wagmg

wagmg

Milyen volt orosz uralom alatt élni?

2022. november 22. - arthurthedent

Ó, igen, én még emlékszem milyen volt a "régi rendszer", amikor még itt voltak az "ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok", amikor még tilos volt valutát váltani, az útlevelünk csak pár országba volt érvényes és lelőttek, ha el akartál szökni az országból. Olvasd el te is, ha nem élted meg ámulj, ha megélted emlékezz! Időszerű, megint jönnének az oroszok.

Hát először is ott volt a szegénység. Aki akart, aki törekedett, aki szorgalmas volt, akinek volt versenyképes tudása az pont ugyanannyit keresett, mint aki semmit nem csinált, aki nem dolgozott, aki nem tanult. A 70-es évek viszonylagos jóléte után folyamatos mélyrepülésben volt a gazdaság, esélyed sem volt arra, hogy saját erőből lakásod, házad legyen, hogy megtakaríts, hogy gyarapodj. Az anyagi kilátástalanság általános volt.

Elmondom, hiába melóztál reggeltől estig, három műszakban, főállásban és maszekban, soha nem jutottál egyről a kettőre. Miért? Mert egyenlőség volt, minden szorgalmas ember nyolc lustát, ingyenélőt vitt a hátán. Meg a gyerekeket, meg a nyugdíjasokat, meg a nép nagyszerű vezetőit. Minden munkahely állami volt, megélni a munkából sehol sem lehetett.

A nagy szocialista egyenlősdi generációkon keresztül tartó nyomort hozott. Depressziós, neurotikus, lelkileg sérült volt az egész ország, mert elvették az életkedvét, a jövőbe vetett hitét, elvették a reményt is, hogy valaha jobb lesz.

A boltokban vackokat, sz@rokat lehetett kapni. Ha valaki kijutott "nyugatra", akkor csak ámult, hogy milyen csokik, ruhák, műszaki cikkek vannak. Úgy képzeld el, mintha a világtól negyven évvel elmaradott országban élnél, merthogy pont ez volt a helyzet. Negyven éves autók, negyven éves magnók, negyven éves minden.

Lapozgattuk az osztrák meg német áruházak katalógusait és csorgott a nyálunk. Azon álmodoztunk, hogy egyszer nekünk is lesznek ilyen cuccaink, cuccaink, amik a vasfüggöny másik felén hétköznapi dolgoknak számítottak. Volt aki már evett mogyorókrémet vagy ivott valódi narancslevet, volt akinek "hoztak be" magnót, tévét, a többségnek azonban nem jutott. Nincs... nincs... sűrűn használt szó volt ez. Meg a szólás, hogy "ez van, ezt kell szeretni".

A munkahelyeken dübörgött az... az alkoholizmus. Ha valaki matt részegen hevert a munkahelyén azt nem rúgták ki, mert akkor kiürültek volna a munkahelyek. Előbb-utóbb mindenki részeges lett, beilleszkedett vagy lelépett. Igénytelen, aromás pálinkautánzatokat vedeltek az emberek, olyan piákat, amik mára már eltűntek, amiket ma meg sem inna senki. Na jó, ez költői túlzás, olyan pia, ami a mennyiségét korlátlan ideig megőrzi a valóságban nincs. Nincs rossz bor, csak rossz borivó van, ahogy annak idején mondták.

A társadalom gyakorlatilag ráerőszakolta az alkoholizmust az emberekre. Ittak-ittak-ittak-meghaltak. Ez volt az emberek szerepe, nem volt kötelező nyugdíjas korig kihúzni.

palinka.jpg

Emlékszel? (forrás)

Ott volt még a kötelező sorkatonaság. Sokak úgy emlékeznek rá, hogy "jó buli volt", de elárulom, nem volt az. Értelmetlen marhaság volt, hónapokig, évekig tartó büntetés, ahol műveletlen, alkoholista, aljemberek, úgynevezett "hivatásos tisztek" és analfabéta sorkatonák terrorizálták a újonan sorozott katonákat, hogy aztán később ők is terrorizálhassák az utánuk jövő "kopaszokat". Értelme nem volt az egésznek, viszont aki előtte nem volt alkoholista, annak nagy lehetőséget jelentett, itt rá lehetett gyúrni a piálásra, mert az persze ment ezerrel.

Aztán ott van a szabadság, az egyenlőség, a testvériség. Gondolná az ember, hogy nem számít, pedig de. Számít, ha nincs.

A társadalom két részből állt. Voltak a normál emberek, a senkik, akiknek ugye kuss volt a nevük. Aztán voltak a hatalmasok, rendőrök, pártemberek, közép és felsővezetők, akik bármikor leugathattak és pokollá tehették az életed. Orosz mintára ment ez is, oroszországban még most is ez megy. A társadalom feldobja a selejtett, az üledéket a felszínre, ők parancsolnak, ők teszik pokollá az életed. Rájuk nem vonatkoznak a törvények, ők egyenlőbbek az egyenlőknél. Alap orosz minta, minél magasabban van valaki a ranglétrán annál kevésbé vonatkoznak rá a szabályok.

Ha a rendőrnek nem tetszett a pofád, képentörölt. Esetleg meggumibotozott. Ha a főnüködnek nem tetszett a pofád beosztott valami mocsok feladatra, elvette a túlórád, ha továbbra sem kussoltál, kirúgott. Ha sokat méltatlankodtál beírt valamit a munkakönyvedbe, hogy máshova se vegyenek fel. 

Nézem az orosz híreket, felvételeket az ukrajnai háború kapcsán és megrökönyödéssel vegyes ámulatot érzek. Most értettem meg, hogy honnan jött ez az egész, hogy mi nyomorította meg a fiatalkoromat. Azt látom, hogy ez az orosz módszer. Nem, nem egyszerűen szocialista, kommunista, marxista, ahogyan azt hittem, ez az orosz kultúra, az orosz módi, az orosz társadalom, az úgynevezett "orosz lélek". Hát köszi, nekem elég volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8017984760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2022.11.23. 22:03:55

@6.Lenin: Ja, belesimultál. És a 30 ezüst is jól jött farhátra.

Rubasov nertárs 2022.11.23. 23:17:57

A posztban leírt jelenségek ténylegesen léteztek. De! Messze nem volt mindenki nettó alkesz, és ahogy itt leírták páran inkább egy fajta általános tisztes szegénység volt jellemző, nem pedig egy depressziós alkoholgőzös tömegnyomor. Én a '80-as években egészen kicsi gyermek voltam, de nem éheztünk, egyik szülőm sem volt alkesz, sőt dohányozni sem dohányoztak.
Nagyjából egy ilyen langyos víz élet szinte mindenkinek elérhető volt, és főleg diplomával a kezedben nem kellett attól tartanod, hogy lesz-e legalább ilyen langyos víz életet biztosítani tudó állásod. Ennek persze megvolt ára: államadósság elszállása, nem túl hatékony és nem túl jó minőségű termelés, belső munkanélküliség stb...
A szüleimnek kifejezetten boldog ifjúkora volt, ma sokkal több magányos, depressziós már fiatalon is függő (cigi, pia és sajnos drog) fiatal van mint annó. Jellemző volt a neked sem jó a rendszer, nekem sem ezért legalább egymás életét ne keserítsük meg attitűd. Annó Édesapám a tankörtársaival a presszóban, ahol élő zene volt, simán fel tudtak kérni lányokat táncolni, ha nem jött be az adott pali a csajnak, akkor közölte vele, hogy csak egy tánc volt. Édesanyám elmondása alapján persze a lányok is sokkal fesztelenebbek voltak, sokan nem hordtak melltartót még akkor sem, ha bőséggel megáldotta őket a természet ezen a téren. Amikor szüleim, vagy más mára már idősebb emberek mesélnek a fiatalkorukról, mintha valami egészen más bolygón lettek volna.

fkv.119 2022.11.23. 23:37:38

@Rubasov et.: Ja, csak ezt a langyosvizet most mi fizetjük vissza, nem azok akik elpazarolták. Pedig szívesebben fizetnék feleennyi adót, és a maradékot dolgozzák le ők forintjával. Ez a baj vele, más faszával könnyű verni a csalánt. Elhiszem hogy könnyű volt az ingyenélet, de inkább mindenki a saját munkája alapján legyen megfizetve. Az állam feladata az kéne hogy legyen, hogy ne lehessen a másik oldalon se visszaélni vele, nem az uraságé minden profit, a melósé meg csak az alamizsna. Aztán meg csodálkoznak ha a nép megunja és megint mehetnek vagonban wellnessezni...

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 07:35:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem te vagy Kurt is, mert azon a nicken akarod jóvátenni a megszámlálhatatlan hazaárulásod, pedofíliád, perverziód, hazugságod.

konrada 2022.11.24. 08:03:42

@Rubasov et.: Azért ez, amit leírsz - hogy a társadalmi élet színesebb, a fiatalok lazábbak voltak - nem a "megvalósult szocializmusnak" köszönhető, hanem a korszellemnek, hiszen mindez nyugaton is - sőt ott még fokozottabban is igaz volt.

...a mai kor rákfenéje - és nem hittem volna, mikor elkezdődött - az, hogy mindenki a hálón lóg (mi is itt!;), aminek pont hogy a szabadságról kéne szólni, de teljesen ellentétes hatású.
Mi még ha unatkoztunk, vagy társaságba mentünk, vagy elővettünk egy könyvet.
Most meg mindkettő helyett ott a háló (és nem a szoba!).
A félénkebbeknek emiatt nem kell más társaságát keresni, könyvet olvasni, mert ott mindenre van válasz, minden időt el lehet azzal tölteni.
Abból meg nem lehet megtanulni az emberek közötti kapcsolatot, nem lehet mélyebb ismereteket szerezni mások gondolataiból, csak felületes percigények kiszolgálását.
...mindez meg azzal jár, hogy a "baráti" társaságok már nem a saját sztorijaikat írják amikor együtt vannak, hanem párhuzamosan pötyögnek, de ami legalább ilyen rossz: többször látni a padon ülő pároknál azt, hogy ketten kétfelé nyomkodják a telefont, mint hogy egymásba merülnének.

...szóval én sajnálom, hogy már nem vagyok fiatal, de annak örülök, hogy nem ebben a korban voltam, mert minden szocialista barakk hátrányával együtt is sokkal szabadabbak voltunk, mint a maiak, mert a korlátokat mások szabták meg - amit persze feszegettünk - nem egy gép hálózata, amely sokkal erősebb hatalom, mint bármely diktatúráé ...

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:16:33

@konrada: Érdekes gondolatok. És egyetértek velük. Itt mit látunk? A horgász vég nélküli mocskolódását.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:18:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen én te vagyok. Te meg én. De te a Kurt vagy! Ő meg a matyi. Akkor te vagy a matyi a Kurtba bújtatva, aki én vagyok. Horgász annyra meg fog zavarodni ettől hogy megint rájön a roham.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:20:33

@erol: "olvasd el miket irkáltál részegen és vond le a tanulságot." - aminek legjobb formája ha bemegy a pszichiátriára. Onnan ki sem engedik többet.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.24. 09:21:54

@6.Lenin: Persze, te nem igazodtál, eleve benne voltál, KISZ titkárkám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.24. 09:23:06

@Sorállományú előfelvételis:

Az igazi nevem Gyurcsányi Mohamed, liberális transzgender gyíkemberidentitású DK-tag vagyok, összesen 99 nikkel.

GyMasa 2022.11.24. 10:00:16

@Etniez:
"Ja, csak jelenleg a NATO-ból és az EU-ból is kifelé áll Magyarország rudja, akkor mi lesz?"
Nem áll ki sehonnan.. AZ EU-ból nem lehet kirúgni egy országot sem, a NATO-ból meg nem tudom, lehet-e.
Szóval, hogy mi lesz? Semmi.

GyMasa 2022.11.24. 10:04:12

@Etniez:
"Jaja, jó nézni, ahogy az orosz hadsereg folyamatosan csökkenti Oroszország méretét és takarodik ki Ukrajnából."
Szerintem nézzel több független Youtube csatornát. (Javaslom a military summary channel-t. Ott naponta van értékelés arról, hogy hol, mi történt.
Jelenleg nem úgy tünik, hogy olyan nagyon takarodnának kifelé.

"Ugye Herszon is "Oroszország része pl" :DD"
IGen, a szavazások szerint igen.
Nem most kell nevetni, hanem akkor ha mad a háború véget ért és az Ukránoknál marad Herszon.
Ha megnézed a fenti csatornát, akkor pont a 23-ai jelentésben az van, hogy az ukránok is üritik ki Herszont mivel képtelenek az alapellátást biztosítani.
Herszon elfoglalása valójában nem elöny, hanem hátrány az ukránoknak.

GyMasa 2022.11.24. 10:06:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Figyelj csak, szerintem roppant szánalmas, ha csak ekkora "sikerei" vannak az ukránoknak nem gondolod?
Nem az ilyen apró epizódokon fog ez az egész eldölni.
Ahhoz pl mit szólsz, hogy az Ukránok épp ki akarják ürítani Kijevet...
Pont így viselkedik egy gyöztes...
Szánalmas vagy...

semmi hatalmat senkinek 2022.11.24. 10:26:26

@arthurthedent: ""1970 májusában kaptam vállalkozói engedélyt, adókedvezményt."
Nem nagyon hiszem." - pedig elhiheted... az "Új gazdasági mechanizmus" 1968, onnantól datálódott a kisvállalkozások támogatása, a "MASZEK-világ" Apám is a 70-es években lett kisiparos, és első évben nem kellett adót fizetnie, ahogy más kezdő kisiparosoknak se...

semmi hatalmat senkinek 2022.11.24. 10:29:28

@konrada: "szóval én sajnálom, hogy már nem vagyok fiatal, de annak örülök, hogy nem ebben a korban voltam, mert minden szocialista barakk hátrányával együtt is sokkal szabadabbak voltunk, mint a maiak" - maximálisan egyetértek!!!

6.Lenin 2022.11.24. 11:55:22

@Sorállományú előfelvételis:

Akkor az egész osztály KISZ tag volt, kellettek a pontok a továbbtanuláshoz. Ez 62-ben volt. Akkor snki9 nem gondolhatta, hogy ez a rendszer hamarosan bukni fog.
azt a rendszert-egyiket sem- felületesen, és idióta módon nem lehet megítélni.

arthurthedent 2022.11.24. 12:24:37

@GyMasa: "Ahhoz pl mit szólsz, hogy az Ukránok épp ki akarják ürítani Kijevet..."

Ja, erről két hete derült ki, hogy az orosz propaganda találta ki. :D

6.Lenin 2022.11.24. 13:51:58

@semmi hatalmat senkinek:

Sőt kaptam 60%-os adókedvezményt , mert 2000 fő alatt volt a lakosság létszáma, igaz a körzet (5 km-en belüli) megfelelet egy kisvárosnak.
Januárban így zajlottak az adóbevallásaim:

-6. Nem lesz ez kevés?
-Tanácselnök elvtársnő magácska mennyit gondolt?
-
-Hú, az nagyon sok, akkor nem lesz mit ennem.
-Akkor mennyi legye? Mondjuk ennyi ..... megfelelne?
-Rendben, de csak azért mert jó szívem van. Így még Matildkát is meg tudom hívni 1-2 vacsorára.
-Akkor rendben. További jó munkát.
-Csókolom, 1 év múlva ismét találkozunk.

KB ennyi volt az adózás. A nyugbiztosítás nem volt kötelező, de talán 3 kategória közül lehetett választani, mennyit szeretnék majd később kapni. Ezt fizettem . Igaz az egész csak 4 évig tartott, mert kivándorolta. De úgy tudom, hogy a kísérlet később megszűnt. Pedig nem volt egy rossz 5let, sem az embereknek, sem az országnak.

GyMasa 2022.11.24. 14:15:56

@arthurthedent:
Akkor miért volt benne a tegnapi military summary channel jelentésben?

GyMasa 2022.11.24. 14:30:00

@arthurthedent:
De utánanéztem egy kicsit:
www.politico.eu/article/ukraine-russia-war-vitali-klitschko-is-ready-for-the-bout-of-his-life/

"Officials including Roman Tkachuk, director of security for the Kyiv municipal government, raised the prospect of a mass evacuation in the case of a complete blackout. He later retracted his remarks. "

Szerintem a Politico nem orosz propagandaoldal.
És, a fenti mondatból az derül ki, hogy igenis gondolkoznak rajta, hogy megtegyék.

Aztán itt egy másik orosz propagandaoldal is:
www.bbc.com/news/world-europe-63535263
"Kyiv residents should be prepared to leave the city if there is a total loss of power, mayor Vitaliy Klitschko has said."
De igazad van... orosz propaganda...

arthurthedent 2022.11.24. 15:57:00

@GyMasa: Nyomod megint a propagandát meg a hazudozást. Először kinyögöd, hogy az UKRÁNOK ki AKARJÁK üríteni kijevet. Szó szerint azt mondod, amit az orosz propaganda mondott három héttel ezelőtt.

Aztán amikor kiderül, hogy nem vette be a nagyérdemű a dumát helyesbítesz, hogy, ja nem akarják, hanem "gondolkodtak rajta", nem az ukránok, hanem valami hivatalnok meg még pár másik hivatalnok és nem kiüríteni, hanem evakuálni.

Ja, beszéltek ukránok dolgokról. Meg oroszok is beszéltek atomháborúról. Meg oroszok is beszéltek london leatomozásáról. Meg oroszok is beszéltek lengyelország megtámadásáról. Te tiltakoztál annak idején a leginkább, hogy nem számít mit beszélnek a tévében, mit beszélnek EGYESEK.

Komolytalan ember vagy, egyedül az a fontos neked, hogy az orosz propaganda minél több helyen legyen hirdetve magyar nyelven is.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 18:14:48

Megjott a horgász, menekuljetek balliberális rabszolgak:)))))

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 18:29:28

A legjobb ami kiderult az ukrán orosz háborúban, hogy a natoval felturbozott ukrán hadsereg ugyanolyan erős mint a ruszki. Nem fog felborulni az egyensúly, reméljük Kína is maximum hasonló erőt kepvisel! És reméljük semmi barom nem fog ranyomni az atombombara! Az ukránok sajnos beszoptak. 19re lapot huztak, nagyon beszoptak. De a világ nyert újabb 20 év nyugalmat! Tipikus patthelyzet alakult ki.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 19:05:21

Előre szólok hogy a legközelebbi háború a sarkkoron lesz vagy delamerikaban vagy Afrikában! Európa szopo ágon van, nincs egységes Európa! Európának a 4. Nagy erőnek kellene lennie. De európa kiszolgáltatot helyzetben van ( 50% amcsi 25% orosz 25 % kinai erdeknek) kellene egy német fomufti aki a sarkára áll és végre vezeti Európát!!!!!! Nem harcba hanem az egyensúly felé. Ugyanis a világ tulelese egyedül Európán múlik!!!

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 19:07:57

Sehol egy bátor liberális walesi bárd???? Gyáva népnek nincs hazája:))))

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:05:06

Ígérem nem szopatok senkit aki önálló gondolatokat mond és nem a mantrat:))))))) valaki? Bárki????

arthurthedent 2022.11.24. 20:14:12

@a nagy hohohorgász: "Ígérem nem szopatok senkit"

Ahhoz iskolába kellett volna járnod meg könyveket olvasni meg ilyesmi. Ami az ilyennetes fórumokon történik az az, hogy égeted magad és közben azt hiszed, hogy okosabb vagy mindenkinél. A Dunning–Kruger hatást érzed, nem égetsz senkit.

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:27:22

@arthurthedent: ki mondta hogy én olvasottabb vagyok? Én azt mondom hogy többet látok és fogok fel a világból mint ti!
Te nem érzel te nem gondolkozol te csak visszabofogod amit olvasol! Nincs önálló gondolatod az érzéseidet meg elfojtod! Nincsen semmid ami a tiéd! Egyszerűen nem vagy ellenfél, mert nincs semmid:))) sajnálom hogy tőlem tudod meg, mert azáltal hogy te szaralak én is vesztek! Te meg azt sem tudod miről beszélek:))))) önálló gondolatokat próbálj meg megfogalmazni! Tudom hogy nehéz de legalább próbáld meg:))))

arthurthedent 2022.11.24. 20:32:38

@a nagy hohohorgász: "Én azt mondom hogy többet látok és fogok fel a világból mint ti!"

"A jelenséget a Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning mutatta ki. Az eredményeiket 1999 decemberében publikálták a Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban.[1]

Kruger és Dunning szerint számos tanulmány sugallja, hogy a legkülönfélébb területeken, az olvasott szöveg megértésétől a gépjárművek használatán át a sakkozásig és teniszezésig, az amatőrök magabiztosabbak a szakértőknél. Azt feltételezték, hogy egy tipikus jártasság esetében a hozzá nem értők

hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá."

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 20:58:57

@arthurthedent: látod hogy most is bebizonyitod hogy nincs önálló gondolatod!?

