wagmg

wagmg

Horthy és az amatőr csillagászok

2023. július 11. - arthurthedent

Érdekes dolgokat olvas az ember Horthyról, numerus clausus, amatőr csillagászokról.

Ilyet olvastam például[1]:

Vannak amatőr csillagászok is, ha egyikük például azzal állna elő, hogy a Hold sajtból van, a szakértő csillagászok (is) kinevetnék.

Azért itt álljunk meg egy szóra!

A csillagászok legendásan pozitív módon állnak az úgynevezett "amatőr csillagász" mozgalomhoz. Közülük számtalan elmondta, hogy csodálatra méltó az amatőr csillagászok felkészültsége, az eredményeik. Azt szokták mondani, hogy a legnagyobb csillagászati felfedezések amatőr csillagászok nevéhez fűződik, hogy a csillagászat hőskorában mindenki amatőr volt, sőt, azt is, hogy minden csillagász amatőrként kezdi, az is, amelyik történetesen hivatásos csillagásznak áll később.

Nem hiszem, hogy lenne hivatásos csillagász, aki az "amatőr csillagász" ellentéteként a "szakértő csillagász" kifejezést használná. Kinevetni meg aztán pláne nem nevetnék ki azt, aki képtelen elképzelésekkel áll elő. A csillagászatban rengeteg képtelen, nevetséges gondolatról bizonyosodott be, hogy bizony igaz. Egy PhD hallgató azt találta mondani, hogy a világegyetem elsöprő többsége hidrogén (Cecilia Payne-Gaposchkin), egy svájci szabadalmi hivatalnok azt mondta, hogy az égitestek nem vonzzák egymást, hanem meggörbítik a téridőt (Albert Einstein). Edwin Hubble azzal a képtelen elmélettel állt elő, hogy a világegyetem tágul, miközben csillagászati megfigyeléseiben Milton L. Humason volt a nagy segítségére. Humason öszvérhajcsárként vett részt a Mount Wilson építésében, de annyira lelkes amatőr csillagász volt, hogy amikor végzett felvették a világ akkor legnagyobb távcsövének kezelésére. 

Aztán olvasom ezt:

A numerus clausus bevezetését az egyetemi ifjúság erőteljes nyomásának tulajdonítja, tehát nem olvasta pl. Kovács M. Mária történész témába vágó tanulmányait, könyveit.

Na igen. A csillagászatban és tágabb értelemben véve a természettudományokban nem igazán divat a tekintélyre való hivatkozás és a személy elleni támadás. Annyira nem divat, hogy aki egyszer is elköveti jó eséllyel búcsút mondhat a karrierjének. 

A természettudományokban megfigyelések vannak és érvek. Nekem úgy tűnik, hogy amit egy történész megengedhet magának az a hivatásos, és az amatőr csillagászok körében egyaránt szalonképtelen. 

 

[1] https://index.hu/velemeny/2023/07/11/horthy-miklos-holokauszt-felelosseg-hatalom-nemet-megszallas-zsidosag/

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr118164604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.11. 10:29:39

Nagyon jól rátapintottál arra, ami a történészek, nyelvészek (és az orvosok) rákfenéje.

Az ARROGANCIA.

Ez a néhány banda és a dilettantizmusuk onnan ismerszik meg, hogy a saját fejüket is képtelenek kiemelni a valagukból.
Amikor Schliemann kiásta Tróját, vagy amikor kiásták a Visegrádi Palotát, akkor azok, akik előtte teljes pofával ugatták a hazudozásaikat, úgy hallgatták utána a tévedéseikről, mintha sose lett volna.

Dettó finnugrista agyhalott barmok. Külön állatfaj...

arthurthedent 2023.07.11. 12:08:28

@gigabursch: Én csak nem akartam ilyen érthetően fogalmazni. :D

gigabursch 2023.07.11. 13:44:20

@arthurthedent:
:-)

Igazán nincs mit!

