wagmg

wagmg

Nem is vágtat a forint

2023. július 16. - arthurthedent

Rendszeresen olvasom ezeket a "vágtat a forint", "gyengélkedik a forint", "megrogyott a forint" cikkeket. Semmi értelme elolvasni ezeket, megmondom miért...

Most éppen vágtat a forint, erős, aki "ellene fogadott" az most "ráfarag", "bánhatja".

Hát először is nem "ellene fogadott". A legtöbb szerencsétlen polgár velem az élen elkeseredetten próbálja menteni a kis pénzecskéjét. Nem akarja, hogy évente elveszítse a pénze harmadát, átváltja euróba, dollárba, akármibe. A francnak sincs kedve a teljes vagyonával fogadásokat kötni, csakhogy amikor látszik, hogy az infláció pár évente lefelezi a pénzét, akkor nincs mit tennie, valamit lépnie kell.

Én sem akartam fogadásokat kötni, nem olyan családból származom én kérem szépen, nem akartam kockáztatni, de a forintban lévő pénzemet pár hete úgy ahogy van átváltottam euróra. Akkor 369 forint volt egy euró, most 374, azaz öt forinttal többet ér minden euró ahhoz képest, amikor vettem. Azt mondják vágtat a forint, közben meg nyilvánvalóan gyengébb, azt mondják most aztán bánhatom, hogy ellene fogadtam, közben meg nyertem az üzleten. Nem sokat, de egyértelműen jól tettem, hogy váltottam. 

A probléma ezzel a "vágtat" meg "gyengélkedik" dologgal az, hogy attól függ mihez képest. Ha pár napja vettél eurót, akkor 378-ról lement 374-re, buktál. Ha pár hete, akkor 385-ről, 374, még nagyobb a bukta. Ha viszont két héttel előtte vettél, akkor 369-374, jól jártál. Ha 2019-ben vettél eurót mondjuk 314-ért, akkor most széles vigyorral olvasgatod ezeket a híreket amik arról szólnak mennyire ráfaragtál.

Na, ezért nincs értelme ezeknek a cikkeknek, egyszerűbb megnyitni a guglit, ránézni a grafikonra, azt' tudod is. Mennyiért vettél, mennyit ér most, kész.

Viszont ha már ilyen befektetési tanácsot adok, megosztom veletek a legfőbb bölcsességeket arról, hogyan működik ez az úgynevezett valutaspekuláció. Érdemes figyelmesen elolvasni!

1) Ha forintban tartod a pénzedet, akkor ráfaragsz. A forint inflálódik, egyre kevesebbet ér. Jó eséllyel gyorsabban veszíti el az értékét mint amilyen gyorsan képes vagy megtakarítani. 

2) Ha átváltod valami "kemény" valutába a pénzedet, akkor is inflálódik. Hosszú távon biztos, hogy lassabban, emlékezz a 250 forintos euróra, de hiába, az euród is csak veszít az értékéből, úgy is ráfaragsz.

3) Ha viszont nekiállsz váltogatni, amikor úgy látod, akkor átváltod euróra, később vissza, oda, vissza, egész más lesz a helyzet. Előbb utóbb kapsz egy akkora maflást, mint a ligeti prostituált, akit strichelés közben pofánvágott a ringlispil. 

Hát így megy ez. Elég egyszerű kiismerni a piacot, ha tudod, hogy arra lett kitalálva, hogy elveszítsd a pénzedet, akkor mindent tudsz, amit tudnod kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8718167871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.16. 10:07:56

Ez olyan mint a tankolási hiszti.
Ha az ember kiszámolja, hogy mennyi idô és km elmenni 40-60 l üzemanyagot 2-3 Ft/l-ért kisül, hogy olcsóbb otthon/cégnél maradni és akkor tankolni, ha kell.

gigabursch 2023.07.16. 10:26:40

2-3 Ft/l-ért kisül => 2-3 Ft/l-ért olcsóbban kisül

DFK 2023.07.17. 17:57:58

Baj van, nem lett 500 Ft az Euró. Ugye?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.17. 18:46:39

Ja. Még az ivott egy kávét a forint meg az ilyen faszságok.
Melyik idióta találja ki ezeket?!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.17. 22:23:07

@DFK: Nem mindegy?
300 forintos euró fölött a kormány alkalmatlan!
süti beállítások módosítása