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:08:41

@arthurthedent: megint visszabofogted amit olvastal, gondolkodas nélkül:). Semmid nics:)))) sajnos:(

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:19:05

Mit mond az atlagmagyar a szomszednak? Nálam a bab is hús! Mit mond az atlagmagyar a halálos ágyán? Kár volt magamnak hazudni, mert rabasztam! Kár hogy már késő.......

a nagy hohohorgász 2022.11.24. 21:25:14

@arthurthedent: Nem nekem hazudsz hanem magadnak!!!!!

arthurthedent 2022.11.24. 21:43:53

@a nagy hohohorgász: "Semmid nics:)))) sajnos:("

Semmim sincs ami a segítségedre lenne.

a nagy hohohorgász 2022.11.25. 07:56:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: csak éjszaka mertel bekukkantani hős demokrata?:))))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 09:29:20

@arthurthedent: De, tudsz neki segíteni. Kibaszod innen. Láthatóan horgász már csak arra megy hogy mindenkibe belekössön és szétverje a beszélgetéseket. Sok bloggal tette ezt a matyi is. Több blogon moderátor vagyok és matyit a scriptjeivel és az ezer nickjével együtt kiirtottam. Azokról a blogokról le is szállt.
A @a nagy hohohorgász: -t tiltsd ki, töröld a hozzászólásait, sőt azokat a kommenteket is amik rá válaszoltak. Így nyoma nem marad a tevékenységének és az ilyen barmoknak ez a legfájóbb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 09:31:07

"Oroszország tavalyi bevételének negyedét költötte el a háborúra
Oroszország tavalyi bevételének egynegyedét már elköltötte a katonai hadműveletekre, ősszel azonban megduplázódtak a háborús kiadásaik, a bevételeik pedig csökkentek – írja a Korrespondent.

Az Ukrajna ellen indított invázió eddigi kilenc hónapja alatt Oroszország 82 milliárd dollárt költött a háborúra, ami az éves költségvetésének egynegyede. Ez a szám állítólag tartalmazza a katonai műveletek támogatásához szükséges összegeket, de a valós védelmi kiadásokat és a gazdasági veszteségeket nem.

A háború kezdete óta Oroszország kiadásai megsokszorozódtak, az olajból és a gázból azonban kevesebb bevétele származik. "

arthurthedent 2022.11.25. 09:44:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "De, tudsz neki segíteni. Kibaszod innen."

Megtehetném, de én igen erősen hiszek a szólásszabadságba. Persze mondjuk van ami már nem fér bele, a Matyika például, akkor scripttel bombázza a célpontot nem fér bele, szkripteknek nem jár a szólásszabadság. Az abszolút off-topic sem fér bele, mindenki menjen oda, ahol témán belül marad, de igen, szólásszabadság.

A másik az, hogy az ilyen abszurd marhaságoknak, ostobáknak, uszítóknak szerepe van. Arra kellenek, hogy a társadalom immunrendszere beinduljon. Nem élhetünk buborékban, mert akkor nem alakul ki immunitás, nem?

GyMasa 2022.11.25. 10:14:15

@arthurthedent:
Google, elsö találat az "Evakuál jelentése" keresésre
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Evaku%C3%A1l

"1. Hivatalos: Lakott helyet kiürít közeledő természeti csapás, veszély, vagy közeledő ellenséges támadás miatt.

A vulkánkitörés erősödése miatt a hegyhez közeli településeket evakuálták a hatóságok. A háború alatt a magyar lakta vidékekről evakuált lakosság később az ország különböző részein telepedett le.

2. Műszaki nyelv: Légüressé tesz zárt edényt a levegő kiszivattyúzásával.

A berendezést először evakuálták, csak az után kapcsolták be. Az új típusú légszivattyút úgy próbálták ki, hogy evakuáltak vele egy tartályt.

Eredet [evakuál < latin: evacuare (kiürít) < ex- (ki-) + vacuus (üres)]"

6.Lenin 2022.11.25. 10:21:46

@arthurthedent:

1x csinálhatnál te is egy felmérést, hogy melyik oldali hozzászólók a gyűlöletkeltők. Kik operálnak olyasmikkel, hogy a más véleményen lévőket kitalált dolgokkal próbálják negligálni, lejáratni.
Édes, hogy pont a kurt úrfi szeretne másokat kizáratni a blogokról. Egy nickgyártó, nicktolvaj
Mindig az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.25. 11:34:50

@6.Lenin: Szerintem te ebbőé a statisztikából rosszul jönnél ki. Ha jól emlékeszem, de cáfolj meg ha tudsz, még mindig nem tudtad a Kurtnak idézni abból a blogból a "mondanivalódat" amire hivatkoztál hogy nem reagának rá. Pont te vagy az aki sértegetéssel szoktál indítani a posztokon.

6.Lenin 2022.11.25. 11:43:03

@Sorállományú előfelvételis:

Én csak tükröt tartok, de ezt képtelenek vagytok értelmezni. Pedig 1xű a megoldás. Nézd meg kiknek tartok? Akkor talán te is képes leszel észrevenni.

a nagy hohohorgász 2022.11.25. 12:02:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ideges vagy? Nem értelek komolyan mondom. Van már önálló gondolatod???? Te Demokrácia szarospistaja:)))

6.Lenin 2022.11.25. 13:00:57

@Sorállományú előfelvételis:

Vagyis ez már a sokadik nick-ed. Kurt gyártott?

arthurthedent 2022.11.25. 13:09:57

@GyMasa: "Google, elsö találat az "Evakuál jelentése" keresésre"

Senki sem vitatja mi az az evakuál jelentése. Megnéztem a legutóbbi ilyen nyilatkozatokat, egyes ukrán vezetők azt mondták, hogy HA teljes áramszünet lesz, akkor a KIJEVI LAKOSOKNAK el kell majd azon gondolkodniuk, hogy kiköltözzenek, a külvárosokba. NEM akarják evakuálni az egész várost. Az oroszok megint ügyesen kiforgatják azt, amit mások mondanak.

GyMasa 2022.11.25. 13:56:41

@arthurthedent:
Ezt írtad:
"nem az ukránok, hanem valami hivatalnok meg még pár másik hivatalnok és nem kiüríteni, hanem evakuálni."
UKRÁN hivatalnok volt...
Állami hivatalnok, Klicsko meg a polgármester, azaz hierarchiában alatta van annak a "hivatalnoknak".
Én pontosan az "...és nem kiüríteni, hanem evakuálni." részre reagáltam, mert a kiürítés az evakuálás magyarul...
De, az egész érvelésed lesülyedt a szavakon lovagolásra...
A cikkböl egyértelmüen kiderül, hogy az Ukránok gondolkoztak ezen, kész terveik vannak, és sajnos már napok óta sokkal inkább nincs áram Kijevben, mint van.
Szóval, mindezt 100%-ban orosz propagandának nyilvánítnai, azért egészen meredek dolog.

arthurthedent 2022.11.25. 14:05:25

@GyMasa: "cikkböl egyértelmüen kiderül, hogy az Ukránok gondolkoztak ezen, kész terveik vannak,"

Amit én olvastam, abban...

Nem azt mondták, hogy kész terveik vannak, hanem azt, hogy az állampolgároknak el kell gondolkodniuk. Érted a különbséget? ÉRTED?

Nem Kijev kiürítéséről volt szó, hanem arról, hogy kijeven BELÜL a külvárosba költözzenek, ahol nyilván van kazán meg kájha. Érted, hogy nem a város kiürítéséről van szó? ÉRTED?

arthurthedent 2022.11.25. 14:08:39

@GyMasa: "Szóval, mindezt 100%-ban orosz propagandának nyilvánítnai, azért egészen meredek dolog."

Okés, nagyokos, szerinted hova a francba evakuálnák a kijevieket? Hol van ukrajnában olyan hely, ahová a fővárost ki lehet telepíteni és ahol van villany meg gáz? SEHOL nincs megbízható villany meg gáz, BÁRMELYIK várost ki lehetne ilyen erővel telepíteni! Ebből lehet tudni, hogy BAROMSÁG kijev kitelepítése.

A panelekből lehet b+ kiköltözni a külvárosba, ahol saját kazán van. ÉRTED? FOGOD? ÉRTED, hogy honnan lehet tudni, hogy az oroszok megint hazudnak? Érted, hogy miért marhaság a főváros kitelepítése?

6.Lenin 2022.11.25. 14:28:43

@GyMasa:

Ezek a kedvenceim a blogokon, amikor kialakul ilyenekből egy végnélküli tök értelmen hsz áradat.
Mindenki a saját verzióját kezdi védeni-tulajdonképpen esetleg jogosan-csak az istennek se akarja az egyik-itt a poszter- megérteni, hogy elbeszélnek egymás mellett, mert mindketten másról beszélnek.

volt olyan blog ahol napokid és 10 percenként írtak hsz-t. A vége-a legtöbb esetben-,hogy kölcsönösen lehülyézik egymást.

arthurthedent 2022.11.25. 14:37:58

@6.Lenin: "A vége-a legtöbb esetben-,hogy kölcsönösen lehülyézik egymást."

Pontosan! :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 14:40:16

Sziasztok illibsik! Hiányoztam? Ha nem érek rá megalázni titeket, keressetek dominákat a rosszlányok.hu-n.! :-))

6.Lenin 2022.11.25. 14:59:25

@arthurthedent:

Tele a blogszféra ilyen estekkel. Nincsenek valódi mondanivalók, akkor jönnek az ilyesmik, a másikra kitalált baromságok, értelmetlen rugózások olyasmiken miket a másik direkt félreértelmez, stb

Ezek egy kezdő, vagy amatőr elmeturkásznak kincsesbánya. A posztok többsége nem sokat ér (soxor csak jóbb esetben utólag olvasom el), csak arra jók, hogy néhányan kiélhessék a ferdüléseiket a kommentelésben.

6.Lenin 2022.11.25. 15:15:35

Pihenésképpen egy életveszélyes "találmány"

www.youtube.com/watch?v=rJfwx8iZel0

(A kis zöld gazember is csak videón jelenik meg minden fórumon. Már alkalmazzák is?)

GyMasa 2022.11.25. 15:20:19

@arthurthedent:
Attól, hogy kiabász velem, attól nem lesz igazad.
Minden országnak vannak polgári védelmi tervei.
És, ez magában foglalja akár az adott föváros kiürítését is.
Hiába hajtogatod, hogy az Ukránoknak nincs ilyen, ez nem igaz.
Magyarországon is kész tervek vannak mindenféle helyzetekre.
Ha pedig vannak ilyen tervek, akkor miért is nem lehetne beszélni róla, hoyg milyen feltételek fennállásakor fogják azt végrehajtani?
Nekem nagyon úgy tünik, hogy az illetö, állami hivatalnok elszólta magát, és rá lett szólva.
Amúgy Kijev kiürítésével semlenne semmi baj, alapvetöen, ha szükség van ra´. Nem tudom miért kell iyen szinten tagadni a valoságot?

foson osonó soson 2022.11.25. 15:27:01

@6.Lenin: Te meg kincsesbánya vagy a profi pelenka turkászoknak! :-))

foson osonó soson 2022.11.25. 15:29:16

@6.Lenin: Még mindig nem idézted a mondanivalódat abból a posztból ahol reklamáltál, hogy nem reagáltunk rá. Ezt egy ideje már halogatod. Nem kínos egy kicsit ez neked? :-))

GyMasa 2022.11.25. 15:29:42

@arthurthedent:
"Okés, nagyokos, szerinted hova a francba evakuálnák a kijevieket?"
Nem ismerem a terveket.
Általában a legközelebbi, biztonságos területre szokták, ami képes befogadni annyi embert.
Emiatt ezt nem lehet megmondani pontosan.
Én több helyröl hallom, miszerint az ukrán vezetés javasolja az állampolgárainak, hogy menjenek külföldre a télre.
Ezt teljesen lébölkapott, megvalósíthatatlan ötletnek tartom, ezért is nem ítam eddig róla.
Ráadásul, leírva sem láttam, és eddig nem tudtam ellenörizni a valóságalapját.

" Hol van ukrajnában olyan hely, ahová a fővárost ki lehet telepíteni és ahol van villany meg gáz? SEHOL nincs megbízható villany meg gáz, BÁRMELYIK várost ki lehetne ilyen erővel telepíteni! Ebből lehet tudni, hogy BAROMSÁG kijev kitelepítése."
Van viszont egy másik teória az ISW szerint, akik eddig igen jól megjósolták az augusztus végi ukrán ellentámadást és a hherszoni orosz kivonulást is.
Szeirntük az oroszok északról meg fogják támadni Kijevet, hogy elfoglalják, és ezzel vessenek véget a háborúnak.
Nem tudom, igaz-e ez az egész, viszont, ha ettöl az ukránok is tartanak (mert, mondjuk pl. nem szeretnének pánikot kelteni a kijevi lakosságban) akkor lehet, hogy van alapja ennek a kiürítésnek...

"A panelekből lehet b+ kiköltözni a külvárosba, ahol saját kazán van. ÉRTED? FOGOD? ÉRTED, hogy honnan lehet tudni, hogy az oroszok megint hazudnak? Érted, hogy miért marhaság a főváros kitelepítése?"
Itt van a tegnapi video, ahol erröl részletesen beszél a Youtuber:
www.youtube.com/watch?v=c1AQYz1x5Vc
Ö is határozatlanul beszél róla, és nekem is hihetetlenül hangzik a dolog.
De, ha igaza van, akkor igenis valós ok lehet Kiijev kitelepítésére...

6.Lenin 2022.11.25. 15:31:41

@önálló gondolat:

Kurt, te beteg vagy, nem kell bizonyítanod 1000x.

arthurthedent 2022.11.25. 16:41:48

@GyMasa: "Szeirntük az oroszok északról meg fogják támadni Kijevet, hogy elfoglalják, és ezzel vessenek véget a háborúnak."

Én is hallottam ilyeneket, hónapok óta morfondíroznak ezen sokan. Elég bizonytalan dolog, szerintem kár ezen ötletelni.

foson osonó soson 2022.11.25. 16:49:52

@6.Lenin: Még mindig nincs idézet? Szánalmas vagy. Hogy áll a felnőttpelenka küldetésed? :-))

6.Lenin 2022.11.25. 17:06:37

@önálló gondolat:
Te seggfej, most pont engem igazoltál. Tényleg képtelen vagy megérteni? Te is beteg vagy?
Ajánlom olvasgass a webbeteg. hu-n rengetek leírás van a szellemi ferdülésekről. Biztosan megtalálod a rád jellemző szindrómákat is.
Kurt, te beteg vagy, hidd el nekem.

foson osonó soson 2022.11.25. 17:58:28

@6.Lenin: Értsem úgy hogy most duzzogni tetszik? :-))

6.Lеninx 2022.11.25. 17:59:28

@önálló gondolat: Igen, nem jött meg a mai napi pelenka szállítmány.

munkásőrkék felnőttpelenka 2022.11.25. 18:01:47

@6.Lеnin: Sajnálom, képtelenek vagyunk a nagy fogyasztást követni a gyártással.

6.Lenin 2022.11.25. 18:44:44

@önálló gondolat:

Miért duzzognék, hiszen igazoltad amit írtam. Köszi.

blog pszichiáter 2022.11.25. 20:01:26

@6.Lenin: Megmondtuk a kezelésen önnek, hogy a betegeknek tilos a saját betegségüket diagnosztizálni. Különben is felmerült a gyanú, hogy a kórház könyvtárából kivett könyv lapjaival a seggét törölte.

6.Lenin 2022.11.25. 20:08:43

@önálló gondolat: @munkásőrkék felnőttpelenka: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha gondoljátok segíthetek kiválasztani a rátok jellemző tüneteket. De többet nem, csak pénzért.

Jelle4emző tüneteknek -röviden -ezt ajánlom a figyelmetekbe. Így jártatok.

"A személyiségzavarok kialakulása több tényező eredménye, egy konkrét kór ok nem nevezhető meg. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a személyiségzavarok hátterében genetikai okok is szerepet játszhatnak hajlamosító faktorként. Bizonyítja ezt, hogy komoly pszichiátriai betegségekben (skizofrénia, bipoláris affektív zavar) szenvedők családtagjai között jóval gyakoribb a személyiségzavarok előfordulása.

Jelentősen befolyásolhatják a személyiség alakulását konkrét testi betegségek (pl. endokrinológiai megbetegedések), de áttételesen bármely hosszan tartó, súlyos szervi betegségnek lehet a megváltozott életminőség kapcsán személyiséget torzító hatása. Érdemben befolyásolhatják a személyiségzavarok alakulását agyi károsodások (központi idegrendszeri sérülés, gyulladás, agyvérzés), alkohol, drogok és bizonyos gyógyszerek tartós és/vagy túladagolt szedése. Ezeken túl azonban a személyiségzavarok kialakulásában messze a legnagyobb jelentősége a szocializációnak, a környezet hatásainak van. Ezen belül is kiemelendő a család szerepe, mely rendkívül meghatározó.