Az a helyzet, hogy az orvosi arrogancia épp a múlt héten akasztotta ki nálam a potmétert, majd rá egy fél napra jött egy nagy képességű történész is...
Innen az ihletett állapot...
(A sztorikkal nem kívánom OFF-olni a blogot, bár ha kíváncsi vagy rá..., akkor megosztom az esetet)

arthurthedent 2023.07.11. 14:21:12

@gigabursch: Háppersze, hogy kíváncsi vagyok rá! Namost nem azért, mert nekem nincs ilyen történetem... :) :) de misery likes company... nem is tudom, erre van -e magyar megfelelő, de nagyon igaz.

gigabursch 2023.07.11. 15:35:50

@arthurthedent:

Orvos:
- Erre a vizsgálatra nem érdemes várni, jöjjön el magánpraxisba, ott tudom fogadni
- Egyszerre két vasat tart a tűzben? A kettő nem zárja ki egymást? Mintha mást hirdetne a miniszter elvtárs a TV-ben, én meg szerintem azért fizetek TB-t, hogy fogadjon.
- Akkor menjen a központi előjegyzőbe
- OK

Telefon akkor, rá három napra volt időpontom. (Mondom is magamnak, hogy velem volt a csí, meg az összes jedi ereje)
Vizsgálat:
- Ezt kezelni itt nincs eszközöm, csak magánban tudom kezelni
- Öööö.. elnézést, de az a műszer az mi?
- Az ugyan pont olyan műszer, de nem működik már jó ideje, mert a TB nem tartja fent
(- Aha, persze, tudod kit nézz hülyének, akkor miért nincs áramtalanítíva - ne mérnökökkel szórakozz?!)
- OK, és mennyibe kerülne a maszek ellátás?
- 300.000 Ft.
- Ez azért baromi húzós, annak tekintetében, hogy egyrészt van itt egy eszköz, másrészt az Ön helyiségében, harmadrészt még mindig fizetek TB-t.
- Az Ön döntése, hogy vár vele, vagy jön maszekra?
- Ha jövök és fizetek, akkor hogy állunk a szavatossági, garanciális kérdésekhez?
- Mit képzel magáról? Kinek tartja magát? Hogy merészel bármi ilyen kérdésben idejönni és okoskodni?
- Na, akkor most álljon meg a menet! 1.) A legutolsó szaros kínai kütyüre és bármilyen vetőmagra is van garancia, akárcsak a egy tehenészetben az inszeminálás eredményére. Önre is érvényesek a jogszabályok, akkor is ha a nagypofájú orvosi arrogancia ehhez nincs hozzászokva
- Na,..
- 2) Most befogja a száját és végighallgat! Természetesen megvan hozzá a kellő végzettségem és iskolám, hogy a teljes sztorit leírjam, hogy utána a munkaadójának a felettese, gyk: miniszter et. megnézze azt, hogy megérdemli-e azt, hogy közpénzből bohóckodik, a magánban meg teljes felelőtlenséggel okoz károkat. 3.) Senki nem a kifogásaira kíváncsi, hanem arra, hogy dolgozzon és tegye a dolgát! Az orvosi arroganciát, meg azt, hogy se magyarul, se latinul nem tud és amit idefirkál nem felel meg a betegtájékoztatási előírásoknak a jogszabályban, nos azt mindketten jól ismerjük. Csak sajnos Ön gyakorolja is.
Visszatérve: El tudja végezni a munkáját vagy alkalmatlan rá?

Ekkor véglegesen megsértődött.

- Akkor zárásul kedves orvos úr (én mindig kerülöm a doktor úr kifejezést, mindjárt látod, hogy miért), csak annyit szeretnék még tisztázni Ön felé: Ha nincs tudományos fokozata (egyébként nincs), akkor tanulja meg a nevét helyesen leírni! Az 1980-as évek óta minden aktuális felsőoktatási törvényben, gyakorlatilag betűazonosan szerepel, hogy tudományos fokozat (PHD), az nagy D-vel írandó. Az ember fejéhez hozzávágott, tudományos fokozat nélküli doktori címek - népszerá nevén: bazári doktori címek - meg kis d-betűvel. Ilyenkor már csak az a kérdés, hogy nettó jogszabálytipró vagy tudatos hazudozó Ön, akárcsak az orvosok nagyjából 99%-a, kar a karban az állatorvosokkal, gyógyszerészekkel, fogorvosokkal és jogászokkal?
Persze arra már csak fogadást se mernék tenni, hogy melyik orvosi képzésben oktatják magasabb fokon az orvosi arroganciát...!
Nem kioktatást kértem, hanem a probléma okának, keletkezésének a pontos feltárását, a helyes gyógymód meghatározását és azt, hogy ezt mikor és hol oldja meg a befizetett TB-mből.
Szófosásra, mellébeszélésre nem vagyok kíváncsi! Elvárom, hogy amíg a befizetésemből itt ül, addig tisztelettudóan viselkedjen és becsülje meg azt az embert, aki az Ön bérét fizeti. És gyógyítson!
Tud még valamit hozzátenni?

