wagmg

wagmg

65 spoileresen

2023. július 19. - arthurthedent

Ja, van ez a sci-fi film, az a címe, hogy 65. Érdemes megnézni, akár még szórakoztató is lehet annak, aki szereti. Én viszont most spoileresen írok róla.

Mondjuk nagy csavar vagy trükkös történet az nincs benne, sok dolgot nem lehet elspoilerezni, de ha valaki  még nem látta volna és meg akarná nézni, akkor talán a legjobb, ha nem olvassa tovább az irományomat. 

Magyar nyelvű előzetes a spoiler optikai elválasztására szolgál...

Jó film -e? Hát mondjuk nem, nem az, üres, nincs történet, csak messziről, ködben, rossz látási viszonyok látszik filmnekaz egész.

Mostanában viszont annyi szemetet adnak el filmként, hogy azokhoz képest nem is olyan rossz. A csillagok háborúja, az új Star Trek szörnyűségek, ha hupikék törpikék új feldolgozása (hupikék törpikék és a feltámadt hókuszpók vagy mi a címe), a gyermekkorunk kedvenc filmjeinek megnyomorított újragondolásai után ez a film még akár nézhetőnek is nevezhető. Idáig jutottunk.

De az ég szerelmére, az a kevés történet, amit ebbe a filmbe bele sikerült izzadnia a forgatókönyvírónak, az is már megint milyen? 

 

Először is, megy az űrhajó, belerongyol valami kősziklákba, amik az űrben repülnek. Meteor, aszteroidamező, nevezd aminek akarod, a lényeg, hogy az űrhajót vezető mesterséges intelligencia belerohan, padlógázzal, ahogy kell. Hogy az egész film megtörténhessen.

Az űrben, ahogy a neve is mutatja jó nagy üresség van. Rohadt nehéz nekimenni bárminek is. Még egy bolygót is olyan nehéz eltalálni, hogy a NASA hónapokat küzd, hogy egy egy szonda eltalálja a Marsot és még út közben pályát is módosítanak, hogy legalább odataláljanak.

A dolgok az űrhöz képest kicsik, ritkásan vannak, szinte lehetetlen nekimenni bárminek is. Még ha az Oort-felhőben repkedsz bekötött szemmel, akkor is rohadt nehéz nekimenni valaminek. 

Ráadásul ezt a mesterséges intelligenciát pont arra találták ki, hogy ne menjen neki semminek. Egy feladata van, egy célja van az egész létezésének, hogy ne menjen neki semminek. 

Nekimegy.

Akkor, az űrhajó az ő nagyszerű mesterséges eszével úgy dönt, hogy leszáll a közeli bolygóra. Vagyis nem egy dolognak megy neki, mindjárt nekimegy a bolygónak is, ezúttal direkt, szándékosan. Kényszerleszállásnak gondolja a film eladni.

Namost odamenni egy bolygóhoz sokáig tart. Fejlett űrhajó, de nyilvánvaló, hogy normál, emberi űrhajóknál megszokott sebességgel halad, akkor meg a bolygóhoz odamenés hónapokig kellene, hogy tartson. Esetleg évekig. Itt pár másodperc alatt megvan. Véletlenül éppen egy bolygó mellett vannak? Mindenki hibernációban alszik, pedig éppen egy élőlényekkel teli bolygó mellett vannak, alig másodpercekre? Oda akartak menni? Akkor miért vannak még hibernálva? Nem akartak odamenni? Akkor meg hogy lehet, hogy pont ott vannak?

Miért akar a hajó leszállni? A leszállás a legveszélyesebb dolog, sérült űrhajónak meg pláne. Ráadásul egy ismeretlen bolygón bármi lehet, mérgező légkör, rohadt meleg, rohadt hideg, rohadt nagy nyomás, savas légkör, szörnyeteget, láva, kénsav, metántavak...

És ne mondja senki, hogy tudta az űrhajó, hogy jó hely a bolygó, mert nem az. Tele van szörnyetegekkel. Raádásul persze, ahogy az várható is, a leszállás még nagyobb károkat okoz az űrhajóban. Nem leszáll, nekimegy a bolygónak. Az űrhajó úgy dönt, hogy jó nagy sebességgel nekimegy a bolygónak, ami azonnal láthatóan nagyon rossz ötlet, de megteszi. Hogy a film következő része bekövetkezhessen.

