wagmg

wagmg

Nyomorult OTP app...

2024. június 09. - arthurthedent

Pár héttel az után, hogy az OTP rákényszerített az OTP applikáció nevű biztonsági rés telepítésére, le is rohadt. Megnyomorodott, használhatatlanná vált. Ettől megyek falnak, amikor ezek az nyominger alkalmazások három használat után megszűnnek működni.

Szóval elindítottam a programot, modern elnevezéssel az appot ugye, közölte, hogy biometrikus azonosítás, közölte, hogy sikertelen, közölte, hogy később próbáljam újra. Másnap újrapróbáltam, ugyanaz. 

Na ez meg a másik. A program tudja, hogy milyen hibakódot kapott, tudhatná, hogy teljesen elmebeteg dolog később újrapróbálni, de belehazudik a képembe. Kimondottan szopat. Merthogy nem hálózati probléma volt, nem volt értelme újrapróbálni, hülyített csak. 

Elmondom mi volt a megoldás!

Képernyő alján kis négyzetre tappol, bejönnek a futó programok. Hosszan nyomni az OTP appot, bejönnek az ikonok. Ott van egy csavaranyának tűnő ikon, minden magyarázat nélkül, merthogy a stílus fontosabb a működésnél ugye, arra rátappol, reménykedve, hogy nem történik valami végzetes... Nem történik, bejön egy ablak, ott kiválasztani az "alkalmazásaktivitás szüneteltetése, ha nem használják" kapcsolót és kikapcsolni. Esküszöm, ezeket a szövegeket autista jogászok írkálják... Na mindegy, utána kép alján a "bezárás" ikon, ami nem ezt az ablakot zárja be, hanem az alkalmazást. Akkor a telefon fenyegetőzik egy sort, hogy ebből baj lesz, de mindegy, bátraké a szerencse. Bezárás után  OTP alkalmazás újraindít, biometrikus azonosítás újra működik. Örülünk Vincent.

Na így kell. Vagyishát nem tudom hogyan kell, de ez nekem működött. 

Nehéz szavakba önteni, hogy én mennyire gyűlölöm ezeket a modern programokat, a gagyi cuccokat, ezt az igénytelen világot. Kezét lábát eltörném annak, aki ezt a vackot rámkényszerítette, aki ilyen munkát kiadott a kezéből, aki tervezte, aki ellenőrizte. És ha összeforr, akkor megint és ha panaszkodik, akkor mondanám, hogy később próbálja újra... Pedig nem is vagyok szadista.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8218424425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.06.09. 11:07:19

...csodállak, ámde nem szeretlek...

Meddig vagy még OTP-s?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.09. 19:41:40

Honnan jön ez az "Örülünk, Vincent"? Régebben egy ballibbant blig is volt ilyen néven.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.09. 19:43:30

@gigabursch:

Masoch a második neve, csak titkolja.

IdomitottFoka 2024.06.10. 09:56:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A Ponyvaregény egyig jelenetéből.

"aki ilyen munkát kiadott a kezéből, aki tervezte, aki ellenőrizte"
A netbank app gyak. kötelező eleme a banki szolgáltatásoknak. Mivel elég bonyolult dolgok vannak benne és ezeket piktogrammokká kell egyszerűsíteni, ez legfeljebb látszólag tűnik egyszerű projektnek. A fenti 3 feladat nem 1, de nem is 3 ember munkája hanem talán 2 nagyságrenddel is többé, ráadásul részt vesz benne egy csomó manager, szóval az is eredmény ha vhogy működik. Amúgy a biztonság növelése mindig is a kényelmesség rovására történik.

Az otp-shez mondjuk nincs közöm.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.10. 10:31:55

@IdomitottFoka:

"ezeket piktogrammokká kell egyszerűsíteni"

Mi a búbánatos lóphasznak? Én megtanultam olvasni.

A minap 20+ évnyi szolgálat után a mikrohullámú sütőnk visszaadta lelkét a Teremtőnek. Egy ugyanolyan egyszerűt akarok venni, egy tekerő az időnek, egy a teljesítménynek, mert csak étel vagy víz melegítésére használom. Minden másra ott van az összkomfortos villanysütő alsó-felső sütéssel és forrólevegő-befúvással, a forgónyársas grill szintén alsó-felső sütéssel és légkeveréssel, na meg a halogénsütő, divatos mai nevén air fryer.

De az egyszerű kétgombosak csak kisebb méretben kaphatók, még a kedvenc tányérom sem fér beléjük. Szóval találtam egy grillezős nagyobb darabot, de a gombokon felirat helyett értelmezhetetlen piktogrammokkal. Sajnos abszolút deal-breaker.

IdomitottFoka 2024.06.10. 10:44:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Gondolom kimarketingelték h a betűk csak összezavarnák a felhasználót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.10. 13:39:10

@IdomitottFoka:

A világ latin betűket használó országaiba simán mehetne angol felirattal, ahogy igen sok árunál látni. Kb. 30 éve már, hogy az angolul nem tudó ember az új analfabéta.

gigabursch 2024.06.10. 15:23:31

@IdomitottFoka: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

A piktogrammokról, mint információközlő, nyelvtől független jelekről szaladtam bele egy egész jó videóba, talán a TeCsőn.
Kicsit foglalkozott a múlttal is, meg azzal, hogy itt-ott mérnökök, grafikusok és munkavédelmisek kezdték el alkalmazni, főleg olyan helyeken, ahol nincs idő olvasni, de egyértelmű utasítáakészlezet adhat.

