wagmg

wagmg

A beképzelt tudomány

2020. október 19. - arthurthedent

Sokszor előjön ez az álláspont, sokszor hallani, olvasni, hogy a tudomány, a tudósok beképzeltek, mert azt hiszik, hogy mindent tudnak, mert nincs bennük szerénység, bezzeg a vallás, az nyilván szerénységre tanít, a vallásos emberek szerények, mondhatnánk "ésszerűbbek". Nos, ez butaság[1].

A tudomány művelői rendszerint igen-igen óvatosan fogalmaznak. Olyanokat mondanak, hogy "ez történhetett", "valószínűleg az történt, hogy", meg "minden okunk megvan, hogy azt gondoljuk" esetleg "feltételezésünk szerint". Olyan óvatosan táncolják körül a témát, hogy azt öröm nézni. Vallásos emberek sokszor kinevetik őket, "azt sem tudják mi történt, olyanokat mondanak, hogy ez meg az történhtetett, miért is hinnénk nekik". Ugyanakkor meg állandóan azt hallani, hogy a tudomány beképzelt. Persze, hogy nem az! Hát persze, hogy nem!

Most olvastam egy cikket az indexen, amin megint kuborultam[2]. Ilyen dolgokat olvashatunk benne:

JÓ TUDNIA EZT A TUDOMÁNYNAK, MERT NÉHA NAGYON BEKÉPZELT. AZT HISZI, URA AZ ÉLETNEK. HÁT NEM URA.

Nos, nem. A tudomány nem beképzelt, a tudomány nem ember, nem gondolkodik, nincs hangulata. A tudomány egy megismerési módszer. Tágabb értelemben a tudomány a tudományos módszerekkel elért, igazolt tudásunk összessége.

Nem tudom kikre utalt itt a szerző úgy, hogy "beképzelt", de a tudomány egészen biztosan nem "hiszi" vagy állítja, hogy az élet ura lenne. Épeszű tudós, tudányban járatos ember nem gondolja úgy, hogy az "élet ura lenne". Senki sem mond ilyen butaságot.

Az biztos, hogy a cikk arról szól, hogy a tudomány segítségével hogyan segített egy mélyen vallásos orvos gyermekeknek. Az orvos persze nem a tudományról beszél, nem arról, hogy a tudomány, a technológia a tudományos módszerekkel szerzett ismeretek hogyan segítettek neki a műtétben, hanem arról, hogy az istenhit hogyan segítette. Mert hívő. Ez a fő életműve:

A cikkel egyben az is a célom, hogy a hit és a tudomány nagyon szoros kapcsolatát erősítsem. Kopp Máriával indítottunk 12 évvel ezelőtt egy ilyen tantárgyat a SOTE-n Istenhit és orvostudomány néven.  

A tudománynak a valóságban nincs szoros kapcsolata az istenhittel. Az istenhit hit, a tudomány nem fogadja el a hitet magyarázatként, érvként. Az istenhit a természetfeletivel magyarázza a világot, a tudomány elveti ezt a magyarázatot. A tudományban nem lehet dolgokat csak úgy kinyilatkoztatni, a vallás meg gyakorlatilag nem is több, mint dolgok kinyilatkoztatása.

Emberi személyünk nem a szüleink és a többi felmenőink keveréke, hanem egy teljesen új teremtés. A szabad akarat tesz emberré.

Mint például itt, ahol a nyilatkozó orvos egyszerűen kijelenti, hogy "a teremtés". Nem kell érv, nem kell magyarázat, nem kell éssszerűnek lenni, egyszerűen elég kijelenteni, hogy "teremtés". Ja, hogy ez ellentmond a megfigyeléseinknek? Ellentmond a tudománynak? Ellentmond minannak, amit tudunk a világról? Mindegy, ez vallás, itt elég kijelenteni dolgokat.

És itt a gyöngyszem, ami a cikk csúcspontja:

Ez egy nagy misztérium. Ahogyan a világ keletkezése is az. Hogyan keletkezett az a kezdeti mag, ami ősrobbant? Erről semmivel sem tudott többet Einstein vagy Stephen Hawking, mint az ősember, aki felnézett az égre.

Ó, igen, a közismert hivatkozás arra, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk. Hogy tudniillik a tudomány nem tud mindent, vannak határai a tudásunknak ezért... mit is? Mi is következik ebből? 

Az, hogy a természetfelettiben hinni pont annyira racionális, ésszerű mint elfogadni a tudományt? Az, hogy a vallásos embereknek pont annyi eséllyel van igaza, mint a tudománynak? Az, hogy a tudománynak nincs semmi értelme, mert nem adja meg a választ mindenre? Az, hogy az "ősember" pont annyit tudott mint Stephen Hawking?

Nem, egyiket sem jelenti, de félreértés ne essék, a szándék a cikkből teljesen világos. Nyilvánvaló, hogy mi a cikk célja, hogy mi a mondanivalója. 

Az, hogy a tudomány semmit sem ér, a vallás, a hit sokkal több, a gyerekeket nem az orvostudomány műtötte, a lélegeztetőgépek, az orvosi képalkotó berendezések, az altatás, a fájdalomcsillapítás, a sterilizáló berendezések, nem! Az orvos hite, az az ami igazán számít. Isten, az istenbe vetett hit.

Tudom, sokan megmosolyogják, de az ima és szent emberektől kért közbejárás működik.

Igen doktor úr, működik. Sőt, azt is tudjuk, hogy mennyire! Megvizsgálta a tudomány. Sőt, doktor úr, az ön szakterületéhez tartozik, merthogy pont annyira működik, mint a placebo, a hatóanyag nélküli gyógyszer.

Remélem tudta ezt, merthogy egyetemen oktatja az istenhit és az orvoslás kapcsolatát... ugye tudta? Akkor miért hallgatta el a cikkben?

[1] Azt hangoztatni, hogy a világegyetemet miattam és a testvéreim miatt teremtette egy természetfeletti lény, akivel közeli személyes kapcsolatot ápolok, a többiek meg beképzeltek? Persze, hogy butaság!

[2] Istenhit nélkül nem ment volna a sziámi ikrek szétválasztása

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr416245818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása