wagmg

wagmg

Békekonferencia

2024. június 17. - arthurthedent

Olvastam egy cikket a békekonferenciáról. Elképesztő gondolatokat találtam benne, gondoltam megosztom a véleményem mielőtt szétrobban az agyam.

Szóval...

A svájci ukrán „békekonferencia” kétszeresen is abszurd rendezvény. Részint azért, mert az orosz felet nem hívták meg rá, így a szervezők a tárgyalásos béke gondolatát nyilvánosan, már a meghívás bejelentésével feladták.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Logikai abszurdítás lenne meghívni az oroszokat a békekonferenciára, amikor az orosz politika hivatalos álláspontja az, hogy a) nincs is háború, sőt b) nincs is olyan, hogy Ukrajna. Amíg az orosz fél nem ismeri el, hogy Ukrajna egy különálló államhatalom amely ellen támadást indítottak immár kétszer is, igencsak nehéz lenne tárgyalni a békéről. Ez az egyik.

A másik az, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mit mondanának az oroszok. Hőzöngenének és fenyegetőznének. Felesleges lenne tárgyalni velük. Ez a másik.

A harmadik az, hogy a jelenlegi orosz vezetéssel lehetetlen bármiről is megegyezni, tudjuk, hogy a szavukat rendszeresen megszegik és hazudnak. Ha békét ígérnek, akkor vagy egyszerűen megszegik a szavukat vagy azt hazudják, hogy nem is ígértek semmit, esetleg simán azt hazudják, hogy nem az ő katonáik támadtak, hanem kis zöld emberkék. Ez volt ugye a harmadik.

A negyedik meg az, hogy a szerző összekeveri a "békekonferencia" és a "béketárgyalások" szavakat. Az elhízásról szóló egészségügyi konferenciára nem kell meghívni az elhízást, a békekonferenciára nem kell meghívni a békét és a harcoló feleket sem. Ez a konferencia arról szólt, hogy a résztvevők hogyan viselkedjenek a béke érdekében, nem arról, hogy a harcoló felek mit akarnak. Tudjuk mit akarnak, elmondták. E-zer-szer.

Az ötödik meg az, hogy még a kéketárgyalásokra sem hívják meg mindig a harcoló felet. Magyarországot sem hívták meg a párizsi békekonferenciára, nem voltak kíváncsiak a véleményünkre. Szóval nem, nem abszurd, előfordul.

És a hatodik meg az, hogy nyilván hazugság az, hogy a tárgyalásos béke gondolatát feladták volna. Ez a békekonferencia nem az volt, ahol a tárgyalásos béke megszületik, ez a békekonferencia az volt, ahol esetleg megszülethet a lehetősége a béketárgyalásoknak. Esetleg...

Még arra sem kellenek az oroszok, hogy a diktátumot átadják nekik. (Nem mintha ezt átvenni elutaztak volna Svájcba.)

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Jó, mondjuk azért bírálni a konferenciát mert nem adtak át diktátumot elég álságos, mert ha átadtak volna, akkor meg teljesen jogosan az lett volna a hőbörgés oka. Szóval ja, ez csak egy rosszindulatú gúnyolódás volt, nem több. Érzelmi, propagadnaértéke van, más nem nagyon.

De abszurd azért is, mert Ukrajna és a nyugati résztvevők nem is akarnak békét, hanem deklaráltan a háború folytatására, további fegyverkezésre, az Oroszország elleni eszkalációra készülnek.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ordas nagy szándékos érvelési hiba. A két állítás közt nem áll fenn kizárásos kapcsolat.

Hogy mást ne mondjak én is deklaráltan arra készülök, hogy a jövő héten nem fogok hatmilliárd forintot nyerni a lottón. Lehet ebből arra következtetni, hogy nem is akarok hatmilliárdot nyerni? Normális? Ugye nem?

Azt állítani, hogy Ukrajna nem is akar békét ordas nagy hazugság. Azzal bizonyítani, hogy "mert a háborúra készülnek" ordas nagy primitív hazugsággá teszi. Elvégre "Si Vis Pacem, Para Bellum", nemdebár?

A rendezvénynek így valódi propagandaértéke sincs, hiszen épeszű ember nem gondolhatja, hogy Moszkvából egy telefonhívással elfogadják az ukrán ultimátum valamennyi követelését.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ha egy tevékenységnek nincs propagandaértéke, akkor a nullhipotézis, az első gondolatunk az legyen, hogy "akkor nem is propagadnacélokra szánták". Persze, ha van komoly bizonyítékunk, hogy a cél a propaganda volt az más, de hol itt a bizonyíték?

Peking saját béketervének megtárgyalását a szervezők nem tűzték napirendre, így Kínának eleve értelmetlen lett volna elutazni a bürgenstocki turistaparadicsomba.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

A szerző még nem volt konferencián és ezt fennen hirdeti is.

Az, hogy elmegy az ember egy konferenciára, akár kérdez is, akár fel is szólal az még nem jelenti azt, hogy ott az ő javaslatait fogják megtárgyalni.

Amúgy mi ez, valami sértődés? Ha nem én mondhatom meg miről lesz szó, akkor el sem megyek? 

Ahogy az USA nem engedheti meg Ukrajna teljes vereségét, úgy Kína sem fogadhatja el Oroszország legyőzését. Ennek az egy mondatban leírható realitásnak az elfogadásával százezernyi ukrán és orosz férfi életét lehetne megmenteni.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Kínának Oroszország nem a szövetségese, hanem a riválisa, kimondottan szerencsés lenne Kínának, ha Oroszország elveszítené a háborút. Nem tudom honnan jött ez a "Kína sem fogadhatja el" dolog, de szerintem teljesen alaptalan. Amennyire én tudom...

Amúgy a svájci parlamenti pártok egy része, köztük az ottani Zöldek is súlyos hibának tartják, hogy a szervezők nem hívták meg Oroszországot a konferenciára.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

A szokásos. Nem lehet akkora butaságot mondani, hogy "a parlamenti pártok egy része" vagy "néhány független szakértő" vagy "egyes források" ne értenének egyet vele. Semmit sem jelent, hogy vannak pártok, amik ezt vagy azt mondják, mindenre vannak pártok és az ellenkezőjére is.

Sokan sokszor idézték George Orwell 1984 című regényét, amelyben a hivatalos ideológia szerint „A háború: béke”, tehát békének kell nevezni a háborút. A háború folytatását meghirdető és a tárgyalásos megegyezést eleve elutasító rendezvényt valóban orwelli gondolat békekonferenciának nevezni.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Nem az az orwelli, hogy egy békekonferencia nem látja reálisnak a béketárgyalások megkezdését, hanem az, hogy a támadó fél éveken, sőt gyakorlatilag egy évtizeden keresztül azt hazudja, hogy nincs is háború. Szó szerint ezt csinálják az oroszok, a háború nem háború, a háború csak különleges katonai művelet, a háború valójában béke.

A békekonferencia nem mondta, hogy béke van, nem nevezte békének a háborút, annyit fogadott el realitásnak, hogy jelenleg nincsenek béketárgyalások. 

Ha nem a mérhetetlen emberi szenvedés felől közelítünk az ukrán–orosz háborúhoz, akkor talán lehet érveket találni a háború folytatására, az orosz előrenyomulás megállítására.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Orosz előrenyomulás?! Na, ez az abszurd!

A téli háború jut eszembe, amikor ugye Sztálin propagandagépezete büszkén és fennhangon hirdette, hogy micsoda előrenyomulásokat értek el finnországban. Úgy egy fél év után az orosz elvtársak elgondolkodtak azon, hogy elő kellene venni a tárképet, megnézni mekkora is ez a hatalmas Finnország, ahol ilyen komolyan lehet előrenyomulni és még nem értek el a végére.

Néhány nappal a békekonferencia előtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten is világossá tette, hogy a Nyugat az eddiginél aktívabban segíti Ukrajna háborúját Oroszország ellen. Olyan mértékben és mélységben, amely már a NATO és Oroszország közti háborús konfliktusnak, vagy mondjuk úgy, súrlódásnak is minősíthető.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ó, persze, minősíthető. De persze hasznosabb lenne megemlíteni, hogy Oroszország (akkoriban a Szovjetúnió részeként) ennél keményebben nyomult például vietnámban és koreában is. Ott mindkét helyen kimnondottan harcoltak az orosz pilóták az amerikai pilóták ellen.

Szóval nem kell túllihegni, van ilyen, csak most az oroszok kapták ki a bot keményebbik végét.

Az Orbán-kormány sokáig azt hangsúlyozta, hogy Magyarország ebben a konfliktusban nem vehet részt, sőt vétójogával meg is akadályozza a többi NATO-tagállam részvételét benne. Lényegében ez volt a Fidesz fő üzenete az önkormányzati és EP-választásokon.

...

Akár hagyományos, akár nukleáris fegyverekkel folyna ez a valódi háború, magyarok százezrei vagy milliói éppúgy áldozatául esnének, mint ahogy az első és a második világháborúban történt. A mindenkori magyar kormány lehetősége ennek elkerülésére sajnos csekély.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Tehát a választások fő üzenete az volt, hogy a fidesz elintézi, hogy a NATO vs. Oroszország háborúban Magyarország ne vegyen részt, de a cikk szerzője szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. 

Na, találtam valamit, amivel úgy, ahogy van egyetértek, amivel tökéletesen és maradéktalanul azonosulni tudok. Szuper, a végére lett valami pozitív is.

Igen, a Fidesz tényleg folyamatosan azt hangoztatja, hogy nekünk ki kell maradnunk a háborúból, hogy ők ezen dolgoznak, ezt tudják ajánlani és én tényleg úgy gondolom, hogy ez nem több puszta vágyálomnál.

A beton két vége

Rájöttem, hogy a betonnak két vége van és ez az összes közgazdasági elméletet egyben cáfolja is.

Szóval először is, sokféle beton van. Van amit a helyszínen kevernek kavicsból valamiféle elmés szerkezettel (amit nem meglepő módon a "betonkeverő" névvel látott el az emberiség magyarul beszélő része). Van amit mixerkocsival hoznak, van nedves, kevésbé nedves, zsákos... mindenféle. Még pumpás is.

Namost minden betonnak más az ára. Van olcsóbb, ami azért nem olcsó, van drágább, ami viszont kimondottan drága. Van persze közepesen drága is. 

Csakhogy, a betonnak két vége van, az egyik végén valaki fizeti, a másik végén meg valaki dolgozik vele. Eldolgozza. Felhasználja. Ő mondja meg, hogy milyen, azaz mennyire drága beton kell. A feszültség innentől kedve fokozódik.

Merthogy esküszöm, ha árulnának fél decis pohárban betont, amihez mindig adnának azonos mennyiségű pálinkát, akkor minden építkezésen azt kellene használni! Függetlenül attól, hogy mennyibe kerül. Ami kell, az kell.

Namost az összes közgazdasági elmélet valamiféle árversenyről beszél, a termék árát a piac határozza meg, a piaci verseny, meg ilyenek. Szabad piac, ár, verseny, érték, ismerjük.

Fenéket! A termék árát a vevő kőművese határozza meg.

Nincs piaci verseny, ha csak azt nem tekintjük versenynek, hogy mindenki megpróbál minél előbb szívinfarktust vagy agyvérzést elérni a csávón, aki a beton rosszabbik végén álldogál idegesen markolászva a pénztárcáját.

Öt óra egy levegővel...

Olvastam egy cikket a neten. Mekkora volt már, el kell mesélnem!

Szóval itt van a cikk lényege:

Oxigénpalack nélkül, 5 órán át képesek víz alatt maradni az ázsiai Bajau-törzs tagjai egy genetikai mutációnak köszönhetőn.

https://velvet.hu/checkout/2024/06/10/mutacio-azsia-bajau-torzs-viz-alatt/

Ebben a mondatban elég jól benne is van a cikk lényege. Akkora marhaság, hogy az kilóg a sorból! Öt órán keresztül egy levegővel. És... nem is elírás, merthogy nem csak egy helyen szerepel, a cikk szerzője nyilvánvalóan meg van győződve arról, hogy vannak olyan emberek, akik öt órán át képesek egy levegővel a víz alatt úszkálni.

Ha ezt egy 5 éves gyereknek elmondjuk nyilván nem hiszi el. Akkor ha egy 20 éves ember ilyet leír, annak az IQ-ja 25-ös? Erről meg ezt találtam az interneten:

Az IQ értékei 21 és 50 között
Közepes mentális retardációról (imbecilitás)van szó. Az egyének ezekkel az értékekkel nehezen taníthatók, de képesek saját magukkal törődni és egyedül élni. A népesség között 2% találhatunk ezekből az egyénekből.

https://www.iq-tester.hu/cikkek-az-iq-rol/az-iq-ertekek-szinvonalai.html 

Akkor ezt most hogyan? Jesszusom, mi megy itt?!

Nyomorult OTP app...

Pár héttel az után, hogy az OTP rákényszerített az OTP applikáció nevű biztonsági rés telepítésére, le is rohadt. Megnyomorodott, használhatatlanná vált. Ettől megyek falnak, amikor ezek az nyominger alkalmazások három használat után megszűnnek működni.

Szóval elindítottam a programot, modern elnevezéssel az appot ugye, közölte, hogy biometrikus azonosítás, közölte, hogy sikertelen, közölte, hogy később próbáljam újra. Másnap újrapróbáltam, ugyanaz. 

Na ez meg a másik. A program tudja, hogy milyen hibakódot kapott, tudhatná, hogy teljesen elmebeteg dolog később újrapróbálni, de belehazudik a képembe. Kimondottan szopat. Merthogy nem hálózati probléma volt, nem volt értelme újrapróbálni, hülyített csak. 

Elmondom mi volt a megoldás!

Képernyő alján kis négyzetre tappol, bejönnek a futó programok. Hosszan nyomni az OTP appot, bejönnek az ikonok. Ott van egy csavaranyának tűnő ikon, minden magyarázat nélkül, merthogy a stílus fontosabb a működésnél ugye, arra rátappol, reménykedve, hogy nem történik valami végzetes... Nem történik, bejön egy ablak, ott kiválasztani az "alkalmazásaktivitás szüneteltetése, ha nem használják" kapcsolót és kikapcsolni. Esküszöm, ezeket a szövegeket autista jogászok írkálják... Na mindegy, utána kép alján a "bezárás" ikon, ami nem ezt az ablakot zárja be, hanem az alkalmazást. Akkor a telefon fenyegetőzik egy sort, hogy ebből baj lesz, de mindegy, bátraké a szerencse. Bezárás után  OTP alkalmazás újraindít, biometrikus azonosítás újra működik. Örülünk Vincent.

Na így kell. Vagyishát nem tudom hogyan kell, de ez nekem működött. 

Nehéz szavakba önteni, hogy én mennyire gyűlölöm ezeket a modern programokat, a gagyi cuccokat, ezt az igénytelen világot. Kezét lábát eltörném annak, aki ezt a vackot rámkényszerítette, aki ilyen munkát kiadott a kezéből, aki tervezte, aki ellenőrizte. És ha összeforr, akkor megint és ha panaszkodik, akkor mondanám, hogy később próbálja újra... Pedig nem is vagyok szadista.

MVM Next Gáz

Már régen elvesztettem a fonalat, hogy hányadik cégnek fizetem én a gázszámlát, de hogy megint kiverte nálam a cég a biztosítékot az nyilván nem meglepő. Hogy a fenébe nem lehet megoldani egy rohadt számlabefizetést úgy, hogy az mondjuk működjön? Úgy, hogy ne kapjon az ember idegrohamot... egyszer kivételesen?

Szóval ja, küldenek egy emilt, nesze, itt a számla, fizesd be. Ezt az emilcímed adtad meg, itt van a gázszámla, lehet befizetni. Jó lenne... csakhogy.

Az emilben megadják a várost, ahol a gázfogyasztás történt, megadják az utcát, csakhogy a házszámot nem. Mert mi a fenéért adnák meg neked a házszámot ugye? Csakhogy nekem két ingatlanom van az adott utcában, az egyiknek egyelőre én fizetem a számláit, a másiknak egy bérlő. Akkor most kapcsiból nem tudom, hogy ezzel a számlával mi legyen, nemdebár?

Jó, melléklet. Tényleg, hátha. De mielőtt megnyitnám rámegyek a linkre... az reményteli... a link...

Jó, rámegyek, lássuk. Hát lépj be, vagy ha nem csináltál még belépést magadnak, akkor csinálj. Mondjuk ja, bementem hozzátok, kivártam a soromat, bemutattam a személyimet, előadtam az ügyemet, eljártam, egy rendbeli fogyasztóváltozás, mi a francért nem lehetett ezt akkor elintézni? Ott voltam. Adhattatatok volna egy jelszót, ha már nyilvántartásba vettetek és ha már nyilatkoztam, hogy elektronikus ügyintézést akarok.

Na mindegy. Emilcímmel azonosítom magam, új jelszó, megadom anyám nevét, születési helyemet, jó. A reakció mellbevágó, közlik, hogy hát én rohadtul nem szerepelek ám semmiféle nyilvánvartásba itten, nekik aztán rohadtul fogalmuk sincs ki vagyok.

Ami azért több mint furcsa, mert ugye pont most küldtek egy emilt erre a címre azzal, hogy szerepelek a nyilvántartásba és kéne számlát fizetnem.

De sebaj, van még remény, mondják, hogy ha két mágikus számot leolvasok a számláról, akkor még van némi halvány reményem.

Kinézem a számokat, megtalálják a számlát, rajta van a nevem, jé, tényleg, hát létezek ám, lehet fizetni.

Bankkártya adatok, átirányítanak a CIB bankhoz, majd ott jól befizethetem a számlát. Csak ne nyomjam meg a stop gondom, meg a reload gombot, meg ne zárjam be az ablakot, mert akkor baj lesz. Jobb, ha levegőt sem veszek, mert itten most mágia következik, dobpergés.

Megcsinálom, csihi-csihi-csihi, öt perc után még mindig üres az ablak, de kapok egy emilt, hogy időtúllépés miatt nem sikerült. Megpróbáltam még egyszer, nem működik. Nem tudok befizetni, merthogy sikertelen számlabefizetés. Merthogy időtúllépés.

Hát a vacak kínai kütyüket mindig ki tudom fizetni, az mindig működik, a magasságos magyar hivatal, na, az csak szopat. Szopatnak értelmezhetetlen emilekkel, hiányzó házszámokkal, hibaüzenetekkel, működésképtelen banki weblapokkal. Hát ez így tényleg gáz.

 

P.S. : Az ingatlanban, amiről szó van le van szerelve a gázkazán, a gáztűzhely, felújítás van mióta megvettem. Pontosan nulla gázt fogyasztottam. Azért az MVM Next zavartalanul számláz, merthogy nagy urak, de persze nem nagyvonalúak. Azt nem lehetne rájuk fogni.

 

P.S. : Ma hétfő van, megpróbáltam megint fizetni, sikerült. Szóval végül sikerült, de persze attól még bosszantó.

Férfi vagy medve

Szóval megkérdeztek egy csomó nőt, hogy egy férfivel vagy egy medvével esnének -e szívesebben csapdába az erdőben. A többség a medvét választotta. Mert ja, a férfiak rosszabbak mint az állatok. 

Namost persze marhaság. Megkérdeztek egy csomó embert, akik soha nem láttak medvét, nem tudják mit csinál a medve, nem tudják hogy viselkedik a medve, hogy mi a véleményük a medvéről. Persze, hogy összehordtak mindenféle marhaságot arról, hogy a medvék jófejek a férfiakhoz képest. Hát persze!

Sue Aikens például tudja, megtámadta egy medve és majdnem megölte

Mert ott van például a "Life Below Zero" című sorozat. Dokumentumsorozat, olyan emberekről szól, akik jól tudják mi az a medve. Egyiknek sem jutna eszébe, hogy egy medvét válasszon egy férfi helyett. Egyiknek sem!

Ráadásul sokan azt mondták, hogy ha a medvét nem provokáljuk, akkor az nem támad. Ami egy rohadt nagy baromság. Akkora baromság, hogy simán a halálodat okozhatja, ha elhiszed. Gyilkos ostobaság!

A medve a legkiszámíthatatlanabb vadállat. Megtámadhat, ha például éhes és előfordul, hogy akkor kezd el megenni, amikor még élsz. Elevenen felfal. 

De megtámadhat azért, mert megijed, vagy a bocsait félti vagy csak éppen rossz kedve van. Megtámadhat, mert véletlenül túl közel mentél hozzá. Akár bemehet a sátradba, sőt, a házadba is, előfordulhat, hogy rádtöri az ajtót vagy éppen a falat és egyszerűen megesz, mert éhes.

Ha pedig egy vadon élő medvével együtt esel csapdába, ahogy a csajokat kérdezték, akkor meg pont biztos, hogy megöl a medve. Pont nulla az esélyed, hogy túléld, mert csapdába esett, fél, agresszív és előbb-utóbb éhes is lesz.

Azt is modják, hogy sokkal több férfi támad meg nőt, mint ahány medve. Ami persze azt bizonyítja, hogy a megkérdezettek nem csak a medvéhez, de a matematikai statisztikához és a valószínűségszámításhoz sem értenek. 

Azt mondják, hogy a halálos medvetámadások ritkák. Ja. Tényleg azok. Mert az értelmes emberek, akik medvék közt élnek jó messzire elkerülik a medvéket. Meg persze az udvar végén lévő árnyékszékre is fegyverrel mennek. Nem, ez nem vicc, tényleg ezt teszik.

Na, mindegy, mi a csodát mondhatnék még? Csajok, ha azt akarjátok, hogy hívjon meg valaki titeket, akkor próbálkozzatok az állatkertben! Be lehet ugrani a macihoz, hátha jó fizetése van.

Kínoz az OTP...

Ja, szokásos. Mindig ez van. Mindig ezt csinálják velünk. Szopatnak, de ezerrel.

Szóval írt egy levelet a könyvelő, hogy fizessek ugye SzJA-t. Rendben. Nem nagy összeg, átutalom, nyilván nem ügy, miért lenne? Tavaly is megtettem, idén is megteszem, tiszta sor. OTP belép, adatok begépel, ellenőriz, elküld. BAMMMMMM!

1) Az átutalás eléri a napi limitet. Menjen be a bankfiókba, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy regisztráljon az új OTP internetbankba.

