wagmg

wagmg

Egyházi vezetőket nem lehet szankcionálni?

2022. május 06. - arthurthedent

Miért nem? Miért lennének már sérthetetlenek? Miért lennének büntethetetlenek?

Az ember azt várná, hogy egy egyházi vezetőre szigorúbb szabályok vonatkoznak, hogy a tőlük elvárt erkölcsi szint magasabb mint mások ellen, elvégre ők az erkölcsi tanítók, az erkölcsös élet lovagjai.

08-a-kozos-aldas.jpg

Vissza, vagy varázsolni fogunk...

Akkor miért ne lehetne szankcionálni egy vallási vezetőt, ha egyébként olyat tesz amiért másokat szankcionálnánk? Mert hisz istenben? Mert sokat beszél arról, hogy hisz istenben? Mert úgy gondolja, hogy aki nem azt csinálja amit ő, az a pokolra kerül? Mert azt gondolja, hogy a világegyetem teremtőjét képviseli? Mert azt hiszik az emberek, hogy varázserejük van?

Miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr2817824989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2022.05.06. 11:43:14

ezt a rab
biddal ké
ne meg beszélned

arthurthedent 2022.05.06. 12:33:52

@ez a nevem senki: Az én bidem nem rab, szabad. ;) Szabad bid! ;)

Vén motoros 2022.05.06. 15:16:48

Én harcos ateista és klérusgyűlölő létemre óvatosan foglalok állást, de megnézném, mi lenne belőle, ha a Ferenc pápát tenné valaki szankció listára. Azért Kirill nem egy egyszerű egyházi vezető, ő az ortodpx egyházban hasonló rangú főpap, mint a katolikusban Ferenc. [Nem teljesen azonos rangú, csak hasonló rangú]. Amellett kétséges, hogy a világegyházak felett az egyes államok "civil" hatóságai és/vagy az államok kormányai milyen jogkört gyakorolhatnak.

gigabursch 2022.05.06. 15:18:11

Melyik zsidó felekezetek tetszett gondolni?

arthurthedent 2022.05.06. 15:56:10

@Vén motoros: "Amellett kétséges, hogy a világegyházak felett az egyes államok "civil" hatóságai és/vagy az államok kormányai milyen jogkört gyakorolhatnak."

Óh, ez egyszerű. Pont ugyanolyan hatalmat gyakorolnak főpapok felett mint felettem és pont olyan hatalmat gyakorolnak az egyházak felett mint a KFT-m felett. Az egyházakat és a vallási vezetőket pont annyi mágia védi mint engem.

Vén motoros 2022.05.06. 16:16:17

@arthurthedent: Ha-ha-ha! Viccnek is humoros... Én 25 évig voltam a saját tulajdonú Kft-m ügyvezetője. Pontosan tudom, hogy milyen jogaim voltak (a gyakorlatban!) nekem, és milyen jogaim lettek volna akkor, ha ugyanakkor én vagyok a magyar bíboros-érsek is. Amúgy szerintem, még jogilag sem biztos, hogy igazad van, de a működő gyakorlat szerint meg egyáltalán nincs.
Úgy emlékszem, az utóbbi néhány évtizedben a Dalal lámán kívül nincs egyetlen olyan világegyház-vezető sem, akit egy állam megb@szott volna, de még a Dalai lámát is csak nagyon szőrmentén kefélték a kínaiak.
Csak megjegyzem, hogy még Orbán sem mer hozzányúlni SZEMÉLYÉBEN Iványi Gáborhoz (pedig a NAV 3 milliárdos adócsalással vádolja, amit Iványi LÉNYEGÉBEN be is ismert, mintegy előre megfontolt szándékú "polgári engedetlenséget"), ha én lennék a vádlott, már egy-másfél éve előzetesben csücsülnék... Arra rá merem tenni fél éves nyugdíjamat, hogy Iványit sosem fogják vád alá helyezni és elítélni, mert hozzá még Orbán sem mer hozzányúlni. Az más kérdés, hogy majd jól kinyírják a kisegyházát... De ő maga szent tehén, mert akkora nemzetközi botrány törnek ki, amilyet még a világ nem látott...

arthurthedent 2022.05.06. 16:27:55

@Vén motoros: "Amúgy szerintem, még jogilag sem biztos, hogy igazad van, de a működő gyakorlat szerint meg egyáltalán nincs."

Jog előtti egyenlőség. Annyi, hogy az egyházak máshogy adóznak...

"de még a Dalai lámát is csak nagyon szőrmentén kefélték a kínaiak."
Hát elég szőrmentén, tekintve, hogy gyerekkora óta nem tette be a lábát kínába, mert azonnal letartóztatnák. :D

"Csak megjegyzem, hogy még Orbán sem mer hozzányúlni SZEMÉLYÉBEN Iványi Gáborhoz"
Hozzám sem mert nyúlni Orbán, amit ajánlok is neki, mert sem nyomozati joga nincs, sem bíróság sem semmi. ;)

De. Mindjárt segítek megérteni...

arthurthedent 2022.05.06. 16:31:11

@Vén motoros: A cikk arról szól, hogy mégis milyen jogon, mégis milyen alapon kivételeznek az egyházakkal és az egyházi vezetőkkel. Milyen jogon, milyen elvek mentén, milyen okból, miért?

Merthogy a modern államnak pont az az egyik lényege, hogy NEM kivételezünk a papokkal meg az egyházakkal. Mégis hogyan nevezheti jogállamnak magát egy állam, ha azt mondja, hogy a papok, prédikátorok, önjelölt próféták érinthetetlenek, ha bizonyos dolgokban hisznek.

Vén motoros 2022.05.06. 16:33:15

@arthurthedent: Olyan, hogy "jog előtti egyenlőség", olyan nem létezik. Próbáld ki egy demokratikus angolszász országban, hogy a.) "törvényileg kijelölt védővel" véded magad, vagy sztár-ügyvédi iroda sztár ügyvédével, akinek 10 millió dolláros vagy fontos a javadalmazása, aztán jól megnézheted magad a "jog előtti egyenlőség"-gel.

arthurthedent 2022.05.06. 16:33:57

@Vén motoros: Szóval az államnak pont ugyanolyan alapon és jogon kellene hatalmat gyakorolnia a papok felett is mint felettem. Ha nem ezt teszi, akkor arra valamiféle nagyon erős érveknek kellene lennie, de ilyet a magyar kormány nem mutatott be.

Mert ha jogállam, akkor be kellene mutatnia ilyet és akkor azonnal én is úgy ögyeskednék, hogy rám is érvényes legyen a kivétel. Ha kell kecskét is áldozok vagy rituálisan istenvért is iszok egy kis adómentességért. :)

arthurthedent 2022.05.06. 16:35:05

@Vén motoros: "Olyan, hogy "jog előtti egyenlőség", olyan nem létezik."

Dehogynem létezik. Csak nem érvényesül minden esetben maradéktalanul. Attól még létezik, egy elv, amire lehet hivatkozni, ha vita van.

Vén motoros 2022.05.06. 16:41:47

@arthurthedent: Értem én, amit mondasz. Kristálytiszta. Csak az az icinyke-picinyke probléma, hogy a gyakorlatban ez a Föld nevű bolygó 239 vagy hány állama. államalakulata közül egyben sem érvényesül. És ha kivétel nélkül mindenki szemben jön veled az autópályán, akkor is neked kell kell visszafordulnod, ha egyébként a táblák szerint te mész helyes irányban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.06. 16:51:24

Vannak egyházak és egyházabbak.
Vannak egyházi vezetők és egyházi vezetőbbek.
Hazánkban simán el lehetett venni a jogaikat is.

Mezőbándi 2022.05.06. 17:17:33

Árnyaljuk azért a képet azzal, hogy itt nem a "törvény előtti egyenlőség" a kérdés. (Hol az a törvény, amelyik előtt egyenlőnek kellene lenni?). A cél a Putyinra gyakorolt nyomás fokozása. Ez nem jogi, hanem politikai eszköz. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy vegyük el Béláné jogsiját, mert Béla agresszívan vezet.

Jozef Pockna 2022.05.06. 17:31:51

Mar 1000 eve szankcionalni kellett volna oket. Ott rohadjanak szet ahol vannak. Megnyomoritottak nepeket hazugsagaikkal noket vegeztek ki boszorkanynak titulalva oket... azt meg itt el kell jatszani micsoda szentek? Porig rombol a hulye kis onbecsulesuket kepmutato gagyi szent torneteikkel egyutt kiralyok hadvezerek kertek aldasaikat meszarlashoz eleteket elveve... Minden vallast minden felekezetet betiltani aki hinni akar az 4 fal kozt otthon ennyi. En a notredamra egy lyukas garast nem adtam volna...

Motorogre 2022.05.06. 18:00:18

A kérdésben van a válasz: nyilván ugyanúgy kell megítélni őket is büntető és erkölcsi kérdésekben mint másokat. Ha szankció, akkor szankció.
De mi volt a poszt kiváltó oka ? Lemaradtam valamiről ?

Randy Marsch 2022.05.06. 19:00:15

@Jozef Pockna: egyik egyház sem végzett ki senkit. 2022-ben már van lehetőséged történelmet szabadon tanulni. felejtsd el, amit a Rákosi érában tanítottak neked

Kivlov 2022.05.06. 19:15:53

Majd ha a képviselőknek se lesz mentelmi jog...

Lehetnék én is 2022.05.06. 20:10:00

Most konkrétan Kirill mit vétett az uniónak, Semmit? Akkor?
Kirill mit vétett az ukránoknak/oroszoknak? Semmit? Akkor?
Ő pénzelte az azivi mocskokat? Nem.
Mégis mit ett azért, hogy basztassák.?
Nekm nem volt egyházi esküvőm , a gyerekeim nincsenek megkeresztelve, többnyire nem szeretem az egyházak hozzánkállását. De a szankciót miért?
Két hónapja a sportolókat, zenészeket nem értettük, most meg ezt.
Kapja be Ursula (nem az enyémet, Timmermansét).

Ekrü 2022.05.06. 20:23:11

@arthurthedent:
Abban igazad van,hogy a törvény és a jog mindenkire egyformán érvényes kell legyen. De Kirill pátriarka ugyan miféle büntettet követett el, ami alapján büntetnéd? Bűn orosznak születni?

várom a levelet 2022.05.06. 20:33:38

@Jozef Pockna: én sem,de nem ilyen egyszerű.sok embernek kell egy kapaszkodó,hogy ezt a pocsék életet elviselje.

várom a levelet 2022.05.06. 20:37:19

@Randy Marsch: ja,a megégetés nem kivégzés?de később is sokféle módon tették tönkre az embereket.olvasd e la különös házasságot.pedig Mikszáth nem a kommunista érában nevelkedett.

