wagmg

wagmg

A százalékokat nem lehet összeadni

2023. január 05. - arthurthedent

Igen, még egy dolog, amitől falnak megyek. Amikor összeadják a százalékokat. Fúújjj!

Általános oskola, nem emlékszem már hányadik osztály, de az biztos, hogy nem a vége. Vagy 10 éves kortól illik tudni, hogy a százalékok századrászek, szorozni kell őket, nem összeadni. Azt gondolná az ember, hogy mindenki tudja, mindenki, aki elmúlt már 10-12 éves. Nem, sokan nem tudják, leírom.

Tegyük fel, hogy valaminek felmegy az ára, mondjuk 10%-al. Utána pedig tegyük fel, hogy megint felmegy az ára, megint 10%-al. A nagyérdemű közönség felnőtt tagjainak jó része azt mondja, hogy ilyenkor végeredményben 20%-al ment fel az ár. Hát nem.

Ha valami 100 garasba került, az az első körben 100 * 1.1, azaz 110 garast ér. Eddig rendben. A második körben az ár 110 * 1.1 lesz, ami 121 garas. A végső áremelkedés nem 20%, hanem 21%. Bamm!

Fura? Az áremelkedést az eredeti árhoz viszonyítjuk, ugye? A második áremelkedés, viszont már az első áremelkedéshez viszonyítva 10%, ami az eredeti ár 11%-a. Hoppácska, ezt próbálták belénk verni annak idején "kamatos kamat" néven.

Mit ad ez háromszor? Az 1.1*1.1*1.1 valójában 1.331, azaz 33.1%. A kamatos kamat 33.1%, nem 30%.

Ha valakit megzavart a "kamat", kifejezés, gondolhat az egészre így is: az áremelkedés nem más mint infláció, az infláció pedig egy kamat, amit kamatostól fizettet meg velünk az állam azért, mert a vagyonunkat a törvényes fizetőeszközben tartjuk. 

Hja, azt hitted, hogy az infláció nem szándékos, nem direkt csinálják velünk? Azt gondoltad, hogy az infláció a modern világ természeti csapása, ami ellen az állam is épp úgy védtelen mint a polgárok? Azt hitted, hogy az állam küzd az infláció ellen? Ne légy naív! 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1018018760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 11:56:46

Általános iskolai számtan, megdöbbentő, hányan még ezt sem értik.

OFF

Szívmelengető érzés, hogy Magyarország a napokban egy újabb területen felzárkózott a fejlett és civilizált Nyugathoz. Tegnapi hír, hogy az "illetékes hivatal" utasítására agyonlőtték a Margitszigeten csatangoló vaddisznót. Bár nem is kellene ezen meglepődnöm, nemrég vaddisznómalacokat gyilkoltak halomra, szintén Budapesten, szintén vadásznak nevezett gazemberek.

Először azt akartam írni, hogy kultúrállamban, civilizált társadalomban ilyen nem történhet meg, ott ui. kábító lövedékkel elkábítanák az állatot, majd gondoskodnának az elhelyezéséről. Ahogy azt annyi állatbarát esetből már ismerjük.

Majd eszembe jutott a Freya nevű norvég rozmár, aki a nemcsak a közelben lakók, hanem fél Norvégia kedvencévé vált - aztán a norvég hatóság agyonlövette azzal a hazugsággal indokolva az állat oktalan legyilkolását, hogy veszélyt jelentett, és amúgy is beteg volt. Utólag kiderült, hogy makkegészséges volt, veszélyt meg max. a csónakokra jelentett, emberekre semmiképp.

Nehogy bárki is azt higgye, hogy ezek kivételes esetek. Dehogy, ezek csak a lelketlen bürokrácia, az élet semmibevételének legkirívóbb megnyilvánulásai.

Talán nem egy trigger-happy vadászt, hanem állatvédőket kellett volna hívni. De legalább büszkék lehetünk magunkra, az oktalan kegyetlenkedésben is a Nyugathoz tartozunk már.

gigabursch 2023.01.05. 13:12:03

Történelmi ismereteim szerint a világtörténelemben egyetlen egyszer fordult elő, hogy komoly méretű gazdaságban tartósan defláció volt.