Frankó, ment, már nem megy, napi egy milllió a limit, az rohadt sovány ám! Reggel 7-kor nyilván nincs bankfiók, nincs ügyfélszolgálat, marad az új webes felület regisztráció.

Félreértés ne legyen, van internetbankom, de az nem jó, azt már megtanultam használni, miért ne lenne egy új, miért ne szorítanának rá, hogy azt használjam?

2) Regisztrálok, frankó, új belépés, új jelszó, mi a fenéért lenne jó a régi? Akkor kiírja, hogy most küldött emailt. Húsz éve használják az email címemet, de mi a fenéért ne küldenének most reggel hétkor egy ellenőrző emailt?

3) Email megkeres, megerősít, belép. Jó. Átutalás, adatokat megint begépelem, ellenőrzöm, elküldöm. BAMMMMM! Elérte a napi limitet, nem lehet. Ugyanaz. Miután begépeltél minden egyes adatot, ellenőriztél, copy&paste, adószám, minden.

4) Új webes felület átböngész, hol lehet állítani a napi limitet? Keres, keres, keres, tudok arcképet regisztrálni, hurrá, napi limitet nem találom.

5) Google, keres, értesítés, napi limit. Változtatni lehet, a mobil alkalmazást kell telepíteni. A rohadt életbe! Az új internetbank regisztráció kell a mobilalkalmazáshoz, a mobilalkalmazás kell a napi limithez, a napi limit kell az átutaláshoz, az átutalás kell az adófizetéshez, az adófizetés meg elkerülhetetlen.

6) OTP mobil alkalmazás, keres, talál, nincs lefényképezhető kód. Telefon megnyit, böngésző, google ott is, ugyanaz a weblap, telepít. Nem akartam telepíteni, biztonsági rés, minek hurcoljam a bankszámlám elérhetőségét, hogy ELLOPJÁK? Mindegy, telepít. Okés.

8) Új alkalmazás, belép az új adatokkal. Áhhh, nem elég, adjak meg egy 6 jegyű PIN kódot és jegyezzem meg, de nagyon. Hurrá, szórakoztassatok még!

9) Ujjlenyomat. Örülök nektek, hurrá, én csak adót akartam fizetni a saját rohadt pénzemből, ahogy tavaly is. Mindegy, ujjlenyomat, tényleg az enyém, kié lehetne, ha nem az enyém?

10) Nem elég, most akkor kell egy SMS értesítés. SMS megjön, adjak már engedélyt az alkalmazásnak, hogy olvassa az SMS-eket. Hurrá, de én csak egy tetves átutalást akartam a NAV-nak.

11) Frankó, elindult, beléptem. Keres, keres, keres... átutalás napi limit. Megvan, rámegy, célegyenes.

12) Fenéket! Most egy speckó SMS-t kell fogadnom, merthogy franc tudja miért, aktiválni az alkalmazást. Jó. SMS jön-megy, felismer, megtalál, okés, aktiválás elindult, hurrá.

13) Üzenet, hogy akkor most aztán várhatok 24 órát a saját érdekemben. Utána használhatom a mobilalkazás napi limit menüpontját, majd utána utalhatok a NAV-nak, addig ha ilyet akarok mehetek a bankfiókba.

Hogy a rohadt tetves betyár világba szopatnak tucat lépésen keresztül, hogy elérjem azt, amit régebben minden gond nélkül elértem? Most új a webes felület, amit nem akartam, új a belépési infó és a jelszó, amit nem akartam, új mobilalkalmazásom van, amit rohadtul nem akartam. Mi nincs? Jogom átutalni az adómat a NAV-nak, ami az egyetlen dolog volt, amit akartam is.

 

P.S. Fejlemények vannak!

1) Bementem a fiókba, hiszen a weblapjuk azt mondta, hogy használjam az új internet bankot, telepítsem az appot vagy menjek be a fiókba.

A számhúzás nem működött, a bejáratnál volt személyes segítség. Okkkkkkés!

2) Mondták, hogy a weben be tudom állítani, ők nem tudják beállítani. Mondtam, hogy nem, nem tudom beállítani.

2) De a weben lehet állítani. Mondtam, hogy ott nincs ilyen. Mondtam, hogy az appban van, de az nem működik az első 24 órában.

3) Mondták, hogy pillanat, hölgy elment a egy ablakhoz. Mentem utána, mire keményen utasítottak, hogy a bajáratnál várakozzak. Vicces volt, már-már vártam, hogy csattan a korbács keményen rámszóltak. Végülis csak vagy 35 éve vagyok ügyfelük... meg kell tanulnom a rendet.

4) Az eredmény, hogy jó, beállítják, de várni kell. Szóval vártam vagy 20 percet, pedig mondjuk az egész fiókban volt vagy három ügyfél velem együtt. Gondolom túl korán mentem bankba vagy ilyesmi, mivel nem kell várni a másik ügyfelekre mesterséges várakozási periódusokat iktatnak be a kényelmem érdekében. Vagy ilyesmi...

5) Utasítottak, hogy menjek az X ablakhoz, mentem, személyi, lakcímkártya átad.

6) Nem jó, az ÚR píbí ügyfél!

Miaz? Privátbanki ügyfél vagyok, hogy tudjak venni részvényt, hogy ne inflálódjon annyira a kis pénzecském.

Azoknak nem tudnak segíteni, a személyes ügyintézőjük tud csak segíteni, miért nem mondta, hogy píbí ügyfél? Hát mert nem kérdezték, gondoltam, hogy attól, hogy külön szolgáltatásért fizetek még a sima szolgáltatás jár.

Nem jár, menjek a személyes ügyintézőmhöz. Okkkkééés!

7) Mentem a személyes ügyintézőmhöz, de az éppen nem ért rá, úgyhogy hazakullogtam. Nem sikerült. 

8) Másnap megnyitottam az appot, átállítottam a napi limitet, átutaltam a pénzt a NAV-nak, örültem.

Egészen addig, amíg el nem gondolkodtam azon, hogy mire is jó ez a rohadék napi limit.

Ugyanott lehet állítani, ugyanazokkal a biztonsági elemekkel, mint ahol utalni lehet. Ha tehát valaki el tudja utalni a pénzemet az a napi limitet is át tudja állítani. Ujjlenyomattal, amit gondolom nem nehéz hamisítani... megteheti, mert bevezették a napi limitet amit miatt révettek arra, hogy telepítsek egy appot ami miatt akárhová viszem a telefonomat elérhető a bankban tartott összes pénzem egy átokverte ujjlenyomattal.

Na, erre varj gombot, ahogy mondani szoktak! Ki szavaz arra, hogy ezt rohadtul nem gondolta át senki értelmes ember?

A hit nem magánügy

Olvasom, hogy megint azt mondta valaki, hogy a hit szigorúan magánügy. Hát ez ritka nagy csacskaság, az egyszer biztos. Mármint ritka, hogy mennyire elterjedt annak ellenére, hogy mennyire nagyon csacskaság.

Miért is? Miért nagy csacskaság, hogy a hit magánügy lenne?

1) A kereszténység azt tartja, hogy a hit nagyon nem magánügy. Ez dönti el, hogy a menyországba megyünk vagy a pokolba, azaz nem csak, hogy nem magánügy, de a legfontosabb mértéke az életünknek. A menyország kapujában nem mondhatjuk, hogy "magánügy", nemdebár?

2) Az iszlám nem gondolja, hogy ez magánügy lenne. Ezt kérdezik a tússzedők a repülőgépen, hogy eldöntsék a következő órában kit végezzenek ki. Ráadásul ha elhagyod muszlim hited kivégzés jár érte az iszlámba, úgyhogy rohadtul nem magánügy.

3) A jog világa évezredeken keresztül nem gondolta, hogy magánügy lenne, európában még a gyerekekről is feljegyezték, hogy "róm.kat." pedig a gyerekeknek aztán tényleg nincs is hite, valójában a szüleik hitét gondolták beírni az iskolai naplóba.

4) Az egyház ma sem gondolja, hogy magánügy lenne, a nevem mellé is feljegyezték, hogy "róm.kat." mert pici koromban ráöntöttek egy pohár vizet a fejemre. Azóta ezen egyház szerint én igazhitű vagyok. 

5) Ha egyházi iskolában tanít valaki, akkor aztán rohadtul nem magánügy a hite, még akkor sem, ha matekot tanít vagy fizikát. Érdemes rákeresni, hogyan intézik a hit kérdését a különféle egyházi iskolák, de annyit elárulok, hogy a "szigorúan magánügy" igencsak ritkán szerepel a weblapjaikon.

6) És helyes is, hogy nem magánügy. Ha azt mondaná valaki, hogy "én hiszek benne, hogy Hitlernek mindenben igaza volt", akkor lehetne általános iskolai tanár? Ugye nem mondanánk, hogy "na ez szigorúan magánügy"?

7) Ha azt mondja valaki, hogy "hiszek benne, hogy a föld lapos" azonnal megfizeti az árát. Például elég valószínű, hogy nem lesz a szülői munkaközösség elnöke... ugye, hogy nem "szigorúan magánügy" mit hisz?