A múltja is szerteágazó, a világ minden sarkán vannak egyszerű jelzések és a nemzetközisége is tök magától értetődő, elég csak cégérekre, egyházi jelekre (pl ispotály, szállás, stb) vagy az amerikai hobók jelzéseire gondolni.
Szóval ezen alapok mentén születtek az első olyan jelzések, amik a férfi vagy női wc-t, a menekülési utat vagy a kresz táblakat adják.
Ezt kezdték el tovább ragozni, de módszeresen és aztán ez terjeszkedett ki pl az emojik világába.

Persze vicces félreértések mindig vannak:
csubakka.hu/kresz-2

arthurthedent 2024.06.11. 14:45:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mi a búbánatos lóphasznak? Én megtanultam olvasni."

Pontosan!
Az egyiptomi birodalom évezredeken keresztül kínlódott a hieroglifákkal, de azóta kidolgoztuk a betűírást. Aggasztónak találom, hogy visszafelé megyünk... :(

arthurthedent 2024.06.11. 14:52:42

@IdomitottFoka: "A netbank app gyak. kötelező eleme a banki szolgáltatásoknak. Mivel elég bonyolult dolgok vannak benne és ezeket piktogrammokká kell egyszerűsíteni, ez legfeljebb látszólag tűnik egyszerű projektnek. "

1) Ha köttelező eleme, akkor MŰKÖDJÖN. Durva, triviális, mindenkinél előjövő hiba ne legyen benne.
2) Az "elég bonyolult" rohadtul szubjektív. A számítástechnika tele van ennél sokkal bonyolultabb, de működő programokkal.
3) A piktogram az Android része volt, nem az app része. Az Android is gagyi, nem csak az app.
4) Belépéskor lekérné az ujjlenyomatomat, nem bírja, kiírja, hogy próbáljam meg később. Ha az appot újraindítom, akkor működik egy darabig. Aztán megint nem. Ebben mi a franc az a rohadt bonyolult, ami miatt nem lehetett megcsinálni? A másik app működik ám!
5) Évekig fejlesztettem telefonos applikációkat, hidd el nem bonyolultak. Olyannyira nem, hogy aki ilyesmit csinál azt általában nem is szokás igazi programozónak tartani. Csinálsz egy UI-t, elküldöd az eseményeket a szervernek, a válaszokat megjeleníted. Nem, nem bonyolult.

IdomitottFoka 2024.06.12. 09:25:41

@arthurthedent:
1. Nálad előjön != Durva, triviális, mindenkinél előjön
2. Meg nem működőekkel
4-5. Nos ha te is fejlesztő vagy, akkor talán világos h miért nem lehet erre a hibaleírásra bármit (vhol vmi vmiért elromlott) is mondani. Amúgy a netbankos kliens nemcsak a szerverével, hanem az Android egyéb alrendszereivel kapcsolatban állhat, pl a biometriaival, amit simán elállíthatott egy másik alkalmazás is, de mondjuk Androidra nem fejlesztek, úh passz.

Ha esetleg mégis az illetékes app felelőseit is macerálnád, írd le a workaroundot is sztem.

arthurthedent 2024.06.12. 13:55:12

@IdomitottFoka: "1. Nálad előjön != Durva, triviális, mindenkinél előjön"

Valóban nem biztos, csak valószínű. Fut az alkalmazás, rátappolsz, hogy "Login", hiba. Mindig. Ezt igen sokan csinálják, a telefonon alapbeállítások vannak, nincs semmi négikus dolog telepítve, jó eséllyel sokaknak előjön.

"4-5. Nos ha te is fejlesztő vagy, akkor talán világos h miért nem lehet erre a hibaleírásra bármit (vhol vmi vmiért elromlott) is mondani. "

Hibajelentésre nem lehet semmit mondani, javítani lehet. Az ilyen "meg tudom magyarázni" fejlesztőket talán hagyjuk.

És ez nem hibajelentés. Ezt a szoftvert így nem lett volna szabad kiadni.

"pl a biometriaival, amit simán elállíthatott egy másik alkalmazás is"

Másik biometrikus alkalmazások mindig működnek. Hónapok óta. Amúgy meg ez egy kifogás, semmire sem jó.

IdomitottFoka 2024.06.12. 16:54:18

@arthurthedent: mondjuk nem is értem h miért kezdtem el magyarázni otp app bénaságát

arthurthedent 2024.06.12. 17:21:08

@IdomitottFoka: Na igen, alap emberi tulajdonság, az ember megpróbál magyarázatot találni a történtekre.

Sajnos persze az esetek 99.99%-ában a magyarázat igen egyszerű: mindazok az emberek, akiknek az lett volna a dolga, hogy ne ez történjen egyszerűen magasról lesz@rták az egészet. Amikor a fizikusok megtalálják a végső nagy egyenletet, ami megmagyarázza a világegyetem mikéntjét ez egy összeadandó tagként ott lesz az egyenlet bal oldalán. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.12. 18:37:31

@arthurthedent:

Ejnye! Az egyenlet jobb oldalán lesz, és a nevezőben, mert az emberi hülyeség és nemtörődömség _mindent_ elront, talán még az elemi részecskéket is megfertőzi.
süti beállítások módosítása