wagmg

wagmg

Orbán félreérti a világot

2023. július 21. - arthurthedent

Olvasom a cikket arról, hogyan látja Orbán Viktor a világot. Rá kell döbbenjek, hogy alapjában véve félreérti mi történik a világban, rá kell döbbenjek, hogy az út, amit kijelölt nekünk hatalmas tévedéseken alapszik. Pedig nem annyira bonyolult ám!

Persze a cikk nem csak Orbán véleményét írja, de nem fogom most kibogozni, hogy melyik marhaságot gondolja Orbán és melyiket a beosztottjai vagy rajongói, ennyi szabadság adassék meg nekem.

Szóval azt írja a cikk...

És azt gondoltuk, hogy a hidegháború többé nem térhet vissza, márpedig a világ számos vezetője éppen azon dolgozik, hogy újra blokkvilágba szervezze az életünket

A világot nem a politikusok szervezik blokkokba, a világ blokkokból áll. Az, ami most történik nem a világ blokkosodása, az a blokkok felismerése, elismerése, a valóság elfogadása.

Az egyik irányban ott a diktatúra, a másik irányban ott a demokrácia. Orbán azt mondja, hogy nem kell szétválasztani a keletet és a nyugatot, közben pedig tőlünk keletre egy ember dönt életről és halálról, egy ember indít háborút, egy ember adja a parancsokat, a másik oldalon meg viszonylagos demokrácia van.

Azt mondani, hogy nem kellene blokkokba szervezni a világot olyan, mintha azt mondanánk, hogy németország történelmét nem kellene a mostani, demokratikus időkre meg Hitler birodalmára bontani, merthogy ugyanaz az ország. Nem, nem ugyanaz. Még csak nem is hasonlít a kettő egymásra.

Az egyik irányban jólét és gazdagság van, az embereknek van mit enniük, van hol lakniuk, a másik oldalon meg ott a nyomor. Az egyik oldalon az egészséges életmódról beszélnek, a másik oldalon világrekorder vodkavedelés megy. Az egyik oldalon ütőképes hadsereg van, a másik oldalon úgy szétlopták a hadsereget, hogy akkor sem képes végigmenni ukrajnán, amikor nem lőnek rájuk. Lassan mondom, le-ro-hadt a konvoj!

Az egyik blokkban jogállamiság van, a másik oldalon a törvényen felül álló bűnözők bitorolják a hatalmat. Azt mondani, hogy ne legyenek blokkok olyan, mintha azt mondanánk, hogy ne válasszuk már szét a rendőrséget a maffiától. Abszurd baromság!

Ezt is olvasom:

És akkor nem egy virágzó Magyarországunk lesz, hanem egy Rejtő Jenő-féle poros, előretolt helyőrség lesz Magyarországból

Csakhogy Magyarország egy poros, előretolt helyőrség! Tervezünk autókat? Ja, nem, néha esetleg összerakjuk őket! Tervezünk mikrochipeket? Ja, nem, még gyártani sem vagyunk képesek. Gyártunk atomerőműveket? Ja, nem, legfeljebb üzemeltetni tudjuk őket! Tervezünk vagy felbocsájtunk műholdakat? Ja, nem, de parabolaantennát tudunk venni. A nyugat sereghajtói vagyunk, ez nem kétséges. Elmaradottak vagyunk.

Magyarország nem azért poros kis helyőrség, mert blokkosodik az ország, Magyarország azért poros kis helyőrség, mert poros kis helyőrség.

Orbán Viktor és kormánya az elmúlt sok-sok év alatt semmit nem tett annak érdekében, hogy ne legyünk poros kis helyőrség. Az, hogy behozunk három aksigyárat vagy német autóösszeszerelő üzemet nem takarítja ki a poros helyőrséget, nem tesz minket a világ közepévé. Azon dolgozni kellene.

Ez ezer év óta van így. Ha blokkosodás van, akkor Magyarország mindig vesztese lesz a külpolitikának

Amikor a nyugat összeborult az oroszokkal, amikor elhitték Putyinnak, hogy ő mekkora nagy demokrata, amikor fejlődtek az nyugat-orosz kapcsolatok Magyarország hogy állt? Ja, vesztesek voltunk... Ne állítsuk már be, mintha nekünk olyan frankón ment volna a blokkosodás előtt.

Mindez alapvető kihívás elé állítja az intenzív felzárkózó pályára álló hazánkat

Az, aki Magyarországot intenzíven felzárkózó országnak látja nyilvánvalóan elmebeteg. Nem mondom, az elmúlt cirka harminc évben történtek előrelépések, de intenzív felzárkózásról beszélni nem ér, mert a kávé az orromon keresztül fröcsköl a monitorra a röhögéstől.

Értem én, hogy kell a reklám, de azért ne boruljunk már be az agyunkba! 

