wagmg

wagmg

Bevezetés az inflációelméletbe

2023. július 22. - arthurthedent

Nézem, 20% az infláció. Egy csomó pénzt elloptak tőlem. Most is lopják, szégyentelenül, gátlástalanul, vigyorogva. És semmit sem tehetek ellene. Viszont eszembe jutott, hogy elmagyarázzam hogyan is megy az az infláció. Hátha van valaki, aki nem tudja...

Szóval. Első dolog, amit tudni kell, az az, hogy a nemzeti valutánk, a forintunk, a forgalomban lévő pénz nagy részét a kereskedelmi bankok hozzák létre számlapénz formájában. Ezt az állam szabályozza a kötelező tartalékrátán kereszül. A pénz fennmaradó, kisebb részét maga az állam teremti. 

A pénz árát, értékét a kereslet határozza meg. Ha vannak, aki dollárért vennének forintot, ha sokan vannak, ha komoly vevők és kevesen vannak akik forintot adnának el dollárért, akkor a forint ára felfelé mozog. Ha kevesen vennének és sokan adnának el, akkor a forint ára lefelé mozog.

A pénzünk értékét tehát a kereslet és a kínálat határozza meg, mindkettő a piactól függ, de a kínálat persze nagymértékben függ attól, hogy az állam, mennyi pénzt teremt maga és mennyit enged, hogy a kereskedelmi bankok teremtsenek.

Igen, tudom, az a gondolat, hogy a kereskedelmi bankok (nem a jegybank) teremti a pénzt sokaknak lehet meglepő, sőt hihetetlen. Nem kell elhinni, gugli, kötelező tartalékráta, számlapénz, pénzteremtés, lehet belenyugodni.

Namost elmondom, hogy hogyan működik az infláció... egy példán kereszül...

(1) Január, az állam vigyorog, minden jól megy. Elengedi a gyeplőt, csinál egy kis pénzt. Kínálat van, veszik mint a cukrot, senki sem veszi észre, pénzt csinálni jó buli. Megéri.

(2) Február, minden szépen alakul, veszik a forintot, miért is ne csinálnánk még? A bankok örülnek, az állam örül, pénzt gyártani a legjobb dolog. Hurrá!

(3) Március, dübörög a gazdaság, veszik a forintot, a magyar állam egyetlen piaci termékét. Csináljunk még, hisz mindenki örül neki!

(4) Aztán ez még egy-két éven keresztül. Teremtsünk forintot a semmiből, nincs felhő az égen, vágtat a forint, veszik a forintot. Büszkék vagyunk magunkra.

(5) Január. Megint. Gyülekeznek a viharfelhők, nincs már olyan nagy kereslet a forintra, nem olyan pozitív a hangulat. Az állam egy kis pihenőt tart, nem kéne annyi forintot csinálni a semmiből, nincs akkora kereslet. 

(6) Február. Az emberek elkezdik eladni a forintjukat, az ára csökken, az állam persze nem önti a friss forintot a piacra, sőt, már kezdik a homlokukat ráncolni, de amit kinyomtak a piacra az most jön vissza, csak egyre kevesebbeknek kell.

(7) Március. A forint a béka segge alatt, mindenki eladna, nincs ára. Aki dolgozott a pénzért, az most elveszti a munkája gyümölcsét. Az állam esküdözik, hogy hát ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy az infláció csökkenjen, de egy dologról gondosan kussolnak.

Nevezetesen arról, hogy az állami valuta teremtését az állam tartja ellenőrzése alatt. Kizárólag az állam a felelős azért, ami történt, mert senki más az állam tudta és beleegyezése nélkül nem tud forintot teremteni. Az, hogy most infláció van kizárólag az állam felelőssége, azért van, mert hónapokkal, évekkel ezelőtt az állam tudtával és belegyezésével rengeteg, a semmiből teremtett forint került a piacra.

Namost ha legközelebb a magyar politikusok arról beszélnek, hogy mindent megtesznek, hogy a galád és gonosz inflációt letörjék, akkor mit kell üvölteni? Megmondom.

Ti csináltátok, kizárólag ti csináltátok azt, ami most van, tudni lehetett, hogy ez lesz belőle, de nem érdekelt titeket, mert nem ti buktok rajta! Ti tettétek, ti csináltátok az inflációt és megint megcsináljátok és utána megint itt fogtok hazudozni, kamuzni, úgy csinálni, mintha nem tehettetek volna semmit, mintha nem állna módotokban megakadályozni az inflációt! Pedig ti csináltátok, mindig ti csináljátok, mert megtehetitek, mert büntetlenül megtehetitek és még annyi becsület sincs bennetek, hogy elénk álljatok és azt mondjátok, hogy megszivattunk titeket, kapjátok be köcsögök!

 

P.S.: Na, ennyit akartam az infláció elmétéről elmondani. A közgazdasági Nobel díjra egyelőre nem számítok, csak szerényebb elismerésekre, díjakra, a munkásságom méltatására, esetleg különféle tiszteletbeli címekre. Mindenesetre most nyugodtabb vagyok mint negyed órával ezelőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5518175835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.22. 18:39:31

A kereskedelmi bankok au MNB kifizető ügynökségei voltak a 2013-2020 közötti ingyenhitel korszakban.
süti beállítások módosítása