wagmg

wagmg

Milyen volt orosz uralom alatt élni?

2022. november 22. - arthurthedent

Ó, igen, én még emlékszem milyen volt a "régi rendszer", amikor még itt voltak az "ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok", amikor még tilos volt valutát váltani, az útlevelünk csak pár országba volt érvényes és lelőttek, ha el akartál szökni az országból. Olvasd el te is, ha nem élted meg ámulj, ha megélted emlékezz! Időszerű, megint jönnének az oroszok.

Hát először is ott volt a szegénység. Aki akart, aki törekedett, aki szorgalmas volt, akinek volt versenyképes tudása az pont ugyanannyit keresett, mint aki semmit nem csinált, aki nem dolgozott, aki nem tanult. A 70-es évek viszonylagos jóléte után folyamatos mélyrepülésben volt a gazdaság, esélyed sem volt arra, hogy saját erőből lakásod, házad legyen, hogy megtakaríts, hogy gyarapodj. Az anyagi kilátástalanság általános volt.

Elmondom, hiába melóztál reggeltől estig, három műszakban, főállásban és maszekban, soha nem jutottál egyről a kettőre. Miért? Mert egyenlőség volt, minden szorgalmas ember nyolc lustát, ingyenélőt vitt a hátán. Meg a gyerekeket, meg a nyugdíjasokat, meg a nép nagyszerű vezetőit. Minden munkahely állami volt, megélni a munkából sehol sem lehetett.

A nagy szocialista egyenlősdi generációkon keresztül tartó nyomort hozott. Depressziós, neurotikus, lelkileg sérült volt az egész ország, mert elvették az életkedvét, a jövőbe vetett hitét, elvették a reményt is, hogy valaha jobb lesz.

A boltokban vackokat, sz@rokat lehetett kapni. Ha valaki kijutott "nyugatra", akkor csak ámult, hogy milyen csokik, ruhák, műszaki cikkek vannak. Úgy képzeld el, mintha a világtól negyven évvel elmaradott országban élnél, merthogy pont ez volt a helyzet. Negyven éves autók, negyven éves magnók, negyven éves minden.

Lapozgattuk az osztrák meg német áruházak katalógusait és csorgott a nyálunk. Azon álmodoztunk, hogy egyszer nekünk is lesznek ilyen cuccaink, cuccaink, amik a vasfüggöny másik felén hétköznapi dolgoknak számítottak. Volt aki már evett mogyorókrémet vagy ivott valódi narancslevet, volt akinek "hoztak be" magnót, tévét, a többségnek azonban nem jutott. Nincs... nincs... sűrűn használt szó volt ez. Meg a szólás, hogy "ez van, ezt kell szeretni".

A munkahelyeken dübörgött az... az alkoholizmus. Ha valaki matt részegen hevert a munkahelyén azt nem rúgták ki, mert akkor kiürültek volna a munkahelyek. Előbb-utóbb mindenki részeges lett, beilleszkedett vagy lelépett. Igénytelen, aromás pálinkautánzatokat vedeltek az emberek, olyan piákat, amik mára már eltűntek, amiket ma meg sem inna senki. Na jó, ez költői túlzás, olyan pia, ami a mennyiségét korlátlan ideig megőrzi a valóságban nincs. Nincs rossz bor, csak rossz borivó van, ahogy annak idején mondták.

A társadalom gyakorlatilag ráerőszakolta az alkoholizmust az emberekre. Ittak-ittak-ittak-meghaltak. Ez volt az emberek szerepe, nem volt kötelező nyugdíjas korig kihúzni.

palinka.jpg

Emlékszel? (forrás)

Ott volt még a kötelező sorkatonaság. Sokak úgy emlékeznek rá, hogy "jó buli volt", de elárulom, nem volt az. Értelmetlen marhaság volt, hónapokig, évekig tartó büntetés, ahol műveletlen, alkoholista, aljemberek, úgynevezett "hivatásos tisztek" és analfabéta sorkatonák terrorizálták a újonan sorozott katonákat, hogy aztán később ők is terrorizálhassák az utánuk jövő "kopaszokat". Értelme nem volt az egésznek, viszont aki előtte nem volt alkoholista, annak nagy lehetőséget jelentett, itt rá lehetett gyúrni a piálásra, mert az persze ment ezerrel.

Aztán ott van a szabadság, az egyenlőség, a testvériség. Gondolná az ember, hogy nem számít, pedig de. Számít, ha nincs.

A társadalom két részből állt. Voltak a normál emberek, a senkik, akiknek ugye kuss volt a nevük. Aztán voltak a hatalmasok, rendőrök, pártemberek, közép és felsővezetők, akik bármikor leugathattak és pokollá tehették az életed. Orosz mintára ment ez is, oroszországban még most is ez megy. A társadalom feldobja a selejtett, az üledéket a felszínre, ők parancsolnak, ők teszik pokollá az életed. Rájuk nem vonatkoznak a törvények, ők egyenlőbbek az egyenlőknél. Alap orosz minta, minél magasabban van valaki a ranglétrán annál kevésbé vonatkoznak rá a szabályok.

Ha a rendőrnek nem tetszett a pofád, képentörölt. Esetleg meggumibotozott. Ha a főnüködnek nem tetszett a pofád beosztott valami mocsok feladatra, elvette a túlórád, ha továbbra sem kussoltál, kirúgott. Ha sokat méltatlankodtál beírt valamit a munkakönyvedbe, hogy máshova se vegyenek fel. 

Nézem az orosz híreket, felvételeket az ukrajnai háború kapcsán és megrökönyödéssel vegyes ámulatot érzek. Most értettem meg, hogy honnan jött ez az egész, hogy mi nyomorította meg a fiatalkoromat. Azt látom, hogy ez az orosz módszer. Nem, nem egyszerűen szocialista, kommunista, marxista, ahogyan azt hittem, ez az orosz kultúra, az orosz módi, az orosz társadalom, az úgynevezett "orosz lélek". Hát köszi, nekem elég volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4617984760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2022.11.23. 08:48:52

Kérdezzétek Dobrev Klárikát, hogy milyen volt a szovjet megszállás alatt élni.
Vagy Kajdi Csabát aki a nyarakat a francia Riviérán töltötte.
Esetleg Bauer Tamást.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 08:58:01

@nemecsekerno_007: És ezzel mit cáfoltál a poszt állításaiból? Semmit. Viszont ma még nem sírtál a nyugdíjat nem fizető külföldön dolgozok miatt. Beteg vagy? Biztos ne hívjunk orvost?

birkamenet 2022.11.23. 09:05:16

Óh, Kádár, a magyar nép szabadságának a védelmére betelepitett Szovjet testvéri eftársak és ingyen virsli május 1-én - az orbáni kisfidernyák könnyes szemmel gondol vissza élete legboldogabb évtizedeire!

Egy dolog élteti mâr csak a kétmillió fidesskomcsikát ebben a mai nyomorék EU-s meg jogállami világban: a ruszki eftársai már úton vannak, hogy újra felszabaditsák őt!

arthurthedent 2022.11.23. 09:05:28

@nemecsekerno_007: "Kérdezzétek Dobrev Klárikát"

Csak a tisztánlátás végett. Mindig is antikommunista voltam, soha nem támogattam a baloldalt, a kommunistákat, a szocialistákat. Dobrev Klárától nekem iszonyat hányingerem van, ami nem furcsa, mert majdnem az összes politikustól hányingerem van. Soha nem kérdeznék meg semmit egyetlen politikustól sem. A véleményük egyáltalán nem érdekel. Egyiké sem.

birkamenet 2022.11.23. 09:07:26

@Sorállományú előfelvételis:

Ez a féleszű NERmecsek a blogvilág Troppauer Hümérje.

arthurthedent 2022.11.23. 09:08:17

@birkamenet: "és ingyen virsli május 1-én - az orbáni kisfidernyák könnyes szemmel gondol vissza élete legboldogabb évtizedeire!"

Mikor volt ingyen a sör meg a virsli május elsején? Hol? Én nem emlékszem ingyen sörre... :(

nemecsekerno_007 2022.11.23. 09:09:07

@Sorállományú előfelvételis: Évi 1000 Mrd Ft kiesés van miattuk. Abból sok mindenre futná, nem kéne tüncikézni.

arthurthedent 2022.11.23. 09:11:44

@nemecsekerno_007: Sokkal többet kellene töntetni. Majdnem mindenkinek tüntetnie kellene.

nemecsekerno_007 2022.11.23. 09:12:16

@arthurthedent: Én inkább az opportunistákra szerettem volna rávilágítani, mint pl. Bauer Tamás.
Értem én, hogy undorodsz mindtől de amíg ezeket nem löki ki magából a közélet addig biztos a Fidesz 2/3.
A holokauszt túlélőből lett ÁVO-sokat már nem is említem.
Kajdi Csaba egyébként nem kommunista es nem politikus csak a családja volt a rendszer kegyeltje.

nemecsekerno_007 2022.11.23. 09:13:39

@arthurthedent: Tüntessek azért, hogy vegyék el a nyugdíját annak akinek külföldön dolgozik a gyereke?!

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 09:18:26

Akkoriban nem a fiatal városlakó értelmiségi középosztálynak állt csak a világ - mindenki más kárára... szerintem a TÖBBSÉG SZÁMÁRA sokkal élhetőbb volt, mint a jelenlegi szisztéma...

birkamenet 2022.11.23. 09:24:28

@nemecsekerno_007:

Japoersze azok a büdös komcsik, MSZMP párttitkárok ugyebár, úgymint az orbán fater, kövér fater, matolcsy, na meg vargajuci besúgó apja, jaj de utálhatod te a komcsikat, te féleszű NERmecsek!

nemecsekerno_007 2022.11.23. 09:27:10

@birkamenet: Azok kispályások voltak az Apró v. Bauer családhoz képest.

arthurthedent 2022.11.23. 09:28:25

@nemecsekerno_007: "Tüntessek azért, hogy vegyék el a nyugdíját annak akinek külföldön dolgozik a gyereke?!"

Mindegy miért tüntetsz. Ha rám hallgatsz, akkor az érdekeidért tüntetsz vagy valami olyasmiért, amiben hiszel. A mindenkori magyar kormány megérdemli, hogy segítsük eligazodni a világ dolgaiban, különben meg mi más módja van annak, hogy érvényesítsd az akaratod?

birkamenet 2022.11.23. 09:29:01

@nemecsekerno_007:

Mi van NERmecsek, 1 millióan leléptek a gazdád Tündérmeséjéből, oszt itthagytak téged aligfarhátos csóri ger NER nyuggernak? Menj rinyálni emiatt orbán gazdádhoz.

arthurthedent 2022.11.23. 09:30:27

@semmi hatalmat senkinek: "szerintem a TÖBBSÉG SZÁMÁRA sokkal élhetőbb volt, mint a jelenlegi szisztéma..."

Rosszul tudod. A lumpenproletároknak volt jobb.

Serény Vélemény 2022.11.23. 09:31:47

Ez pont nem igaz. (Mármint nagyjából az egész poszt.)

A valóság a következő: a "társadalom" a szoci éra alatt is erőteljesen rétegzett volt. Voltak, akik teljesítmény nélkül, jó elvtárs szülők gyermekeiként kiváló egyetemeken tanulhattak, és voltak akiknek a szülei nem voltak eléggé jó elvtársak, és emiatt sehol nem tanulhattak. És voltak sokan, akik jól tanultak és jó háttérrel rendelkezve tényleg jó szakértők lettek.
Voltak, akik jól kerestek pl. maszekolással, miközben a gdp jóval nagyobb részét adta a magánszektor, mint amit a szocialista káderek szerettek volna látni, és még volt ávh-s humoristák felhasználásával is a maszekokat ekézték és adóztatták agyon, ahelyett, hogy hagyták volna őket érvényesülni és igazán nagy vállalkozóvá válni.
A lényeg az, hogy a társadalom nagyon nagy része volt megvezetve, és akinek nem volt olyan kapcsolati hálója, olyan rokonsága, akikkel való magánbeszélgetések során hozzájuthatott lényeges információkhoz, az gyakorlatilag agymosottá válhatott.
EZ ma mondjuk sokkal rosszabb, mert sokkal nagyobb az agymosás.
AKi csak tudott bizniszelt a ruszkikkal. (Nekünk is volt - asszem eredeti német olajoshordónk, amit a falusi hentes szerzett az oroszoktól. Persze 300 liter olajjal együtt...)
Általában a ruszkik sokkal komolyabban vették a katonásdit, mint ahogy az normális lett volna. A tököli reptér irányító atombunkerében pl a váltások után az összes bejárat elé állítottak fegyveres őröket tűzparanccsal, bárkit lelőhettek, aki ki akart jönni, vagy be akart menni.
Bár az is igaz, hogy a mig21-esek ott felszerelhetőek voltak atombombával, tehát nem játék volt.

Nem kell szeretni a ruszkikat, de attól még ők voltak az elsők a világűrben, és mind a mai napig vannak olyan területek, amelyekben megelőzik a világ többi részének a szaktudását. (Pl, a legmélyebb kutatófúrás, polgári atomtechnika, rakétatechnika pl hiperszonikus rakéták, aerodinamika, a pak-fa tényleg olyan manőverekre képes, amelyekhez még hasonlót sem tudnak az amerikai repülőeszközök, stb.)

Mesterséges Geci 2022.11.23. 09:31:51

Ez a poszt egy szimpla, ócska hazugság.
Kádár alatt nem sűrűn volt esélyed éhenhalni, megfagyni vagy orvosi ellátás nélkül maradni.
Most a zárt határok kivételével minden megvan, ami rossz volt, csak elvettétek azt is, ami pozitívum volt. Sőt, a tegnapi és mai ámokfutással amivel végérvényesen megszüntettétek a szociális hálót, gyakorlatilag népirtó tömeggyolkosokká váltatok, te szarházi putyincsicska.

Mesterséges Geci 2022.11.23. 09:33:19

@arthurthedent: hazudsz csicska itt is. Nektek, élősködő lumpenproliknak most jobb.

birkamenet 2022.11.23. 09:34:19

@nemecsekerno_007:

Kispályás a te agymosott fejed. Még annyi IQ-d sincs, hogy rájöttél volna, hogy arról szól az egész orbáni diktatúra, hogy visszaállitották az 50-80-as éveket, mert ti jobbány népség ebben akartok élni.

6.Lenin 2022.11.23. 09:46:19

Egy kérdés kimaradt. Miért is voltak itt az oroszok? Mert a nyugati barátaink eladtak nekik, 56-ban is, és most is bármikor eladnának cserébe valamiért. Mi is történt 1848-ban? Akkor a nyugati barátaink "gondoskodtak" a jólétünkről. Kivel verettek le bennünket? Az oroszokkal? Ne bassz!

6.Lenin 2022.11.23. 09:47:57

@birkamenet:

Gyere már ki a pincéből te gyökér, és nézz körül vidéken. Hülye bunkó proli.

arthurthedent 2022.11.23. 09:49:40

@Serény Vélemény: "Általában a ruszkik sokkal komolyabban vették a katonásdit, mint ahogy az normális lett volna. A tököli reptér irányító atombunkerében"

Tehát az atombunkerben komolyabb volt a katonásdi mint máshol. Értem. Mondjuk hivatalosan nem volt atomfegyver magyarországon, ebben is hazudtak az oroszok. De a lényeg: nem mondta senki, hogy az oroszok nem vették komolyabban a katonásdit mint a magyarok.

arthurthedent 2022.11.23. 09:51:43

@Mesterséges Geci: "hazudsz csicska itt is. Nektek, élősködő lumpenproliknak most jobb."

Nyilván fogalmad sincs, hogy ki vagyok és milyen életet élek, de azért elárulom, hogy rohadt messze vagyok a lumpenprolitól. Sőt, proletár sem voltam soha.

És nyilván nem igaz, hogy most jobb a lumpenproliknak.

arthurthedent 2022.11.23. 09:53:33

@Mesterséges Geci: "Kádár alatt nem sűrűn volt esélyed éhenhalni, megfagyni vagy orvosi ellátás nélkül maradni."

Kádár alatt konkrétan éheztem. Éhenhalni ma sem szokott senki, de akkor általános volt a nyomor. Most is van, de akkor gyakorlatilag nem létezett középosztály.

konrada 2022.11.23. 09:54:01

@arthurthedent: "Mikor volt ingyen a sör meg a virsli május elsején? Hol? Én nem emlékszem ingyen sörre..."

Jó neked, mert ezek szerint fiatal vagy. (Vagy még jobb, mert szenilisedesz .;))
A céges, vagy szakszervezetis sátoroknál a hozzájuk tartozó embereknek volt kupon - majd a végén haveri alapon - ingyen virsli-sör, amire - ha már vagy kötelezően, vagy buliból kimenő emberkék joggal számítottak, és emlékeznek.

(...és mielőtt: én nem sírom vissza azt - de ettől ez még pont úgy el nem ítélhető magatartás, mint ahogy most is a vállalati bulikon, céges partikon az emberek elveszik az ingyen kaját, mert tudják, hogy az is az ő pénzükből van.
...teszem hozzá: bár pár éve nem voltam a Ligetben majálison, de ismerőseink miatt (nyögdíjas szakszervis rokon;) , amikor elmentünk arra a 2010'-es években, hgát nagy meglepetésemre még mindig élt ez a kuponos-haveri rendszer a szakszerves sátraknál.)

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 10:01:07

@arthurthedent: Azért én még eléggé emlékszem rá.... egyébként:
www.policysolutions.hu/userfiles/Rendszervaltas30_final.pdf
Mellesleg azért volt nagy ötlet V.V.P-től a részleges sorozás, mert menekülésre késztette Oroszországból az átkozott színesforradalmak "forradalmi tömegét" adó réteget, a fiatal városlakó értelmiségi középosztályt... így kirugta a sámlit a nyugati megdemokráciaexportálási tervek lába alól...:)))

Minden ballib bérretteg 2022.11.23. 10:01:12

Az egyébként Szovjet megszállás volt. Ami azt jelentette, hogy elsősorban orosz és ukrán gecik mindták meg nekünk hogy mit tegyünk és nem csak és kizárólag az oroszok.

Aztán meg ennek az orosz-ukrán megszállásnak voltak helytartói és kegyeltjei.
Pl Apró Antal aki Nagy Imrét kivégezte és cserébe megkapta azt a zsidóktól elkobzott villát, ahol Gyurcsány ma is él, az Apró Antal unokájával.

Meg ott van pl Mellár Tamás aki beszámolt róla, hogy az MSZMP KB leszólt Gyurcsány Feri vizsgáira, cserébe a spicliskedéseiért, amit a Pécsi Dialógus csoportról jelentgetett.

Szóval érdekesen szelektív a történelmi emélkezeted, miközben GYurcásny seggét nyalod, és az oroszokat basztatod.

arthurthedent 2022.11.23. 10:02:29

@konrada: "A céges, vagy szakszervezetis sátoroknál a hozzájuk tartozó embereknek volt kupon - majd a végén haveri alapon - ingyen virsli-sör, amire - ha már vagy kötelezően, vagy buliból kimenő emberkék joggal számítottak, és emlékeznek."

Ah, ja, akkor én rossz cégnél dolgoztam és rossz szakszervezethez tartoztam. :D

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:02:57

@birkamenet: "az 50-80-as éveket"

Ezt fejtsd ki légy szíves egy kissé bővebben! Ugyanis az ötvenes évek egy nagyon hard diktatúra volt, a nyolcvanas évek pedig már egy "lájtosabb" verzió. Ma meg, ha lenne néhány normális, karizmatikusabb ellenzéki politikus, aki nem csak a megélhetése miatt politizál, hanem tényleg szeretne a magyar társadalomnak valami hasznosat tenni, akkor akár meg is buktathatná demokratikus választásokon a kormányt. Úgyhogy egyáltalán nincs diktatúra.

arthurthedent 2022.11.23. 10:05:44

@Minden ballib bérretteg: "Szóval érdekesen szelektív a történelmi emélkezeted, miközben GYurcásny seggét nyalod, és az oroszokat basztatod."

Valakivel nagyon összekeversz engem.

"és az oroszokat basztatod."

Megszállták az országot, tönkretették, kirabolták, megalázták. Mégis mi a francot kellene csinálnom, köpönyeget fordítani mint ahogy te csinálod és itt nyalni az oroszok seggét, most, hogy éppen nem minket akarnak "felszabadítani"?

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 10:05:54

@nemecsekerno_007: Tényleg? Ezekből melyik rendelkezik több milliárdos vagyonnal?

konrada 2022.11.23. 10:06:20

@arthurthedent: "ényeg: nem mondta senki, hogy az oroszok nem vették komolyabban a katonásdit mint a magyarok."

