wagmg

wagmg

Láva a Star Wars világban

2023. július 22. - arthurthedent

Egy dolog, ami rendszeresen eszembe jut és amin rendszeresen kiakadok.

Ott van a Star Wars film, amiben a két arc a lávabolygón küzdenek egymással. Mindenütt láva, folyik rendesen, hatalmas lávatenger, folyam, csobog, ömlik.

lava.jpg

Mekkora égés lenne már?

De úgy tűnik, hogy mivel a szereplők konkrétan nem érnek hozzá a lávához nem lesz semmi bajuk. Meg sem kottyan nekik! Nem is érzik! Pedig a levegő körülöttük nyilván több száz fokos, már magától a sugárzó hőtől simán lángra kellene lobbanjanak.

De most komolyan, mennyire néznek hülyének a film készítői? Hogyan lehet ennyire gyerekes dolgot művelni? Ezek az emberek azt hiszik, hogy mi soha nem grilleztünk, nem sütöttünk szalonnát?

Olyan az egész, mintha a Kengyelfutó Gyalogkakukkot néznénk, ezt akarják eladni nekünk? Kiknek csinálják ezeket a filmeket?

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6218175571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 09:41:54

Te most komolyan egy fantasy-n kéred számon a fizikát?

Ha már benyelted a fénykardot, ami több szempontból is fizikai lehetetlenség, ha már benyelted, hogy fénynél gyorsabb űrhajókat beszélni sem tudó lények vezetnek, akkor mit akadsz fenn a láván?

Ráadásul a lávára lehet fizikai magyarázat, amennyiben a szereplők ruhájának az infravörös tartományban 1 a reflexivitása. Vagy egy láthatatlan erőtér téríti el a töltés nélküli fotonokat (ha-ha!).

A Star Wars mese nagyra nőtt gyerekeknek. A fizikát számon kérni rajta annyi, mint fennakadni a gyerekmesék hétfejű sárkányán vagy a királyfivá változó békán.

arthurthedent 2023.07.22. 13:50:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ráadásul a lávára lehet fizikai magyarázat, amennyiben a szereplők ruhájának az infravörös tartományban 1 a reflexivitása. "

A levegő körülöttük több száz fokos. Mindegy milyen a ruhájuk.

És igen, zavar, ha a történet írója a minimális erőfeszítést sem teszi, hogy egy élvezhető történetet adjon, hanem a semmiből rángat elő dolgokat hülyének nézve engem. Kardoznak, kardoznak, egyszer csak azt mondja az egyik: add fel, én vagyok magasabban, enyém a "higher ground".

Hirtelen kiderül, hogy aki magasabban van az nyert, az legyőzhetetlen, egy törvényszerűség, amiről soha nem volt szó, amiről nem beszélt Yoda, amit senki sem említett, ami sem előtte sem utána soha nem kap szerepet. Ennek ellenére, hogy a fénykardozást ilyen egyszerűen meg lehet nyerni soha nem volt Jedi lovag, aki erre törekedett volna, aki ezt kihasználta volna. A lávategngert túléljük, de ha egy méterrel magasabban vagy, akkor legyőzhetetlen vagy, de ez senkit sem érdekel, mert csak egyszer kap szerepet egy adott harcban.

Annyira lusta és igénytelen volt a forgatókönyvíró, hogy beleírt egy ilyen marhaságot, megvonta a vállát és továbbment. A lávatenger jól néz ki, beleírjuk, idiótáknak jó lesz. Tanulják meg, hogy ne azonosuljanak a szereplőkkel, ne éljék már bele magukat, ezentúl az van, ami éppen eszünkbe jut.

arthurthedent 2023.07.22. 13:55:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A Star Wars mese nagyra nőtt gyerekeknek. "

A mesének komoly és szigorú szabályai vannak. Ha nem tartják be őket a mesélők, akkor a gyerekek tiltakoznak. A Kengyelfutó Gyalogkakukknak is komoly szabályaik vannak, azért élvezzük, mert az ottani világ ottani szabályai érvényesülnek. Ha egy forgatókönyv felrúgja a szabályokat, ha semmibe veszi őket, akkor lehetetlenné teszi, hogy élvezzük a filmet.

arthurthedent 2023.07.22. 14:24:08

Másképp fogalmazva:

Előfordulhat, hogy téged nem érdekel, hogy egy filmben mi történik. Nem érdekel, a történet, nem érdekelnek a szereplők, nem érdekel, hogy mi történik és nem érdekel, hogy miért. Amolyan videoklip, színes képek, létványos színek, villodzó fények, a többi nem érdekel. Akkor mindegy a lávatenger, de akkor nem filmként nézed, hanem csak amolyan vizuális demónak.

Ha érdekelnek a szereplők, ha érdekel a történet, ha érdekel, hogy mi történik, hogy mit tesznek a szereplők, akkor elvársz valamilyen belső koherenciát. Ha a jedi az egyik pillanatban egy apró tárgyat is alig bír megmozgatni, a következő jelenetben meg hegyeket mozdít el, akkor elvárod, hogy ez valahogy meg legyen magyarázva, valahogy nyilvánvaló legyen, hogy tudd, hogy miért van.

Ha a főhős évtizedekre magára hagyja rabszolgának a saját anyját, akkor elvárod, hogy legyen erre magyarázat. Ha egy királynő szexel egy fióval, akit hat éves kora óta ismer, akkor elvárod, hogy ez valahogy meg legyen magyarázva.

Ha az egyik pillanatban az erő valamiféle misztikus, ősi energiamező, a másik pillanatban meg csak valami egysejtűen okozzák, akkor elvárod, hogy ez valahogy tisztázva legyen.

Ha a főhős csatlakozik a sötét oldalhoz, hogy megmentse a feleségét, aztán egy fél órán belül meghal a felesége, akkor felmerül benned a kérdés, hogy akkor most miért nem lépett le, miért nem hagyta ott az erő sötét oldalát.

És ha hülyének néznek és csak úgy a seggükből rángatják elő ezeket azért, hogy a film hátralévő része megtörténhessen, akkor elmegy a kedved az egésztől. Nem a fizikát kérem számon, hanem a belső koherenciát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 16:27:43

Előrebocsájtom, hogy a fantasy az a műfaj, amelyet nem nézek, nem olvasok. Egy percet ha láttam olyanokból, mint a Star Wars vagy a Gyűrűk ura - Tolkien ide vagy oda.

Ismétlem, egy mesénél sem kérdezed, hogyan változik a béka királyfivá, hogyan működik a hétmérföldes csizma és hasonlók. A mese világában ezeket el kell hinni.

A Star Wars és tsai esetében az vezethet félre, higy gyakran sci-finek nevezik, holott semmi köze hozzá: attól, hogy a királyfi nem szélsebes paripan, hanem űrhajón utazik, még mese marad, újabb szóval fantasy.

És még egyszer: Ha már az elején elfogadtad a fénykardot, ami abszolút fizikai lehetetlenség, onnantól miért várod, hogy egyebekben legalább távolról köszönő viszonyban legyen a fizikával?

Ahigy a meséknék nem akadsz fenn a lehetetlen dolgokon, a Star Warsnál sem kell. A forró levegővel se törődj, láthatatlan erőtér védi őket, amelyen belül a láva forró gázai helyett hűs erdei levegőt szívnak be. Vagy akármi. :)

Ha már azt nem érzed anakronisztikusnak, hogy a miénknél évezredekkel fejlettebb technikát használó lények primitív törzsi társadalmi rendszerben élnek, és egész életüket a háborúzás meg a párbajozás tölti ki. (Most ne gyere az aktuálpolitikával.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 16:39:39

@arthurthedent:

"Ha érdekelnek a szereplők, ha érdekel a történet, ha érdekel, hogy mi történik, hogy mit tesznek a szereplők, akkor elvársz valamilyen belső koherenciát."

Túl nagyok az elvárásaid!

A Star Wars köré valóságos univerzum épült, valószínűleg több szerzővel (nézd csak meg, pl. hány száz Star Wars regényt írtak, keress rá egy torrentoldalon), ezek bizonyára nem ülnek rendszeresen össze egyeztetni.

"Ha az egyik pillanatban az erő valamiféle misztikus, ősi energiamező, a másik pillanatban meg csak valami egysejtűen okozzák, akkor elvárod, hogy ez valahogy tisztázva legyen."

Vedd úgy, hogy ez olyan, mint a hullám-részecske dualizmus. :DDD

arthurthedent 2023.07.22. 16:39:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ismétlem, egy mesénél sem kérdezed, hogyan változik a béka királyfivá, hogyan működik a hétmérföldes csizma és hasonlók. A mese világában ezeket el kell hinni."

Igen, a mese világában nem. De ha a mee világában a nyúl viszi a puskát, akkor elakadsz és megkérdezed, hogy miféle mese ez már?

Ha az öreg király alamizsnát kér a szegény legénytől, furfangos diák hátba szúrja az öreg anyókát vagy a gonosz mostoha nagylelkűen és szeretettel gondozza a mostohalányát, akkor elgondolkodsz, hogy ugyan már, milyen mese ez, ki írta és miért. Merthogy a mesének is vannak szabályai, meg a Star Warsnak is. A Star Warsnak például az volt a szabálya, hogy a fizika ismert törvényei ott is érvényesek.

"És még egyszer: Ha már az elején elfogadtad a fénykardot, ami abszolút fizikai lehetetlenség, onnantól miért várod, hogy egyebekben legalább távolról köszönő viszonyban legyen a fizikával?"

A fénykard mondjuk nem fizikai lehetetlenség, csak nyilván nem fényből van.

"A forró levegővel se törődj, láthatatlan erőtér védi őket, amelyen belül a láva forró gázai helyett hűs erdei levegőt szívnak be. Vagy akármi. :)"

Okés, akkor miért égett szénné a csávó a végén? Miért nem védi meg az erőtér őket a fénykardtól? Miért nem viselik ezt az erőterek soha máskor, amikor szükségük lenne rá?

"Ha már azt nem érzed anakronisztikusnak, hogy a miénknél évezredekkel fejlettebb technikát használó lények primitív törzsi társadalmi rendszerben élnek, és egész életüket a háborúzás meg a párbajozás tölti ki. (Most ne gyere az aktuálpolitikával.)"

Miért lennének több ezer évvel fejlettebbek? Még mobiltelefonjuk sincs. :-o

arthurthedent 2023.07.22. 16:42:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Túl nagyok az elvárásaid!

A Star Wars köré valóságos univerzum épült, valószínűleg több szerzővel (nézd csak meg, pl. hány száz Star Wars regényt írtak, keress rá egy torrentoldalon), ezek bizonyára nem ülnek rendszeresen össze egyeztetni."

Tényleg? De most tényleg, sok Star Wars könyvet írtak? És hány ezer youtube video van, ami arról szól, amiről én írtam, hogy milyen sz@rok lettek a mostani filmek és mennyire idegesítő, hogy hülyének nézik az embert.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 16:52:38

@arthurthedent:

"Ha az egyik pillanatban az erő valamiféle misztikus, ősi energiamező, a másik pillanatban meg csak valami egysejtűen okozzák, akkor elvárod, hogy ez valahogy tisztázva legyen."

Akkor én most tisztázom: az Erő egy ősi energiamező, és azon őseredeti (primordial) egysejtűek életenergiája tartja fenn, amelyeket az ősrobbanás előtti univerzum hihetetlenül fejlett, ám az univerzumuk pusztulásával maguk is pusztulasra ítélt értelmes lényei hoztak létre azért, hogy a mostani univerzumban gyorsabban alakuljon ki a fejlett, értelmes élet. (Kicsit loptam Stanisław Lemtől.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 16:53:37

@arthurthedent:

"És hány ezer youtube video van, ami arról szól, amiről én írtam, hogy milyen sz@rok lettek a mostani filmek és mennyire idegesítő, hogy hülyének nézik az embert."

Egyről beszélünk. :)

gigabursch 2023.07.22. 18:46:07

Az Atomcsill csatorna vezetőjével beszlgettem egyszer Dávid Gyulával.

A népmesék és a fizika kapcsolatáról.
Fel is hoztam neki a szokásos táltosi problémát, amikor a parazsat (na, az meg mi is lehet valójában?) evő kiscsikó megkérdezi a gazdáját:
- Milyen gyorsan akarsz repülni kis gazdám? Mint a szél (Newtoni fizika)? Mint a villám (Esinsteini fizika) vagy mint a gondolat (Ez még ismeretlen, de ugyanezt pedzegette Herbert és Asimov is)?

Szóval nincs is ezzel semmi gond, mindent még nem ismerünk. A régi plébánpsunk nagyon frappánsan csak annyit mondott, amit ma a modern tudomány sötét vagy inkább ismeretlen anyagnak tart, az nem más mint az angyali üdvözlet. Hááát..., akárki nem hallhatja meg és meg is kell hozzá erősödni, hogy érthető és befogadható legyen.

Amúgy én pontsan ezért szeretem a sci-fik egy jó hányadát, mert merik megb@xni a jelenleg ismert tudományt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 19:25:03

@arthurthedent:

"azért élvezzük, mert az ottani világ ottani szabályai érvényesülnek."

Én is szoktam mondogatni, hogy nem kell fennakadni azon, ha egy könyvben vagy filmben - jellemzően misztikus történetekben - mások a szabályok, törvények. És igazad van abban, hogy nem az a gond, ha ezek eltérnek az általunk ismertektől, hanem az, ha nem konzisztensek.

Mivel nem néztem a Star Warst, a történet következetlenségeit sem ismerhetem. Ezért reagáltam csak a fizikai felvetéseidre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 20:07:12

@gigabursch:

"pontsan ezért szeretem a sci-fik egy jó hányadát, mert merik megb@xni a jelenleg ismert tudományt."

Én itt különbséget tennék. Lehet szájba b@ßni a tudományt, de csak ésszel. Ha még nem ismered, úgy nagyon erősen ajánlom elolvasásra Kip Thorne The Science of Interstellar c. könyvét. Az Interstellarban előforduló dolgokat a tudomány szempontjából három csoportba sorolja: truth, educated guess és speculation.

De még a speculation sem állhat szöges ellentétben a tudomány által sokszorosan igazolt igazságokkal. Vagyis a spdculation is csak olyasmi lehet, amit a mai tudomány nem zár ki.

Pl. egyértelműen kizárható egy hard sci-fiből az, ami sérti a termodinamika 2. főtételét. Mesében lehet, sci-fiben nem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 20:15:02

Vagyis a speculation lehet olyasmi, amire a mai tudomány azt mondja, hogy "nem tudjuk". De olyan nem, ami egyértelműen ellentmond a megfigyelésekkel is igazolt igazságoknak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 20:27:48

Talán egyetlen kivétel az időutazás a múltba - a jövőbe utazás igazolt tény, hiszen mindannyian 1s/s sebességgel utazunk előre az időben.

Az ui., hogy a részecske szintű események időfüggetlenek, vagyis fordított irányban is lejátszódnak, messze nem jelenti azt, hogy ezek az időben visszafelé történnek. A kolbászkészítés során lejátszódó minden egyes atomi esemény lejátszódhat fordított irányban is, a kolbászból mégsem lesz soha disznó. Lásd lehetséges mikroállapotok.

arthurthedent 2023.07.22. 21:15:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mivel nem néztem a Star Warst, a történet következetlenségeit sem ismerhetem. Ezért reagáltam csak a fizikai felvetéseidre."

Az új Star Wars filmek teljesen nézhetetlenek. Egyszerűen fizikailag képtelen vagyok végignézni őket. Történet helyett valami olyan értelmetlen katyvasz van bennük, karakterek helyett olyan elmebeteg módon viselkedő szereplők vannak, hogy nem tudom megnézni őket, pedig többször próbáltam. És én szerettem az eredeti Star Wars-ot.

arthurthedent 2023.07.22. 21:21:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az ui., hogy a részecske szintű események időfüggetlenek, vagyis fordított irányban is lejátszódnak"

Azért ez ennél sokkal bonyolultabb ám! Te feltételezed, hogy a múlt és a jövő az egymás utáni állapotokat írja le, az állapotok, amik a múltban voltak megsemmisültek és az időutazás ezeknek a helyreállítását jelenti.

A block universe elmélet viszont azt mondja, hogy a múlt ugyanúgy létezik, mint a jelen. Elég bizarrnak tűnik, nehéz elképzelni, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy marhaság, de elég komoly érvek vannak mögötte.

"A kolbászkészítés során lejátszódó minden egyes atomi esemény lejátszódhat fordított irányban is, a kolbászból mégsem lesz soha disznó."

Ez is elég bizarr. Ha ténylegesen meg tudnád fordítani az összes elemi részecskét, akkor a kolbászból ténylegesen disznó lesz. Igen, ez is elég bizarr, ezt sem könnyű elképzelni, de e mögött is elég komoly érvek állnak.

Mondjuk nem állítom egyikről sem, hogy igaz, csak mondom, hogy komoly emberek állítják, hogy komoly esély van rá, hogy igaz.

arthurthedent 2023.07.22. 21:31:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Talán egyetlen kivétel az időutazás a múltba - a jövőbe utazás igazolt tény, hiszen mindannyian 1s/s sebességgel utazunk előre az időben."

Majdnem. Kicsit lassabban.

Gondolj bele mi lenne, ha egy gondolkodó lény majdnem fénysebességgel száguldana az űrben! Azt mondaná, hogy nagyon nagy energiabefektetéssel kissé le lehetne lassulni, de teljesen elképzelhetetlen, hogy vissza lehetne fordulni.

Azt mondaná, hogy a naprendszer már nem létezik, mert az már a múltban van, akárhogyan is, de nem lehetne visszarendezni a környezetet, hogy a naprendszer újra összeálljon. Ami mellett már elment, az már csak az emlékeiben létezne.

Tavábbá azt mondaná, hogy a téridő egyik iránya kitüntetett, mert az egy kitüntetett iránnyal rendelkezik. Abba az irányba nem lehet visszamenni, legfeljebb egy picit lelassulni vagy felgyorsulni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 23:20:55

@arthurthedent:

Én nem gondolkodom azon, létezik-e a múlt vagy sem. Az, hogy látunk valamit a múltban - pl. milliárd fényév távolságban lévő csillagot -, abból még nem következik, hogy az az állapot a fogalom bármilyen értelmében létezik még. Ezen a specrel vagy az áltrel sem változtat. De inkább azt mondom, hogy nem tudom. Ha még a tudósok sem értenek egyet, én mi alapján "tudhatnék" bármit is? Még azt sem tudom, mi mindent nem tudok... (unknown unknowns)

Egyszerűen csak arra a közismert tényre utaltam, hogy a kis entrópiájú rendszerek mikroállapotainak száma sokkal kisebb, mint a nagy entrópiájúaké.

A klasszikus tankönyvpéldával: Vajon mekkora az esélye annak, hogy egy legapróbb darabjaira szétszedett repülőgép alkatrészeit egy tornádó épp úgy rendezi el, hogy abból előálljon a működő repülőgép? És akkor egy disznó sokkal több atomból áll...

És akkor szót sem ejtettünk arról, hogy bár az elemi események visszafelé is történhetnek, de nem feltétlenül azonos valószínűséggel - erről vegyészek sokat tudnának mesélni.

"Ha ténylegesen meg tudnád fordítani az összes elemi részecskét, akkor a kolbászból ténylegesen disznó lesz."

Már ahhoz is év-kvintillíók kellenének, hogy a pohár vízben feloldott kockacukor molekulái spontán újra összeálljanak kockacukorrá. Hamarabb elbomlanak a protonok, már ha tényleg elbomlanak.

És akkor mekkora a kolbászból disznó valószínűsége? Ennél már valószínűbb és főleg gyorsabb az élet újbóli létrejötte, ily módon röpke 4 milliárd év alatt létrejön a coca. :)

Komolyan elgondolkodtató, hogy míg az oldott cukor molekulái soha nem állnak össze kockacukorrá, a coca létrejötte mennyivel valószínűbb - igaz, nem egymástól független, véletlen események során. Amiből egyrészt következik, hogy az egyes mikroállapotok valószínűsége közel sem azonos, másrészt pedig hogy a világunk törvényei szinte az élet kialakulására vannak hangolva.

arthurthedent 2023.07.22. 23:40:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én nem gondolkodom azon, létezik-e a múlt vagy sem. Az, hogy látunk valamit a múltban - pl. milliárd fényév távolságban lévő csillagot -, abból még nem következik, hogy az az állapot a fogalom bármilyen értelmében létezik még."

Ó, igen. Ez a gondolat engem is sokáig bántott. Csakhogy van vele egy baj. A milliárd fényév távolságban lévő dolgoknál ez elfogadható, logikusnak hangzik, de mi van, ha egy milliméterre van a dolog?

Ne feledd, hogy az elemi részecskék világában semmi sincs "ugyanott", minden csak valamekkora távolságra van. Az egyik elektron itt va, a másik meg ott, nincsenek messze, egy időben vannak, most mindkettő ott van. Csakhogy akkor különbözik a "közel van" és a "messze van" dolgok. Amik "közel vannak" azok léteznek, ami meg "messze van" az már nem létezik? Hol a határ? Amikor kölcsönhatásba lép két elektron, akkor mindkettő létezik még? Hogy hatnak egymásra, ha az egyik már nem létezik? Hogy lehet, hogy még létezik, amikor messze vanés mire a másik elektron tudomást szerez róla, akkor már a múltban van?

arthurthedent 2023.07.22. 23:43:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A klasszikus tankönyvpéldával: Vajon mekkora az esélye annak, hogy egy legapróbb darabjaira szétszedett repülőgép alkatrészeit egy tornádó épp úgy rendezi el, hogy abból előálljon a működő repülőgép? És akkor egy disznó sokkal több atomból áll..."

Természetesen értettem elsőre is, hogy mire gondoltál. Az idő irányát (nyilát) próbáljuk meg a mikroállapotok számával magyarázni. Én meg csak arra utaltam, hogy ez jól hangzik, de sokakat nem elégít ki, többek közt engem sem. Egyszerű válasz, frappáns, jól hangzik, de azért ez nem teszi lehetetlenné az időutazást.

Nem mondom, hogy az időutazás lehetséges, de ha nem lehetséges nem értem, hogy miért nem.

arthurthedent 2023.07.22. 23:49:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Már ahhoz is év-kvintillíók kellenének, hogy a pohár vízben feloldott kockacukor molekulái spontán újra összeálljanak kockacukorrá. Hamarabb elbomlanak a protonok, már ha tényleg elbomlanak."

Nem jól fogalmaztam. Összetörik a tojás. Csakhogy a kvantuminformáció nem veszett el. Ha fogod az összetört tojás és a környezetének minden elemi részecskéjét és mindegyiket pont az ellenkező irányba indítod ugyanakkora sebességgel indítod, akkor a tojás összeáll, a kolbászból disznó lesz. Elég képtelenül hangzik, de nincs okunk azt hinni, hogy nem így lesz.

Erre mondtad, hogy de a kolbász sokféleképpen lehet, a disznó meg egyféleképpen. Ez jogos, csakhogy az a kolbász pont egyféleképpen lett, pont disznóból. Nem veszett el információ, a disznó helyreállítható ha egyszerűen visszafelé mégy. Minden atom, minden részecske megy vissza, végigjárja ugyanazokat a kölcsönhatásokat, a disznó összeáll.