A kora gyermekkori lelki fejlődés zavarai, bizonyos hibás tanulási mechanizmusok, a korai kötődés (ősbizalom) kialakulásának torzulásai, a rossz vagy hiányzó szülői minták, rossz problémamegoldási technikák, a korai élmények és azok feldolgozásának szerepe mind meghatározó lehet. Valamilyen súlyos veszteségélmény, gyerekkori pszichotrauma, bántalmazás vagy rossz életkörülmények ronthatják, gyorsíthatják a folyamatot."

@blog pszichiáter:
Te is felébredtél? Neked is ajánlom, hiszen egy családba tartoztok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.25. 22:32:02

@6.Lenin: Ó! Voltál KISZ titkár, lángossütő, disszidens, migráns, munkásőr, most meg már pelenkát viselő orvos is lettél? Nincsenek neked tévképzeteid? Egyébként ne olvass olyan könyveket, amikben még az idegen szavakat sem érted. Maradj a te szintednek megfelelő Ablakzsiráfnál! ja, nem. Inkább egy kifestőkönyv ami megfelelne neked. :-))

Red shield representatíve 2022.11.26. 06:51:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért van pelenkázva, mert az alsóját már kifestette barnával? :-D

6.Lenin 2022.11.26. 09:02:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Neked mi kedvenc szindrómád? Zaklatott a nagypapád? Vagy vertek gyerekként?
Beteg vagy az tuti. nagy tételben fogadnék rá. normális embernek elég egy nick. Te azt képzeled, hogy nagyobb leszel tőle, vagy több? Mit szeretnél kompenzálni? A testi sérüléseidet, vagy csak a szellemiek hiányát?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 09:16:49

@6.Lenin: Rajtad röhögök, ahogy fogynak a pelenkáid az erőlködésedtől. :-))

6.Lenin 2022.11.26. 09:19:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Röhögj nyugodtan, mindig is leszartam a gyogyósokat, és te az vagy. Ráadásul dicsexel is vele. Ritka nagy gyökér vagy.
Ja és szopd a szaros ujjad, kábulj, neked bevált.

6.Lenin 2022.11.26. 13:23:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Miért ne lehetnék itt? Amig vannak itt olyanok, akiket lehet tanulmányozni, addig én is jövök. Ennyire vagy érdekes te is. Mi lehet a rugó bennetek, ami mozgat titeket, mert tuti nem az eszetek.
Ennyi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 15:01:41

@6.Lenin: Na most akkor leszarod, vagy tanulmányozod? Kamuzol össze-vissza vén trottyos munkásőr!

6.Lenin 2022.11.26. 15:22:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Tanulmányoztalak, de már leszarlak, nehogy összezavarodva patkoljál el, gyökér. Te már érdektelen vagy, de képtelen vagy felfogni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.26. 15:44:14

@6.Lenin: Akkor ha érdektelen vagyok miért válaszolsz? Unatkozol két pellus csere között? :-))

6.Lenin 2022.11.26. 15:54:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mert egy dolog még nem tiszta előttem. Miért csinálod? Mert már kb sok 100x beégtél a hülyeségeiddel, meg csepülöd a Matyit, pedig te még nála is rosszabb vagy. Ő valamikor tök intelligens tanult ember volt, te meg mióta először olvastam tőled, látszott, hogy egy gyökér vagy. eddig még mindig, mindenki, véletlenül elszólta magát, csak provokálni kellett. Talán 1x nálad is bejön, bár nem annyira érdekes akkor sem, ha nem. Én ezekért vagyok itt. Azt hitted a politika miatt?
Kurva nagy gyökér vagy te.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.27. 07:49:20

@6.Lenin: Neked az fáj hogy én emlékszem amikor elszóltad magad a pelenkázásodról és a munkásőr múltadról. :-)) És ezt nem bírod feldolgozni.

GyMasa 2022.11.28. 10:43:57

@arthurthedent:
Majd meglátjuk, mi lesz ezzel.
A csávó elmondta a videoban, hoyg z ISW azért elég jól megjósolt majdnem minden lépest eddig.
Ahogy nézem a híreket, most 2 opció áll az oroszok elött (most egy pillanatra vonaltoztassunk el attól, hogy már veszítettek, és nincs semmijük sem, hanem tételezzük fel, hogy hamarosan rendelkezésrére fog állni Szurovikinnek, 320 000 mozgósított, és 80 000 önkéntes katona.)
Tehát, az elsö:
- Belaruszból délre támadnak, elfoglalják a két északi megyét, amivel elvágják a nyugati utánpótlást a fronttól.
Ez, szerintem egy kicsi realitású forgatókönyv, mert óriási esélye van, hogy vagy egy eltévedt orosz, vagy egy provokatív ukrán rakéta NATO területre kerül...
- Koordinált támadás Kijev ellen, amivel gyorsan véget vethetnek a háborúnak
Ez egy praktikus megoldás lehetne. Az ukránok elkezdtek erödítményeket építeni Kijev körül, tehát valamilyen szinten ök is számítanak erre.
- Teljes támadás a Donbasz-ból, a Dnyeper összes hídjának felrobbantása, és az ott ragadt csapatok felörlése. az ország elfoglalása.
Ez egy hosszabb, és rizikósabb megoldás lenne...
süti beállítások módosítása