És tényleg. Ők itt állandó első lépcsősként folyamatos harckészültségben voltak, hadi elszámolási rendben.
Nekünk magyar kiskatonaként több mint meglepő volt, amikor elmentünk az orosz tisztiházak elött, ott kötelező reggeli torna volt a tiszteknek (nem is voltak olyan potrohos szétázottak, mint a mieink;), vagy amikor a sors úgy hozta, hogy hajnal 6-kor télen nekem kellett kivinni a reggelit a lőszerraktárhoz a pusztába, kerülgetni kellett az ott futtatott orosz bakákat... vagy amikor terepgyakorlaton találkoztunk velük, akkor úgy húzták elő cserealapként a gépágyú-töltényeket a csizmaszárból, miközben nekünk a géppityu töltényekkel is szigorúan el kellett számolni...
...ja és ehhez: az első őrség előtti oktatásban sarkalatos pont volt: ha lövést hallunk, riadoztatni kell, azok meg egész éjjel lövöldöztek, s ez mindennapos volt...;)

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:06:57

@arthurthedent:
"Ah, ja, akkor én rossz cégnél dolgoztam és rossz szakszervezethez tartoztam. :D"

Ha éheztél, akkor biztos!

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 10:07:25

@arthurthedent: "Kádár alatt konkrétan éheztem. Éhenhalni ma sem szokott senki, de akkor általános volt a nyomor. " + Ehhez azért már ügyesség kellett.... anno hajnalabn kitették a közértek elé ládákban a zsömlét meg a kakaót... kivettél 1-2 db-ot, és megkajáltál... ha becsületes voltál, amikor pénz állt a házhoz, akkor bedobtál a ládába egy huszast...
"Most is van, de akkor gyakorlatilag nem létezett középosztály." - ezt én inkább előnynek mondanám... mára megtanltam, hogy a fő ellenség nem a felső tízezer, hanem az oda törekvő felső-középosztály... ugyanis a felső tízezer a rendszer stabilizálásában érdekelt, az oda törekvőktől jönnek mindig a "bátor deformok"...

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:09:26

@semmi hatalmat senkinek: HÁt, ez is egy érdekes vélemény, de tény alapja van, az biztos... :)

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 10:10:43

@6.Lenin: És most mit cáfoltál a posztból? Semmit.

birkamenet 2022.11.23. 10:11:23

@6.Lenin:

Vidéki gonbatenyésztéssel foglalkozom te kivénhedt munkásőr, úgyhogy tudom, hogy hogy nézel ki.
Pont úgy, mint a 13. században, ennyire jutottál.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 10:12:06

@6.Lenin: Ki is kezdi már megint a sértegetést? Aztán megvagy sértődve, ha a liberális trollok szétkapnak téged mint foxi a lábtörlőt.

arthurthedent 2022.11.23. 10:12:27

@Kissiki: "Mesékből, olvasott dolgokból tájékozódtál. De biztos nem éltél abban a rendszerben."

De, éltem. Úgyhogy hazudsz. Olyan dologról, amikről nem is tudhatsz.

"Nem volt jó, sőt, szar volt."

Akkor most miben is hazudtam?

"De nem ilyen."

Ja, te máshogy élted meg. Lehet, hogy más városban laktál.

"Mert aki akart az gyarapodott, jutott előre."

Aha, tehát te gyarapodtál? Voltak kapcsolataid? Szülők, rokonok, ismerősök, akik közel voltak a tűzhöz? Seftelni, ügyeskedni tudtál? Feketézni, szürkegazdaság, nem kaptak el? Kiszolgáltad a rendszert és a rendszer elnéző volt veled?

"Akkor is csak a semmirevaló lusta emberek toporogtak egyhelyben, leginkább a kocsmában."

Az ügyeskedő, seftes, a rendszert kiszolgáló szervilisek mind ezt mondják, hogy hozzá lehetett jutni dolgokhoz. Vinni lehetett cuccost a gyárból, okosba lehetett mellékest nyomni feketén.

Elárulom neked, hogy nem mindenkinek volt adott a lehetőség és akinek megadatott az is nyomorgott. Csak egy kicsit jobban ment mint a többinek és ezért azt hiszed, hogy nem volt sz.r. Az volt.

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:13:40

@semmi hatalmat senkinek: ÉN most egy sváb faluban élek, az a csúcs, hogy a késő kádár korban degeszre keresték magukat: a háztájiban csirkét, malacot neveltek, a kertben megtermett minden, a gyárba meg bejártak az emberek melegedni, így még fizetésük is volt.
Mivel a pénzt nem költötték hülyeségekre, az biza ott állt a párnacihában, és amikor a gyerek házasodott, akkor vettek neki egy házat.

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:14:39

@arthurthedent: "Megszállták az országot, tönkretették, kirabolták, megalázták"
Ezt mondjuk a németek kezdték...

konrada 2022.11.23. 10:15:10

@semmi hatalmat senkinek:
Pedig ilyen velem is megtörtént!

...igaz, azért, mert diákként lementünk a Balcsira 2 napra 500 Ft-tal, aztán ott maradtunk egy hétre, és a kemping, meg a retúrjegy kifizetése után ami maradt, az kellett a bulira, így a mustáros kenyér volt a maradék opció ...;))

arthurthedent 2022.11.23. 10:15:47

@semmi hatalmat senkinek: "Ehhez azért már ügyesség kellett.... anno hajnalabn kitették a közértek elé ládákban a zsömlét meg a kakaót... kivettél 1-2 db-ot, és megkajáltál... ha becsületes voltál, amikor pénz állt a házhoz, akkor bedobtál a ládába egy huszast..."

Igen, csináltam ilyet. A bőr égett le a képemről, hogy amikor reggel 5-kor mentem melózni lenyúltam némi kaját a bolt előtt. Aztán azzal a kevés kalóriával melóztam egész nap, hogy délre már szédelegtem.

Bűnözőt, tolvajt csinált belőlem a rendszer. Pedig dolgoztam, csak a hó végére már nem maradt semmi pénz.

birkamenet 2022.11.23. 10:15:49

@6.Lenin:

Azért voltak itt az oroszok te fidesskomcsi, mert Kádár gazdád behivta őket, te meg elmenekültél a pincébe, nehogy mán elmenj harcolni a hazádért.

Ja nektek fidesskomcsiknak mindig is a ruszki segg volt a hazátok. Most is.

Serény Vélemény 2022.11.23. 10:16:25

@arthurthedent: "nem volt sz.r. Az volt."

SENKI nem állította azt, hogy nem volt szar! Borzalmas elnyomás volt, de a fizikai létezést bizonyos szempontból lehetővé tette a rendszert, a jelenleginél sokkal inkább.

arthurthedent 2022.11.23. 10:17:33

@konrada: "így a mustáros kenyér volt a maradék opció"

Egyik ismerősöm mustáros kenyéren nőtt fel. Mesélte, hogy mai napig szereti. :-o Nosztalgia, fiatalság, csak a szépre emlékezem. Megvan nekem is. Nyomor volt, de fiatalok voltunk és bizakodók.

arthurthedent 2022.11.23. 10:19:41

@Serény Vélemény: "de a fizikai létezést bizonyos szempontból lehetővé tette a rendszert, a jelenleginél sokkal inkább"

Szerencséd volt. A rendszer jobbik végét kaptad ki szerintem.

6.Lenin 2022.11.23. 10:25:18

@Sorállományú előfelvételis:

Volt egy kérdésem. Miért is voltak itt a ruszkik? Kik adtak le minket nekik, kétszer is?
a poszthoz csak annyit, hogy a pacák szeretné átírni a történelmet, tuti hogy szobafestő volt előtte.

Nyilván nem volt jó a rendszer, de nem így amit lei a poszter. voltak különböző korszakok. És voltak olyan rétegek akik akkor is jól éltek. A sok lusta proli, akik csak pihenni jártak a gyárba, és amit lehetett hazavittek. Ez így egy nagyon torz képet vázol, ahogy sokan a mostaniról is A poszter pont hozzájuk tartozik.
Soha nem volt proli, írja, aztán meg azt, hogy gyárban dolgozott. Csaknem mint párttitkár?

birkamenet 2022.11.23. 10:28:30

@Minden ballib bérretteg:

Ma meg a ruszkik helytartóját orbánnak hivják. Ma ő adja el az országot a ruszkiknak és nyúl le minden céget meg vagyont magának. Meg kolostort meg palotát.

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 10:29:44

@arthurthedent: Látod, van akiknek ma, a büdös ótvar kapitalizmusban ennyi sem jut reggelire... mellesleg szerintem MINDEN RENDSZER élhetőségét vagy élhetetlenségét a szürke zónák léte vagy nem léte biztosítja... az az ominózus "TÜRT" kategória, a "középső T"... a Kádár rendszert azok élték meg rosszul, akik a "fehér zónában" akartak kizárólag létezni, mert a szürke zóna tette igazán élhetővé, emberarcúvá...
És lehet, hogy csak 3 évente mehettél a rohadt nyugatra, de akkor kb mindenki mehetett, mert pénze is lett rá... ma nincs ilyen megkötés, úgyhogy egyesek az életben nem jutnak el a valóságban (mert nem telik rá nekik, a deklasszálódott réteg) mások meg akár havonta ott verhetik magukat (a renszer-haszonélvező ZACC). Bocsi, de én maradnék az előző verziónál...:)

Mesterséges Geci 2022.11.23. 10:29:50

@Serény Vélemény: és horthy, lófaszmániás tömeggyilkosunk is segített.

birkamenet 2022.11.23. 10:30:25

@6.Lenin:

Már meg lett válaszolva a kérdésed te értelmileg csökött felfogású:

Azért voltak itt az oroszok te fidesskomcsi, mert Kádár gazdád behivta őket, te meg elmenekültél a pincébe, nehogy mán elmenj harcolni a hazádért.

Ja nektek fidesskomcsiknak mindig is a ruszki segg volt a hazátok. Most is.

6.Lenin 2022.11.23. 10:30:42

@Sorállományú előfelvételis:

Mit kellett volna cáfolnom? Egy valótlan csúsztatás halmaz az egész. Mint minden rendszer mindenki másként éli meg.
Egyszer volt egy vitám egy véresszájú komcsival, azt állította, hogy az a rendszer megbukott. Nem a rendszer, mondatam, hanem ti kommunistának magukat hazudók, mert csak loptatok, az emberek többsége meg baszott dolgozni. MINDENKI LOPOTT abban a rendszerben. volt aki itt is tiltakozott ez ellen, aztán mégis nekem lett igazam, néhány hsz után.

Mesterséges Geci 2022.11.23. 10:30:44

@semmi hatalmat senkinek: hazudik, mint a vízfolyás. Szarni kell az arcába.

6.Lenin 2022.11.23. 10:32:19

@Sorállományú előfelvételis:

Miért lenne sértés, ha a nevén nevezem azokat, akik megmutatják, kik is valójában?

Mesterséges Geci 2022.11.23. 10:33:07

@birkamenet: náci barom, ez pont nem így volt. Volt egy Varsói szerződés vagy mialófasz... ahogy 68-ban sem hívtak senkit Csehszlovákiába. Mentek az egyezmények alapján.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 10:33:10

Rohamosan nőnek az orosz veszteségek
Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 85 410 orosz katona esett el, az elmúlt napon 410 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

A vezérkar beszámolója szerint

2897 tankot,
5832 páncélozott harcjárművet,
1887 tüzérségi rendszert,
395 rakétavetőt,
209 légvédelmi berendezést,
278 repülőgépet,
261 helikoptert és
4396 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.
Ezenkívül 16 orosz hajót, 1537 hadműveleti és taktikai drónt, 161 egység speciális felszerelést és 480 cirkálórakétát számoltak fel.

konrada 2022.11.23. 10:33:38

@arthurthedent: "Pedig dolgoztam, csak a hó végére már nem maradt semmi pénz."

Akkor valamit qrvára elqrtál, mert az árak olyanok voltak, hogyha a leglógósabb ulibuli munkahelyen is dolgoztál az akkori minimál környékén, az még mindig elég volt arra - a rezsi kifizetése után - hogy a szükséges kalóriának valót - igaz nem étteremben, hanem otthoni főzéssel, vagy menza kajával, meg parizeres zsömlével, zsíros kenyérrel, hajába krumplival - azért ki lehetett hozni.

...bár igaz, úgy másra - autóra, nyaralásra, műszaki cikkre, stb... - nem nagyon maradt.
De az biztos, hogy a kaja megfizethetősége nem volt olyan probléma, mint azt írod.

Mesterséges Geci 2022.11.23. 10:34:09

@6.Lenin: tényleg... miért is sértődik meg minden szaros náci hazaáruló, ha szaros náci hazaárulónak nevezik??

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 10:34:51

A tartalékosok egyhatoda már a fronton
A szeptember óta behívott mintegy háromszázezer tartalékosból 49 ezer már Ukrajnában szolgál – közölte maga az orosz elnök.

Rajtuk kívül még „nagyjából ötvenezer” önkéntes jelentkezett frontszolgálatra – mondta Vlagyimir Putyin egy, a Kreml által ellenőrzött ifjúsági mozgalom tagjai előtt.

PUTYIN DÖNTÉSE A TARTALÉKOSOK BEHÍVÁSÁRÓL BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY AZ OROSZ CSAPATOK SÚLYOS KUDARCOT VALLOTTAK AZ UKRAJNAI HARCTÉREN – VÉLIK NYUGATI ÉS UKRAJNAI KATONAI SZAKÉRTŐK.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 10:35:56

@konrada: "De az biztos, hogy a kaja megfizethetősége nem volt olyan probléma"

Manapság vajon hány embernek probléma ez?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 10:36:40

Kilőttek egy orosz Tigrist az ukránok
Az ukrán tankelhárítók egy jól irányzott lövéssel fémhulladékhalommá változtattak egy betolakodó orosz Tigrist – közölte Facebook-oldalán a 45. tüzérdandár parancsnoksága.

Az ellenséges harckocsi felszámolásáról egy videót is közzétettek.

6.Lenin 2022.11.23. 10:38:19

@birkamenet:

Hazudsz. 56-ban se Kádár hívta be őket, ahhoz ő egy kisfiú volt, ha a nyugat nem ad minket cserébe Szuezért. Kádár csak eljátszott egy szerepet, a hazaárulóét. Vállalta, meg is kapta érte a jutalmát. Belebolondult, hogy a sajátjai is leszarták utána, mikor változni látszott a segg, amit nyalniuk kell.
Én emléxem amikor nov. 4-én bejöttek hozzánk a ruszki, azt kérdezték : ez már Szuez?

Nem erősséged a gondolkodás, te csak hazudni szeretsz.

6.Lenin 2022.11.23. 10:40:09

@Mesterséges Geci:

Mert nekik mindig is fáj/fájt az igazság. Más önképet szoktak magukról festeni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 10:46:00

@6.Lenin: Értjük. Szóval az őket virággal üdvözőktől - tőled - erről érdeklődtek. Azért az fura hogy az orosz katonák ennyire tájékozottak voltak a világpolitikáról, de a térképet nem ismerték. Szerintem csak megint hazudtál egy nagyot.

arthurthedent 2022.11.23. 10:46:22

@6.Lenin: "Volt egy kérdésem. Miért is voltak itt a ruszkik?"

Mert oroszország csak úgy tudja biztonságban érezni magát, ha védtelen, megszállt országok határosak vele.

"Kik adtak le minket nekik, kétszer is?"

Ó, igen, tudom, amerikában meg verik a négereket. Irreleváns, nem tartozik a témához.

"a poszthoz csak annyit, hogy a pacák szeretné átírni a történelmet, tuti hogy szobafestő volt előtte."

Nem szeretném átírni a történelmet és nem voltam szobafestő.

"Nyilván nem volt jó a rendszer, de nem így amit lei a poszter. voltak különböző korszakok."

Soha nem mondtam, hogy nem voltak korszakok.

"És voltak olyan rétegek akik akkor is jól éltek."

Konkrétan írtam, hogy voltak hatalmasok.

"A sok lusta proli, akik csak pihenni jártak a gyárba, és amit lehetett hazavittek."

Konkrétan írtam róluk, írtam, hogy ingyenélőket kellett eltartanom.

"Ez így egy nagyon torz képet vázol, ahogy sokan a mostaniról is"

Mi az ami nem igaz, abból, amit írtam? Merthogy ismételgeted ugyanazt és közben erőlködsz, hogy nincs igazam.

"A poszter pont hozzájuk tartozik.
Soha nem volt proli, írja, aztán meg azt, hogy gyárban dolgozott. Csaknem mint párttitkár?"

Tehát: gyárban dolgoztam, de nem voltam lumpenproletár. Most nem vagyok proletár. Ha nagyon érdekel elárulom: a műszaki értelmiséghez tartoztam az akkori meghatározás szerint. Munkavállaló voltam, nevezheted proletárnak is. Most már nem vagyok munkavállaló, ezért írtam, hogy nem VAGYOK proletár.

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 10:48:33

@konrada: " így a mustáros kenyér volt a maradék opció ." - na ja, ettem én is párszor ezt a nemes eledelt:))) (meg szerintem jó is...)
Meg a Balatonról jut eszembe.... akkoriban még a boltok pénztárosai nem kértek személyit... ez szerintem milliárdszor lényegesebb szabadság, mint hogy hány tetves hazug pártra szavazhatsz választáskor...

arthurthedent 2022.11.23. 10:49:54

@konrada: "Akkor valamit qrvára elqrtál, mert az árak olyanok voltak, hogyha a leglógósabb ulibuli munkahelyen is dolgoztál az akkori minimál környékén, az még mindig elég volt arra - a rezsi kifizetése után - hogy a szükséges kalóriának valót "

Albérletben laktál? Cipőt, kabátot vettél? Bérlet? Ilyenek?

arthurthedent 2022.11.23. 10:50:44

@semmi hatalmat senkinek: "Meg a Balatonról jut eszembe.... akkoriban még a boltok pénztárosai nem kértek személyit..."

Ez igaz. Bár mondjuk tőlem már nem kérnek. :D

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 10:53:32

@arthurthedent: Meglepődtél? @6.Lenin: már csak ilyen. Olyat próbál a posztodba belemagyarázni amit nem is írtál, plusz simán hazudozik.

arthurthedent 2022.11.23. 10:57:11

@Sorállományú előfelvételis: Ösmerem. Találó a nickje. :( A világ egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosát választotta névadóként. :(

semmi hatalmat senkinek 2022.11.23. 11:01:02

@arthurthedent: Hát most már tőlem se...:úgy 40 éve( de ez nem javít a maiak helyzetén...

birkamenet 2022.11.23. 11:20:35

@6.Lenin:

Te agymosott idióta, mijafaszért kellett volna a Nyugatnak egy szegényházi, Magyarország, amelyik 56-ban se akart a Nyugathoz tartozni???????
Ide se tudott volna jönni, mert még Ausztria se volt a Nyugaté, de ezt honnan tudnád, amikor téged idejekorán kivágtak az iskolából?

A "Jaj éládott minket a Nyugat! ". nevezetű hazugságot pont a magadfajta hazaárulók találták ki saját magatok mosdatására, akik amikor bejöttek a ruszkik, gyorsan a pincékbe bújtak, ahelyett, hogy védted volna a hazádat.

Jappersze, te nem is a pincében voltál fidesskomcsi, hanem az út széléről integettél boldogan a ruszki tankoknak.

morph on deer 2022.11.23. 11:24:18

@arthurthedent:
"Kádár alatt konkrétan éheztem. Éhenhalni ma sem szokott senki, de akkor általános volt a nyomor. "

Akkor te valamilyen nagyon elcseszett helyen élhettél, és/vagy nejed sikerült valamit nagyon elcseszni. Az egész történetedből az derül ki, hogy vagy egy istenhátamögötti zsákfaluban tölthetted azt az időszakot, vagy Marischkától tanultad a történelmet, mert az általad előadott mesének édeskevés köze van a valósághoz.
Az általad említett egyenlősdi csak a legalsóbb szinteken létezett, nagyjából a betanított munkás képzettségig, afölött már némileg differenciáltabbá vált, a képzettebbeket már akkor is jobban megfizették, ráadásul a legtöbb helyen nyitva állt az út a továbbképzés, továbbtanulás felé. Már a ‘60-as években voltak céges/üzemi/gyári ösztöndíjak, ami azt jelentette, hogy a munkáltató szponzorálta pl az egyetemi képzést, ha utána pl öt évig náluk dolgoztál. A ‘70-‘80-as években már lehetőség volt különféle plusz/mellékes gazdasági tevékenységre is, voltak a mindenféle kisiparosok, a mezőgazdaságban a “háztáji,” az iparban “GMK,” amelyekből aztán lassacskán kinőttek a “maszek” cégek, stb.
Nem véletlen, hogy azokban az időkben épültek nagy számban az ún kádár-kockák, a nagyjából hasonló családi házak vidéken, az akkori szinten (össz)komfortos kivitelben. És az sem igaz, hogy párttagnak kellett lenned, hogy boldogulj, ez akkoriban már csak a felsőbb vezetői szinten volt elvárt, - bár tudok kivételekről, - általában a remélt előnyök vonzottak sokakat a pártba, de komolyan senki sem vette.
Ehhez még annyit, hogy én pl “osztályidegen” címkével ellátva nőttem fel, semmi közöm nem volt a párthoz, és mégsem éheztem, képzeld.
Szóval valami nagyon nem stimmel az emlékeiddel, talán gondold végig még egyszer, mert ez így rossz propagandaszöveg, nem több.
Bár, hogy ez most mire jó, nem tudom.