Augustus alatt Rómában.

gigabursch 2023.01.05. 13:20:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Munkakörömből fakadóan van bőven rálátásom a vaddisznókra (is).

Szívből remélem, hogy nem kerülsz olyan helyzetben, hogy előtted ott van egy vadkan, vagy(!!!) egy vemhes, vagy malacos koca.

Hidd el, itt minden, ami az altatásról és az szólna, tele vélt vagy valótlan humánummal, az csak játék és mese.

Aztán van még egy gond.
A jelenlegi hírek közt az ASP nem szempont, de ettől még jelen van.
Nem kicsit, hanem durván.

gigabursch 2023.01.05. 13:21:08

@gigabursch:
...az altatásról és az elszállításról...

arthurthedent 2023.01.05. 14:08:21

@gigabursch: "Munkakörömből fakadóan van bőven rálátásom a vaddisznókra (is)."

Gyönyörű! Lenyűgöző! Indítványozom, hogy ez a mondat legyen az indexes blogok mindenkorri mottója! :D

Teccik! :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 14:41:26

@gigabursch:

Mi az az ASP?

Elhiszem neked, máshol is olvastam, hogy veszélyesek tudnak lenni, na meg mindenki tud Zrínyi Miklósról és Szent Imréről.

Ám amikor a vadász lelőtte a vaddisznót, már ki volt ürítve a Margitsziget, így az senkire nem jelentett veszélyt. Ezért nem fogadható el a veszélyre hivatkozás, kábító lövedékkel is ártalmatlanná lehetett volna tenni.

A hírek nem szólnak arról, honnan és hogyan került a Margitszigetre, de 99%, hogy a szigeti állatkertből. Csak oda kellett volna visszavinni. De ha nem onnan jött, az sem teszi indokolttá az elpusztítását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 14:55:36

@gigabursch:

Nézd, sejtem, hogy az én álláspontom akár szélsőségesnek is tekinthető. De nem tudom elfogadni az oktalan gyilkolászást, akár emberről, akár állatról van szó. Elfogadom, hogy vannak helyzetek, amikor a vaddisznó lelövése az egyetlen helyes választás, de ez nem olyan helyzet volt, hiszen már üres volt a sziget.

Talán álszentnek vagy hamis humánumnak tűnik, de ne gyilkolwsszunk szükségtelenül, csak a gyilkolás öröméért. Ez a véleményem vonatkozik a bérvadászatra és arra is, amikor csak azért nevelnek és engedneki ki állatokat az erdőbe, hogy aztán lelőhessék őket. Ez nem vadgazdálkodás, hanem sima gyilkolászás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 15:00:45

Akinek annyira gyilkolászhatnékja van, az menjen el Ukrajnába, ott kedvére lövöldözhet.

Ja, hogy ott vissza is lőnek?

arthurthedent 2023.01.05. 15:26:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A helyes eljárás az, ha vaddisznóra késsel megy az illető, oroszlánra meg lándzsával. Vagy még abba a definícióba is belemennék, hogy mindenki mindenre mehet, vihet olyan fegyvert, amit ő csinált a természetben megtalálható anyagokból és eszközökkel.

gigabursch 2023.01.05. 15:46:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ASP
Afrikai Sertéspestis.

Zárlati kórokozó.

Minden, a vadászterületnek nem minősülő területről, a kifejezett bemutató területek kivételével, minden esetben, jogszabály alapján a vaddisznó kilövendő.

Lehet ezen vitázni, meg elmerengeni, hogy ez jó-e vagy nem, de ez van.

@arthurthedent:
A vadászati világkiállításon a hagyományos vadászati módokat bemutató csarnokban aznap, amikor ott voltam látogatóként, pont az íjászatos előadás kiterjedt a belterületi, nem tüzelőfegyveres megoldásokra is.
Meglehetősen kényes kérdés és az Észak-Amerika - Európa - K-Ázsia térségben kellően sok és túlságosan vegyes a megítélés és a civilizációs elvárás. Egyszerre.

Amúgy higgyétek el. Ez a kilövőnek nem örömmunka. Sőt!

gigabursch 2023.01.05. 15:48:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én oda a Wagner és hasonló csoportba exportálnám a hazai súlyos elitélteket azzal, hogy Magyarországra többet nem térhetnek soha vissza és az állampolgárságuk megszűnik.

Szerintem hamar csökkenne a börtönök telítettsége.

gigabursch 2023.01.05. 15:50:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem szélsőséges az álláspontod, pusztán csak kevés ismerettel rendelkezel. Ezen a téren.
Ebben semmi rossz nincs.

arthurthedent 2023.01.05. 16:07:11

@gigabursch: "Én oda a Wagner és hasonló csoportba exportálnám a hazai súlyos elitélteket"

És ezzel olyan bűncselekményt követnél el, hogy mindjárt magadat is exportálhatnád. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 18:00:41

@arthurthedent:

Nagyon ritkán értek egyet veled, de most 100%-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 18:23:46

@gigabursch:

"Minden, a vadászterületnek nem minősülő területről, a kifejezett bemutató területek kivételével, minden esetben, jogszabály alapján a vaddisznó kilövendő"

Ha így szól a rendelet/törvény, akkor az inhumánus. A fertőzésveszély az állat elkábításával és ezt követő megvizsgálásával ugyanígy elhárítható. Sőt az állat lelövése adott esetben - ilyen a mostani is! - növeli a fertőzésveszélyt.

Jelen esetben nem találták meg a vaddisznó tetemét, állítólag elsodorta a víz. Amikor - és nem ha - a víz partra veti, és az állat fertőzött, a tetemmel érintkező más állatok, esetleg gyerekek is megfertőződhetnek, amennyiben a fertőzés rájuk is veszélyes.

Ha csak elkábítják vagy hálót lőnek ki rá, akkor vagy könnyebben megtalálják a vízben, vagy eleve el sem sodorja a víz.

Elismerem, egy kilőhető hálót talán nem lehet azonnal leakasztani a falról, de nem lehet nagy ritkaság sem, nagyon régi találmány. Idő lett volna keresni egyet, ahigy kábító lövedéket is, hiszen a sziget kiürítése már megtörtént.

"Amúgy higgyétek el. Ez a kilövőnek nem örömmunka. Sőt!"

Nagyon ritka, hogy valamiben nem értek egyet veled, ez most egy ilyen eset. A legtöbb vadászt nem kényszer vagy a szükség veszi rá arra, hogy vadásszon, hanem a vadászszenvedély. Lehet, hogy a vaddisznót lelövő vadászt épp az asszony mellől ugrasztották ki az ágyból, és ennek nem örült, de azt már erősen kétlem, hogy nem élvezi a vadászatot - különben nem csinálná.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 18:42:28

@gigabursch:

"pusztán csak kevés ismerettel rendelkezel. Ezen a téren."

Pontosan mire gondolsz? Ha van időd megírni, szívesen elolvasom. Talán az eddigiekből - több éve olvassuk egymást - tudhatod, hogy nem polemizálni akarok, nem is a jól ismert kifárasztó taktikát alkalmazom. De szívesen ismerek meg olyan szempontokat, amelyek alapján árnyaltabban - vagy éppen sarkosabban - tudok valamiről véleményt alkotni.

gigabursch 2023.01.05. 22:12:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
OK, (nem lesz teljeskörű), csak rövid...

Az ASP egy elég komoly probléma.
MUSZÁJ(!) kőkeményen befékezni és kordában tartani, mert a teljes hazai (de akár az Ollyópaji Jujjdejós) sertéságazatot is padlóra küldheti. Nem a hústermeléssel, hanem a piacok és az ellátás berogyasztásával.
Volt régebben is sokféle sertéspestis, de ez valami olyan, ami nem nagyon akar a röfik számára megugorható lenni.
Az már egy másik kérdés, hogy egy vaddisznó különösebben nem hisztizik, ha a Duná(ba(n úszni akar. Nem tesz ki táblát, hogy melyik partról indul, de viszont megállítani meg kell.

