s pénzből nekiállnak, messze túlárazva korszerűsíteni.
A sok fasz illibsi meg tapsikolni fog hozzá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 08:23:58

@arthurthedent:

"Ezt szerintem nyilván nem úgy kell érteni, hogy [...] Ezt szerintem úgy kell érteni, hogy ..."

Ha Charles Michel azt akarta volna mondani, ahogy te érted, akkor azt mondta volna. De nem azt mondta.

A pasi nem egy lángész, de annyira hülyének se nézd, hogy ne tudná, mit mond.

"Mindazonáltal szerinte neked sikerült tükéletesen félreértened azt, amit a politikus mondott."

Lásd fent.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 08:26:24

@Sorállományú előfelvételis:

Ennél már csak az a pofátlanabb, ahogy a vízszolgáltatók takarékosságra buzdítják az embereket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 08:32:25

@arthurthedent:

"Merthogy egyedül nekik kell harcolniuk ahhoz, hogy végre demokrácia lehessen náluk."

A háború előtti évtizedekben sem erőltették meg magukat a demokráciáért.

Pártok betiltása, médiák betiltása, nemzetiségi jogok lábbal tiprása, neonáci paramilitáris csoportok "integrálasa" a hadseregbe - ezek ugxe mind s demokráciáért vívott harc részei.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 08:36:46

@arthurthedent:

"ennyi idősen már rájöhettél volna"

Mennyi idősen? Lehetek 25, és lehetek 65 éves is.

Sorállományú előfelvételis 2022.12.06. 08:43:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bocsi! Pártokat és médiákat a háború kitörése után tiltottak be.

arthurthedent 2022.12.06. 08:46:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"A háború előtti évtizedekben sem erőltették meg magukat a demokráciáért.
Pártok betiltása, médiák betiltása, nemzetiségi jogok lábbal tiprása, neonáci paramilitáris csoportok "integrálasa" a hadseregbe - ezek ugxe mind s demokráciáért vívott harc részei."

1) Okés, arról volt szó, hogy mit akart mondani az a politikus, nem arról, hogy miért nem szereted az ukránokat.

2) Ezek szerintem 2014 után voltak. Akkor amikor az orosz sereg már megszállta Ukrajna egy részét és elcsatolt egy 2,5 milliós félszigetet. Szerinted nálunk nem tiltanák be a "Magyarország Ősi Román Föld" pártot, miután mondjuk a román sereg elcsatolta a Tiszántúlt?

"Mennyi idősen? Lehetek 25, és lehetek 65 éves is."

Egyszer régebben elárultad, hogy mennyi idős vagy. :) De 25 évesen is tudnod kellene, sőt, tudod is. Csak mikroszkóppal nézel át minden mondatot, keresed hogyan lehetne félremagyarázni.

"A pasi nem egy lángész, de annyira hülyének se nézd, hogy ne tudná, mit mond."

Szóval szerinted azt akarta mondani, hogy Kijev a legdemokratikusabb város európában? Elég erős kijelentés lett volna nem? Erős érvek kellenének, hogy így értsem.

"Ha Charles Michel azt akarta volna mondani, ahogy te érted, akkor azt mondta volna. De nem azt mondta."

Ha azt akarta volna mondani, hogy Kijev a legdemokratikusabb európai város, akkor azt mondta volna. De nem azt mondta.

arthurthedent 2022.12.06. 08:48:39

@Sorállományú előfelvételis: "Bocsi! Pártokat és médiákat a háború kitörése után tiltottak be."

Az Azovi brigádokat is a háború után kezdték tolerálni. Sőt igazából a 2014-es orosz támadás miatt hozták létre:

"The unit was founded in May 2014 as a volunteer paramilitary militia under the command of Andriy Biletsky to fight pro-Russian forces in the Donbas War, and was formally incorporated into the National Guard on 11 November 2014."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 09:18:58

@arthurthedent:

A Krím annexiója mennyiben legitimálja neonáci fegyveres alakulatok "integrálását" a hadseregbe, vagyis azok de facto elismerését?

A neonáci "mozgalom" nem az Azovval kezdődött. Ne próbálkozz azzal, hogy az Azovra szűkíted az ukrán neonácizmust. Banderista csoportok, alakulatok már jóval régebb óta működtek, az ukrán állam hallgatólagos jóváhagyásával.

És a nemzetiségek jogfosztását? Állításoddal ellentétben az sem 2014-ben kezdődött.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 09:28:56

@arthurthedent:

"Egyszer régebben elárultad, hogy mennyi idős vagy. :)"

Elfelejtettem. Hiába, az időskori demencia... 93 évesen már megbocsájtható, sokaknál jóval hamarabb kezdôdik.