Serény Vélemény 2022.11.23. 11:26:08

@birkamenet: "A "Jaj éládott minket a Nyugat! ". nevezetű "

Mondjuk, hogy elég agymosottak vagyunk, és a világnézetünk szerint nem adtak el minket (pedig de, Jaltában, aztán '56-ban.)

És Afganisztánt? Hú, dedemokratikussá sikerült tenni!
És Iránt? Most épp forradalomszerűség van ott, és szavakon és nyáladzáson kívül támogatja a nyugat azokat, akik az ajatolláh rendszere ellen lázadnak?
Ennyit tud a nyugat: hazudozni, és agyat mosni.

birkamenet 2022.11.23. 11:26:18

@Serény Vélemény:

Nincs dijtatúra? Állami alkalmazottként fel nernél jelenteni egy fidessest? Vagy céges vállalkozóként?

birkamenet 2022.11.23. 11:28:06

@Serény Vélemény:

Józsinéni, húzzál vissza a moszkvai gazdádhoz Kreml propagandát terjeszteni!

Serény Vélemény 2022.11.23. 11:28:31

@morph on deer: "a legtöbb helyen nyitva állt az út a továbbképzés, továbbtanulás felé" (Sőt, támogatták is erőteljesen. Aki akart, azt még a legalsóbb szinteken is beíratták akár általános iskolába is, hogy utána érettségit szerezhessen, és/vagy szakmát.)

Serény Vélemény 2022.11.23. 11:31:31

@morph on deer: Bár a nyolcvanas években már megjelent a hajléktalanság, és akkoriban a metró állomásain a székeket pl pont azért csinálták olyanra, amilyenek voltak, hogy ne lehessen aludni rajtuk...

kewcheg 2022.11.23. 11:31:50

Kissé árnyalnám azt, amit a cikkíró rögzített, hozzátéve hogy épeszű ember nem akart szovjet-magyarországon élni.
De.
Nem a szegénység volt itt a legnagyobb baj, hiszen az is viszonylagos.Mi csak az igazán fejlett "nyugathoz" /usa, közös piac, kanada, ausztrália, japán/ képest voltunk szegények, mert a világ többi részéhez képest nem.Beleértve ebbe komplett dél-amerikát, de szerintem akkortájt még - 70- esek, 80-asok dél- koreát v.malaysiát is ide vehettük, nem is beszélve kínáról.
A legnagyobb problémám azzal a rendszerrel a vallási elnyomás és az ország elhagyásának tilalma volt.Ha csak jugoszláviát nézzük, ott csak ebből az egyik volt meg, a vallási elnyomás, az országot viszont korlátlanul bárki elhagyhatta, pl.munkavégzés miatt és máris mennyivel élhetőbbnek tűnt az az ország, persze tito haláláig bezárolag.
Azt azért még hozzátenném, hogy a gyerekkoromban - ami nagyrészt 70- esek végére, 80- asokra esett - már elég jo kis vagyoni különbségek alakultak ki az emberek között, ezt a gimis osztályunkban nagyon jol lehetett látni.Azaz volt olyan, aki már akkor tudott boldogulni / most nem értékelem a módszereket/.
Munkából egyébként ma se lehet jo szinvonalon megélni, most ne vegyük ide a fodbalistákat, kormánytagokat, vagy az épitőipar hiénáit.Bár kétségtelen, már nem luxus az auto vagy a saját ház, ennyit haladtunk.De a gyerekek, fiatalok életkezdése sokkal nehezebb, bár igaz, kezdhetik az életet bárhol a világon.Nálunk pénztelenség volt, de azért össze tudtam sporolni egy hifitoronyra, egy Csepel ötsebességes versenybiciklire, csehszlovák sílécre, ezekkel boldogabb voltam mint ma egy uj autoval. A szovjet uralomnál, kádár uralmánál nagyobb baj volt, hogy a helyi, megyei szinteken mekkora görény pártemberek voltak hatalmon, olyan tulbuzgóságot tanusitva, amit el se várt volna már tőlük gorbacsov vagy kádár.Pl.a rendszerváltás elött egy évvel még rugtak ki állami szervtöl embert, amiért templomi esküvöje volt.Az egri ho si minh tanárképzon még 88- ban se volt szabad a nyakban keresztet hordani.Ezek az apro meg nem is apro g@ciségek mételyezték meg az életet nem a szovjet uralom.Ezeket magyarok csinálták magyarokkal...

birkamenet 2022.11.23. 11:33:22

@6.Lenin: "Én emléxem amikor nov. 4-én bejöttek hozzánk a ruszki, azt kérdezték : ez már Szuez?"

Na mi van Lenyin, csakmost rukkolsz elő azzal, hogy arab migri famili vagytok?

Serény Vélemény 2022.11.23. 11:36:41

@kewcheg: "olyan tulbuzgóságot tanusitva, amit el se várt volna már tőlük gorbacsov vagy kádár"

Ez a vonás megmaradt a mai napig, egy Cseh Katkától, vagy egy Donáth Annától ki várja el, hogy annyira ellenségesek legyenek Magyarországgal szemben, mint amennyire pillanatnyilag ártanak nekünk?

Minden ballib bérretteg 2022.11.23. 11:41:34

@arthurthedent: Már boccs de én éppen ugyanúgy kezelem az oroszokat és ukránokat ahogyan azt megérdemlik, azaz mint akik megszállták és kirabolták az országot, és Gyurcsány féle csinovnyikokat ültettek a nyakunkba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 11:49:22

Egyrészt, az átlag magyar életszínvonal csak 2012-ben érte el az 1985-ös szintet. Azaz hamis az a látszat, hogy a kommunizmusban az emberek rosszul éltek. Csak 2012 óta él jobban az átlag magyar.

A kommunizmus fő baja inkább az idegesítő korlátozások voltak: utazások tiltása és cenzúra.

konrada 2022.11.23. 11:49:25

@arthurthedent: Ebből legfeljebb az albérlet volt tétel, a bérlet nem igazán, és hát aki éhezik, az nem igazán márkás-nyugati ruhára b.szta el a pénzét kaja helyett.;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 11:49:57

Másrészt, itt ez az "orosz" és a "kommunista" demagóg keverése.

6.Lenin 2022.11.23. 11:50:55

@birkamenet:

Nézz utána te gyökér, mi volt akkor Szueznél. az oroszok nem avatkoztak be, cserébe megkapták Mo-ot.

birkamenet 2022.11.23. 11:53:58

@Minden ballib bérretteg:

Igen, kenterben szopod fel a ruszkikat. Köztudott, hogy ti fidernyákokvagytok a ruszkik bérencei.

arthurthedent 2022.11.23. 11:54:48

@morph on deer: "A ‘70-‘80-as években már lehetőség volt különféle plusz/mellékes gazdasági tevékenységre is, voltak a mindenféle kisiparosok, a mezőgazdaságban a “háztáji,” az iparban “GMK,”"

A 70-es években nem voltak GMK-k, GMK-t 1982-től lehetett alapítani. Mesélj még arról, hogy nekem fogalmam sincs mi volt, de te tudod!

6.Lenin 2022.11.23. 11:57:39

@arthurthedent:

Végig se olvasom ,mert hazudozol. Olvasd vissza az akkori híreket. Jalta meg ilyenek mondanak neked valamit,

Ja a nyomorhoz még valamit. 1970-ben kaptam vállalkozói engedélyt. Nyers Rezső szintén mond neked valamit. Mindenki kapott aki dolgozni szeretett volna.

Ha már egy korszakot szeretnél kritizálni jobban nézz utána, hogy hiteles is legyen.

arthurthedent 2022.11.23. 11:57:41

@konrada: "Ebből legfeljebb az albérlet volt tétel, a bérlet nem igazán, és hát aki éhezik, az nem igazán márkás-nyugati ruhára b.szta el a pénzét kaja helyett.;)"

Mert a nem-márkás ruha az ingyen volt? Ja, nem. A bérlet ingyen volt? Ja, nem. Bizony, lukas cipőben jártam, ócska ruhába és csak nehezen tudtam az albérletet kifizetni. Tudom, én voltam a hibás, mert te milyen frankón megéltél. Ja, oké.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 11:57:57

"mintha a világtól negyven évvel elmaradott országban élnél"

Hát nem éppen.

Én jól emlékszem. Elég idős vagyok hozzá, felnőttként éltem meg a kommunizmus bukását.

Ráadásul személyes tapasztalatom van még 3 kommunista országról: BG, Kuba, Szovjetunió.

Nyugaton sokszor voltam, privilegizált családban nőttem fel.

Az első alkalom, amikor már normál ésszel jártam nyugaton: 1979 - 12 évesen (korábban is jártam, de akkor túl kisgyerek voltam). Ekkor jugoszláviai-osztrák nyaraláson voltunk.

Mondjuk ha az akkor magyar szintet 100-nak veszem, akkor az akkori jugoszláv szint 200 volt, az osztrák meg 250.

De tyalán a legnagyobb élmény Berlin volt 1984-ban. Hiszen ott pár percen belül lehetett nyugaton és keleten lenni a Fal miatt. Keleten az élet jó volt, de szürke. Nyugaton meg baromira színes, viszont látszódtak mélyszegények is: hentergő hajléktalanok és drogosok.

Olyan 15 év volt a lemaradás, nem több. Legalábbis Berlin 2 része közt.

birkamenet 2022.11.23. 11:58:12

@6.Lenin:

Az elmeorvosaid azért raktak téged ide, mert már nem birták a tengernyi lázálmodat.

Na mesélj bukott szamár, miért nem harcoltál s ruszkik ellen 56-ban? Megtiltotta Ámérika? Vagy Lukszemburg?

Minden ballib bérretteg 2022.11.23. 11:59:13

@birkamenet: Éppen te vagy az aki ma is Gyurcsány és a többi kommunista gyökér seggét nyalod.. :D

6.Lenin 2022.11.23. 11:59:52

@arthurthedent:

1970 májusában kaptam vállalkozói engedélyt, adókedvezményt.

arthurthedent 2022.11.23. 12:00:33

@6.Lenin: "Végig se olvasom ,mert hazudozol. Olvasd vissza az akkori híreket. Jalta meg ilyenek mondanak neked valamit,"

Jalta? Mennyire kell valakinek félrebeszélni, hogy jaltáig jusson magyarázatot keresni. :D Elborult kommunista proli vagy, mosdatod a kommunistákat, a szocialistákat, az elnyomást, az oroszokat, kádárt... mennyé moszkvába zászlót lengetni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:02:03

@birkamenet:

Így igaz.

Zorbán apja volt Kádár fő támasza.

Miközben az euroatlantista demokratikus ellenzék Apró Antal családja körül tömörült, s folyamatosan küzdöttek Kádár diktatúrája ellen.

6.Lenin 2022.11.23. 12:02:13

@birkamenet:

12 éves voltam 56-ban. És már akkor több eszem volt, mint most neked. Ja, nekem még jó a memóriám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:03:02

@nemecsekerno_007:

Ne viccelj.

Szóval mégse id. Zorbán és Kövér nagyapja vezették az országot???

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:04:11

@Mesterséges Geci:

Neked rossz volt Kádár alatt, mert Kádár gyógykezelte a hozzád hasonló szivárványosokat.

birkamenet 2022.11.23. 12:04:25

@6.Lenin:

Ostoba bukott szamár, fel nem tudod fogni azzal a beteg agyaddal, hogy a Nyugatnak semmi paktumot nem kellett a Szuezi eseményekkor teni s ruszkikkal, mert Magyarországra csak a ruszkiknak volt bevonulási lehetőségük, a Nyugatnak meg nem.
Ráadásul a Nyugatnak semmi formában nem kellett egy elvetélt keleti ország sem. Vagy tudtak ezek önerőből szabadságot csinálni vagy nem.

6.Lenin 2022.11.23. 12:05:26

@arthurthedent:

Semmi közöm egyik félhez sem, de ha valamiről szeretnék beszélni, akkor elsőnek utána nézek, ha már nem emlékeznék az akkori eseményekre.
Ausztriából miért mentek ki, és nálunk miért maradhattak? Nézz utána, mielőtt csúsztatni szeretnél.

arthurthedent 2022.11.23. 12:05:53

@6.Lenin: "1970 májusában kaptam vállalkozói engedélyt, adókedvezményt."

Nem nagyon hiszem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:06:40

@arthurthedent:

Én is éheztem Kádár alatt. Általános iskola első 4 osztályában napközis voltam, s ehetetlen volt az ebéd. A menü kb.: lisztes finomfőzelék, mócsing, ízetlen tejberizs, hideg leves zsírral, másnapos kenyér.

arthurthedent 2022.11.23. 12:06:50

@6.Lenin: "Ausztriából miért mentek ki, és nálunk miért maradhattak? Nézz utána, mielőtt csúsztatni szeretnél."

Maga Putyin elvtársad mondta el azt, amiről beszéltem. Vitassátok meg.

arthurthedent 2022.11.23. 12:07:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, a menza megvolt nekem is. Általános iskola, középiskola. Ehetetlen volt, de utána, amikor nem volt menza rosszabb lett. :D

6.Lenin 2022.11.23. 12:08:37

@birkamenet:
Gyökér vagy, már régen nem kéne ezt nekem bizonyítanod. Tudom már régen, mióta elolvastam, tőled az első hsz-t. Nézz utána dolgoknak ha nem akarsz gyökének mutatkozni, ha neked ez a jobb, akkor tedd ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:10:33

@arthurthedent:

Nekünk volt hozzáférésünk a dolláros boltokhoz, volt otthon holland kakaó. De én azt mondtam, bolti zacskósat akarok. Azt jobban szerettem, mert azt szoktam meg.

birkamenet 2022.11.23. 12:12:05

@6.Lenin:

Jaja te bukott szamàr, 13 évesen már ki is vágtak téged az iskolából mint kezelhetetlen hülyegyereket. Ahogy mindig megirod meg mutatod is, hogy semmit nem változtál

Oszt apád meg a rokonaid miért nem harcoltak a ruszkik ellen, eftárs?

padlogaz 2022.11.23. 12:12:42

érdekes a poszt, nem is vitatom az akkori - kommunista-szocialista - életforma kilátástalanságait, én is éltem benne, csak sok értelmét nem látom a mostani helyzetre vonatkoztatni.
70 évvel ezelőtt kb. hasonló poszt született volna a német néplélekről és a német uralom alatti élet borzalmairól, és 150 évvel ezelőtt meg egyenesen az osztrák elnyomó rezsimről.
szvsz pont ezért tök felesleges egy ellenséges hatalmat kiragadni, mert ha így vesszük, akkor történelmileg a német kapcsolat volt számunkra a legpusztítóbb, mind a trianoni következmények, mind a holokauszt miatt.

birkamenet 2022.11.23. 12:13:48

@6.Lenin:

Na hol van a cáfolatod Lenyin, várjuk Moszkvára mig megküldi neked?

6.Lenin 2022.11.23. 12:14:42

@arthurthedent:

Ma már nem tilos olvasni. Üsd be a keresőbe Nyers Rezső nevét, és az ő reform terveit. De elküldhetem az engedélyem fénymásolatát is. 74-ig voltam egyéni vállalkozó. 74-ben külföldre nősültem és kivándoroltam. 6,5 évig voltam kint, de4 visszajöttem. Utána is vállalkozóként dolgoztam , néhány évet kivéve. Mindenről megvannak az papírjaim még ma is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 12:15:55

@arthurthedent:

A 70-es évek végén már létezett olyan félmagán szektor, egyes butikok és vendéglők.

Ahol gyerekként laktam, volt egy ilyen étterem, s ott mindig volt rántott libamáj, ami akkor egyébként abszolút hiánycikk volt.

A dolog titka: ez a félmagán státusz nem volt mindenki számára engedett. A hatalom csak egyes benfenteseknek engedte. Pl. jellemző támogatás volt az ex-sportolóknak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.11.23. 12:27:07

@birkamenet: Troppauer Hümér egy talpig becsületes, jószívű, jószándékú, szelíd természetű, mindenkinek csak jót és szépet akaró, rendíthetetlenül hű barát, csodálatos lélek, tündéri ember, rettenthetetlen bajtárs és borzalmas költő volt, aki csak akkor ütött, ha őt vagy a barátait bántani akarták, vagy rátámadtak,...ez utóbbinak szerves része volt az elviselhetetlen költeményeivel kiváltott trauma. A legnyagyobb szégyen, hogy ezt az abszolút pozitív figurát ehhez a nersevik-orosz ügynökhöz hasonlítod. Szégyelld magad.

konrada 2022.11.23. 13:14:29

@arthurthedent: No rátapintottál a lényegre.
Én azért elég lentről jöttem, de se nekem, se a környezetemnek (és nyugi, nem a Rózsadomb;) nem volt ilyen éhezéses problémája.

Ha neked annyira rosszul ment, hogy nem jutott kajára, akkor tényleg te lehettél a hibás.;-P

Szóval azon nincs vitám, hogy egy melós bér lóf...ra se volt elég, de azért a kajára még csak-csak, mert 2 rugó alatti bért azért nagyon kellett keresni, de közben a zsemle 40 fillér, a parizer 3,60, kiló krumpli is ott valahol, a tőkehús 30 Ft/kg körül, de még egy menzás menü is 20-30 Ft környékén kijött.

Sz.r világ volt az, de nem azért, mert éhezni kellett.

konrada 2022.11.23. 13:21:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na jó, mert te hegyvidéki úri gyerek voltál!;))
Nem arról van szó, hogy a Mama Kedvence válogatós ;), hanem arról, hogy egy átlag segédmunkás bérből már éhezni kellett, vagy sem.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.11.23. 13:28:10

Erről a posztról és ezekről a kommentekről posztot kéne írnom: és az a nagy vicc, hogy van egy ilyen posztom a fiókban, várakozik, kb. 80%-os készenlétben, de elovasva mindezt itt felül, szinte újra kéne fogalmaznom az egészet. Sokkal nagyobb a baj, mint ahogy hittem, 30 évvel a gengszterváltás után.

A jövő rejtelem, a jelen hazugság, de a múlt átírása szinte törvény a NER-ben, az új hazugságok korát éljük.

Elfogultság, tudatlanság, tájékozatlanság, a történelmi ismeretek teljes hiánya illteve szándékos, tudatos történelemhamisítás, vegytiszta fidesz-kommunista propaganda, orosz propaganda, megszépítő múlt, lila köd és a jelenre vetített, pontosabban ráerőszakolt és tarthatatlan párhuzamok: minden igazságmagja ellenére már a poszt is vegytiszta, torz provokáció – nem véletlenül kapott Index címlapot, az egyébként mostanra brutális fidesz propagandát toló, elképesztő gőzerővel origósodó Indexen –, de a tejszínhabot a kommentek jelentik. Ez utóbbiak – néhány pontos meglátást leszámítva, mert természetesen vannak jó kommentek is – inkább a delíriumos lázálom, a fantasy, a horror, a sci-fi és pártpropaganda (bármelyik párt) keverékének lennének mondhatóak, hozzátéve persze a nettó elmebetegek és az agylágyult vén idióták marhaságait, bár ez utóbbiakon legalább lehet röhögni, mert az igazsághoz annyi közük van, mint orosz gumicsizmának a párizsi divathoz.

Sajnos az 1945 /1948 és az 1989 közötti időszak kicsit árnyaltabb, mint

az alkoholizmus,
a a lakosságarányos világelső öngyilkossági ráta (ez nincs is benne a posztban, pedig alap)
a sorkatonaság
a bezártság
a nyugattal összehasonlított ipari, technológiai stb. különbségek
stb.

halmaza, amelynek lényege, hogy akkoriban

minden nagyon szar volt. A Geci persze valóban örömmel fogadná a felszabadító orosz csapatokat, mert akkor aztán végképp csúcsra járathatná a Loprendszert [e vonatkozásban természetesen igaza van az egykoron (?) fideszre szavazó bloggertársanak), de a szomorú helyzet az, hogy az közel 50 év eleve öt részből áll:

az 1948 és az 1956 közötti
az 1956 és az 1963 közötti
az 1963 és az 1978 közötti
és az 1878 és az 1984 (a záró időpontról jogos vita van, és nem is pontosan lehatárolható)
illetve az 1984 és az 1989/1990 közötti időszak.

Véres kommunizmus, szocializmus, reformszocializmus: ha nagyon egyszerűsíteni akarom. Sok szempontból össze nem lehet őket hasonlítani, ég és föld, tűz és víz, szinte más idő, más ország.

Lehet, hogy ez fáj neked bloggertárs, de a helyzet az, hogy a Kádár rendszer iránt érzett nosztalgia Nem Minden Szempontból indokolatlan azok körében, akik még emlékeznek rá. Már nem sokan és már nem sokáig. Noha természetesen egyetlen normális, intelligens ember sem kívánja vissza. És ahogy minden normális, intelligens ember tudja azt is, hogy abban a rendszerben...de ezt hagyjuk is. majd megírom, nem lövök le minden poént.

Kis adalék az 1970-es évekről, és a rendszer ellentmondásos világáról: ha pl a mai magyar filmművészet a Mai Lehetőségeivel (pl. technikai, terjesztési stb.) ontaná úgy a zseniális filmeket, mint ahogy akkoriban tették, a magyar filmművészet nagyjából a világ élvonalában lenne. És ez csak egyetlen apró részlet a sokból. A világ sajnos nem annyira fekete-fehér, mint ahogy szeretnéd láttatni.

De igazad van, úgy egyszerűbb lenne minden.

zordidok.blog.hu/2016/05/03/vig_end

parttalan 2022.11.23. 13:35:52

" Időszerű, megint jönnének az oroszok."

És a fogtündér is létezik.

GyMasa 2022.11.23. 13:49:32

A maszekok kifejezettem jól éltek a rendszerben...
Sem szja sem ÁFA nem létezett akkoriban.
Meg számlaadási kötelezettség sem...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2022.11.23. 14:12:49

10 pontos cikk!
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: most sem. Csak akkor az átlagos munkás is annyit keresett mint a jó vagy a selejtje. Vagy az értelmiségiek. Ezért is dőlt össze az egész...
A félmagán rendszert illeti, sok rendszerellenség is ide került, mivel másba nem lkezdhetett volna a foltos káderlapjával.
Viszont bármi amit akkor ettünk mélysötét vacak volt. Ha érkezett valami nyugati csoki rokontól az ünnep volt. Amikor 90 után tömegesen megjelentek Mars csokik, azok szenzációsak voltak a hazai vacakok mellett. Pedig a komcsi vegyipar beleadta miinden tudását azokba :)

@zord íjász: alapjában véve a legszabadosabb komcsi évek sem voltak olyan jók mint a legbizonytalanabb rendszerváltás után évek, amelyek egyébbként pont a kommunizmus következményei.
Persze van akinek akkor áll fel, és erre biztos lehet nosztalgiázni, de bármelyik rendszerváltás utáni időszak, pláne a mostani fényévekkel jobb.
Sajnos ez az ország számtalanszor bizonyította hogy a legnagyobb kreténsgéet is be lehet neik adni (főleg az elszigetelt vidéken), Izaurától, migránsválságon át a gonosz Ukránokig.

Etniez 2022.11.23. 14:20:57

@arthurthedent: ez egy terelés volt, mielőtt elmondjuk, hogy a kedvenc pártja is tele van ex-komcsikkal, akik a módszert is tovább vitték a NER-be.

Etniez 2022.11.23. 14:22:50

@nemecsekerno_007: nyugodtan tüntethetsz nemzetközi szerződések ellen, max kinevetnek a felnőttek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 14:28:01

@Ződ2000:

Csoki. Volt jó csoki, lásd Boci. S voltak olcsóbb utánzatok, marcipán.

Anyám gyerekkorában - 40-es években született - csak utánzat volt.

Etniez 2022.11.23. 14:28:38

@arthurthedent: "most, hogy éppen nem minket akarnak "felszabadítani"?"

Akarnának, de a nyugat egyelőre bevédene. Orbánon múlik, nem sokáig.

ulpius66 2022.11.23. 14:29:00

Ezért volt sokkal jobb a szocializmus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A SZOCIALIZMUSBAN:
- nem volt munkanélküliség ---- mindenkinek volt munkája
- nem volt korrupció
- az oktatás és az egészségügy TÉNYLEG INGYENES VOLT!!!!!
- nem volt infláció
- nem volt ÁFA
- nem voltak hajléktalanok
- nem volt "lakhatási válság" ---- a tanács mindenkinek juttatott lakást
- a nők 55 évesen mentek nyugdíjba
- szinte ingyenes volt a tömegközlekedés, nem volt légszennyezés a gépkocsiktól
- nem volt SZJA ---- a bruttó = nettó
- nem volt politikai szócsata a Parlamentben
- akkor még meg voltak becsülve az orvosok, tanárok, nővérek, közalkalmazottak, stb-k
- nem voltak sztrájkok, ellenzéki lapok, nem volt egymás elleni gyűlölködés
- a politikusok ekkor nem a horvát tengerparti luxus-hajón nyaraltak
- aki akart nyugodtan dolgozhatott másod- harmad-állásban
- szinte mindenkinek volt kiskertje (hobbikertje) ahol mindent megtermelhetett, pihenhetett
- akkor sosem volt ellentét a kormány és a főváros vezetése között
- stb, stb......

SZÓVAL, SOKKAL JOBB VOLT A SZOCIALIZMUSBAN ÉLNI, MINT A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN!!!!!!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 14:30:29

@Etniez:

Ez egy marhaság az ex-komcsikkal.

Eleve a párttagok 95 %-a nem volt komcsi, kényszerből lépett be.

Emiatt semmi kapcsolat az 1990 utáni pártszimpátia és az MSZMP-tagság között.

6.Lenin 2022.11.23. 14:35:37

"@Ződ2000: a legnagyobb kreténsgéet is be lehet neik adni (főleg az elszigetelt vidéken), Izaurától, migránsválságon át a gonosz Ukránokig."

56-ban megpróbálták, nem jött össze, mert.....

Az EU polgárai miért nem zavarják el a gazember korrupt vezetőiket?

Egyedül nem megy mondja a nóta. Sokak akarata is néha kevés, de a végén mindig összejön. Hol vannak már a régi birodalmak, ideák? Összeomlanak, kifordulnak önmagukból. Kell néhány generáció hozzá, és minden megváltozik, összeomlik. Így lett ez megírva. Egy emberöltő kevés hozzá, de vége mindennek egyforma. Van másik, szól a másik nóta. Sok kis lépésnek pukk a vége.

GyMasa 2022.11.23. 14:37:25

@parttalan:
Komolyan nem értem az ilyen álrettegöket!
Hogy gondolják, hogy az oroszok a NATO ellen akarnának támadni, mikor Ukrajnában sem voltak képesek gyakorlatilag túlmenni a Donbasz határain 9 hónap alatt...
Ezzel az irammal talán az unokáimnak lesz majd ez reális probléma...
Igaz, konkréten megmondta Putyin is, hogy nem kíván területeket szerezni...
És, ha Ukrajna sem kell neki, akkor a többi ország biztosan nem

6.Lenin 2022.11.23. 14:40:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Valószínűleg az egész pereputtya MSZMP tag volt, így terelnek. Ez 99%-ban mindig beigazolódik. Majd akkor jönnek az ilyenek azzal, hogy kényszerítették őket, pedig valójában ők gyűlölték a komcsikat, kényszerből nyaltak, meg ilyenek. Ismerős a duma.

ulpius66 2022.11.23. 14:40:24

Ne mondja mán nekem senki - a saját tapasztalatamból tudom - hogy a hetvenes években nem volt sokkal jobb volt az élet, mint az ötvenes évek végén!

A hetvenes években bejártuk szüleimmel Erdély, a Felvidék. Lengyelország (a lengyel tengerpart) legszebb tájait, 3 évente a "jugó-tengerparton" üdültünk, évente két hét a Balatonon a szakszervezeti üdülőben SZINTE INGYÉR......mi kell még .... pluszban fiatalok voltunk és imádtuk az EDDÁ-t!!!!!!!

Serény Vélemény 2022.11.23. 14:40:34

@zord íjász: "Kis adalék az 1970-es évekről, és a rendszer ellentmondásos világáról: ha pl a mai magyar filmművészet a Mai Lehetőségeivel (pl. technikai, terjesztési stb.) ontaná úgy a zseniális filmeket, mint ahogy akkoriban tették, a magyar filmművészet nagyjából a világ élvonalában lenne. "

Bezzeg amikor egy tv sorozat véletlenül megüti a világmércét, akkor azt a "rencerváltóértelmiségielit" azonnal szétfikázza.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 14:42:50

@ulpius66: Megint hazudozol. Ha a szüleiddel utazgattál a 70-es években, akkor fingod nem lehet az 50-es évek végéről.

6.Lenin 2022.11.23. 14:43:30

@GyMasa:
Logikus gondolkodást vársz a haladó, progresszív gyökerektől? Őket a vágyaik vezérlik, semmi közük a valósághoz. Mindig terelnek, átírnak mindent. Lásd ezt a posztot is.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 14:44:14

@GyMasa: Te olvasni nem szoktál? Putyin a régi Szovjetuniót akarja visszaállítani.

morph on deer 2022.11.23. 14:44:17

@arthurthedent:
” A 70-es években nem voltak GMK-k, GMK-t 1982-től lehetett alapítani.”

Azért írtam, hogy a ‘70-‘80-as években, de nem feltételeztem, hogy ezt értelmezni ennyire nehéz.

Akkor ahhoz mit szólsz, hogy én pl ‘72-től munka mellett rendszeresen dolgoztam könyvkiadóknak, lapoknak meg kiállításokon, (BNV) úgynevezett “egyszeri megbízási szerződés” alapján, reklámcégeken keresztül, ‘78-tól meg már mint “szellemi szabadfoglalkozású,” számlakönyvvel, stb, és fővállalkozásban csinálhattam komplett céges kiállításokat, meg mindent, ami reklámgrafikával összefügg. Aztán pár fotóssal és egy üzletkötő sráccal együtt már kvázi cégként dolgoztunk együtt, teljesen legálisan és törvényesen.
És mondom: semmi közöm nem volt a párthoz, sőt, az ismeretségi köröm jó része a későbbi ellenzéki oldalon landolt. (Én akkor már nem éltem az országban.)
Elismerem, hogy ez nem a proletár életmodell, viszont alapvetően cáfolja azt az állításodat, hogy nem volt lehetőség akkor sem, ha te akartál vagy tudtál volna többet elérni. Ahhoz pedig, hogy éhezni lehessen, vagy kivételesen balszerencsésnek, vagy kétbalkezesnek/tehetségtelennek kellett lenni, vagy pedig aktívan tenni kellett érte, pl az általad bemutatott üvegipari termékek segítségével…
Bárhogyan is, maradjunk annyiban, hogy azért nem az éhezés volt a tipikus már akkoriban.

ulpius66 2022.11.23. 14:45:12

Nekem tényleg semmi bajom nem volt a hetvenes évekkel....

1975-ben érettségiztem a gimiben mat-fiz szakon, 1980-ban végeztem a műszaki egyetemen....

Számomra a hetvenes évek csodálatosak voltak!!!!!
(pl. a kettős rangadók a Népstadionban Törővel, Nyíllal... TÉNYLEG FELEJTHETETLEN....)

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 14:47:25

@ulpius66: Tehát 57-ben születtél. Sokat tudhatsz az 50-es évek végéről.

6.Lenin 2022.11.23. 14:47:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez igaz. Volt tényleg olyan, hogy kénytelen volt. De az ilyenek nem komcsiznak utána, inkább hallgatnak. én azokról írtam, akik most komcsiznak, de valamikor önként léptek be a pártba

arthurthedent 2022.11.23. 14:48:45

@ulpius66: "- nem volt "lakhatási válság" ---- a tanács mindenkinek juttatott lakást"

Hát persze, hogyne! Egy gond mondjuk volt, hogy mindez csak a képzeletedben volt így. :D

ulpius66 2022.11.23. 14:49:07

AKI NEM ÉLT A HETVENES ÉVEKBEN, DE KIJELENTI, HOGY SZAR VOLT A HETVENES ÉVEKBEN ÉLNI, AZT ÚGY ORRBA BÍRNÁM BASZNI, HOGY AZ ANYJA SEM ISMERNE RÁ!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 14:51:44

@6.Lenin:

Ez az önként elég erős azért.

Én egy rakás volt párttagot ismerek,

Tipikus eset: ki akarták nevezni magasabb pozícióba, de kiderült, nem párttag, így szóltak neki, lépjen be, mer t különben nem fog menni a kinevezés.

arthurthedent 2022.11.23. 14:53:07

@ulpius66: És ki mondta, hogy szar volt a hetvenes években élni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 14:53:41

@6.Lenin:

Amikor megszűnt a párttagság jelentősége, a 850 ezer tagból 780 ezer kilépett. Ez azért egy elég alapvető adat.

ulpius66 2022.11.23. 14:57:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Tipikus eset: ki akarták nevezni magasabb pozícióba, de kiderült, nem párttag, így szóltak neki, lépjen be, mert különben nem fog menni a kinevezés."

Mért?

Szerinted 2002-2010 között hogyan mentek a kinevezések????????

UTÁNANÉZTEK HOGY KI AZ, AKI TELJES MELLSZÉLLESSÉGGEL BALLIBSI, AZTÁN TÖRTÉNT MEG A KINEVEZÉS.......

A D-209, MEG A FUTÓBOLOND, MEG A LIBATOLVAJ IDEJÉBEN SEMMI, DE SEMMI KÜLÖNBSÉG NEM VOLT A KINEVEZÉSEK TEKINTETÉBEN A KÁDÁR-KORSZAKHOZ......

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 15:00:16

@ulpius66:

Csak akkor minden állásban ez volt, míg 1990 után csak politikailag releváns helyeken.

Serény Vélemény 2022.11.23. 15:03:21

@Sorállományú előfelvételis: Az a cikk egy 17 es ksh tanulmányra hivatkozik, amiből idézek:

"
Ezek alapján az összetett szegénységi mutató három részindikátort foglal magában:
• relatív jövedelmi szegénységi arány,
• súlyos anyagi deprivációban érintettek aránya,
• nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya (munkaszegénység).
A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettnek tekintjük azokat, akik a három dimenzió
bármelyikében érintettek.

Magyarországon a mérések kezdete óta 2012-ben érte el a mutató a legmagasabb értéket, ezt követően pedig
folyamatosan csökken a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma és
aránya. 2017-ben a teljes lakosság kevesebb, mint egyötöde (19,6%), azaz 1 millió 887 ezer ember volt érintett,
578 ezer fővel kevesebb, mint 2016-ban. 2017 folyamán a szegénység valamennyi dimenziójában folytatódott
a javulás. Legnagyobb mértékű csökkenés a súlyos anyagi deprivációban élők arányában és számában következett be, 14,5-ről 10,2%-ra mérséklődött a hányaduk, az érintettek száma pedig 426 ezer fővel csökkent.
A jövedelmi szegénységben a népesség 12,8%-a, 1 millió 227 ezer fő élt, a munkaszegénység pedig 4,1%-ot,
398 ezer embert érintett 2017-ben."

ulpius66 2022.11.23. 15:03:55

@arthurthedent:

Azt viszont aláírom, hogy a nyolcvanas évek már nem volt diadalmenet!

Saját életemből merítve: házasság, 3 gyermek, akik immár 40 évesek......azért volt gond nem kevés.....

DE, TÚLÉLTÜK!

VISZONT A MAGYAR POLITIKAI ÉLET TÉNYLEG ERJEDT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ELÉG AZ 1985-ÖS VÁLASZTÁSOKRA HIVATKOZNI.... AKI KÍVÁNCSI RÁ, OLVASSON UTÁNA!!!

AZTÁN 1989-BEN MEGSZŰNT A KISZ, BÁR A GYURCSÁNYI VOLT A 800.000 FŐT SZÁMLÁLÓ KISZ ALVEZÉRE!!!!!!!!!!!!

EBBŐL A POZÍCIÓBÓL AZTÁN KI IS PRIVATIZÁLTA MAGÁNAK AZT A 3-4 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ KISZ-VAGYONT!!!!!!!!

ÉLJEN A GYURCSÁNYI!!!!!!!!

EZT IS ÜGYESEN CSINÁLTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 15:04:51

@ulpius66: Aki pelenkát viselt még az ötbenes évek végén, de nyilatkozik arról milyen volt, azt úgy orrba tudnám baszni!

fkv.119 2022.11.23. 15:05:52

@Mesterséges Geci: Már megint itt nácizik a kis zsidógyerek... Sieg heil, Matyika, a munka tegyen téged szabaddá! Meg a kurva anyádat!

6.Lenin 2022.11.23. 15:06:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én éltem egy olyan helyen, ami kis Moszkvának hívtak. Nagyon sokan önként voltak a nyilas párt tagja -a zsidók hátrahagyott cuccai miatt-aztán 56-ban pufajkásként a diszidensek holmijait őrizték otthon, hátha visszajönnek- és most sokan ilyenek komcsiznak, bár már régen elköltöztem onnan. de volt aki országgyűlési képviselő is volt pedig pufajkásként ő dicsekedett -részegen-hogy gyilkoltak is 56-ban, mert a TEFU-nál nem adtak nekik teherautót, hogy a lopott holmit haza tudják vinni.

fkv.119 2022.11.23. 15:08:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Demagóg dolog letagadni a valóságot, ebben egyetértünk! Muszka = komcsi.

ulpius66 2022.11.23. 15:08:25

A gyurcsányi 1989-1991-ben az egész KISZ-vagyont egy az egyben ellopta!!!!!!

Akkor ezt privatizációnak nevezték a komcsik!
(sőt... volt olyan, hogy "spontán-privatizáció"...)

A MA ÉLŐ POLITIKUSOK KÖZÖTT LEGNAGYOBB KOMCSI A GYURCSÁNYI VOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

konrada 2022.11.23. 15:09:55

@zord íjász: Hát valahogy így.

A nosztalgiáról meg egy - még a legvadabb komcsi korszakban is hivatalosan engedett vicc (igaz másik kórról*):

A parasztbácsit megkérdik: mikor volt jobb neki: most, vagy a Horthy korszakban?
- Hát a horthyban.
- Na de bátyám, hát akkor földesúrnak dolgozott látástól mikulásig, most meg 8 óra meg szabadság...
- De akkor is!
- De most van nyaralás is, meg szép ház, és mégis??!
- Na jó, most tényleg sok jobb dolog van, de akkor mégis jobb volt, mert akkor még állt a f....om!

Szóval a lényeg: a legjobb mégis csak az, amikor az ember fiatal és még van ereje, mert lehet bármilyen jó az új világ, ezek nélkül az már nem ér sokat.
Ez a nosztalgia alapja és a lényege.

(S annak, aki akkor kalákából, meg ügyeskedésből megélt jó módban, most meg minimál nyögdíjból betegen fáradtan, annak hiába mondjuk el, hogy most sokkal szabadabb, és több a lehetősége, ha neki ebből már csak annyi van meg, hogy kitartson hóvégéig a nyugdíj, és hogy még elérjen időben a wc-re...)

fkv.119 2022.11.23. 15:10:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "de akkor túl kisgyerek voltam"

Most is. Ebben nem változott semmi.

ulpius66 2022.11.23. 15:11:35

@Sorállományú előfelvételis:

Fogadjunk, hogy te ballibsi vagy?!!!

TE SOKKAL JOBBAN TUDOD, AMIT ÉN TUDOK, AMIKOR ÉN ÉLTEM ÁT!!!!

GRATULÁLOK, TE BALLIBSIK MINTAPÉLDÁNYA!

GyMasa 2022.11.23. 15:12:21

@Sorállományú előfelvételis:
en.kremlin.ru/events/president/transcripts/67843
Itt van Putyin beszédének a teljes leirata.

"The purpose of this operation is to protect people who, for eight years now, have been facing humiliation and genocide perpetrated by the Kiev regime. To this end, we will seek to demilitarise and denazify Ukraine, as well as bring to trial those who perpetrated numerous bloody crimes against civilians, including against citizens of the Russian Federation.