Magyarország a Kelet és a Nyugat közötti békés kereskedelemre építi stratégiáját

Ami azért különösen beteg stratégia, mert Magyarország a világtörténelem során soha nem volt kereskedelmi központ. Még akkor sem, amikor kivételesen jól ment nekünk. 

Oroszország, Kína és Irán magabiztos, öntudatos, és egyre csak fegyverkezik, ráadásul komoly tapasztalatokat, illetve jártasságot szereztek a különféle hadviselési technikákban, amelyek révén megkérdőjelezik a világ stabilitását biztosító amerikai elsőbbséget

Megkérdőjelezik? Kinek az agyában képes megfordulni egy ilyen elborult gondolat? Amerika gazdasági, kultúrális, politikai, technogiai, tudományos és katonai nagyhatalom. Egyelőre megkérdőjelezhetetlenül. 

Mégis mivel kérdőjelezi meg Oroszország az USA katonai elsőbbségét? A General Admiral Kuznyecov névre keresztelt egy szem repölőgép anyahajóval? Amit az ukránoktól loptak? Amit egy vontatóhajó kísér a csatába, mert folyton lerohad a gőzkazánja? Ami sűrű fekete füstöt ereget és amire rádőlt a toronydaru, mert ellopták a gázolajat? 

Mégis melyik kikötőkből indítja Oroszország a megkérdőjelező flottáját? Két melegvízű kikötőjük van, mindkettőt NATO országok blokkolják, az egyiket az ukránok konkrétan most is lövik. 

Ne röhögtessük már ki magunkat, ember! Ezeknek az országoknak egyike sem volt képes a katonai erejét távoli területekre kivetíteni! 

Az egykori remény, hogy még a legmakacsabb ország is belátja majd a liberális normák magasrendűségét és hasznát

Nem, nem, nem, nem! Nem a liberális normák magasabbrandűségéről van szó, hanem a személyi kultusz, a diktatúra, a maffiaállam, a kleprokrácia alacsonyabbrendűségéről. Amit minden normális ember lát.

Nem várjuk Oroszországtól, hogy liberális legyen, beérnénk azzal, ha nem gyilkolnák az ellenzéket, nem öldösnék az újságírókat és lennének szabad választások. 

A szerzőpáros emlékeztetett rá, hogy a múltban e területek birtoklása vagy semlegesítése szükséges feltétele volt Oroszország nagyhatalmi státuszának.

Oroszország soha nem volt nagyhatalmi státuszban. A Szovjetúnió sem nagyon volt. A nagyhatalmi státusz nem azt jelenti, hogy "nekem van atomom és mindenki megbánja, ha velem kötekedik". A Szovjetúnió a nagyhatalmi státusz látszatát építette hazugságok ezreiből, miközben még fénykorában sem volt képes elérni, hogy az állampolgárainak legyen wc papírja. Ezer kilométerről jártak moszkvába kolbászt venni, maradjunk ennyiben.

Orbán Balázs leszögezte: nem arról van szó, hogy Magyarországnak a Nyugat és a Kelet között kell választania.

Balázsom, el kell szomorítsalak, de igen, arról van szó, hogy kelet és nyugat közt kell választanunk. Ukrajna már választott, Lengyelország már választott, Észtország már választott, Beloruszia már választott. Nekünk is választanunk kell, mert egy seggel nem lehet két lovat megülni.

Magyarország földrajzi fekvése, kulturális önazonossága, történelme mind arra tesz minket alkalmassá, hogy a Nyugat és Kelet közötti béke és élénk kereskedelem a magyarok hasznára váljon, miközben a blokkosodás, a hidegháborús logika és a kereskedelmi útvonalak felszámolása csak kárt okoz nekünk.

Ja, valamiféle tökéletes világban, valamiféle álomvilágban lehet,  hogy ez így van. A valóságban szó sincs semmi ilyesmiről.

Létezik egyetlen ország, amelyik nagy békében, barátságban volt az oroszokkal, akik élénk kereskedelmet folytattak az oszorokkal és nagy hasznukra vált? Elhozta a jólétet? A Varsói Szerződést meg a KGST-t sírjuk vissza? Ugye nem?

Amúgy olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy a jólétet a maffiával való élénk kereskedelem és jó viszony hozza el, mintha azt gondolnánk, hogy a szervezett bűnözéssel ápolt jó kapcsolatok prosperitást és boldogságot hoznak magukkal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8518174903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.21. 09:38:11

Magyarország Európa kellős közepe.
Úgy 1500 éve folyamatosan a héj mindig összeesküdik a mag ellen.
De héj a mag nélkül életképtelen, léha, semmi.
Csak ezt sose fogják belátni, sem megérteni.

atomic power 1986DucaDuca 2023.07.21. 22:33:21

"A világot nem a politikusok szervezik blokkokba, a világ blokkokból áll. Az, ami most történik nem a világ blokkosodása, az a blokkok felismerése, elismerése, a valóság elfogadása."