Ahogy a film készítői előadják a bolygón dinoszauruszok élnek. Valójában elmebeteg, vérszomjas szörnyetegek. Nem ragadozók, hanem gyilkosok. Dühödt elmebeteg gyilkosok. Szörnyek, amiknek a saját életük sem számít, csak megölhessék a főhőst.

Döbbenetes támadás az intelligenciánk ellen, ahogy ezek a szörnyek kinéznek, ahogy ezek a szörnyek viselkednek. Könyörgöm, egy tömbháznyi ragadozó nem tekintené a pici embereket ellenségnek, eleségnek meg pláne. Idegen, elkerülendő, veszélyes ismeretlennek tekintenék az embert, akitől valószínűleg gyomorrontást kapnának, akiknek gusztustalan szaga van és akik nem tartalmaznak elég kalóriát ahhoz, hogy érdemes legyen kergetni őket.

De nem, ezek megtámadják a főhőst és a fiatal lányt, aki a másik túlélő. Gonoszak. Kegyetlenek. Nem ragadozók, akik azért ölnek, hogy éljenek, gonosz gyilkosok, akik azért élnek, hogy ölhessenek.

Kiderül, hogy közben jön a meteor is, kiderül, hogy az meg el fogja pusztítani a fél bolygót. A csávó a bolygó felszínén a zsebműszerével tudja, hogy merre megy a meteor, hova fog becsapódni és mikor. Az űrhajója nem volt erre képes, egyenest nekiment, de a csá tudja. Hogy a film következő részei megtörténhessenek.

Különben meg, ember, százmillió évente egy ilyen bolygópusztító jön, de a hőseink pont aznap zuhannak le a bolygón, amikor ez a bolygópusztító jön? Ennek mennyi az esélye? Ez is azért történik, hogy a film következői részei megtörténhessenek? Hát persze, hogy azért!

És akkor jön a slusszpoén, a földön vagyunk, ez a föld bolygó 65 millió évvel ezelőtt, a dinókat kipusztító meteor jön, a film a későbbi Chicxulub kráter kövelében van.

Jut eszembe, érdemes beírni a Google keresőbe, hogy Chicxulub, tök jó animációt raktak be meglepinek. Még a képernyő is megremeg a böngészőben, olyan jó.

Na, persze erre már elkerekedik a szemünk. Mit keresnek a földön 65 millió évvel ezelőtt emberek? Akik majd csak a dinoszauruszok legyakása után sok millió évvel fognak egyáltalán megjelenni a földön? Honnan vannak emberek, 65 millió évvel korábban? Ezek valami időutazók, vagy mi?

Ja, nem, Adam Driver, akit olyan nagyszerű filmekben gyűlölhettünk meg, mint a "Csillagok háborújának tönkretétele" vagy a "Jedi lovagok meggyalázása", azt nyilatkozta, hogy a filmben nincs időutazás. Akkor hogy a fenében vannak emberek 65 millió évvel ezelőtt?

Hát ennyi.

Kevés lépésből áll a történetszál, de az mind egytől-egyik valami irdatlan, lehetetlen baromság, ami azért történik, hogy az egész film megtörténhessen. 

Megjelennek az emberek 65 millió évvel egy fejlett űrhajóban, hogy a film megtörténhessen. Az űrhajó nekimegy egy nagy szikának, hogy a következő kalandok megtörténhessenek. Aztén nekimegy a bolygónak, hogy a filmbéli kalandok megtörténhessenek. A bolygón elmebetegként viselkedő szörnyek vannak, hogy a következő dolgok megtörténhessenek. Közben a szikla a bolygó elpusztításával fenyeget, hogy a film vége megtörténhessen. 

Az egész végén a film hősei visszamennek az űrbe, ahol már eredetileg is maradniuk kellett volna, hogy kikerüljék a nagy sziklákat, amiket már a film elején ki kellett volna kerülniük, hogy megússzák a dinoszauruszokkal való találkozást, amit eleve meg kellett volna úszniuk. Beírtam egy fekete pontot a forgatókönyvírónak bunkóságért.

 

P.S.: Jesszusom, most látom, hogy én itt nem akartam elspoilerezni a filmet, közben meg a hivatalos előzetes nyitóképe elspoilerezi az egészet. Oda van írva, hogy 65 millió évvel ezelőtt a földön játszódik és ott egy dinókoponya is, aki nem tudná beazonosítani a krétakor végét. De mondjuk azt akkor sem értem, hogy miért nem 66 a film címe...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8318173924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása