wagmg

wagmg

Thanos igazi bakija

2022. november 08. - arthurthedent

Van ugye ez a Thanos, aki elhatározta, hogy kiirtja a gondolkodó lények felét, mert kevés a hely a világegyetemben. Na, ezen az ostobaságon nagyon kiakadtam.

Thanos ugye egyfajta mindenhatóságot szerzett, bármit megtehetett. Volt ideje gondolkodni rajta, aztán úgy döntött, hogy minden második lény tűnjön el, merthogy túlnépesedés van a világegyetemben. A rajongók megnézték a moziban és néhányan halkan megjegyezték, hogy akár kétszeresére is növelhette volna a világegyetemet. Ha már mindenható ugye... és ez még akkor is mödött volna, ha a világegyetem végtelen, tudjuk, ott van Hilbert végtelen szálloda paradoxona... 

Na, a probléma ennél sokkal, de sokkal nagyobb. A film készítői olyan tájékozatlanságról, ostobaságról tettek tanúbizonyságot, hogy az kilóg a sorból.

(1) A földön egyáltalán nincs túlnépesedés. A föld nagy része lakhatatlan, gondoljunk csak a sarkokra, Ausztrália nagy részére, Afrika nagy részére, ott van ugye Szibéria, az Egyesült Államok nagy része és persze a tengerek és Óceánok. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ha lakhatóvá és élhetővé tennénk a bolygót, akkor simán elférne tízszer ennyi ember is.

Ha várossá tennénk a bolygót, az egész bolygó város lenne, mint sok sci-fiben azt bemutatják, akkor elképesztő embertömeg élhetne viszonylagos kényelemben és jólétben. Egy városbolygó elrendezésben simán elférne a mai emberiség ezerszerese. Igen, az élelmiszert is meg tudnák termelni maguknak, csak energia kérdése, egyszerűen csak meg kellene oldani a fúziós erőművek problémáját és kész.

(2) De persze a galaxisban van vagy 100 milliárd csillag. Sacc-per-kábé 100 milliárd, azaz 100 000 000 000 lakható vagy lakhatóvé tehető bolygóval. Ezeket simán, azaz viszonylag egyszerűen be lehetne népesíteni. Persze Thanos egy csettintéssel elintézhette volna, azaz benépesíthette volna a galaxis összes könnyen benépesíthető bolygóját és akkor a mai populáció 100 milliárdszor 1 000-szerese eléldegélne a galaxisban.

(3) Ez még mind semmi! Egyetlen Dyson rajban, egyetlen csillag körül több lakhely lenne lehetséges, mint a galaxis összes lakható bolygójának felületén (mint az sci-fi rajongók körében közismert).

Még a mai népsűrűséggel számolva is, egyetlen Dyson gömb felületén, 4 155 342 729 065 056 972 ember elférne, méghozzá kényelmesen[1]. Négy trillió. 

Az azt jelenti, hogy csak sci-fi filmeket több ember készítene, mint most az egész emberiség. Az orvosi kutatássokkal több milliárd ember foglalkozna. Sajnos persze bombák meg robotkatonák fejlesztésével is, de ez már egy másik kérdés.

(4) És akkor Thanos megtehette volna, hogy a Galaxis minden csillaga köré épít egy Dyson rajt (vagy gömböt, mindegy). Ezzel kialakíthatna egy úgynevezett Kardashev 3-as civilizációt. A becsült lakosság ezzel megint százmilliárdszorosára nőne, azaz 4 trilliószor 100 milliárd gondokodó lény kényelmesen ellenne, mindenkinek akkora élettere lenne, mint most. Beleszámolva azt, hogy most mindenkire jut egy jó nagy darab sivatag, amit senki sem használ.

Elképesztő embertömeg. Felfoghatatlanul nagy.

Mindez persze varázslat nélkül is megvalósítható, három dolog kell hozzá. Fúziós energia, önreprodukáló robotok (más néven Neumann probe, amit egy magyar matematikusról neveztek el, ugye), és idő. Nem túl sok idő, nagyságrendileg körülbelül 100 ezer év, annyi, mint amennyi idős ma az emberi faj.

(5) Ehelyett Thanos megfelezte a populációt.

Tekintve, hogy a biológia lényeg exponenciálisan szaporodnak és az emberiség sacc-per-kábé 60 év alatt megduplázódik mostanában, Thanosnak sikerült egy 60 évre működő ideiglenes megoldást találnia. Sok év gondolkodással, mindenhatóként, iszonyat szenvedés és pusztítás árán talált egy megoldást, ami pont nem ér semmit.

Miért? Miért kellett ilyen ostoba megoldást találni? Azért, mert öldöklésből, pusztításból lehet filmet csinálni. Más oka nincs, kizárólag ezért nem fordított sem Thanos sem a film készítői egy percet sem arra, hogy végiggondolják az egészet, mert valami nagy öldöklést akartak megfilmesíteni.

 

[1] https://www.reddit.com/r/sto/comments/53qme5/theoretical_population_of_the_jenolan_dyson_sphere/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9917973178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.08. 10:50:48

A cikk szerzője eljutott arra az érdekes felismerésre, hogy hálivúd kedvence a megsemmisítés.

Hogy magyar nyelven érzékeltessük és kapcsolatot teremtsünk hálivúd urai és a programja között, akkor tovább kell lépni, meg kell vizsgálni magyarul, azaz:
Az a SeMiTák SeMmíTenek.
Ez a nyelvi kapcsolat persze minden finnugrisztikusnak meredek, mert nem fér bele a fejébe, de hát a magyar nyelv ilyen, a szógyökökre épül.
S minden hálivúdi produkció mögött a semmités van, véletlenül sem a jáfeti javítás, vagy a kámoni kimentés.

arthurthedent 2022.11.08. 11:13:41

@gigabursch: "Ez a nyelvi kapcsolat persze minden finnugrisztikusnak meredek, mert nem fér bele a fejébe, de hát a magyar nyelv ilyen, a szógyökökre épül."

Mindig elborzasztott, amikor olyan emberekkel találkoztam, akik találtak két hasonló szót aztán hatalmas nagy ívben kezdtek el vad következtetéseket levonni. A "semita" nem magyar származázású, a "semmi", pedig a sem + mi összetételből származik.

arthurthedent 2022.11.08. 11:15:19

@gigabursch: "A cikk szerzője eljutott arra az érdekes felismerésre, hogy hálivúd kedvence a megsemmisítés."

Ennyit gondoltál megérteni az egészből? :D Szerintem még erőltesd magad egy picit.

GyMasa 2022.11.08. 17:46:49

Ez engem is nagyon felbosszantott a filmmel kapcsolatban, és én egy kicsit tovább is gondoltam:
- Eleve, ez a populáció felezés ha a teljes értelmetlesége ellenére megcsinálja is, csak egy idöszakos megoldás, mert kb 2-3 generáción belül ismét ugyanez lesz a probléma, tehát nem megoldotta a csettintéssel a problémát, hanem elodázta.
- Azzal, hogy teljesen véletlenszerüen irtotta ki a népesege felét, azt kockáztatta, hogy a népesség életképtelenebb fele éli túl a csettintést, ami ismétcsak sub-optimális megoldás..
- Végül, amin a legjobban felbosszantottam magam az az, hogy Thanos VALAHONNAN elindult ezzel az agyrémével, és az senkinek nem tünt fel, és egy egész galaxis tétlenül nézte, ahogy sereget épít, amit senki nem tud legyözni. Senki meg sem próbálta megállítani, nem kötöttek szövetséget, csak álltak, és hagyták, hogy kiírtsa random bolygók lekosságának a felét...Ja, persze!

arthurthedent 2022.11.08. 18:04:12

@GyMasa: "- Eleve, ez a populáció felezés ha a teljes értelmetlesége ellenére megcsinálja is, csak egy idöszakos megoldás, mert kb 2-3 generáción belül ismét ugyanez lesz a probléma, tehát nem megoldotta a csettintéssel a problémát, hanem elodázta."

Ezt én is írtam. A google szerint a föld lakossága 61 év alatt duplázódott meg, ami cirka 3 generáció.

"és az senkinek nem tünt fel"

És senki sem mondta el neki ezt a középiskolás matekot, hogy ugye a dupázódás konstans időszakonként megtörténik. :(

IdomitottFoka 2022.11.09. 13:35:00

Nem értem miért van ez számon kérve, ez egy gyerekeknek való szereplők gyerekeknek való sztorija nem gyerekkompatibilis megvalósítással.

GyMasa 2022.11.09. 15:07:03

@IdomitottFoka:
Attól még, hogy egy mese, nem kellene hazugságokat/nyilvánvaló baromságokat állítani benne...

arthurthedent 2022.11.09. 15:14:03

@IdomitottFoka: Szóval a forgatókönyvíró nem ostoba és tájékozatlan, hanemdirekt hazudik, mert a nézők úgysem értik. Mivel gondoltad alátámasztani ezt az állításod? Mivel gondoltad bizonyítani, hogy a gyerekek nem értik a "miért nem a világegyetemet növelted kétszeresére" érvet?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.11.09. 19:16:16

Thanos ott baxta el, hogy megölte John Wicket meg a kutyáját!

IdomitottFoka 2022.11.11. 14:05:58

@arthurthedent: mert közbe a gyártó a valóságra is reflektálni akart, abban meg nincs élettérduplázó. amúgy minden szar filmhez lesz majd poszt?
süti beállítások módosítása