Az, hogy nem fősodratú sajtótéma (mármint az ASP), az csak a háborúnak és minden kapcsolódó egyéb eseménynek köszönhető.
Jelen van.
A vadászathoz kapcsolódó főhaszonvételi ágazatoknak (mezőgazdaság és erdőgazdálkodás) sajnos ez egy kényszerpálya.

Ide kapcsolódóik, hogy jelenleg Magyarországon a természetes vadeltartó képességhez képest a nagyvadlétszám kb a tízszerese.
Igen. Ez egy iszonyatos túlterhelés, ami ezer és egy helyen kimutatható.
Jelenleg ma a nagyvad miatt csak az erdősítéseket védő kerítések összhossza meghaladja a történelmi Magyarország határa hosszának kétszeresét.
Igen, jól olvastad.
Ami meg a mezőgazdasági területek körül van, nos az is az agybaj kategória.

Nem én, mondtam, hanem Győrffy Balázs a NAK vezetője 2020 októberében a Kossuth Rádióban, hogy az éves erdő- és mezőgazdasági vadkár mértéke meghaladja az 50-60mrd Ft-ot, ebből a gazdák kb 7-10 mrd Ft kárérték kapcsán kezdenek el cselekedni. (általában valamilyen megállapodás, egyéb esetben vadkár elleni elhárítás költségei, stb...)
Azóta sem lett jobb a helyzet.

A kilövésről.
Tényleg hidd el: Az, hogy vadászni kell és a vadmennyiséggel foglalkozni kell, talán már nem kérdés, viszont az, hogy aki ezzel foglalkozik hivatásszerűen és igen a foglalkozása az, hogy hivatalos vadász, egy ilyen esetben ő mehet oda. Csak ő.
Mindamellett, hogy be kell mennie egy lakott, frekventált területre, ott cselekednie kell, az nem öröm, Kötelesség.
Ide, ilyen esetben nem a hétvégi, "úri" vadászok mennek. Nem is mehetnének.

Az, hogy a hazai és az idejáró vadásztársadalomról megvan a magam véleménye, az egy másik kérdés és alighanem sok kérdésben nem is lenne miről nézeteltérés okán vitáznunk - mert nincs miről.

Viszont egy érdekes adalék.
A vadászati világkiállítás idején hallottam azt, hogy az üzletkötések összértékét tekintve hány %-a hol valósul meg az valami elképesztő.
Míg a vitorlázás, golf, autóverseny és hasonlók pár-pár százalékot fed le, addig a vadászat (fóka, medve, elefánt, szarvas, borz, stb...) közel 30-40 %-ot tesz ki.

Tehát: Teszem azt, te dolgozol egy multinál és jön egy másik multi, ami megrendel ezt azt és neked lesz munkád, az sok esetben valamilyen vadászaton dőlt el...
Elképesztő...

gigabursch 2023.01.05. 22:17:03

@arthurthedent:
Hogy mi a bűncselekmény, az csak jogszabály kérdése...
:-)
Miattam mehet a hohol légióba is...

A kényszermunkatáborba exportálást sem tartom az ördögtől valónak olyanok esetében, akik sokszoros, erőszakos cselekedetért többszörösen elitélt versenyzők életében.

Itt jegyzem meg, hogy a határon elfogottakat csuklás nélkül szintén exportálnám.
Senki nem számolja őket...
Ez legalább egy 2in1 helyzet lenne.
S talán leszoknának arról, hogy (erre) jöjjenek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.05. 23:03:17

@gigabursch:

A margitszigeti vaddisznó lelövésének szükségességét továbbra sem látom be, kábítással ugyanazt el lehetett volna érni.

Amit viszont most írtál, teljesen új számomra, nagyon elgondolkodtató. Most már késő van, de holnap visszatérek rá, és ha nem baj, még zaklatni foglak a kérdéseimmel. Addig is köszönet az eddig írtakért.

arthurthedent 2023.01.05. 23:47:54

@gigabursch: "Hogy mi a bűncselekmény, az csak jogszabály kérdése..."

Tehát, ha jól értem előbb megváltoztatnád a törvényeket, hogy amit tervezel az ne legyen törvénytelen, majd jól elintéznéd azokat, akik nem tartják be a törvényeket. Neked római császárnak kellett volna születned. :D

gigabursch 2023.01.06. 13:45:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
OK, nyugodtan...
Amennyire tudok, szívesen válaszolok rá.

@arthurthedent:
:-)
Szerencsére végtelenül nagy volt a kegyelme a Jóistennek és megmentette a világot ettől a baklövéstől, hogy római császárnak szülessek, vagy azzá legyek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.07. 11:13:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen tényleg álszent vagy.
De ezt már mindannyian tudjuk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.07. 11:28:25

@gigabursch: az előbb kicsit kiestél a szerepedből. Kezdtem aggódni. De látom rendbe jött minden.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.07. 11:30:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szóval akkor csak ukránokat lehet gyilkolászni!
De azokat aztán....!
Mondjuk most rodney kollégád lekőrözött téged patkányságban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.08. 11:32:35

@gigabursch:

A tízszeres vadállománnyal kapcsolatban szeretnélek megkérdezni: hogyan alakult ez ki?

Egységnyi terület eltartóképessége csökkent, maga a vad számára otthont adó terület csökkent, vagy (az előzőek változatlansága mellett) nagyon elszaporodtak? Esetleg ilyen-olyan arányban mindhárom?

Mely vadak esetében ilyen nagy a túlterhelés?

Gyanúm szerint elsősorban az élettér drasztikus csökkenése okozhatta a relatív túlszaporodást, de laikusként csak tippelhetek.

gigabursch 2023.01.08. 12:58:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hosszú út vezetett idáig.
Jól ráéreztél a három fő szempontra, azonban van még két nagyon fontos aspektus.

1.) A hibás etetés.

Attól függetlenül, hogy vadföldgazdálkodást folytatsz vagy etetsz, vagy szóróztatsz, belemész egy olyan folyamatba, amit én csak úgy szoktam jellemezni, hogy vad bárminemű etetése olyan hatást vált ki mint a cigánynak a segélyezés:
Rászaporodik

2.)
A másik fontos szempont pedig az, hogy a(z) - általad nem alaptalanul kritizált - vadásztársadalom java társadalmi életi okból vadász(gat)ni akar, ugyanakkor nincs elég ideje vadászni, tehát szóróztat, kameráztat, stb, hogy 'hatékonyan' választhassa ki a neki megfelelő bambit és azt kilőhesse.
Namost ezeken a szórókon minden nap ott van az elemózsia és ezek a 'hitvány' dögök meg szóróról szóróra járnak, lakmároznak és mindamellett, hogy megeszik a magukét is erdőn-mezőn, mivel itt mindig van többleterőforrás, tehát rá is szaporodnak.
Mert ez előtt úgy nézett, ki hogy az időjárási változások nagyban befolyásolták a vadlétszám alakulását is. tehát egy aszályos nyár, vagy hideg tél megtette a maga kiválasztását.
Ma nem. Túlélik.
S emellé kapják - 'természetesen' nem hivatalosan - a különböző táplálékkiegészítőket (mert az agancs, az agancs, a fog, meg fog - a biznic, meg biznic), az időnként bevetett gyógyászati eszközökről meg ne is beszéljünk (féreghajtók, antibiotikumok, stb...), ami hol hivatalos, hol nem, ám nem mind elvetendő, mert tk. a rókák-borzok veszettség elleni vakcinázása talán mé0gse az ördögtől való (ha lenne hatékony megoldás az ASP ellen, akkor az is menne)
Szóval nagyon nagy gond az, hogy 'etetni etetünk, de vadászni nem vadászunk', a kötelezően alkalmazott (megkezdett 3000 ha-onként egy fő hivatásos vadász) kilőni alig kap lehetőséget és az állományszabályozás teljesen ad hoc.