"Az európai demokrácia szíve" kijelentés elég egyértelmű. Az meg a te dolgod, hogyan mentegeted a péniszfejfedő Charles Michel ukránánusznyalását.

birka menet 2022.12.06. 09:52:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Már megint fosszilis múmiának adod ki magadat te putyin farkán csüngő kretén? Mondjuk az elhalt agyad az stimmel.

arthurthedent 2022.12.06. 10:33:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A neonáci "mozgalom" nem az Azovval kezdődött. Ne próbálkozz azzal, hogy az Azovra szűkíted az ukrán neonácizmust. Banderista csoportok, alakulatok már jóval régebb óta működtek, az ukrán állam hallgatólagos jóváhagyásával."

Arról beszéltél, hogy integrálták a nácikat a seregbe. Most arról beszélsz, hogy voltak nácik. Ja, minden országban vannak nácik.

""Az európai demokrácia szíve" kijelentés elég egyértelmű."

Igen. Szívből beszélek, szívemből szóltál, szívhez szólóan.

arthurthedent 2022.12.06. 10:35:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az meg a te dolgod, hogyan mentegeted a péniszfejfedő Charles Michel ukránánusznyalását."

Fogalmam sincs ki az, nem is érdekel. Jeleztem, hogy jó eséllyel félremagyarázod európa hozzáállását.

arthurthedent 2022.12.06. 10:39:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "És a nemzetiségek jogfosztását? Állításoddal ellentétben az sem 2014-ben kezdődött."

Irreleváns. Oroszország traktort lopni ment, nem érdekli a nemzetiségek jogai. Legalább úgy elnyomják az ukrainaiakat, mint az ukránok az oroszokat.

Boldeone2 2022.12.06. 10:43:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez nemzetisègi jogfosztása narratíva, azért erős túlzás, illetve a kèrdèses rossz törvènyek már a 2014- es annektálást követően születtek
Az ukrán nacionalizmus felfokozódásáèrt az orosz nacionalimus ès birodalmi nyomulás a felelős elsősorban. Eleve 200 èvig a ruszki elődök próbálták meg beolvasztani az ukránokat . Az ukrán nyelv tiltott volt a cárok idejèn bizonyos időszakokban , pl

A magyar nemzetisègi kèrdès - Ha Orbán nem vált volna Putyin szekèrtolójáva, szintèn rendezhető lett volna...
Egy kárpataljai magyar èrtelmisègi vèlemènye erről:

Nem segít az, hogy ha a magyar nagypolitikában valaki negatívan nyilatkozik az ukránokról, vagy akár az ukrán vezetésről, az az itt élő magyarok hátán csattan. „Sokan írják, hogy itt a magyarokat üldözték. Ez hülyeség. Volt egy csomó dolog, ami hátrányosan érintett minket, mint természetesen a nyelvtörvény, de az üldözés azért messze nem ez. Kárpátalján már régóta itt él mindenki együtt. Hülyék mindig is voltak, de nem zavartak túl sok vizet” – értékeli a kárpátaljai valóságot Kolos

Boldeone2 2022.12.06. 10:51:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az "üldözik a nemzetisèget "narratíva a szokásos háborús narratíva. Lènyegèben Hitler is ezzel indokolta Lengyelország lerohanását
Putyin szerint a nemzetisègek üldözèsère az megoldás, ha elfoglalja Kijevet, megdönti a legitim kormányt, elcsatolja az echte Dèl- Ukrán területeket ès bábkormányt hoz lètre Ukrajnában...

Mindenki látja : Putyin szarik az orosz nemzetisègre, tízezreket is feláldoz közülük, ha kell. Ez csak egy false casus belli
Egyèbkènt a donbassra redukálódnának a hadműveletek

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 11:11:16

@Boldeone2:

"Eleve 200 èvig a ruszki elődök próbálták meg beolvasztani az ukránokat."

Érzelmileg érthető, de ettől még nem elfogadható egy az EU-ba igyekvő államtól, hogy ezért most bosszút állnak.

"magyar nemzetisègi kèrdès - Ha Orbán nem vált volna Putyin szekèrtolójáva, szintèn rendezhető lett volna..."

Az már eleve baj, hogy lett volna mit rendezni. Már ez is azt jelzi, hogy a magyar kisebbséggel való rossz bánásmód - hogy ne az elnyomás szót használjam - nem Orbán politikája miatt kezdődött.

Csurka István (most lehet engem köpdösni, hogy őt említem, de voltak jó meglátásai az öregnek) mondta egyszer a román magyarellenességgel kapcsolatban, hogy ennek mélyen rejtőző oka a tolvaj rossz lelkiismerete. A lelkiismeretre hivatkozást én túl eufemisztikusnak érzem, én inkább azt a hiénát hoznám példaként, amelyik foggal-körömmel, morogva, fenyegetve és támadva ragaszkodik a megszerzett zsákmányhoz.