Zionnépe 2022.05.06. 20:39:46

@Ekrü: @Lehetnék én is: Az egyháznak (sajnos) nagy szerepe van abban, mit és hogyan "gondoljanak" a hívek.
Nos kb minden vallás alapja a felebaráti szeretet, békesség..blabla. Ilyen módon az ortox egyházfő (és az alattalévők is) is felemelhetné az újját, hogy ami Ukrajnában folyik az messze nem helyes és minél gyorsabban fejezzék be és térjen vissza mindeki a saját területére !
Nos miután ebben nem igazán jeleskednek így cinkosoknak tekintik őket. A cinkosok pedig cinkosként is lesznek értékelve.

Zionnépe 2022.05.06. 20:43:27

@Randy Marsch: Te valamiről nagyon lemaradtál barátom !
Az Ókor és Középkor, de még az Újkor jó része is vallási háborúktól és kivégzett/kivégeztetett emberekről szólt.
És igen, miután az állam intézte a kivégzéseket az egyház által kijelölt embereken, így az egyház miatt haltak meg. Épp úgy, ahogy bérgyilkosság esetén a felbújtó sem moshatja a kezeit.

eßemfaßom meg áll 2022.05.06. 20:50:43

@Zionnépe: Az Ókor és Középkor, de még az Újkor jó része is háborúktól és kivégzett/kivégeztetett emberekről szólt. Volt vallási is köztük.

metata 2022.05.06. 20:53:04

Kérdéseidre a választ nem jó helyen keresgéled. Én a helyedben inkább a politikával, az államhatalommal való érdekkapcsolatok terén kutakodnék…

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 21:04:34

@Vén motoros:

Kirill valóban túl sokat politizál, ez tény, de mit követett el? Semmit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 21:06:47

@arthurthedent:

Az egyházak nem adóznak másképp.

Ha az egyház gazdasági tevékenyslget is folytat, az úgy adózik, mint bármely más vállalkozás.

Viszont az egyházak főtevékenysége nem gazdasági.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 21:08:34

@arthurthedent:

Kivételezés csak abban van, ami a hitéleti és vallási tevékenységet illeti.

Pl. az egyházakra nem érvényesek a diszkrminációellenes szabályok, ezeket felülírjhatják az adott egyház vallási szabályai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 21:11:01

@Zionnépe:

A háború nem helyes dolog, de sok esetben nincs más, azaz háborúzni kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 21:11:56

@Zionnépe:

Az emberiség háborúinak kb. 99 %-a nem volt vallási háború. A háborúk oka a legritkább esetben a vallás.

Jozef Pockna 2022.05.06. 21:14:50

@várom a levelet: tudod mikor fiatal kis takony voltam jartam hittanra mar ott megundorodtam az egesz jolelkizos szartol. Amiben hittem az a szuleim. Miota felnottem van sajat csaladom ok azok akibol energiat meritek ha szar napom is volt nem a buzi bibliat mormogom nem kocsog kolostorba vagy zsinagogaba jarok a mennyezetet bamulva holmi varazsiget kantalni hogy csodatortenjen. Es legfobbkepp nem hajtok fejet egy alszent kukuxklan elott akik szenteknek hivjak magukat. Foleg nem fogok kezetcsokolni... mondom mindegy milyen kiben hogyan hisznek egy kesz atveresshow az egesz mar evezredek ota...

erol 2022.05.06. 21:43:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 30 éves háború, muszlim terjeszkedés, keresztes háborúk stb. Persze, tudom ki lehet magyarázni, de ilyen alapon a vallásnak semmire sem volt hatása.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.06. 21:53:00

erkolcstan.blog.hu/tags/pr%C3%A9dik%C3%A1ci%C3%B3

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordából lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.06. 22:49:28

@áltudományos memetikai pszichovírus:

Mindig gond van és lehet az olyan dolgokkal és elméletekkel, amit kitalálnak egy ötletként, majd csak aztán próbálnak meg hozzá igazolásokat keresni. Ez vagy sikerül, vagy sem, vagy csak egyfajta áltudományi ág / "hitrendszer" lesz belőle. A memetika ilyen szempontból kb úgy 60%- ban áltudomány.

De több benne a valósi tudományos rész, mit például a filozfófiában, vagy a a teológiában. A filozófai kb 90-95% áltudomány a teológia meg 100%-ban az.

Randy Marsch 2022.05.06. 22:55:46

@Jozef Pockna: ez nem vélemény, hanem tény.

@várom a levelet: az egyház égette meg? ne egy regényből kreáljunk történelmet.

Randy Marsch 2022.05.06. 23:01:23

@Zionnépe: nem az egyház jelölte ki a kivégzőket. pontosan úgy volt, ahogy mondod. az akkori törvényeknek megfelelően történt minden.

ne értsd félre, nem mentegetni akarom az egyház dolgait, de a bírálatoknál maradjunk a tényeknél. az inkvizíciós eljárás a kor jogi aktusaihoz képest döbbenetesen humánus volt, és az egyház feladata az volt, hogy megállapítsa, hogy mi a helyzet. ezután került át az illető az állam elé, aki kiszabta a büntetést. az akkori törvényeknek megfelelően. az egyház nem végzett ki senkit. erre se joga, sem eszköze nem volt. ennyit állítok, mert ezek a tények.

@áltudományos memetikai pszichovírus: bocs, de ebben a cikkben mi van? mármint, elolvastam, de ez hol bizonyítja, hogy az egyház végezte ki? a pert részletesen ismerem, tanulmányoztam. ez egy pongyola írás.

Jozef Pockna 2022.05.06. 23:18:10

@Randy Marsch: mikor egettek keresztel a kezokben mondtak az aldast hogy megtisztuljon a lelke? Meg hogy a mennyorszag befogadja a megegetettetek? Nem kell vedeni oket. Alszent csorda. Annak nyaltak aki epp uralmon volt. Uldoztek a felvilagosultakat be ne tudjak bizonyitani hazugsagaikat... es ez igy van mind a mai napig semmi se valtozott... muszlim zsido kereszteny hindi alrmelyiket nezed emberek alkottak. Kis csoportok hogy manipulaljak a tobbit. Erre volt jo az osszes vallas. Es erre jo a mai napig. Szaros kis mesekbol lett szemeneszedett hazugsag. Ami meg aggasztobb egy olyan vallasban hinni ahol az apa engedi megolni a fiat mert a termek az fontosabb mint a sajat vere??? Na erre mond azt hogy nem egy hulye kis mese szinpadi mutatvany amit egy kis illuzioval megfuszereztek a csurhe meg bevette...es bizony gyilkolasztak miatta...

arthurthedent 2022.05.06. 23:20:08

@Motorogre: "De mi volt a poszt kiváltó oka ? Lemaradtam valamiről ?"

Orbán bejelentette, hogy magyarországnak elfogadhatatlan az ortodox keresztény vallási vezetők elleni bárminemű szankció.

arthurthedent 2022.05.06. 23:24:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Kirill valóban túl sokat politizál, ez tény, de mit követett el? Semmit."

Az első parancsolatot sértve Jehova előtt egy hamis istent imád.

Alick 2022.05.06. 23:31:43

Egyáltalán a szankcionálás a jelenlegi formájában baromság.
Egyrészt nem oldja meg az alapproblémát, másrészt a szankcionált félben felerősítheti az önigazolását, harmadrészt a fenntartott (vagyis nem beváltott) fenyegetéssel való célirányos tárgyalás hatékonyabb.
Chomsky jogosan mutatott rá, hogy Trump legutóbbi békekereső megnyilatkozásához képest a nyugati vezetők kb. egy földigiliszta intelligenciájával rendelkeznek.
Na jó, Putyin és Zelenszkij egysejtűjével. :)
Negyedrészt a szankciók részben kijátszhatók/kompenzálhatók és a szankcionáló félnek is problémákat okozhat.

Ekrü 2022.05.07. 01:08:09

@Zionnépe:
"Ilyen módon az ortox egyházfő (és az alattalévők is) is felemelhetné az újját, hogy ami Ukrajnában folyik az messze nem helyes és minél gyorsabban fejezzék be és térjen vissza mindeki a saját területére !"- Ez a te igazságod. Az ortodox egyházfő pedig orosz, ha ő az ukránok mellé állna az hazaárulás lenne. Ráadásul semmi olyat nem tett, ami ténylegesen bűncselekmény volna. Ahogy az orosz karmester sem, vagy Mazepin vagy a többi orosz sportoló sem.
"A Negyedik Genfi Egyezmény értelmében a kollektív bűnösség megállapítása háborús bűncselekménynek számít. A 33-as paragrafus kimondja: „Védett személy nem büntethető olyan bűncselekményért, melyet nem személyesen követett el,” továbbá „a kollektív büntetések minden megfélemlítő vagy terrorintézkedéshez hasonlóan tiltottak.”
Mi jön legközelebb? A "ne vásárolj orosztól", á lá Der Stürmer 1931 december?

Ekrü 2022.05.07. 01:22:54

@Zionnépe:
Az Ókorban az egyház nem végeztetett ki senkit, miután eleve többisten hívők voltak, hanem az épp aktuális császár rendezett nagy keresztényüldözéseket és végeztette ki a keresztényeket, a lehető legbarbárabb módon.
A középkorban és újkorban pedig a kivégzések elenyésző része volt vallási indíttatású ,a kivégzéseket főképp az uralkodók, nemesek és világi bírák rendelték el. Mindegyik az adott kor törvényeinek megfelelt.

birkamenet 2022.05.07. 01:34:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Majd ha anyádba csapódik be egy ruszki rakéta vagy ha a fél Vörös Hadsereg megy át rajta (megint mint 45-ben meg 56-ban) utána mondjad te félkegyelmű díszidiótája a NER hazádbak, hogy háborúzni kellett a ruszki gazdádnak, ez van, nem tehettek mást.

birkamenet 2022.05.07. 01:43:15

@Ekrü:

Jaj de hozod már megint a Győzike tábor színvonalát! Jézust se az egyház küldte keresztre, ugyebár? Meg a középkorban az eretnekségi, meg boszorkány pereket se az egyház intézte ugyebár? Meg az államegyház sem azt jelentette, hogy a vallásra vonatkozó törvényeket és szankciókat az egyház diktálta volna, ugyebár?

birkamenet 2022.05.07. 01:54:14

@Alick:

A te imádott Trumpod mindenki ellen háborúzott, közte az EU ellen is, szerencsére csak kereskedelmileg. Az a világra szóló idióta trump csak a tálibokkal kereste a békét, neki köszönheti az afgán nép, hogy megegyezett velük, hogy az amerikai csapatokat kivonják és átengedik egész Afganisztánt a prédájájuknak. Ennyit te Chomskyd meg trumpod szellemi szinvonaláról, ha egyáltalán tényleg igaz, hogy Chomsky megdicsérge volna az USA legközismertebb elmebetegét.

birkamenet 2022.05.07. 02:02:34

A magyar meg a ruszki egyházban legalább van annyi közös vonás, hogy mindig felnyaltak a diktatòrikus hatalomnak.
A kommunizmus alatt azért mert fostak ellenálni (mármint intézményes szinten), jelenleg meg azért, mert az ateista diktátorok (orbán, putyin) imádják ezeket a hasznos hülyéket PR célra felhasználni. Legyen az migráns válság vagy háború vagy stadion avatás.

ez a nevem senki 2022.05.07. 03:27:51

matyi kis belső világa el rettentő lehet minden
Viktor fóbijás szám
ára

juletræ 2022.05.07. 04:53:18

@Alick: "Egyáltalán a szankcionálás a jelenlegi formájában baromság."

Nezd a ruszkikat meg kell allitani, a 21 szazadban a teruletszwrzø haboru not done.

Ez az egyetlen mod a ruszkik megbuntetesere. Ezt a Szergej is igy gondolja: akkor helyezte az atombombaut keszultswgbe amikor kivagtak a SWIFTbøl. Minden amit az ukranok az egbøl lelønek tele van jenki meg EUs mikroelwktronikaval.

Naesugye az olaj meg a gaz ...

Regannak mar bejøtt egyszer h a ruszkikat igy civilizalja.

@poszt.
Kirill Duginnal egyutt a Szergej ideologiai hatteret adja
Aki a szankcioban ketelkedik az lesz szives megmagyarazni h
1. Gøbbels miert volt haborus bunøs
2. A ruszki haboru amit Kirull tamogat hogy kvadral a 10 parancsolattal.
(Ne ølj - Bucsa, Mariopul. Ne lopj - fosztogatni se er. Ne paraznalkodj - civileket, hadifoglyot se erøszakolj.)

Ez az ember a sajat "szakmai kredojat" (10 parancsolat) veszi semmibe.

A templomjaro jo kereszteny.
A "normalitas embere"

Tanulhatna Ferenc papatol.

juletræ 2022.05.07. 04:59:10

@Ekrü: Az embereket a egyhazi (=papokbol allo) birosag itelte el.
Akik az eretneket utana atadtak a 'vilagi karnak" azzal a keressel hogy "kimeletesen banjanak veluk".

antisocialnetwork 2022.05.07. 05:03:46

Tudtam,hogy megjelenik a majom is.

juletræ 2022.05.07. 05:04:35

@Ekrü: " te igazságod. Az ortodox egyházfő pedig orosz, ha ő az ukránok mellé állna az hazaárulás lenne'

Tevedes.
A popa _elsøsorban_ kereszteny _masodsorban_ ruszki.

Az a legføbb feladara h a krisztusi utat køvetve az Evangeliumot terjessze.

Es mindezt a 10 parancsolat szellemeben.

Ugye a ruszkik tudtommal kereszteny nep, igy a 10 parancsolatot maguktol is be kellene tartaniuk.
Ha ezt megse teszik akkor a popanak kellene øket jobb utra teriteni.

Hat ez nem nagyon sikerul.

Vegyenek peldat Ferenc paparol.

Rodney_2 2022.05.07. 05:55:38

@ez a nevem senki: Birkamenet nem a Matyi, ez a genetikai hulladék még a Maytinál is sokkal ostobább és primitívebb, de ugyanúgy agresszivitással kompenzál.

Rodney_2 2022.05.07. 05:59:53

@arthurthedent: Orbán bejelentette, hogy magyarországnak elfogadhatatlan az ortodox keresztény vallási vezetők elleni bárminemű szankció.

Nekem például elfogadhatatlan az, hogy Wimbledonban nem indulhattak az orosz teniszezők rasszista alapon (az lett a döntés, hogy akkor se indulhatnak, ha elítélik az orosz agessziót blabla)
A UK-ben valamelyik kevéssé ismert "al-oligarcha" cuccait úgy is lefoglalták, hogy korábban kiállt a nyilvánosság elé és elítéte az orosz agressziót.
Ez a szankciózgatás a hozzád hasonló degenerált elmebetegek szórakozása :(

Zionnépe 2022.05.07. 06:13:35

@Randy Marsch: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ti vagy szelektíven tanultatok valami vallási iskolában,vagy direkt mosdatjátok a szerecsent !
Nos a háborúk nagy része bizony keresztesháború volt és vallások miatt estek az emberek egymásnak. Minden korban.
Területeket is Isten (akármelyik felekezet) nevében akartak foglalni és Isten nevében üldözték és ölték: az eretnekeket, a boszorkányokat, a pogányokat, a többistenhívőket és persze az egyházak által bűnösnek mondott embereket általában.
Minden uralkodó az egyháznak akart tetszelegni és nekik ajánlották győzelmeiket, tőlük vártak feloldozást és bocsánatot.
A modern korban pedig szintén sok a vallási alapú öldöklés, nézzétek csak meg az IRA vagy ETA is vallásos szervezetek (voltak?).
De ha már itt tartunk a nem keresztény vallások közzül gondolom nem kell kiemeljem a kínaiaknál az ujjugorok vagy az arab területen élő kopt keresztények helyzetét.
És még mindig tartja magát az Iszlám Állam is, amelyik eleve vallási alapon öldököl és pusztít.
Az orosz-ukrán háború jelenleg annyiban rosszabb (vagy hasonló az IRA és ETA eszméihez kb), hogy kb testvérháború sőt majd polgárháború, ha Putyinnak lenne igaza, hogy nincs is olyan, hogy Ukrajna !
Azonos nép, azonos vallás az ország csak azért nem azonos, mert felbomlott. Ahogy Jugoszlávia is.

Zionnépe 2022.05.07. 06:18:39

@Rodney_2: Ha egy országot akarunk (és bizony akarunk) szankcionálni, ott nincs kivételezés. A sportolók az országot képviselik és miután az ország van szankció alatt, nem képviselhetik.
A szankcionálgatás meg a modern hadviselés, ahol nem kell lerombolni egy országot és háborút szítani.
Putyin is jobban tette volna, ha marad a gazdasági eszközöknél és szankcióknál.

Zionnépe 2022.05.07. 06:23:12

@Alick: A háborúkat váltják ki, ergo igen mindkét félnek okoznak károkat, de mégsem lövik egymást agyon és pusztítanak el minden infrastruktúrát. Ezért kifejezetten jó a szankcionálgatás, hatalmas gazdasági károkat tud okozni (akárcsak az igazi háborúk), de nem sérül fizikailag senki és semmi, plusz hamarabb fel lehet belőle állni.

Zionnépe 2022.05.07. 06:25:55

@Ekrü: Te is elég szelektíven tanultál, bocs amiért kihagytalak, lásd 2 hsz-el feljebb !

Zionnépe 2022.05.07. 06:29:54

@Zionnépe: 3.@Ekrü: Vagyis 3 az a 2, de az utána lévőekben leírtam miért nem vásárolunk ezután orosztól. Igen, ez egy országra kivetett szankciócsomag tudtommal Putyin sem a testőreit/magánhadseregét küldte, hanem az oroszokét. Nos, ha az oroszok ezt hagyják és nem kelnek fel Putyin ellen, akkor bizony cinkosok és cinkosként is lesznek szankcionálva.

arthurthedent 2022.05.07. 06:50:44

@Zionnépe: "akkor bizony cinkosok és cinkosként is lesznek szankcionálva."

Ahhoz, hogy valaki szankció alá essen szerintem nem kell "bűnösnek" lennie. A szankciók a gazdasági háború eszközei, nem büntetések magánemberek ellen.

Miért nem indulhat az orosz sportoló nemzetközi versenyen? Hát pon ugyanazért, amiért az orosz hadsereg megpróbálja agyonlőni az ukrán sportolót. A nyugat így lő vissza, ahogy egy jedi lovag mondaná ez a szankció egy civilizáltabb kor fegyvere. ;)

Zionnépe 2022.05.07. 08:06:52

@arthurthedent: Igen, ez az objektív felelősség elve.
Putyin is a teljes ukrán népet sőt egész Ukrajnát támadja a az orosz hadsereggel, pláne szív miattuk az energiahordozók árán keresztül mindenki a világon kb.
Akkor szívjanak az oroszok is és viseljék ennek hozadékát, ha már ilyen bölcs és karizmatikus vezetőjük van (sic!).

Kyria 2022.05.07. 08:13:43

A mostani szankcionálási terve Brüsszelnek - mármint az orosz egyházi vezető elleni - véleményem szerint sem helyes. A jelenlegi információk alapján örülök, hogy Magyarország nem támogatja. Elvi okokból gondolom ezt, dacára annak, hogy Kirill pátriárkának a háború elején tanúsított kijelentése óta
sajnos jelentős változás állt be a hozzáállásában. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy ez milyen körülmények hatására következett be.
Az egyház vezetőinek, tagjainak büntethetőségét egészen más kérdésnek tartom, amit nem jó összemosni ezzel. Mindenki előtt ismertek a gyermekbántalmazási esetek, amiket súlyos hiba volt eltussolni. Ez bűn, amit igenis büntetni kellett volna.

Éhes ló 2022.05.07. 08:28:41

@Zionnépe: ez zion népére is érvényes, igaz?

Ambiorix 2022.05.07. 08:36:40

@várom a levelet:
A különös házasság egy mese. Anekdota. A regénybeli formájában természetesen sohasem történt meg. Azt is lehet tudni, hogy mi állt mögötte.

Alick 2022.05.07. 09:08:04

@birkamenet: Azt nem vitatom, hogy Trump elmebeteg, de a többi vezető még betegebb.
A lényeg, hogy Putyint és (Zelenszkijt is) diplomáciai nyomásgyakorlással eltéríteni a szélsőséges céljai irányából, erre lenne jó a feltételekhez kötött szankcionálás és fegyverszállítás.
Jelenleg Zelenszkijjel megy a tárgyalás és az üzletelés, de elvárást nem látok benne.
Putyinnal is tárgyalni kéne a szándékairól, alkudozni vele.
De lehet hogy rosszul látom... hogy valójában minden politikai vezető háborút szeretne (fegyverkezési üzlet, fegyver tesztelés).

belekotty 2022.05.07. 09:10:24

@Zionnépe: "Putyin is jobban tette volna, ha marad a gazdasági eszközöknél és szankcióknál."

De ahhoz ő gazdaságilag kevés. Csak siettete volna az EU leválását az orosz energiahordozókról. És abból a pénzből finanszírozza a hatalmi őrületét.

Alick 2022.05.07. 09:21:57

@juletræ: "Nezd a ruszkikat meg kell allitani, a 21 szazadban a teruletszwrzø haboru not done."

Önmagában a szankciók nem fogják megállítani. A céljait kell a diplomáciai alkudozás szintjén megingatni.

"Minden amit az ukranok az egbøl lelønek tele van jenki meg EUs mikroelwktronikaval."

A technológiai szankcionálás jogos feltételek nélkül is.

"Regannak mar bejøtt egyszer h a ruszkikat igy civilizalja."

Ez csak egy mítosz, nem hidegháborús győzelem volt, hanem de facto Jelcin győzte le a mindenható SZKP-t a SZU feloszlatásával. A tagállamok függetlenedésének a Gorbacsov-féle lazítás ágyazott meg.
A SZU-nak nem volt nyugati értelemben vett gazdasága, hanem az ipari-katonai komplexum dominálta hadigazdálkodás és piactól független erőforrás kezelés működött. Ezt a SZU (+KGST) a saját belső erőforrásaira támaszkodva tudta biztosítani.

"Ne ølj - Bucsa, Mariopul. Ne lopj - fosztogatni se er. Ne paraznalkodj - civileket, hadifoglyot se erøszakolj"

Sajnos ezekben semmi újdonság nincs, a nyugati keresztény egyház is kivette a részét a fentiekből.
(egyébként az elsőnek idézett parancsolat helyes fordításban "ne gyilkolj" - az Ószövetség más vonatkozásban emberölési és népirtó kézikönyv - pl. Számok 31.)

Rodney_2 2022.05.07. 09:32:46

@Zionnépe: Nem országot szankcionálnak, hanem személyeket és még ahhoz is hülyék. Te akarsz szankciókat én meg nem, mert szerintem hülyeség. Majd ha a fél nyugaton szélsőséges pártok kerülnek hatalomra a következő választásokon mert akkora gazdasági krízis lesz az idióta szankciók miatt, akkor majd megint mondd el, hogy ez mekkora jó ötlet volt. Pl ha a francia választás 6 hónap múlva lenne, tuti Le Pen nyert volna. Majd lesz választás máshol (pl olaszok?).
Ha az oroszok nem adnak gázt Ukrajnának, az mennyiben segítette volna azt a problémát, hogy a földrajzi Európa legykorruptabb és legszegényebb USA bábállamát tovább tömik fegyverrel nyugatról és az USA építgeti tovább a saját katonai infrastruktúráját egy "szuverén" országban?? Megnézném az USA reakcióját arra, ha mondjuk Kína csinálja ugyanezt Mexikóban vagy Kanadában. Ugye hogy szerinted is nagyon gyorsan brutális háborút kezdene az USA?? A rohadt kurva anyját az összes filantrópnak...

Zionnépe 2022.05.07. 09:34:25

@Kyria: Továbbra is Oroszország ellen vannak és lesznek szankciók, nem az ortodox egyház ellen. Itt a pátriáka, mint orosz ember lesz szankcionálva, illetve az Oroszországban betöltött társadalmi funkciója miatt. Nem vallási alapon, ha érted a különbséget.

Zionnépe 2022.05.07. 09:39:37

@ez a nevem senki: @Éhes ló: Nos valszeg nem egyértelmű a nickem, de Mátrixos Zion (mint elkenállók városa) és annak polgáraira utal.
Úgy egyébként nyilván érvényes és a képeken katonai agresszió ér dacos gyerekeket.

birkamenet 2022.05.07. 09:41:42

@Rodney_2:

Mi van náci hányadék, frusztrált vagy mert nincs POGROMod? Lemosva a térképről trump, szarvini, löpen, stráhe, a szlovén orbán, hogy a náci fajtád táborának legnagyobb lúzereit vegyük. Már csak orbán tartja a frontot a civilizált Európa ellen, hála annak a kétmillió agysorvadt baromnak, amelyik egy másik országban se létezik, csak a magyaroknál!

Mi kesz veled, ha egyszer orbánnak is vége lesz? Mész majd zsoldosnak Butsába Putyin haccseregébe?

birkamenet 2022.05.07. 09:46:13

@Alick:

Legaláb elismerted, hogy a ruszki egyház társtettes a háborús bűntettek éltetésében. Egy háborús bűnös putyin felszopásában.

birkamenet 2022.05.07. 09:51:12

@Alick:

A legbetegebb te vagy, ha azt mered állitani, hogy a VALÓSÁG TAGADÓ, pszichopata selejt, civilizálhatatlan trumpnál lenne akárki elmebetegebb, közveszélyesebb politikus. Leszámitva persze putyint.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.05.07. 10:00:16

Háborús helyzetben, vagy annak megelőzésénél a polgári törvények és erkölcs is félre van téve. Érdekek számítanak csak.

AZ is teljesen elfogadott dolog ugyebár ha nem csak szankcionizálnak, hanem titkos ügynököket valaki küldenének a kiiktatására .

Rodney_2 2022.05.07. 10:01:40

@arthurthedent: Lehet nyugodtan egyházi vezetőket is szankcionálni, csak hülyén jönne ki ha elvennék Kirill pátriárka Rolexét :))) és csak összezárná a híveket a vallási vezető mögött, vagyis nem éri meg. Amit nem képes felfogni a sok idióta kontraszelektált (stb stb) nyugati politikus, hogy mások máshogy gondolkoznak mint ők. Pl Iránban mit értek el a szankciókkal?? Hoztak némi szenvedést a NÉPre (pl fontos gyógyszereket nem lehetett kapni) akik erre nem a rendszert döntötték meg, hanem még jobban gyűlölik a Nyugatot (mert nem hülyék).
Nekem van néhány "nyugatos" orosz ismerősöm (nem statisztikai mintavétel) az egyikkel együtt tanultam még régen angol egyetemen és utána egész életében nyugati multiknál dolgozott, a másiknak angol férje van. Jelenleg mindketten 100% Putyin fanok, Moszkvából gyűlölik és megvetik az "agymosott nyugatiakat" pedig bármikor el is mehetnének a szuper nyugatra élni. Hogy lehet ez? Hát van némi agymosottságuk mint nemzettudat, stb. Ezeket te nyilván nem értheted meg :)

Rodney_2 2022.05.07. 10:09:29

@birkamenet: Lehet, hogy mégis te vagy a Matyi: annak is NULLA a valóságérzékelése. Úgy meg azért nehéz értelmes kommented írni. Neked pl sosem sikerül, még véletlenül sem.

várom a levelet 2022.05.07. 10:11:49

@Ambiorix: @várom a levelet:mint ahogy a biblia.ki hiszi el a sok sületlenséget.

Alick 2022.05.07. 10:18:30

@birkamenet: Trump néha egy troll, aki jól szórakozik az ellenfelei felháborodásán. :)

www.youtube.com/watch?v=5NsrwH9I9vE

A másik oldalon viszont nem véletlenül jelölték béke Nobej-díjra (már ha a díjat komolyan lehet venni) az Abraham Accords megállapodásért, ami egy jelentős lépés volt az arab-izraeli megbékélésben.

A "profi" politikusok viszont sokszor komolyan gondolják azt, ami inkább vicc kategória.

Sajnos nincs olyan kaliberű politikus, mint pl. Kissinger volt a hidegháború idején.

Kyria 2022.05.07. 10:19:36

@Zionnépe: Értem a különbséget. Sőt, azokat is megértem, akik helyesnek tartják ezt is, a sportolók szankcionálását, az orosz oligarchák vagyonelemeinek nyugati lefoglalását, stb. is. Valóban nagyon nehéz meghúzni a határt. Ráadásul - hozzáteszem - finoman szólva sem kedvelem a vallásokat, de tudom, hány embernek van szüksége rájuk. Az okát nem értem, de elfogadom.
Amiért én egyedül a vallást venném ki mindenféle szankció alól, az az a meggyőződésem, hogy a politika és a vallás váljon végre ketté. És igen, tudom, hogy messze vagyunk még ettől, sőt, lehet, hogy soha nem jön el világszinten, de ettől még törekedni kellene rá.
Olvastam itt sok kommentet és azt a véleményt pl. megdöbbentőnek tartottam, hogy hagyják úgy a párizsi Notre Dame-ot. Nekem ez elképzelhetetlen lenne, még ha nem is láttam volna a saját szememmel, hogy milyen lenyűgöző alkotás, akkor is, mint építészeti és történelmi emléket, véleményem szerint egyértelműen meg kell menteni.
De ettől még tiszteletben tartom azt a kommentet is, a vallás nevében az emberek sajnos valóban szörnyű tetteket követtek és követnek el ma is.

Rodney_2 2022.05.07. 10:22:45

@TanBá: volt az az iráni csávó (a nyugati sajtóban úgy írták le, hogy a "de facto" iráni külügyminiszter), az volt a bűne, hogy túl jól végezte a dolgát és jelentősen növelte Irán befolyását a régióban (nem más földrészeken, csak az országa környékén). Erre a finlatróp demokráciexportőr USA egyszerűen meggyilkolta és kész. Miért? Mert nem tetszett a pofája. Ennyi. Szerinted mi lett volna, ha még békeidőben a ("mini Soros") Blinkent egy ukrajnai látogatása során az oroszok kilövik egy drónnal. Ugye??
A háborús bűnökön izgulók megnyugtatására: az USA itt is meghatározta a mércét: atombombát ledobni városra 100 ezer + civil áldozattal nem háborús bűn hanem hőstett, városok és falvak ellen gyújtóbombák, szőnyegbombázás, napalm, stb nem háborús bűntett hanem megmagyarázható hősiesség, esküvői menet lebombázása 500 civil halottal nem háborús bűn hanem hopp, shit happened, felelős nincs. Óvoda, kórház, iskola lebombázása szintén OK mert blabla. Nem lesz könnyű Ukrajnában háborús bűnöket feltárni :)))

Alick 2022.05.07. 10:23:15

@Rodney_2: " csak összezárná a híveket a vallási vezető mögött, vagyis nem éri meg. Amit nem képes felfogni a sok idióta kontraszelektált (stb stb) nyugati politikus, hogy mások máshogy gondolkoznak mint ők."

Ez a lényeg... ezek a politikusok vagy kifejezetten érdekeltek a háború/káosz létrehozásában és fenntartásában vagy a saját nárcisztikus felsőbbrendűség tudatuk rabjai (akárcsak Hitler).
Persze az oroszok/irániak is ilyenek... csak azon nincs mit meglepődni.
Süketek párbeszéde...

Alick 2022.05.07. 10:24:23

@Rodney_2: A többszázezer iraki civil áldozat "járulékos veszteség".

CSOKKI MÁLNA 2022.05.07. 10:27:37

Dehogynem..Pl. Iványit szankcionálja a NAV.:))

Rodney_2 2022.05.07. 10:43:54

@CSOKKI MÁLNA: Ha csak egy kft-t vezetne, ugyanezért (ha igaz a sikkasztás, nem csak adócsalás) már lecsukták volna. Remélem győz az igazság :)

Rodney_2 2022.05.07. 10:47:50

@Alick: Nemrég volt egy USA jelentés az afgán 20 évről, ami kimondta, hogy a "szükségesnél több" polgári áldozat volt, ami "alienated" a helyi lakosságot. Mert amúgy a fundamentalista muszlimok imádták volna az usákokat :))) Persze felelős nincs. Következmények nélküli ország... Kivéve, ha egy rendőr véletlenül megöl egy visszaeső nigger bűnözőt, mert akkor lecsukják 20 évre. Felsőbbrendű civilizáció, mi nem érthetjük meg :)

arthurthedent 2022.05.07. 11:06:21

@Zionnépe: "Igen, ez az objektív felelősség elve."