It is not our plan to occupy the Ukrainian territory. We do not intend to impose anything on anyone by force. "
Te szoktál olvasni?

ulpius66 2022.11.23. 15:12:45

@konrada:

FEJÉN TALÁLTAD A SZÖGET!

fkv.119 2022.11.23. 15:13:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ratyi Matyi most is azt hiányolja hogy nicnsenek már skinheadek, akik kikúrálnák az ő agybaját Martenssel.

ulpius66 2022.11.23. 15:16:18

Gyermekeim!

Én is írhatnám naphosszat, hogy milyen szar volt a Horthy, meg a Rákosi-pajtás idején élni, DE NEM ÍROM, MERT NEM AKKOR ÉLTEM!

6.Lenin 2022.11.23. 15:17:09

@arthurthedent:

Már megint nem néztél utána hogy pl a cigányoknak lakásokat építettek, igaz eladtak belőle mindent .
De még egyszer leírom, hogy nem a rendszer volt teljesen rossz, hanem a komcsik voltak már akkor is gazemberek. Most se a rendszer a rossz, hanem a kormánypártba is vannak gazemberek, ahogy a világ összes pártjában, ahol lopni lehet. Az ellenzéki pártokban is. Szépen lenyúlják az állami támogatást a hozzátartozókon keresztül. Ez mindig így működött és működni is fog.

Ki a lópisztoly ellenőrzi a Ukrajnának adott pénzeket? Talán Ursula néni?

arthurthedent 2022.11.23. 15:17:42

@GyMasa: Ha a mi kedvünkért másolod ide Putyin szövegeit, akkor akár abba is hagyhatod. Nyilvánvaló, hogy hazudott, azóta oroszországhoz csatoltak területeket, azóta már elismerte, hogy hazudott.

arthurthedent 2022.11.23. 15:19:13

@6.Lenin: "De még egyszer leírom, hogy nem a rendszer volt teljesen rossz, hanem a komcsik voltak már akkor is gazemberek."

A szocializmust egy csomó országban kipróbálták, kivétel nélkül mindenhol nyomort és szenvedést hozott. Mégis mit értesz az alatt, hogy "nem volt rossz"?

ulpius66 2022.11.23. 15:19:33

Az nagyszüleim 1899 és 1909 között születtek!

Rendkívül sokat voltam velük....

ők aztán tudtak mesélni.... mindannyian az Osztrák-Magyar Monarchiában születtek... idősebbek voltak, mint pl. József Attila......

SOKSZOR GONDOLOK AZ ÁLTALUK ÁTADOTT TUDÁSRA.....

fkv.119 2022.11.23. 15:21:31

@arthurthedent: Valószínűleg azt hogy ő ÁVO-s volt, és neki jó volt a sárban dagonyázás, más, nála kvalifikáltabb emberek visszahúzása a mocsárba, hogy nekik se legyen jobb. Igazi kommunista szokás.

arthurthedent 2022.11.23. 15:22:05

@konrada: "S annak, aki akkor kalákából, meg ügyeskedésből megélt jó módban, most meg minimál nyögdíjból betegen fáradtan"

Igen, ez így van.

arthurthedent 2022.11.23. 15:22:39

@arthurthedent: Bármikor cserélnék a Kádár rendszerre, csak még egyszer 18 éves lehessek. :D

fkv.119 2022.11.23. 15:23:02

@ulpius66: Viszont mi éltünk Kádár Janó alatt, és pont ugyanezt a ruppótlan pangást tapasztaltuk, ami a cikkben is van. Aki nem, az önmagát akarja becsapni, mint strucc a homokban.

GyMasa 2022.11.23. 15:25:13

@arthurthedent:
Akármit is mond, szerinted, az orosz hadsereg egyszerüen olyan messzire van attól hogy Ukrajnán kívül, amúgy NATO országot megtámadjon, hogy annál messzebb nem is lehetne!
Komolyan nem értem, miért aggódtok ennyire ezen. Jelenleg semmiféle realítása nincs az egésznek....
És, ha elhiszem atokat a híreket, ahonnan ti elsösorban tájékozódtok, akkor az orosz hadsereg MÁR elvesztette ezt a háborút, és sohga többet nem lesz releváns erö...
Arról nem is beszélve, hogy bármelyik ország megtámadása automatikusan a 3. VH-t ereményezi, ami 99% eséllyel egy atomháborúban fog véget érni.
Kivéve persze, ha az USA mondjuk megint cserben hagyja a periféia országait, és nem fogják az 5. cikkely alapján megvédeni az országokat.
Igaz, akkor pont darabjaira fog hullani az egész NATO, hiszen pont akkor nem fogja pont azt az egy dologot csinálni, ami miatt létrejött.
Tehát, teljességgel értelmetlen a mü-aggodalmatok ebben a témában...

ulpius66 2022.11.23. 15:26:38

De ez sokkal jobb táma!

A ballibsi ellenzék miniszterelnök-jelöltje MZP több, mint 3 milliárd forintot kapott a kampányára az ámerikai demokratáktól......

Mondjuk ezzel a pénzzel nem tud elszámolni!!!!!
(nyilván a felét ellopta.......hogy ez hogy fájhat a gyurcsányinak....)

GyMasa 2022.11.23. 15:28:08

@arthurthedent:
"Ha a mi kedvünkért másolod ide Putyin szövegeit, akkor akár abba is hagyhatod. Nyilvánvaló, hogy hazudott, azóta oroszországhoz csatoltak területeket, azóta már elismerte, hogy hazudott."
Szívesen látom azt a linket, ahol Putyin "hazudott"
Merugye, ha azt mondta, akkor annak van valami nyoma az interneten, ahol azt ö maga mondja személyesen és nem csak valami "szuiperszabad és független" hírforrás hivatkozik rá...
Bár, öszintén megmondom, nincsenek vérmes reményeim azzal kapcsolatban, hogy alá fogod tényekkel is támasztani, amit írtál, hiszen még arra sem adtál autentikus linket, hogy az Ukrán "tények" az orosz veszteségekröl köszönöviszonyban állnak a valósággal.

6.Lenin 2022.11.23. 15:30:33

@arthurthedent:

Na látod, én a Rákosi rendszerben jöttem rá, hogy a nőkön vagy egy kellemes karosszéria hiba, egy repedés, ami nem is olyan borzalmas hiba. Micsoda emlékek, ha még egyszer.....

ulpius66 2022.11.23. 15:31:54

index.hu/belfold/2022/11/23/marki-zay-peter-mindenki-magyarorszaga-mozgalom-egyesult-allamok-action-for-democracy-valasztas-ellenzek/

Hát ez a Bajnai libatolvaj ügyesebb, mint én vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A hárommilliárd forintos ámerikai támogatás 90%-át a DATADAT MEGBÍZÁSAI VITTÉK EL......

HÁT EZ CSODÁLATOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AZ ÉN ADATAIMMEL VALÓ KERESKEDÉS KERÜLT ENNYIBE!!!!!!

HÁT EZEK A BALLIBSIK TÉNYLEG HÜLYÉNEK NÉZIK A VÁLASZTÓKAT!!!!!!!!!

EZEK UTÁN KI AKAR EZEKRE A BALFASZOKRA SAVAZNI?????

arthurthedent 2022.11.23. 15:33:14

@GyMasa: "Szívesen látom azt a linket, ahol Putyin "hazudott""

Te magad másoltad be, hogy azt mondja nem akarnak elfoglalni ukrán területeket. Azóta konkrétan magukhoz csatoltak ukrán területeket.

ulpius66 2022.11.23. 15:34:03

IETENEM! ISTENEM!!!!!!

MI VAN EBBEN A CIKKBEN!!!!!!!

.... ÉS EZEK POFÁZNAK A FIDESZ-KORRUPCIÓRÓL???????????

kewcheg 2022.11.23. 15:36:19

@ulpius66: Aki megnézi a "Kenguru" cimű filmet, annak az jön le hogy jó volt a 70-esekben élni.De aki a 70-esekben akár csak az NSZK - ig is eljutott, az sírva hajtotta álomra a fejét, hogy úgy is lehet élni.Nyomorék ár- bér rendszer, hiány, tényleg szegénység, cserébe viszont gombokért volt minden olyan ALAP dolog, ami a létfenntartáshoz kell.Persze ennek az volt az ára, hogy 120.000 volt egy csira Dacia, meg 80.000 egy Trabant, ráadásul annyi várakozás utan, amennyit ma egy Teslára se kell várni./azt mondanom se kell, hogy azt jól elhallgatták a proletárok elől, hogy még hivatalos árfolyamon is kb.a Dacia árának kétszerese volt az USA- ban ujonnan egy V8 as izomauto - mondjuk egy Ford Gran Torino- ugy hogy az amerikai esztergályos tizszer annyit keresett mint a magyar.Ugyanugy nem beszélt erről a propaganda, mint most arrol hogy euroban milyen nyomik a magyar pénzek.De akinek nem volt igénye ilyen luxusra hogy Trabant, meg Szocsi nyaralás, az elvolt a havi 3-4 ezres fizuból...

6.Lenin 2022.11.23. 15:36:49

@arthurthedent:

A rendszer volt a hibás? Most próbálják újra nyugaton feléleszteni. A liberalizmust kik járatták le? Nem a liberálisnak magukat hazudók? A vallások rosszak vagy a híveik közül néhányan? Te sok mindent összekeversz.
Az ideológiák abban lehetnek hibásak, hogy tökéletlen emberek találják ki, és sokan a maguk javára próbálják kihasználni. Ez viszont mindig így is marad.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 15:44:31

Lévai Anikó panaszkodik hogy otthon nincs szex, mert Orbán a libsiket szopatja folyton

parttalan 2022.11.23. 15:48:04

@GyMasa: Minden alkalommal fel kell mondani a kötelezőt.

parttalan 2022.11.23. 16:05:21

@GyMasa: "Igaz, konkréten megmondta Putyin is, hogy nem kíván területeket szerezni."

Ez volt a háború előtt. A már megszerzett Krím és a kvázi független donbasszi részeken kívül akkor valóban nem volt még egyéb területi követelés. Semlegesség szavatolása és az orosz kisebbség helyzetének javulása - ez volt a két követelés orosz részről. Amerika nem engedett, Putyin támadott. Onnantól viszont már volt/van területi igény. Most már - ahogy 2014-ben is - az egész Donbasszért megy a harc és elfoglaltak egyéb területeket is, melyeket azóta annektáltak és így Oroszo. részeinek tekintik. És visszamehetünk akár a második narancsos puccs idejéig is: amennyiben akkor nem döntik meg a törvényes vezetést és amerikai segítséggel nem a nacionalista náci söpredék ragadja meg a hatalmat, még a Krím is Ukrajnánál maradt volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 16:10:22

@ulpius66:

MZP eldorbézolta a pénzt Zelenszkij-képekre, erre áll fel neki.

ulpius66 2022.11.23. 16:12:48

Mind e közben a japánok meg jól elverték a foci vb-n a németeket!

GyMasa 2022.11.23. 16:14:57

@arthurthedent:
"Te magad másoltad be, hogy azt mondja nem akarnak elfoglalni ukrán területeket. Azóta konkrétan magukhoz csatoltak ukrán területeket."
Mondjuk a Donbasz nemzetiségi szempontból soha nem volt ukrán teület, csak földrajziból.
A Krím ugyanígy. Söt Odessza és környéke is inkább orosz terület, mint ukrán, meg Harkov is.
Volt népszavazás a csatlakozásról ahol elsöprö többség szavazott a csatlakozásra.
(még akkor is, ha ezt senki nem fogaja el hivatalosnak, ami érdekes, hiszen Koszovó pontosan ugyanígy lett független, csak ott az USA támogatta az elszakadást. Viszont az az eset precedenst teremtett az ilyenfajta beavatkozásra. Putyin is leírta, hogy az ENSZ 51 cikkelye alapján indítja meg a háborút.
Ezt, természetesen figyelmen kívül hagyhatod, de az akkor is egy tény, hogy az ukránok a´llatokként bántak az orosz kisebbséggel 2014 után...)

ulpius66 2022.11.23. 16:22:55

"Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött az Action for Democracy Magyarországra"

"Csak a Datadat-csoporthoz 1,5 milliárd forint jutott az összegből, egymilliárd pedig a DK-s "Ez a lényeg" nevű ellenzéki propagandalap kiadójához került."

A gyurcsányi már megint lopott egymilliárdot.......

MONDJUK EZ NEM HÍR........

24.hu/belfold/2022/11/23/titkosszolgalat-amerika-afd-tamogatas-datadat/

arthurthedent 2022.11.23. 16:27:30

@GyMasa: "Volt népszavazás a csatlakozásról ahol elsöprö többség szavazott a csatlakozásra."

Hazudott? Hazudott! Mentegeted? Mentegeted!

"Mondjuk a Donbasz nemzetiségi szempontból soha nem volt ukrán teület"

Hazudott. Mentegeted.

"Putyin is leírta, hogy az ENSZ 51 cikkelye alapján indítja meg a háborút."

A mai napig is azt hazudja, hogy nincs háború. Te meg mentegeted. Egy terrorista tömeggyilkost mentegetsz. Remélem megfizetnek érte.

ulpius66 2022.11.23. 16:29:18

HÁT EZ TÖK SZUPI!!!!!

A három azaz három főt foglalkoztató Dk-s álhírportál az "Ez a lényeg" egymilliárdot kapott az ámerikai pénzekből!!!!!

... és erről a gyurcsányi nem tud semmit!

ÉN BÍROM A VICCEKET!

HÁT EZEK TÉNYLEG HÜLYÉNEK NÉZIK A VÁLASZTÓIKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

arthurthedent 2022.11.23. 16:29:28

@parttalan: "Ez volt a háború előtt. "

Lófenét mama! Mindenki tudta, hogy területeket kíván szerezni, többen el is szülták magukat. Mindenki tudta mit akar putyin, meg is tette. Ez az "akkor még nem akartam" védekezés egy óvodástól is k.rva gyenge.

ulpius66 2022.11.23. 16:30:23

@arthurthedent:

TE IS KAPTÁL AZ ÁMERIKAI PÉNZEKBŐL?????????????????????????????????????

ulpius66 2022.11.23. 16:31:42

@arthurthedent:

na jó!

Nyilván vicc volt a kérdés is!

ulpius66 2022.11.23. 16:32:53

Azért azt megírhatná a DK-s hírportál, hogy mire költötte azt az egymilliárdot......

Artúró!

Remélem ezzel azért egyetértesz?

ulpius66 2022.11.23. 16:35:00

.. és a DK-s hírportál beszél átláthatóságról, meg traszparencia, meg elszámoltathatóság és ilyen ballib lózungokról.....

EGYEBEKBEN... TÉNYLEG HOVÁ TÜNT AZ AZ EGYMILLIÁRD A DK-S ÁLHÍR PORTÁLTÓL???????

ulpius66 2022.11.23. 16:35:55

@arthurthedent:

ÉS TE TÉNYLEG EZEKNEK A SEGGÉT NYALOD TOVÁBBRA IS????????????????????????????
(ha kaptál a pénzekből, akkor a kérdésem tárgytalan....)

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 16:50:13

Hát Lévai Anikó szexuális élete nem érdekel senkit?

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 16:53:35

@a nagy hohohorgász: ebből is látszik hogy a libsik leszarjak a nőket!!! Metoo

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 16:57:58

Inditvanyozom hogy napi egy baszás jarjon mindenkinek, és az eroszakot a sertettnek kell saját költségén bizonyítania a vádlott által sakkban tartott bíróságon! Na milyen fasza vagyok, már olyan vagyok mint egy balliberális:)))) probléma megoldva, mindenki fog baszni még kurt úrfi is:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 16:59:40

A mottom: basszál, ne haboruzz! Bújj össze baszás közben ne fázz!!!!

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:02:01

A kérdés az hogy a felső 10000-et a világon mikor bassza már meg a 220 a kurva anyja hátán????? Tudja vki a választ?

arthurthedent 2022.11.23. 17:06:37

@a nagy hohohorgász: "A kérdés az hogy a felső 10000-et a világon mikor bassza már meg"

Nem tudom már meging mi a bajod velem... :D

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:08:24

@arthurthedent: veled semmi proli, téged az élet már elintezett:)))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:09:28

@arthurthedent: rossz nickeden válaszoltál, gyuri bácsi nem von le a judaspenzbol?

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 17:15:47

@GyMasa: " Putyin is leírta, hogy az ENSZ 51 cikkelye alapján indítja meg a háborút."

Putyin háborút indított? Hadüzenet nélkül? Nem kapsz ezért az elszólásért fegyelmit?

Sorállományú előfelvételis 2022.11.23. 17:18:53

@ulpius66: Te 3 évesen a bilid szagát érezted, nem az 50-es évek végét.

inebhedj - szerintem 2022.11.23. 17:21:20

Egyfelől az szovjet uralom volt, és nem orosz. (Persze tőlem aztán ki-ki kedvére faj- meg népgyűlölgethet, végülis mi baj lehet belőle?)

Másrészt a felsorolt (teljesen jogosan felhánytorgatott) negatívumok jó része továbbra is velünk él.

Harmadpediglen a szocialista embertípus gondolkodása olyan mélyen rögzült, hogy egyenesen újratermelődött, a rendszerváltás alatt / után születettek jelentős része ugyanolyan világképet ápol, mintha csak az előző Kádár-rendszer nevelte volna belé, a szocialista embertípus pedig lefedi a választásokra aktívan járogató polgártársak messze túlnyomó részét. Ahogy nálunk, úgy mindenhol az ex-testvéri országokban.

(Ezen a dolgon pedig végképp nem segít a haladó Nyugat párásszemmel dédelget szalonmarxizmusa, a liberalizmus és úgy általában a jobboldaliság eltűnése, lecserélődése valamiféle talmi keresztény baloldaliságra.)

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:25:47

Egy probléma van ma a világban hogy katarban nem lehet inni és buzulni mindenhol! Milyen gerinctelen dán az aki mégis megjelent a vbn????

GyMasa 2022.11.23. 17:32:38

@parttalan:
"Ez volt a háború előtt. A már megszerzett Krím és a kvázi független donbasszi részeken kívül akkor valóban nem volt még egyéb területi követelés."
Szerintem a Donbaszt sem akarták elcsatolni.
Szeirntem akkor az volt a stratégia, hogy pár nap alatt bevonulnak, megbuktatják zselét, és odateszik, mondjuk Poroschenko-t.
Én azt a módszert már akkor sem láttam életképesnek hosszútávon, aminek hangot is adtam.
Ez nem is vált be.
Szerintem Putyin nem számított sem az uKrán ellenállásra, sem az agyatlan EU lépésekre (az öntököknlövéesel felérö szankciókra, mega fegyverküldésre.)
EMiatt át kellett gondolnia a stratégiáját.
Viszont ez sem vált be nagyon, mert az USA ténylegesen is hajlandó az utolsó ukránig harcolni ellenük, és ez lépéskényszerbe hozta öt is.
Emiatt kellett a népszavazás, és az oroszországhoz csatolást meglépni.
Onnantól azok a területek orosz földnek számítanak, így könnyebb ott bármiféle hadmüveletet végrehajtani.

" Semlegesség szavatolása és az orosz kisebbség helyzetének javulása - ez volt a két követelés orosz részről."
Igen, és azt is megmondta a háború folyamán, hogy minél késöbb egyeznek meg, annál nagyobbak lesznek az UKrán veszteségek.
És ez igaz is.
Mára már nemcsak a Donbasz, meg a Krím van oda, hanem Ukrajna teljes energetikai rendszere is.
És, ha nem ülnek le tárgyalni, akkor még több is.

" Amerika nem engedett, Putyin támadott. Onnantól viszont már volt/van területi igény."
Igen, de amikor a beszéd elhangzott, akkor nem volt.
Szerintem most meg kell várni, mi lesz akkor, ha a 320 000 új orosz katona megérkezik a frontra.
AZ lesz egy fordulópont ebben a háborúban, ugyanis, ha az oroszok most ilyen sikerrel feltartják az ukránokat, akik jelentös létszámfölényben vannak, akkor ezen nagyot fog fordítani az a 300k jól képzett katona.

"Most már - ahogy 2014-ben is - az egész Donbasszért megy a harc és elfoglaltak egyéb területeket is, melyeket azóta annektáltak és így Oroszo. részeinek tekintik."
Ez pontosan így van!
ÉN még azt tarom elképzelhetönek, hoyg elfoglalják Odesszát, meg Harkovot, és utána meg bármit, amíg le nem ülnek az Ukránok tárgyalni.
Végsö esetben valóban meg fog szünni Ukrajna, vagy marad egy Kijevi városállam...