Idetartozik, hogy a vadállománybecslés kevés vadászterülettől eltekintve nélkülözi a nagyon pontos felvételezést, aztán mikor valaki beleáll lerepüléssel is IR fotózással, akkor meg jön a duma, hogy "épp kiváltott a szomszéd területre". Sejtheted, hogy mennyire komolyan vehető.

Ma a kilövési tervek kb az alábbi szinten képződnek
Ha volt a hatóség számár jelzett vadkár, akkor egy kicsit emelnek a kilövési számon.
Namost, ha két évtizede mindig emelnek a kilövési számon és a vadkár folyamatosan jelen van, akkor ahhoz nem kell magas szintű matematikusnak lenni, hogy belássuk, növekszik a vadlétszám.
Mert mi kell egy normális vadgazdálkodási tervhez?
- Jelenlegi állomány pontos mértéke
- várható szaporulat
- elpusztulás
- kilövés
- migráció
- részletes élőhely elemzés az fenntartáshoz képest, amit az évek ökológiai képességeihez/eredményeihez képest korrigálni kell.
Ez képzi az alapadatokat.

Ebből képződik a következő két fontos szempont
- nem lehessen vadkár
- legyen maximális a trófeaérték kihozatal (no, ez már ökológiai szempontok és állományszabályozás szempontjából vastagon meghaladja a vasgazdálkodási tervet készítők matematikai és egyéb ismeretét, ráadásul a VT-ok (tagjai) meg teljes mértékben érdektelenek vagy méginkább csekély tudásúak.

Vannak olyan vadgazdálkodási területek, ahol a vadgazdálkodó és a földhasználó azonossága és a főhaszonvételi célok és a természetvédelmi érdekek együttese nem teszi lehetővé a túlzott vadlétszám kialakulását, ott - nincs rá jobb kifejezés - nyílt tűzparancs van.
S egyidejűleg mégsincs agyonkorlátozva a terület turizmus szempontjából!
Valahogy meg tudják oldani. Persze ez leginkább szándék kérdése.
S ezeken a területeken komoly vadgazdálkodási tervek is vannak. Csakhogy ez ám a jéghegy csúcsának is csak a napsütötte oldalának a teteje. Sajnos.
S ezeken a helyeken az erdő és a mezőgazdasági tenyészet teljesen más mérőszámokat tud produkálni szipi-szupi műtrágyák túlhasználata nélkül is.
Mindenhol máshol a korábban bemutatott komolytalan eszetlenkedés áll a kilövési számokkal való játék, ami a röhej kategóriája.

Ami igazán durva az az, hogy a tágabb térségből folyamatos vándorlás van abba az irányba a vad részéről, mert időközben érzik, hogy nincs púposra szarva a terület, azaz olyan koronaformák jelentek meg, amit fél évszázada a szakma 20-50 km-re írt le.

---

gigabursch 2023.01.08. 12:59:07

@gigabursch:
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
---
A folyamat nem egyedi és nem csak idehaza van jelen (teljes Európában), de érdemben idehaza az 1950-es évektől indult el nagyon kórosan és volt amikor sokkal rosszabb is volt a helyzet.
Ha tudományos cikkek sokaságát akarod olvasni könnyen emészthető formában, jól megírtan és nem magyarországi szemmel (bár a végeredményen ez mit se változtat), akkor ajánlom a figyelmedbe Péter Wohlleben egy másik könyvét (mert A Fák titkos életét már ajánlottam emlékeim szerint), Az állatok érzelmi élete című kiadványt.

S hogy röviden válaszoljak az általad felvetett kérdésekre is:
- A vadeltartó képesség nem csökkent, csak épp külső megvadításra, erőforrásokkal túlterhelésre kerül
- A vad olyan helyeken szambázik, ahol korábban sosem. Nem azért megy szőlőbe, temetőbe, közparkba, házak udvarára, mert oda akar menni, hanem azért mert már nem fér el máshol és kell neki az összaszaratlan, -rágatlan, -túratlan terület. Mert jó, hogy kap plussz kaját, de mégiscsak a hajtásokat kedveli, szereti.
- Igen, elszaporodtak. Ha az őz területtartó és magános állat, akkor hogy lehet az hogy az autópályán menve 20-30-as csapatokban látod legelészni a vetésben, ami teljesen idegen az életmódjától?