Butaság. A katonára nem azért lőnek, mert felelős azért, amit a kormánya tett. A katonára azért lőnek, mert háború van és lőnek minden katonára, arra is aki felelős és arra is, aki ártatlan. A nyugat szankcionálja az oroszokat, azok is károkat szenvednek, akik felelősek és azok is, akik nem.

arthurthedent 2022.05.07. 11:12:24

@Rodney_2: "Nemrég volt egy USA jelentés az afgán 20 évről, ami kimondta, hogy a "szükségesnél több" polgári áldozat volt, ami "alienated" a helyi lakosságot."

Azt az USA mondta saját magáról. Az oroszok meg azt mondták saját magukról, hogy ők aztán mindenben ártatlanok, semmiben nem tévednek és semmiféle erkölcstelenséget nem követtek el. Sőt, egyenesen kitüntették azokat, akik gyilkolnak.

Ez a különbség a két társadalom közt. Az egyikben demokrácia van és mindig vannak kritikus hangot, a másikban diktatúra van és lehetetlenné teszi az állampolgároknak, hogy kritizáljanak bármit amit az állam mond vagy tesz.

Te meg valamiféle egyenlőségjelet teszel közéjük mondván, hogy mindkettőben követnek el hibákat és követnek el bűnöket. Hát ja, az amerikaiak néha nem oda dobják a bombát, ahova gondolták, néha vannak áldozatok, az oroszok meg ezreket és tízezreket ásnak el, égetnek el és hurcolnak el.

arthurthedent 2022.05.07. 11:22:20

@Kyria: "Ráadásul - hozzáteszem - finoman szólva sem kedvelem a vallásokat, de tudom, hány embernek van szüksége rájuk."

Ó, igen. Az embereknek kajára is szükségük van, mégsem vesszük ki a szakácsokat a büntethető emberek sorából. Vízvezetékre is nagy szükségünk van, a vízvezetékszerelők mégsem büntethetetlenek.

Az meg, hogy az embereknek szükségük van a vallásokra eléggé vitatható. Én például elég jól megvagyok vallás nélkül is. Igaz, én alkoholista sem vagyok, míg vannak, akiknek rettenetesen nagy szüksége van vodkára, mert alkoholisták. Mégsem mondjuk, hogy az embereknek nagy szükségük van piára és nem tesszük büntethetetlenné a kocsmárosokat.

Ekrü 2022.05.07. 11:29:18

@juletræ: Számonkéred a 21 században az egyházaktól, hogy a középkori egyházak az akkori törvényeknek megfelelő módon viselkedtek. Mindez rendben van , de akkor kérjük számon az olaszoktól azt amit a római birodalom alatt műveltek a rabszolgákkal és a keresztényekkel. Esetleg számonkérhetjük a mai európai emberektől a középkori kivégzéseket,háborúkat más népek ellen elkövetett kegyetlenkedéseket.
És ha mindez megtörténik ,akkor kijelenthetjük,hogy nincs ártatlan ember jelenleg a világon és mindenki büntetést érdemel.
Ti tényleg nem látjátok mennyire demagóg amit csináltok?
"A popa _elsøsorban_ kereszteny _masodsorban_ ruszki."- Nos akkor elsősorban az egyháznak , másodsorban pedig az orosz államnak tartozik felelősséggel. De semmi esetre sem ítélheti el egy olyan világi bíróság, vagy szervezet aminek semmi köze a fenti kettőhöz. Az egyedül abban az esetben tehetné meg, ha Kirill pópa bűncselekményt követett volna el.

@Zionnépe:
"Nos a háborúk nagy része bizony keresztesháború volt és vallások miatt estek az emberek egymásnak. Minden korban."- Ez marhaság. A háborúk elenyésző része volt keresztes háború.
Az Ókorban pld. egyáltalán nem beszélhetünk keresztes háborúról,nem is értem,hogy vehetted egy kalap alá a középkorral vagy az újkorral. A kereszténység az ókor végén kezdett kialakulni, ráadásul akkoriban üldözték és államvallássá csak az ókor bukása után lett.
A háborúk nagy része pedig a középkorban és az újkorban főleg örökösödési és területszerzési háborúk voltak.(pld. 30 éves háború, 100 éves háború, ) Keresztes háború összesen 7 volt a történelem során,az utolsó pedig 1272-ben volt.
"A modern korban pedig szintén sok a vallási alapú öldöklés, nézzétek csak meg az IRA vagy ETA is vallásos szervezetek (voltak?)."- Ezt meg honnan veszed? Az IRA teljes neve: Ír Köztársasági Hadsereg,célja pedig Észak-Írország felszabadítása az angol uralom alól. Még a nevében sincs semmi utalás az egyházra.
Az ETA a Baszkföld és Szabadság elnevezésű terrorszervezet, nekik sincs semmi közük az egyházhoz. Céljuk Baszkföld autonómiája volt.
"De ha már itt tartunk a nem keresztény vallások közzül gondolom nem kell kiemeljem a kínaiaknál az ujjugorok vagy az arab területen élő kopt keresztények helyzetét."- Na akkor ezt gondold át még egyszer....most akkor a kopt keresztények azok keresztények vagy sem? És a kínaiak szerinted kommunista államként melyik nem keresztény vallás nevében üldözik az ujgurokat ? Egyáltalán ,hogy jön össze ez a két dolog? :))))))))

arthurthedent 2022.05.07. 11:30:24

A vallás csalás. Ha egy elixírt kezdek árulni jó pénzért ami örök életet ígér, akkor elkapnak és csalásért leültetnek. Hiába mondom, hogy 1) sokan hisznek az elixíremben 2) a tudomány nem képes bebizonyítani, hogy az elixír nem működik és 3) aki igazán hisz, annak örök életet biztosít az elixír.

Namost ha a keresztények ugyanezt csinálják, jó pénzért örök életet ígérnek mindenféle kifogással, akkor jön a tömeg és elkezdi kántálni, hogy milyen f.sza gyerekek már ezek a papok, el a kezekkel, mindenkinek joga van a saját hitét hirdetni.

Még akkor is így megy, amikor a papok elkezdik rábeszélni az embereket, hogy ugyan már, milyen roppant erkölcsös, ha mind átmennek a szomszéd országba legyilkolni az embereket, mert isten megsúgta nekik, hogy ez mennyire a kedvére lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.05.07. 11:31:01

@Rodney_2: meg a retkes telibebaszott kurva anyádat megbaszni sem az te ócska troll seggfej!

arthurthedent 2022.05.07. 11:33:56

@Ekrü: "Számonkéred a 21 században az egyházaktól, hogy a középkori egyházak az akkori törvényeknek megfelelő módon viselkedtek. Mindez rendben van , de akkor kérjük számon az olaszoktól azt amit a római birodalom alatt műveltek a rabszolgákkal"

Ott sántít az egész, hogy róma szakított a rabszolgasággal, nincs már római császárság, római birodalom és olyan törvényeket hoztak, amik bizony elítéli a rabszolgatartás.

A keresztény egyház viszont őrzi a hagyományait, ugyanabból a könyből ugyanazt tanítja. Persze nem helyeznek túl nagy hangsúlyt a boszorkányokra meg az embereket megszálló démonokra, de a könyből nem húzták ki ezeket a részeket sem.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.07. 12:04:24

@Rodney_2: Remek jó börtön lelkipásztor lehetne. Padre Gabriel.:))

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.07. 12:14:13

@Vén motoros:

Ha tetszik neked, ha nem, arthurthedentnek igaza van.
De a posztból nem egyértelmű, hog az általános törvény előtti egyenőségről akar nyögdécslelni, vagy a vallásos emberek/vezetők politiki felelősségéről.
Mert a sikkasztó papot világi bíróság ítélte el már a kádárizmusban is, és azóta i, de a vallási vezető politikai nyilatkozata, ténykedése nem bűncselekmény. Egy esetet ismerek - biztosan van több is - amikor felmerült a pápa és a nácik kapcsolatában a pápa felelőssége, de az is elhalt hamvaiban. Senki nem merte felvállani a felelőssége kimondását, de főleg azt, hogy a tevékenységével közrehajtott a hitlerizmus bűneinek elkövetésében.

Ahhoz azonban, hogy g az egyház/vallás éa az állam ténylegesen szét legyen válaztva, szankcionálni kellene az gyháznak, mint szervezetnek a politikai tevékenységét. Azt viszont még vén motoros sem meri kijelenteni, hogy az egyházak, mint szervezetek állnak a kormány mellett, mert nem az egyház, hanem egy adott pap kampányolt pl. a legutóbbi választáson. Márpedig neki is, mint minden más polgárnak ez bele is fér a politiai jogai közé. Más kérdés, hogy a papi szószéken tehet-e ilyet. Mint ahogy belefér a nem vallásos párttagoknak is, hogy kampányoljanak. Persze amikor Orbán gyerekkekkel fotózkodik kampányban, az nem tilos, de ha ellenzéki képviselőjelölt tesz ilyet, az kampánysértés.

Kyria 2022.05.07. 12:28:03

@arthurthedent: Természetesen nem kell egyetérteni, ha azonban sok embernek nem lenne szüksége a vallásokra, akkor nem az lenne a logikus, hogy azok már rég feledésbe merültek volna? De egyáltalán nem szűntek meg, sőt...miként ez jól érzékelhető volt Ferenc pápa hazánkban történő látogatása kapcsán is.
Édesanyám révén több alkalommal hallgattam a TV-ben közvetített miséket - nem csak a hagyományos római katolikust - és jómagam nem értem. (Mármint nem azt, amit mondanak, hanem, hogy hogyan lehet ebben hinni.) De tudomásul veszem, nem vagyunk egyformák. Ezért azt nem értem, mi lenne ezen a "sok embernek szüksége van a vallásra" kitételen vitatható, hiszen valaki vagy vallásos, vagy nem az.
A jelenlegi szankcionálási kérdés és az egyház vezetőinek, tagjainak általános büntethetősége (pl. a pedofil ügyekben) számomra két különböző kérdés, ezt mindjárt az első kommentemben leírtam. Mert míg az elsőt továbbra sem pártolom, addig a másodikkal a legteljesebb mértékben egyetértek.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.07. 12:35:23

@Kyria:

"... az egyház vezetőinek, tagjainak általános büntethetősége ..." tény, Ezt minden állam büntetőtörvénye határozza meg. Ami nincs benne, az sem a vallásos emberek és vezetőik, sem a nem vallásos emberek egyéb cselekménye esetén nem büntetendő, mert nem bűncselekmény..

bordon 2022.05.07. 12:48:04

Lehet egyházi vezetőket szankcionálni. Csak nem kötelező. Pont úgy, ahogy politikusok családtagjait is lehet szankcionálni, csak nem mindig teszik. Vagy nem mennek el hetedíziglen a rokonság kiirtásában, szankcionálásában. Ez mindig politikai döntés, mint minden szakció.

Lehetnék én is 2022.05.07. 12:48:46

@Zionnépe: Tudod, ha egy magát messiásnak érző bohócból lett elnök alá öntik a dollárt és a fegyvereket, amiből úgy érz jót tesz, ha legyilkoltatja a népét - akkor negyon kevés az egyházi vezetők ejnyebejnyéje. De akár számon is kérheted az ukrajnai vallási vezetőkön, miért nem vették rá egy kis gondolkodásra (józan paraszti és plitikusi fajtából is) a bohócelnököt?
Ha ezt nem teszed meg, semmi alapja annak, hogy az orosz patriarkától elvárod.

Kyria 2022.05.07. 12:55:08

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem értem a kommentet, mert a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélés ismereteim szerint bűncselekmény Magyarországon (is). Sajnos sok ilyen esetet hoznak a különböző hírportálok, esetenként még az ítéletekről is tudósítanak. Egyházi személy elleni ítéletről azonban én még sohasem hallottam/olvastam, sajnos az esetek eltussolásáról, a vonatkozó személy máshová áthelyezéséről annál inkább.

arthurthedent 2022.05.07. 12:56:07

@Kyria: "ha azonban sok embernek nem lenne szüksége a vallásokra, akkor nem az lenne a logikus, hogy azok már rég feledésbe merültek volna?"

A világegyetem nem úgy működik, hogy amire az embereknek szüksége van az fennmarad, amire meg nincs, az meg feledésbe merül.

arthurthedent 2022.05.07. 12:58:16

@Lehetnék én is: "De akár számon is kérheted az ukrajnai vallási vezetőkön, miért nem vették rá egy kis gondolkodásra (józan paraszti és plitikusi fajtából is) a bohócelnököt?"

Csak egy elmebeteg hiheti azt, hogy ésszerűbb megadni magad az orosz terroristáknak mint ellenállni ameddig csak lehetséges.

arthurthedent 2022.05.07. 13:04:29

@Lehetnék én is: "Ha ezt nem teszed meg, semmi alapja annak, hogy az orosz patriarkától elvárod."

Én például személy szerint semmit sem várok el az orosz pátriárkától. Én személy szerint csak annyit mondok, hogy csak azért, mert az orosz pátriárka azt hiszi, hogy neki varázsereje van még nem áll senki felett, ahogyan azt Orbán gondolja.

Orbán azt gondolja, hogy a papokkal kivételezni kell, én azt gondolom, hogy nem, nem kell kivételezni senkivel.

Az meg, hogy az orosz pátriarka a befolyását felhasználva támogatja a gyilkolást, egy másik kérdés. Azért nem szankciókat, hanem bíróságot és büntetést érdemel. Amit persze nem fog megkapni, mert rengeteg valláskárosodott ember él a világon, akikkel az egyház elhitette, hogy a papokat valamiféle védővarázslat óvja (felkentek, áldottak). Mint valami indiános filmben a vadak, úgy gondolkodnak...

arthurthedent 2022.05.07. 13:05:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Melyik hamis istent imádja?"

Az első parancsolat azt mondja, hogy Jehova az egy igaz isten, mindegyik más hamis. ;) Te is egy-két ilyen hamis istent imádsz. Mármint a biblia szerint.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:08:17

@arthurthedent:

Kik ezek a hamis istenek?

Egyébként nem szerepel "Jehova" név sehol a Bibliában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:11:43

@Zionnépe:

Nézd meg mondjuk az emberi történelem 20 legnagyobb háborúját.

Közül egyedül a 30-évesre mondható, hogy az alapok vallási.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:13:59

@látjátok feleim szümtükkel:

Miért ne politizálhatna egy egyház? Valójában kötelessége a politizálás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:15:34

@arthurthedent:

Miért kellene kihúzni azt ami igaz? Csak mert ateistáknak nem tetszik ez vagy az a rész? Ezen az alapon az egész vallást ki kell húzni, hiszen az nem tetszik az ateistáknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:17:42

@arthurthedent:

Ezen az alapon csalás a csillagászat meg az elméleti fizika. mert csuúa bizonyíthatatlanm dolgokról gagyognak. Plisz a teljes szépirodalom is hazugság, hisz meg nem történt eseményekről hallucinálnak.

arthurthedent 2022.05.07. 13:23:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Miért kellene kihúzni azt ami igaz? "

Nem kell kihúzni a boszorkányokra vonatkozó részt, csak akkor ne sírjon a szátok, hogy ugyan már, nem vagytok felelősek a boszorkányüldözésért. :D

"Ezen az alapon csalás a csillagászat meg az elméleti fizika. mert csuúa bizonyíthatatlanm dolgokról gagyognak. "

Ha megértetted volna amit mondtam, akkor tudnád, hogy én bizony soha nem mondtam olyat, hogy csalás olyasmit állítani, amit nem lehet bebizonyítani. Olvasd el még egyszer, próbáld értelmezni.

Zionnépe 2022.05.07. 13:27:19

@Ekrü: Hiába tolod ezt a szerecsenmosdatást, az IRA alapja először a protestáns-katolikus konfliktus volt és a vallási vonal végig megmaradt, az ETA szemét pedig pont a katolikus spanyolok csípték.
Az ókorban az egyiptomiak, rómaiak és mezopotámiaiak, görögök stb mind vallási alapon utálták egymást és kérték isteneik segítségét. A középkorban számodra lehet véget ért a hivatalos hadjárat a XIII. században, de a spanyolok, portugálok, angolok, franciák még bőven a XVI-XVII. században is keresztes háborúkat vívtak többek között az indiánok, négerek, indiaiak stb. ellen ahol "szent cél" mindig is a vallás terjesztése volt és a pogányok, eretnekek leigázása és a földjeik elfoglalása, vallásukról áttérítés.
Mindig Isten és a hazájuk nevében és főleg a papjaik áldásával tették ezt (ahogy ma Putyin, csak ő ugye kvázi testvérgyilkosságra kapott feloldozást a pátriákától).

Zionnépe 2022.05.07. 13:28:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Marhaság Birca. Szinte minden háború vallási volt korábban, lásd fentebb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:32:09

@arthurthedent:

Ma is vannak boszorkányok. Csak a mai jog ezt nem bünteti. Ennyi az egész.

Zionnépe 2022.05.07. 13:32:53

@Lehetnék én is: Miért akarná a saját hazáját önként átadatni egy pap? Azért ennyire legyen már gerince!
Másrészről viszont ugye pont nem agresszorok, védekezni meg azért csak szabad. Majd, ha Ukrajna végre lenyomja a modern fegyverekkel (és a szankciók segítségével) az orosz agresdzorokat és kedvük szottyanna egy kis területszerzésre mondjuk az Uralig, akkor jogos, hogy ott már az ő papjaik is szólaljanak fel az agresszió ellen !

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:32:58

@arthurthedent:

Olvastam. Értelmezhetetlen álláspontod. Kb. azt mondod, ami neked nem tetszik, az legyen betiltva.

Kyria 2022.05.07. 13:34:08

@arthurthedent: Mi köze a világegyetemnek vagy annak "működésének" (amiről ráadásul kb. naponta jelennek meg új és újabb ismeretek...) a Föld nevű bolygón kialakult vallásokhoz és az emberek vallásos avagy ateista nézeteihez?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 13:37:24

@Zionnépe:

Nem igaz. A történelem 2 legvéresenn háborúban - a 2 vh. - pl. konkrétan SEMMILYEN vallási motívum nem volt.

Szinte minden háború oka politikai. Kevés a kivétel.

arthurthedent 2022.05.07. 13:50:22

@Kyria: "Mi köze a világegyetemnek vagy annak "működésének" (amiről ráadásul kb. naponta jelennek meg új és újabb ismeretek...) a Föld nevű bolygón kialakult vallásokhoz és az emberek vallásos avagy ateista nézeteihez?"

A földi vallások a világegyetem részei.

arthurthedent 2022.05.07. 13:51:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Értelmezhetetlen álláspontod. Kb. azt mondod, ami neked nem tetszik, az legyen betiltva."

Félreértelmezted. Nem mondtam, hogy bármi be legyen tiltva. Olvasd el még egyszer.

arthurthedent 2022.05.07. 14:20:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nem mondpd, de implikálod."

Nem értetted mit mondtam és én már jobban ismerlek annál minthogy megpróbáljak bármit is elmagyarázni neked. Mondjuk egy segítséget adhatok: mielőtt megpróbálnád kitalálni, hogy mit implikál az amit mondtam próbáld meg szó szerint venni az egészet, szó szerint értelmezni és megérteni.

Ha biztos vagy abban, hogy megértetted mit írtam, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy mit implikál az, amit mondtam. Nem fog menni, tudom, de ez a módja annak, hogy megérts pár egyszerű kijelentést. Ne törd azon a fejed, hogy "mit akart mondani", egyszerűen gondolkodj el azon, hogy "mit mondott".

Ha a bibliát is így elemezgetnéd talán megértenél belőle valamit ami a hasznodra válna.

birkamenet 2022.05.07. 14:32:15

@Rodney_2:

na mi van náci hányadék, felvettek a fidessbe hazugság propaganda tejesztönrek? Ennyire lepusztultál anyagilag, hogy már ilyen föállásokat kell bevállalnod? Ahelyett hogy maradnál s szabadidös EU zászló- meg könyvégetéseknél?

birkamenet 2022.05.07. 14:33:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Majd ha anyádba csapódik be egy ruszki rakéta vagy ha a fél Vörös Hadsereg megy át rajta (megint mint 45-ben meg 56-ban) utána mondjad te félkegyelmű díszidiótája a NER hazádbak, hogy háborúzni kellett a ruszki gazdádnak, ez van, nem tehettek mást.

Kyria 2022.05.07. 14:35:59

@arthurthedent: A vallások véleményem szerint az emberek társadalmában kialakult/kialakított hiedelmekből fejlődtek ki, a világegyetem "működésére" semmilyen hatással nincsenek. Tekintsünk pl. vissza csak a Föld bolygó "élettörténetében", mondjuk a dinoszauruszok korára, hol voltak még akkor a vallások? A világegyetem és azon belül ez is, mégiscsak elműködött valahogy. Az más kérdés, hogy a vallások próbálták magyarázni a "világegyetemet", ismeretesek a tévedéseik is.

birkamenet 2022.05.07. 14:38:47

@Lehetnék én is: "ha egy magát messiásnak érző bohócból lett elnök alá öntik a dollárt és a fegyvereket, amiből úgy érz jót tesz, ha legyilkoltatja a népét "

Jaj de szép hasznos hülye vagy te bulgár birka, nyomod a selejt agyú fiderrnyákoknak írt hazug ruszki propagandát éjjel nappal. Közben putyin márt nem is tud fizetrni neked, mert Ruszkiország GDP-je 15%-kal szakad be ebben az évben, putyin gazdádnak nincs többé pénze a kontraproduktív bértrolljaira!

arthurthedent 2022.05.07. 14:41:31

@Kyria: "vallások véleményem szerint az emberek társadalmában kialakult/kialakított hiedelmekből fejlődtek ki, a világegyetem "működésére" semmilyen hatással nincsenek."