" És visszamehetünk akár a második narancsos puccs idejéig is: amennyiben akkor nem döntik meg a törvényes vezetést és amerikai segítséggel nem a nacionalista náci söpredék ragadja meg a hatalmat, még a Krím is Ukrajnánál maradt volna."
Igen, a Krím elcsatolásának az okaaz volt, hogy a puccs után az USA barát új kormány egyik elsö dolga volt felmondani a szevasztopoli szerzödést a kikötöröl.
(mondjuk, azért az nagyon durva, hogy az orosz hadiflotta egyetlen melegtengeri kikötöje Ukrán területen van... SZóval, nem tudom, ki gondolta ezt egy jó megoldásnak?)

Etniez 2022.11.23. 17:43:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na ja, de honnan tudod, hogy Kövér vagy Gyurcsány meggyőződéses kommancs volt vagy opportunista?

Etniez 2022.11.23. 17:44:01

@GyMasa: Ja, csak jelenleg a NATO-ból és az EU-ból is kifelé áll Magyarország rudja, akkor mi lesz?

Etniez 2022.11.23. 17:46:22

@GyMasa: "Onnantól azok a területek orosz földnek számítanak, így könnyebb ott bármiféle hadmüveletet végrehajtani."

Jaja, jó nézni, ahogy az orosz hadsereg folyamatosan csökkenti Oroszország méretét és takarodik ki Ukrajnából.

Ugye Herszon is "Oroszország része pl" :DD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.23. 17:46:28

@Etniez:

Kövér biztosan nem volt az, eleve párttag se volt.

Gyurcsány meg okos ember, nem képzelhető el róla se ez. Egyszerűen túl okos ahhoz, hogy higgyen a hivatalos akkori eszmében. Ahogy a felesége se.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:48:15

@Etniez: úgy látszik szeretsz szopni:)))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:49:53

@Etniez: gyuri bácsi rudja meg a seggedbol áll ki:))))

Etniez 2022.11.23. 17:51:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De akkor mi alapján komcsizunk? Mindenki mondhatja, hogy nem hitt az eszmében, ha az MSZP-ben, ha a Fideszben ül.

Szerintem be kellene fejezni ezt a komcsizást, mert ott ülnek az összes pártban (talán a Momentum az egyetlen, ahol nem).

@a nagy hohohorgász: Horgász, ma nincs hozzád kedvem.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 17:59:08

@Etniez: leszarom hogy mihez van kedved, én élvezem hogy szopatlak miközben gyuri bácsi lottyedt peloja rangatozik a szarokadban:))) de geci vagyok, mert csak olyanokat szopatok akinek nincs foguk mint neked:)))) a gerinctelenseged meg szintén előny a kettős behatolas hatékony elvégzéséhez:)))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:01:51

@Etniez: a nagy hohohorgász, a libsi torok kemenyseproje:)))))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:09:35

@GyMasa: "akkor ezen nagyot fog fordítani az a 300k jól képzett katona." :-)) Vicces vagy.

"Saját társaik lőttek a visszavonuló orosz katonákra
Néhány orosz katona videóüzenetben mesélt arról, hogy a Moszkva melletti Szerpuhovba vezényelték őket az általános mozgósítás után. Állításuk szerint kiképzés nélkül küldték őket a frontvonalra, sőt még a szükséges felszerelést sem kapták meg. A visszavonulás során pedig a saját társaik lőttek rájuk – írja a Meduza.

A katonák jelenleg a Luhanszki területen található Baranikovka faluban vannak. Nem tudják, mit kezdjenek magukkal, mert semmiféle parancsot sem kaptak. A mozgósított katonák csak abban az esetben maradnak Ukrajnában harcolni, ha a parancsnokság beváltja a nekik tett ígéreteket – szögezték le."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:10:47

@a nagy hohohorgász: Nem szopatsz te senkit, maximum ulpiust. Te szerencsétlen! Álmodozol!

а nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:14:37

Katarba akarok menni!!!! Muszlim farkat akarok a seggembe!!! Részegen!!!

arthurthedent 2022.11.23. 18:15:39

@a nagy hohohorgász: "veled semmi proli, téged az élet már elintezett:)))))"

Ja, proli. Ja, elintézett. :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 18:16:00

"Ha a főnöködnek nem tetszett a pofád beosztott valami mocsok feladatra, elvette a túlórád, ha továbbra sem kussoltál, kirúgott."

Az a baj, hogy ez sok helyen ma is így van. Mindenkit fenyeget a potenciális munkanélküliség, és a szociális háló csak az éhenhalás ellen véd.

@Sorállományú előfelvételis: "Tehát 57-ben születtél. Sokat tudhatsz az 50-es évek végéről."

Hehe, és te? Akkor te honnan tudsz mindent az 50-es évekről? (Meg minden másról?)

@arthurthedent: "@ulpius66: »- nem volt "lakhatási válság" ---- a tanács mindenkinek juttatott lakást«
Hát persze, hogyne! Egy gond mondjuk volt, hogy mindez csak a képzeletedben volt így."

Azzal, hogy egyszerűen tagadod, amit más mond, még nem vitázol. A 70-es években tilos volt a koldulás, és szinte senkit nem hagytak fedél nélkül, mert az rossz fényt vetett volna a szocialista rendszerre, márpedig azt fél Európa szégyellte volna, nem volt pardon. A cigányoknak is mindig adtak egy lakást, ma már az sem egészen így megy, bár hátrányosék pár dologban még mindig ki vannak szolgálva. Hajléktalant sehol nem láthattál városban, a rendőrök elüldözték őket, kénytelenek voltak munkásszállókban meghúzódni, amihez munkahely is kellett. De munkahelyet is mindenki szerezhetett valamilyet, még az iskolázatlanok is, az üzemek kapuja mellett mindig volt valami foglalkozás a "Felveszünk" táblán, jellemző volt a munkaerőhiány, még ha valamennyire gerjesztett is volt. Szóval te tagadhatod mindezt, de attól még nem a te elképzeléseidhez igazodik a múlt. Tudom, komenista rendszer volt, az rosszabb, mint a haláltábor, így tartja sok mai telebeszélt fejű fiatal meg libsi káder, de ez, nagy sajnálatukra, nem volt igaz.

Egyébként amit a poszt írt, hogy az embereknek csorgott a nyála a nyugati termékek után, az igaz, csak az még nem létbizonytalanság, csak szolid szegénység. Ma majdnem minden embert fenyeget a bármikor bekopogtató létbizonytalanság, majdnem minden ember tönkremehet. A szolid szegénységben a rendszer sok dologban ügyelt a látszatra, és volt ingyen munkahelyi étkezés, voltak vállalati üdülők, SZOT-üdülők, ami azért sokaknak javított az általános közérzetén, ezt elfogadhatjuk. A nagyszüleim is kaptak a nagyapám munkahelyétől (MÁV) hajdúszoboszlói beutalót. Egyébként pedig a nagyanyám sosem volt állásban, akkor ez még nem volt létfeltétel, ő a háztartást vezette, talán ezt sem kellene elfelejteni. Szerényen, de eléldegéltek, gyereket és unokát neveltek, és például nagyapám hobbiméhészkedésből még egy kis aprópénzt is tudtak keresni a háztáji mézzel. Sok erőfeszítésbe került ez a szocialista tábortól, de amint látjuk, a mai "bőség" is sok erőfeszítésbe kerül még a jobbmódú Nyugaton is.

а nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:16:36

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ulpiust viszon szívesen leszopnám, mert illibsi haver!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:23:00

@Androsz: "Tudom, komenista rendszer volt, az rosszabb, mint a haláltábor, így tartja sok mai telebeszélt fejű fiatal meg libsi káder, de ez, nagy sajnálatukra, nem volt igaz."

Ki írt ilyet? Honnan vetted ezt?

Etniez 2022.11.23. 18:28:13

@Androsz: Én szerencsére csak könyvekből vagyok okos (de rengeteg könyvet olvastam a Rákosi- és a Kádár-rendszerről).

Gyerekként annyi maradt meg, hogy anyu szerzett valahonnan kék útlevelet és az általános iskolás barátom anyukája kivitt minket Bécsbe. Nekik volt pénzük lóvéra, vettek valami hűtőt, én csak utaztam.

Anyu annyi Schilinget tudott szerezni, hogy két Mars csokit tudtam vásárolni egy boltban. Egyiket hazavittem a testvéremnek, de hetekig nem mertük kinyitni.

Már akkor hanyatt vágott a nyugat. Tele voltak a boltok, minden csillogott-villogot, fényben úszott. Az embereken szép ruha volt, nem volt mindenki idegbeteg, stb.

Még annyi emlékem van a cocializmusról, hogy mi is ilyen tisztes szegénységben éltünk: lakni volt hol, enni volt mit, de a ruházkodás már gondot okozott, leginkább használt ruhákban jártam.

Most, hogy 11 éve nyugaton élek (és újra kék az útlevelem) látom a különbséget újra. Semmi sem változott, Magyarország semmiben nem tudott közeledni a nyugati életszínvonalhoz.

Sőt, most újra elkezdődött a "haldokló nyugat" mantra, pont annyira hiteles, mind a cocialisták szövege volt.
Hülyék elhiszik.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:31:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: az összes nickeden felmosom a padlót veled te szerencsétlen:))))) nekem ez jó

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:32:42

@a nagy hohohorgász: Nem mosol fel te semmit semmivel, azt sem tudod mi a szappan, csak bűzölögsz itt a blogokon. :-))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:33:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: mondtam hogy te is baszhatsz:))) hisz az is baszik akit basznak. Nyugalom szetkurt úrfi:))))

fkv.119 2022.11.23. 18:33:49

@ulpius66: Csak a felét lopta el? Akkor biztos nem fideszes, akkor az egészet ellopta volna. Látod, ilyen emberek kellenek nekünk, akik hagynak valamit nekünk is.

fkv.119 2022.11.23. 18:35:43

@a nagy hohohorgász: Szopják azt a saját elvtársai is, oda se engedik a libsiket, annak meg már úgyse állna fel a fasza ennyi fideszes felszopás után.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:35:51

@a nagy hohohorgász: Jaj, te kis hamis! Mi ez a bizalmaskodás? Majd birca és ulpius dugnak téged, rám hiába kacsintgatsz. :-))

fkv.119 2022.11.23. 18:36:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Neked is vett belőle egyet, ki is raktad a szobádban, remélem portalanítod rendesen, mintha Kim Dzsong Uné lenne, nehogy elvigyenek érte munkatáborba...

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:37:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: na jól van, megkimelem az életed, úgy sem érsz szart sem:))))

6.Lenin 2022.11.23. 18:38:30

@Etniez:

Azért van miért még harcolnunk. Mi még nem tartunk itt. Válogass. Ezt kéne utolérnünk?

www.youtube.com/results?search_query=philadelphia+kensington

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:39:06

@a nagy hohohorgász: Szóval elmenekülsz. Írogatsz itt mindenkinek és mindenki csak beléd rúg. Szar életed van. :-))

fkv.119 2022.11.23. 18:39:11

@ulpius66: A fideszes szennypropaganda talán megírja mire költötték az államkasszából, ÉS BRÜSSZELBŐL ellopott 1000 milliárdokat? Csak az apró hiányzik neked, a nagyja nem?

fkv.119 2022.11.23. 18:40:05

@ulpius66: Hát biztos nem stadionra meg Lölőkére lett elpazarolva...

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:40:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ez már a vég ha a bircaman nickedet is beveted:)))) megint vesztettél:))) tudod a részvétel a fontos:))))))) te szerencsétlen:))))

fkv.119 2022.11.23. 18:41:01

@a nagy hohohorgász: Matyikának vannak ilyen perverziói, utána papuccsal még szét is csapkodja rajtuk...

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:41:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: már imadkozol hogy menjek innen? És kihez imadkozol????? Hahaha

fkv.119 2022.11.23. 18:42:23

@Etniez: Jön Matyika és leszop minden kiálló rudat. Rá nyugodtan számíthatsz ilyen téren. :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.23. 18:43:23

@a nagy hohohorgász: Imádkozom érted, hogy legyen elég haloperidol a kezelésedre.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Látod, már te is én vagyok az elmebeteg horgász szerint.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:44:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: egy nap hány faszt szopsz le és hányan basznak seggbe???? Hahaha

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:44:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: na de kihez imadkozol???? Na kihez???? Hahaha. Szopatod magad baszod!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:55:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: te barom, te nem asitasz hanem fasszal van teli a szád. Ha 2vel több iqd lenne lehetnél faék:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 18:57:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: legalább a látszatot tartanad hogy több nickeden reagálsz, de nem tudod kezelni az indulataidat:)))) 28000 nicked van de eszed semmi:))))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 19:00:33

@kewcheg: "De aki a 70-esekben akár csak az NSZK - ig is eljutott, az sírva hajtotta álomra a fejét, hogy úgy is lehet élni.Nyomorék ár- bér rendszer, hiány, tényleg szegénység, cserébe viszont gombokért volt minden olyan ALAP dolog, ami a létfenntartáshoz kell."

Én ekkoriban az NSZK-ban hallottam először olyat, hogy az állam fizet valakinek, akinek nincs munkája. Munkanélküli segély, ugye, ma már ismerjük, de akkoriban itthon a munkanélküliség még közveszélyes munkakerülés néven volt büntetendő állapot. Igaz, itt valamilyen törvényes munkához jutni nem volt túl nehéz, az NSZK-ban viszont akkor már kapitalizmus volt, ott volt munkanélküliség, és határozott ideig volt segély is.

Etniez 2022.11.23. 19:05:47

@parttalan: "nem a nacionalista náci söpredék ragadja meg a hatalmat, még a Krím is Ukrajnánál maradt volna."

Ez a duma már Oroszországban is kínos, elvtárs.

Etniez 2022.11.23. 19:06:46

@ulpius66: Sajnos az EU sokkal többet küldött Orbánnak, ezért nem ment sokra MZP ezzel.

Kíváncsi vagyok, hogy tovább pénzeli az EU az ellenségét (Orbánt) vagy befejezik most.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:08:58

@Etniez: elfogadom a kapitulaciodat:)))) mert nekem veled ellentétben nem csak gerincem van hanem szívem is. Az élet neked úgy is háttal terdepel:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:10:06

@Etniez: szerintem dobrevne jelentse fel az eut hogy o1gt támogatja:)))))

fkv.119 2022.11.23. 19:16:20

@Androsz: "Én ekkoriban az NSZK-ban hallottam először olyat, hogy az állam fizet valakinek, akinek nincs munkája."

Pedig itt egy egész országnak ezért fizettek. Csak nem segélyesnek hívták, hanem kapun belüli munkanélküliségnek. A "dolgozók" jó része teljesen indokolatlanul lézengett a gyárban, nem tett hozzá semmit a gyártáshoz, csak lopta a napot, mert valahol kellett lébecolni. Ha nem ott, akkor máshol. Ezért is volt a rendszerváltáskor gazdasági összeomlás, mert a külföldi hitelből finanszírozott munkanélküliség már nem volt tovább fenntartható, és megszűnt az ideológiai irányítás ami kötelezte erre a gyárakat. Aki utána munkanélküli lett, az előtte is az volt, csak nem tudott róla.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:17:35

Milyen hazafi az ellenzék ha mzp a háttér támogatással vezető tudott lenni:))) ki is lobalja a lompost???? Hahaha. Almainkban amerika vissza integet, Almainkban amerika nem mondhat nemet:))))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 19:18:19

@Etniez: "Semmi sem változott, Magyarország semmiben nem tudott közeledni a nyugati életszínvonalhoz."

Azért ez nem egészen igaz. Ma egy nyugatinak is a lapostévé a lakása büszkesége, mint itthon, csak ott talán nagyobb, talán drágább. Menő mobiltelefon, menő karóra (?!?), menő autó, ilyenekben merül ki a kivagyiság, de szerintem ott, nálad sem jut sokkal több egy átlagmelósnak. Az valóban lehet különbség, hogy ott esetleg a lakosság 10%-ának nem jut ilyenre, itt meg 25%-nak. De mégis mivel mérhetjük az életszínvonalat? Látom a diákokat, némelyiknek kitaposott cipője van, de okosóra van a csuklóján, ami persze nem sokat ér megfelelő telefon nélkül, szóval az is ott van a zsebében. Akkor az a család most szegény vagy nem? Lehet, hogy a szülőnek kevesebb jut, de amíg a gyerekre státuszszimbólumnak el tud költeni ennyit, addig nehéz őket éhező családként elképzelni. És persze van olyan gyerek is, akinek gyaníthatóan az iskolai menza az egyetlen garantált napi étkezése, de itt azért a szülő gondoskodása is hiányozhat, nem szimplán a pénz.

"anyu szerzett valahonnan kék útlevelet és az általános iskolás barátom anyukája kivitt minket Bécsbe"

Bécs volt a kirakat a mi számunkra, való igaz. De én tüntetést is Bécsben láttam először, meg is ijedtem egy picit, mert a filmhíradókban én az amerikai és francia tüntetéseket láttam, ahol a rendőrök ütöttek, akit értek. Itt a rendőrök kísérték őket, csendben menetelt az egész kompánia, nem értettem.

Valójában Jugoszlávia volt a "kis mennyország", mert szocialista ország voltak, politikailag félig támogatott testvérország, de a Nyugattal kereskedtek, és már egy szabadkai lemezbolt is tele volt nyugati, sőt, amerikai hanglemezekkel, a papírboltok meg olyanok voltak, mint ma egy komolyabb papírbolt nálunk, azaz hihetetlen. Én Jugóban jártam először szupermarketben, vagy tízféle jégkrémből lehetett választani. :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 19:27:42

@fkv.119: "Csak nem segélyesnek hívták, hanem kapun belüli munkanélküliségnek."

Így van. Ez volt a fizetendő ár a politikai látszatért. Buta rendszer volt, de viszonylag sokáig fenn tudták tartani, márpedig a melósnak csak ez volt a lényeg. A hitel, amiből az ország ezt fedezte, a töredéke sem volt a mai hiteleknek, és azt azért ne felejtsük el, hogy ma az USA államháztartási hiánya a kínai és egyéb hitelekkel együtt a szakértők szerint már ijesztő. Csurka kérdezte fel többször is nagy hangon, hogy "hol a pénz?" Sehol, senkinél, nincs. A pénz csak papír. És ahogy látjuk, ma jól prosperáló nyugati országokat tudnak a vezetőik létbizonytalanságba kormányozni egy olyan rongyos, mindenki által lenézett ország melletti szemellenzős politikai kiállással, mint amilyen ez az Ukrajna. A világ gyufaszálakon áll. Ehhez képest a régi stabil hiánygazdaság nem is olyan rémes, meg lehet érteni, akik azt keresik.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:34:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: látom nem a demokrácia istenehez imadkoztal mert még mindig itt vagyok:)))) mondtam hogy szeretsz szopni:))) alföldi roberta, te vagy az? Hahaha

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:36:36

@Androsz: ha a világ olyan lábakon állna mint vadai agica, még qurcsany is tancolna:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:40:34

Should i stay or Should i go..... nőjjön gitár a beletekben és vadai agica pengesse :))))
m.youtube.com/watch?v=-hdDczBr8oE&t=34s

parttalan 2022.11.23. 19:42:21

@Etniez: Ne fárassz. Unalmas. A te feladatod a valóságtagadás. A Holdat is lehazudnátok az égről.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 19:54:39

@Etniez: "Sajnos az EU sokkal többet küldött Orbánnak, ezért nem ment sokra MZP ezzel."

Ezt úgy érted, hogy az EU pénzelte Orbán választási kampányát? Vagy bármijét a világon? Hallottál arról, hogy pár uniós idióta Magyarországot ki akarná záratni az EU-ból?

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 19:55:25

Nem hallom a libsi hangokat:))))))

erol 2022.11.23. 20:06:11

Azért árnyalnám a dolgot, pl. a kulturális élet színvonalasabb volt, gondolok itt a kiváló közönség- és "művészfilmekre", rendezőkre, színész fejedelmekre, (ma mi van? Elkuxtuk - level), a TV nézhető volt, szuper zeneszerzők (Kurtág, Ránki, stb), jó könnyűzene (Omega, Illés, LGT stb), menő underground (Bizottság, VHK stb), olcsó könyvek, stb. Még a foci is jobb volt. Szóval a "szürkeség" egy kicsit túlzás. Ma mi van? Celebek, valóságsók, fasságok, tényleg sokat fejlődtünk. Ja, meg van Milka csoki a Boci helyett. Nagyszerű.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 20:12:01

@erol: na a komcsi nickedet is elovetted:)))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 20:23:53

Kurt úrfi holnap tegyél úgy mintha nem szoptal volna... csak te így szállsz le a biciklirol ( agyonszopatva csurom veresen)
Húkasz..... holnap újra kezdem a szopatásod! :)))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 20:35:04

@erol: mitől félsz? Nem kell félned tőlem, szükségem van az olyan hulyekre mint te! Ha te nem lennél én nehezebben nyernék! :))))

erol 2022.11.23. 20:37:50

F@a nagy hohohorgász: Feküdj le aludni és ha kijózanodtál, olvasd el miket irkáltál részegen és vond le a tanulságot.