Ukrajna esetében ellenben szerintem jól látod, hogy inkább az erőszakos ukránosítás lehet az indíték.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.06. 11:16:01

@Boldeone2:

"Putyin szarik az orosz nemzetisègre, tízezreket is feláldoz közülük, ha kell. Ez csak egy false casus belli."

Ez teljesen nyilvánvaló. De ettől még igaz és jogtalan a nemzetiségek, főleg az orosz kisebbség elnyomása. Mert erős a gyanúm, hogy sz oroszokat sokkal durvábban nyomták el, mint a kisszámú magyarokat, akik soha nem jelentettek fenyegetést sz ukrán nemzeti létre.

Sorállományú előfelvételis 2022.12.06. 11:17:16

@Androsz: Csak egy megjegyzés Kurttal való vitátokhoz. Te szégyelled magad most hogy a fideszre szavaztál. Mert akkor tevékeny részese vagy annak a mocsoknak mai most folyik. Megbántad? Sajnálod?

Sorállományú előfelvételis 2022.12.06. 11:19:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mert erős a gyanúm," - és nálad ez indokol egy háborút? jelenleg a dombaszi oroszok sokkal nagyobb szenvedéseket mennek keresztül mint a 2014 orosz beavatkozás előtt.

bordon 2022.12.06. 11:37:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már volt ebből probléma, hogy német politikus megjegyezte, hogy az ukránok csak felmarkolják a segílykét, aztán felülnek a vonatra és mennek vissza. Lekapták a tíz körméről az így nyilatkozót.
Most hogy Ukrajna jó részén lekapcsoltak a villanyt és fűtést az orosz testvéreik, gondolom több ukrán marad nyugaton ingyenélni.

@birka menet: Az ukránok maguknak köszönhetik azt, hogy egy pöcegödör az országuk. A velük legközelebbi rokonságban lévő oroszokkal se tudnak kijönni, folyton keresni kell valakit, akit el tudnak nyomni. A náculás a vérükben van, Bandera, volhíniai népirtás, holokauszt stb. Majd 20 év múlva rájönnek, hogy milyen nagy baromságot csináltak.

Az a vicc, hogy most hirtelen mindenki azon van, hogy bizonyítsa, mennyire mások az ukránok, mint az oroszok. A magyar tudja, hogy egy kutya a kettő.

arthurthedent 2022.12.06. 13:37:59

@bordon: "A magyar tudja, hogy egy kutya a kettő."

Akkor mit erőlködsz, hogy mentegesd az oroszokat és mocskold az áldozatokat? Pihengethetnél már így nyugdíjas korodban. :(

arthurthedent 2022.12.06. 14:12:25

@zord íjász: "Ennyit erről. Mindenről. A posztról is."

Milyen módon van ez a cikk kapcsolatban azzal, ami a postban van? Semmilyen, ugye?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.06. 16:30:35

@Sorállományú előfelvételis: Szóval végül te is beálltál a sorba. Relativizálsz, szerecsenmosdatsz, Soros tulképpen nem is akkora rohadék, mert lássunk például egy demokratikus választást, hát az is mekkora gazemberség. Nem gondoltam, hogy ennyien ki fognak bújni az odúból, és Soros védelmére kelnek. Gratulálok hozzátok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.06. 17:06:20

"A lakossági megtakarításokat kell bevonni a válságkezelésbe" - Matolcsy György

Apa! Kezdődik!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.06. 17:07:21

@bordon: " A magyar tudja, hogy egy kutya a kettő." - hoppá! Akkor miért is próbálod indokolni a háborút?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.06. 17:09:08

@Androsz: Nem tudsz leszállni a témáról? Egy 14 éves illegalitásban élő gyerek ott volt a tőle függetlenül történő események történésénél. Azoknak nem volt alakítója. Te viszont ennek a mocsoknak ami most itthon vagy alakítója és védője vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.06. 17:14:05

"Egyedüliként vétózta meg a magyar pénzügyminiszter az Ukrajnának szánt közös hitelfelvételt Brüsszelben"
index.hu/belfold/2022/12/06/varga-mihaly-europai-unio-ukrajna-brusszel-unios-forrasok-jogallamisag/

Ez biztos sokat segít hogy megkapjuk a brüsszeli pénzeket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.06. 17:20:58

Matolcsy beszéde után miért nem ostromolja a Fradi B-közép a tévé székházat?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.12.06. 18:42:42

@arthurthedent: Semmilyen.

Pusztán csak annyi köze van hozzá, hogy a Kreml remetéje egy brutális Hazugságcunamival indokolta a háború megindítását – a katonai kronológiát leszámítva lényegében erről szól a poszt, ez a kifutása is – a linkelt videoban szereplő magyar hölgy pedig pár egyszerű Igazsággal kétvállra fekteti mindezt, hiszen a saját példamutatásának Igazsága és bátorsága cáfol minden orosz és minden oroszfidesz Hazugságot.
Egy magyar ember ukrán hazafiként fegyvert fogva harcol – holott elvileg minden oka meglenne arra, hogy némi fenntartással kezelje az ukrán hazát – és kockáztatja az életét ezért az Igazságért. Már akkor is kukázhatná az életét –értsd: a művészi vágyait –, ha egy repesz szétroncsolja a kézfejét: a kézfej finom ideg- csont és ízületi hálózata gyakorlatilag gyógyíthatatlan. Egy ilyen súlyos sérülés után az olyan apró mozgások /mozdulatok örökre elvesznek, amelyek a hegedű professzionális megszólaltatásához kellenek. A halál nem feltétlenül a legrosszabb verzió egy művész számára.

Szóval csak annyit akartam mondani a linkkel, hogy az egyik oldalán áll a háború megindításának összes Hazugsága, a másik oldalon pedig egyetlen egy ember Igazsága és Igaz szavai: és ennyi is elég ahhoz, hogy az itt, akár a kommentszekcióban tomboló összes oroszfidesz hazugságot is lesöpörje a színről.

Ez lett volna az üzenet. De talán fölé lőttem az igényszintnek. Gyakori hibám.

Bocsánat.

atomic power 1986DucaDuca 2022.12.06. 20:58:41

@Boldeone2:

"Leszarom , milyen Putyin által fizetett , trumpista denerálttól idèzel , meg azt is ,hogy hogy milyen más degenerált legitmálja azt, attól még nem lesz igaz , te Putyin faszát szopkodó kretèn!"

Na, mi van?! Mitől lettél ilyen ideges? Szembejött egy másik vélemény, ráadásul egy nyugati egyetemről? Visszakérdezek: te milyen nyalókát nyalogatsz, ha már ennyire kivetkőztél magadból?

"- A K . anyádèrt hazudozol , te Putyin faxát szopkodó báb!"

Még mindig nem fogtad fel, hogy egy nyugati tanulmányt ismertettem? Milyen tanuló voltál az iskolában, ha ilyen nehéz a felfogóképességed?

"A tüntetőket nem a tüntetők, hanem a putyinista karhatalom emberei kezdèk el mèszárolni , èppen ezért ők - a hősök - szoborparkot kaptak Kijevben , Janukovicsot pedig megfosztották hatalmától a parlementben, mivel saját nèpe ellen fordult , teljesen jogosan !"

Írigylem azt a magabiztosságot, ahogy nyilatkozol olyan dolgokról, amelyekről még azok sem tudnak biztosat, akik ott voltak. Nagyon helyes, hogy szoborparkot kaptak a lelőtt tüntetők, ez így tisztességes. Az igazán tisztességes az lett volna, ha nem is kerül sor ennyi áldozattal járó felfordulásra!

Az a különbség köztünk, hogy te mindent zsigerből elfogadsz kritika nélkül, amennyiben az ukrán vagy fősodratú nyugati médiából jön, én meg hajlandó vagyok más, ettől eltérő véleményeket, tanulmányokat is meghallgatni vagy elolvasni. Ez nem jelenti azt, hogy elkötelezem magamat adott esetben egy a main stream-mel alternatívát képező vélemény mellett. Az ilyen emberek, mint te vezethetők meg a legjobban, mert szelektív a hallásuk, a percepciójuk.

"- Ezt mondják Putyin emberi meg kanadai fizetett , független szakertői."

Erre például van valami bizonyítékod, vagy csak úgy zsigerből kivágtad?

"Az ukránok viszont mást gondolnak erről, èppen ezért választottak antiputyinista , függetlensègparti eknököket , pl Zekenszkijt ,73% os ,elsöprő többsèggel!"

Azt a Zelenszkijt, aki az Euro Maidan gyilkosságokkal vádolt öt egykori Berkut rohamrendőrt kiengedte Oroszországba, miután a Kijevi Fellebbviteli Bíróság szabadlábra helyezte öket!
Hány ember van börtönben Ukrajnában a gyilkosságokért szerinted?
Hány tisztviselő, rendőr, bíró vagy ügyész került börtönbe az EuroMaidan-bűncselekmények miatt? Tudomásom szerint egy sem!
Miért szüntették meg az ukrán főügyészség EuroMaidan-ügyeit vizsgáló osztályát, és terjesztették az ügyeket az Állami Nyomozó Iroda elé, amely iroda első helyettesének Janukovics egykori ügyvédjét nevezték ki?