(Egy hete gondolkodok, hogy szépen megküldöm a Belügyminisztériumba. "Kicsit" felbaszta nálam a potmétert)
(Nem ő volt az első orvos, akinek elmagyaráztam mi a különbség a valódi és a bazári doktori cím között, s nem ő volt az utolsó, aki ezen besértődött, de ezt mondjuk pont leszarom)

No, ennyi az orvosi arroganciás sztorim.
A sorban a legutolsó...

arthurthedent 2023.07.11. 23:04:37

@gigabursch: Mondjuk bátor ember lehetsz. A legtöbb embernek nem lenne bátorsága beszólni az orvosnak, kiszolgáltatott helyzetben vannak. :(

Kangörcsös TSZ elnök 2023.07.12. 09:57:51

@arthurthedent: Ne gondold, hogy bátor ember. Egy arrogáns kis seggdugasz(és még ő vádol másokat arroganciával).
A fenti monológ max a buta kis fejében létezok, utólag mondogatja magának, hogy frusztrációját elűzze.
Ettől függetlenül sajnos több dologban igaza van.

gigabursch 2023.07.12. 11:32:48

@arthurthedent:
Az nem bátorsági kérdés, hogy az ember az orvosi arroganciát eligazítsa.
Sajnos van rutinom benne. S ez a legszomorúbb...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 07:52:06

@arthurthedent:

"misery likes company... nem is tudom, erre van -e magyar megfelelő, de nagyon igaz."

Én azt sem tudom, angolban van-e vmi olan, hogy success attracts company, de ez is igaz. Még inkább, ha money áll az elején.

arthurthedent 2023.07.13. 08:05:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én azt sem tudom, angolban van-e vmi olan, hogy success attracts company, de ez is igaz. Még inkább, ha money áll az elején."

Csináltak felméréseket, amik azt mutatták, hogy az emberek általában olyan barátokat szeretnek, akik majdnem olyan sikeresek, mint ők maguk. Nem szívesen barátkozunk nálunk sokkal sikeresebb emberekkel, mert erlmegy tőlük az önbizalmunk. Márminthogy bizonyos vélemények és bizonyos felmérések alapján. Nem tudom mennyire igaz, de érdekes.

Szeretjük viszont kihasználni a sikeres és gazdag embereket, de azok nem az igazi barátaink.

arthurthedent 2023.07.13. 08:11:02

@0dzsud0: Magyarországon 1993-og lehetett szerezni az ún. "kisdoktori" fokozatot. Ez megszűnt, merthogy nem volt kompatibilis az európai rendszerekkel. A kisdoktori olyan volt mint ma a PhD, de kisebbek voltak a követelmények, könnyebben lehetett megszerezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 08:11:21

"Azt szokták mondani, hogy a legnagyobb csillagászati felfedezések amatőr csillagászok nevéhez fűződik"

Ez már rég nincs így, azon egyszerű oknál fogva, hogy az amatőrök eszközei ma is kis fényerejű, relatíve kis tükrös távcsövek. Már az is fehér holló, ha egy amatőrnek van infravörösben is látó távcsöve. A spektrumanalízist meg el lehet felejteni.

Amit ilyen eszközökkel fel lehet fedezni, azt már felfedezték. Max. aszteroidákat lehet, ami nem is ritka dolog.

Amikor én középiskolában csillagász szakkörbe jártam (nem is a gimnázium szervezte, hanem egy amatőr csillagász), már akkor is leginkább a bolygókat, kisbolygókat és aszteroidákat figyeltünk meg saját csiszolású tükrös távcsövekkel.

Az amatőrök számára el3rhető távcsövek ma sem sokkal jobbak. Ettől függetlenül nagyon hasznisak a megfigyeléseik, és igazad van, a hivatásosok is nagyon megbecsülik az amatőröket. Mondjuk okkal és joggal, mert megérdemlik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 08:18:48

Az aztrofotózás meg egy külön műfaj. Elképzelheted, milyen precíz finommechanika kell ahhoz, hogy a pontszerű csillag olyan is maradjon egy sok perces exponálással készült képen.

arthurthedent 2023.07.13. 10:19:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Robert Owen Evans, OAM (20 February 1937 - 8 November 2022) was a minister of the Uniting Church in Hazelbrook, New South Wales and an amateur astronomer who holds the record for visual discoveries of supernovae (42)."

arthurthedent 2023.07.13. 10:23:11

"Earlier this week, Yale University announced that legions of volunteer astronomers from around the world helped scientists discover a group of rare galaxies called the "Green Peas."