Mondom, nem hiszem, hogy ez történik, a fizika bizonyos értelmezései mondják ezt és nem igazából tudom belátni, hogy miért ne ez történne.

arthurthedent 2023.07.22. 23:52:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "És akkor mekkora a kolbászból disznó valószínűsége? Ennél már valószínűbb és főleg gyorsabb az élet újbóli létrejötte, ily módon röpke 4 milliárd év alatt létrejön a coca. :)"

Nincs valószínűség. A disznónak nem véletlenül kell újra létrejönnie az összekeveredett atomokból. Az atomok nem keveredtek össze, soha semmi sem "keveredik össze", mert a kvantuminformáció nem semmisül meg. Abból, hogy hol vannak a kolbászban az atomok, meg hol vannak a környezet atomjai (nyilván volt a környezettel is kölcsönhatás) lehet tudni, hogy hol volt az atom, nincs más dolgod, csak mindent visszaküldesz ugyanoda, ahol volt. Ha minden ugyanott van, akkor a disznó lélegzik.

gigabursch 2023.07.23. 09:58:57

Mielőtt túltolnátok a bringát, tessék, itt a legjobb SW feldolgozás/paródia.

ha nincs hang a TeCső alkalmazásban, akkor nyissátok meg böngészőben!

youtu.be/jhr6PlPbDik

larvar0 2023.07.23. 11:30:51

Ja, a láva a baj. Az a legnagyobb baj. A lézerfegyverek lövéskor prüttyögnek, sivítanak, pjú, pjú. A hajtóművek morognak, zümmögnek. Az űrben robbanások hallatszanak. Meg egyébként is a valóságban nem létező lények lófrálnak a filmben. Az első Star Wars kb. egy az egyben a Ben Hur koppintása volt, de ez senkit se zavart. Az egész bugyuta, felnőni nem akaró felnőtteknek szóló mese. A fénykard az amúgy teljesen rendben van tudományos szempontból?

A szuperhősös gagyidömping filmekkel mi a helyzet? Azok teljesen hihetőek? Megmarja a srácot egy radioaktív pók New Yorkban és nem az lesz vele, ami a valóságban, hogy kórházba megy és ott olyan számlát kap az ellátása után, amitől csődbe megy a családja hetediziglen csődbe megy, hanem szuperképességekre tesz szert.

arthurthedent 2023.07.23. 13:36:10

@larvar0: "Ja, a láva a baj. Az a legnagyobb baj. A lézerfegyverek lövéskor prüttyögnek, sivítanak, pjú, pjú. "

Azok nyilvánvalóan nem lézerfegyverek, és simán sivíthatnak. A sime lövedékek is sivítanak néha.

"A hajtóművek morognak, zümmögnek. "

Miért ne moroghatnának? Mondjuk az űrben nem hallatszana, de azt simán be lehet tudni a filmes szakmának. A filmekben nem zörög a papírzacskó, nem csörömpöl a teáskanál, hallatszanak az űrhajók, hogy élvezetesebb legyen a film. Magát a történetet nem érinti.

"Meg egyébként is a valóságban nem létező lények lófrálnak a filmben."
Maradjunk annyiban, hogy fogalmunk sincs, hogy léteznek -e. A fizika nem mondja, hogy nem léteznek.

"Az első Star Wars kb. egy az egyben a Ben Hur koppintása volt"

Elég kizárt, a Ben Hur egy homoerotikus történet két férfi életre szóló szerelméről szól, semmi köze a Star Wars-nak hozzá. A Star Wars George Lucas saját bevallása szerint elsősorban különféle Kurosawa filmekből, Flash Gordonból és második világháborúról szóló repülős filmekből építkezett.

"A fénykard az amúgy teljesen rendben van tudományos szempontból?"

Nagyjából rndben van. Már csináltak is hasonlót.

"A szuperhősös gagyidömping filmekkel mi a helyzet? Azok teljesen hihetőek? "

Egy film egy jelenetéről írtam, nem vállaltam be, hogy az összes létező film összes jelenetét elemezgetem. Látom, hogy neked ez valamiféle kognitív disszonanciát okoz, de erről csak te tehetsz.

2024 2023.07.23. 14:35:23

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban még a láva is más volt. Régen minden jobb volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 20:55:28

@arthurthedent:

"nincs más dolgod, csak mindent visszaküldesz ugyanoda, ahol volt."

Na de én nem azt állítottam, hogy _elvileg_ nem lehetséges a kolbász minden egyes atomját visszaküldeni - ezt nem tudom megítélni, de a gyakorlatban minden bizonnyal nem lehetséges. Spontán pedig soha nem történik meg.

