wagmg

wagmg

Szankciók... éhezés...

2022. szeptember 17. - arthurthedent

Egy kiszivárgott orosz jelentés szerint jön a gazdasági összeomlás. 

Folyamatosan hallani a magyar nyelvű weben, hogy a szankciókat abba kell hagyni, nem működnek, nevetségesek, csak magunknak ártunk velük. Mondják a politikusok, mondják a hírek, mondják a bloggerek, mondják a hozzászólók. Nem igaz. Nagyon nem igaz.

Érdekes módon ha angol nyelven nézünk utána, ha van egy kis rálátásunk a világra, akkor látjuk, hogy az elterjedt vélemény szerint a szankciók igencsak működnek. Brutális hatásuk van az orosz gazdaságra, iparra, az orosz mindennapokra. A magyar nyelv bizony sokakat bezárt egy visszhangos kis kamrába, ahol a téveszmék, városi legendák elnyomják az igazságot.

Régi legenda, hogy az orosz gazdaság önellátó. Mindent képesek megtermelni maguknak, jól elvannak, akárhogy is szankcionálják őket. Többet keresnek a gázzal mint valaha, kaja van, fűtés van, röhögnek a markukba.

Legenda. A mai, modern világban senki sem önellátó, mindenki rá van szorulva a külföldre. Senki sem gyárt mindent, pláne nem egy olyan fejletlen ország, mint Oroszország. Azt mondani, hogy Oroszország önellátó teljesen abszurd. Rengeteg érvet, rengeteg bizonyítékot lehetne sorolni, de felesleges. Aki hinni akar az erős, önellátó orosz gazdaság legendájába az hinni fog. Hiába...

De azért egy dolgon érdemes elmerengeni ám! Miről volt híres az orosz gazdaság a szankciók előtt? Mit exportált, mit gyártott, mi volt az az orosz termék, amire mindenki vágyott? Márkás órák? Ja, nem, az Svájc. Szoftverek? Ja, az elsősorban az USA. Mikrochipek, processzorok, memória? Ja, nem, azt egyáltalán nem gyártottak. Autók, teherautók, buszok? Hát azok inkább a németek, ők mentek oroszországba autókat gyártani. Meg a svédek, akik amúgy meglepve hallották, hogy a teherautó alkatrészekből az oroszok tankot legóztak össze. Ipari gyártósorok? Ja, nem, senki sem látott magyar gyárban modern orosz gyártósort, az is biztos.

Az oroszok gyakorlatilag semmit amit csináltak nem tudtak komolyabb tételben eladni. A gázt és az olajat tudták eladni, amit találtak. Azt adták el, amilyük volt, nem azt, amit csináltak. Kiszedték a gázt a földből a modern nyugati eszközökkel, technológiával, aztán eladták. Az orosz állam bevétele torz, egészségtelen módon elsöprő mennyiségben a nyersanyagokból, elsősorban a gázból és a kőolajból származott. Oroszország egy nagy benzinkút sok fegyveres őrrel.

Persze azon is érdemes elgondolkodni, hogy a modern ipar mennyire sérülékeny, mennyire kiszolgáltatott. Elég, ha egyetlen dolog hiányzik, elég, ha egyetlen dolog válik elérhetetlenné az egész folyamat borul. Nincs chip betenni a feldolgozóüzem egyik gyártósorába, leáll a gyártósor, leáll az egész gyárt, borul az egész rendszer. Nem tud dunsztosüveget gyártani, mert elromlik a vezérlés, elkopik a munkahenger, ezért aztán nem tud zöldborsót tartósítani. A zöldborsó ott rohad meg a gyárudvaron, a földeken, jön a tél, nincs zöldborsó.

Az orosz mezőgazdaság önellátó képessége is egy leganda csupán. Nyugati gépekkel aratnak, nyugati gépekkel dolgozzák fel a terményt, nyugati gépekkel javítják a nyugati gépeket.

Most meg állítólag felbukkant egy belső jelentés, amit oroszok csináltak orosz politikusoknak. Pont azt mondják amit én mondok hónapok óta. Nincs önellátó gazdaság, nincs önellátó ipar, nincs önellátó mezőgazdaság. A helyzet még rosszabb is, annál is, amit én gondoltam. A jelentés szerint a krumplit is külföldi vetőanyagból termesztették. Igen, az oroszok megtermeltek annyi krumplit amennyire szükségük volt, nyugati krumplik elvetésével (dugványozás, akármi, nem érdekel). Aztán betakarították nyugati gépekkel és feldolgozták nyugati gépekkel. Ha nincs nyugati kapcsolat az egész rendszer már a vetéstől borul.

Kiszivárgott orosz jelentés szerint jön az összeomlás

Búza? Árpa? Kenyér? Hát el lehet gondolni, ha a krumpli sem jön össze, akkor mi lesz a helyzet a búzával? Még a mezőgazdaság sem fog menni, még a krumpli sem, nem csak az autógyártás áll le, nem csak tankokat és rakétákat nem tudnak gyártani, krumpli sem lesz. Mint ahogyan a orosz mekkdonaldszban már most sincs. 

Még egyszer...

Az oroszok nem tudták, tudják megoldani a sültkrumpli dolgot a szankciók miatt. Magyarországon meg visszhangzik a tér a rigmustól, hogy "elvannak magukban, önellátóak, röhögnek a markukba".

De hát a gáz, az megy, abból van pénzük ugye? Ja, persze, csakhogy az orosz állam külföldön tartott tartalékait lefoglalták ám! Több tartalékot foglaltak le, mint amennyi adót a gáz kicsengetett több mint egy éven keresztül. Ha egy éven keresztül sikerül pörgetni a gáz árát és fenntartani az eladásokat (ami lehetetlen persze), akkor is hatásosak voltak a szankciók. Még úgy is, ha csak a lefoglalt valutát nézzük.

De majd Kína, azok megveszik a gázt, adnak érte vetőmagot meg konzervgyárat, nem?

Igaz, persze, csakhogy a gázt cseppfolyosítani kellene, betölteni tartályhajókba amik aztán vagy három hónap alatt tesznek egy fordulót kína felé. Cseppfolyósító üzen nincs, lefejtő üzem nincs, tartályhajó nincs, Kína meg már most 60%-os árengedménnyel vesz orosz gázt. A gáz ára megy le, 50-60% árengedménnyel az oroszok hamar eljutnak oda, hogy már ráfizetéses lesz a gáz eladás.

De akkor is, majd a kínaiak, az orosz piac, kölcsönösen előnyös. Nem?

Ja, nem! Kína oroszországba irányuló exportja fele akkora mint a Vietnám felé irányuló exportja és csökkent a háború kitörése óta. Kínának fontosabb Vietnám, mint Oroszország, ha már piacot akar. Kínának másfélszer akkora a Holland piac, mint az Orosz. Hollandia megvan? 17-18 millió arc lakik arra, másfélszer annyi kínai cuccost vesznek mint a 140 millió orosz. Meg fogja kockáztatni ezeket a piacokat Kína csak azért, hogy kisegítse oroszországot? Mi a csodért tenne ilyet? Miért? Oroszország a riválisa Kínának, nem a szeretője!

A magyar közhidelemmel ellentétben a szankciók működnek, oroszország nagy bajban van, az idő (sem) nekik dolgozik. Ha nem változtatnak oroszország számára hamarosan eljön a kemény világ. Nem, nem pár százalékos GDP csökkenés, hanem egész konkrétan a nyomor meg az éhezés. Tudják ők is, ott a jelentés, tudja Putyin is. Blöffölnek, hazudoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7317933367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2022.09.17. 18:38:57

"A magyar közhidelemmel ellentétben a szankciók működnek, oroszország nagy bajban van"
Mondogassátok minél gyakrabban, biztos lesz aki elhiszi.
De amúgy addig totál lexarom, hogy az oroszoknak fájnak-e a szankciók, amíg azt pontosan érzi mindenki, aki nem dugja a seggébe a fejét, hogy az EU-s, de legfőképp a magyar átlagpógárnak rohadtul fájnak.
Persze a kedves uniós vezetők ott az elefántcsonttornyban nyugodt szívvel verik a mi faxunkat csalánnal, csak hogy megmutassák az amcsi gazdáiknak, hogy ők a nagyobb gyerekek a homokozóban, nem a putyinka.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2022.09.17. 18:40:38

Birca elvtárs! Tessék azonnal felvenni a munkát! Nem érdekel, hogy találkája van a gőzfürdőben, a politikai munka ezekben a kritikus időben elsőbbséget élvez.

а nagy hohohorgász 2022.09.17. 18:41:58

@Mérnork: A gáz már a szankciók előtt is qrva drága volt. Buta vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.17. 18:51:29

Liberális álhírek, baj egy szál se. Karácsonyig le lesz tépve a kéksárga rongy Kijevről.

Etniez 2022.09.17. 19:02:31

köszönöm, hogy megírtad.

Nagy csapás a retardált birkáknak, de hát ez van.

fkv.119 2022.09.17. 19:12:42

@Mérnork: Te is mondogathatod, de attól még nem lesz úgy... ÉKoreában is mondogatta a Pufi hogy nincs náluk koronavírus, de ez a Covidot nem nagyon érdekelte. Kubában már tudják milyen Elvis Presley kocsikkal járni a 21. században, és közben nézni a tévén hogy a világ már az okostelefonoknál tart. Most a muszkákon a sor, hogy a 80-as évek után újra megtapasztalhassák ezt az érzést. Ehhez persze nem elég 5 nap szankció, ezeket 50 évig kell hagyni rohadni a saját sz.rjukban. Annyi idő alatt csak megunják az embereik újra.

"Persze a kedves uniós vezetők ott az elefántcsonttornyban nyugodt szívvel verik a mi faxunkat csalánnal"

Miért is? Ők kérnek ilyen zsidó árat a muszka gázért, nem Putyin? Mi leszoptuk a muszkákat, nem szankciózgatunk, rubelben fizetünk, erre 7x áron kapjuk a gázt, drágábban mint az amcsi palagázt. Hát tényleg megérte... Rohadjanak meg a muszkák ott ahol vannak, megérdemlik!

fkv.119 2022.09.17. 19:14:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kell Moszkvának? Már rongyra se telik? Tényleg működnek a szankciók.

Etniez 2022.09.17. 19:14:38

@fkv.119: Jó felismerés, erre így még nem is gondoltam. Kiderült, hogy Orbánt és a Kakadut végül megerőszakolták.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ А GYÚRCSÁÁNY!2 2022.09.17. 20:02:07

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: Valamit csináljanak már az emberükkel! Ma senki sem akarta megdugni, mire megfenyegette a vendégeket, hogy lerejszolja a padot.

tiItsál ki tе gyökér 2022.09.17. 20:19:11

Azt írják, hogy az orosz tüzérségnek fogyóban a lőszere. Mi a különbség a lövész és a tüzér között?

Corvus69 2022.09.17. 20:40:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a finom valagad pedig én veszem be a faszommal, úgy megkúrlak, hogy pöröghetsz is egy PB gázpalackkal a seggedben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.17. 20:45:21

@Corvus69: Na ne szórakozzál! Nekem kell összevarratni a rezidensekkel a proktológián a repedt ánuszát. Már többen fel akarnak emiatt mondani. A múltkor az egyik srácnak rózsát hozott a seggében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.17. 20:51:25

@Corvus69:

Ezzel a vágyaddal fordulj a legközelebbi Soros kirendeltséghez. Biztosítani fognak neked nagytökű néger kisfiút.

Jäger. 2022.09.17. 21:42:36

Ez mind oké, csak egy bökkenő van: a Putyint hatalmon tartó tényezők (lakosság, hadsereg, nagytőke) NEM buktatják meg Putyint, akár sikeresek a szankciók, akár nem. Ennek oka pedig hogy nem tudják. Két okból: egyrészt nagyon jól megszervezett a védelme (hadsereg-vezetés, állambiztonsági struktúra), másrészt mert amíg nem rendel el tömeges sorozásokat, nincs tömeges elégedetlenség Oroszországban. A növekvő szegénység (ha beszélhetünk egyáltalán ilyenről [amúgy nem]) egyszerűen nem elég ok. EZÉRT nem érdemes a szankcióktól változást várni.

Etniez 2022.09.17. 21:50:43

@Jäger.: Nem kell megbuknia. Elég, ha nem tudja pótolni az elveszett fegyvereket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.17. 22:16:33

@Jäger.: Az USA nem is akarja megbuktatni. Ez így jó nekik. Szépen leamortizálja putler Oroszországot. Egy CIA ügynök sem csinálná jobban. Leléptek az informatikusok, megszűntek a tudományos együttműködések a világgal, nincs nyugati technológia.

Billy Hill 2022.09.17. 23:36:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az USA nem is akarja megbuktatni. Ez így jó nekik. Szépen leamortizálja putler Oroszországot. Egy CIA ügynök sem csinálná jobban." +1

Eddig a leglényeglátóbb komment itt!

Billy Hill 2022.09.17. 23:39:24

"igaz, persze, csakhogy a gázt cseppfolyosítani kellene, betölteni tartályhajókba amik aztán vagy három hónap alatt tesznek egy fordulót [...] Cseppfolyósító üzen nincs, lefejtő üzem nincs, tartályhajó nincs"

Khm, ismerős felvetés. ;-) Lehet, hogy kellene közös orosz/EU-s közebeszerzést csinálni hajókra meg terminálokra, hátha így együtt kedvezőbb árat lehetne elérni mindenből LOL

birkamenet 2022.09.17. 23:46:28

@Jäger.:

Nyugi, a vén szaros putyin népirtónal már rég vége. A pofáján annyira megsűrűsödtek a barázdái, hogy már a botox alól is kilátszanak. A vén szaros diktátor menése egyre imbolygóbb, a bunkerjéból havonta csak egyszer merészkedik előjönni, a kironanásai a világ ellen meg teljesen világosan mutatják, hogy ennek a faszinak az állandó rettegéstől megbomöott az agya.

Már csak az a kérdés nála, hogy Hágában kerül majd akasztófára vagy Moszkvában lámpavasra.
De lehet, hogy kegyesek lesznek vele a megbuktatói és megengedik neki, hogy pl, zuhanyzás közben kiessen a 48-ik emeletről, vagy hogy ételmérvezésben elhunyjon, mert citrom helyett véletlenül polóniumot rakott a teájába és még van több száz hasonló módszere, amelyek működnek, mert már másokon kipróbálta.

birkamenet 2022.09.18. 00:15:09

Aszonta a Felcsúti Kisputyin a kötcsei elmegyógyintézeti szabadnapján az ő birkáinak, hogy ő asztán kimegy Prüsszelbe, oszt megakadályozza a szankciók meghosszabbitását az ő Nagyputyin fazdája ellen. Oszt ki is repült pár nap múlva. Oszt talájjátok ki fideSSbirkák mi vótt? Há orbán két kézzel szavazta meg a szankciòk újabb féléves meghosszabbitását!

Háez mosmá marha izgi, hogy amikor megy az egész napos fidernyák agymosás, hogy "Prüsszel elhibázott szankciós politikájának az árát fizeti meg a nagyar nép!" akkor a fidernyák lakájmédia valójában orbánt akarja megbuktatni?

fkv.119 2022.09.18. 00:39:42

@tiItsál ki te gyökér: Lövész akinél az AK van. A tüzérnél meg az ágyú.

fkv.119 2022.09.18. 00:44:59

@Jäger.: A szankció nem 2 hét alatt hat. Aki ezt várta, az olyan, mintha kinyitná a Sió csatorna zsilipét, és csodálkozna hogy 5 perc múlva még van víz a Balatonban. A szankció lényege, hogy az érintett állva marad, míg közben elmegy mellette a világ. Lásd: Kuba. Elvis Presley autókkal szambáznak, míg mindenki másnak már okostelefonja van. Kell pár évtized, míg a muszkák mellett is elrohan megint a világ, mint a 80-as években, és az embereknek újra tele lesz a töke hogy az ő életük semerre se halad.

fkv.119 2022.09.18. 00:48:17

@Billy Hill: A metró is fél órát utazik 2 végállomás közt, közben 5 perc alatt jön a következő. Mi akadálya hogy a tankerek is ugyanezt tegyék? Feltalálták már a hajógyártást, meglepő módon nem 1 db hajó szambázik a tengeren.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 03:27:51

@fkv.119: Gondolkodj te barom...
Nem egy hajó szambázik a tengeren, hanem 1550 kell egy év alatt. AZ napi 5. Napi 5 ami érkezik, kipakol és visszaindul.
Az úgy 6 hetes fordulóval 80 hajó. Ami az okos fajtád szerint jelenleg ott áll és nem csinál semmit, csak arra vár, hogy hozhasson gázt.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 03:29:51

@fkv.119:
"A szankció lényege, hogy az érintett állva marad, míg közben elmegy mellette a világ. Lásd: Kuba."
Remek példa. Végül is csak 70 éve akarják elintézni, aztán mégis ott van.

"Elvis Presley autókkal szambáznak, míg mindenki másnak már okostelefonja van."
Pfff.
"Kell pár évtized, míg a muszkák mellett is elrohan megint a világ, mint a 80-as években, és az embereknek újra tele lesz a töke hogy az ő életük semerre se halad."
Oké, akkor pár évtizedig nem fűtünk. Meg nem termelünk. Fasza. Okos vagy.

fkv.119 2022.09.18. 03:48:33

@tiltsál ki te gyökér: "te barom..."

Nyilván a kurva anyádról ugatsz, te cigány...

A te fajtád viszont egyáltalán nem okos, 80 hajót bármelyik kikötőben találni. Ennyit még a főníciaiaknak se okozott problémát legyártani, nemhogy a fejlett Nyugatnak. De hát ott Mucsaröcsögén a putrisoron mit tudhatsz te a világ működéséről...

fkv.119 2022.09.18. 03:53:26

@tiltsál ki te gyökér: Persze hogy remek példa, hiszen én hoztam fel. 70 éve ugyanabban a 70 évvel ezelőtti állapotban van. A szankciók működnek.

"Pfff"

Ez a vereség beismerése nálad?

"Oké, akkor pár évtizedig nem fűtünk"

Hát te lehet, de ez azért van, mert nem fizetitek a rezsit, és kikapcsolják a közműveket nálatok. Cigányoknál ez megszokott. Mi viszont egyszerűen átállunk másik energiahordozóra. Ne is érdekeljen mire, úgyse tudná anyád megvenni a segélyéből...

Hülyegyerek...

tiItsál ki tе gyökér 2022.09.18. 06:02:40

@fkv.119: Ugyanmár! Ki használ még ágyút a rakéták korában?

а nagy hohohorgász 2022.09.18. 06:03:50

@fkv.119: Az olyan cigányoknál mint @tiltsál ki te gyökér: okosban van bekötve a villany.

oassasa 2022.09.18. 07:48:00

Szankciók működnek, de mikortól és mennyire ? Oroszok éhezni nem fognak, de a fejlet nyugati technológia nagy részéről lemondhatnak. Mezőgazdasági gépgyártás és a konzervgyárak továbbra is működnek és természetesen olyan burgonyát is fognak termeszteni ami jó a hasábburgonya sütéshez. Kevesebb modern számítógép , telefon és gazdag műszaki tartalommal rendelkező gépjátmű lesz a piacon és az is drágábban. Szankciók érintik a haditechnikát és ami a legfontosabb a gáz és olaj kitermelést és szállítást is. Ez legyen az ő gondjuk, nekünk szembe kell néznünk a kevesebb és drágább gázzal , illetve a környezet szennyező szénerőművek újra indításával.

Exploiter 2022.09.18. 07:53:53

Ez a működik-e a szankció ugyanúgy definíció kérdése, mint hogy működik-e az oltás.
Attól függ, mi a cél.
Mert amúgy ja, csinál érdekes dolgokat, de ha az volt a cél, hogy békét hozzon Ukrajnában, akkor ugyanannyira jó, mint a másik a maga céljára.
De attól középtávon tényleg szét fogja baszni az orosz gazdaságot is, ez tény.

oassasa 2022.09.18. 08:06:36

Hatásosak a szankciók ?
Észak-Korea atomfegyvereket fejlesztett, hagyományos fegyverekkel senkire sem volt veszélyes, most már az egész világra az.
Irán túl van a rakéta programon és már atomfegyver gyártására is képes.
Kuba a saját útját járja, de Putyin sokat segíthetne nekik, ha építene ott egy támaszpontot, nem kerülne sokba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 08:08:09

Az oroszok most tényleg több téren is sz@rban vannak. Kíváncsi vagyok, mit lép Putyin.

oassasa 2022.09.18. 08:22:36

@Exploiter: " Attól függ, mi a cél."
Ukrajnai különleges hadművelet leállítására alkalmatlan és az orosz gazdaságot sem tudja annyira leamortizálni, hogy éhező oroszok menjenek ki az utcára megbuktatni Putyint.
Putyin bukása után, ha Navalnij kerülne hatalomra Ukrajna akkor sem kapná vissza Krímet.

oassasa 2022.09.18. 08:46:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nincs mit lépnie., kivárja a tavaszt és addig harcolgatnak Ukrajnába. Most mi rosszabb helyzetbe vagyunk.

arthurthedent 2022.09.18. 08:50:17

@oassasa: "Szankciók működnek, de mikortól és mennyire ? Oroszok éhezni nem fognak,"

Honnan tudod?

"de a fejlet nyugati technológia nagy részéről lemondhatnak. Mezőgazdasági gépgyártás és a konzervgyárak továbbra is működnek"

1. Honnan tudod, hogy ez később is így lesz?
2. Miért van az olajoshalon lapásgátló?
3. Miért akart mindenáron katonai fejadagokat venni Oroszország Kínától?
4. Miért fosztogattak az oroszok ukrán boltokat, miért loptak csirkét?

"és természetesen olyan burgonyát is fognak termeszteni ami jó a hasábburgonya sütéshez."
Fognak? Eddig nem termeltek? Honnan tudod, hogy fognak? Melyik burgonya az, amelyik alkalmatlan a hasábburgonya sütéséhez?

"Kevesebb modern számítógép , telefon és gazdag műszaki tartalommal rendelkező gépjátmű lesz a piacon és az is drágábban."

Honnan lesz? Honnan lesz telefon? A GSM hálózat hogyan lesz javítva, fenntartva? Honnan lesz hozzá elkatrész?

arthurthedent 2022.09.18. 08:53:08

@oassasa: "Ukrajnai különleges hadművelet leállítására alkalmatlan és az orosz gazdaságot sem tudja annyira leamortizálni, hogy éhező oroszok menjenek ki az utcára megbuktatni Putyint."

Honnan tudod? Mire alapozod? Gondolod, hogy ha krumpli sem lesz ők azért továb harcolnak? Mivel? Most T-60-as tankokat ásnak elő és észek koreától próbálnak meg lőszert venni...

"Putyin bukása után, ha Navalnij kerülne hatalomra Ukrajna akkor sem kapná vissza Krímet."

Honnan a fenéből tudod ezt?

arthurthedent 2022.09.18. 08:54:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az oroszok most tényleg több téren is sz@rban vannak. Kíváncsi vagyok, mit lép Putyin."

Hát én is. Mondjuk lenyűgöző, hogy egyetlen emberen múlik az egész világgazdaság. Ennek nem szabadna így lenni, de Putin biztos büszke magára. :) Úgy hallottam kiselőadást tartott gyerekeknek arról hogyan lehet valaki sikeres... :D

arthurthedent 2022.09.18. 08:58:34

@oassasa: "Hatásosak a szankciók ?
Észak-Korea atomfegyvereket fejlesztett, hagyományos fegyverekkel senkire sem volt veszélyes, most már az egész világra az.
Irán túl van a rakéta programon és már atomfegyver gyártására is képes."

Sőt, szárazság is volt, meg meleg is, meg covid és az örök életet sem sikerült megtalálni. A hatásos nem azt jelenti, hogy "minden problémát megold", a "hatásos" szó így ezzel a ragozással azt jelenti, hogy van hatása.

Mákos -> van mákja (nem mindenható)
Szőrös -> van szőre (nem mindenható)
Hatásis -> van hatása (nem mindenható)

Most menj és olvasgasd az ablakzsiráfot! :D

arthurthedent 2022.09.18. 09:01:39

De rég is volt, oviban vitatkoztunk, hogy a túzoltófecskendővel ki lehet -e oltani a vulkánt, mindkettőről volt kép az ablakzsiráfban). :) Érdekes módon már nem emlékszem melyik álláspontot vallottam, csak arra, hogy volt megalapozott véleményem. :D Tiszta index blog, nem?

www.antikvarium.hu/konyv/merei-ferenc-v-binet-agnes-ablak-zsiraf-161152-0?gclid=CjwKCAjw4JWZBhApEiwAtJUN0DfOn6wDSMSspEQSR5883N2Ef9_KfflNynVSIYhJ9ntxdQn0L-arVRoCrmAQAvD_BwE

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:35:00

@fkv.119: "A te fajtád viszont egyáltalán nem okos, 80 hajót bármelyik kikötőben találni."
LNG szállító hajót? Olyat, aminek semmi más dolga, csak van, hogy hátha kell a gáz európának? Egyre nagyobb baromságokat mondasz.

oassasa 2022.09.18. 09:37:33

@arthurthedent:
"Honnan tudod?"
-
A 80-as években a mezőgazdaságban dolgoztam és az akkori orosz technológia is bőven elég, hogy a mezőgazdaságot működtessék, vessenek, elvégezzék a betakarítást és működtessék a konzervgyárakat.
-
"Melyik burgonya az, amelyik alkalmatlan a hasábburgonya sütéséhez?"
menukalkulator.hu/burgonya-fajtak/
gobertpartners.com/who-are-mcdonalds-suppliers
-
" Miért akart mindenáron katonai fejadagokat venni Oroszország Kínától?"
Miért, akarnak ? Forrás.
-
" Miért fosztogattak az oroszok ukrán boltokat, miért loptak csirkét?"
Ingyen van, nincs gazdája, megromlott volna, miért ne tennék ? Nézd meg a Kelly hősei c. filmet.
Katonák mindig zabrálnak, ha kell, ha nem, akkor is.
-
"Honnan lesz telefon? A GSM hálózat hogyan lesz javítva, fenntartva? Honnan lesz hozzá elkatrész?"
Oroszok nem tudják megoldani akkor a másodlagos piacról.
Törökök exportja sokat nőt az elmúlt időszakban. A többi országról nem is beszélve.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:38:28

@fkv.119:
"Mi viszont egyszerűen átállunk másik energiahordozóra. "
:D:D::D

oassasa 2022.09.18. 09:39:56

@arthurthedent:
""Putyin bukása után, ha Navalnij kerülne hatalomra Ukrajna akkor sem kapná vissza Krímet."

Honnan a fenéből tudod ezt?"
-
Onnan tudom ezt, mert Navalnij egyetértett Krím megszállásával.

oassasa 2022.09.18. 09:43:50

@arthurthedent: Mibe van több mák ?
A mákos tésztába, vagy a tésztás mákba ?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:45:46

@arthurthedent:
"Melyik burgonya az, amelyik alkalmatlan a hasábburgonya sütéséhez?"
Ismételten bebizonyítod, hogy megint itt egy téma, amihez fogalmad sincs.
Nem fogom elmondani, mert az egy szakma, nem is egyszerű. Legyen annyi elég, hogy rengeteg krumplifajta van, ha tudni akarod, a fél világ importálja a vetőburgonyát.

arthurthedent 2022.09.18. 09:47:04

@oassasa: "A 80-as években a mezőgazdaságban dolgoztam és az akkori orosz technológia is bőven elég, hogy a mezőgazdaságot működtessék, vessenek, elvégezzék a betakarítást és működtessék a konzervgyárakat."

Hát ez az! A 80-as években az orosz technológia megvolt, bőven elég volt. Most meg már nincs meg, nyugati gépek vannak, infravörös szenzorok, PLC-k, japán pneumatika, német centrifuga, ilyesmi.

A 80-as években egy stack lámpával meg pár szerszámmal meg lehetett javítani egy autót. Ma laptop kell hozzá, ki kell olvasni a hibakódot, oszcilloszkóp kell, bonyolult méréseket kell végezni. A helyzet megváltozott.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:47:54

@arthurthedent: Hát annyival vagy akkor okosabb mint szilvásy péter, hogy végigolvastad az ablak zsiráfot.

arthurthedent 2022.09.18. 09:48:52

@oassasa: "Onnan tudom ezt, mert Navalnij egyetértett Krím megszállásával."

Orbán is egyetért azzal, hogy az EU adjon nekik pízt. Aztán mégsem az van. Politikusoknak kompromisszumokat kell kötniük, szerinten navalnij is tudja ezt.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:49:07

@arthurthedent:
"A 80-as években egy stack lámpával meg pár szerszámmal meg lehetett javítani egy autót. Ma laptop kell hozzá, ki kell olvasni a hibakódot, oszcilloszkóp kell, bonyolult méréseket kell végezni. A helyzet megváltozott."
Ühüm. És mondd csak, ilyen laptopokat csak Európában gyártanak?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 09:52:37

@arthurthedent:
Nyolc éve annektálták a Krímet. Beruháztak, fejlesztettek, talán be is telepítettek. Nem fogják hagyni.
Egyébként miért is szeretné most azt hirtelen a világ, hogy az ukrán tovább baszogathassa a kisebbségeket, mind a Krímben, mind Donbászban?
Ha olyan jó lett volna nekik a remek ukrán állam, akkor esetleg nem akart volna leszakadni 4 régió, nem gondolod?

arthurthedent 2022.09.18. 09:52:46

@tiltsál ki te gyökér: "Nem fogom elmondani, mert az egy szakma, nem is egyszerű. Legyen annyi elég, hogy rengeteg krumplifajta van, ha tudni akarod, a fél világ importálja a vetőburgonyát."

A kérdés az volt, hogy melyik burgonya az, amiből nem lehet hasábburgonyát csinálni. Nem az, hogy van -e sok krumplifajta.

A fő kérdés persze ez: Hogy a francba bírja ki valaki röhögés nélkül amikor azt mondja, hogy "oroszország élelmiszerből önellátó, lehet, hogy jövőre még sültkrumplit is tudnak majd csinálni". :D

Ja, igen, rengeteg ország importál vetőmagot. Viszont általában nem mondják közben azt, hogy "senkire sem vagyunk rászorulva, semmit sem tudtok elérni a szankciókkal".

arthurthedent 2022.09.18. 09:58:25

@tiltsál ki te gyökér: "Nyolc éve annektálták a Krímet. Beruháztak, fejlesztettek, talán be is telepítettek. Nem fogják hagyni."

Ez már régen nem arról szól, hogy ki mit hagy. Majd ha éhesek lesznek meggondolják magukat. Vagy egyszerűen kiverik őket onnan.

"Egyébként miért is szeretné most azt hirtelen a világ, hogy az ukrán tovább baszogathassa a kisebbségeket, mind a Krímben, mind Donbászban?"

Mert az oroszok rosszabbak.

"Ha olyan jó lett volna nekik a remek ukrán állam, akkor esetleg nem akart volna leszakadni 4 régió, nem gondolod?"

Az osroszok mindig így dolgoznak, mindig azt hazudják, hogy hát onnan a lakosság le akar szakadni. Most, hogy százával meg ezrével ásták el a hátrakötözött kezű hullákat az erdőben már egészen világosan ki fogja fejezni a lakosság azt, hogy mi a véleménye.

Amúgy azt tudod, hogy az oroszok annak idején magyarországra is felszabadítani jött? Vagy még nem tartotok itt töriből?

arthurthedent 2022.09.18. 10:00:14

@tiltsál ki te gyökér: "Ühüm. És mondd csak, ilyen laptopokat csak Európában gyártanak?"

Laptopokat nem nagyon gyártanak európában, ez csak egy példa volt.

De amúgy igaz, laptop sem nagyon lesz ruszkihonban. És ezt az oroszok is tudják. Erről szól ez a jelentés.

tiItsál ki tе gyökér 2022.09.18. 10:02:25

@arthurthedent: Fogd már fel, hogy én ehhez jobban értek. Az Ella és Gül baba fajtákat simán lehet mindenhol termeszteni, nem kell a vetőmagot importálni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:03:09

@arthurthedent:
"Majd ha éhesek lesznek meggondolják magukat. Vagy egyszerűen kiverik őket onnan."
Igen, ez már sokszor sikerült a történelemben másoknak.

"Mert az oroszok rosszabbak."
Ezt esetleg azoknak is el kéne mondani, akiket élve elégettek. TE bazmeg, nem zavar, hogy bevallottan neonáci alakulatok vegzálták a civileket? Tényleg?
"Ha olyan jó lett volna nekik a remek ukrán állam, akkor esetleg nem akart volna leszakadni 4 régió, nem gondolod?"

"Az osroszok mindig így dolgoznak, mindig azt hazudják, hogy hát onnan a lakosság le akar szakadni. Most, hogy százával meg ezrével ásták el a hátrakötözött kezű hullákat az erdőben már egészen világosan ki fogja fejezni a lakosság azt, hogy mi a véleménye."
Persze, semmi leszakadási törekvés nem volt, miért is akartak volna leszakadni az emberek Európa legszarabb legkorruptabb és legszegényebb államától, amelyik megtiltotta, hogy anyanyelvükön beszéljenek.

"Amúgy azt tudod, hogy az oroszok annak idején magyarországra is felszabadítani jött? Vagy még nem tartotok itt töriből?"
Na, mikor jött felszabadítani, te hülye? :D:

arthurthedent 2022.09.18. 10:04:08

@oassasa: "Mibe van több mák ?
A mákos tésztába, vagy a tésztás mákba ?"

miben, tésztában, mákban.

A mákos disznóban. ;)
thumbs.dreamstime.com/z/lucky-pig-hay-straw-green-shamrock-snout-36093088.jpg

6.Lenin illegalitásba vonult önálló gondolata 2022.09.18. 10:06:29

@tiltsál ki te gyökér: "Na, mikor jött felszabadítani, te hülye?"
Ne hencegj azzal, hogy nem jutottál tovább az általános iskola alsó osztályain, mert nem tanultál az 1944-es német megszállásról.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:07:25

@arthurthedent:
"Laptopokat nem nagyon gyártanak európában, ez csak egy példa volt."
Na, akkor várom az olyan példát, amit itt gyártanak, és tényleg hiányozni fog az orosznak. A repülőalkatrész például jó példa, talán az egyetlen szankció, aminek értelme van.

arthurthedent 2022.09.18. 10:08:35

@tiltsál ki te gyökér: "Igen, ez már sokszor sikerült a történelemben másoknak."

A szovjetúnió összeomlása neked megvan?

"Ezt esetleg azoknak is el kéne mondani, akiket élve elégettek. TE bazmeg, nem zavar, hogy bevallottan neonáci alakulatok vegzálták a civileket? Tényleg?"

Akkora náci mint az orosz állam ma nem nagyon van sehol a világon.

"miért is akartak volna leszakadni az emberek Európa legszarabb legkorruptabb és legszegényebb államától, amelyik megtiltotta, hogy anyanyelvükön beszéljenek."

Ha a valóság egy cseppet is érdekelne, akkor tudnád, hogy az ukrán nyelvtörvény évekkel azután született, hogy az oroszok megtámadták ukrajnát. Nagyon gáz ám ilyeneket mondanod!

gigabursсh 2022.09.18. 10:11:10

@tiltsál ki te gyökér: Turbinák a gázvezetékekhez? Jól játszod a hülyét, hiszen csak magadat adod.

arthurthedent 2022.09.18. 10:12:25

@tiltsál ki te gyökér: "Na, akkor várom az olyan példát, amit itt gyártanak, és tényleg hiányozni fog az orosznak. A repülőalkatrész például jó példa, talán az egyetlen szankció, aminek értelme van."

Hát szerinted miért állt le az autógyártás meg a tankok gyártása az első hónapban? Miért hoztak törvényt, hogy az autókba nem kell légzsák meg ABS? Miért panaszkodik Putyin, hogy a gázturbina hiányzik csak nekik?

Tudod te azt, hogy az orosz egészségügyben használt gyógyszerek 60% import alapanyagot használnak? Hoppácska!

Az orosz tankok motorvezérlőjéről most tudta meg a Volvo, hogy ők gyártják. Azt hitték teherautóba megy... :D

arthurthedent 2022.09.18. 10:14:27

@gigabursсh: "Turbinák a gázvezetékekhez?"

Ott mondjuk Putyin elvtárs nyelve megbotlott, véletlen elköpte az igazságot. :D Minden frankó, nem vagyunk senkire rászorulva, csak a gáz üzletág a bukta. :D :D

gigabursсh 2022.09.18. 10:15:12

@tiltsál ki te gyökér: Mikori is az ukrán nyelvtörvény? Hol tiltja meg hogy valaki az anyanyelvén beszéljen?

gázóra ellenőr 2022.09.18. 10:18:06

@tiltsál ki te gyökér: Te komplett hülye vagy.

"A tulajdonos minden formájú vállalkozásának, intézményének és szervezetének, a vállalkozóknak és más üzleti szervezeteknek ukránul kell szolgáltatásokat nyújtaniuk, valamint az áruval kapcsolatos információkat is államnyelven kell közölni, ez az online áruházakra is érvényes.
Az árcédulák, utasítások, műszaki jellemzők, jelölések, jegyek és menük tájékoztatói szintén ukrán nyelven kell hogy legyenek.
Az Ukrajnában bejegyzett e-kereskedelmi szervezeteknek biztosítaniuk kell a törvényben előírt összes információ állami nyelven történő rendelkezésre bocsátását.
Az árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos állami nyelvű információk más nyelveken is közzétehetők, viszont ebben az esetben az ukrán információ mennyisége nem lehet kevesebb, mint a fogyasztóvédelmi törvény által előírt kötelező mennyiség.
Amennyiben az ügyfél ragaszkodik hozzá, a kiszolgálás történhet más nyelven is, ha azt mindkét fél bírja.
Az állami nyelven nyújtott, árukkal, építési beruházásokkal vagy szolgáltatásokkal kapcsolatos információkban a törvény megengedi szavak, rövidítések és szimbólumok használatát az angol, latin és görög ábécé betűivel."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 10:19:18

@arthurthedent:

"Eddig nem termeltek?"

Krumplit eddig termesztettek, eztán is termeszteni fognak, nem termelni. (Bocs a nyelvészkedésért, de nem bírtam megállni.)

GSM a legkisebb gond, vesznek legmodernebb 5G hálózatot Kínától, a Huawei a legnagyobb örömmel eladja az oroszoknak - az USA és Nyugat-Európa úgyis betiltotta, oda nem tudja eladni.

Navalnij és a Krím: Navalnij egy sötét ló, nem tudni, mit tenne hatalomra jutva. Ha az USA segíti valahogy hatalomra - most ne firtassuk, miképpen tehetné ezt -, akkor annak megkéri az árát.

A nagy kérdés persze az, vajon az USA-nak mennyire érdeke egy katonailag bitangerős Ukrajna és egy melegtengeri kikötő nélküli Oroszország. Szerintem minden pénzt megér neki, akkor meg Navalnij úgy fog táncolni, ahogy az USA fütyül.

xxyati 2022.09.18. 10:19:39

@tiltsál ki te gyökér: ,,Persze, semmi leszakadási törekvés nem volt, miért is akartak volna leszakadni az emberek Európa legszarabb legkorruptabb és legszegényebb államától, amelyik megtiltotta, hogy anyanyelvükön beszéljenek.''

Mit hordasz itt össze?

arthurthedent 2022.09.18. 10:21:05

@gázóra ellenőr: "Az árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos állami nyelvű információk más nyelveken is közzétehetők, viszont ebben az esetben az ukrán információ mennyisége nem lehet kevesebb, mint a fogyasztóvédelmi törvény által előírt kötelező mennyiség."

Te zseni, még magyarországon is kötelező a magyar nyelvű használati utasítás.

oassasa 2022.09.18. 10:22:22

@gigabursсh: "Hol tiltja meg hogy valaki az anyanyelvén beszéljen?"
Közintézményekben, hivatalokban és nyilvános helyen.

xxyati 2022.09.18. 10:23:08

@tiltsál ki te gyökér: Sok eszed van. Ez a törvény arra volt, hogy a többségben lévő ukránok egy adott területen ne kerüljenek hátrányba.

arthurthedent 2022.09.18. 10:24:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "GSM a legkisebb gond, vesznek legmodernebb 5G hálózatot Kínától, a Huawei a legnagyobb örömmel eladja az oroszoknak"

"A Huawei is elkezdte bezárni az oroszországi boltjait
A kínai techcég 19 oroszországi üzletéből már 4-et bezárt, és a következő hónapokban folytatják a leépítést, közölte a RIA Novoszti hírügynökség. A nagyobb kommunikációs világcégek közül már csak a Huawei volt jelen Oroszországban, de a háború kitörése után az olyan kínai gyártók is felére csökkentették az szállítmányaikat, mint a Xiaomi, az Oppo és a Huawei."

"A fentieken túl nem elhanyagolható szempont, hogy a kínai piaci szereplők közül némelyik már a saját bőrén is megtapasztalta, milyen hatásai lehetnek a nyugati, illetve elsősorban az amerikai szankciók kijátszásának, szakértők szerint ezért a helyi gyártók attól is tartanak, hogy Oroszország támogatásáért a jelenlegi helyzetben súlyos, aránytalanul magas árat fizethetnek."

gigabursсh 2022.09.18. 10:24:42

@oassasa: Na idézd! Hol van ez leírva?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:24:48

@gigabursсh: "Mikori is az ukrán nyelvtörvény?"
14es

Hol tiltja meg hogy valaki az anyanyelvén beszéljen?
Mondjuk közterületen. Mondjuk boltokban. Mondjuk hivatalokban.

Tényleg megbasszátok már az anyátokat, annyit hazudtok. Az összes ukrajnai magyar ugyanazt mondja, hogy basztatták, nem beszélhetett magyarul, fenyegették, beszólogattak nekik. Mind ugyanazt mesélik. Különböző városokból érkezett emberek. De ti itt hamisítjátok a történelmet, mert egy seggdugasz éppen hőst játszik, és nem veszi észre, hogy éppen szétbasz mindent maga körül.
Ukrajna akkora gazdag és jól működő ország volt, hogy hat részre akart szakadni. Ebből hármat elnyomtak, a nemnáci azovi légió segítségével.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 10:24:54

@arthurthedent:

Monygyuk a számítástechnikai termékeknél a magyar nyelvű használati utasítás ritkább a fehér hollónál.

Más kérdés, hogy aki 2022-ben annyit nem tud angolul, az ássa el magát.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:25:58

@xxyati: " Ez a törvény arra volt, hogy a többségben lévő ukránok egy adott területen ne kerüljenek hátrányba."
Aztakurvaélet...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:26:49

@arthurthedent: "Te zseni, még magyarországon is kötelező a magyar nyelvű használati utasítás."
És Magyarországon megvernek, ha épp románul beszélsz egy boltban?

arthurthedent 2022.09.18. 10:27:42

@tiltsál ki te gyökér: "Hát szerinted akkor az index időutazó?"

Ez egy másik nyelvtörvény volt.

oassasa 2022.09.18. 10:29:10

@arthurthedent:
Tudtad, hogy Magyarországon is van vetőburgonya termelés ?
Víz igényes, de van, oroszoknak miért ne lehetne ?

gázóra ellenőr 2022.09.18. 10:29:35

@tiltsál ki te gyökér: -Tényleg megbasszátok már az anyátokat, annyit hazudtok. - Megbasztuk a tiédet és most nem tudjuk melyikünk fattya vagy.

arthurthedent 2022.09.18. 10:31:04

@tiltsál ki te gyökér: "És Magyarországon megvernek, ha épp románul beszélsz egy boltban?"

Azt nem tudom, de, hogy romániában meg szlovákiában könnyen megverhetnek, ha magyarul beszélsz az biztos.

De persze irreleváns, a nyelvtörvényről volt szó, meg arról, hogy az már mennyire náci, mert ukrajnában ukránul kell feltüntetni az árukon, hogy mik azok. Elárulom, európában mindenütt így van, mindenütt törvény írja elő, hogy a hivatalban, a bíróságon, a kereskedelemben milyen nyelvet kell használni. Franciaországban még arra is van törvény, hogy a rádióban hány százalék éneknek kell franciának lennie. Azám!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 10:31:43

@arthurthedent:

Közvetítőkön keresztül is lehet eladni. Ahogy pl. az EU orosz gázt vesz Kína közbeiktatásával.

A Huawei már így is szankciókat nyög. Nem biztos, hogy nem adja el az oroszoknak azt, amit az USA és Európa eleve bojkottál.

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:32:32

@tiItsál ki te gyökér: ''Az Ella és Gül baba fajtákat simán lehet mindenhol termeszteni'' Te buta gyökér! Ezek a fajták már régen eltűntek.

oassasa 2022.09.18. 10:32:53

@oassasa: @gigabursсh: Miért én keresgéljem, keresd te és cáfold.

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:33:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ahogy pl. az EU orosz gázt vesz Kína közbeiktatásával." És azt hogyan?

arthurthedent 2022.09.18. 10:33:23

@oassasa: "Víz igényes, de van, oroszoknak miért ne lehetne ?"

Nem mondtam, hogy ne lehetne. Azt mondtam, ami az orosz jelentés szerint vetőburgonyából nem önellátóak. Vetőburgonyából sem...

Tudom, nem lesz éhezés, mert MAJD megoldják. Ezt is. Nem önellátóak, de majd azok lesznek. Most nincs sültkrumpli a mekiben, de jövőre lesz. Értjük.

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:34:36

@oassasa: Ahogy láttam te állítottál, akkor nem neki kell igazolnia az ellenkezőjét.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:35:27

@arthurthedent:
"Ez egy másik nyelvtörvény volt."
Jaaa, értem. És az nem 14 ben volt, majd utána rögtön le akart szakadni 5 régió? Akkor találd már ki, hogy végül is mit akarsz hazudni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 10:36:27

@arthurthedent:

"európában mindenütt így van, mindenütt törvény írja elő, hogy a hivatalban, a bíróságon, a kereskedelemben milyen nyelvet kell használni."

De arra is van törvény, hogy a közintézményekben (hivatalok, bíróság) japnod kell tolmácsot, ha nem beszéled az ország hivatalos nyelvét vagy nyelvei egyikét sem.

arthurthedent 2022.09.18. 10:36:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A Huawei már így is szankciókat nyög. Nem biztos, hogy nem adja el az oroszoknak azt, amit az USA és Európa eleve bojkottál."

Azt mondtad, hogy majd örömmel ad el. Kiderült, hogy éppen ezerrel vonul ki a piacról. Nem éri meg neki egy fél vietnámi piac miatt egész európát meg usát kockáztatni. Szóval ja, semmi okunk nincs azt gondolni, hogy majd adnak el az oroszoknak cuccost kivéve azt, hogy te a helyükben adnál el.

Etniez 2022.09.18. 10:39:39

Néztem a ma reggeli Index címlapot, micsoda NER fos kezd lenni. Napról-napra csúszik bele a mocsárba.

Nyomorult Nógrádi azt mondta, hogy az ukránok veszélyesek lehetnek, mert kaptak fegyvereket.

Igen bazdmeg kedves Nógrádi a kibsztt ukránok a veszélyesek, elvégre ők támadták meg az Oroszországot hadüzenet nélkül és tartják 20-30%-át megszállva..
És a tróger fideszbirka ilyenkor bólogat, hogy igen, bm az ukránok a veszélyesek..

A másik cikk meg azon sajnálkozik, hogy ukrajna modern fegyvereket KÖVETEL. Érted, követelnek. Éppen honvédő háborút folytatnak egy erősebb ellenséggel, még jó hogy a legjobb fegyvereket akarják, hogy minél előbb nyerjenek...

Kezd a fszm tele lenni az Index-el, hamarosan nem is fogom olvasni, csak a blogokat. A blogok közé is nyomják a szánalmas Reaktort, kutya nem olvassa a sok hülye amatőr wannabe NER maffia tag agymenéseit.

arthurthedent 2022.09.18. 10:40:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "De arra is van törvény, hogy a közintézményekben (hivatalok, bíróság) japnod kell tolmácsot, ha nem beszéled az ország hivatalos nyelvét vagy nyelvei egyikét sem."

Tévedsz, közintézményekben nem kell tolmácsot kapnod. Bíróságon kell. De persze irreleváns, arról volt szó, hogy megtiltották, hogy oroszul beszéljenek, aztán ebből lett az, hogy ja, de ukrán felületet kell biztosítani, most meg már arról beszélsz, hogy mert magyarországon adnak ingyen tolmácsot.

Te komolyan azt hiszed, hogy az orosz állam azért rohanta le ukrajnát, mert magyarországon a bíróságon ingyen tolmácsot biztosítanak, ukrajnában meg nem? Honnan veszed, hogy nem?

oassasa 2022.09.18. 10:40:45

@ez а nevem senki:
index.hu/kulfold/2021/01/16/karpatalja_ukrajna_kulhoni_magyarsag_nyelvtorveny/
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500045.tv
-
A magyar és ukrán állam közti kétoldalú megállapodást Ukrajna egyoldalúan felmondta.

arthurthedent 2022.09.18. 10:43:37

@Etniez: "Nyomorult Nógrádi azt mondta, hogy az ukránok veszélyesek lehetnek, mert kaptak fegyvereket."

Azt olvastam. Ez a Nógrádi egy elmebeteg.

"A másik cikk meg azon sajnálkozik, hogy ukrajna modern fegyvereket KÖVETEL. Érted, követelnek. Éppen honvédő háborút folytatnak egy erősebb ellenséggel, még jó hogy a legjobb fegyvereket akarják, hogy minél előbb nyerjenek..."

Erről írtam, nyilván megint csak kamuznak:
wagmg.blog.hu/2022/09/18/zelenszkij_kovetelesei

"Kezd a fszm tele lenni az Index-el, hamarosan nem is fogom olvasni, csak a blogokat. A blogok közé is nyomják a szánalmas Reaktort, kutya nem olvassa a sok hülye amatőr wannabe NER maffia tag agymenéseit."

Hát elég gáz, az biztos. :(

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:43:47

@arthurthedent:
" Nem önellátóak, de majd azok lesznek. Most nincs sültkrumpli a mekiben, de jövőre lesz. Értjük."
Nem, egyébként te tényleg nem érted.
Nem fogom elmondani, mert ez egy komoly szakma. De próbáld felfogni, hogy százféle krumpli van. És ha a McDonalds gépei X típusra vannak optimalizálva, akkor Y-t nem fog elfogadni. Mert nagyobb a pucolási veszteség, más hőkezelés kell, borul az egész gyártási folyamat, az egész lánc. Ezért a McDonalds megköveteli a beszállítóitól X krumplit. Minősítve, levéllel, tanúsítvánnyal. Évre előre leszerződnek, mennyiségre, árra. Ez így megy itthon is meg szerintem máshol is. És ezt a vetőkrumplit akármilyen garantált hozammal, technológiával megveszed Németországból, vagy Hollandiából. Ültethetsz krumplit a kertben, megsütheted, de azt a McDonalds nem fogja elfogadni. De ez nem azt jelenti, hogy éhezni fogsz mert van krumplid.
Megint mondom, ez egy szakma, agrármérnökök meg élelmiszeripari mérnökök évekig tanulják, neked meg annyi jön át, hogy kruuuumpli..
Marhára nem értesz ehhez sem.

Etniez 2022.09.18. 10:44:48

@birkamenet: Ja, Orbán agymenései Kötcsén.

Felrakta a nyugat haldoklik lemezt. Körötte elvileg értelmes emberek ültek és nem röhögték szájba.

Nyugat annyira haldoklik, hogy ha nem ad Prüsszel pénzt, akkor nem lesznek Magyarországon tanárok.
Azért ez komoly, Orbán minősített hazaáruló.

A másik, hogy kimegy és harcol a szankciók ellen. Biztos lemaradt róla, hogy Európa 75%-a most a héten küldte el a f a s z b a Orbánt, biztosan ő fújja majd ott a passzátszelet?

Nem véletlenül egy sort sem írtak meg, úgy tűnik ezt az agymenést még a fideszesek is szégyellik. Nem véletlenül, szerintem Orbán agya is kezd megbomlani.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:45:27

@Etniez: Nézegesd a tiktokot épp sírnak az angolok, hogy milyen drága a villany.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:47:27

@ez а nevem senki: ""Ahogy pl. az EU orosz gázt vesz Kína közbeiktatásával." És azt hogyan?"

A South China Morning Post beszámolója szerint Kína az elmúlt hónapokban rengeteg LNG-t, illetve hagyományos, gáz halmazállapotú gázt vásárol Oroszországtól, sokkal többet, mint amennyit az ország fogyasztása indokolna. Főleg, hogy az ipari felhasználás a Covid elleni intézkedések és az általános gazdasági lassulás miatt amúgy is alacsonyabb a szokásosnál. Mire kell ennyi gáz Kínának?

A Financial Times elemzése szerint a felesleget egyszerűen továbbadja a piacon, méghozzá jellemzően Európába. Ilyesmiről már márciusban is írt a nemzetközi sajtó, akkoriban egyszerűen a háború kitörése nyomán magasba szökő árakon nyerészkedett Kína, és passzolta tovább jó drágán Európába az amerikaiaktól vett LNG-t.

Olvasgass, mielőtt okoskodsz.

Etniez 2022.09.18. 10:47:55

@arthurthedent: A másik blog meg az a Domonkosé. Azon látszik, hogy fizetett ügynök, minden írása Oroszországot védi, egy rossz szót nem mer leírni róluk.
Hol van ilyenkor a Nemzet Védelmi Szakszolgálat? Egyértelmű hazaáruló, idegen ügynök van szabadlábon.

arthurthedent 2022.09.18. 10:48:00

@oassasa: "A magyar és ukrán állam közti kétoldalú megállapodást Ukrajna egyoldalúan felmondta."

Há-bo-rú-van. Magyarország mindenáron el akarja érni, hogy európa fogadja el az oroszok jogát arra, hogy lerohanja ukrajnát, hogy európa tovább üzleteljen az oroszokkal. Mindeközben ukrán civileket öldösnek magyarországról érkező pénzből.

Ráadásul folyamatosak az olyan nyilatkozatok, hogy "hát ukrajna sem szent", meg "hát azért az oroszoknak is igazuk van ám" meg ilyenek. Szerintem az ukrán állam elég türelmes a magyarokkal. Az biztos, hogy fordított esetben, ha az oroszok minket támadtak volna meg és ukrajna így viselkedne a magyarok ordibálnának mint a sakál.

Etniez 2022.09.18. 10:49:22

@tiltsál ki te gyökér: Haldokló nyugat vol 1759.

Unalmas vagy.

@arthurthedent: Pontosan. Én is úgy látom, hogy Ukrajna nagyon türelmes, de ha vége lesz a háborúnak, könnyen baj lehet Orbán hazaáruló politikájából.

arthurthedent 2022.09.18. 10:49:53

@Etniez: "Hol van ilyenkor a Nemzet Védelmi Szakszolgálat? Egyértelmű hazaáruló, idegen ügynök van szabadlábon."

Ja, kussolnak, mert ha komolyan vennék a munkájukat pár miniszternél kellene kezdeni a kivizsgálást. El kéne dönteni, hogy pénzt kaptak vagy csak elmebetegek. :D

Boldeone2 2022.09.18. 10:50:34

A magyar közhidelemmel ellentétben a szankciók működnek, oroszország nagy bajban van, az idő (sem) nekik dolgozik"

Így van! A magyar közhiedelmet viszont az orbáni narratívák, az alig leplezetett putyinista propaganda uralja. Elég csak belenèzni az MTV1 vagy Hírtv műsoraiba, ahol nem is nagyon titkolják a politikai szimpátiát. Az utóbbi napokban viszont a valóság kezd teljes diszkrepanciába kerülni az ottani propagandával...
Most fog megjelenni Szalay Berzeviczy Attila ( volt tőzsdeelnök) könyve a szankciós politikáról, az első világháború nagy tanulságairól
Nyilvánvaló , hogy ezt a háborút Oroszország , a putyini diktatúra megnyerni nem tudja...Azt már èn mondom,- de az indiai miniszterből is valahogy úgy intette meg Putyint, " hogy ma már nem a háborúk korát èljük " - ès mennyire igaza volt!
A 21. században nincs nyert háború, aki nyer , az veszít, mert annál nagyobb öngyilkos politika nincs , mint megszállva tartani egy országot. Az USA- nak is több száz milliárd dollárjába került Afganisztán. Tegyük fel, Putyin "nyer", mondjuk elfoglalja Ukrajna felét. Akkor mi van ? Onnantól azonnal finanszírozni kell 10-15 milliós országmaradványnak a fenntartását , az államigazgatastól a közigazgatásig , a nyugdíjakon át a rendfenntartartásig, nem beszèlve a reorganizáció költsègèig
Ráadásul , Dèl- Ukrajna már nem is orosz érzelmű terület,- instabil maradna politikailag , háborús , partizán övezetkènt - ukrán hetmanatus zsaporozsjei központtal volt
Ennek a szkennariónak egyre kisebb esélye van, bár Putyinnak ez èrzelmi kielègülèst nyújtana, gyakorlatilag a fél Ukrajna olyan nagy teher lenne, amely magával rántaná Oroszországot a pokolba

A másik szkennário az, - most ennek van nagyobb esélye - hogy Ukrajna visszaszerez területekek, ès politikai változás indul Oroszországban : Putyin lemond ,vagy hátrébb lèp. Valamilyen béke lètrejön
A Putyint körbevevő emberek már tudják , ès az oligarchák is : ez a háború nem nyerhető meg Oroszországnak
Van A "- rossz szkennárió, illetve " B" mègrosszabb

A világnak ès magának Oroszországnak is az lenne a legjobb, ha Putyin kivonulna mindenhonnan , A Donbassról meg valami megállapodás születne . Szerintem az az ukránoknak is inkább teher
A lehető legjobb Putyin lemondása lenne, vele nem lehet megállapodni . Szerintem egy megszállott, irracionális őrült , aki az alapvető gazdasági törvényszerűségeket sem képes èrtelmezni , ráadásul egy kegyetlen , èrzèketlen zsarnok
A nyugatnak amíg Oroszország nem változik meg, fenn kell tartani a küzdelmet . Nincs más út
Az operáció fájdalommal jár mindenkinek , de végig kell csinálni , ezzel a pszichopatával nem megy tovább !

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:53:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tehát nem tiltották meg az anyanyelv használatát.

@tiltsál ki te gyökér: Te olyan hülye vagy, hogy új orvosi szakterület fog alapulni rád, az ostopédia.

Etniez 2022.09.18. 10:54:14

@fkv.119: Nem csak a hajó a lényeg, ki kell nyitni egy térképet és megnézni, mennyi időbe tart bármit elhajózni Szentpétervárról Kínába

Szegény tiltsál ki fullba nyomja a retardáltat. Kedves Tilstuk, Magyarországnak van összeköttetése a nyugattal, Ausztria elé ki van építve a vezeték. Ez azt jelenti, hogy bárkitől vehetünk gázt, nem csak az oroszoktó. Továbbá, Törökország felől van vezetékünk is, abba sem csak orosz gázt lehet tölteni.
Nem dől össze a világ, ha mástól veszünk gázt. Orbánnak igen, mert ő Putyin csicskája a Kakaduval együtt, de Magyarországnak mindegy. Nyugodj meg, mielőtt leszedálunk.

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:54:57

@Boldeone2: A legjobb az lenne ha putyin himbálózna!

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 10:55:09

@Etniez: Sweden murder/homicide rate for 2020 was 1.23, a 11.01% increase from 2019.
Sweden murder/homicide rate for 2019 was 1.11, a 2.11% increase from 2018.
Sweden murder/homicide rate for 2018 was 1.08, a 5.07% decline from 2017.
Sweden murder/homicide rate for 2017 was 1.14, a 5.86% increase from 2016.

Dehogy, minden rendben arrafele.

oassasa 2022.09.18. 10:56:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mi a probléma az Ukrán nyelvtörvénnyel ?
90-es években Ukrajna és Magyarország kétoldalú szerződésében Magyarország lemondott Kárpáaljáról cserébe az ukránok széleskörű jogokat biztosítottak a magyar kisebbségnek.
Ezt a szerződést az Ukránok a magyar kisebbség jogainak elvételével felmondta.
kame.hu/fuszdrupal/?q=content/mi%C3%A9rt-mondott-le-az-antall-korm%C3%A1ny-%C3%A9s-az-orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelmi-k%C3%A1rp%C3%A1talj%C3%A1r%C3%B3l-ii-r%C3%A9sz

arthurthedent 2022.09.18. 10:57:05

@tiltsál ki te gyökér: "Nézegesd a tiktokot épp sírnak az angolok, hogy milyen drága a villany."

Mert európa ostoba. A villanyt elsöprő többségében nem gázból és nem kőolajból csinálják, mégis a gázhoz van kötve az ára. :-o Miért drága a lengyel szénből, a francia atomerőműből és a svéd vízi erőműből származó villany? Mert elmebetegek a politikusok, azért.

IP címmel leégett pecás 2022.09.18. 10:57:50

@tiltsál ki te gyökér: Kína felé egy, korlátozott kapacitású gázvezeték van, úgyhogy nem vesz annyit amennyit csak akar. Átképzem magam ostopédia szakorvossá. :-D

arthurthedent 2022.09.18. 10:58:30

@oassasa: "90-es években Ukrajna és Magyarország kétoldalú szerződésében Magyarország lemondott Kárpáaljáról "

A jog úgy működik, hogy nem mondhatsz le valamiről ami nem a tiéd. Szóval én itt megint valami nagy kamuszagot érzek.

Etniez 2022.09.18. 10:59:12

@tiltsál ki te gyökér: És akkor mi van? Kína vett némi gázt és eladta nekünk haszonnal.
Kína felé nem tud sok gázt szállítani Oroszország, mert egy apró cső megy arra.
Eddig 90%-át hozzánk tolta. Most tolja a 10%-ot úgy, hogy Kína leveszi a sápot, Oroszország meg szarul jár, mert ha közvetlenül nekünk adná el, akkor 2x annyit tudna keresni rajta.

Okoskodsz, okoskodsz, de csak hülye maradsz.

arthurthedent 2022.09.18. 10:59:42

@ez а nevem senki: "Átképzem magam ostopédia szakorvossá."

Ne tedd, keserves meló, hosszú munkaidő, sikerélmény semmi... :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:04:41

@Etniez: Na, az okj szakértő...

"mennyi időbe tart bármit elhajózni Szentpétervárról Kínába"
Szahalin? Csak a világ legnagyobb terminálja, és 1000 km-re van Sanghajtol.

" Ausztria elé ki van építve a vezeték. Ez azt jelenti, hogy bárkitől vehetünk gázt, nem csak az oroszoktó. "
Kitő? Kinek van Ausztriában gáza?

"Továbbá, Törökország felől van vezetékünk is, abba sem csak orosz gázt lehet tölteni."
Ezek a csövek meg hajók úgy ott vannak? Üresen, és arra várnak, hogy jöjjön már valami vevő. Ja, a kapacitások is csak úgy vannak, ugye?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:06:50

@Etniez:
"És akkor mi van? Kína vett némi gázt és eladta nekünk haszonnal."
Hát mi lenne, működnek a szankciók. AZ orosz nem tudta eladni, és nálunk olcsón lett. Ja, mégsem. Az orosz eladta, Kína rátett, nálunk meg rohadt drága. Bravó.
"Kína felé nem tud sok gázt szállítani Oroszország, mert egy apró cső megy arra."
Ja, csak a világ legnagyobb terminálja van ott...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:09:44

@arthurthedent:
"A jog úgy működik, hogy nem mondhatsz le valamiről ami nem a tiéd. Szóval én itt megint valami nagy kamuszagot érzek."
Mert ostoba vagy, az az igazság.
Magyarország Ukrajna megalakulásának a negyedik napján kijelentette, hogy nincsen semmilyen területi követelése Ukrajnával szemben. Jeszenszki Géza írta alá. Ez- ha nem is hazaárulás - de hogy az Antall kormány legnagyobb szégyene, az biztos.

arthurthedent 2022.09.18. 11:15:34

@tiltsál ki te gyökér: "Az orosz eladta, Kína rátett, nálunk meg rohadt drága. Bravó."

Butaság. Nem azért drága az ár, mert kína "rátett". Most magyarázhatnám, hogy ez mekkora marhaság, de felesleges. Van a fejedben egy roppant primitív és hibás kép arról, hogy mi történik a nagyvilágban és mindenáron ebbe akarod belegyömöszölni a tényeket.

Klasszikus dolog, sokan vannak így, amikor az hiedelmek ütköznek a megfigyelésekkel, akkor elvetik a megfigyeléseket. Ezért van az, hogy minden egyes érv úgy pattan le rólad, hogy még csak nyomot sem hagy. Még epszilon időt sem töltesz el azzal, hogy elgondolkodj rajtuk.

arthurthedent 2022.09.18. 11:17:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 'Igényekről le lehet mondani.'

Meg zsíroskenyérről is. Csakhogy a mondás az volt, hogy nem "igényekről" és nem zsíroskennyérről mondtunk le, hanem kárpátaljáról.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:17:55

@arthurthedent:
Mert európa ostoba. "
AZ első mondatod, amivel egyetértek.

"A villanyt elsöprő többségében nem gázból és nem kőolajból csinálják, mégis a gázhoz van kötve az ára. :-o "
Hát azért de, rohadt sok gázerőmű van. Úgy a 25% ot állítják elő gázerőművekben. Németben 31 GW

"Miért drága a lengyel szénből, a francia atomerőműből és a svéd vízi erőműből származó villany? Mert elmebetegek a politikusok, azért."
Hát, hogy hülyék, az biztos, de a piac meg olyan, hogy ha Németország leállítja az atomerőművét, és mivel kereslet van, kínálat meg kicsi, akkor megy fel a delej ára. A német miatt felmegy az ára, tehát a svéd azt mondja, hogy el tudja adni németbe x pénzért, akkor otthon is adjanak meg érte ennyit.
Csak szólok, hogy az energiaválság a németeknek köszönhető, bőven másfél évvel ezelőtt is már volt, semmi köze Putyinnak semmihez.

Etniez 2022.09.18. 11:18:49

@tiltsál ki te gyökér: A lényeg, hogy Oroszország olcsón adta el és a hasznot Kína rakta el. Mi Oroszországot szankcionáltunk, nem Kínát.

Néha olyan ostoba tudsz lenni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:20:20

@arthurthedent:
Butaság. Nem azért drága az ár, mert kína "rátett"."
Ezt nem mondtam. De biztos, hogy rátett, plusz lehet, hogy némileg megdrágítja az árat, ha hajón ide kell hozni Sanghajból.

"Most magyarázhatnám, hogy ez mekkora marhaság, de felesleges. Van a fejedben egy roppant primitív és hibás kép arról, hogy mi történik a nagyvilágban és mindenáron ebbe akarod belegyömöszölni a tényeket."
Hát, csak ezen az oldalon két dolgot is elmagyaráztam, amiről fogalmad sem volt.
Ja, nem láttam, mikor szabadította fel a szovjet Magyarországot?

Klasszikus dolog, sokan vannak így, amikor az hiedelmek ütköznek a megfigyelésekkel, akkor elvetik a megfigyeléseket. Ezért van az, hogy minden egyes érv úgy pattan le rólad, hogy még csak nyomot sem hagy. Még epszilon időt sem töltesz el azzal, hogy elgondolkodj rajtuk.

arthurthedent 2022.09.18. 11:21:13

@tiltsál ki te gyökér: "Magyarország Ukrajna megalakulásának a negyedik napján kijelentette, hogy nincsen semmilyen területi követelése Ukrajnával szemben."

Tehát akkor nem "leondott kárpátaljáról", hanem "kijelentette, hogy nincs követelése". Akkor tehát nekem volt igazam. Mert ha lemondtunk volna kárpátaljáról, ami eleve nem a mienk, az ezért elég furcsa lett volna.

Ha lemondasz valamiről, akkor joggal vársz valamit cserébe. Ha kijelentesz valamit, ami tény, tény volt mielőtt kijelentetted és tény maradt utána, akkor azért miért is várnál cserébe bármit?

Érted már mi a különbség a "lemondott" és a "kijelentette" közt?

Etniez 2022.09.18. 11:22:42

@tiltsál ki te gyökér: "Kitő? Kinek van Ausztriában gáza?"

Na, ez meg a másik ostobaság. Ausztria össze van kötve mindenkivel, szóval akármelyik európai terminálból vehetünk gázt, rendelünk mondjuk Kazahsztánból vagy Norvégiából.
Norvégok átnyomják 4 országon keresztül Németországból indulva, a kazahok meg betöltik a törökországi vezetékbe és denyomják.

2022-ben a lehőségeink korlátlanok. Mármint Magyarországé. Orbáné korlátozott, csak Oroszországból vehet gázt, mivel haza áuruló orosz ügynök. Most készül az pl atomerőművet venni az ellenségtől. Meg vett az ellenségtől fos metrókat is, már a lecserélésükön kell gondolkozni, pedig csak 3 éve jöttek.

Látod, megint nem jött be a tekintélyre hivatkozás, tájékozatlan hülye maradtál, akit egy OKJ-s is inasba rak bármikor.

Etniez 2022.09.18. 11:24:48

@arthurthedent: Kell a fasznak Kárpátalja. Ott van kb 50.000 magyar meg 1 millió ukrán. Ugyanez van Erdéllyel is sajnos. Ha visszakapnánk, jönne 500.000 magyar meg 3 millió román.

Fel kell fogni, hogy Trianon igazságtalan volt, de nem lehet visszacsinálni. Inkább örülni kéne, hogy az EU-nak hála már nincsenek határok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:27:31

@arthurthedent:

Mo-on ha nem beszélsz magyarul, a hatóság saját költségén biztosít tolmácsot. Tudom, mert voltam már én is ilyen hatósági tolmács. Balesetet okozott a bolgár kamionos, hívott a rendőrség, tudok-e menni, s bár a kamionos volt a hibás minden szempont szerint, ez a rendőrség költsége volt.

Ukrajnában visoznt egy abszurd erőltett nemzetépítés megy pár éve. Miközben még az oroszellenes ukránok zöme is oroszul beszél.

Egy rakás ukrán kollégám, ismerősömvan, akad oroszpárti és orpszellenes is, de mind oroszul beszél. Egyetlen kivétel: egy lvovi srác, aki TÉNYLEG csak idegen nyelvként tud oroszul, s jobban tud ukránul, mint oroszul.

arthurthedent 2022.09.18. 11:28:51

@tiltsál ki te gyökér: "Hát azért de, rohadt sok gázerőmű van. Úgy a 25% ot állítják elő gázerőművekben. Németben 31 GW"

Európában jó az cirka 20%-nak is. Ez a 20% nem indokol ilyen magas emelést, pláne nem magyarországon. Még akkor sem, ha rendszeresen importra szorulunk.

arthurthedent 2022.09.18. 11:31:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Mo-on ha nem beszélsz magyarul, a hatóság saját költségén biztosít tolmácsot. Tudom, mert voltam már én is ilyen hatósági tolmács."

Dedós vagy? Te most tényleg úgy adod elő ezt, mintha csak te tudnád mi van a nagyvilágban? Hogy mik a szabályok? Menj be a cégbíróságra vagy az adóhivatalba és közöld, hogy te japánul akarsz ügyet intézni, aztán meséld el mit tapasztaltál.

Etniez 2022.09.18. 11:32:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ukrajnában visoznt egy abszurd erőltett nemzetépítés megy pár éve. Miközben még az oroszellenes ukránok zöme is oroszul beszél."

Némileg ellentmond ez az erőszakos nemzetépítés annak, hogy amikor az oroszok ki lettek kergetve Harkov körüli részekről, akkor az egész megyéből 10.000-en menekültek Oroszországba. Több millióan pedig maradtak. Ez azt jelenti, hogy nem érzik annyira elnyomva magukat vagy csak látták, mit tud nekik adni Oroszország.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:32:31

@arthurthedent:

Nem.

Egyszerűen csak a 90-es évek közepére lett meg az a nemzetközi jogi elv, hogy a belső határból külső határ lesz.

Korábban ilyen nem volt. Így be akarta biztosítani a fiatal ukrán állam, hogy a Sztálin által Ukrajnának ajándékozott volt magyar, román, csehszlovák, lengyel területekre nem lesz igénybejelentés.

Ezért lett a magyar-ukrán alapszerződés is, melyben Mo. lemondott minden területi igényről Ukrajna felé.

arthurthedent 2022.09.18. 11:33:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Egy rakás ukrán kollégám, ismerősömvan, akad oroszpárti és orpszellenes is, de mind oroszul beszél."

Beszélsz ukránul? Nem?!

Jesszus, megoldottuk a nagy misztériumot, hogy az ukránok miért nem ukránul beszélnek veled.

arthurthedent 2022.09.18. 11:35:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezért lett a magyar-ukrán alapszerződés is, melyben Mo. lemondott minden területi igényről Ukrajna felé."

Volt területi igénye? Nem. Akkor hogy a p.csába mondott le róla? Miről mondtunk még le, az unikornis lórul?

arthurthedent 2022.09.18. 11:37:55

@Etniez: "Inkább örülni kéne, hogy az EU-nak hála már nincsenek határok."

De vannak. Csak szabadon lehet menni köztük, de azok ugyanúgy határok. A két oldalon még mindig mások a törvények.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:37:56

@arthurthedent:

Kevered a hivatalos és a gyakorlati elemet.

ELVBEN intézhető ügy Mo-on bármely elismert kisebbségi nyelvben. A gyakorlatban meg csak magyarul.

Egyszer egy ismerős tesztelte a rendszert, bement a hivatalba Pécsen, s azt mondta, hogy ő élni akar jogával, hogy elismert kisebbségi yelven akar ügyet intézni. Erre vakarták a fejüket a hivatalban, majd jött a főnök, mindta, természetesen ennek semmi akadálya, jöjjön vissza 3 hét múlva, addigra szereznek tolmácsot.

Szóval a joggal a gyakorlatban nem lehet élni, hiszen ki akarna emiatt várni heteket.

Viszont Ukrajnában a helyzet az, hogy mindenki tud oroszul, így nincs gyakorlati akadály.

Érted a különbséget?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:40:08

@arthurthedent:

Esetleg lehetett volna a határok bizonytalansága miatt. Ezért lett szerződés. Az nem szükséges hozzá, hogy ténylegesen is legyen igényed. Ez egy elvi nyilatkozat.

Etniez 2022.09.18. 11:41:00

@arthurthedent: Az tudom, de a kárpátaljai magyarok már régen felvették a magyar útlevelüket és elmentek dolgozni Németországban. Kárpátalján már alig vannak magyarok.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:44:33

@Etniez: "A lényeg, hogy Oroszország olcsón adta el és a hasznot Kína rakta el. Mi Oroszországot szankcionáltunk, nem Kínát."
Mihez képest adta el olcsón? :D::D
Van egy összeg, mondjuk tavaly volt X. Most az ár 3X. És kurva okos vagy, hogy Kína megvette 2x-ért majd eladta ide 4Xért plusz szállítás. .
Nem véletlenül vagy ágytálcserélgető....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:47:38

@Etniez:

Te ott hagynád mindenedet? Az átlagember nem gazdag, s csak végső esetben menekül el, hátrahagyva mindenét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 11:50:17

@oassasa:

Azt hiszem, félrecímezted, mert én soha egy szóval sem védtem az ukrán nyelvtörvényt, sőt!

Ukrajna elnyomó kisebbségi politikája - nagyon is beleértve a nyelvtörvényt - az oka annaj, hogy kezdettől fogva orosz győzelemben bízom. Egy ukrán győzelem, de még egy "döntetlen" esetén is még az eddiginél is inkább pokollá válik az ottani magyarok élete. És félreértés ne essék, akkor is ez történne, ha Magyarország fegyverszállításokkal segítené Ukrajnát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 11:50:43

@Etniez:

Az ukrán helyzet alapvetően az, hogy történelmileg úgy alakult, az ukránok orosznyelvűek.

Persze lehet törekedni, hogy ez változzon, sőt ezzel senkinek semmi baja, de ezt meg akarni valósítani pár év alatt, erőszakkal teljesen abszurd.

Kb. mintha Írországban hirtelen eldöntenék, az angol nyelv ezentúl tilos, mindenki beszéljen írül.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 11:54:51

@arthurthedent: "Európában jó az cirka 20%-nak is. Ez a 20% nem indokol ilyen magas emelést, pláne nem magyarországon. Még akkor sem, ha rendszeresen importra szorulunk."
Most mondom, hogy 881 gázerőmű van, és 25% ot termelnek. Szóval maradjunk a 25%nál.
Miért nem indokol? Baszki, megint belemész olyanba, amihez semmi de semmi közöd nincsen. Majd mindjárt elmondja valaki szakértő, hogy vannak alaperőművek, meg gyorsan bekapcsolható gázerőművek. A gáz ára meg az egekben. De tudtommal a lengyelek szenet nem hoznak oroszból, szóval az is felment.
Melyik részét nem érted annak, hogy németben van kereslet, ez felviszi az árakat? Ha a német megad 1 eurót, akkor a francia is meg kell, hogy adja, különben a cég németbe adja el. Ha az osztrák elad németbe 1 euróért, akkor ide nem fog 10 centért, mert miért tenné?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 11:56:56

@arthurthedent:

"Európában jó az cirka 20%-nak is. Ez a 20% nem indokol ilyen magas emelést"

Egy olcsóbban termelő erőmű bolond lenne olcsóbban eladni az áramát a legdrágábban termelt és még megvásárolt áramnál.

Ezért van az, hogy a piaci áram árát a még eladható legdrágább áram határozza meg.

arthurthedent 2022.09.18. 12:07:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy olcsóbban termelő erőmű bolond lenne olcsóbban eladni az áramát a legdrágábban termelt és még megvásárolt áramnál."

Van ebben igazság, de azért a helyzet ennél bonyolultabb. A gázerőműben termelt áram nem ugyanaz a termék, mint amit mondjuk az atomerőműben termelnek. A gázerőmű gyors reagálású, ki lehet vele egyenlíteni a napelemek hektikus termelését, míg az atomerőmű például lassú reagálású, és nem is éri meg leszabályozni. Indokolt azt mondani, hogy két hasonló, de alapjában véve mégis különböző termékről van szó.

Mint ahogyan mondjuk az éjjel nappali bolt sem ugyanazzal az árral dolgozik, mint mondjuk a nagybani halpiac.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 12:14:05

@arthurthedent:
"A gázerőműben termelt áram nem ugyanaz a termék, mint amit mondjuk az atomerőműben termelnek. "
Nem, tényleg. Ott máshogy mennek az elektronok...

arthurthedent 2022.09.18. 12:29:38

@tiltsál ki te gyökér: "Az áramárakra jelentős hatást gyakorolnak a gázárak, ez mára közhely lett, azonban ennek az oka sokszor feledésbe merül. Több szakértő már korábban felhívta arra a figyelmet, hogy a kialakult árképzésen muszáj változtatni, hogy uralni tudjuk a rezsiárakat."

"Azok az erőművek, amelyek a hő segítségével termelik az energiát – tehát valamit elégetnek, hogy a turbinák működésbe lépjenek –, jóval drágábban állítják elő az áramot. Majd a kész áramot a tőzsdei aukción értékesítik, ahol kialakul egy egyensúlyi ár. Itt a legdrágább ajánlati áron fog teljesülni az adásvétel – miután az ennél drágábbak kihullottak.

ENNEK PEDIG AZ LESZ AZ EREDMÉNYE, HOGY AZ ALACSONY TERMELÉSI KÖLTSÉGEKKEL RENDELKEZŐ ERŐMŰVEK JÁRNAK IGAZÁN JÓL. "

„A gázerőművek az elképesztő termelési költségeikkel továbbra is ármeghatározó szerepben ragadtak, azokban az időszakokban, amelyekben az atomerőművek, a vízerőművek, a megújulók és még a sorban utánuk következő szenes hőerőművek sem elegendők az igények kielégítésére” – derült ki a Concorde elemzéséből, amiben egyértelművé teszik:

ENNEK A RENDSZERNEK A NAPJAI MEG VANNAK SZÁMLÁLVA."

arthurthedent 2022.09.18. 12:32:16

@tiltsál ki te gyökér: "Nem, tényleg. Ott máshogy mennek az elektronok..."

Igen, máshogyan mennek. A házam napelemeinél éjszaka például egyáltalán nem mennek, a paksi atomerőműnél meg állandóan mennek az elektronok.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 12:35:22

@arthurthedent:
"ENNEK A RENDSZERNEK A NAPJAI MEG VANNAK SZÁMLÁLVA.""
JA. Pont.

Baszki, először ki kéne találni másik rendszert, aztán irkálni faszságokat.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 12:36:21

@arthurthedent:
Hogy mit nem mondasz? Egy generátor ami nem működik, az nem termel áramot? Baszki...
Te, lehet, hogy ha a szénerőműbe nem tesznek szenet, akkor az sem fog termelni?

arthurthedent 2022.09.18. 12:37:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy olcsóbban termelő erőmű bolond lenne olcsóbban eladni az áramát a legdrágábban termelt és még megvásárolt áramnál."

Az egyik termelő gyorreagálású, a másik meg zsinóráramot ad. Ha garantálják az atomerőműnek, hogy folyamatosan étveszik az áramát és ha a gázerőmű garantálja, hogy akkor is rendelkezésre áll, amikor éppen nincs szükség arra, hogy termeljen, akkor miért ne fizetnénk többet a gázerőműnek?

A végfogyasztónál is van olyen, hogy "vezérelt mérő", az olcsóbban kap áramot, akkor a másik oldalon miért ne lehetne ilyesmi?

arthurthedent 2022.09.18. 12:37:57

@tiltsál ki te gyökér: Ne tettesd magad hülyébbnek mint amilyen vagy... az is elég. :D

arthurthedent 2022.09.18. 12:40:38

@tiltsál ki te gyökér: Amúgy meg lényegtelen. Orbán azt mondja, hogy el kell választani a gáz árát a villamosenergia árától. Az EU pont ugyanezt mondja. A szakemberek is ezt mondják. Vitatkozzatok velük, nekem nincs türelmem hozzá.

Kivlov 2022.09.18. 12:44:12

Hahaha.
A gond csak az, hogy ojrópa is szív a szankciózgatás miatt. "Nem kicsit...nagyon..."

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 12:46:37

@arthurthedent: Oké, persze, válasszák el, csak mégis hogyan, ha 25% a gáztól függ.

"Ha garantálják az atomerőműnek, hogy folyamatosan étveszik az áramát "
Én nem hallottam még olyanról, hogy az atomerőműben bent maradt volna az áram...

"és ha a gázerőmű garantálja, hogy akkor is rendelkezésre áll, amikor éppen nincs szükség arra, hogy termeljen, "
Szerintem a gázerőműnek pont ez a lényege, hogy ott van, és gyorsan felpörgethető.

"akkor miért ne fizetnénk többet a gázerőműnek?"
Minek? Ki? Minél többet? Amikor nem termel akkor többet, vagy mi van?

arthurthedent 2022.09.18. 13:11:02

@tiltsál ki te gyökér: "Én nem hallottam még olyanról, hogy az atomerőműben bent maradt volna az áram..."

Mert garantálják, hogy átveszik. Egyébként meg úgy "marad benn" az áram, hogy leválasztják, leterhelik és leállítják.

"Szerintem a gázerőműnek pont ez a lényege, hogy ott van, és gyorsan felpörgethető."
Hát, hogy "ez a lényege" nem túl pontosan definiált fogalom, mondjuk azt, hogy ez az egyik legfontosabb előnye.

"Minek? Ki? Minél többet? Amikor nem termel akkor többet, vagy mi van?"
A gázerőműnek, ahogy mondtam is. A piac, az áramtőzsde. Mikor és hogyan? Hát én hogyan fizetek? Fizetek a hálózatfejlesztésre, amikor bekötnek, fizetek a hálózat használatáért és fizetek az áramért. Nem olyan bonyolult ez, kötnek egy szerződést, amiben meghatározzák a rendelkezésre állást, a használat feltételeit, az áram árát és az esetleges kötbért.

arthurthedent 2022.09.18. 13:14:31

@Kivlov: "A gond csak az, hogy ojrópa is szív a szankciózgatás miatt. "Nem kicsit...nagyon...""

Ez messze nem ilyen egyszerű. Amúgy ojrópa a kijárási tilalom miatt is szívott, de szükség volt rá a covid miatt. A környezetvédelmi korlátozások miatt is szív, mégis, szükség van rá, hogy ne fulladjunk bele a saját mocskunkba. A honvédelmi kiadások miatt is szívunk, de szükséges, mert különben lerohannak és megerőszakolnak minket az orosz hordák.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 13:23:22

@arthurthedent:
"A környezetvédelmi korlátozások miatt is szív, mégis, szükség van rá, hogy ne fulladjunk bele a saját mocskunkba."
Igen, ezért is hoz hajón gázt, mert az környezetbarátabb, mint a csövön...

" A honvédelmi kiadások miatt is szívunk, de szükséges, mert különben lerohannak és megerőszakolnak minket az orosz hordák."
Most talán ki kéne találni, hogy akkor az oroszt éppen elveri az ukrán, plusz az orosz hadsereg egy vödör szart sem ér, vagy rettegünk attól, hogy lerohannak.
Szuper kis tényfeltáró posztokat írtál, hogy az orosz sisak pléh, a tankjuk rozsda, nincs kajájuk, nincs benzinjük, lopják a budit. Minden szava arany. De akkor miért rettegsz, hogy ez az inkompetens társaság lerohanja Európát?

gigabursch 2022.09.18. 13:39:57

Az a durva, hogy ugyanazalatt a három évtized alatt Kína egy halom másolásbol saját fejlesztésű dolgok tömeget (know-how) hozott a világra, míg az orosz gazdaság valóban "sánta".

Mindemellett a külföldi csatornák szavahihetőségével kapcsolatban vannak fenntartásaim.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 13:46:05

@gigabursch:
"Az a durva, hogy ugyanazalatt a három évtized alatt Kína egy halom másolásbol saját fejlesztésű dolgok tömeget (know-how) hozott a világra, míg az orosz gazdaság valóban "sánta"."
Miért lenne sánta? Ha a tenger mellett laksz, akkor teljesen logikus, hogy halászol és nem disznót tartasz.
Az orosznak ott a rengeteg erőforrása, miért a könnyűiparral vagy a számítógépgyártással foglalkozna?

gigabursch 2022.09.18. 13:49:53

@tiltsál ki te gyökér:
Azért mert hiányos a gazdasági vertikum.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 14:02:21

@gigabursch: Nem tudom. Továbbra is úgy gondolom, hogy ha ülsz egy olajbányán, akkor nem fogsz elkezdeni - nemtudom - napelemeket gyártani. Vagy legalábbis nem jelentős mértékben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 14:24:18

@arthurthedent:

Ezért változik az áramtőzsdei ár percről percre. De mivek az olcsón termelő erőművek nem tudják folyamatosan biztosítani az áramigényt, legtöbbször drágáb termelő erőművej áramára is szükség van, ezért az előzőekben leírtak jutnak érvényre.

Az EU ezért próbálja szétválasztani a gáz(zal termelt áram) árát az egyéb erőművekétől, majd kiderül, mekkora sikerrel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 14:27:55

@tiltsál ki te gyökér:

Ehhez képest az értelmesebb arab olajternelők már ezerrel készülnek az olaj utáni időkre, befektetnek megújulókba. Ugyanezt teszik az értelmesebb vevők is, pl. Kína. Az oroszok azonban semmit nem tesznek.

fkv.119 2022.09.18. 15:08:33

@tiItsál ki te gyökér: Ugyan ki használ már rakétát a halálcsillagok korában...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 15:10:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hát, nem tudom. Mennyire életképes ötlet, hogy nap és szélerőműveket csináljanak Szaud Arábiában, hogy majd onnan exportáljanak?
Nekem inkább úgy tűnik, hogy minden másba fektetnek az arabok, nem a megújulókba.
Az orosz meg mintha építene atomerőműveket, ami lássuk be ezerszer életképesebb dolog mint a nap meg a szél. Ja, meg 10% a vízerőműveik által előállított áram aránya.

fkv.119 2022.09.18. 15:30:25

@oassasa: "hagyományos fegyverekkel senkire sem volt veszélyes"

Erről megkérdezted a délkoreaiakat is, akikkel a mai napig hadiállapotban vannak?

fkv.119 2022.09.18. 15:32:16

@oassasa: Nem kell éhezni, mi se éheztünk 89-ben, amikor kihajítottuk a kommunizmust. Csak épp olyan csórók voltunk, hogy az osztrák csöves hozzánk képest milliárdos volt. És mi ezt meguntuk. Majd megunják a muszkák is újra, ahogy 91-ben.

fkv.119 2022.09.18. 15:33:42

@arthurthedent: "Melyik burgonya az, amelyik alkalmatlan a hasábburgonya sütéséhez?"

A chips. :D

fkv.119 2022.09.18. 15:36:31

@tiltsál ki te gyökér: Ha ráígérnek az árra, egyből nem lesz más dolga, majd nem Afrikába kanyarodik meg Kínába, hanem ide. Ennyi eszed sincsen?

fkv.119 2022.09.18. 15:37:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az olyan mint Szivárványos Szájer von Ereszcsatorna?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.18. 15:44:48

@fkv.119:

Nem, ő sose volt homoklobbista, mint Vatikán ateista püspöke.

fkv.119 2022.09.18. 15:47:38

@oassasa: "A 80-as években a mezőgazdaságban dolgoztam és az akkori orosz technológia is bőven elég, hogy a mezőgazdaságot működtessék, vessenek, elvégezzék a betakarítást és működtessék a konzervgyárakat."

Sőt, a kőkorszakban is ettek valamit, akkor kőbaltával is egész jól lehet termelni... (Atomháború után úgyis jól jön majd a technológia.)

"Katonák mindig zabrálnak, ha kell, ha nem, akkor is."

Aztán meg agyonverik érte, mint a Mekcseit.

"Oroszok nem tudják megoldani akkor a másodlagos piacról.
Törökök exportja sokat nőt az elmúlt időszakban. A többi országról nem is beszélve."

Akik szintén nem szállítanak nekik. Mert akarnak még Amerikával kereskedni, jobban mint a muszkákkal.

fkv.119 2022.09.18. 15:48:40

@tiltsál ki te gyökér: Te tényleg ennyire hülye vagy, hogy évek óta megy itt a napelemlobbi, másról se szólnak a hírek hogy mindenki áll át áramra, de te meg itt röhögöd ki magad hogy még csak nem is hallottál róla? Te szerencsétlen félnótás...

fkv.119 2022.09.18. 15:49:55

@oassasa: Azzal lehet, de kérdés hogy a szankciókkal is egyetért-e. Amennyiben igen, akkor semmi gond, övék Krím + a pattintott kőbalta. Amennyiben annál kicsit is modernebb technológiára vágynak, akkor ugrik Krím.

fkv.119 2022.09.18. 15:50:29

@oassasa: "A mákos tésztába, vagy a tésztás mákba ?"

Bele a tésztába? Vagy benne a tésztábaNNNNNNNNNNN?

fkv.119 2022.09.18. 15:53:23

@tiltsál ki te gyökér: Minden ami nincs nekik. Számítógép, okostelefon, minden amibe chip kell (mint tudjuk a 2107-esnél kicsit is modernebb ÖSSZES autó ilyen, ahogy a rakéták, munkagépek, gyártósorok is). Persze meg lehet venni Kínából is a 80-as évek csúcstechnológiáját...

fkv.119 2022.09.18. 16:00:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Most csináltak full NATO elkötelezettségű országot Ukrajnából az oroszok. Előtte pont azért nem vették fel őket, mert féltek hogy a sok orosz majd trójai faló lesz benne. De azokat vagy elviszi magával Muszkaland, vagy már eddig is az Azovban harcoltak (mint ismeretes, az Azov kemény magja orosz nemzetiségű ukrán, akiknek elvileg pont a muszkák legnagyobb haverjainak kéne lennie, de nem). Hitler elszalasztotta Bandera szövetségét, az amcsik most nem fogják. A lengyelek + baltiaik + ukránok a legjobb feltartóztató erő a muszkák ellen. Igencsak motiváltak, nem húzzák ki magukat mindenből mint mi.

fkv.119 2022.09.18. 16:02:41

@arthurthedent: Hát igen. És ha a nagy Kína nem mer szembemenni az UsA szankciókkal, akkor a nála kisebb játékosok (mindenki) hogy merne? Egyedül ÉKorea ami tét nélkül ugrálhat, mert már úgyis szankciózva van, és éhes szájakon kívül sokmindennel nem is tud segíteni.

arthurthedent 2022.09.18. 16:03:09

@tiltsál ki te gyökér: "Szuper kis tényfeltáró posztokat írtál, hogy az orosz sisak pléh, a tankjuk rozsda, nincs kajájuk, nincs benzinjük, lopják a budit. Minden szava arany. De akkor miért rettegsz, hogy ez az inkompetens társaság lerohanja Európát?"

Mert egy elmebeteg gyilkos mondja meg, hogy mit csináljon oroszország?

fkv.119 2022.09.18. 16:04:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem ért rá hirdetni az igét, mert állandóan tele volt a szája fasszal.

fkv.119 2022.09.18. 16:05:49

@tiltsál ki te gyökér: Annál már csak az életképesebb, ha atommal csak kisegíteni kell a napelemet, még a végén 1 reaktor elég lesz egész Európára.

Etniez 2022.09.18. 16:08:58

@tiltsál ki te gyökér: igen, az oroszok is pont olyan buták, mint te, egyek vagytok.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 16:55:59

@fkv.119: " másról se szólnak a hírek hogy mindenki áll át áramra, de te meg itt röhögöd ki magad hogy még csak nem is hallottál róla? "
Ami olyan jól megy, hogy Európa épp száguld a középkor fele.

"Annál már csak az életképesebb, ha atommal csak kisegíteni kell a napelemet, még a végén 1 reaktor elég lesz egész Európára."
Jó, figyelj, te súlyosan retardált vagy, szerintem inkább hagyjuk. Tökéletes momentumos szavazó vagy, semmiről nem tudsz semmit.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 17:08:40

@fkv.119: "Hát? Az idegenek a te nevedben?"
Ne legyél már ennyire nagyon sötét. Nézd meg, hogy nekem hány kommentem volt eddig, meg a nicktolvajnak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.09.18. 17:29:11

@Etniez: @arthurthedent: Ez pontosan így van. Elképesztő, amit az Index csinál. Hihetetlen fordulat, szinte hetek alatt építik le/építették le azt az eleve sérülékeny imázsukat, amellyel azt próbálták sugallni, hogy valamennyire megpróbálnak tárgyilagosak lenni. Gyakorlatilag meghibbantak, vagy pedig irgalmatlanul befenyítettek ott mindenkit, és most teleszart gatyával, pánikolva tolják a nersevik propaganda-szemét legalját.

tiItsál ki te gyökér 2022.09.18. 17:40:14

@tiltsál ki te gyökér: Ne hazudozz nicktolvaj! Az én nickem 2012-es, a tied meg 2020-as, te köcsög!

tiItsál ki te gyökér 2022.09.18. 17:44:39

@arthurthedent: De ugyanaz a termék, csak a fázisa más.

oassasa 2022.09.18. 18:06:10

@Boldeone2:
"Tegyük fel, Putyin "nyer", mondjuk elfoglalja Ukrajna felét."
-
Miért tenné ?
-
EREDETILEG az oroszoknak Krímen kívül nem volt területi követelése.
-
Putyin azért nevezte ezt különleges hadműveletnek, mert az elsődleges célja Ukrajna tárgyalóasztalhoz ültetése volt, ahol elfogadják az oroszok követelését, mivel a tárgyalások nem működtek.

fkv.119 2022.09.18. 18:30:59

@tiltsál ki te gyökér: A középkor felé a te muszkáid száguldanak, nemhogy okostelefont, de lassan hamburgert se kapni arrafelé.

"te súlyosan retardált vagy"

Ez még mindig a cigány kurva anyád lehet, te zsidó...

"Tökéletes momentumos szavazó vagy, semmiről nem tudsz semmit."

Tükörbe néztél, LMBTQP cigány?

fkv.119 2022.09.18. 18:31:42

@tiltsál ki te gyökér: Ne mentegetőzz, köcsög! Még nem állsz a vádlottak padján.

fkv.119 2022.09.18. 18:32:57

@oassasa: Eredetileg a muszkáknak nem volt más követelése, mint hogy ne kelljen adót fizetniük a mongol gazdáiknak. Eredetileg.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 19:18:22

@oassasa:
"Putyin azért nevezte ezt különleges hadműveletnek, mert az elsődleges célja Ukrajna tárgyalóasztalhoz ültetése volt,"
Hát, meg leginkább azért, mert ha háborúnak nyilvánítják, akkor fel kell csapni a nagy könyvet, és aszerint eljárni. Soroztatni, mozgósítani, totális háborút kezdeni.

Sir Gombóc 2022.09.18. 19:37:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kötelező a magyar nyelvű használati útmutató, ha nincs, azzal tulajdonképpen törvényt szegnek..

Boldeone2 2022.09.18. 19:56:38

@oassasa: Tegyük fel, Putyin "nyer", mondjuk elfoglalja Ukrajna felét."
Miért tenné ?
EREDETILEG az oroszoknak Krímen kívül nem volt területi követelése"

- Putyin, ha tehetné az egész Ukrajnát elfoglalná. A kievi kormány elmozdítása, Zelenszkij megölése, bábkormány felállítása az első célok között volt, csak elbuktak Kijevnèl, a Zelenszkijre küldött különleges egységeket meg egytől egyig kinyírták.
Ha Ukrajna olyan gyenge lenne, mint amilyennek gondolták kezdetben , akkor simán vègigmasíroztak volna a lengyel határig
Az elbukott villámháború miatt módosult a terv: tovább nem akarnak menni délen , mert egyrèszt azok már echte ukrán- èrzelmű területek, de erejük sincs hozzá , a Donbassban visszavonulóban vannak
Putyin - már làtván a hadikudarcot- , megelègedne a jelen területi állapottal, de most nincs esély a békére
Az ukránok nyilván a vègsőkig harcolni fognak, Dèl- Ukrajna nem lesz soha alku tárgya, amely ukrán törzsterület
Itt egy megoldási lehetőség van: Putyin kitakarodik mindenhonnan , Donbass meg kapna autonómiát , ahogy már kvázi autonóm egy jelentős része a háború előtt is ..
Azonban mindenki tudja, itt nem a Donbassèrt folyik a háború, hanem hogy az Orosz Birodalom egyben marad- e , vagy sem ...
Ha Ukrajna bebizonyítja , hogy ki lehet törni az elmaradottságból, a ruszki èrdekszfèra szorításából, akkor jön a többi állam is
Kazahsztán ès egy Lukasenko utáni Belorusz később szintén elszakadhat. A kazah vezetèsnek már elege van Putyin mocskos jatszmaibol...A kaukázusi háborús tűzfèszek, ahogy Közèp-Ázsia is
Ez tulajdonképpen Oroszország agóniája
Ukrajna túl nagy falat , ez a háború a vesztüket okozza
Az egèsz nyugat egységes már abban , hogy a putyini rezsimet ki kell vèreztetni . Oroszország mellett már szèp szavak is alig vannak , Modi megintette Putyint

Az egész világ arra vár , hogy valahogy elbukjon Putyin , akkor pár hét \ hónap alatt helyre fog állni a világ
Most embermilliárdok szenvednek , mert ugyan volt inflációs nyomás a piacokon , de a trigger folyamatot Putyin indította be
Az èlelmiszer- árrobbanás nincs, ha Ukrajna nyugodtan tud termelni ès exportálni

Etniez 2022.09.18. 20:03:03

@fkv.119: és ez az az ország, aki elsőnek juttatott embert az űrbe, ma, pedig egy rendes autót nem tudnak gyártani.

Etniez 2022.09.18. 20:05:17

@zord íjász: igen, én már alig olvasok bármit, pedig 20 éve még az internettóval kezdtem.
És régen ezeketca NER szemeteket legalább nem írták alá, ma már szerzőt is találtak hozzájuk. Igaza volt a Telexnek.

oassasa 2022.09.18. 20:36:40

@Boldeone2:
Ezekszerint te Putyin helyébe pátszázezer orosz katonával elfoglalnád Ukrajnát és megszállnád.

Boldeone2 2022.09.18. 20:53:31

@oassasa: Putyin fejével nem tudok gondolkodni, de az látszik , hogy totál irracionális, meg a tanácsadói is. Az ukrán helyzetet rosszul èrtèkeltèk, benéztek: "Két nap alatt Kijevben leszünk "
Putyint a bosszú hajtja, a személyes büszkeség, hogy bekerüljön a nagy orosz uralkodók mellè a történelemben, az, hogy hány százezer orosz vagy ukrán hal meg nem érdekli , az sem ha milliók èheznek
Csak racionális embertől várható racionális döntés.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 22:08:01

@Boldeone2: "Putyin, ha tehetné az egész Ukrajnát elfoglalná."
Ezt mondta neked? Megsúgta? Egész Kijevet, a hárommilliós várost el akarta foglalni egy páncélosdandárral?

arthurthedent 2022.09.18. 22:10:33

@tiltsál ki te gyökér: "Ezt mondta neked? Megsúgta? Egész Kijevet, a hárommilliós várost el akarta foglalni egy páncélosdandárral?"

Jajj, ne kamuzzál már, hetekig próbálták meg bekeríteni a fővárost. Értem én, hogy mosdatni kell, de azért ilyet még Hitler sem nyomott, hogy visszafordulunk moszkva alól és azt mondjuk, hogy csak viccelődtünk. :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 22:21:08

@Etniez: az az ország, aki alá tartozott India, Ausztrália, fél Afrika meg fél Amerika, az most a villanyszámlája miatt sír a tiktokon.
Egyébként a Szovjetunió küldött embert a világűrbe, nem Oroszország, viszont Oroszország a mai napig szállít a nemzetközi űrállomásra, mert másnak nincs rakétája.. . Illetve talán a spacex idén már feljutott.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 22:22:43

@arthurthedent: "Jajj, ne kamuzzál már, hetekig próbálták meg bekeríteni a fővárost. Értem én, hogy mosdatni kell, de azért ilyet még Hitler sem nyomott, hogy visszafordulunk moszkva alól és azt mondjuk, hogy csak viccelődtünk. :D"

Értem én, hogy egy dandárral be akarták keríteni. De megállították őket a nagy kijevi tankcsatában, ugye?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 22:30:30

@Etniez: "igen, én már alig olvasok bármit"
Ebben biztos voltam eddig is. Régebben se nagyon fogtál könyvet a kezedbe.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.18. 22:59:11

@tiltsál ki te gyökér:

Annak idején a Desertec a Közel-Kelet politikai instabilitása miatt hiúsult meg, de abban a gazdag és politikailag stabil olajállamok nem vettek volna részt. Most éppen ők terveznek hasonlót, ennek lehet jövője.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.18. 23:08:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogy a sivatagban majd napelem? És az hogy jön ide? Abból hogy lesz este áram?
Valahogy nem hiszek benne.
Először kéne működőképes technológia, az energia eltárolása, aztán kéne elkezdeni tervezni.

arthurthedent 2022.09.18. 23:13:20

@tiltsál ki te gyökér: "Értem én, hogy egy dandárral be akarták keríteni."

Érted a fenéket, böfögöd a képtelen orosz propagandát.

Boldeone2 2022.09.18. 23:38:32

@tiltsál ki te gyökér: Egész Kijevet, a hárommilliós várost el akarta foglalni egy páncélosdandárral?"

Bizony el akarták foglalni , az volt a terv. A speciális erők azonnal behatoltak Kiev belvárosába, hogy megöljèk Zelenszkijt, csak a területvédelmi egységek kinyírták az összest. A páncèlosok kudarcot vallottak: a Javelin rakétákkal szètlőttők őket
Ahogy a "40 mérföldes" katonai menetoszlopot is szétverték az ukránok . A hidakat felrobbantották, több területet elárasztottak , így az előreút lezárult oroszok előtt

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 00:19:54

@arthurthedent: Milyen propagandát? Épp azt mondom, hogy mekkora hatalmas sereggel indult el az orosz elfoglalni egy hárommilliós várost.
Hatalmas nagy ütközet volt, csoda, hogy sikerült visszaverni őket.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 00:28:29

@Boldeone2:
Bizony el akarták foglalni , az volt a terv."
Ezt nyilván megsúgták neked.

"A speciális erők azonnal behatoltak Kiev belvárosába, hogy megöljèk Zelenszkijt, csak a területvédelmi egységek kinyírták az összest"
Ejha. Az összes speciális egységet. Mind a 120 ezres specnazt?

"A páncèlosok kudarcot vallottak: a Javelin rakétákkal szètlőttők őket
Ahogy a "40 mérföldes" katonai menetoszlopot is szétverték az ukránok "
Szét? Nem úgy volt, hogy megálltak, mert nem volt benzin? Meg fáztak? Meg aztán volt valami drónos quados egység is, aki szétlőtte őket?

"A hidakat felrobbantották, több területet elárasztottak , így az előreút lezárult oroszok előtt"
Ha jól számolom ez már a hatodik verzió, hogy hogyan álltak meg.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 00:53:26

@Boldeone2: Csak halkan kérdezem. Az meg sem fordult a fejedben, hogy pont ugyanazt csinálták, mint az ukránok most Harkovnál?
Elterelésnek hívják. Megindult az oszlop Kijev ellen, az ukrán odacsoportosított akit tudott, közben a Krímnél meg keleten tudtak szépen előremenni.

Harkovnál meg az ukrán játszotta el ugyanezt, addig ijesztgetett meg szövegelt, hogy délen fognak támadni, amíg az orosz ezt rendesen beszopta, és gyakorlatilag kiürítette Harkovot, ott hagyott pár ezek katonát. Akiket lerohantak, és gyakorlatilag feladták a régiót.

Boldeone2 2022.09.19. 01:37:15

@tiltsál ki te gyökér: A legtöbb válaszod óvodás szintű, csak feleselni akarsz , de nem èrveket hozol!
Putyin , meg több orosz felsővezető is kijelentette hogy az " ukrán náci " kormányzat eltávolítása a cél. Ehhez el kellett volna foglalniuk Kijevet, úgy , hogy bekerítik
Több oldalról támadtak, mert Ukraja gyors elfoglalása volt a cél. Ez nem jött be , mert az èlőerő ehhez túl kevés volt, ès a tankok egyre kevésbé jelentenek előnyt a modern hadviselèsben. Az ukránok vannak belül, centrálisan , az oroszok kívül, ami helyzeti, logisztikai előny. Az ukránok kezdetben hátrányban voltak, de mára egyre több katonát toboroztak, meg egyre jobb , nagy hatótávolságú nyugati fegyverek jöttek , amelyek megfordították a háború menetét, illetve , az amerikaiak átvettèk a katonai irányítást

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 06:32:46

@tiltsál ki te gyökér: Figyelj gyökérke! Neked kuss a neved katonai ügyekben, neked aki azt sem tudod mi a lövész és a tüzér között a különbség.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 06:43:56

@tiltsál ki te gyökér: Megint tájékozatlan vagy. Ja, nem, Hülye vagy.
www.magyarhirlap.hu/kronika/20220411-otvenotmillio-dollarba-kerult-egy-urutazas

"Az asztronautákat – akik fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az útért – Michael López-Alegría, a NASA korábbi űrhajósa kíséri. A legénység tagja még Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe volt katonai pilóta Izraelből, valamint a kanadai üzletember, Mark Pathy.

Miután elérték az űrállomást, és a Crew Dragon sikeresen rácsatlakozott az ISS-re, a négytagú csapat tíz napot tölt el az állomáson, ahol az agyat, a szívsejteket, a rákot és az öregedést vizsgáló kutatásokban vesznek részt az űrállomáson ott tartózkodó három amerikai, egy német és három orosz asztronautával közösen."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 06:51:41

Ha “nincs ember, nincs probléma” - az orosz/szovjet/orosz népírtások dióhéjban:
1.
IV. Iván cár (A rettenetes)
1552: A kazanyi mészárlás, ~50 000 halott.
1570: A novgorodi mészárlás, ~60 000 halott.
2.
A cserkesz népirtás az Észak-Kaukázusban (XIX. század folyamán): Az Orosz Birodalom etnikai tisztogatást hajtott végre a cserkeszek körében: a becslések szerint minimim 400 000, max. 1 500 000 halott. A cserkesz népirtást az orosz kormány tagadja.
3.
A varsói Praga kerületi mészárlás (1794): Az orosz császári hadsereg megtorlásként hozzávetőleg 20 000 civilt gyilkolt le nemre és korra való tekintet nélkül. "Egész Praga területét holttestek borították, patakokban folyt a vér" - Szuvorov
4.
A januári felkelés (1863-1864) leverése után mintegy 80 000 lengyelt száműztek Szibériába. Egész falvakat és városokat gyújtottak fel, minden gazdasági és társadalmi tevékenységet felfüggesztettek, a nemességet pedig vagyonelkobzással és a mértéktelen adók kivetésével tönkretették.
5.
A fehérterror (1917-1923): ~300 000 halott.
6.
Vörös terror (1918-1920): ~1 300 000 halott. Lenin jóváhagyásával 1920-ban 50 000 fehér hadifoglyot és civilt végeztek ki. 800 000 Vörös Hadseregből dezertálót letartóztattak, sokakat családjukkal együtt öltek meg.
7.
A tambovi parasztfelkelés (1920-1921): ~240 000 felkelőt és civilt öltek meg a kommunista erők. A Vörös Hadsereg vegyi fegyvereket használt a parasztok elleni harcban.
8.
A szovjet archívumok adatai szerint 1930 és 1934 között 2,4 millió kulákot deportáltak. Az 1932 és 1940 között a munkatelepeken elhunyt kulákok és hozzátartozóik elismert száma 389 000.
9.
Az 1930-1933-as szovjet ember okozta éhínség: A becslések szerint körülbelül 5,7-8,7 millió ember vesztette életét.
A Holomodort Ukrajna 15 másik országgal együtt az ukrán nép ellen a szovjet rezsim által végrehajtott népirtásként ismerte el.
10.
A katyńi mészárlás: 1940 áprilisában és májusában 22 000 lengyel katonatiszti foglyot végeztek ki rövid úton. De ez csak a véres jéghegy csúcsa: a Vörös Hadsereg által 1939-ben elfogott 320 000 lengyel hadifogoly legalább egyharmadát meggyilkolták.
11.
A második világháború alatti szovjet megszállás következtében Észtország legalább 200 000 embert, vagyis lakosságának 20%-át veszítette el véglegesen az elnyomás, az elvándorlás és a háború következtében.
12.
Lettország szovjet megszállása a második világháború alatt: ~35 000 lettet elhurcoltak otthonából, tehervonatokra raktak és Szibériába vittek.
13.
Litvánia szovjet megszállása a II. világháború alatt: 300 000 litvánt deportáltak vagy fogolytáborokban letöltendő büntetésre ítéltek. Becslések szerint a szovjet megszállás következtében Litvánia közel 780 000 polgárt veszített el, ebből ~440 000 háborús menekült volt.
14.
1939 és 1941 között közel 1,5 millió embert deportáltak a szovjetek által ellenőrzött volt kelet-lengyelországi területekről a Szovjetunió belsejébe.
15.
1945-ben a lengyel földalatti állam Szibériába és a Szovjetunió különböző munkatáboraiba deportált tagjainak száma elérte az 50 000 főt.
Legalább 6 000 politikai halálos ítéletet hoztak, és több mint 20 000 ember halt meg a szovjet börtönökben (köztük Witold Pilecki).
16.
A lengyel nők 1945-ben történt megerőszakolásának mértéke a nemi úton terjedő betegségek járványához vezetett. A lengyel állami levéltár és az Egészségügyi Minisztérium statisztikái szerint az áldozatok száma meghaladhatta a 100 000-et.
17.
Miután a Wehrmacht visszavonult a Krímről, az NKVD 1944. május 18-án mintegy 200 000 krími tatárt deportált a félszigetről.
18.
Afganisztán (1979-1989): A szovjet erők és szövetségeseik közel 2 millió afgán embert ölhettek meg.
19.
Az első csecsen háború (1994-1996):
30 000 és 100 000 közötti civil halálos áldozat és becslések szerint több mint 200 000 sebesült, miközben több mint 500 000 embert kényszerült elhagyni lakhelyét.
20.
A második csecsen háború (1999-2000): körülbelül 200 000 civil halott.
21.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) azt állítja, hogy az orosz légicsapások és tüzérségi lövedékek 2018. október 1-jéig 18 000 embert, köztük közel 8 000 civilt öltek meg Szíriában.
22.
Bucsa, Ipriny, Izjum…. Mariupol. És amit még nem tudunk…
+1 költői kérdés: szüksége van-e az emberiségnek egy ilyen birodalomra?

Kivlov 2022.09.19. 08:05:15

@arthurthedent:
De ilyen egyszerű. A korona esetén kezdetben mást nem tudtál csinálni.
MOst tidnál, ha nem durcás óvodés módjára viselkedne az EU és táncolna úgy, ahogy az USA fütyül.

arthurthedent 2022.09.19. 09:35:49

A szankciók működnek, európa is nagy bajban van. :(

belekotty 2022.09.19. 10:42:28

Hmm,... az olajár a háború előtti szinten van. Ezek a szankciók! :-)) Akkor a Soros a hibás. Meg Brüsszel.

belekotty 2022.09.19. 12:00:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kimaradt az a 800 ezer magyar akit az oroszok hurcoltak a Gulagra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 13:08:23

@belekotty:

Ebből messze nem következik, hogy a szankcióknak nincs ma is működő áremelő hatásuk.

Etniez 2022.09.19. 14:00:42

@arthurthedent: Ha nem akarták elfoglalni Kijevet, akkor miért próbálták bekeríteni? :D

Ne nevettesd ki magad.

Ja, Szojuzt még tudnak gyártani. Az Usa meg ott tart, hogy az űrkutatást is privatizálni tudta, mindenki előtt jár egy lépéssel.
Kína felzárkózott, lenyomta az oroszokat az űrkutatásban. Oroszok az első helyről lementek a harmadikra.
Hanyatló középhatalom lett a birodalomból.

Etniez 2022.09.19. 14:01:14

@tiltsál ki te gyökér: :D

Több könyvet olvastam ebben a hónapban, mint te az évben.

parttalan 2022.09.19. 14:28:19

"Érdekes módon ha angol nyelven nézünk utána, ha van egy kis rálátásunk a világra, akkor látjuk, hogy az elterjedt vélemény szerint a szankciók igencsak működnek."

És te felülsz a vágyvezérelt véleménynek. Tudjuk, látjuk hónapok óta.

Etniez 2022.09.19. 14:32:12

@parttalan: Igen, aki több nyelven is ért, az szokott felülni a vágyvezérlt gondolkodásnak nem az, aki csak magyarul tud..
Értjük.

parttalan 2022.09.19. 14:35:10

@Etniez: Van egy vágyvezérelt nyugati vélemény. Blogger ennek ül fel. Akárhány nyelven is beszél.

Nem mellesleg itt vagy te 2007 óta 8176 hozzászólással és még egy értelmes mondatot nem tudtál leírni.

Etniez 2022.09.19. 14:35:30

@Boldeone2: Igen, nagy a kapkodás Putyinnál. A Kreml már sokkal békülékenyebb hangnemet üt meg, mint eddig. Vége az aranykornak, Európa bevásárolt, esik a kereslet így csökken az ár is. Egyedül Németország nincs még készen, de ők elég nagyok ahhoz, hogy megoldják.

Viszont újabb szégyen ért minket Magyarokat, Orbán megvétózta, hogy EU-vizsgálat legyen az újabb tömegsírok miatt.
Komolyan mondom, kezdek szégyent érezni Orbán miatt. (ezért üdvözölték Magyarországot az orosz mészárosok)

Undorító. index.hu/belfold/2022/09/19/haboru-oroszoroszag-ukrajna-europai-unio-magyar-kormany-veto-orosz-emberi-jogi-visszaelesek/

Etniez 2022.09.19. 14:36:32

@parttalan: Az nem vágyvezérelt nyugati vélemény, hogy megnézzük a tényeket, amelyek magyarul nem elérhetőek.

Teljesen el vagy tévedve. Aki több nyelven beszél, az több információhoz jut, tud összevetni és jobb döntést hoz.

parttalan 2022.09.19. 14:38:38

@Etniez: Fejezd be az erőlködést. Egy vágyvezérelt nyugati vélekedés van, amihez mindenkinek igazodnia kellene, ami viszont teljesen hamis.

Etniez 2022.09.19. 14:42:26

@parttalan: Én nem erőlködöm, csak leírtam, hogy miért nincs igazad, amit semmivel sem tudsz cáfolni, kettőnk közül te erőlködsz :)

Etniez 2022.09.19. 14:48:37

@Etniez: Fentebb linkeltünk mindent, keresd ki szépen. Gáz ára esik, Putyin bevétele Szeptemberben már elfogyott, innentől mínuszos a kassza.
Nem tudnak semmit gyártani, nem tudnak fegyverkezni, egy szaros sültkrumplit nem tudnak termelni.
És még működnek a nyugati gépek, termelőeszközök, mi lesz akkor, ha elromlanak és nem lesz hozzá alkatrész.
Egy kibaszott trakort nem tudnak gyártani már az oroszok.

Te vagy vágyvezérelt, a szankciók működnek. Nézd meg Iránt, Észak-Koreát, Kubát, stb.
Idő kell hozzá, de Oroszország úgy le fog gatyásodni, hogy az nem emberi. De nem holnap. De jövőre már elkezdődik a folyamat.

arthurthedent 2022.09.19. 15:36:02

@parttalan: "Van egy vágyvezérelt nyugati vélemény. Blogger ennek ül fel. Akárhány nyelven is beszél."

Általában lengyel, észt, meg ukrán forrásokon keresztül követem az eseményeket. Hát ha a ezek a "nyugat", akkor rendben van.

Viszont felmerül bennem, hogy akkor vajon mi a nem-vágyvezérelt gondolkodás? Dugin? Putin? Az Orbán a "nekünk ebből ki kell maradnunk" dologgal? Az észeak koreai kapcsolat?

Azért elég nehezen tudom elfogadni, hogy a putyini "építsük újra a szovjetúniót, mert akkor még fiatal voltam és felállt a szerszámom" nem vágyvezérelt lenne. :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 15:48:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ezzel aztán tényleg marhára megcáfoltál.
Írtam, hogy a space x idén feljutott. Erre belinkelted, hogy idén feljutott a spacex. Bravó szilvásy, okos vagy tényleg.

Ábécé megy már?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 15:52:40

@arthurthedent:
"Általában lengyel, észt, meg ukrán forrásokon keresztül követem az eseményeket. Hát ha a ezek a "nyugat", akkor rendben van."
Mert az ukránok vágya ebben nincs benne ugye?

"Viszont felmerül bennem, hogy akkor vajon mi a nem-vágyvezérelt gondolkodás? Dugin? Putin? Az Orbán a "nekünk ebből ki kell maradnunk" dologgal? Az észeak koreai kapcsolat?"
Mondjuk a józan ész? Amikor felméred a realitásokat? Mondjuk utánanézel, hogy ugyan miért importálnak vetőburgonyát? Nem kapásból böfögöd, amit egy ukrán blogger elédtol?

"Azért elég nehezen tudom elfogadni, hogy a putyini "építsük újra a szovjetúniót, mert akkor még fiatal voltam és felállt a szerszámom" nem vágyvezérelt lenne. :D"
Egyszer nem mondta, hogy újra akarja építeni a Szovjetuniót.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 15:56:06

@Etniez: De sötét vagy sofőr.
"Nem tudnak semmit gyártani, nem tudnak fegyverkezni, egy szaros sültkrumplit nem tudnak termelni."
Hahaha.

arthurthedent 2022.09.19. 16:50:36

@tiltsál ki te gyökér: "Mert az ukránok vágya ebben nincs benne ugye?"

Ukrajna mióta nyugat? Neked az? Nem irigyellek, nagyon keleten lehetsz

arthurthedent 2022.09.19. 16:51:23

@tiltsál ki te gyökér: "Nem kapásból böfögöd, amit egy ukrán blogger elédtol?"

A forrás egy orosz jelentés volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 17:06:04

@tiltsál ki te gyökér: Hülye vagy kisgyerek, arra sem emlékszel mit írtál. - " Illetve talán a spacex idén már feljutott."
Tudod már mi a lövész és a tüzér között a különbség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 17:08:38

@tiltsál ki te gyökér: Hülyegyerek! A ruszkik chipek nélkül nem tudnak intelligens fegyvereket gyártani. Ha meg már a gyártásról beszélünk, miért kell nekik Észal-Koreától tüzérségi lőszert szerezniük? Jaj, bocs, nem tudod mi a tüzérség! :-))

bordon 2022.09.19. 17:21:23

A szankciók működnek. Európa gazdasága le fog térdelni. Ez volt ugyanis a szankciók célja mindvégig.
Az orosz gazdaság nyilván bajban van, nála nagyobb bajban csak a német lesz. Akkor pedig tovább zuhan az euró értéke, jön a recesszió.
Lehet annak tapsikolni, hogy Oroszorszaág bajban van, csak közben a német, osztrák, magyar, lengyel gazdaság is le fog térdelni. Akkor lesz csak nagy az öröm, mert mennyivel jobb lesz munkanélküliként egy jéghideg lakásban vagy egy hajléktalanszállón ülni Németországban, abban a tudatban, hogy most az orosz átlagembernek is pont ugyanolyan szar.

Európa öntökönlövése

arthurthedent 2022.09.19. 17:48:21

@bordon: "Az orosz gazdaság nyilván bajban van, nála nagyobb bajban csak a német lesz. "

Hát persze. Mert az oroszok keményebb legények mint a németek, van bennük kitartás. Azért. Majd gyártanak moszkvicsot, nem volt azzal semmi baj. :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 17:53:00

@arthurthedent:
". Mert az oroszok keményebb legények mint a németek, van bennük kitartás. Azért. Majd gyártanak moszkvicsot, nem volt azzal semmi baj. :D"
Mondjuk történelmi ismeretek alapján az orosz tényleg jobban kitartott.
A német energia nélkül mit fog gyártani? Csak kérdezem.
A német tévében megmutogatták már, hogy hogyan kell cseréppel fűteni, hogy hogyan kell zuhanyzóba pisálni, hogyan kell kevesebbet fürdeni. Orosz tévé is készítgeti fel a lakosokat a 19. századra?

arthurthedent 2022.09.19. 17:57:18

@tiltsál ki te gyökér: "A német tévében megmutogatták már, hogy hogyan kell cseréppel fűteni, hogy hogyan kell zuhanyzóba pisálni, hogyan kell kevesebbet fürdeni. Orosz tévé is készítgeti fel a lakosokat a 19. századra?"

Ebből vonod le a messzemenő következtetéseket? Hogy az orosz tv azt mondja, hogy nem lesz gond, minden fasza lesz? :D Kemény!

"Mondjuk történelmi ismeretek alapján az orosz tényleg jobban kitartott."

Az csak annyit jelent, hogy a történelmi ismereteid alapján az oroszok tényleg nagyot szoktak zakózni.

"A német energia nélkül mit fog gyártani? Csak kérdezem."

Mármint úgy gondolod, hogy semmi energia nem lesz? Csak orosz energia van? Ejha!

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 17:58:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én legalább az ábécét ismerem, te petike meg még azt sem.
Mit gondolsz mekkora számítástechnikai kapacitás kell egy nyomorult rakétába? A holdraszállást levezényelték 60 kilobájttal.

Egyébként gyanítom, hogy azért lövetik azt el, mert ez Koreának jó. Most van x ezer darab húszéves lőszere, odaadja, ellődözik, aztán majd kap helyettük újakat. Lehet, hogy nem ez van a háttérben, de még mindig életképesebb ötlet, mint, a te baromságod, hogy elfogyott a lőszer.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:00:56

@arthurthedent:
"Ukrajna mióta nyugat?"
Mikor mondtam, hogy nyugat? Vágyvezérelt dolgaikat leírják, aztán átveszi a nyugati sajtó. Ugyanazt a marhaságot. Aztán jössz te, és ontod te is magadból.
Az ukrán szerint már lelőttek 300 repülőt, ezt szajkózta a fél nyugati sajtó. A brit meg ma azt nyögte be, hogy 50et.

arthurthedent 2022.09.19. 18:02:45

@tiltsál ki te gyökér: "Az ukrán védelmi erők egyelőre sikeres kelet-ukrajnai hadjáratával párhuzamosan a Kreml gázelzárással való fenyegetése is elveszíti erejét: az Európai Unió gázbehozatala az orosz import jelentős visszaesése mellett kezd helyre állni az orosztól eltérő forrásokból. Az EU-s fogyasztás visszaesése, a tárolók töltöttsége már javítja a téli kilátásokat is. A gázválság már nem mennyiségi, inkább árkérdés."

Csak lesz energia? ;)

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:05:00

@arthurthedent:

"bből vonod le a messzemenő következtetéseket? Hogy az orosz tv azt mondja, hogy nem lesz gond, minden fasza lesz? :D Kemény!"
Ha nem esett még le neked, engem marhára nem érdekel, hogy Ivánnak milyen lesz. Én azt látom, és az érdekel, hogy Európa éppen tökönvágja magát.
És erre készítik fel az embereket. Nem pedig arra, hogy majd a meleg páholyból nézzük, hogy az orosz megfagy.

"Az csak annyit jelent, hogy a történelmi ismereteid alapján az oroszok tényleg nagyot szoktak zakózni."
Ja. Egy világháborút megnyertek, nem? Meg egy Napoleont is hazabasztak.

"Mármint úgy gondolod, hogy semmi energia nem lesz? Csak orosz energia van? Ejha!"
Ja, nem. Persze, csak a 40%ot adta az orosz. Mihez is kellhet majd a fele... A kenyér megsül 60 fokon is.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:09:17

@arthurthedent:
"az Európai Unió gázbehozatala az orosz import jelentős visszaesése mellett kezd helyre állni az orosztól eltérő forrásokból. Az EU-s fogyasztás visszaesése, a tárolók töltöttsége már javítja a téli kilátásokat is. A gázválság már nem mennyiségi, inkább árkérdés"

Na, hát ez ilyen, amikor a realitást leszarod, és szajkózod a marhaságot. Meséld már el, hogy látsz napi 5-6 LNG hajót érkezni bárhonnan?
Komolyan, áruld már el, hogy oké, le van szarva az orosz 155 milliárd köbmétere, megvesszük máshonnan. Hol van a világban ez a felesleges kapacitás? Mind kitermelési, mind szállítási?

bordon 2022.09.19. 18:09:45

@arthurthedent: az oroszokon lehet röhögni, hogy majd ájfón helyett kínai telefont kell használniuk, Audi helyett lesz majd Lada. De az helyzet, hogy ettől Európa ugyanúgy le fog térdelni, mint Oroszország. Nem kicsit. Nagyon. Ha a német gazdaság leáll, akkor annak egész Európára nagyon csúnya következményei lesznek.
Persze, mindenki ki van téve a nemzetközi ellátási láncoknak, beszállítóknak, senki se önellátó. Ahogy a ruszkik se úgy Európa se. És ha a német szerszámgép alkatrész hiányozni fog a ruszkiknak, akkor a németeknek is hiányozni fog az orosz gáz és kőolaj.
A németek többsége bérli a lakását. Most majd jön ott a kilakoltatási moratórium, mert a kormány nem engedheti meg, hogy emberek milliói az utcára kerüljenek. De a tartozások felhalmozódnak, a bérbeadók csődbe mennek, energiaszolgáltatók drágán veszik a gázt, a fogyasztóik meg nem tudnak fizetni, kész a csőd, teljes települések költségvetése rogy majd bele az energiaárakba, meg abba, higy a helyi energiaszolgáltatót ki kell menteni a csődből, államosítani kell. Láttam német riportot, hogy az öregotthonok csődbe mennek már most mert sokszorosára nőttek a gáz- és villanyárak. A lakók vagy fizetnek többet, vagy mehetnek isten hírével. De hát miből fizessen egy nyugger, aki már beletolta az otthon költségvetésébe a nyugdíját, ingatlana árát? Ilyen nyuggerből van ott pár millió, akik beköltöztek otthonba, mert ugye a német ember nem él együtt az elaggott szüleivel.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:13:39

@arthurthedent: "A gázválság már nem mennyiségi, inkább árkérdés"
Egyébként ez annyira szép megfogalmazás... Másnál is be kéne vezetni.
Lehetne ilyen: "Nincs éhezés, csak árkérdés a kenyér. 50ezer egy kiló. "

arthurthedent 2022.09.19. 18:20:12

@bordon: "az oroszokon lehet röhögni, hogy majd ájfón helyett kínai telefont kell használniuk"

1) Nem röhögtem.
2) Az oroszok kizárólag maguknak köszönhetik ezt.
3) Nem, nem kell kínai telefont használniuk, nyugodtan olvass híreket. Füstjeleket kell használniuk.

"Audi helyett lesz majd Lada"

Leállt az autógyártásuk. Honnan veszed, hogy lesz LADA?

"De az helyzet, hogy ettől Európa ugyanúgy le fog térdelni, mint Oroszország. Nem kicsit. Nagyon. "

Miből gondolod ezt? Azt gondolod, hogy oroszország olyan hatalmas piac volt ami nélkül megpusztulunk? Ja, nem? Azt gondolod, hogy az olaj meg a gáz nem pütolható? Már látjuk, hogy pótolható. Akkor hogyan is fogja oroszország megfektetni európát?

"akkor a németeknek is hiányozni fog az orosz gáz és kőolaj"
Európa tud máshol venni. Elején kicsit nehéz lesz, de már látszik a vége. Oroszország viszont nem tud máshol venni szerszámgépet. Meg chipeket. Meg turbinákat. Meg MINDENT.

"teljes települések költségvetése rogy majd bele az energiaárakba"
Mármint a gáz árába, ami már megy lefelé? Hűha!

"Láttam német riportot, hogy az öregotthonok csődbe mennek már most mert sokszorosára nőttek a gáz- és villanyárak."

Mikor mentek csődbe? Merthogy még nincs is fűtési szezon...

arthurthedent 2022.09.19. 18:21:20

@tiltsál ki te gyökér: "Na, hát ez ilyen, amikor a realitást leszarod, és szajkózod a marhaságot. Meséld már el, hogy látsz napi 5-6 LNG hajót érkezni bárhonnan?"

Idéztem egy indexes cikket. Menj és vitatkozz velük. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 18:22:58

@Etniez:

Ez akkor lenne teljes és korrekt, ha ugyanígy _független_ és _pártatlan_ szervezet vizsgálná ki az ukránok elkövette háborús és emberiség elleni bűnöket is.

Lehet, a magyar kormány azért vétózott, mert egyoldalúan csak az oroszok elkövette bűnökről volt szó - amelyek kivizsgálását egyébként én is helyesnek tartom, de az ukrán bűnökkel együtt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 18:22:59

@tiltsál ki te gyökér: "A holdraszállást levezényelték 60 kilobájttal."

Hülye vagy és tudatlan. 1 megabájtos IBM 360/195-el csinálták. A rakétába meg kurva nagy teljesítményű proci kell, mert a GPS adatokat a nagy sebesség miatt sokkal gyorsabban kell számolni, a ballisztikai adatokkal együtt és korrigálni a pályát. Pont annyit tudsz erről mint a tüzérségről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 18:25:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Feltételezem, hogy a rakéta esetében a pálya ismeretében némi extrapoláció is bejátszik.

arthurthedent 2022.09.19. 18:26:56

@tiltsál ki te gyökér: "Hol van a világban ez a felesleges kapacitás? Mind kitermelési, mind szállítási?"

Ebből megint csak annyi jön le, hogy nem követed a híreket. Vagy az orosz TV nem tudósít ilyesmiről. Az elmúlt hetekben másról sem volt szó, csak arról, hogy európa hogyan próbálja meg növelni az egyéb forrásből származó gázvásárlásait.

Az oroszok csak egy részét biztosították az európa által felhasznált gáznak. Sokan csak azért vettek orosz forrásból, mert az olcsóbb volt. Mindenütt növelik a behozatalt, a termelést.

Képzeld, Sherlock, még Magyarország is növeli a gázkitermelést. Jéééé, nem csak Putyinnak van gáza? Ez a cikk, amit idéztem arról szól, hogy lassan elértünk oda, hogy a gáz akkor is elég lesz a télre, ha az oroszok semennyi gázt nem szállítanak.

Európa kihúzza a telet. Szerinted az orosz sereg kihúzza ukrajnában? :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:27:02

@arthurthedent:
"Honnan veszed, hogy lesz LADA?" Augusztusban 18047 ladát adtak el. Egy évvel korábbi augusztusban 19428at.
Leállt, mi?

arthurthedent 2022.09.19. 18:34:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez akkor lenne teljes és korrekt, ha ugyanígy _független_ és _pártatlan_ szervezet vizsgálná ki az ukránok elkövette háborús és emberiség elleni bűnöket is."

Miért? Mióta kell nyomozást indítani mindenki ellen? Mikor kellett a rendőrnek nyomoznia, hogy esetleg az áldozat volt a gyilkos? :D

Nem igazság, Columbo hadnagyot miért nem nyomozza senki?! :D

"Lehet, a magyar kormány azért vétózott, mert egyoldalúan csak az oroszok elkövette bűnökről volt szó"

Hát persze. Kizárólag azért. Háhogyne! És ha ezt mondanák, akkor te el is hinnéd! :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:37:00

@arthurthedent:
"Az elmúlt hetekben másról sem volt szó, csak arról, hogy európa hogyan próbálja meg növelni az egyéb forrásből származó gázvásárlásait."
Igen. A próbálja meg sikerült az két külön dolog.
De hallgatlak, ha nekem kimaradt, hol is van a világban ekkora termelési kapacitás, ami ott áll és kihasználatlan? Szállítási?
Egyszer már kiszámoltam neked, hogy napi 5 hajó. Szerinted van üresen 80 tanker, ami arra vár, hogy szállíthasson Európába?

A"z oroszok csak egy részét biztosították az európa által felhasznált gáznak. "
Laza 40%ot.
"Sokan csak azért vettek orosz forrásból, mert az olcsóbb volt. "
EZ úgy nagyjából azt jelenti, hogy abba az irányba kiépítették pl a vezetékeket a másikba meg nem. De mondd el, hogy melyik irányból lehet hozni.

"Mindenütt növelik a behozatalt, a termelést."
Persze. Amíg tudják. Csak az nem olyan, hogy ott van a felesleges cső, meg a felesleges hajó.

"Képzeld, Sherlock, még Magyarország is növeli a gázkitermelést. Jéééé, nem csak Putyinnak van gáza?"
huhúúú- 2 azaz kettő milliárdról, szerinted mennyire lehet növelni? Azt azért felfogod, hogy a gázt úgy nem nagyon lehet raktárazni?

" Ez a cikk, amit idéztem arról szól, hogy lassan elértünk oda, hogy a gáz akkor is elég lesz a télre, ha az oroszok semennyi gázt nem szállítanak."
Hát, igen, pont arról szól. Csak az a feltétele, hogy ne fűtsék fel az irodákat, dolgozzanak otthonról és tízszerese az ára. Ja, meg gyártsanak a gyárak kevesebbet.

"Európa kihúzza a telet. Szerinted az orosz sereg kihúzza ukrajnában? :D"
Igen. Egész biztos vagyok benne, hogy az orosz jobban bírja a telet, mint Európa. Az a szomorú, hogy rengeteg olyan hülye van mint te, és hazabasszátok az egész gazdaságot.

arthurthedent 2022.09.19. 18:44:08

@tiltsál ki te gyökér: "Egyszer már kiszámoltam neked, hogy napi 5 hajó."

Rosszul számoltál. Feltételezted, hogy a kieső orosz gázt teljes egészében LNG-vel fogják pótolni, mert direkt álhíreket akarsz terjeszteni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:45:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
The 1969 Apollo 11 mission (above) was the first to land men on the Moon. Since then, the most obvious advances have been in computing and electronics (especially in reducing size). The Apollo Guidance Computer had RAM of 4KB, a 32KB hard disk.

Aztán, talán még az orosz sem olyan hülye, hogy a GPS-t használná, ami ugye az amcsi haditengerészeté. Öbölháború megvan? Ott már voltak irányított bombák, azoknak kb. annyi agyuk volt mint a Szilvásy családnak.

arthurthedent 2022.09.19. 18:45:49

@tiltsál ki te gyökér: "EZ úgy nagyjából azt jelenti, hogy abba az irányba kiépítették pl a vezetékeket a másikba meg nem. "

Rosszul tudod.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:46:19

@arthurthedent:
"Rosszul számoltál. Feltételezted, hogy a kieső orosz gázt teljes egészében LNG-vel fogják pótolni, "
HA nem LNG akkor mivel? Merre van a szabad kapacitású cső?

arthurthedent 2022.09.19. 18:46:37

@tiltsál ki te gyökér: "Aztán, talán még az orosz sem olyan hülye, hogy a GPS-t használná, ami ugye az amcsi haditengerészeté. "

Használják, mert a sajátjuk szarabb.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:47:08

@arthurthedent:
"Rosszul tudod."
:D::D:
Hát persze. Van egy rakat használatlan csővezeték, ugye? Na, melyik irányba, mondd már el.

arthurthedent 2022.09.19. 18:47:50

@tiltsál ki te gyökér: "HA nem LNG akkor mivel? Merre van a szabad kapacitású cső?"

Olvass híreket, guglizz, ne tőlem kérdezgess ilyeneket. A béka segge alá nem vagyok hajlandó lemenni.

arthurthedent 2022.09.19. 18:48:43

@tiltsál ki te gyökér: "Hát persze. Van egy rakat használatlan csővezeték, ugye? Na, melyik irányba, mondd már el."

Szalmabáb, nem mondta senki, hogy "használatlan". Volt szabad kapacitás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 18:52:42

@arthurthedent:

"Mikor kellett a rendőrnek nyomoznia, hogy esetleg az áldozat volt a gyilkos? :D"

Attól, hogy valaki bűncselekmény áldozata, még ő maga is követhetett el súlyos bűncselekményeket, pl. maffialeszámolások. Jelen esetben két maffiaállam nyüstöli egymást.

Egyébként miből gondolod, hogy ukrán katonák nem követtek el háborús bűnöket? Az AI jelentése sajnos arrs utsl, hogy mindkét oldal követett el ilyen bűnöket.

"Nem igazság, Columbo hadnagyot miért nem nyomozza senki?! :D"

A rendőrségen belül is van belső ügyosztály (internal affairs) vagy ahogy nálunk híjják.

arthurthedent 2022.09.19. 18:53:59

@tiltsál ki te gyökér: "Először került fekete-tengeri földgáz a román gázszállítási rendszert üzemeltető (Transgaz) hálózatba szerdán, miután Black Sea Oil and Gas (BSOG) és koncessziós partnerei, a Petro Ventures Resources, illetve a Gas Plus Dacia megkezdték az energiahordozó kitermelését a Romániához tartozó Midia térségében - jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter."

"Románia pillanatokon belül megteremti a technikai feltételeit annak, hogy Bulgária felől Azerbajdzsánból származó földgázt importáljon. Idén kissé, hosszabb távon jobban nő az azeri gázexport Európába."

"A norvég energiaügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy hat kulcsfontosságú gázmezőn is engedélyezi a kitermelés növelését. Ezzel Európa jobb eséllyel vészelheti át az ellátási válságot, miközben a magas gázárakon azért Norvégia is nagyot kaszálhat."

arthurthedent 2022.09.19. 18:54:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jelen esetben két maffiaállam nyüstöli egymást."

Mondod te. Miért nem jelented fel az ukránokat? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 18:55:34

@arthurthedent:

"A béka segge alá nem vagyok hajlandó lemenni."

Nehéz is lenne annak, aki már eleve ott van.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 18:59:34

@arthurthedent:
"Olvass híreket, guglizz, ne tőlem kérdezgess ilyeneket. A béka segge alá nem vagyok hajlandó lemenni."
Hát én olvastam a híreket, és kurvára nem látom, hogy mit bizonygatsz. Áruld már el, hogy honnan fogják pótolni.
A béka segge neked elérhetetlen magasság.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.19. 19:02:53

A barátunk ma ismét rendesen megdolgozik a pénzünkért.

arthurthedent 2022.09.19. 19:03:49

@tiltsál ki te gyökér: "Hát én olvastam a híreket, és kurvára nem látom, hogy mit bizonygatsz."

Gugliztam 5 másodpercig, magyar nyelven bekopiztam neked három bekezdést. Ha ennyire nem vagy képes én befejeztem a tanításodat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 19:07:34

@arthurthedent:

Na látod, ez is a nemzetközi vizsgálóbizottság feladata lenne, ha az EU nem feltételezné eleve, hogy az ukrán hadsereg és katonái egytől egyig makulátlan Grál-lovagok.

Tudod, kettőnk közül én vagyok pártatlan és te vagy részrehajló. Én egy pillanatig sem gondolom, higy sz oroszok nem követtek el bűnöket, és helyesnek tartom ezek kivizsgálását és a bűnösök szigorú megbüntetését.

Te vagy, aki eleve kizárja, hogy az ukránok követhettek el háborús vagy emberiség elleni bűnöket, és ezek kivizsgálását sem támogatod: Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 19:09:55

@arthurthedent:

"Gugliztam 5 másodpercig, magyar nyelven bekopiztam neked három bekezdést."

Hoppá! Hát nem az van, hogy a magyar sajtó az orosz propagandát tolja? :O

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 19:10:51

@arthurthedent: Értem. Tehát Románia megkezdi. Azerbajdzsán növeli. Norvégia növeli. :D:D:D
Azerbajdzsán teljes földgáztartaléka 1000 milliárd. köbméter. Nagyjából 8 milliárdot exportál az unióba.. Megtízszerezi szerinted a kitermelést?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 19:12:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Ez erős volt. Még tőled is!"
Nem is értetted, ugye? :D

arthurthedent 2022.09.19. 19:18:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "ha az EU nem feltételezné eleve, hogy az ukrán hadsereg és katonái egytől egyig makulátlan Grál-lovagok"

Szalmabáb, senki sem mondta, hogy grál lovagok.

Boldeone2 2022.09.19. 19:19:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyébként miből gondolod, hogy ukrán katonák nem követtek el háborús bűnöket? "

- A fő különbség az, hogy az ukrán főügyész kijelentette, minden ügyet ki fognak vizsgálni. Ez egy pozitív hozzáállás, mert nem azt mondják, mint a degenerált ruszkik, hogy ők nem csináltak semmit, hibátlanok. Tipikus hazug, bolsevik tempó...

A másik dolog : A nemzetközi jog szerint Putyin jogtalan háborút folytat ott. Jus ad bellum , jus in bello - mindkettő jogszerűtlen ,tehát a háború jogszerűtlen ès annak kivitelezése is - háborús bűnöket követnek el a muszkák

A Donbassban kb 8 ève képlékeny a helyzet . Az orosz szeparatisták -a helyi maffiavezèrek, paramilitáris alakultak- harcolnak az ukránok ellen. Ez lenne a " népirtás " , amelynek mindkét oldalon voltak áldozatai, de:
èppen a háború előtt , már jó ideje az ukránok igyekeztek nem konfliktusba kerülni , kerültèk az orosz provokációt

A lènyeg: a konliktust az oroszok robbantották ki
Ahogy a háborút is az orosz robbantotta ki. Volt egy X nagyságú lokális konfliktus, amiből Putler csinált 100x- nagyságú, világméretű konfliktust. Megjelentek a klasszikus háborús bűnök: polgári lakosság kivégzése , zabrálasok, vagy tipikus ruszki módi : a nemi erőszak

Ezt nem úszhatják meg többet: minbenkit be kell azonosítani és levadászni . Ezek a bűnök nem èvülnek el soha

arthurthedent 2022.09.19. 19:19:52

@tiltsál ki te gyökér: "Megtízszerezi szerinted a kitermelést?"

Senki sem mondta, hogy megtízszerezi. Azt mondtad, hogy a teljes orosz behozatalt hajókkal kell szállítani. Adtam rá két példát, hogy miért nem így van.

arthurthedent 2022.09.19. 19:24:42

@Boldeone2: "A fő különbség az, hogy az ukrán főügyész kijelentette, minden ügyet ki fognak vizsgálni."

Az ukránok hívták be a szervezeteket, akik nem az oroszokat vizsgálják, hanem bűncselekményeket. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy kik követtek el bűnöket, ha tényleg voltak bűnök.

@Kovacs Nocraft Jozsefne azért van már most kiakadva, mert pontosan tudja, hogy voltak ilyen bűnök és oroszok követték el őket.

arthurthedent 2022.09.19. 19:27:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Te vagy, aki eleve kizárja, hogy az ukránok követhettek el háborús vagy emberiség elleni bűnöket, és ezek kivizsgálását sem támogatod"

Szalmabáb, soha nem mondtam, hogy bármilyen kivizsgálást nem támogatok. A magyar kormány vétózott, nem én.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 19:29:00

@arthurthedent:
Amit adtál példa, az kurvagyenge. Számolni nem tudó idióták ezzel hitegetik magukat.
Majd Románok megkezdik a kitermelést, mi? Mert eddig annyira jómódban éltek, hogy leszarták a gázmezőket. Meg amúgy egy gázmezőt megnyitni az néhány napos mutatvány. Majd az azeriek többet küldenek. Ami a csövön kifér. :D
Idefigyelj te szerencsétlen. Az unió főhülyéje kiállt, és elmondta, hogy 155 az orosz import, 20at kiváltunk mással, 15öt megspórolunk, 60at hozunk mástól. Hogy a maradék 60at honnan, azt nem nagyon tudta. És tudtommal nem épült új cső, se új LNG terminál- most meg azt mondja, hogy ja, minden oké.

arthurthedent 2022.09.19. 19:36:27

@tiltsál ki te gyökér: "Amit adtál példa, az kurvagyenge. Számolni nem tudó idióták ezzel hitegetik magukat.
Majd Románok megkezdik a kitermelést, mi?"

Nem, Sherlock, már megkezdték.

Boldeone2 2022.09.19. 19:36:39

@bordon: Te ne várd a német összeomlást , mert nem lesz olyan !
A legtöbb prognózis enyhe növekedést jósol mind 2022, mind 2023- ra
Ráadásul van 68 milliárd eurós mentőcsomag ,amivel a lakosságot fogják segíteni . Óriási a munkaerőhiány , a bérek nagyon magasak , így még egy kis lassulás jót is tehet az európai inflációnak

Már kerdès Magyarország . Itt eleve szegèny a társadalom , jön a megélhetési válság , ès ez már nem egy ellenzèki túlzás, hanem a valóság

arthurthedent 2022.09.19. 19:38:47

@tiltsál ki te gyökér: "Hogy a maradék 60at honnan, azt nem nagyon tudta."

És? Egy politikus nem tudott valamit? Hisz te szinte semmit sem tudsz, hozzászokhattál volna.

arthurthedent 2022.09.19. 19:40:29

@tiltsál ki te gyökér: "Majd az azeriek többet küldenek. Ami a csövön kifér. :D"

Szó szerint. Mi ebben az olyan nagyon hihetetlen?

arthurthedent 2022.09.19. 19:45:44

@tiltsál ki te gyökér: "Amit adtál példa, az kurvagyenge. "

Itt követelted, hogy ugyan már, mondjam meg hol vannak azok a csövek, amik nem oroszországból hozzák a gázt. Adtam három országot. Szembesültél vele, ahelyett, hogy azt mondtad volna, hogy tévedtél azt mondod, hogy "ez gyenge". Amikor szembesítenek a tényekkel azokat elveted és ragaszkodsz a hiedelmeidhez.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 20:08:50

@tiltsál ki te gyökér: Jaj, de ostoba vagy! Az az Apolló fedélzeti számítógépe volt, ami csupán a Földről küldött pályamódosítási adatokat számolta át a hajtóművek működtetési idejére.
Mit gondolsz az oroszok miért nem zavarják a GPS rendszereket? Mert az ő fegyvereikhez is az kell. Különben GPS nélkül hogy is manőverezik egy rakéta? Iránytűvel? :-))

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 20:10:50

@arthurthedent: "Szalmabáb, soha nem mondtam, hogy bármilyen kivizsgálást nem támogatok."
Persze, hogy támogatod, hiszen az ukránok soha semmi rosszat nem tettek. :D:

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 20:18:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Az az Apolló fedélzeti számítógépe volt, ami csupán a Földről küldött pályamódosítási adatokat számolta át a hajtóművek működtetési idejére."
És? Nem ezt mondtam?
Egyébként annyira szépen mutatod az autizmus jegyeit. Belemész bármilyen vitába, mintha nem lenne teljesen lényegtelen, hogy 64 kByte vagy 1 Mega volt a kapacitás. Jelenleg ennek a 8-10 ezerszerese van egy olcsó mobilban.

"Mit gondolsz az oroszok miért nem zavarják a GPS rendszereket?"
1. Nem tudom, hogy zavarják-e.
2. Azt sem tudom, hogy hogyan tudnák zavarni, meg mi értelme lenne

"Mert az ő fegyvereikhez is az kell. Különben GPS nélkül hogy is manőverezik egy rakéta?"
Glonass?
Esetleg lehet, hogy nálad értelmesebbek, és nem használják egy másik ország hadseregének a műholdjeleit, mert esetleg a saját fejükre ejtik a bombákat?
Eddig sem voltál túl okos, most ismét bizonyítottad a hülyeségedet. De menj ki a Dunapartra, hátha a gonosz fideszesek épp vihart idéznek elő...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 20:23:22

@arthurthedent:
"tt követelted, hogy ugyan már, mondjam meg hol vannak azok a csövek, amik nem oroszországból hozzák a gázt. "
Neeem, én azt mondtam, hogy olyat mondj, ami kiválthatja. Szerinted ezeket nem olvastam én is? :D Hülyegyerek.

"Adtam három országot. "
Adtál. Reméltem, hogy mondasz valami olyat, amiről még nem hallottam. Ehelyett ideböfögted, hogy majd a román gáz, majd az aztán megoldja a gondokat. Hát, kurvára nem fogja. Románia importőr, lehet, hogy a saját szükségleteit ki fogja elégíteni. Remek.

"Szembesültél vele, ahelyett, hogy azt mondtad volna, hogy tévedtél azt mondod, hogy "ez gyenge".
Nem tévedtem, ez kurvagyenge. :D

"Amikor szembesítenek a tényekkel azokat elveted és ragaszkodsz a hiedelmeidhez."
Az én hiedelmem az az, hogy 155 milliárd köbmétert kéne pótolni. És mivel nem fektettek csöveket, nem indítottak be új mezőket, ez nem fog menni. És ezeket a felfuttatott termeléseket már beleszámolták egyszer, és még úgy is hiányzott 70 milliárd köbméter. Na, ez a nem gyenge.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 20:27:34

Az újságírás csúcsa:
KOVÁCS FERENC
5 PERCE
Már teljesen ukrán ellenőrzés alatt van a luhanszki régió

Ukrajna visszafoglalt egy, a keleti Liszicsanszk városához közeli falut, ami apró, de szimbolikus győzelmet jelent, ugyanis Oroszország már nem tartja teljes ellenőrzés alatt a luhanszki régiót, ami Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb háborús célja − írta meg a Guardian.

Szerintem artúr, írj egy cikket gyorsan, hogy visszafoglalták az egészet. :D:D:

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 20:58:40

@tiltsál ki te gyökér: "mintha nem lenne teljesen lényegtelen, hogy 64 kByte vagy 1 Mega volt a kapacitás" - te se vagy informatikus, az már biztos. hallottál már mátrix számításról?

Te ostoba! A Glonass és a GPS is a pozíció megállapítását teszi lehetővé. Egy rakéta esetén a gyors mozgás miatt sokkal gyorsabban kell újra számolni a pozíciót a jelekből, mint a mobilodban. És mindkettőt tudják használni a jobb rendszerek. Ja és ha a pozíció nem stimmel, akkor a GPS-t veszik alapul, nem a Glonasst.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 21:09:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
te se vagy informatikus, az már biztos. hallottál már mátrix számításról?
Nem, nem vagyok informatikus. De azt tudom, hogy egy villogó plüssmackóban nagyobb számítástechnikai kapacitás van, mint a holdraszállóegységben. Pedig az leszállt.

Na, aztán megint belelendülsz. Azt közölted, hogy az orosz is GPS-t használ, azért nem blokkolja. Erre mondtam, hogy remélhetőleg nem annyira hülye mint te, és nem azt használja.

"És mindkettőt tudják használni a jobb rendszerek. "
Hát ezt azért kétlem. Szóval nehéz elképzelni, hogy az ellenség helymeghatározását bármilyen szinten is figyelembe venné egy jobb rendszer.

"Ja és ha a pozíció nem stimmel, akkor a GPS-t veszik alapul, nem a Glonasst."
Hát, ezt is csak akkor, ha akkora barom tervezte, mint te.

Egyébként utánanéztem, zavarják - ha tudják - az oroszok a GPS-t Ukrajnában is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:13:54

@tiltsál ki te gyökér: Mondom hogy hülye vagy.

"Közismert, hogy a műszergyártók készítenek GPS vevőket, illetve GPS+GLONASS vevőket, de egyetlen gyártó sem állít elő "csak GLONASS" vevőt. Azt is tudjuk, hogy a geodéziában elvárt nagy pontosság eléréséhez (az RTK fix pozícióhoz) egy GPS+GLONASS vevőnek - gyártótól és vevőtípustól függően - minimum 3, 4 vagy 5 GPS műhold jeleit mindenképpen fel kell dolgoznia akkor is, ha emellett "lát" 6-8 GLONASS műholdat is. Egyes műszerforgalmazók esetenként azt tanácsolják GPS+GLONASS vevőiket alkalmazó ügyfeleiknek, hogy ha nagyon lassan vált a lebegő pozíció fixre, vagy ismert pontra mérve túl nagy az eltérés a mért és az ismert pozíció között, akkor kapcsolja ki a vevőn a GLONASS jelfeldolgozást (vagy egyszerűen csak csatlakozzon GLONASS korrekciót nem sugárzó mount pointra)."

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.19. 21:16:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: szerinted ezt most értette?
Az egy dolog, hogy most kiguglizza a választ....

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 21:17:38

@arthurthedent: "Kosztyin arról is beszélt, hogy az ukrán legfőbb ügyészség már vizsgálatokat folytat népirtás ügyében: az eddigi adatok szerint mintegy 34 ezer ilyen bűncselekményt rögzítettek az ügyészek Ukrajnában a háború kezdete óta."
Tehát a teljesen hiteles ukrán adatok szerint 34 ezer népirtásos ügy van.
Na, az volna a kérdésem, hogy hogy lehet 5827 áldozatot összehozni 34ezer népirtással?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:18:46

@tiltsál ki te gyökér: Annyira hülye vagy hogy képtelen vagy megérteni, hogy teljesen más egy a világűrben előre kiszámolható pálya kiszámítása, meg más egy precíziós rakéta állandó pályamódosítása a változó légellenállás és a Föld forgása miatt szükséges processzor teljesítmény. A műholdról jött jelek alapján a pillanatnyi pozíció kiszámítása is a nagy sebesség esetén egészen más mint a mobilodnál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.19. 21:19:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"ha a pozíció nem stimmel, akkor a GPS-t veszik alapul, nem a Glonasst."

Természetesen nem tudhatom biztosan, de úgy gondolom, hogy az oroszok kétség esetén inkább a Glinasst használják. Úgy tudom ui., hogy a GPS katonai felhasználásra alkalmas, vagyis a polgárinál sokkal pontosabb jeleit az amerikaiak kódolják. Persze lehet, hogy az oroszok feltörték, ki tudja?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 21:20:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
És most idegugliztál valamit?
Baszod, az orosz rakétákról beszélünk, ami minimum hadititok, és nem a műszergyártók javaslatai alapján készülnek, te fasz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:21:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem, biztos hogy nem érti. De jól összezavarodik és azt élvezem ahogy vergődik. Ezt megértetni vele évtizedekbe tellene. A tüzér és a lövész közötti különbséget is hónapok óta nem tudja feldolgozni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 21:24:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Persze lehet, hogy az oroszok feltörték, ki tudja?"
Persze. És a feltört ellenséges adatokra alapozzák a rakétatechnológiájukat.
Könyörgöm...

Most a Péter be fog linkelni képet, hogy gps van az orosz tankba beragasztva, és ezzel fog érvelni, hogy de az orosz sem bízik a Glonassban...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 21:25:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Te, nyomorék. Hogy kell kilőni a pilótát a gépből? Mi a magyar ábécé 23. betűje?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:26:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De az alapelvek ugyanazok. Akkor alkották meg a kódolt katonai GPS-t, amikor Reagan utasítására publikálták a GPS-t a polgári felhasználásra. A polgári nem annyira pontos mint a katonai.

@tiltsál ki te gyökér: Aha, tehát kódolt és hadititok. Még nagyobb processzor teljesítmény kell akkor. Te ostoba, saját magad cáfolod. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:27:41

@tiltsál ki te gyökér: Látom már vergődsz. :-)) Nem sikerült értelmezned amit idéztem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:36:37

@tiltsál ki te gyökér: Te agyaroggyant! :-))

www.hwsw.hu/hirek/64607/oroszorszag-embargo-arm-nagy-britannia-chipgyartas-baikal-mcst-szankcio.html

"Oroszországnak a fentiek kapcsán egy sokkal nagyobb fejtörést okozó problémát is meg kell oldania, ami egyelőre még az összehasonlíthatatlanul több erőforrással gazdálkodó Kínának is komoly kihívást jelent. A processzorgyártók ugyanis alapvetően két típusú licencet kaphatnak az ARM-tól, az egyik a chipek tervezéséhez, a másik azok adott gyártástechnológiával történő gyártásához szükségesek. A nagy bérgyártók ugyanakkor a licencek hiányában nem fognak termelni az orosz megrendelőknek, ezért más lehetőség nem lévén Oroszországnak a chipgyártást is házon belülre kellene hoznia.

Ez azonban jelenleg gyakorlatilag megvalósíthatatlannak tűnik, az orosz gyárak ugyanis legjobb esetben is csupán 90 nanométeres gyártástechnológiával képesek a megbízható tömegtermelésre, ami nagyjából 2005-2006 -os szintnek felel meg a chipgyártás (akkori) élvonalában.

Bár az orosz kormány erre a célra azonnali, 3,19 ezer milliárd rubeles (kb. 38,2 milliárd dolláros) támogatási keretet különített el, a gyártókomplexumok felépítése hosszú évekbe telik, a gyárak pedig becslések szerint a legjobb esetben is csak 2030-ra kezdhetik meg a tömegtermelést a 28 nanométeres gyártósoraikon."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 21:39:03

2030-ra? Addigra Putyin már balzsamozva, vagy ismeretlen helyen elásva lesz. :-)) @tiltsál ki te gyökér: pedig munkanélküli. :-))

Sir Gombóc 2022.09.19. 21:39:06

@tiltsál ki te gyökér: Hollandiában mostanában helyeztek üzembe egy új LNG terminált. Le vagy maradva, ebben is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.19. 21:54:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: az a baj, hogy akkor nem eléggé maradt le.
Jobb esetben itt se lenne. :))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 22:00:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A szülész a hibás. Rögtön a biológiai hulladék gyűjtőbe kellett volna dobnia!

@gigabursсh: Könnyed esti szórakozás nekünk jár.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 22:03:01

@gigabursсh: Igen, a Szilvásy úr az nem szerencsétlen. :D
Jó haverotok.

gigabursсh 2022.09.19. 22:06:04

@tiltsál ki te gyökér: Mi van? Mit zagyválsz? Én csak segíteni akartam neked, mert sajnálom a sérült embereket.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 22:08:36

@Sir Gombóc: Ja, 8 miliárdot tud fogadni, és két éve kezdték építeni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 22:09:00

Ilyet mintha hallottam volna már mástól. :-))

"Putyin mentené a gazdaságot
Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország magabiztosan megbirkózik a külső nyomással, amelyet egyes országok pénzügyi és technológiai agressziójának nevezett. Megjegyezte, hogy a kormány azonnal hatékony védelmi intézkedéseket hajtott végre, mechanizmusokat indított a kulcsfontosságú iparágak, a rendszerképző vállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására – idézi az Anadolu.

Valamennyi intézkedés célja a foglalkoztatás és a munkahelyek megőrzése, valamint az orosz állampolgárok, különösen a gyermekes családok és a nyugdíjasok célzott támogatása – mondta Putyin."

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 22:13:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Aha, tehát kódolt és hadititok. Még nagyobb processzor teljesítmény kell akkor. Te ostoba, saját magad cáfolod. :-))"
Hogy mi van? Baszki, beszélsz összevissza.

Hozzál valami cikket az orosz rakéták célzóberendezéséről, meg valami hivatalos dolgot, hogy bazmeg nekiáll használni az amerikai haditengerészet adatait.
A nagy hatótávolságú rakétáiban.

Inkább arról mesélj, hogy mi a magyar ábécé 23. betűje, hogy kell kilóni a pilótát a gépből, hogy megy a jósda.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 22:15:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Ilyet mintha hallottam volna már mástól. :-))"

Hát igen, micsoda elvetendő gondolatok, hogy a család meg a gyerekek meg a munkahelyek...
Ahelyett, hogy jósdákra meg a hozzád hasonló buzikra koncentrálnának.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 22:24:14

@tiltsál ki te gyökér: Na mára eleget pöckölgettelek! :-)) Most itt hagylak tovább őrlődni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 23:15:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Olvasgattam. És most miben mondtál ellent nekem, te barom?
Közölted, hogy az orosz azért nem blokkolja a gps-t mert ő is azt használja. Nem, nem azt használja. És mellesleg zavarja is a GPS-t.
A rakétákba nem kell olyan rohadt komoly számítási kapacitás, ezt bizonyítja a cikked.
Az orosz képes 2005ös fejlettségű csipet gyártani, és azzal pont jól elvan. Az öbölháború 91 ben volt, már ott is elég precízen lőttek.

Amit beidéztél teljes hülyeség, hogy ha nem működik a Glonass akkor GPS jelet használnak az eszközök. Ez biztos igaz az idézett geodéziai cuccokra, de kizárt, hogy az orosz rakétatudósok és tervezők az ellenség jelét használják.

Szóval, a szándékosan félreértett és félremagyarázott mondataimon kívül miben mondtál ellent?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 23:16:31

@gigabursсh: "Én csak segíteni akartam neked, mert sajnálom a sérült embereket."
Kurtot? A saját bátyja nevezte tragédiának ahogy leépült.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 23:20:50

@arthurthedent: Volna egy kérdésem, ha már energia meg spórolásról annyira mindent tudsz.
Az egyszerűség kedvéért:
Egy autó gyártásához 100 ponthegesztés kell. Egy ponthegesztés 1 másodperc, és 10 KWh -t fogyaszt a hegesztő. Hogy tudsz megspórolni 15% energiát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 00:18:26

@tiltsál ki te gyökér:

Nagyon egyszerűen: csökkentem a ponthegesztések számát 85-re, a maradó 15-nél pedig Technokol Rapidot vagy pillanatragasztót használok. Hi-tech követelmények esetén kétkomponensű ragasztót, pl. Epokitt. :DD

arthurthedent 2022.09.20. 06:32:25

@tiltsál ki te gyökér: "Volna egy kérdésem, ha már energia meg spórolásról annyira mindent tudsz."

Soha nem mondtam semmit a spórolásról.

"Az egyszerűség kedvéért:
Egy autó gyártásához 100 ponthegesztés kell. Egy ponthegesztés 1 másodperc, és 10 KWh -t fogyaszt a hegesztő. Hogy tudsz megspórolni 15% energiát."

1) Jobb ponthegesztő gépet veszek, mert ez a 10kWh nagyon sok.
2) Áttervezem az autót, hogy kevesebb legyen benne a hegesztett rész.
3) Mi a fene köze van ennek a gázhoz?
4) Ki mondta, hogy a hegesztésen kell spórolni és nem mondjuk a fűtésen?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 08:52:30

@arthurthedent:

"Jobb ponthegesztő gépet veszek"

Látható, hogy műszaki dolgokhoz lövésed sincs. Kár erőlködnöd.

"mert ez a 10kWh nagyon sok."

Még azt sem vetted észre, hogy @tiltsál ki te gyökér: beugratott téged a mértékegységgel. :) De amúgy igazad van, egy másodperc alatt 10kWh valóban nagyon sok, ez 36MW teljesítmény lenne. :DDD

Én is kva sok dologhoz nem értek, de ezekben a témákban nem osztom az észt. Ha pedig bármiben tévedek műszaki vagy tudományos téren, nem szégyellem elismerni a tévedésemet - ahogy ezt már jópárszor megtettem.

A hegesztéshez hőmennyiség szükséges, amit a ponthegesztőgépek iszonyú nagy áramerősséggel hoznak létre: ez nagyon energiahatékonyan képes a hőfejlődést a kívánt területre/pontra koncentrálni. Ezt nem lehet tovább javítani, mivel a ponthegesztés sem egy ponton, hanem egy pici területen történik. A túl kis ponton végzett hegesztés nem lesz tartós.

A villamos energia 99.99%-os hatásfokkal alakítható hővé. Ezen már nincs mit javítani.

Laikusként talán az ultrahangos hegesztés jutna eszembe, de az autóipari mérnökök biztos jobban tudják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 08:57:49

@arthurthedent:

"Áttervezem az autót, hogy kevesebb legyen benne a hegesztett rész."

Ja, ja! Legyen a karosszéria paundekliből, mint a Trabantnál, ahhoz elég nyálazni és ragasztani. Oszt még a disznókat is lehet vele etetni, mint Kusturica filmje óta tuggyuk, szóval fenntartható és környezetbarát.

"Ki mondta, hogy a hegesztésen kell spórolni és nem mondjuk a fűtésen?"

Ki mondta, hogy a hegesztésen nem lehet spórolni? - Ajjaj, az én vótam. :DDD

arthurthedent 2022.09.20. 10:55:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ja, ja! Legyen a karosszéria paundekliből, mint a Trabantnál"

Szalmabáb érvelés.

"Látható, hogy műszaki dolgokhoz lövésed sincs. Kár erőlködnöd."

Ez meg egy üres sértés. Nyugodtan leállhatsz vele, nincs hatása. Amúgy te nem orosztanár vagy véletlenül? Nyugalmazott orosztanár? :D

"Még azt sem vetted észre, hogy @tiltsál ki te gyökér: beugratott téged a mértékegységgel."

Baromság. A csávó minden egyes mondata hülyeség, nem fogok egyenként minden baromságra kitérni, mint ahogy neked sem magyarázom el minden marhaságodat. Fárasztó lenne és értelmetlen.

"A hegesztéshez hőmennyiség szükséges, amit a ponthegesztőgépek iszonyú nagy áramerősséggel hoznak létre: ez nagyon energiahatékonyan képes a hőfejlődést a kívánt területre/pontra koncentrálni. Ezt nem lehet tovább javítani"

Most te tényleg ilyen dedós dologgal menőzöl, hogy tudod hogyan működik a ponthegesztő gép? Ettől gondolod magad okosnak? Olyan, mintha azzal kérkednél, hogy már majdnem minden nagybetűt ismersz. :D

Amit írtam, hogy javítanám a hegesztőgépet arra vonatkozott, hogy a csávó leírta 10kWh ENERGIÁT használ fel 100 ponthegesztéshez. Ami szerintem sok. Tehát javítani kellene. Érted? Mert ezt írtam, elsőre nem értetted...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 11:09:06

@arthurthedent:

"10kWh ENERGIÁT használ fel 100 ponthegesztéshez. Ami szerintem sok."

Mivel minden bevezetett vill. energia hővé alakul, a hegesztőgép pontosan annyi energiát használ fel, amennyi szükséges a kívánt minőségű hegesztéshez. Ezt próbáltam megértetni veled, sajnos sikertelenül.

arthurthedent 2022.09.20. 11:09:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ki mondta, hogy a hegesztésen nem lehet spórolni?"

És természetesen azért írtam, hogy nem a hegesztésen kellene megpróbálni spórolni, mert úgy gondoltam, hogy a hegesztésen már nem túl sokat lehet spórolni. Valamennyit mindig lehet, csak valószínűleg olyan keveset, hogy nem számít.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 11:18:54

@arthurthedent:

Aha! Biztos azért írtad első megtakarítási javaslatként, hogy jobb ponthegesztőgépet veszel, mert tudtad, hogy a hegesztésen már nem lehet spórolni. :DDD

Sir Gombóc 2022.09.20. 11:33:54

@tiltsál ki te gyökér: az 8 milliárd köbméter kb. a duplája a hazai téli gázfogyasztásnak.

Sir Gombóc 2022.09.20. 11:45:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hegesztő gépből van többféle teljesítményű. A kisebb teljesítményűnek egységnyi idő alatt kisebb lesz a fogyasztása is, ugyanolyan mértékű használatot feltételezve. Persze ennek a termelékenység oldalán ára van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 11:56:57

@Sir Gombóc:

Az autógyárban bizonyára tudják, miért olyan teljesítményűt használnak, amilyet. Nem gondolod?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 12:02:51

@Sir Gombóc:

"A kisebb teljesítményűnek egységnyi idő alatt kisebb lesz a fogyasztása is, ugyanolyan mértékű használatot feltételezve."

Viszont nemcsak az egy hegesztéshez szükséges idő, hanem a felhasznált energia is nőni fog. Vagyis a kisebb teljesítményű hegesztőgéppel nemhogy nem takarítasz meg energiát, hanem egyenesen többet fogsz felhasználni. Nem sokkal többet, de többet, ráadásul idő is több kell.

Sir Gombóc 2022.09.20. 12:29:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kisebb teljesítményű géppel egységnyi idő alatt kisebb lesz a fogyasztás is. A hatékonyság ami romlik, egységnyi termék előállítását tekintve. Viszont ha megelékszel kisebb mennyiségű termék előállításávalbis, akkor az energia felhasználás is kisebb lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.20. 12:43:07

@Sir Gombóc:

Tévedsz. Kisebb teljesítményű hegesztőgéppel egy hegesztéshez több energia kell.

arthurthedent 2022.09.20. 14:49:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Biztos azért írtad első megtakarítási javaslatként, hogy jobb ponthegesztőgépet veszel, mert tudtad, hogy a hegesztésen már nem lehet spórolni."

Leírtam miért, ne lihegd túl, ez a hegesztés dolog baromság volt már az elején.

arthurthedent 2022.09.20. 14:51:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mivel minden bevezetett vill. energia hővé alakul, a hegesztőgép pontosan annyi energiát használ fel, amennyi szükséges a kívánt minőségű hegesztéshez. Ezt próbáltam megértetni veled, sajnos sikertelenül."

A csávó a hasára ütött és bekamuzott 10kWh-t. Ezt próbáltam veled megértetni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 17:35:07

@arthurthedent:
Na, látod, pont erre számítottam, ennyire vagy buta.
1) Jobb ponthegesztő gépet veszek, mert ez a 10kWh nagyon sok. - Ez azt feltételezi, hogy az autógyár száz éves elavult technológiát használ. Ez azért nehezen feltételezhető mondjuk a BMW-ről meg az Audiról, ugye?
2) Áttervezem az autót, hogy kevesebb legyen benne a hegesztett rész. - Ez azt feltételezi, hogy a mérnökök 15%-kal a szükséges fölé tervezték a hegesztések számát. Csak úgy, nyilván passzióból, mintha nem lennének fejlesztőcsapatok, akiknek pont az erőforrás felhasználás lenne a feladatuk. Most arról nem beszélve, hogy az átterveztetés után mehetnél újra tesztelni ez egészet.
3) Mi a fene köze van ennek a gázhoz? - Mondjuk csak annyi, hogy Európa áramtermelésének a negyedét gázerőművek adják? Ami nyáron kisebb arányú, télen meg több.
4) Ki mondta, hogy a hegesztésen kell spórolni és nem mondjuk a fűtésen? - Az a nagy helyzet, hogy nem a fűtés az energiafelhasználás nagy része, hanem a termelés. Hazudhatsz amennyit akarsz, összevonhatod az irodákat, meg befagyhatnak az öltözők, az energiafelhasználás minimálisan fog csökkenni.

Ahogy elnézem, az összes többi ötletelés is arról szól, hogy biztos lehet spórolni a hegesztésen. NEM, nem lehet. Nem azért tervezik olyanra az autót, mert feleannyi hegesztés is elég lesz. Nem azért szerelik fel a legmodernebb ipari robotokat, mert másik hegesztővel tudnának spórolni.

Szóval az a nagy helyzet, hogy úgy tudsz a fenti számokkal spórolni, hogy 15%kal kevesebb autót gyártasz. És ennyi. Azt meg találd ki, hogy gazdaságilag ez mit jelent.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 17:41:52

@arthurthedent:
"A csávó a hasára ütött és bekamuzott 10kWh-t. Ezt próbáltam veled megértetni."
A csávó nem kamuzott be számot, hanem mondott egyet, az egyszerűség kedvéért. Nincs kedvem utánanézni, hogy egy ponthegesztő robot pontosan milyen energiaigénnyel rendelkezik.

"Mivel minden bevezetett vill. energia hővé alakul, a hegesztőgép pontosan annyi energiát használ fel, amennyi szükséges a kívánt minőségű hegesztéshez. Ezt próbáltam megértetni veled, sajnos sikertelenül."
Ez meg így van, szóval vagy megkéred a vasat, hogy legyen szíves olvadjon kétszáz fokkal lejjebb, vagy nem hegesztesz.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 17:44:42

@Sir Gombóc:
"kisebb teljesítményű géppel egységnyi idő alatt kisebb lesz a fogyasztás is."
Egy ponthegesztésnél ezt mégis hogy képzeled el?
" A hatékonyság ami romlik, egységnyi termék előállítását tekintve."
Viszont ha megelékszel kisebb mennyiségű termék előállításávalbis, akkor az energia felhasználás is kisebb lesz."

Hát ezzel nagyjából azt bírtad elmondani, hogy ha kevesebbet hegesztesz, akkor kevesebb az energiafelhasználás.

arthurthedent 2022.09.20. 17:45:39

@tiltsál ki te gyökér: "Mi a fene köze van ennek a gázhoz? - Mondjuk csak annyi, hogy Európa áramtermelésének a negyedét gázerőművek adják?"

És európa gázfelhasználásának hányad részét adja a ponthegesztőgép? Most már teljesen nyilvánvaló, hogy csak trollkodsz. Vagy beleőrültél a témába. Mindegy is... már nem tartalak viccesnek.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 17:59:13

@Sir Gombóc: "az 8 milliárd köbméter kb. a duplája a hazai téli gázfogyasztásnak."
Hát, a hazai éves fogyasztás 11 mrd, ennek szerintem nagyobbik része télen fogy, relatív kevés áramot állítunk elő gázból.
És az azért megvan, hogy a 8 milliárd egy év alatt jön össze? És az is megvan, hogy ez 80-100 hajónyi gáz? Ez úgy 10 LNG tanker teljes éves kapacitása.
Van felesleges 10 tanker?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 18:07:06

@arthurthedent:
"És európa gázfelhasználásának hányad részét adja a ponthegesztőgép? "
Te ennyire hülye vagy? Szerinted az ipar az nem termel, csak úgy van? Írjak bazmeg alumínumkohót, vagy présgépet? Komolyan ennyire hülye vagy?
A wolfsburgi VW üzem, a világ legnagyobbja évente 2 millió MWh- energiát fogyaszt. Szerinted azért, mert 80 fokra fűtik az üzemcsarnokot és szaunáznak a srácok? Vagy esetleg a présgép, a festő, a daru, a hegesztő, a szalag, a csavarhúzó áramot fogyaszt? Komolyan annyi eszed van, hogy elhiszed, hogy a 2 millióból lényegi rész a folyosók ledes világítása?
Azért egyszerűsítettem le, hát ha felfogod. Ez is meghaladja a képességeidet.
Nem tudom, hogy hogyan lehet még egyszerűbb példát mondani.
A pékség

arthurthedent 2022.09.20. 19:21:13

@tiltsál ki te gyökér: És európa gázfelhasználásának hányad részét adja a ponthegesztőgép?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.20. 20:23:53

@arthurthedent: Nem érted, te idióta, hogy a ponthegesztést példának írtam? Írjam le a teljes ipari folyamatot, amit a VW gyár 2 millió MWh-t használ?
Szerinted a féltengelyt meg lehet edzeni 15% kal kevesebb energia felhasználásával? 15% kal kevesebb hegesztéssel ugyanolyan stabil lesz az összerakott alkatrész?

alöksz róz 2022.09.21. 03:07:09

@tiltsál ki te gyökér: "Ez meg így van, szóval vagy megkéred a vasat, hogy legyen szíves olvadjon kétszáz fokkal lejjebb, vagy nem hegesztesz." - ez jó :-)

alöksz róz 2022.09.21. 03:18:23

@tiltsál ki te gyökér: "Na, az volna a kérdésem, hogy hogy lehet 5827 áldozatot összehozni 34ezer népirtással?" - sok áldozatot többször is megöltek

arthurthedent 2022.09.21. 06:11:39

@tiltsál ki te gyökér: És európa gázfelhasználásának hányad részét adja a ponthegesztőgép?
süti beállítások módosítása