8) Látott már valaki ateista amerikai elnököt? Sátánistát? Mondhatjuk, hogy "de hát az nem számít, a hit szigorúan magánügy"? Ugye, hogy nem?

9) Csinálok egy Jedi egyházat, kaphatok az adókból 1%-ot? Vagy adómentességet? Ugye nem? Megánügy, hogy a híveim mit hisznek? Ugye nem?

Mondhatom, hogy "de hisz a hit magánügy"? Ja, mondhatom, csak ki fognak röhögni. Na, ezt akartam megvilágítani picikét. A hit nem magánügy, normális ember nem gondolja, hogy az. Nem tudom, hogy mi lenne, ha magánügy lenne, de nem az, ebben biztos vagyok.

Kiveszett a lehetőség a magyar nyelvből

Azám. Kiveszett. 

Ma már nem létezik az a szó, hogy „lehetőség”. Megmondom mi van. Az van helyette, hogy „opció”. Ilyeneket lehet olvasni, hogy... 

Nekem nem volt más opció az életben, csak az, hogy én befussak.

vagy esetleg...

Választható opció lesz a halál - A jövőben feltöltjük az agyunkat egy mikrochipre, és csak az hal meg, aki nagyon akar.

 vagy...

Extra opció lett a UPC-nél a korlátlan mobilnet

Érdemes megpróbálni kicserélni a szót ezekben a mondatokban a magyar megfelelőjére és megnézni, hogy nem hangzik -e jobban. Lelövöm a poént, jobban hangzik.

 

Kötelező biztosítás

Vettem egy autót. Kötöttem rá kötelezőt. Nem nagy ügy, nem vagyok az első és az utolsó sem, aki ezt tette. De azért rohadtul tudtam, hogy fel fognak idegelni vele.

Szóval ahol vettem a kocsit volt úgynevezett biztosítási bróker. Olyan cég, akik megkötik az ember helyett a kötelezőt meg amit még akar, kikérdezik, ügyintéznek. Hurrá!

A bróker mondta, hogy vihetem a verdát, járhatok vele a forgalomban, egy hónapon belül kapok számlát, kifizetem, a kötelező addig is érvényes. Mondta, hogy ha nem kapnék egy hónapon belül számlát a biztosítótól, hívjam fel őt, utánajár. 

Figyeltem a postaládát. Három nap múlva jött egy paksaméta a brókertől. Kötöttek biztosítást, nyugodtan közlekedjek, ha egy hónapon belül nem kapnék papírt a biztosítótól hívjam ezt a számot, intézkednek. Frankó!

Néztem a postaládát. Néztem a postaládát. Néztem..., néztem...

Két hétig semmi, de hát lassan őrölnek, tudom, egy hónap után kell aggódnom. Addig csak közlekedjek nyugodtan.

Na, kaptam egy emailt. Benne egy szöveg, hogy erre az emailra nehogy válaszoljak, mert... mert... mert csak! De van egy PDF, melléklet, abban van az okosság.

Megnyitom, van benne egy levél. Irgum-burgum, hát ezt hogyan, hát nekem elmaradásom van ám! Súlyos, mert ha elmaradásom van, ha nem fizetek határidőre, akkor nem lesz biztosításom és akkor nem vehetek részt a forgalomban. Meg kölönben is, fizessek már be 98 ezer forintot, de sürgősen, mert különben is a beérkezés számít és utána 4 nap múlva írják jóvá. Elmaradásom van, irgum-burgum!

Megyek, kattintok a PDF linkre, bankkártya, befizetés. Megadom a születésnapomat, beenged, kifizet, köszike, csáó.

Na, mondom, akkor legközelebb ide kell jönni, mielőtt a linket elköldik az irgum-burgummal. Belépnék, de nem lehet, regisztrálni kell. Okés. Kötvényszám, neve, anyja neve, születésnap. 

Hát kiscsákó, nem tudjuk, hogy te mit akarsz itt, de a nyilvántartásunkban nem szerepelsz az biztos. Az is lehet, hogy nem tudod a saját nevedet, nézd meg jól írtad -e. Megnézem, kötvényszám, minden, még egyszer. Nem jó, hülye vagy, nem tudod a saját nevedet.

Na jó, megnézem az irgum-burgum levelet, akkor most késtem vagy mi? Mennyi? Hány nap? Odaér a pénzecském? Jóváírják? Közlekedhetek a forgalomban?

Na, azt írják van több mint egy hónapom a befizetésre. Frankó. Ezért kellett fenyegetni, dorongolni, fegyelmezni. Az első levélben. Gyönyörű barátság kezdete lesz ez a levél, már látom. 

süti beállítások módosítása