S legvégül:
Arról nem a vad tehet, hogy békésen csócsálni és szaporodni akar.
Arról viszont a vadgazdálkodó tehet, hogy az erőforrások túlhajszolása okán olyan viselkedésekbe megy bele a vad, ami tőle és a viselkedésétől életidegen.

S extra:
Van egy passzióm: vonalhajózás
Azaz géphajón árúszállítási folyamatban való részvétel.

Namost amikor völgynek megy mondjuk az Ybbs m/s kb 18.000 tonna cuccal a maga 3×1800 LE-jével egész erőn és a Duna alatta folyik kb 5-6 km-rel óránként, a rendszer sebessége meg így kb 18-19 km/h és kénytelen mindhárom gépét egész erő hátra fokozatba bevágni, mert egy többszáz egyedet számláló rudli (szarvascsapat) úszik át Keselyűsnél a Dunán, azért az több, mint stresszes élmény.
Tudom, hogy nem ritkák is 'igaz hajós történetek', csak épp ilyen sztoriból nem csak hallottam, de láttam is felvételeket.
De ha átment volna rajtuk (köd, sötétedés, miegymás), akkor a hpk lett volna a nagy fehér sátán.
S azért azt te is sejtheted, hogyha a vasút lassan áll meg vészfékezéskor, akkor itt nem csak megállni kell, de még meg kell indulni hegynek is farral, hogy a parthoz képest állj, akkor érzheted, hgy mekkora erők zúdulnak fel.

fkv.119 2023.01.08. 20:35:53

A továrisok is így kommunikálják az inflációt: decemberben X%... Az előző decemberhez viszonyítva. WTF? December az 1-től 31-ig tart, a kettőnek a különbözete a havi, nem a Jézus előtt 2-höz hasonlítva.

fkv.119 2023.01.08. 20:50:47

@arthurthedent: Lehet hogy éjjeliőr egy sertéstelepen. :)

fkv.119 2023.01.08. 20:56:44

@gigabursch: Melléraknám a Putyinfanokat is, azoknak is jobb ha még ma este bekapnak egy HIMARS-ot, és nem kell évekig értelmetlenül vergődniük mindenféle fórumokon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.10. 13:06:02

@gigabursch:

Nagyon köszönöm mindazt, amit leírtál. Azt hiszem, rájöttem, miért ítélem el annyira a szigeti vaddisznő kilövését, miközben az általad leírtak alapján is el kell fogadnom, hogy a túlzott vadállományt ritkítani kell.

Az semmit nem mond a legtöbb embernek, hogy évente x ezer vaddisznót lőnek ki: ők egy személytelen tömeg. A szigeti vaddisznó azonban már nem az: többen látták, írtak róla, megismertük az ő egyéni történetét, innentől ő már bizonyos értelemben egyéniség, egy egyedi lény. Még akkor is, ha nevet nem adtak neki.

Márpedig arctalan tömegekkel - legyenek azok emberek vagy állatok - nem tudunk együtt érezni, csak az egyéni sorsok közvetítése révén. Ez a művészetekben jól látható, egy csoport vagy akár nép sorsát is egy-két egyed sorsán keresztül tudjuk átérezni.

Bármily cinikusan hangzik, nem alaptalanul mondta Sztálin, hogy egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika.

gigabursch 2023.01.10. 13:40:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nagyon szívesen.
Viszont, mindaz ami így végül kikristályosodott benned, úgy vélem hogy - messzemenően tiszteletben tartva a laikusok jószándékát - a fején talált szög esete.

S ha úgy alakult volna, hogy csak egy cseppnyi vér folyt volna, mert a röfike támadott volna, akkor az a tömeg, aki eddig tele szájjal hőbörgött, ugyanakkora szájjal vért kívánt volna és fejeket, mert valaki felelős.
A tömegpszichozis mindennél durvább
süti beállítások módosítása