Through the project Galaxy Zoo, volunteers and amateur astronomers help classify galaxies by sifting through an online database of images. The project was launched in 2007 by a team of astronomers in the U.K. and involves about 230,000 volunteers from around the world."

arthurthedent 2023.07.13. 10:24:34

In 1993, Carolyn and Gene Shoemaker and David Levy discovered a comet orbiting Jupiter. About a year later, the Shoemaker-Levy 9 struck Jupiter, generating awareness about the possibility of cosmic objects colliding with Earth.

Although he is now a decorated astronomer, at the time, Levy was an amateur astronomer and science writer.

"He's probably best known as a writer of astronomical science books. He's very well trained, he just makes his living in a different way," said Roger Launius, a NASA space historian. "That's an example of an amateur who has had an enormous impact."

gigabursch 2023.07.13. 16:17:14

@0dzsud0:
Köszönöm a belinkelt cikket.
Itt is az alábbi gondok vannak:
Próbál a szerző - és csak jóindulatot feltételezek - egy hasznos cikket írni, aztán beleszaladt a fantasztikus ákádémistyáink szokásos kóklerkedésébe, S ott elveszik mint hobbitok a Holtláp mocsarában...

A PhD nem új dolog a hazai jogrendben, akárcsak maga a Jat (Jogalkotásról szóló tv) és annak jogelődjei.
A Jat. egyik feladata, hogy a jogszabályokat nyelvileg is lektorálják, ami miatt a bizottság egyébként nem egy, nagyon komolyan előkészített jogszabályt dobott már vissza az előterjesztés előtt az előterjesztő asztalára.
Ezt a munkát - bármily hihetetlen - nyelvészek végzik (nem is kutyaütők), akik ráadásul részben valamilyen szintű jogi vagy közig végzettséggel ÉS(!) gyakorlattal is rendelkeznek. (Nem egy közülük számos kormányt megért ugyanabban az irodában 2-3 évtized alatt!)
Ez történt réges-rég a doktori címek rendezésekor is. Elovasták, megkérdezték mit akar a szerző, magyarba tették és évtizedek óta csak az épp aktuális felsőoktatási tv §-át cserélték ki (ne nekem higgy, járj utána)

Namost: ezek után szetinted mi legyen a véleményem azokról a nyelvészekről akik az idézett cikk mögötti okoskodást és félrevezetést előadták?
Melyik nyelvész a hülye?
Aki a Jat igényelte munkakört ellátja, vagy a jelen cikkben nem részletezett akadémikus?

gigabursch 2023.07.13. 16:24:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
AEÁ-ban számos olyan terület van, ahol a nagy egyetemek, cégek, hivatalok, stb-k rendszeresen delegálják a legjobb és legaktívabb tudósaikat, hogy menjenek és hivatalból leskelödjenek, tanuljanak.
Egyik ilyen tipikus helyszín, az évről-évre lezajló amatőr rakétaverseny, ahol kb annyi az alapszabály, hogy a rakéta max X kg/font lehet és kié érkezik le később függőleges indítás után.
Aztán kuksiznak ám az ottani Fusimisik által hozott Kókány Gmk-k ötletes tüzelőanyag, szabályozás és égéstér ötletein.
A vegyész-, anyag-, áramlástani-, gépész- stb mérnököknek ez egy kéjhömpöly.

gigabursch 2023.07.13. 16:26:24

@arthurthedent:
Ha nem is pont olyan, de egy alapvetően szakmai, gyakorlatorientált mutatvány volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 16:50:25

@gigabursch:

Na igen, ha 30 ötletből csak egy beválik, már megérte. Gondolom az ilyen versenyeken a korlátozások (pl . hajtóanyag max. tömege) külön találékonyságra késztetik a részvevőket.

De jó, hogy írtad, eddig nem tudtam erről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 16:57:40

@arthurthedent:

Jó példa a Shoemaker, Naprendszeren belüli objektumok, ahogy én is írtam.

A szupernóvák természetesen a látszó luminozitásuk miatt szintén OK, de itt hatalmas előnyben vannak a "hivatásos" csillagászok, hiszen ők óriási képi adatbázisok alapján tudjak követni egy adott terület időbeli változásait, és kiszúrni egy nóvát.
süti beállítások módosítása