"itt van egy forrás , az általad citált Katchanovskiról" Tehát más professzorok szerint egy antiukrán , putyinista vèlemènyèt citáltad ..."

Ez egy professzor. Katchanovski tanulmányát hat professzor és egy világhírű filmrendező értékelt pozitívan!

Az általad idézett professzor nyilatkozata megdöbbemést váltott ki belőlem, mikor azt nyilatkozta, hogy Ukrajna a legkevésbé antiszemiata ország Európában, közben meg nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetőkről neveznek el utcákat. Például Jevhen Onackiról, aki azt hirdette, hogy az olasz fasiszták mintáját követi és az ukrán nacionalizmust is a fasizmus egyik formájának lehet tekinteni. Ilyen Andrij Melnik is, aki a háború végéig kitartott Hitler mellett és részt vett a holokauszt kivitelezésében. Az Ukrán Felkelő Hadseregről is neveztek el utcát, akik meggyilkoltak százezer lengyelt Nyugat-Ukrajnában és további ezreket űztek el otthonaikból. Ez a szervezet olyan ukrán rendőrökből állt, akik korábban nyolcszázezer zsidót öltek meg szintén Nyugat-Ukrajnában.

arthurthedent 2022.12.06. 21:22:02

@zord íjász: Ah, értem. Csak annyi, hogy nem fogtam hogy jön ide, azt hittem, hogy van valami konkrétabb kapcsolat.

bordon 2022.12.07. 01:08:06

@arthurthedent: Nem mentegetem a ruszkikat. A két nép egy, egykutya. Ez lénxegében egy polgárháború. Én se az ukránt, se az oroszt nem akarnám szomszédomnak. De jelen helyzetben a hoholok mentek házhoz a lófaszért. Sajnos fel lettek ültetve a hatalomba nemrég visszaavászkodott amerikai war hawk elit által. Oda lettek dobva a nagy semmiért, elérte őket az amerikai demokráciaexport. Élhetne a két nagy nép testvériségben, békében, de az angolszász imperialisták megkeverték a kakit.
A legszomorúbb, hogy erre Európa megy rá. Egy olyan velejéig korrupt ország miatt, ami távolabb volt az európai integrációtól, mint Törökország... Amerikaiak meg dörzsölik kezeiket és élvezik, ahogy Európa lenullázza magát.
Most azon vannak, hogy hitelt vegyenek fel Ukrajna helyett.

A háborút nem kell indokolni, csak az okait vizsgálom, amiket elhallgatnak a médiában. Úgy állítják be, mintha minden előzmény nélkül indult volna ez a háború. A csillogó szemű, nagyondemokrata, feminista, ultraliberális ukránok meg a gonosz szörnyeteg oroszok. Ezt a képet festi a nyugati lakájmédia. Pár éve még árnyaltabb képet adtak, akkor nem féltek írni arról, hogy Ukrajnában oligarchák által alapított neonáci halálosztagok alakultak. Meg lehet nézni a pár évvel ezelőtti tudósításokat.
Ukrajna magának köszönheti a csapásokat, mert hallgatott a nyugati imperialistákra, akik eszközként használják az ukránokat az oroszok ellen. Miért kellett baszogatni a lakosság ⅓-át kitevő oroszajkúakat? Miért kellett Európát zsarolni minden télen azzal, hogy elzárják a gázvezetékeket? Az ukrán megbízhatatlanabb volt, mint a ruszki. Ezért kellett a németeknek az Édzaki Áramlat 2, mert az ukránok energiaterroristát játszottak minden télen.

arthurthedent 2022.12.07. 07:34:24

@bordon: "Nem mentegetem a ruszkikat. A két nép egy, egykutya. Ez lénxegében egy polgárháború. Én se az ukránt, se az oroszt nem akarnám szomszédomnak. De jelen helyzetben a hoholok mentek házhoz a lófaszért. Sajnos fel lettek ültetve a hatalomba nemrég visszaavászkodott amerikai war hawk elit által. Oda lettek dobva a nagy semmiért, elérte őket az amerikai demokráciaexport."

Hát persze, hogy nem mentegeted az oroszokat. Aztán a következő mondatokban már jelzed is, hogy nem is Oroszország a bűnös, hanem Ukrajna és az USA. Komolytalan vagy.

arthurthedent 2022.12.07. 07:36:59

@bordon: "Pár éve még árnyaltabb képet adtak, akkor nem féltek írni arról, hogy Ukrajnában oligarchák által alapított neonáci halálosztagok alakultak."

Mint ahogyan arról is írtak, hogy oroszországban ez ugyanúgy megvolt. Csak kicsit komolyabban.

"Ukrajna magának köszönheti a csapásokat"

Nem mentegeted az oroszokat, csak azt mondod, hogy nem ők a bűnösek, hanem maguk az ukránok. Értjük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.07. 08:23:15

@arthurthedent:

Röviden, de tökéletesen leírtad, minden szavaddal csak egyetérteni tudok. És ami még fontos: abszolút pártatlan vagy - amit persze Artúr és hittestvérei majd oroszmosdatásnak, russzofíliának, putyinseggnyalásnak fognak nevezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.07. 08:27:26

@arthurthedent:

Ha bemégy egy csehóba, odaállsz az ott kulturálódó legnagyobb darab entellektüel vendég elé, és lekurvázod az anyját, akkor bizony te kerested magadnak a bajt - ahogy @bordon: már leírta.

bordon 2022.12.07. 08:46:45

@arthurthedent: hazudsz!
Direkt félremagyarázod, amit írtam.
Nem azt írtam, hogy Ukrajna a bűnös, hanem hogy magukat hozták ebbe a helyzetbe, illetve az angolszász hatalmak ugrasztottak őket ebbe a helyzetbe évekkel ezelőtt. Nem bűnről írtam, hanem a cselekedeteik következményéről. Nemzetközi politikában szuverén államok megtehetnek sok mindent, de mindnenek vannak következményei.
Ha te baszogatod az oroszlánt az állatkertben, aztán egyszer leharapja a kezedet, akkor se vagy bűnös, hanem a hülyeségednek az áldozata vagy. Áldozat vagy, de magadat sodortad olyan helyzetbe, amit könnyedén elkerülhettél volna.
Ezerféle megoldás lehetett volna az ukránok számára, de ők következetesen a helyzet kiélezése irányába mozdultak el. Hallgattak az angolszász imperialisták szirénénekére. Nyilván megtehetik, de ennek következményei vannak.
Reálpolitika helyett egy forrófejű ultranacionalista hőzöngés ment náluk, emiatt is vannak kakiban.
Az ország ⅓-a orosz anyanyelvű, erre betiltják az orosz nyelvet. Még az ukrán tudatú oroszajkúak számára sem szimpatikus ez a lépés.

Oroszországban erős diktatúra van, ahol az oligarchák le lettek ültetve a kispadra. Lehet gazdasági hatalmuk, de politikai, katonai hatalmuk nem. Jelcin alatt volt az orosz oligarcháknak politikai hatalma, de Putyin ezzel leszámolt. Igazi diktatúrát épített ki, nem tűri a konkurenciát.
Ukrajnában ezzel szemben neonáci huliganokból szervezett halálosztagok tobzódtak, oligarchák magánhadseregei.
Egyik helyzetet se szeretném látni Európában.

Ha az ukránoknak lett volna józan esze, akkor autonómiát adnak az oroszajkú Donbásznak, osztrák mintájú semlegességet vállalnak és elkerülik a polgárháborút.

Ukrajna minden ponton a konfliktus eszkalációja irányába mozdult el, nyilván nyugati felbujtásra. Nem bűn ez, csak önsorsrontás.

bordon 2022.12.07. 09:00:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na ezt írtam én is csak más szavakkal. Ukrajna szuverén állam volt, aztán a szuverenitást arra használták, hogy hülye döntéseket hozzanak, amivel a saját sírjukat ásták. Nem bűn a hülyeség meg a szélsőnacionalista hőzöngés, csak aztán a következményeit is el kell viselni.
A magyarokkal packázhatnak Kárpátalján, mert Magyarország sose fog katonai erőt alkalmazni emiatt. Az orosz kisebbséggel (ami délen és keleten inkább helyi többség) meg baszakodtak, aztán belefutottak az orosz hadseregbe.

Minden ponton az eszkaláció irányába mozdultak az ukránok, mert az angolszász hatalmak bátorították őket erre. A 2000-es évek közepe óta tudott volt, hogy az oroszok számára a vörös vonal Ukrajna NATO tagsága, erre Zelenszkij elkezdte ezt tolni. Értelme semmi, csak kiélezte a konfliktust.
Sajnos ma is az megy, hogy az ukránokat hitegeti a nyugat, hogy majd újjáépítik az országukat hitelből, amit az EU vesz fel és fizet. Egy nem EU-tag a világ legkorruptabb államainak egyike érdekében hitelt vesz fel az EU. Ez az ukránoknak ingyen pénz, bátorítja őket arra, hogy ne a kompromisszumot keressék a konfliktus feloldására. Ugyanez a NATO tagság lebegtetésével: esélye minimális, de az ukránok elhiszik, hogy a Nyugat a végsőkig támogatja őket. Ukrajna egy feláldozható figura az Oroszország elleni nyomulásban. Bűnös? Inkább ostoba.

Zelenszkij már kijelentette párszor, hogy ha Oroszország atomfegyvert használ Ukrajnában, akkor a nyugati hatalmaknak atomcsapást kell mérniük Oroszországra. Mi a f@sz!? Ki ez a Zelenszkij, hogy ilyet követelhet? A világ egyik legkorruptabb államának elnöke.
Mellesleg az oroszok ezerszer kijelentették, hogy nem használhatnak atomfegyvert Ukrajnában a katonai doktrínájuk alapján.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.07. 09:03:20

@bordon:

Hiába magyarázod neki. Ő leragadt ott, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az odáig vezető út már nem érdekli.

És igen, vsnnak esetek, amikor sz áldozat szinte kiprovokálja, higy megtámadják, lásd a csehós példámat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.07. 09:31:40

@bordon:

"A magyarokkal packázhatnak Kárpátalján, mert Magyarország sose fog katonai erőt alkalmazni emiatt."

A magyarság piszkálása azért is érthetetlen, mert épp abba a klubba szeretnének bejutni, melyben mi már tag vagyunk. Ráadásul erre a nyugati heccelőik seb biztatták őket - igaz, az EU-tól jó szokásához híven még egy ejnyebejnyére sem futotta.

Sőt még minket róttak meg, amikor nyíltan kimondva _emiatt_ blokkoltuk a NATO-tárgyalásokon való ukrán részvételt.

És akkor még azt állítják egyesek, hogy Putyin trójai falovaként tettük ezt. Az igaz, hogy ez Putyinnak tett gesztusként is értékelhető, ha valaki nagyon akarja, de nagyon rosszindulatúnak kell lenni ahhoz, hogy vki ignorálja az emögötti tényleges magyar érdeket.

Mellesleg normális esetben - de ez nem az - a NATO-nak sem lehet érdeke olyan ország felvétele, amelynek politikai konfliktusa van egy tagállammal. De hát itt az oroszok megszorogatásának szent célja mindent felülírt.

arthurthedent 2022.12.07. 09:31:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Hiába magyarázod neki. Ő leragadt ott, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az odáig vezető út már nem érdekli."

Magyarázat, kifogás, ürügy, menség, kibúvó. Nem, nem érdekel.

"És igen, vsnnak esetek, amikor sz áldozat szinte kiprovokálja, higy megtámadják, lásd a csehós példámat."

Az jó. Provokáció. A bíróság elfogadja védekezésként azt, hogy az áldozat "provokált"? Nem. Én miért fogadnám el?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.07. 11:22:27

@arthurthedent:

" A bíróság elfogadja védekezésként azt, hogy az áldozat "provokált"? Nem."

Így igaz, nem fogadja el. Ezért is ítéljük el az orosz agressziót - többször megírtam, hogy én is elítélem.

Csakhogy ez nem a teljes történet, ahogy @bordon: is írta, és a történet nem is 2022. február 24-én kezdődött.

bordon 2022.12.07. 11:25:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akik szemellenzősen most az ukránokokat teljesen felmentik, nem ismerik be, hogy milyen folyamatok vezettek a két testvérnép mostani konfliktusához, azok arra vannak kárhoztatva, hogy megismételjék a történelmi baklövéseket.
Ezek az emberek gondolom azt se hajlandóak belátni, hogy hogyan vezettek az első világháborút lezáró Párizs környéki békediktátumok a második világháborúhoz.
A gonosz németek elnácultak maguktól (hogy kik pénzelték a tengerektúlról a nácikat, azt is elhallgatják), a szegény csehek, franciák meg le lettek rohanva hirtelen, minden előzmény nélkül.

Ukrajna hogy sodródott idáig? Oroszországot Jelcin idején hogy lopták szét, miért tekintik emiatt Putyint a kisebb rossznak az oroszok? Miért kellett a NATO-nak az oroszok nyakára terjeszkedni? 2008-ban Grúzia korrupt elnöke miért provokált háborút a ruszkikkal? Hogyan menekült Szaakasvili pont Ukrajnába?
Milyen szerepe volt a Biden családnak Ukrajnában?
Miért kellett Ukrajna ⅓-át kitevő oroszajkú lakosságot másodrendű állampolgárrá tenni?

Szemellenzős embereket csak az érdekli, amit a CNN-en látnak. Ajvékolnak, hogy Ukrajnát bántják. Vajon hogy jutottunk el idáig?

Ezek azok az emberek, akik azt se kérdezik meg, hogy mit keresett Amerika 20 évig Irakban és Afganisztánban, hogyan sikerült lángba borítani Líbiát, Szíriát, milyen szerepe volt ennek a kalandnak az Iszlám Állam kialakulásában.

Ők aztán nem akarnak arról se hallani, hogy 53-ban Iránban milyen puccsot hajtottak végre az amerikai és brit titkosszolgálatok. És hogy az iráni ember emiatt utálja az amerikai poltikai elitet (nem az amerikaiakat), nem azért, mert gyűlölik a szabadságukat.

Akik leragadnak ott, hogy csúnya ruszkik, aranyos ukránok, azok miatt fogja ismételni magát a történelem, mert semmit nem tanultak belőle.

@arthurthedent: Ha odamész egy melákhoz és bemosol neki egyet, ő meg visszaüt és te sérülsz meg jobban, akkor a bíróság ezt figyelembe fogja venni.
Amerikában a jogrendszer ismeri a mutual combat fogalmát is. Ha két ember kölcsönösen veri egymást az utcán, akkor a rendőr bizonyos helyeken be se avatkozik. Erre a mutual combat-ra hivatkozva a közelmúltban már egymásra lövöldöző négereket se tartóztattak le Amerikában, mert a rendőrség túlterhelt, kreatívan annyit mondott a rendőr, hogy amíg egymást lövik kölcsönösen, addig egy mutual combat. Ez mondjuk kiverte a biztosítékot normálisabb embereknél, de hát van ilyen.
Az orosz meg az ukrán most egymást veri, ebbe talán jobb lenne nem beleavatkozni, mert Ukrajna se szent, Oroszország se. Egyik se a Nyugat része, hiába akarja most Ukrajna elhitetni a világgal, hogy ők a szabadság utolsó bástyája és adjanak nekik pénzt.
Majd ha kivéreztek, eszükhöz térnek, akkor leállnak. Szerencsére NATO tagországok nincsenek veszélyben, Ukrajna hiába próbálja őket belerángatni a konfliktusba.

bordon 2022.12.07. 12:08:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A nyugat teljesen érzéketlen az őshonos kisebbségek problémái iránt. Mert a nyugati országok jó része is úgy jött létre, hogy kiirtották a kisebbségeiket. A franciák még a más francia dialektust beszélőket is eltüntették. Az angolok az íreket, skótokat nyomták el, eltüntették a nyelvüket, a spanyolok a katalánokat, baszkokat. Az a vicc, hogy több nyugati állam Koszovóban elismerte az álnépszavazás eredményét, üdvözölte a függetlenséget, addig saját szeparatistáit elnyomja.
Nyugaton kizárólag a szexuális aberráción, bőrszínen alapuló kisebbségeket ismerik el védendőnek.
A magyarországi cigányt védenék, mert kevésbé fehér, de a kárpátaljai magyart nem.
A nyugati ember azt se tudta pár hónapja, hogy hol van Ukrajna, nemhogy az etnikai összetételét, történelmét ismerte volna.
2014-2015-ben az oroszajkú szeparatisták iránt volt rokonszenv nyugaton, mert akkor még tudósítottak az ukrán neonáci halálosztagokról olyan médiumok, mint a Vice, BBC, The New York Times stb. Aztán a maláj utasszállító repülőgép lelövése után elpártoltak tőlük a nyugati médiumok.
A Krím elcsatolása is visszás volt, bár ott azért 98%-ban oroszajkúak laktak, nem is volt ellenállás, az ottani ukran egyenruhások egyből kérték is az orosz állampolgárságot.
Ukrajnát azonban akkor még nem tekintették a nyugat védőbastyájának. Ez a megváltozott narratíva idén jött képbe, hirtelen az ukrán lett az új csillogószemű szabadságharcos nép.
Mint pár éve a szír szunnita lefejező agysebészek.

Ma már azt mondani, hogy ez a konfliktus nem előzmények nélküli, egyenlő a szentségtöréssel. Aki a gyökereit keresi és megoldást akar találni, az putyinista propagandista.

Most volt hír, hogy Amerikában leszavazta a törvényhozás az Ukrajnába öntött milliárdok auditalását, nyomonkövetését. Amerika kormánya nem akarja tudni mire költik az ukránok a pénzüket. A világ egyik legkorruptabb országa Ukrajna, nyilván nagyon felelősen fogják felhasználni a segélyeket.
Telegram csatornákon van videó egy brit zsoldossal/önkéntessel, aki az ukránok oldalán harcolt, nyilatkozik, hogy két teherautójuk tele M4-es karabélyokkal, SCAR-Heavy puskákkal, M240 géppuskákkal és lőszerrel csak úgy eltűnt. Nyoma veszett. Nem kilőtték őket, nem elfogtak a ruszkik, hanem lába kelt a cuccnak. Ez a szint arrafelé. Mint a kamionról leesett parfüm, laptop, videokártya, lesz vevő rá.
süti beállítások módosítása