6.Lenin 2022.11.23. 20:38:14

@erol:

Gondolod, hogy ma lenne igény rá? Pedig a könyvek többsége néhány Ft-volt. Olvas még valaki könyvet ma? Drága és silány a választék.
Talán túl hamar szerették volna felemelni a ........... valahol ez félresiklott. Szerintem a silány vezetők miatt ,és azt hittem ilyesmikről lesz szó a posztban. Tévedtem.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 20:40:39

Balliberális oldalról ki tud nyogni valaki egyáltalán 1 azaz 1 önálló gondolatot????? Hahaha. A liberalizmus az egyéniségrol szól, de itt mindenki sablon buzi:))))))

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 20:44:09

@erol: halo halo, látom szetbasz az ideg. Vigyázz az egészségedre mert sokáig szükségem van az ilyen hulyekre mint te:)))

arthurthedent 2022.11.23. 20:49:29

@6.Lenin: "Gondolod, hogy ma lenne igény rá? Pedig a könyvek többsége néhány Ft-volt."

Ja, de abban az időben azért pár forint nem ugyanaz volt mint most.

"Olvas még valaki könyvet ma? Drága és silány a választék."

Vegyél egy ebook olvasót. Tanulj meg angolul. Mindjárt elérhetővé válik sok-sok ezer jó könyv, ráadásul nem is túl drágán. Ha meg hajlandó vagy torrentezni, akkor ingyen. Körülbelül két óra alatt ingyen fel tudsz építeni egy húszezer kötetes könyvtárat. Nem, ez nem túlzás, szó szerint.

6.Lenin 2022.11.23. 21:00:23

@arthurthedent:

Nem tudom te hol laktál. Én egy bányász faluban laktam akkor. A könyves néni a bányászokkal vetette meg nekem a könyveket, de fizetés napokon szépen fogytak a könyvek. Nagyon jó filmek voltak a moziban, olasz, francia komoly színészekkel. Ezeket sajnálom.
az akkori rendszer irányítóit nem. Voltak értelmes emberek, pl az ált iskolai tanítók, még a régi rendszerből. Még a gimiben is . Aztán 1re silányabb lett minden. Az a 45 év nagyon káros volt bizonyos területeken.
Mennyi idő kell egy értelmes generáció kialakulásához, pl most a liberálisnak mondott őrjöngést is figyelembe véve? Lenne esély rá? Vagy már a 25. órában vagyunk? Ilyen vitát vártam a poszttól.

Voltak abban rendszerben is igaz emberek, igaz 1re kevesebben. De nem a rendszer miatt. A sok silány komcsi miatt.

a nagy hohohorgász 2022.11.23. 21:01:44

@arthurthedent: 20ezer könyvből sem tudtál osszeszedni több iqt mint ami egy sultkrumplinak van? Kemény vagy csoki:)))

6.Lenin 2022.11.23. 21:03:38

@arthurthedent:

Ja, kimaradt. Én mindig megoldottam, hogy ne kelljen a rendszerhez igazodnom, pláne ha erőszakkal akartak meggyőzni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.23. 21:25:26

@arthurthedent: "Tanulj meg angolul. Mindjárt elérhetővé válik sok-sok ezer jó könyv, ráadásul nem is túl drágán."

Szerinted angolul írják a jó könyveket? Tanulj meg franciául, spanyolul, svédül, oroszul, és még több jó könyvet találsz. Elég sznob megjegyzés volt. Biztos vagyok benne, hogy te anyanyelvedként beszéled az angolt, ezért hiánytalan műélvezetben szokott részed lenni az angol könyvek olvastán. (Ezt az árnyalatot hogy mondják angolul?)

Magyar nyelven is rengeteg könyvfájl szerezhető meg.

@6.Lenin: "Nagyon jó filmek voltak a moziban, olasz, francia komoly színészekkel. Ezeket sajnálom."

Valóban, negyven-hatvan éve még sok olasz és francia filmet adtak a mozik meg a tévé. Amerikai filmek is voltak, de akkor még nem volt olyan egyeduralkodó divat az amerikai film, mint ma. Én a Videán szoktam régi filmeket megkeresni, szinkronizálva, van bőven.

fkv.119 2022.11.23. 22:03:55

@6.Lenin: Ja, belesimultál. És a 30 ezüst is jól jött farhátra.

Rubasov nertárs 2022.11.23. 23:17:57

A posztban leírt jelenségek ténylegesen léteztek. De! Messze nem volt mindenki nettó alkesz, és ahogy itt leírták páran inkább egy fajta általános tisztes szegénység volt jellemző, nem pedig egy depressziós alkoholgőzös tömegnyomor. Én a '80-as években egészen kicsi gyermek voltam, de nem éheztünk, egyik szülőm sem volt alkesz, sőt dohányozni sem dohányoztak.
Nagyjából egy ilyen langyos víz élet szinte mindenkinek elérhető volt, és főleg diplomával a kezedben nem kellett attól tartanod, hogy lesz-e legalább ilyen langyos víz életet biztosítani tudó állásod. Ennek persze megvolt ára: államadósság elszállása, nem túl hatékony és nem túl jó minőségű termelés, belső munkanélküliség stb...
A szüleimnek kifejezetten boldog ifjúkora volt, ma sokkal több magányos, depressziós már fiatalon is függő (cigi, pia és sajnos drog) fiatal van mint annó. Jellemző volt a neked sem jó a rendszer, nekem sem ezért legalább egymás életét ne keserítsük meg attitűd. Annó Édesapám a tankörtársaival a presszóban, ahol élő zene volt, simán fel tudtak kérni lányokat táncolni, ha nem jött be az adott pali a csajnak, akkor közölte vele, hogy csak egy tánc volt. Édesanyám elmondása alapján persze a lányok is sokkal fesztelenebbek voltak, sokan nem hordtak melltartót még akkor sem, ha bőséggel megáldotta őket a természet ezen a téren. Amikor szüleim, vagy más mára már idősebb emberek mesélnek a fiatalkorukról, mintha valami egészen más bolygón lettek volna.

fkv.119 2022.11.23. 23:37:38

@Rubasov et.: Ja, csak ezt a langyosvizet most mi fizetjük vissza, nem azok akik elpazarolták. Pedig szívesebben fizetnék feleennyi adót, és a maradékot dolgozzák le ők forintjával. Ez a baj vele, más faszával könnyű verni a csalánt. Elhiszem hogy könnyű volt az ingyenélet, de inkább mindenki a saját munkája alapján legyen megfizetve. Az állam feladata az kéne hogy legyen, hogy ne lehessen a másik oldalon se visszaélni vele, nem az uraságé minden profit, a melósé meg csak az alamizsna. Aztán meg csodálkoznak ha a nép megunja és megint mehetnek vagonban wellnessezni...

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 07:35:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem te vagy Kurt is, mert azon a nicken akarod jóvátenni a megszámlálhatatlan hazaárulásod, pedofíliád, perverziód, hazugságod.

konrada 2022.11.24. 08:03:42

@Rubasov et.: Azért ez, amit leírsz - hogy a társadalmi élet színesebb, a fiatalok lazábbak voltak - nem a "megvalósult szocializmusnak" köszönhető, hanem a korszellemnek, hiszen mindez nyugaton is - sőt ott még fokozottabban is igaz volt.

...a mai kor rákfenéje - és nem hittem volna, mikor elkezdődött - az, hogy mindenki a hálón lóg (mi is itt!;), aminek pont hogy a szabadságról kéne szólni, de teljesen ellentétes hatású.
Mi még ha unatkoztunk, vagy társaságba mentünk, vagy elővettünk egy könyvet.
Most meg mindkettő helyett ott a háló (és nem a szoba!).
A félénkebbeknek emiatt nem kell más társaságát keresni, könyvet olvasni, mert ott mindenre van válasz, minden időt el lehet azzal tölteni.
Abból meg nem lehet megtanulni az emberek közötti kapcsolatot, nem lehet mélyebb ismereteket szerezni mások gondolataiból, csak felületes percigények kiszolgálását.
...mindez meg azzal jár, hogy a "baráti" társaságok már nem a saját sztorijaikat írják amikor együtt vannak, hanem párhuzamosan pötyögnek, de ami legalább ilyen rossz: többször látni a padon ülő pároknál azt, hogy ketten kétfelé nyomkodják a telefont, mint hogy egymásba merülnének.

...szóval én sajnálom, hogy már nem vagyok fiatal, de annak örülök, hogy nem ebben a korban voltam, mert minden szocialista barakk hátrányával együtt is sokkal szabadabbak voltunk, mint a maiak, mert a korlátokat mások szabták meg - amit persze feszegettünk - nem egy gép hálózata, amely sokkal erősebb hatalom, mint bármely diktatúráé ...

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:16:33

@konrada: Érdekes gondolatok. És egyetértek velük. Itt mit látunk? A horgász vég nélküli mocskolódását.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:18:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen én te vagyok. Te meg én. De te a Kurt vagy! Ő meg a matyi. Akkor te vagy a matyi a Kurtba bújtatva, aki én vagyok. Horgász annyra meg fog zavarodni ettől hogy megint rájön a roham.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:20:33

@erol: "olvasd el miket irkáltál részegen és vond le a tanulságot." - aminek legjobb formája ha bemegy a pszichiátriára. Onnan ki sem engedik többet.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:21:54

@6.Lenin: Persze, te nem igazodtál, eleve benne voltál, KISZ titkárkám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.24. 09:23:06

@Sorállományú előfelvételis:

Az igazi nevem Gyurcsányi Mohamed, liberális transzgender gyíkemberidentitású DK-tag vagyok, összesen 99 nikkel.

GyMasa 2022.11.24. 10:00:16

@Etniez:
"Ja, csak jelenleg a NATO-ból és az EU-ból is kifelé áll Magyarország rudja, akkor mi lesz?"
Nem áll ki sehonnan.. AZ EU-ból nem lehet kirúgni egy országot sem, a NATO-ból meg nem tudom, lehet-e.
Szóval, hogy mi lesz? Semmi.

GyMasa 2022.11.24. 10:04:12

@Etniez:
"Jaja, jó nézni, ahogy az orosz hadsereg folyamatosan csökkenti Oroszország méretét és takarodik ki Ukrajnából."
Szerintem nézzel több független Youtube csatornát. (Javaslom a military summary channel-t. Ott naponta van értékelés arról, hogy hol, mi történt.
Jelenleg nem úgy tünik, hogy olyan nagyon takarodnának kifelé.

"Ugye Herszon is "Oroszország része pl" :DD"
IGen, a szavazások szerint igen.
Nem most kell nevetni, hanem akkor ha mad a háború véget ért és az Ukránoknál marad Herszon.
Ha megnézed a fenti csatornát, akkor pont a 23-ai jelentésben az van, hogy az ukránok is üritik ki Herszont mivel képtelenek az alapellátást biztosítani.
Herszon elfoglalása valójában nem elöny, hanem hátrány az ukránoknak.

GyMasa 2022.11.24. 10:06:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Figyelj csak, szerintem roppant szánalmas, ha csak ekkora "sikerei" vannak az ukránoknak nem gondolod?
Nem az ilyen apró epizódokon fog ez az egész eldölni.
Ahhoz pl mit szólsz, hogy az Ukránok épp ki akarják ürítani Kijevet...
Pont így viselkedik egy gyöztes...
Szánalmas vagy...

semmi hatalmat senkinek 2022.11.24. 10:26:26

@arthurthedent: ""1970 májusában kaptam vállalkozói engedélyt, adókedvezményt."
Nem nagyon hiszem." - pedig elhiheted... az "Új gazdasági mechanizmus" 1968, onnantól datálódott a kisvállalkozások támogatása, a "MASZEK-világ" Apám is a 70-es években lett kisiparos, és első évben nem kellett adót fizetnie, ahogy más kezdő kisiparosoknak se...

semmi hatalmat senkinek 2022.11.24. 10:29:28

@konrada: "szóval én sajnálom, hogy már nem vagyok fiatal, de annak örülök, hogy nem ebben a korban voltam, mert minden szocialista barakk hátrányával együtt is sokkal szabadabbak voltunk, mint a maiak" - maximálisan egyetértek!!!

6.Lenin 2022.11.24. 11:55:22

@Sorállományú előfelvételis:

Akkor az egész osztály KISZ tag volt, kellettek a pontok a továbbtanuláshoz. Ez 62-ben volt. Akkor snki9 nem gondolhatta, hogy ez a rendszer hamarosan bukni fog.
azt a rendszert-egyiket sem- felületesen, és idióta módon nem lehet megítélni.

arthurthedent 2022.11.24. 12:24:37

@GyMasa: "Ahhoz pl mit szólsz, hogy az Ukránok épp ki akarják ürítani Kijevet..."

Ja, erről két hete derült ki, hogy az orosz propaganda találta ki. :D

6.Lenin 2022.11.24. 13:51:58

@semmi hatalmat senkinek:

Sőt kaptam 60%-os adókedvezményt , mert 2000 fő alatt volt a lakosság létszáma, igaz a körzet (5 km-en belüli) megfelelet egy kisvárosnak.
Januárban így zajlottak az adóbevallásaim:

-6. Nem lesz ez kevés?
-Tanácselnök elvtársnő magácska mennyit gondolt?
-
-Hú, az nagyon sok, akkor nem lesz mit ennem.
-Akkor mennyi legye? Mondjuk ennyi ..... megfelelne?
-Rendben, de csak azért mert jó szívem van. Így még Matildkát is meg tudom hívni 1-2 vacsorára.
-Akkor rendben. További jó munkát.
-Csókolom, 1 év múlva ismét találkozunk.

KB ennyi volt az adózás. A nyugbiztosítás nem volt kötelező, de talán 3 kategória közül lehetett választani, mennyit szeretnék majd később kapni. Ezt fizettem . Igaz az egész csak 4 évig tartott, mert kivándorolta. De úgy tudom, hogy a kísérlet később megszűnt. Pedig nem volt egy rossz 5let, sem az embereknek, sem az országnak.

GyMasa 2022.11.24. 14:15:56

@arthurthedent:
Akkor miért volt benne a tegnapi military summary channel jelentésben?

GyMasa 2022.11.24. 14:30:00

@arthurthedent:
De utánanéztem egy kicsit:
www.politico.eu/article/ukraine-russia-war-vitali-klitschko-is-ready-for-the-bout-of-his-life/

"Officials including Roman Tkachuk, director of security for the Kyiv municipal government, raised the prospect of a mass evacuation in the case of a complete blackout. He later retracted his remarks. "

Szerintem a Politico nem orosz propagandaoldal.
És, a fenti mondatból az derül ki, hogy igenis gondolkoznak rajta, hogy megtegyék.

Aztán itt egy másik orosz propagandaoldal is:
www.bbc.com/news/world-europe-63535263
"Kyiv residents should be prepared to leave the city if there is a total loss of power, mayor Vitaliy Klitschko has said."
De igazad van... orosz propaganda...

arthurthedent 2022.11.24. 15:57:00

@GyMasa: Nyomod megint a propagandát meg a hazudozást. Először kinyögöd, hogy az UKRÁNOK ki AKARJÁK üríteni kijevet. Szó szerint azt mondod, amit az orosz propaganda mondott három héttel ezelőtt.

Aztán amikor kiderül, hogy nem vette be a nagyérdemű a dumát helyesbítesz, hogy, ja nem akarják, hanem "gondolkodtak rajta", nem az ukránok, hanem valami hivatalnok meg még pár másik hivatalnok és nem kiüríteni, hanem evakuálni.

Ja, beszéltek ukránok dolgokról. Meg oroszok is beszéltek atomháborúról. Meg oroszok is beszéltek london leatomozásáról. Meg oroszok is beszéltek lengyelország megtámadásáról. Te tiltakoztál annak idején a leginkább, hogy nem számít mit beszélnek a tévében, mit beszélnek EGYESEK.

Komolytalan ember vagy, egyedül az a fontos neked, hogy az orosz propaganda minél több helyen legyen hirdetve magyar nyelven is.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 18:14:48

Megjott a horgász, menekuljetek balliberális rabszolgak:)))))

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 18:29:28

A legjobb ami kiderult az ukrán orosz háborúban, hogy a natoval felturbozott ukrán hadsereg ugyanolyan erős mint a ruszki. Nem fog felborulni az egyensúly, reméljük Kína is maximum hasonló erőt kepvisel! És reméljük semmi barom nem fog ranyomni az atombombara! Az ukránok sajnos beszoptak. 19re lapot huztak, nagyon beszoptak. De a világ nyert újabb 20 év nyugalmat! Tipikus patthelyzet alakult ki.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 19:05:21

Előre szólok hogy a legközelebbi háború a sarkkoron lesz vagy delamerikaban vagy Afrikában! Európa szopo ágon van, nincs egységes Európa! Európának a 4. Nagy erőnek kellene lennie. De európa kiszolgáltatot helyzetben van ( 50% amcsi 25% orosz 25 % kinai erdeknek) kellene egy német fomufti aki a sarkára áll és végre vezeti Európát!!!!!! Nem harcba hanem az egyensúly felé. Ugyanis a világ tulelese egyedül Európán múlik!!!

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 19:07:57

Sehol egy bátor liberális walesi bárd???? Gyáva népnek nincs hazája:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:05:06

Ígérem nem szopatok senkit aki önálló gondolatokat mond és nem a mantrat:))))))) valaki? Bárki????

arthurthedent 2022.11.24. 20:14:12

@a nagy hohohorgász: "Ígérem nem szopatok senkit"

Ahhoz iskolába kellett volna járnod meg könyveket olvasni meg ilyesmi. Ami az ilyennetes fórumokon történik az az, hogy égeted magad és közben azt hiszed, hogy okosabb vagy mindenkinél. A Dunning–Kruger hatást érzed, nem égetsz senkit.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:27:22

@arthurthedent: ki mondta hogy én olvasottabb vagyok? Én azt mondom hogy többet látok és fogok fel a világból mint ti!
Te nem érzel te nem gondolkozol te csak visszabofogod amit olvasol! Nincs önálló gondolatod az érzéseidet meg elfojtod! Nincsen semmid ami a tiéd! Egyszerűen nem vagy ellenfél, mert nincs semmid:))) sajnálom hogy tőlem tudod meg, mert azáltal hogy te szaralak én is vesztek! Te meg azt sem tudod miről beszélek:))))) önálló gondolatokat próbálj meg megfogalmazni! Tudom hogy nehéz de legalább próbáld meg:))))

arthurthedent 2022.11.24. 20:32:38

@a nagy hohohorgász: "Én azt mondom hogy többet látok és fogok fel a világból mint ti!"

"A jelenséget a Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning mutatta ki. Az eredményeiket 1999 decemberében publikálták a Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban.[1]

Kruger és Dunning szerint számos tanulmány sugallja, hogy a legkülönfélébb területeken, az olvasott szöveg megértésétől a gépjárművek használatán át a sakkozásig és teniszezésig, az amatőrök magabiztosabbak a szakértőknél. Azt feltételezték, hogy egy tipikus jártasság esetében a hozzá nem értők

hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá."

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:58:57

@arthurthedent: látod hogy most is bebizonyitod hogy nincs önálló gondolatod!?

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:08:41

@arthurthedent: megint visszabofogted amit olvastal, gondolkodas nélkül:). Semmid nics:)))) sajnos:(

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:19:05

Mit mond az atlagmagyar a szomszednak? Nálam a bab is hús! Mit mond az atlagmagyar a halálos ágyán? Kár volt magamnak hazudni, mert rabasztam! Kár hogy már késő.......

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:25:14

@arthurthedent: Nem nekem hazudsz hanem magadnak!!!!!

arthurthedent 2022.11.24. 21:43:53

@a nagy hohohorgász: "Semmid nics:)))) sajnos:("

Semmim sincs ami a segítségedre lenne.

a nagy hohohorgász 2022.11.25. 07:56:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: csak éjszaka mertel bekukkantani hős demokrata?:))))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 09:29:20

@arthurthedent: De, tudsz neki segíteni. Kibaszod innen. Láthatóan horgász már csak arra megy hogy mindenkibe belekössön és szétverje a beszélgetéseket. Sok bloggal tette ezt a matyi is. Több blogon moderátor vagyok és matyit a scriptjeivel és az ezer nickjével együtt kiirtottam. Azokról a blogokról le is szállt.
A @a nagy hohohorgász: -t tiltsd ki, töröld a hozzászólásait, sőt azokat a kommenteket is amik rá válaszoltak. Így nyoma nem marad a tevékenységének és az ilyen barmoknak ez a legfájóbb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 09:31:07

"Oroszország tavalyi bevételének negyedét költötte el a háborúra
Oroszország tavalyi bevételének egynegyedét már elköltötte a katonai hadműveletekre, ősszel azonban megduplázódtak a háborús kiadásaik, a bevételeik pedig csökkentek – írja a Korrespondent.

Az Ukrajna ellen indított invázió eddigi kilenc hónapja alatt Oroszország 82 milliárd dollárt költött a háborúra, ami az éves költségvetésének egynegyede. Ez a szám állítólag tartalmazza a katonai műveletek támogatásához szükséges összegeket, de a valós védelmi kiadásokat és a gazdasági veszteségeket nem.

A háború kezdete óta Oroszország kiadásai megsokszorozódtak, az olajból és a gázból azonban kevesebb bevétele származik. "

arthurthedent 2022.11.25. 09:44:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "De, tudsz neki segíteni. Kibaszod innen."

Megtehetném, de én igen erősen hiszek a szólásszabadságba. Persze mondjuk van ami már nem fér bele, a Matyika például, akkor scripttel bombázza a célpontot nem fér bele, szkripteknek nem jár a szólásszabadság. Az abszolút off-topic sem fér bele, mindenki menjen oda, ahol témán belül marad, de igen, szólásszabadság.

A másik az, hogy az ilyen abszurd marhaságoknak, ostobáknak, uszítóknak szerepe van. Arra kellenek, hogy a társadalom immunrendszere beinduljon. Nem élhetünk buborékban, mert akkor nem alakul ki immunitás, nem?

GyMasa 2022.11.25. 10:14:15

@arthurthedent:
Google, elsö találat az "Evakuál jelentése" keresésre
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Evaku%C3%A1l

"1. Hivatalos: Lakott helyet kiürít közeledő természeti csapás, veszély, vagy közeledő ellenséges támadás miatt.

A vulkánkitörés erősödése miatt a hegyhez közeli településeket evakuálták a hatóságok. A háború alatt a magyar lakta vidékekről evakuált lakosság később az ország különböző részein telepedett le.

2. Műszaki nyelv: Légüressé tesz zárt edényt a levegő kiszivattyúzásával.

A berendezést először evakuálták, csak az után kapcsolták be. Az új típusú légszivattyút úgy próbálták ki, hogy evakuáltak vele egy tartályt.

Eredet [evakuál < latin: evacuare (kiürít) < ex- (ki-) + vacuus (üres)]"

6.Lenin 2022.11.25. 10:21:46

@arthurthedent:

1x csinálhatnál te is egy felmérést, hogy melyik oldali hozzászólók a gyűlöletkeltők. Kik operálnak olyasmikkel, hogy a más véleményen lévőket kitalált dolgokkal próbálják negligálni, lejáratni.
Édes, hogy pont a kurt úrfi szeretne másokat kizáratni a blogokról. Egy nickgyártó, nicktolvaj
Mindig az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.25. 11:34:50

@6.Lenin: Szerintem te ebbőé a statisztikából rosszul jönnél ki. Ha jól emlékeszem, de cáfolj meg ha tudsz, még mindig nem tudtad a Kurtnak idézni abból a blogból a "mondanivalódat" amire hivatkoztál hogy nem reagának rá. Pont te vagy az aki sértegetéssel szoktál indítani a posztokon.

6.Lenin 2022.11.25. 11:43:03

@Sorállományú előfelvételis:

Én csak tükröt tartok, de ezt képtelenek vagytok értelmezni. Pedig 1xű a megoldás. Nézd meg kiknek tartok? Akkor talán te is képes leszel észrevenni.

a nagy hohohorgász 2022.11.25. 12:02:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ideges vagy? Nem értelek komolyan mondom. Van már önálló gondolatod???? Te Demokrácia szarospistaja:)))

6.Lenin 2022.11.25. 13:00:57

@Sorállományú előfelvételis:

Vagyis ez már a sokadik nick-ed. Kurt gyártott?

arthurthedent 2022.11.25. 13:09:57

@GyMasa: "Google, elsö találat az "Evakuál jelentése" keresésre"

Senki sem vitatja mi az az evakuál jelentése. Megnéztem a legutóbbi ilyen nyilatkozatokat, egyes ukrán vezetők azt mondták, hogy HA teljes áramszünet lesz, akkor a KIJEVI LAKOSOKNAK el kell majd azon gondolkodniuk, hogy kiköltözzenek, a külvárosokba. NEM akarják evakuálni az egész várost. Az oroszok megint ügyesen kiforgatják azt, amit mások mondanak.

GyMasa 2022.11.25. 13:56:41

@arthurthedent:
Ezt írtad:
"nem az ukránok, hanem valami hivatalnok meg még pár másik hivatalnok és nem kiüríteni, hanem evakuálni."
UKRÁN hivatalnok volt...
Állami hivatalnok, Klicsko meg a polgármester, azaz hierarchiában alatta van annak a "hivatalnoknak".
Én pontosan az "...és nem kiüríteni, hanem evakuálni." részre reagáltam, mert a kiürítés az evakuálás magyarul...
De, az egész érvelésed lesülyedt a szavakon lovagolásra...
A cikkböl egyértelmüen kiderül, hogy az Ukránok gondolkoztak ezen, kész terveik vannak, és sajnos már napok óta sokkal inkább nincs áram Kijevben, mint van.
Szóval, mindezt 100%-ban orosz propagandának nyilvánítnai, azért egészen meredek dolog.

arthurthedent 2022.11.25. 14:05:25

@GyMasa: "cikkböl egyértelmüen kiderül, hogy az Ukránok gondolkoztak ezen, kész terveik vannak,"

Amit én olvastam, abban...

Nem azt mondták, hogy kész terveik vannak, hanem azt, hogy az állampolgároknak el kell gondolkodniuk. Érted a különbséget? ÉRTED?

Nem Kijev kiürítéséről volt szó, hanem arról, hogy kijeven BELÜL a külvárosba költözzenek, ahol nyilván van kazán meg kájha. Érted, hogy nem a város kiürítéséről van szó? ÉRTED?

arthurthedent 2022.11.25. 14:08:39

@GyMasa: "Szóval, mindezt 100%-ban orosz propagandának nyilvánítnai, azért egészen meredek dolog."

Okés, nagyokos, szerinted hova a francba evakuálnák a kijevieket? Hol van ukrajnában olyan hely, ahová a fővárost ki lehet telepíteni és ahol van villany meg gáz? SEHOL nincs megbízható villany meg gáz, BÁRMELYIK várost ki lehetne ilyen erővel telepíteni! Ebből lehet tudni, hogy BAROMSÁG kijev kitelepítése.

A panelekből lehet b+ kiköltözni a külvárosba, ahol saját kazán van. ÉRTED? FOGOD? ÉRTED, hogy honnan lehet tudni, hogy az oroszok megint hazudnak? Érted, hogy miért marhaság a főváros kitelepítése?

6.Lenin 2022.11.25. 14:28:43

@GyMasa:

Ezek a kedvenceim a blogokon, amikor kialakul ilyenekből egy végnélküli tök értelmen hsz áradat.
Mindenki a saját verzióját kezdi védeni-tulajdonképpen esetleg jogosan-csak az istennek se akarja az egyik-itt a poszter- megérteni, hogy elbeszélnek egymás mellett, mert mindketten másról beszélnek.

volt olyan blog ahol napokid és 10 percenként írtak hsz-t. A vége-a legtöbb esetben-,hogy kölcsönösen lehülyézik egymást.

arthurthedent 2022.11.25. 14:37:58

@6.Lenin: "A vége-a legtöbb esetben-,hogy kölcsönösen lehülyézik egymást."

Pontosan! :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 14:40:16

Sziasztok illibsik! Hiányoztam? Ha nem érek rá megalázni titeket, keressetek dominákat a rosszlányok.hu-n.! :-))

6.Lenin 2022.11.25. 14:59:25

@arthurthedent:

Tele a blogszféra ilyen estekkel. Nincsenek valódi mondanivalók, akkor jönnek az ilyesmik, a másikra kitalált baromságok, értelmetlen rugózások olyasmiken miket a másik direkt félreértelmez, stb

Ezek egy kezdő, vagy amatőr elmeturkásznak kincsesbánya. A posztok többsége nem sokat ér (soxor csak jóbb esetben utólag olvasom el), csak arra jók, hogy néhányan kiélhessék a ferdüléseiket a kommentelésben.

6.Lenin 2022.11.25. 15:15:35

Pihenésképpen egy életveszélyes "találmány"

www.youtube.com/watch?v=rJfwx8iZel0

(A kis zöld gazember is csak videón jelenik meg minden fórumon. Már alkalmazzák is?)

GyMasa 2022.11.25. 15:20:19

@arthurthedent:
Attól, hogy kiabász velem, attól nem lesz igazad.
Minden országnak vannak polgári védelmi tervei.
És, ez magában foglalja akár az adott föváros kiürítését is.
Hiába hajtogatod, hogy az Ukránoknak nincs ilyen, ez nem igaz.
Magyarországon is kész tervek vannak mindenféle helyzetekre.
Ha pedig vannak ilyen tervek, akkor miért is nem lehetne beszélni róla, hoyg milyen feltételek fennállásakor fogják azt végrehajtani?
Nekem nagyon úgy tünik, hogy az illetö, állami hivatalnok elszólta magát, és rá lett szólva.
Amúgy Kijev kiürítésével semlenne semmi baj, alapvetöen, ha szükség van ra´. Nem tudom miért kell iyen szinten tagadni a valoságot?

foson osonó soson 2022.11.25. 15:27:01

@6.Lenin: Te meg kincsesbánya vagy a profi pelenka turkászoknak! :-))

foson osonó soson 2022.11.25. 15:29:16

@6.Lenin: Még mindig nem idézted a mondanivalódat abból a posztból ahol reklamáltál, hogy nem reagáltunk rá. Ezt egy ideje már halogatod. Nem kínos egy kicsit ez neked? :-))

GyMasa 2022.11.25. 15:29:42

@arthurthedent:
"Okés, nagyokos, szerinted hova a francba evakuálnák a kijevieket?"
Nem ismerem a terveket.
Általában a legközelebbi, biztonságos területre szokták, ami képes befogadni annyi embert.
Emiatt ezt nem lehet megmondani pontosan.
Én több helyröl hallom, miszerint az ukrán vezetés javasolja az állampolgárainak, hogy menjenek külföldre a télre.
Ezt teljesen lébölkapott, megvalósíthatatlan ötletnek tartom, ezért is nem ítam eddig róla.
Ráadásul, leírva sem láttam, és eddig nem tudtam ellenörizni a valóságalapját.

" Hol van ukrajnában olyan hely, ahová a fővárost ki lehet telepíteni és ahol van villany meg gáz? SEHOL nincs megbízható villany meg gáz, BÁRMELYIK várost ki lehetne ilyen erővel telepíteni! Ebből lehet tudni, hogy BAROMSÁG kijev kitelepítése."
Van viszont egy másik teória az ISW szerint, akik eddig igen jól megjósolták az augusztus végi ukrán ellentámadást és a hherszoni orosz kivonulást is.
Szeirntük az oroszok északról meg fogják támadni Kijevet, hogy elfoglalják, és ezzel vessenek véget a háborúnak.
Nem tudom, igaz-e ez az egész, viszont, ha ettöl az ukránok is tartanak (mert, mondjuk pl. nem szeretnének pánikot kelteni a kijevi lakosságban) akkor lehet, hogy van alapja ennek a kiürítésnek...

"A panelekből lehet b+ kiköltözni a külvárosba, ahol saját kazán van. ÉRTED? FOGOD? ÉRTED, hogy honnan lehet tudni, hogy az oroszok megint hazudnak? Érted, hogy miért marhaság a főváros kitelepítése?"
Itt van a tegnapi video, ahol erröl részletesen beszél a Youtuber:
www.youtube.com/watch?v=c1AQYz1x5Vc
Ö is határozatlanul beszél róla, és nekem is hihetetlenül hangzik a dolog.
De, ha igaza van, akkor igenis valós ok lehet Kiijev kitelepítésére...

6.Lenin 2022.11.25. 15:31:41

@önálló gondolat:

Kurt, te beteg vagy, nem kell bizonyítanod 1000x.

arthurthedent 2022.11.25. 16:41:48

@GyMasa: "Szeirntük az oroszok északról meg fogják támadni Kijevet, hogy elfoglalják, és ezzel vessenek véget a háborúnak."

Én is hallottam ilyeneket, hónapok óta morfondíroznak ezen sokan. Elég bizonytalan dolog, szerintem kár ezen ötletelni.

foson osonó soson 2022.11.25. 16:49:52

@6.Lenin: Még mindig nincs idézet? Szánalmas vagy. Hogy áll a felnőttpelenka küldetésed? :-))

6.Lenin 2022.11.25. 17:06:37

@önálló gondolat:
Te seggfej, most pont engem igazoltál. Tényleg képtelen vagy megérteni? Te is beteg vagy?
Ajánlom olvasgass a webbeteg. hu-n rengetek leírás van a szellemi ferdülésekről. Biztosan megtalálod a rád jellemző szindrómákat is.
Kurt, te beteg vagy, hidd el nekem.

foson osonó soson 2022.11.25. 17:58:28

@6.Lenin: Értsem úgy hogy most duzzogni tetszik? :-))

6.Lеninx 2022.11.25. 17:59:28

@önálló gondolat: Igen, nem jött meg a mai napi pelenka szállítmány.

munkásőrkék felnőttpelenka 2022.11.25. 18:01:47

@6.Lеnin: Sajnálom, képtelenek vagyunk a nagy fogyasztást követni a gyártással.

6.Lenin 2022.11.25. 18:44:44

@önálló gondolat:

Miért duzzognék, hiszen igazoltad amit írtam. Köszi.

blog pszichiáter 2022.11.25. 20:01:26

@6.Lenin: Megmondtuk a kezelésen önnek, hogy a betegeknek tilos a saját betegségüket diagnosztizálni. Különben is felmerült a gyanú, hogy a kórház könyvtárából kivett könyv lapjaival a seggét törölte.

6.Lenin 2022.11.25. 20:08:43

@önálló gondolat: @munkásőrkék felnőttpelenka: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha gondoljátok segíthetek kiválasztani a rátok jellemző tüneteket. De többet nem, csak pénzért.

Jelle4emző tüneteknek -röviden -ezt ajánlom a figyelmetekbe. Így jártatok.

"A személyiségzavarok kialakulása több tényező eredménye, egy konkrét kór ok nem nevezhető meg. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a személyiségzavarok hátterében genetikai okok is szerepet játszhatnak hajlamosító faktorként. Bizonyítja ezt, hogy komoly pszichiátriai betegségekben (skizofrénia, bipoláris affektív zavar) szenvedők családtagjai között jóval gyakoribb a személyiségzavarok előfordulása.

Jelentősen befolyásolhatják a személyiség alakulását konkrét testi betegségek (pl. endokrinológiai megbetegedések), de áttételesen bármely hosszan tartó, súlyos szervi betegségnek lehet a megváltozott életminőség kapcsán személyiséget torzító hatása. Érdemben befolyásolhatják a személyiségzavarok alakulását agyi károsodások (központi idegrendszeri sérülés, gyulladás, agyvérzés), alkohol, drogok és bizonyos gyógyszerek tartós és/vagy túladagolt szedése. Ezeken túl azonban a személyiségzavarok kialakulásában messze a legnagyobb jelentősége a szocializációnak, a környezet hatásainak van. Ezen belül is kiemelendő a család szerepe, mely rendkívül meghatározó.

A kora gyermekkori lelki fejlődés zavarai, bizonyos hibás tanulási mechanizmusok, a korai kötődés (ősbizalom) kialakulásának torzulásai, a rossz vagy hiányzó szülői minták, rossz problémamegoldási technikák, a korai élmények és azok feldolgozásának szerepe mind meghatározó lehet. Valamilyen súlyos veszteségélmény, gyerekkori pszichotrauma, bántalmazás vagy rossz életkörülmények ronthatják, gyorsíthatják a folyamatot."

@blog pszichiáter:
Te is felébredtél? Neked is ajánlom, hiszen egy családba tartoztok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 22:32:02

@6.Lenin: Ó! Voltál KISZ titkár, lángossütő, disszidens, migráns, munkásőr, most meg már pelenkát viselő orvos is lettél? Nincsenek neked tévképzeteid? Egyébként ne olvass olyan könyveket, amikben még az idegen szavakat sem érted. Maradj a te szintednek megfelelő Ablakzsiráfnál! ja, nem. Inkább egy kifestőkönyv ami megfelelne neked. :-))

Red shield representatíve 2022.11.26. 06:51:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért van pelenkázva, mert az alsóját már kifestette barnával? :-D

6.Lenin 2022.11.26. 09:02:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Neked mi kedvenc szindrómád? Zaklatott a nagypapád? Vagy vertek gyerekként?
Beteg vagy az tuti. nagy tételben fogadnék rá. normális embernek elég egy nick. Te azt képzeled, hogy nagyobb leszel tőle, vagy több? Mit szeretnél kompenzálni? A testi sérüléseidet, vagy csak a szellemiek hiányát?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 09:16:49

@6.Lenin: Rajtad röhögök, ahogy fogynak a pelenkáid az erőlködésedtől. :-))

6.Lenin 2022.11.26. 09:19:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Röhögj nyugodtan, mindig is leszartam a gyogyósokat, és te az vagy. Ráadásul dicsexel is vele. Ritka nagy gyökér vagy.
Ja és szopd a szaros ujjad, kábulj, neked bevált.

6.Lenin 2022.11.26. 13:23:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Miért ne lehetnék itt? Amig vannak itt olyanok, akiket lehet tanulmányozni, addig én is jövök. Ennyire vagy érdekes te is. Mi lehet a rugó bennetek, ami mozgat titeket, mert tuti nem az eszetek.
Ennyi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 15:01:41

@6.Lenin: Na most akkor leszarod, vagy tanulmányozod? Kamuzol össze-vissza vén trottyos munkásőr!

6.Lenin 2022.11.26. 15:22:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Tanulmányoztalak, de már leszarlak, nehogy összezavarodva patkoljál el, gyökér. Te már érdektelen vagy, de képtelen vagy felfogni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 15:44:14

@6.Lenin: Akkor ha érdektelen vagyok miért válaszolsz? Unatkozol két pellus csere között? :-))

6.Lenin 2022.11.26. 15:54:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mert egy dolog még nem tiszta előttem. Miért csinálod? Mert már kb sok 100x beégtél a hülyeségeiddel, meg csepülöd a Matyit, pedig te még nála is rosszabb vagy. Ő valamikor tök intelligens tanult ember volt, te meg mióta először olvastam tőled, látszott, hogy egy gyökér vagy. eddig még mindig, mindenki, véletlenül elszólta magát, csak provokálni kellett. Talán 1x nálad is bejön, bár nem annyira érdekes akkor sem, ha nem. Én ezekért vagyok itt. Azt hitted a politika miatt?
Kurva nagy gyökér vagy te.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.27. 07:49:20

@6.Lenin: Neked az fáj hogy én emlékszem amikor elszóltad magad a pelenkázásodról és a munkásőr múltadról. :-)) És ezt nem bírod feldolgozni.

GyMasa 2022.11.28. 10:43:57

@arthurthedent:
Majd meglátjuk, mi lesz ezzel.
A csávó elmondta a videoban, hoyg z ISW azért elég jól megjósolt majdnem minden lépest eddig.
Ahogy nézem a híreket, most 2 opció áll az oroszok elött (most egy pillanatra vonaltoztassunk el attól, hogy már veszítettek, és nincs semmijük sem, hanem tételezzük fel, hogy hamarosan rendelkezésrére fog állni Szurovikinnek, 320 000 mozgósított, és 80 000 önkéntes katona.)
Tehát, az elsö:
- Belaruszból délre támadnak, elfoglalják a két északi megyét, amivel elvágják a nyugati utánpótlást a fronttól.
Ez, szerintem egy kicsi realitású forgatókönyv, mert óriási esélye van, hogy vagy egy eltévedt orosz, vagy egy provokatív ukrán rakéta NATO területre kerül...
- Koordinált támadás Kijev ellen, amivel gyorsan véget vethetnek a háborúnak
Ez egy praktikus megoldás lehetne. Az ukránok elkezdtek erödítményeket építeni Kijev körül, tehát valamilyen szinten ök is számítanak erre.
- Teljes támadás a Donbasz-ból, a Dnyeper összes hídjának felrobbantása, és az ott ragadt csapatok felörlése. az ország elfoglalása.
Ez egy hosszabb, és rizikósabb megoldás lenne...
süti beállítások módosítása