wagmg

wagmg

Még egy jó sorozat: Időminisztérium

2022. október 30. - arthurthedent

Esküszöm nem vagyok rajongója az egzotikus nyelveknek, kimondottan nem szeretem, ha egy sorozat nem angolul van. Most mégis itt van még egy jó sorozat, ez meg spanyol. Spanyolul beszélő, feliratos sorozat, meg sem nézném, csakhogy nagyon jó. Nagyon bejött, vagy háromszor láttam már!

Az "Időminisztérium" című sorozatot néha angol címmel emlegetik, úgy mint "Ministry of Time", de igazából csak spanyol nyelvű változata van, tudomásom szerint soha nem szinkronizálták angolra, úgyhogy "El Ministerio del Tiempo". Négy évadot élt meg eddig, elég rendszertelenül jelentek meg az évadok. Mindenki az ötödik évadot várja, de még nincs hír róla, hogy mikor is jön ki, ha kijön egyáltalán.

Ha jól értem ez valami rajongói előzetes, jópofa, epic tréler, azaz hősies utánfutó :)...

Időutazásos sci-fi. A történet szerint spanyolországban van egy titkos minisztérium, aminek évszázadok óta az a feladata, hogy a történelmet védje, megőrizze a megtörtént dolgokat, hogy azokon senki se változtathasson. Időügynököket alkalmaz, akik az időkapukon keresztül jönnek-mennek és beavatkoznak, ahol kell. Egyszer az egyik, másszor a másik században van küldetésük. 

Lenyűgöző, hogy milyen történeteket, milyen kalandokat láthatunk! Az egyik epizód humoros, meg kell szakadni, ahogy az időminisztérium burokratái komótosan, kávézgatás közben igazgatják az évszázadokat, ahogyan az időutazás elképesztő kalandja találkozik a titkárnős, nyakkendős, aktatologatással. Van egy epizód, amikor egy látogató elől az időminisztérium valós természetét titkolva megpróbálnak sima minisztériumnak mutatkozni. Na, az fetrengős, sírva-röhögős.

Más epizód izgalmas kalandfilm, némelyik többrészes simán eléri az önálló mozifilm kategóriát is. Ha a moziba beülve találkoztam volna egy-egy ilyen jobban sikerült kalandos dupla epizóddal, egyáltalán nem csalódtam volna, megérte volna beülni rájuk. Azok a részek, mikor valami páncélos király átveszi a minisztérium felett az uralmat és kisiklatja a történelmet például ilyen, kimondottak jól felépített kalandfilm.

Aztán vannak kimondottan drámai, elgondolkodtató részek. Az ügynökök némelyike ebből, mások abból az évszázadból származik, sokszor tragikus sorsuk elől menekülve válnak a minisztérium alkalmazottaivá. Előbb utóbb mindegyikük szembesül az elmúlással, a szeretteik, családtagjaik, esetleg a saját sírjuk előtt állva lemantálva azon, hogy az egyén megmentése érdekében kockára lehet -e tenni a történelmet, a tömegek életét.

Mert történelem van itt bőven. Vitorlások csatája, keresztes vitézek, a hetvenes évek nosztalgiája, fasiszta diktatúra, rabszolgaság, inkvizíció... A minisztérium büféjében egy 19. századi volt történész, egy volt zsaru a hetvenes évekből és a spanyol inkvizíció ex-inkvizítora kávézgat... A sorozat alapgondolata nagyszerű lehetőségeket teremt és a készítők bizony nem hagyják ki őket.

Kitűnő, változatos, izgalmas történetek, nagyszerű színészi játék, változatos, látványos, sorozat, csak ajánlani tudom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4817966170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása