wagmg

wagmg

Gáz van hollywoodban (1. rész)

2022. október 27. - arthurthedent

Már évek óta ki vagyok akadva azon, hogy nincsenek jó TV sorozatok, nincsenek jó filmek. Hollywood tönkreteszi a kedvenceimet, új kedvencek meg nincsenek. Nézhetetlen marhaságokat csinálnak egyre-másra már hosszú évek óta. Tényleg így van? Miért? Hogyan? 

Először azt hittem egyszerűen csak öregszem. Elkapott a "mi időnkben minden jobb volt" hangulat. Szomorú, de igaz, már Arisztotelész és a "mai fiatalog bezzeg" séma alapján értékelte a világot. Találtam viszont egy csomó Youtube videót, ahol hozzáértő, kritikusok, filmrajongók elmondják, hogy pontosan mi a baj a filmekkel, mi a baj a TV sorozatokkal. Megvilágosodtam, megértettem mi az, ami zavart. Nézem a filmet, nagyon nem tetszik, és most már azt is tudom, hogy mi nem tetszik.

Ahogyan Mr. Plinkett szokta mondogatni a hibákra, "te nem veszed észre, de az agyad észreveszi". És valóban. Nem bennem, nem a nézőben van hiba, ha kinyomozzuk valójában mi nem tetszik, nyilvánvalóvá válik, hogy nem bennünk van a hiba. Nagyon gáz ami történt, ami történik. 

Érdemes sorra venni a problémákat. Nagyon érdemes. Ezernyi baj van hollywooddal, órákat lehet róluk beszélni.

Mr. Plinkett a Picard sorozatot pocskondiázza

Ami számomra a legütősebb, legnyilvánvalóbb, az a rengeteg abszurd történet, elmebeteg módjára viselkedő szereplő, blőd csavar, igénytelenül megkomponált kaland. A filmek, a sorozatok nem állnak össze, nem "hihetőek", nem lehet azonosulni a szereplőkkel.

Lássunk egy példát!

Picard kapitány megöregedett, csendes francia borvidéken éli a nyugdíjasok unalmas életét. Eddig okés. Elfogadom!

Lakik két romulán Tel Shiar ügynök vele, testőrként, barátként, védeni az életét. A Tel Shiar egyfajta titkosrendőrség, nagyon kemény, profi, elkötelezett ügynökökkel. Az életüket adnák az ügy érdekében, a testükkel fognák fel a golyót. Könyörtelenek, kemények, hatékonyak. Eddig okés. Elfogadom!

Aztán Picard úgy dönt, hogy kalandra fel, elindul a galaxisba kalandozni. Szól a két Tel Shiar testőrnek, hogy maradjanak otthon. Közeleg a szüret, különben is a szőlőt kell inkább védeni.

MI?! A szőlőt? Hogy? Miért? MI?!

Ha a szőlő sokkal jobban rászorul a Tel Shiar védelmére, akkor mi a fenéért nem a szőlő a főszereplő, miért nem "The Grapes" a sorozat címe, miért "Picard"?

Megmondom mi van! Az van, hogy a sorozat további részei meg sem történnének, ha a két testőr menne Picarddal. Azért maradnak otthon, hogy a következő események bekövetkezhessenek.

A másik az, hogy a romulánok nagy többsége gyűlöli Picardot. Valamikor az előző években, amiről nem készült sorozat, Picard flottát szervezett, hogy megmentse a romulán bolygó lakosságát, evakuálja a bolygójukat. Sajnos nem sikerült mindenkit megmentenie. Ezért gyűlölik.

MI?! Miért gyűlölik, ha ő volt az, aki minden erejét, minden befolyását a segítségnyújtásra fordította? Miért gyűlölik? MI?!

Merthogy a romulánokat menteni kellett. Evakuálni. Merthogy a romulánoknak nem voltak űrhajóik. Vagyis állj, dehogynem voltak, igencsak fejlett, erős, űrjáró civilizáció volt a romulán, de akkor miért szorultak rá Picard segítségére? Ja, hogy megtörténhessen ez az új sorozat?

Szóval Picard megöregedett, nyugdíjas, pihenget, szóval nem lenne történet, ha Picard nem indulnia neki kalandozni. De Picard persze megy, merthogy megjelenik egy robot, egy android, akit Data emlékeiből épített valaki. A törvény ellenében, merthogy a galaxisban időközben tilos lett az androidok gyártása.

MI?! Mostantól az egész galaxis egységes? Egy törvény van? Az ezernyi faj, mind a földi elképzelések alapján, a Starfleet szabályai szerint él? A gamma kvadráns is? A borgok is? A breenek is? A ferengiek is? Mindenki betiltotta az androidokat, mert a marson valaki meghekkelte őket? És nem csinál senki androidokat? Dehát úgy indul a sorozat, hogy mégis csináltak egy androidot, nem?! Data egyetlen agysejtjéből csináltak androidot, pedig senki sem csinál?

Merthogy Data egyetlen idegsejtjéből lehet reprodukálni Data teljes személyét. Mi? Akkor miért nem reprodukálták, miért nem támasztották fel? Miért csináltak új androidot, aki azt sem tudja, hogy android? Most már az androidok olyan tökéletesek, hogy nem is lehet tudni, hogy androidok? Akkor hogyan tiltották be őket? Hogyan tiltották be őket, ha meg sem tudják mondani egy szereplőről, hogy android vagy nem! Pár éve még tök nyilvánvaló volt, hogy az androidok mások. Máshogy viselkednek, máshogy néznek ki, nincsenek érzelmeik. Hisz Data feje még felnyitható volt és fények villogtak benne! Hogy mi?

Az egésznek semmi értelme. Nincs koherens történet, nincs semmi értelme annak, ami történik. Van egy csomó jelenet egymás után meg egy-egy félmondat, hogy "ja, azért, mert...". Igénytelen kifogásak, amivel a szereplők és a forgatókönyvíró megpróbálják megmagyarázni miért is történik az, ami.

Ez kérem régen nem így történt ám! Hogy mi volt a régi filmekben? Nézzük csak!

Miért is akart Luke Skywalker csatlakozni a felkeléshez? Kalandvágyból! Miért vállalta be Han Solo, hogy elviszi őket? Meg volt szorulva, nagyon kellett neki a pénz Jabba miatt! Miért akarta elkapni Jabba the Hut Solot? Példát kellett statuálnia! Miért akarta Ben Kenobi, hogy Luke Jedi lovag legyen? Mert ő volt az utolsó (előtti) remény!

Mindennek volt logikus magyarázata, a szereplők értelmesen, gondolkodó lényhez méltóan, a személyiségjegyeiknek, az előéletüknek, a helyzetüknek megfelelően döntenek. Luke nem hagyja ott a nevelőszüleit, de amikor azok meghalnak már semmi sem tartja a bolygón. Hihető? Igen! El tudjuk fogadni? Igen. 

Miért megy egyedül Picard a galaxisba kalandozni? Mert nemsokára szüret. Miért útálják a romulánok Picardot? Mert megpróbált mindenáron segíteni nekik. Miért csatlakozik hozzá egy kardmester? Mert szereti a reménytelen, öngyilkos küldetéseket. Miért nem segított a Starfleet a Romulánoknak? Mert hirtelen bunkók lettek, egy egész bolygót ítéltek halálra. Miért gyilkol Seven of Nine olyan bőszen? Mert valamiért nagyon mérges, bár tudnánk miért. Mit akar elérni Picard? Hát a fene tudja, nem értem, de most már nem is érdekel.

Ha a szereplők, a karakterek őrült módjára, össze-vissza viselkednek, ha képtelenül értelmetlen dolgokat csinálnak a néző nem tud azonosulni velük, nem fogja érdekelni mi történik, nem fogja élvezni amit lát. Legfeljebb ideges, mérges, csalódott lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3517962094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2022.10.27. 10:58:50

Teljesen egyetértek...
Nekem pl. majdnem mindegyik zombifilmben, meg sorozatban attól száll el az agyam, amikor a menekülöknek van villany, meg víz, meg élelem meg benzin...
De, ugyanez volt a Falling Skies-ban is...
De ilyen csalódás volt pl. tavaly a "Red notice is", amikor a dzsungel közepén megtalálják a 70 éve ott lévö náci bázist, amiben még mindig van áram, ott vannak az autók, amik pöccre indulnak, és van egy hangár méretü KIJÁRATA a barlangnak, ami mégcsak bezárva sincs...

gigabursch 2022.10.27. 11:16:41

Az egész hálivúd legnagyobb baja a
Kvótanigger
Kvótabuzi
Kvótaszupernő
Kvóta...

Ez a baj.
Na meg a tények.
Attól, hogy a börtönben 10-ből 9-en fehérek a filmben, attól még más a valóság.
S az is valóság, hogy buzikra nem lehet semmilyen felelős dolgot rábízni, mert nem tudnak irányítani.
Lehet, hogy egy-egy adott témában valamelyik otthon van, viszont a rendszert meg képtelen irányítani, mert alkalmatlan rá.

GyMasa 2022.10.27. 21:06:39

Mondjuk, ez az egész Hollywood-i baromság nem újdonság...
Már 20-30 éve is tele voltak a filmek olyan alapállásokkal, amiket, egy normális ember soha nem csinál, és, ha normális emberként viselkedne, film sem lett volna:
- A főhős megtalálja a legjobb cimboráját/feleségét/rokonát megkéselve. Ott van a kés is, úgyhogy a biztonság kedvéért a kezébe is veszi, és látványosan megmutatja az azonnal kiérkező rendőröknek, akik elől azonnal el is menekül.
- A pszichopata tömeggyilkos alaposan megtervezi a beteg bűncselekvényeit, ÉVEKRE előre... Még azt is tudta 3 éve, hogy a pozitív hősnek kutyája lesz 2 év múlva, és azt is előre eltervezi, hogy a kutya mit fog csinálni, és minden pont úgy is lesz

arthurthedent 2022.10.27. 21:26:06

@GyMasa: "úgyhogy a biztonság kedvéért a kezébe is veszi"

Ó, igen. A rendőrük kimennek a gyanúsított munkahelyére és jó messziről rákiáltanak, hogy lehessen kergetőzni. :)

De ezek azért amolyan kisebb, bosszantó klísék. Mostanában viszont az egész történet értelmetlen szokott lenni. Rosszabb a helyzet annál, hogy egy-két buta klísén idegeskedjen az ember.

GyMasa 2022.10.27. 21:45:56

@arthurthedent:
Hát, igen... Nekem amúgy a Picard tetszett, mégha valóban eléggé gyermeteg is volt a története...
A látványvilág nagyon szép volt.
Most a "periféria"-t akarom megnézni, csendben az Amazon sorozatot csinált Gibson könyvéből, amit kb 2 éve olvastam.

arthurthedent 2022.10.27. 22:21:01

@GyMasa: Láttam az elejét, de nem tetszett. Persze attól még másnak lehet, hogy bejön. Semmi Gibson feelingem nem volt, amolyan tini videójáték érzésem volt, azért is nem jött be. Gibson többet érdemelne, bér ezt a könyvét még nem olvastam.

Sir Gombóc 2022.10.29. 15:50:18

Mondjuk láthatóan nem nézted figyelmesen ezt a sorozatot.. :-)
Sokakkal megesik, aztán meg nem értik, amit látnak. Nem volt tökéletes a Picard, de ezek csak belemagyarázott hibák..

arthurthedent 2022.10.29. 16:21:38

@Sir Gombóc: "Sokakkal megesik, aztán meg nem értik, amit látnak."

Nem értettem? :D Ez milyen érv?

"Nem volt tökéletes a Picard, de ezek csak belemagyarázott hibák.."

Érv? Mégis milyen érveid vannak? Milyen logikus magyarázatod azokra, amiket írtam? Miért hagyja ott a testőreit a szőlőre vigyázni? Milyen testőrök azok, akiket ott lehet hagyni? Milyen galaxis, ahol be lehet tiltani az androidok gyártását? Milyen technika az, ahol a gyermekkori emlékekről meg lehet mondani, hogy csak pár hónaposak, de a tulajdonosukról nem veszik észre, hogy nem ember, hanem robot?

Káptelen marhaság az egész.

alöksz róz 2022.10.29. 22:13:43

"Már évek óta ki vagyok akadva azon, hogy nincsenek jó TV sorozatok, nincsenek jó filmek." - film az tényleg nincs jó, de nagyon sok kimagasló sorozat van.
az időbevándorlókat ugyan nem láttam, de látatlanban is megmondom, hogy annál jobbak is bőven akadnak :-)

GyMasa 2022.10.30. 10:32:43

@arthurthedent:
Csak, szokásához híven azt próbálta a tudtodra adni, hogy az a te hibád, ha nem érted.

alöksz róz 2022.10.30. 11:44:25

@arthurthedent: van pár régebbi ami így hirtelen eszembe jut (lehet már láttad is őket)

- dark, német, időutazós
(1-2. évad kimagasló, 3. kicsit gyengébb az első kettőhöz képest, de nézhető.) kissé lassan, túlrészletezőnek tűnően és családi drámasorozatszerűen indul, de ezen hamar túllendül és ez kell is hozzá hogy megalapozza, mert nagyon sok a szereplő és kurvára oda kell figyelni a részletekre és apró jelekre is, meg hogy ki kivel van. agyalós.

- az ember a fellegvárban (szigorúan csak első két évadot szabad megnézni!!! az egy kerek sztorinak tekinthető)
remekül felépített világ és hangulat, jó történetvezetés. sajnos sokáig nem néztem meg a téma miatt, tartottam a propagandától. helyenként zseniális, főleg a john smith- szál

ezeken kívül
- stranger things (1. évad, egyben megnéztük az egészet az asszonnyal, nem lehetett abbahagyni),
- counterpart (párhuzamos világos)
- emergence (mesterséges intelligenciás. nem felkapott sorozat, de nagyon jó)
- into the badlands (kissé dragon ball-os és meseszerű harci jelenetekkel, valakit ez zavar)
- tabu (ez nem sci-fi, de ennek ellenére nagyon jó.)

újabbak:
- severance (lassan és kínosan indul, de ezen túl kell esni. nagyon jó. sőt kimagasló.)
- a felkapott hbo-sorozatok is jók, pl a farkas gyermekei (nagyon érdekes, de egy nagy hibája azért van, hogy túl lassan halad), vagy pl. a westworld is nagyon jó (de ember legyen a talpán az íróit is beleértve, aki rendesen tényleg érti), egy mozifilm se járt sznvonalban a közelükben sem...

van még, csak nincs kéznél a listám :-)

amúgy ökölszabály, hogy az első pár részből nem szabad egy sorozatot megítélni. lásd pl a rejtély is nagyon gagyin indult annak idején, meg a trónok harca is...

alöksz róz 2022.10.30. 12:01:41

az úr sötét anyagai is jó (bár közel sem olyan jó, mint az arany iránytű volt, de legalább a végéig el fog készülni)
valami ifjúsági regényből készült, szóval kissé meseszerű, de ha nem gondolkodik ezen az ember, akkor meg lehet nézni

gigabursch 2022.10.30. 18:01:40

Most gondoljátok bele!

Hány év és kínkeserves munkaóra árán sem tudta még halivúd alulmúlni sem az űrgammákat, sem az anyátokköztöt.

Mit panaszkodtak folyton?

:-)

CCnick 2022.11.02. 08:57:34

@gigabursch: Azért ha melléteszed a költségvetést is akkor már nem biztos, hogy az űrgammák fog veszteni.

CCnick 2022.11.02. 08:59:38

@GyMasa: "De ilyen csalódás volt pl. tavaly a "Red notice is"," Az gyakorlatilag egy paródia. A Csupasz pisztolyon sem kéred számon a realitást :)

CCnick 2022.11.02. 09:08:42

@arthurthedent: "Például? :)"

Ozark
Undone
The Woman in the House Across the Street From the Girl in the Window
Victoria
The crown
Alice in borderland
The end of the fucking world
Rick and Morty
stb

CCnick 2022.11.02. 09:12:39

@alöksz róz: A farkas gyermekei meg a westworld is jól indult de hamar eljutott a nézhetetlenig szerintem. A dark is olyan, hogy elkezdődött tök jól aztán mire kiderült, hogy mindenki mindenkinek egyszerre az anyja meg az apja meg a saját fia három párhuzamos idővonalon és mindez természetesen a gonosz atomerőmű miatt akkor kicsit feladtam.

arthurthedent 2022.11.02. 11:09:14

@CCnick: Ezekből csak a Rick and Morty-t nézem, de az nagyonn bejön. Apropó van hozzá egy nagyon hasonló, a "Solar opposites", azt is nagyon érdemes megnézni.

"A farkas gyermekei meg a westworld is jól indult de hamar eljutott a nézhetetlenig szerintem."

Egyetértek. Nagy várakozás, volt egy-két jó pillanat, utána meg kínkeserves évadok. Olyan, mintha valami nagy bölcs filozófia lenne mögöttük, aztán semmi.

arthurthedent 2022.11.02. 11:11:08

@alöksz róz: "amúgy ökölszabály, hogy az első pár részből nem szabad egy sorozatot megítélni. lásd pl a rejtély is nagyon gagyin indult annak idején, meg a trónok harca is..."

Igaz. Ezért is gáz az első évad után elkaszált sorozat, mire jó lett volna már nem volt semmilyen. Kevés sorozat, ami már az elején jó.

alöksz róz 2022.11.02. 22:26:29

@arthurthedent: meg azért is gáz ha hamar elkaszálják, mert akkor minek elkezdeni nézni egyáltalán...

alöksz róz 2022.11.02. 22:35:02

@arthurthedent: "Kevés sorozat, ami már az elején jó." - én meg fordítva látom :-)
mármint nem az első pár részre, hanem 1-2-3 évadra gondolok. utána elfogy az ötlet.
nem is nagyon emlékszem olyanra a rejtélyen és a trónok harcán kívül, ahol az első évad volt a szar, és utána lett egyre jobb

alöksz róz 2022.11.02. 22:38:21

@CCnick: "A farkas gyermekei meg a westworld is jól indult de hamar eljutott a nézhetetlenig szerintem" - lehet csak viszonyítás kérdése, túl jó volt az eleje.

ha a mankindért nem, de a spoilerezésért megérdemelnéd a leköpést. (még ha nem is pont úgy volt, ahogy írod, akkor is.)

alöksz róz 2022.11.02. 22:41:49

@alöksz róz: a severance pl olyan hogy ha csak az első két részt nézem meg, azt mondom róla hogy egy kínos köpedelem szar

CCnick 2022.11.03. 07:23:29

@alöksz róz: És ha még azt is elárulom, hogy Vader Luke apja, Leia Luke testvére, C3PO-t Vader építette és a lázadók mindkét Halálcsillagot felrobbantják...

CCnick 2022.11.03. 07:28:16

@alöksz róz: Jó volt az eleje utána meg szar lett. Volt egy jó ötletük aztán amikor az elfogyott kellett volna újabb jó ötlet a folytatáshoz és az már nem volt. Viszonyítási pont az, hogy jó vagy sem. Nem önmagához képest szar a folytatásuk hanem abszolutértéken.

GyMasa 2022.11.03. 18:07:50

@CCnick:
""De ilyen csalódás volt pl. tavaly a "Red notice is"," Az gyakorlatilag egy paródia. A Csupasz pisztolyon sem kéred számon a realitást :) "
Paródiának is szar volt.
A realitás már csak a hab volt a tortán.
Ha JÓ paródia lett volna, akkor nem áll le az agyam észrevenni a fenti szarokat, de annyira szar volt a történet, hogy kínomban kezdtem el figyelni az ilyeneket.
Szar volt a történet, semennyire nem volt vicces, a Rock meg Gal Gadot meg kb annyira voltak szerelmesek, mint két kavics...

GyMasa 2022.11.03. 18:11:28

@arthurthedent:
Az Ozarkot mindenképpen ajánlom!
A The Crown is elég jó, de az ugye inkább történelem óra.
Én még a The Orville-t szeretem.
Jó volt az Altered Carbon (de csak az első évad)
Épp kedden daráltam le a Russian Doll-t, ami egy remek szórakozás volt.

GyMasa 2022.11.03. 18:12:54

@arthurthedent:
Azért vannak olyanok, is, amiket érthetetlen okból kaszálnak el egy évad után. Ilyen volt anno a Firefly, meg a Flash forward is.

arthurthedent 2022.11.03. 19:35:30

@GyMasa: Orville, Altered Carbon, Russian Doll megvannak, tényleg jók bejöttek. Csak hát kevés. :D

GyMasa 2022.11.04. 11:37:33

@arthurthedent:
Lehet, hogy neked van túl sok szabad idöd :-D

arthurthedent 2022.11.04. 13:04:52

@GyMasa: Ah, az könnyen meglehet. :D
süti beállítások módosítása