wagmg

wagmg

Az infláció szemforgató hamis papjai

2023. november 06. - arthurthedent

Megint téma az infláció. A magyar elit nyilatkozik, forgatja a szemét, sóhajtozik. Nem tudják, hogy mi okozhatja a forint tragikusan magas inflációját, talán az üzemanyagárak, talán a háború, a zukránok, a profitráták emelkedése... Ilyen a világ, nem tehetnek róla, magas az infláció, együtt vagyunk veletek, egy hajóban evezünk.

Ne higgy nekik. Ne hidd egy szavukat sem!

A forint egy termék. Az árát a kereslet és a kínálat határozza meg. Annyit ér, amennyit megadnak érte. Pont annyit!

Vegyünk egy példát, talán segít elfogadni a valóságot. Az őstermelő eladná a krumplit, a szakács venne. Az őstermelő eladná 100 forintért, a szakács ennyiért meg is venné, van is pénze. Akkor tehát a krumpli ára 100 forint. Lehet papolni aszályról, a gázolaj áráról, a föld aranykorona értékéről, a krumplibogarakról és a krumplis tészta iránti keresletről. Mindez azonban mellékes. Mellékes, hogy az őstermelő boldog -e, ha egyszer elfogadja az árat. Mellékes, hogy a szakács örvendezik -e, ha egyszer elfogadja az árat. Megtörtént az üzlet, ennyi az ár.

A forint is ilyen. Van egy bizonyos mennyiség a piacon. Az emberek vennék, eladnák, az ár pedig attól függ, hogy mennyien vennének és mennyien adnának el. Ha több forint van, mint amire kereslet van, akkor bizony csökken az ár, akkor bizony infláció van. Ha infláció van, akkor az egyféleképpen lehet. Több forint van, mint amire kereslet van, ezért a forint ára csökken.

Forintot csak a magyar állam beleegyezésével lehet teremteni. Ha több forint van, mint amire kereslet van, akkor az nem valami megfoghatatlan, természetfeletti, megmagyarázhatatlan okból van, hanem azért, mert valamikor a múltban a magyar állam beleegyezésével, aktív közbenjárásával több forint teremtődött, mint amire most szükség van.

Azok, akik most forgatják a szemüket, azok csinálták az inflációt. Miért? Mert érdekükben állt. A szerencsétlen állampolgár keményen ráfaragott, elvesztette a pénze értékének tetemes részét, de ha tudja, hogy mi a dörgés, akkor tudja azt is, hogy ez miért és hogyan történ!

Az állam meglopta. Becsapta. Átverte. Kilopta a pénzt a zsebéből.

És még egy gondolat. Az állam képviselői előszeretettel riogatják a polgárokat a kriptókkal. Hogy ott aztán semmi sem biztos, bármikor ráfaraghat az ember. Nincs biztosíték.

A vicc az, hogy ott bizony több a biztosíték mint a nemzeti valutánk esetében. Az állam bármikor dönthet úgy, hogy elengedi a forintot, beleegyezik több forint teremtésébe, aminek a következménye a forint elértéktelenedése lesz. A kriptó világban azonban megnézhetjük a fizetőeszköz kódját. Lehetővé teszi a kód, hogy valaki, a tulajdonosa, a létrehozója új tokeneket hozzon létre amikor csak akar? Igen, vagy nem? Ha a kód nem teszi lehetővé, hogy a semmiből nyakra-főre új tokeneket hozzanak létre, akkor van biztosíték arra, hogy legalább szándékosan nem inflálják el egyesek a pénzünket. Piaci kockázat, árfolyamkockázat van, de legalább nem inflálják el szándékosan a félretett kis vagyonkánkat.

Szóval ja, ébresztő emberek. A "Forint" (más néven HUF ugye) egy token. Az állam annyit teremt belőle amennyit akar, annyira értékteleníti el, amennyire akarja. Aki "tartogatja" attól annyi pénzt vesznek el, amennyit akarnak. Nem biztonságos, soha nem volt az, kockázatos, aki megbízik benne, az egészen biztosan ráfizet.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6718251747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.11.16. 18:10:05

Igen, az infláció nem egy természeti csapás ami kivédhetetlen - hanem az inflációt csinálják!! Hogy ki? Aki árufedezet nélkül gyártja a pénzt (a történelemből több eset ismert, hogy a harcoló felek a másik ország gazdaságát nagymennyiségű jó minőségű hamis pénzzel akarták lerombolni). És aki osztogatja: 13.. nyugdíj, rendkívüli béremelés, napelem vagy bármi .. csak vegyék-vigyék.
Arról is kellene írni, hogy az infláció elleni küzdelemben a kormányzatnak nincs igazán hatásos fegyvere (ui. a már létrehozott pénzt nem vonja ki) , persze hozsannázni lehet. Az IGAZI FEGYVER a vásárlóknál volt és van: úgy dönt hogy ennyiért már nem veszi meg. És Lőn: a kisker forgalom 10 %-al csökkent - no erre a Trappista is lebukott 2eFt/kg alá.

A bér-emelések próbálhatják a vásárlóerőt helyreállítani - de a megtakarítások kb. 1/3ának elvesztését ki fogja pótolni? Na ugye? Senki ! Ezért nem érdemes gondolni a jövőre , együnk igyunk hajtsunk gázoljunk amit - akit csak lehet !
A Questor ügy megoldása, a sértettek kártalanítása is növelné a megtakarítási hajlandóságot.
És egy kérdés: a tömbarany miért áfa-mentes?
süti beállítások módosítása