wagmg

wagmg

Öt óra egy levegővel...

2024. június 11. - arthurthedent

Olvastam egy cikket a neten. Mekkora volt már, el kell mesélnem!

Szóval itt van a cikk lényege:

Oxigénpalack nélkül, 5 órán át képesek víz alatt maradni az ázsiai Bajau-törzs tagjai egy genetikai mutációnak köszönhetőn.

https://velvet.hu/checkout/2024/06/10/mutacio-azsia-bajau-torzs-viz-alatt/

Ebben a mondatban elég jól benne is van a cikk lényege. Akkora marhaság, hogy az kilóg a sorból! Öt órán keresztül egy levegővel. És... nem is elírás, merthogy nem csak egy helyen szerepel, a cikk szerzője nyilvánvalóan meg van győződve arról, hogy vannak olyan emberek, akik öt órán át képesek egy levegővel a víz alatt úszkálni.

Ha ezt egy 5 éves gyereknek elmondjuk nyilván nem hiszi el. Akkor ha egy 20 éves ember ilyet leír, annak az IQ-ja 25-ös? Erről meg ezt találtam az interneten:

Az IQ értékei 21 és 50 között
Közepes mentális retardációról (imbecilitás)van szó. Az egyének ezekkel az értékekkel nehezen taníthatók, de képesek saját magukkal törődni és egyedül élni. A népesség között 2% találhatunk ezekből az egyénekből.

https://www.iq-tester.hu/cikkek-az-iq-rol/az-iq-ertekek-szinvonalai.html 

Akkor ezt most hogyan? Jesszusom, mi megy itt?!

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6818425907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.13. 14:34:46

Emlősöknél, így az embernél is van egy olyan reflex (mammalian dive reflex), hogy nagyon hideg vízben a szervezetben lévő minden oxigén az agyat és a szívet látja el, így egy hideg vízbe esett ember, főleg gyerek max. 30 percet is kibírhat agykárosodás nélkül, míg normál esetben pár perc után már irreverzibilis agykárosodás lép fel. Már ha egyáltalán túléli.

Gyerekkoromban egyszer próbát tettem. Vagy 20 percnyi hiperventilálás után 5 percig képes voltam visszatartani a lélegzetemet. Magam sem akartam elhinni, de előttem volt nagymamám vekkere, és bizony a nagymutató 5 percet lépett előre.

Nem szükséges poénkodni, tudom, azóta vagyok agykárosodott. :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.13. 14:40:39

Sokakkal ellentétben én tudományos témákban megbízom a Wikipédiában. Ezt írja az említett törzsről:

"Sama-Bajau are noted for their exceptional abilities in free-diving. Divers work long days with the "greatest daily apnea diving time reported in humans" of greater than 5 hours per day submerged."

Csakhogy itt szó sincs arról, hogy egyhuzamban lennének 5 órát víz alatt. Napi 5 órát vannak víz alatt.

arthurthedent 2024.06.13. 14:45:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Csakhogy itt szó sincs arról, hogy egyhuzamban lennének 5 órát víz alatt. Napi 5 órát vannak víz alatt."

Akkor megvan, hogy mit fordítottak félre. Gondoltam, hogy valam ilyesmi lehet. Mindenesetre igen, nem mindegy, hogy egy nap, vagy egyhuzamban. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.13. 14:56:01

A német Wikipédia szerint a víz alatt töltött leghosszabb idő (Zeittauchen versenyszámban, tehát hiteles eredmény) 11 perc 35 másodperc. Nem egészen 5 óra.

de.wikipedia.org/wiki/Apnoetauchen

Az Offizielle Weltrekorde alatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.13. 15:28:39

@arthurthedent:

Tipikus példája annak, hogy egy bolond százat csinál. Avagy az újságírás gyalázatos felhígulásának. Az első írást átvevők egyike sem vette a fáradságot, hogy

1) használja az eszét egy abszolút lehetetlen állításnál, és

2) utánaolvasson.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.13. 20:02:18

Csak most látom, hogy belinkelted a Velvet cikkét, amely szintén említi a búvárreflexet - nem tudom, ez-e a magyar neve, én most így hívom.

Ha már újságírói pongyolaság, épp az imént olvastam egy kva erős, max. 80,000 lumenes kézilámpa tesztjét. Már ha lehet tesztnek nevezni. Írja, hogy a lámpa akkuja 4,250mAh-s, így power bankként használva kb. kétszer tudja nulláról 85%-ra tölteni az ájfónja 3,200mAh-s akkuját. Közben a műszaki adatoknál megadja, hogy a lámpát 4 darab 21700-as lítium-ion akku hajtja. (A 21700-asok leggyakoribb kapacitása 4000 és 5000mAh kötött van, pl. a lámpabuzik kedvence, a 40 ampert leadni képes, közkedvelt Samsung INR21700-40T négyezret tud.) Nyilván sorba kötve, mert így kisebb veszteséggel, egyszerűbben hajtható meg a 12 LED. (Persze a nagy tesztelő azt már nem írja, hogy direct driver PWM-mel vagy constant current driver van-e benne, pedig nem mindegy. Amúgy biztos az utóbbi.)

Na de a lényeg az, hogy a telefonok akkuja kb. 3.6V és kb. 4.5V között veszi fel a milliamperórákat, míg a lámpa 4 sorba kötött akkuja a beállított cut-off voltage-tól függően 4*4.2 és 4*3.0 volt között adja le a 4,250mAh-t. Nagyon nem mindegy, mert így a veszteségeket is figyelembe véve nem kétszer, hanem kb. 6-szor tudja az ájfónt nulláról 85%-ra tölteni.

Alap-alapszintű elektromosságtan. :) Sajna a tesztelőnek túl magas.

gearjunkie.com/technology/acebeam-x75-flashlight-review
süti beállítások módosítása