wagmg

wagmg

A kínai gazdaság mérete

2023. július 31. - arthurthedent

Okés, megy a hiszti, a kínai gazdaság nagy, egyre nagyobb, a közgazdászok a fejüket fogják, a politikusok hüledeznek. Ki kéne nyalintanunk a kínaiak senekét, merthogy nagyok, nekik van igazuk, mert nagyok, őket kellene utánoznunk, mert nagyok, hű, meg há. 2030-ra lehet, hogy akkora lesz a kínai gazdaság mint az USA gazdasága... Azta!

Álljunk meg egy szóra! Gondolkodjunk csak! Kínában jelenleg cirka 1,412 milliárd ember él. Az USA lakossága cirka 332 millió. Azaz kína lakosság számát tekintve cirka 4.25-ször nagyobb. 425%...

Ha a kínaiak egálba lennének az USA gazdaságával, akkor cirka négy és félszer akkora lenne a gazdaságuk, mint az USA gazdasága. Ha ugyanannyi serpenyőt, fagyit, kocsit gyártanának mint az USA, akkor a kínai pógároknak kevesebb mint negyed annyi serpenyő, fagyi, kocsi jutna, mint az USA pógároknak.

Akkor most tényleg azon hüledezünk, hogy valamikor majd a jövőben egy négy és félszer akkora oszág mint az USA annyi dolgot fog termelni, mint az USA?! Ennek meg mi értelme van akkor?

Ja, igen, a hadsereg. Ha ugyanannyi lesz a termelésük, akkor ugyanannyit tudnak a hadseregre fordítani és akkor egálba lesznek amerikával. Tehát 2030-ra Kína egálba kerül amerikával, és akkor... ó, várjunk csak!

Nem lesznek egálba, mert egyrészt ugye az USA vagy nyolcvan éve fegyverkezik. Még ha ugyanolyan sebességgel fejlesztik is a hadsereget az USA tele van több évtizedes hadianyaggal, fegyverkezési tapasztalattal, technológiával. A hadihajók, a vadászgépek, a tankok, a rakétarendszerek hosszú távra szolgálnak, tehát kína akkor fogja utolérni amerikát fegyverrendszerekben, ha évtizdeken keresztül többet költ katonai fejlesztésekre, mint az USA.

Amit nem fog. Merthogy a négyszer akkora lakosság addigra hatszor annyi lesz, Kína pedig elkeseredetten fogja megpróbálni élelmezni és ellátni őket. 

Jól hangzik ez az "utoléri a gazdaság méretében amerikát"  dolog, csak nem jelent semmit. Nincs kihúzva egy vonal a homokban, hogy aki odaér az nyer. Az meg, hogy egy négyszer nagyobb ország gazdasága méretében utoléri a kisebbet nem győzelem, hanem hatalmas lemaradás.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5218182909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.31. 22:43:34

A világpiacot qrvára nem érdekli, hány ember él Kínában, hány ember állítja elő az exportcikkeket. Nem az egy főjre eső GDP, export vagy akármi érdekli, hanem az exportalt árutömeg. Ez hatarozza meg Kína gazdasági és részben politikai súlyát.

"kína akkor fogja utolérni amerikát fegyverrendszerekben, ha évtizdeken keresztül többet költ katonai fejlesztésekre, mint az USA."

És valószínűleg többet is költ, ui. az USA katonai költségvetésében komoly súlyt képvisel a haderő fenntartása és működtetése egy rakás országban.

Ezzel szemben Kína nem tart fenn támaszpontokat a határain túl, nem vív háborúkat, és valószínűleg a hadsereg fenntartasa (pl. élelmezése) is olcsóbb fajlagosan.

Sok fejlesztésre költenie is kevesebbet kell, hiszen pl. a globalizáció keretében sok fejlett technikához jutott hozzá, na meg sok kínai tanul nyugati egyetemeken.

arthurthedent 2023.08.01. 06:28:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A világpiacot qrvára nem érdekli, hány ember él Kínában"

A világpiac nem ember, hogy bármi érdekelje.

"hanem az exportalt árutömeg. Ez hatarozza meg Kína gazdasági és részben politikai súlyát."

Az exportált árutömeg meg attól függ, hogy mennyit termelnek és abból mennyire van szükségük otthon.

"Sok fejlesztésre költenie is kevesebbet kell, hiszen pl. a globalizáció keretében sok fejlett technikához jutott hozzá, na meg sok kínai tanul nyugati egyetemeken."

Mindettől függetlenül ostobaság azt gondolni, hogy két ország paritásban van, mert az egyikben ugyan ötször annyi lakossal, de majdnem ugyanannyi a GDP.

arthurthedent 2023.08.01. 06:41:41

Mondok egy példát, talán érthetőbbé teszi az álláspontomat: Finnország és Banglades GDP-je majdnem teljesen megegyezik. Finnország cirga 4-5 milliós lakosságával szemben Banglades 160 milliós lakossággal rendelkezik. Akkor most Banglades milyen értelemben érte utol Finnországot? Milyen értelemben van paritásban a két ország?

Vagy mondjuk Nigéria és Hong Kong? Milyen értelemben lehetne Nigéria kicsit erősebb Hong Kongnál? Kicsit több a GDP-je, akkor most számít?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 08:45:21

@arthurthedent:

"A világpiac nem ember, hogy bármi érdekelje."

Ezen most besírtam. Tudsz még lejjebb is?

"... és abból mennyire van szükségük otthon."

Diktatúrákban amennyit a hatalom enged otthon elfogyasztani. Nagy különbség.

"ostobaság azt gondolni, hogy két ország paritásban van, mert az egyikben ugyan ötször annyi lakossal, de majdnem ugyanannyi a GDP"

Paritásban milyen téren? Külgazdasági és katonai téren ettől még lehetnek paritasban.

Artúr, már mások és többször is mondták neked, hogy túlontúl egyszerűen, egyoldalúan látod a dolgokat. Az, hogy mindig rá lehet mondani valamire, hogy ez azért komplexebb, nem jelenti azt, hogy tényleg nem komplexebb annál a leegyszerűsítő, egysíkú látásmódnál, amit te bemutatsz.

Tudod, olyan ez, mint hogy attól, hogy üldözési mániád van, még lehet, hogy tényleg üldöznek. :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 08:54:56

@arthurthedent:

"Finnország és Banglades GDP-je majdnem teljesen megegyezik..."

Drága Artúrom, ki beszélt itt GDP-ről? Csak te. Most meg szalmabábozol, nagy okosan, példával is alátámasztva megcáfolod azt, amit nem is írtam.

Én exportált árutömegről beszéltem. Persze nem mindegy, hogy lótrágyát vagy űrtechnikát exportál valaki azonos értékben, de ezt talán még neked sem kell külön elmagyarázni. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 09:43:45

Egyébként Kínára ma már az sem jellemző, hogy amennyit a hatalom enged elfogyasztani. Sokáig így volt, ez is elősegítette a gazdaság bővülését, de egy ideje a hatalom a belső fogyasztást is felpörgeti, mert ez is segíti, bővíti a gazdaságot, és munkát ad a növekvő városi tömegeknek. Na meg kell egy minél szélesebb középosztály, mert high-tech cuccok termelésére nem alkalmas a rabszolgamunkás.

arthurthedent 2023.08.01. 10:18:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Artúr, már mások és többször is mondták neked, hogy túlontúl egyszerűen, egyoldalúan látod a dolgokat. Az, hogy mindig rá lehet mondani valamire, hogy ez azért komplexebb, nem jelenti azt, hogy tényleg nem komplexebb annál a leegyszerűsítő, egysíkú látásmódnál, amit te bemutatsz."

(1) Ja, egy három bekezdéses laikusoknak szóló szórakoztató blogban nem fejtem ki Kína és a világgazdaság minden egyes aspektusát. Jéé, lehet csodálkozni, meg odagyűlni, trollkodni, hogy "ugyan tényleg nem tudok cáfolni semmit, de ez azért ennél bonyolultabb". Ezért kár volt a trollkodást gyakorolnod éveken át!

(2) Az eredeti mondás, amit bíráltam az volt, hogy Kína utoléri az US-t, mert akkora lesz a GDP-je. Erre írtam, hogy ennél azért bonyolultabb, mert Kína addigra vagy ötször akkora lesz és így a GDP azonos mértéke szinte semmit sem jelent. Namost erre jössz, hogy én túl egyszerűen látom a dolgokat? Logika b+?

(3) Végig azt bizonygatod, hogy "ennél azért ez bonyolultabb". Akkor bazzeg EGYETÉRTESZ velem abban, hogy PUSZTÁN az azonos GDP adat KURVÁRA nem olyan márföldkő, amin szét kéne aggódnunk magukat!

Tudod, hogy hívják azokat, akik alapjában véve egyetértenek az állításoddal, de mégis erőlködnek, hogy ellentmondjanak? Ostoba troll, úgy hívják őket.

arthurthedent 2023.08.01. 10:26:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egyébként Kínára ma már "

Tudod, hogy a youtube-on hogy szokás kifigurázni a trollkokat. Úgy, hogy minden hozzászólásuk úgy kezdődik, hogy "well, actually..." :D

"Én exportált árutömegről beszéltem. Persze nem mindegy, hogy lótrágyát vagy űrtechnikát exportál valaki azonos értékben, de ezt talán még neked sem kell külön elmagyarázni. :)"

Most már eljutottál oda, hogy magaddal vitatkozol, magaddal trollkodsz. Mondjuk végig azt csináltad:

Én: Pusztán a GDP nem jelent mindent, Kína nagyobb, jóhogy magas a GDP.
Te: Nem is igaz, mert az exportált áru mennyisége is számít.
Te: Nem is igaz, mert az exportált áru minősége is számít.

"Én exportált árutömegről beszéltem. Persze nem mindegy, hogy lótrágyát vagy űrtechnikát exportál valaki azonos értékben, de ezt talán még neked sem kell külön elmagyarázni. :)"

Na, az egyik országban nagyobb a GDP, de egy főre ötöd annyi mint a másikban. Akkor melyik exportál több űrtechnológiát és melyik exportál több lótrágyát? Megint nekem adtál igazat, miközben ezerrel trollkodsz velem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 10:35:53

@arthurthedent:

"egyik országban nagyobb a GDP, de egy főre ötöd annyi mint a másikban. Akkor melyik exportál több űrtechnológiát és melyik exportál több lótrágyát?"

A kettőnek kevés köze van egymáshoz. Politikai döntés kérdése.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 10:37:42

@arthurthedent:

"Az eredeti mondás, amit bíráltam az volt, hogy Kína utoléri az US-t, mert akkora lesz a GDP-je..."

Én veled vitatkozom, nem az "eredeti mondással".

atomic power 1986DucaDuca 2023.08.01. 14:28:30

"2030-ra lehet, hogy akkora lesz a kínai gazdaság mint az USA gazdasága..."

Vásárlóerő-paritáson vizsgálva a Nemzetközi Valutalap már Kínát rangsorolja első helyre, mint a világ legerősebb gazdasági hatalmát.

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.PP.CD?locations=CN-US

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 19:12:18

Egy hasonlat annak érzékeltetésére, hogy GDP per capita nem minden: a puszta tömeg (exportált árumennyiség) a lényeg.

A Nap belsejének sűrűsége a vízének a 150-szerese, mégis egy m3 ottani térfogatban 276.5W teljesítménnyel termelődik az energia. Egy fatüzelésű kandalló ennek min. a 30-40-szeresét tudja, de inkább a 100-szorosát.

Még sokkal rosszabb a Nap helyzete, ha a teljes térfogatára nézzük a köbméterenkénti energiatermelést.