Megnéztem a videót, de még párszor ismételnem kell, hogy felfogjam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 21:01:59

@arthurthedent:

"Nagyjából rndben van. Már csináltak is hasonlót."

Csak látszatra hasonlót. Plazmát kilövő fegyver valóban létezik, railgunnal megoldható, de annak pl. nincs vége egy adott hosszúságnál.

arthurthedent 2023.07.23. 21:58:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Csak látszatra hasonlót."

Nem a játékokról beszélek, hanem olyanról, ami 4000 fokon üzemel: www.youtube.com/watch?v=ey_EjSzKFWQ&t=2s&ab_channel=HacksmithIndustries

arthurthedent 2023.07.23. 21:59:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Megnéztem a videót, de még párszor ismételnem kell, hogy felfogjam."

Igen, ezek olyanok. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 23:13:42

@arthurthedent:

"ami 4000 fokon üzemel:"

Ezért írtam, hogy plazma. De megnézem a videót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 23:19:19

Belenéztem a videóba, az első mondatban mondja, hogy plazma. Csak nem railgun, ami fegyver, hanem plazmavágó, ami egy hétköznapi szerszám. És ennek vége is van, ahogy kihűl a plazma.

arthurthedent 2023.07.24. 00:09:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy mondtam. Hasonló, mint a fénykard. Ha-son-ló! Nem azt mondtam, hogy fénykardot csináltak, azt mondtam, hogy hasonlót csináltak.

Erre te most jössz azzal, hogy hasonló, de nem annyira hasonló, hogy hétköznapi, meg nem is igazi fénykard. Hát, hasonlít rá.

Minden nap csinálnak valami olyan műszert, eszközt, amiről pár éve nem is álmondtunk. Szerintem azt mondani, hogy valamit lehetetlen megcsinálni és soha nem is fogják megcsinálni elég gáz. Főleg, hogy hobbista youtuberek már csináltak is valamit, ami elég hasonló hozzá.

És ne gyere már ezzel "a fénynek nem lehet vége csak úgy", mert egyrészt senki sem mondta, hogy a fénykard valóban pusztán a fényből áll és azt sem, hogy nincs semmi a végén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 00:28:27

@arthurthedent:

"Szerintem azt mondani, hogy valamit lehetetlen megcsinálni és soha nem is fogják megcsinálni elég gáz."

Nem igazán. Azt sem gáz állítani, hogy örökmozgót lehetetlen csinálni, és soha nem is fogják megcsinálni. Ugyanez áll minden olyan dologra, amely sérti pl. a 2. főtételt vagy az ismert megmaradási törvényeket.

Hiszen te is szt írod, hogy vakami ha-son-lót csináltak.

Mellesleg örökmozgót nem kell csinálni, mert az egész univerzum tele van örökmozgókkal: atomoknak hívják őket.

carman 2023.07.24. 07:04:16

Ez a sci-fik lényege, fikciók, de amúgy miért pont ez zavar és nem az időutazás, féreglyukak, nyitott ajtók az űrben, frézer, felsugárzás, teleportálás, utazás fénysebességel, vagy még gyorsabban és még sorolhatnám?

arthurthedent 2023.07.24. 09:08:29

@carman: Vicces kérdés. Lehetne fejtegetni, de azért az megvan, hogy ez pont olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy miért nem az a vers tetszik vagy miért nem azt a zenét szereted jobban?

arthurthedent 2023.07.24. 09:12:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ugyanez áll minden olyan dologra, amely sérti pl. a 2. főtételt vagy az ismert megmaradási törvényeket."

Special például a Noether's tétel értemében kiderült, hogy az energiamegmaradás törvénye nem mindig érvényes a táguló világegyetemben. Szóval ja, ha biztosra veszel dolgokat könnyen tévedhetsz. ;) De ja, ez csak kötekedés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 10:39:13

@arthurthedent:

Sok sikert egy táguló univerzum méretű örökmozgót elkészítéséhez!

Komolyabban: Dávid Gyula is beszélt erről egy előadásában. Ami Nietherst illeti, ez már nagyban meghaladja a szellemi képességeimet.
süti beállítások módosítása