A valóság pedig az utóbbi időkig az volt, hogy volt (van?) egy globális gazdaság, globális ellátási láncokkal, amit éppen hogy politikusok szabdalnak szét egymástól elkülönülő, párhuzamos kereskedelmi, ellátási láncokra, amelyek esetében nem a gazdasági ésszerűség elve szerint, hanem politikai alapokon hoznak döntéseket. A Nyugat politikusai azt a régi szojet gyakorlatot melegítik fel, amely szerint csak azokkal az országokkal szabad kereskedni, amelyek azonos ideológiát vallanak. Erről szól a blokkosodás.

A blokkosodás meg a geopolitikai szembenállás különböző fogalmak. Az előbbit politikusok, az utóbbit objektív tényezők generálják. Ezt a két fogalmat kevered, ezért nem érted, hogy miről beszél a M.E.

arthurthedent 2023.07.22. 06:55:29

@atomic power 1986DucaDuca: "A valóság pedig az utóbbi időkig az volt, hogy volt (van?) egy globális gazdaság, globális ellátási láncokkal"

Vannak. Meg vannak blokkok is, van blokkosodás is. A kettő nem zárja ki egymást.

"A Nyugat politikusai azt a régi szojet gyakorlatot melegítik fel, amely szerint csak azokkal az országokkal szabad kereskedni, amelyek azonos ideológiát vallanak."

Kereskedik a nyugat Kínával? Igen. Az elmúlt időkig kereskedett Oroszországgal? Igen. Szó sincs ideológiáról, konkrétan arról van szó, hogy nem szállítasz bizonyos árukat azoknak, akik éppen háborút viselnek veled, a szövetségeseiddel vagy veszélyeztetik, a biztonságodat, fenyegetik az országodat. Szó sincs arról, hogy ideológiai alapon bojkottálnák az orosz gazdaságot.

"amelyek esetében nem a gazdasági ésszerűség elve szerint, hanem politikai alapokon hoznak döntéseket"

A biztonságpolitika übereli a gazdasági érdekeket. Teljesen ésszerű módon.

"A blokkosodás meg a geopolitikai szembenállás különböző fogalmak. Az előbbit politikusok, az utóbbit objektív tényezők generálják. Ezt a két fogalmat kevered, ezért nem érted, hogy miről beszél a M.E."

Hát, pont te nem érted. Azt mondod, hogy a geopolitikai szembenállás okés, a blokkosodás nem okés, mert hibás okból, rossz emberek hozzák meg a döntést. Csakhogy egy döntés attól függetlenül jó vagy rossz, hogy politikus hozzák meg vagy valaki mások. Sőt, amiatt sem bírálhatod a döntéseket, hogy jó vagy rossz okból hozzák, mivel fogalmad sincs, hogy mi járt a döntéshozó fejében.

arthurthedent 2023.07.22. 06:59:11

@atomic power 1986DucaDuca: "Az előbbit politikusok, az utóbbit objektív tényezők generálják."

Orbán Viktor is politikus, ő is elég sok döntést hozott. Például megvétózta, hogy Kirill pátriárkát szankciókkal súlytsák. Az akkor nem politikai döntés volt? Nem ideológiai döntés volt? Politikai döntés volt, hogy nem engedünk át fegyvereket az országon?

Szerintem egyszerűen mondott valamit a vezéred és megpróbálod elhitetni magaddal, hogy biztos igaz, biztos értelmes, hiszen olyasvalaki mondta, akinek hiszel. Azaz nem objektív okokból, hanem ideológiából indulsz ki.

arthurthedent 2023.07.22. 08:20:37

súlytsák :) Amikor elolvasom amit írtam észre szoktam venni... :D Az ujjamban nincs helyesírás, csak a szememben. :D

gigabursch 2023.07.22. 09:31:25

@arthurthedent:
Létező szó és szerintem úgy is értelmes.
Persze, ha belemegyünk abba, hogy "Mit akart mondani a költő?", akkor az egy másik kérdés....
:-)

atomic power 1986DucaDuca 2023.07.22. 13:41:38

@arthurthedent:

"A világot nem a politikusok szervezik blokkokba, a világ blokkokból áll. Az, ami most történik nem a világ blokkosodása, az a blokkok felismerése, elismerése, a valóság elfogadása."

Teljesen mindegy, hogy bizonságpolitikai megfontolásból, vagy érték alapon, de a blokkosodás elindult, s ezt a folyamatot, állításoddal ellentétben politikusok kezdeményezik, s tartják fenn. Mindennek a következnénye az lehet, hogy a globális világgazdaság két részre szakad. Egy USA és Kína központú részre.

US Treasury secretary Janet Yellen said in a speech at the Atlantic Council:

“Favouring the friendshoring of supply chains to … trusted countries, so we can continue to securely extend market access, will lower the risks to our economy as well as to our trusted trade partners”

"This is the crux of US Treasury secretary Janet Yellen’s proposal to move towards friendshoring, or allyshoring – manufacturing and sourcing components and raw materials within a group of countries with shared values."
süti beállítások módosítása