Talán megérted a hasonlatot.

arthurthedent 2023.08.01. 21:13:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy hasonlat annak érzékeltetésére, hogy GDP per capita nem minden"

Soha nem mondtam, hogy "a GDP per capita minden". Azt mondtam, hogy a GDP nem minden. Elég egyszerű szerintem felfogni.

"a puszta tömeg (exportált árumennyiség) a lényeg"

Nincs olyan, hogy "a lényeg". Only a Sith deals in absolutes... :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 21:26:29

@arthurthedent:

"Soha nem mondtam, hogy "a GDP per capita minden". Azt mondtam, hogy a GDP nem minden."

Szó szerint valóban nem. :D

"Na, az egyik országban nagyobb a GDP, de egy főre ötöd annyi mint a másikban. Akkor melyik exportál több űrtechnológiát és melyik exportál több lótrágyát? Megint nekem adtál igazat, miközben ezerrel trollkodsz velem."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.01. 21:39:57

@arthurthedent:

"Only a Sith deals in absolutes... :D"

Egy betűt nem olvastam, egy percet nem néztem a Star Warsból.

Bár lehet, hogy több Dosztojevszkijt, Thomas Mannt vagy O'Henryt olvastam, mint te Star Warst.

arthurthedent 2023.08.01. 21:40:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szó szerint valóban nem. :D"

Nem is utaltam rá. A logika az volt, hogy hoztam egy példát arra, hogy nem a GDP abszolút értéke a lényeg. Ez a példa a GDP per capita volt, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy a GDP per capita "minden" lenne.

Egyszerűen azt mondtam, hogy van amiben a GDP per capita fontosabb, mint a GDP abszolút értéke.

- A csigák a legerősebb állatok.
- A macskák erősebbek.
- Azt mondtad, hogy a macskák a legerősebb állatok. :)

arthurthedent 2023.08.01. 21:44:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Bár lehet, hogy több Dosztojevszkijt, Thomas Mannt vagy O'Henryt olvastam, mint te Star Warst."

Soha nem olvastam egyetlen Star Wars könyvet sem. Az idézet egy közismert szállóige valami Star Wars filmből, nem is biztos, hogy láttam a filmet. Nem azért írtam ide, hogy bizonyítsam a műveltségemet, hanem azért, mert pont ide illik.

A lényeg, hogy azzal vádoltál túl egyszerűen látom a dolgokat. Most viszont keresel egy valamiféle mérőszámot, ami a "lényeg", ami a végső választ adja arra, hogy összehasonlítsuk két ország erejét, képességeit. Szerintem ilyen mérőszám nem létezik, bűnös dolog egyetlen dologra leegyszerűsíteni az országokat. Erre volt szerintem találó ez a Sith dolog, elég elmés megjegyzés annak ellenére, hogy persze a Star Wars nem Thomas Mann. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.02. 00:28:52

@arthurthedent:

Gazdasági-katonai hatalomról volt szó. A katonai kicsit mas tészta, lásd Észak-Koreát, de a gazdaságiban sem a GDP, sem az általad később felhozott GDP per capita nem sokat számít. Ebben akkor egyetértünk. Erre írtam, hogy e téren a lényeg az export. Hadd ne részletezzem, hogy ezt kehet finomítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.02. 00:30:33

@arthurthedent:

"Az idézet egy közismert szállóige"

Safranek, maga gúnyolódik velem?!

arthurthedent 2023.08.02. 06:19:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Hadd ne részletezzem, hogy ezt kehet finomítani."

Értjük. Ha én írok valamit, akkor "ez azért ennél bonyolultabb" meg "lehet finomítani", ha te írod, akkor "nemá". :D

fkv.119 2024.01.14. 03:18:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A sárgák leginkább enni szeretnének, nem háborúzni. Ami nem meglep, mi se a NATO támadást akartuk feltartóztatni a muszkák védelmében (felőlünk akár ott dögölhettek volna), hane walkmant meg számítógépet. És tv adást hétfőn. Meg varjúdombi mesék és nu pagagyí helyett he-mant és transformerst.
süti beállítások módosítása