Fordítva. A kávéfőzőm a világegyetem része, a működése a világegyetem működésének szabályai szerint történik. A vallással pont ugyanez a helyzet.

Tapi2021 2022.05.07. 14:42:32

A VÉLEMÉNYÉÉRT és politikai álláspontjáért?
Hogyne lehetne ezért bárkit szankcionálni. Csak akkor ne játsszunk demokráciát, liberalizmust, liberális demokráciát!!!

Hanem ismerje be a nyugat is, hogy ez mind KAMU!
Addig van szólás- és véleményszabadság, amíg nem ütközik egyes körök érdekeivel, véleményével.

Lásd még a számtalan elbocsátott, kirúgott ember, akiket szintén a véleményéért rugdosnak ki, lehetetlenítenek el! Csak mert megtehetik egy liberális demokráciának csúfolt rendszerben, amely így önmagát buktatja le, hogy nem az!

arthurthedent 2022.05.07. 14:45:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kérdés:

Azt, hogy az oroszok, akiket istenítesz éppen traktorokat lopnak ukrajnából hogyan dolgozod fel?

Összeszedték a traktorokat és elvitték csecsnyiába, a cég meg távolról letiltotta őket, merthogy tolvajok ellen így szokás fellépni. Ezt hogy egyezteted össze a hiedelemvilággal, hogy az oroszok valami nemes cél érdekében harcolnak? :D

És, hogy ezertonnaszám hordják ki ukrajnából a búzát? Nem te mesélted pár éve, hogy nem is volt holodomor? Tudod, hogy az oroszok nem tennének olyat, hogy ellopják a kaját? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 14:48:46

@arthurthedent:

Ezt írtad: "A keresztény egyház viszont őrzi a hagyományait, ugyanabból a könyből ugyanazt tanítja.".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 14:50:18

@arthurthedent:

Ezek eleve álhírek. Háborős propaganda. Nem vagy olyan buta, hogy ezt elhidd.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.07. 14:51:23

@arthurthedent:

"nem is volt holodomor"

Így igaz, nem volt. Ez a 90-es években lett kitalálva.

Tapi2021 2022.05.07. 14:52:49

@Kyria: A vallás nem működteti a világot, hanem magyarázza.
Pl. a világban megfigyelhető rendet, rendszert, nem tartja önmagától, spontánul létezőnek, mert ilyen komplexitású rendszereket soha, senki nem látott magától létrejönni. Ezért FELTÉTELEZHETŐ logikusan is egy rend mögötti rendszerező értelem. Mivel a valóságban csakis azt tudjuk igazolni, hogy rendszert értelem hoz létre. Stb.

Nagyon leegyszerűsítve, sokkal kevesebb hit (feltételezés) kell ahhoz, hogy pl. egy laptopot értelem hozott létre, mint, hogy az értelem nélküli természeti erők. (Lásd Occam borotvája!)
És már egy baktérium is bonyolultabb rendszer, mint egy laptop.
Tehát nagyon is valid feltételezés, hogy minél nagyobb a komplexitás, annál nagyobb az információ tartalom, és annál nagyobb értelmet feltételez, mint okozót. Mivel információt értelem hoz létre.Stb.

arthurthedent 2022.05.07. 14:57:10

@Tapi2021: "A VÉLEMÉNYÉÉRT és politikai álláspontjáért?"

A szankciók fegyverek, nem a véleményért kell lecsapni a pap bácsira, hanem mert az ellenség hadi gépezetének része.

arthurthedent 2022.05.07. 14:59:41

@Tapi2021: "mert ilyen komplexitású rendszereket soha, senki nem látott magától létrejönni. Ezért FELTÉTELEZHETŐ logikusan is egy rend mögötti rendszerező értelem."

Ez az érvelés természetesen logikailag hibás. Feltételezi, hogy egy ilyen bonyolult dolog magától nem létezhet, magyarázatul pedig feltételez egy még bonyolultabb dolgot, istent. Nonszensz.

Tapi2021 2022.05.07. 15:02:02

@arthurthedent: Sajnos ez a háború is átment abba a szakaszba, hogy ha már egyik se adja fel, nem látni a végét (beszállt a fél világ is), legalább kimaxolják a kölcsönös károkozást!
És ebbe beleértem a nyugati szankciókat is!
Mert azok ugyan miről szólnak???
Ugyanerről.

Az oroszok a búzát viszik, a traktort, mert az van ott, a nyugat meg mindent, hajót, focicsapatot, náluk lévő MAGÁN vagyonokat, cégeket...

Akkor miről beszélsz? Hol van az erkölcsi fölény? :-(

arthurthedent 2022.05.07. 15:06:39

@Tapi2021: "És már egy baktérium is bonyolultabb rendszer, mint egy laptop."

Egy laptopban több alkatrész van, mint ahány atom egy baktériumban. Persze ez nem sokat számít, csak gondoltam érdekes lehet.

A lényeg itt van:
"Mivel információt értelem hoz létre.Stb."

Ez a feltételezésed hamis.

Tapi2021 2022.05.07. 15:08:22

@arthurthedent: Ezt hívják tapasztalaton alapuló, logikus következtetésnek!

Ha nem akarunk másban hinni. A tapasztalat és a racionalitással szemben.
Vagy igazold, hogy mi jött létre magától, ami bonyolultabb egy homokszemnél?!

A te hited is egy hit abban, hogy az anyag magától tervezi magát egyre komplexebbre és létre is hozza az új komplexitásokat. Miközben erre igazolás: 0

A te hited erősebb, mert SOKKAL több feltételezést tartalmaz!

Rodney_2 2022.05.07. 15:08:33

@arthurthedent: Annyira elfogult vagy, hogy NEM AKAROD megérteni. Így nincs értelme erről tovább beszélgetni. Megpróbálhatnám szájbarágósan elmagyarázni, hogy az nem OK hogy szólnak hogy baj van és nem történik semmi. A másik oldalon sem az van amit képzelsz, csak egyes elszabadult emberek gyilkolásznak összevissza. Ha néztél elég vietnami háborús filmet, akkor ott az usákok között is voltak rossz emberek akik kínoztak, lelőttek, stb. Az életben nyilván még több iylen volt. A háború nagyon megváltoztatja az embereket. Viszont hivatalos doktrína volt a napalmozás, stb. Az atombombázás valahogy nem ment át ugye?? Azzal indokolták, hogy így sok USA katona életét mentették meg. Hát fasza. Ha az oroszok néhány "taktikai atomfegyverrel" megörvendeztetnék Kijevet és más nagyvárosokat az elején, akkor sok orosz katona életét mentették volna meg és az emberiség legalja Zelenszkij slepp sem vigyorogna a segéylszállítmányok fosztogatása közben.
Irakot az USA 4 hétig bombázta mielőtt az első katonájuk odatette volna a lábát. Az nyilván humánus volt, civil áldozatok nem voltak, stb. Te teljesen idióta vagy??? Akkoriban irogattál iylen szép és okos blogot?

arthurthedent 2022.05.07. 15:11:11

@Tapi2021: "Az oroszok a búzát viszik, a traktort, mert az van ott, a nyugat meg mindent, hajót, focicsapatot, náluk lévő MAGÁN vagyonokat, cégeket..."

A nyugat nem lopott el semmit, zárolták a vagyont.

"Akkor miről beszélsz? Hol van az erkölcsi fölény? :-("

Nem mondtam, hogy van erkölcsi fölény, annyit mondtam, hogy az oroszok lopnak. Nagy erőkkel. Konvojszám. Süketelnek a NATO terjeszkedésről, a nácitlanításról, az orosz emberek megvédéséről, közben meg ezerrel lopnak.

Nem emlékszem, hogy Putyin bejelentette volna, hogy a különleges katonai beavatkozás célja traktorok lopása lett volna. Arra sem emlékszem, hogy a napi jelentésekben beolvasnák, hogy mennyi cuccost sikerült ellopni. ;)

arthurthedent 2022.05.07. 15:13:19

@Rodney_2: "Ha néztél elég vietnami háborús filmet, akkor ott az usákok között is voltak rossz emberek akik kínoztak, lelőttek, stb."

Vetnámi háborús filmet. :D
Figyelj! Be akarod mesélni, hogy erkölcsös dolog volt lerohanni Ukrajnát és ehhez érvként felhasználod, hogy lám milyen erkölcstelen volt lerohanni Vietnámot? :D

Kyria 2022.05.07. 15:14:14

@arthurthedent: Mi nem fogjuk egymást meggyőzni. De nem is kell. Másképp látjuk ugyanazt és ez aligha fog változni.

BOAR 2022.05.07. 15:16:34

Hogy helyes-e szankcionálni egy egyházi vezetőt ha az legitimálja a hívei előtt a háborút, az elkövetett szörnyűségeket, nem kérdés szerintem.
De ha kérdés lenne, akkor sem orbán viktornak, a büdöslábú felcsúti bugrisnak a feladata az egységes európai állásponttal szembemenve megakadályozni ezt, ismét visszaélve azzal a lehetőséggel, hogy az unió alapvetően normális tagokra szabott szabályzata lehetővé teszi.
Ezzel(is) csak újabb bizonyítékát adja, hogy putyin fizetett ügynöke.

BOAR 2022.05.07. 15:17:39

@arthurthedent: Hagyd ez a hazudozós rodnimajmot, semmi értelme győzködni. Nem azért kapja a fizetését, hogy vitázzon, csak a propagandát terjeszti.

nemecsekerno_007 2022.05.07. 15:18:00

Szép elmélet.

Insallah.

Már ha értitek a célzást.

Kyria 2022.05.07. 15:19:26

@Tapi2021: Én ugyanezt írtam, idézem: ...a vallások próbálták magyarázni a világegyetemet..."

arthurthedent 2022.05.07. 15:20:26

@Rodney_2: "Megpróbálhatnám szájbarágósan elmagyarázni, hogy az nem OK hogy szólnak hogy baj van és nem történik semmi. "

Attól, hogy oroszország "szól" még nem feltétlenül fogja mindenki haptákba vágni magát. Putyin szava szentírás moszkvában, de európában vannak szabad országok, ahol nem kötelező azt csinálni, amit Putyin mond.

Putyin azt mondta, hogy nem okés, hogy Magyarország NATO tag lett, mert ő jobban szeretné, ha Magyaroszág védtelen lenne. Hát ja. Mégis mire számított, arra, hogy ő moszkvából megmondja, hogy mi legyen? Ja, annak a világnak már vége van.

Azt is mondta, hogy a NATO nagy gazember, mert terjeszkedik. Aztán bevonult a hadsereggel belorusziába, ahol évtizedek óta diktatórikus bábkormányt tart fenn. Azon kesergett, hogy milyen gáz, ha a szomszédba atomfegyvereket telepítenek, amit a NATO nem tett meg, de a belorusz bábkormány igyekezett jelezni mennyire szeretné, ha az oroszok atomfegyvereket telepítenének oda.

Hát ja, szerintem teljesen OK, ha nem azt csinálják, amit Putyin mond. Hitler is mondott dolgokat, Sztálin is mondott dolgokat, Putyin is mond dolgokat. Ha mindig az lenne, amit a szomszéd diktátor mond, az nagyon gáz lenne.

Rodney_2 2022.05.07. 15:44:38

@arthurthedent: Nem volt erkölcsös dolog lerohanni Ukrajnát (nem is sikerült, az nem lerohanás ami folyik hanem egy kinlódás, pont azért mert úgy indultak neki valami félreértés folytán, hogy itt egy testvérnépet kell kiszedni a NATO karmaiból, ezért nem 4 hét bombázással kezdtek ahogy azt kellett volna).
Csak arról van szó, hogy a No.1 világ terrorista és háborús bűnös alakulat (GY.K. az USA) ne játssza a morális fölényt mert hányni kell és a hozzád hasonló idióták meg ne vegyék be a sok propaganda bullshitet. Még USA stratégák és egyetemi professzorok is megmondták (már évekkel ezelőtt is meg most is), hogy az egész gebasz az USA miatt van (mondjuk kifejtették 1 órás előadásban vagy a The Economist-ben egy több oldalas cikkben, nem kezdem magyarázni, mert neked fölösleges)

nemecsekerno_007 2022.05.07. 15:48:09

@BOAR: Az nem egységes európai álláspont hanem az USA geopolitikai érdeke. Lehet az EU szivárványos USA gyarmat csak akkor nem kéne moralizálni.

nemecsekerno_007 2022.05.07. 15:52:23

@arthurthedent: Nettó kettős mérce. Annyira szép?!?

Egyébként te melyik USA-ra gondolsz amikor a morállal próbálsz manipulálni?!?!
Amelyik bevonult Irakba vagy amelyik kivonult Afganisztánból.
Esetleg az, amelyik nem vonult be Ruandába az adott időben.

arthurthedent 2022.05.07. 15:58:32

@nemecsekerno_007: "Nettó kettős mérce. Annyira szép?!?"

Milyen kettős mérce? Normális vagy?

Rodney_2 2022.05.07. 16:01:46

@arthurthedent: "Megpróbálhatnám szájbarágósan elmagyarázni, hogy az nem OK hogy szólnak hogy baj van és nem történik semmi. "

Más volt a téma te szerencsétlen, mint amire nagyon okosan reagáltál: az volt, hogy szerinted az OK, hogy az USA-ban legalább szól valaki (hivatalos report volt, az USA state administration egyik szerve készítette) hogy túl sok volt a polgári áldozat, erre a főnökség ( lásd "nemdiktatúra" ) lesöpri az egészet, hogy ilyen a háború és kész. Hát Ukrajnában meg olyan a háború bazdmeg. Két (genetikailag és kultúrálisan is) tök egyforma primitív félázsiai csőcselék öli egymást mint állat, csak más a PR-juk. Na. Szedd már össze magad :)

Amire reagáltál, az meg az oroszok által szorgalmazott tárgyalások wish-list-je volt. A kiindulópont. Kaphattak volna néhány engedményt (pl az ukrán náci söpredéket elviszik Hágába az általuk elkövetett tömeggyilkosságokért, mindjárt nem lehetett volna nácizni, de ezek ugye az ukrán csőcseléknép nemzeti hősei, mert más nem jutott nekik, csak hős nácik) de NULLA engedményt tett a nyugat. Mert az USA akart háborút, hogy meggyengítsék az oroszokat, mielőtt a kínaiakkal kell majd szembenézniük (azt ők sem gondolták, hogy az oroszok ennyire gyengék és esnek szét). Ezek tök alap dolgok, mindenki tudja aki nem teljesen hülye, kicsit nézz utána :(

Rodney_2 2022.05.07. 16:03:24

@arthurthedent: Nemecseknek teljesen igaza van. Lépj egyet hátra, nyugodj le és nézd végig ezt az egész szarkupacot ami az elmúlt 50-70 év nemzetközi geopolitikája.

BOAR 2022.05.07. 16:04:19

@nemecsekerno_007: Ha a csúti bakcigány kivételével minde uniós vezető egyetért vele akkor az egységes álláspont, akárhonnan származzék is és akármennyire nem tetszik neked meg a gazdádnak.

arthurthedent 2022.05.07. 16:05:15

@Rodney_2: "Még USA stratégák és egyetemi professzorok is megmondták (már évekkel ezelőtt is meg most is), hogy az egész gebasz az USA miatt van (mondjuk kifejtették 1 órás előadásban vagy a The Economist-ben egy több oldalas cikkben, nem kezdem magyarázni, mert neked fölösleges)"

Ja, amerikában megmondták, hogy amerika a hibás. Közben meg oroszországban nem mondják, hogy oroszország a hibás. :D Nem nagyon fogod, hogy a demokráciában minden idióta azt beszél, amit akar, ugye? Különös, pedig ha valakinek ezzel tisztában kellene lennie az te vagy. :D

"itt egy testvérnépet kell kiszedni a NATO karmaiból, ezért nem 4 hét bombázással kezdtek ahogy azt kellett volna"

Ó, hát kurva jó fejek, de tényleg! Azért, ha majd minket akarnak megint felszabadítani esetleg megkérdezhetnék, hogy kérünk -e belőle.

Nem hittem volna, hogy van magyarországon olyan idióta aki ezt az orosz felszabadítás agyrémet nyomja.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:05:40

@Rodney_2: Csak éppen kicsit más hogy egy országon belül csinálják vagy egyik megtámadja a másikat.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:06:42

@arthurthedent: "Nem hittem volna, hogy van magyarországon olyan idióta aki ezt az orosz felszabadítás agyrémet nyomja." - látod, van.

BOAR 2022.05.07. 16:07:34

@Rodney_2: "Ezek tök alap dolgok" .Ja. Kb annyira, mint a chemtrail meg a lapisföld ...vagy az, hogy téged a bátyád csinált, a húgodat meg te .

arthurthedent 2022.05.07. 16:07:58

@Rodney_2: "nézd végig ezt az egész szarkupacot ami az elmúlt 50-70 év nemzetközi geopolitikája"

Mi a p.csért nézegessek szart? Én megelégszek azzal, hogy az oroszok szépen kussba otthon maradnak még pár évtizedet, legalább addig, amíg el nem dobom a kanalat. Kisigényű vagyok, már azzal is elégedett lennék, ha nem fenyegetnének atomháborúval minden nap.

BOAR 2022.05.07. 16:08:17

@BOAR: laposföld ...bassza meg ...

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:09:11

@Rodney_2: "Még USA stratégák és egyetemi professzorok is megmondták (már évekkel ezelőtt is meg most is), hogy az egész gebasz az USA miatt van"

Mert tudod az USA-ban demokrácia és jogállam van. Nem viszik el börtönbe azt aki ellent mond az állami narratívának.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:10:49

@Rodney_2: Különben milyen ukrán tömeggyilkosságokról beszélsz? Azokról amikre az orosz propaganda lenne a bizonyíték?

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:12:34

@Tapi2021: Visszatértél a régi nickedhez? Mi van a "geto" szóval? Találtál már olyan szótárat amiben szerepel?

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:14:43

@Rodney_2: " Ha néztél elég vietnami háborús filmet, akkor ott az usákok között is voltak rossz emberek akik kínoztak, lelőttek, stb. " - nem tudtam hogy neked már a színezőkönyv vagy az Ablakzsiráf is tényfeltáró mű.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:16:03

@Tapi2021: "A te hited is egy hit " - ja, mint a tied a "geto" szóban. :-))

nemecsekerno_007 2022.05.07. 16:16:49

@arthurthedent: A geopolitikai morális relativitás-elmélet. Na ez a kettős mérce.
Az USA-ban rájöttek, hogy a morállal bármilyen birodalmi érdeket el lehet adni és ebben a nagy tech-cégek és a közösségi média is segít.

Randy Marsch 2022.05.07. 16:18:24

@Zionnépe: jó jó, ez nagy böszmeség.

@Jozef Pockna: ez velemény, nem tény

@várom a levelet: nem

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:22:24

@Tapi2021:

"És már egy baktérium is bonyolultabb rendszer, mint egy laptop.
Tehát nagyon is valid feltételezés, hogy minél nagyobb a komplexitás, annál nagyobb az információ tartalom, és annál nagyobb értelmet feltételez, mint okozót. Mivel információt értelem hoz létre"

Na ennek fussál neki még egyszer és gondold át! Tehát a baktériumot értelem hozta létre? Neked elmentek otthonról?

nemecsekerno_007 2022.05.07. 16:22:29

@BOAR: Ugyanezt mondod a negyedik Fidesz 2/3-ra is?! Az ország döntő része így választott, vagyis ez a közös álláspont.
A hatalom a népé. Az EU-s vezetőket ráadásul nem is közvetlenül az európai szavazók választják. Szép ez a kettős mérce.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:23:24

@nemecsekerno_007: "A geopolitikai morális relativitás-elmélet. " - az meg mi az lfsz?

nemecsekerno_007 2022.05.07. 16:27:32

@áltudományos memetikai pszichovírus: Az amivel eladják neked a döglött papagájt és csillogó szemekkel várod, hogy végre hozza a UPS futár.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:39:56

@nemecsekerno_007: Ilyen kamu hülyeségen kívül más nincs amivel ezt a baromságot megmagyarázd?

nemecsekerno_007 2022.05.07. 16:46:48

@áltudományos memetikai pszichovírus: A totális globál médiagépezettel szemben nem folytatok szélmalomharcot, nincs értelme. Ha te ettől kapsz megváltást akkor hajrá.

Vén motoros 2022.05.07. 16:53:01

@látjátok feleim szümtükkel: "Ha tetszik neked, ha nem, arthurthedentnek igaza van."
Elbeszélünk egymás mellett. Ha figyelmesen újraolvasod a hozzászólásomat, én teljesen igazat adtam arthurthedentnek. De az én véleményem az, hogy az ő igazsága a gyakorlatban a Föld 239 állama vagy államalakulata közül egyikben sem valósul meg, lett légyen az ún "jogállam" vagy ún. "lator állam". Tehát, ha MINDENKI szembe jön velem az autópályán, akkor sem nekem van igazam, ha a KRESZ tábla szerint én megyek jó irányban.
Másrészt engem megdöbbent, hogy ezek a filozófikus, jogelméleti eszmefuttatások, amiket itt olvasok, azok nem veszik figyelembe, hogy - a Föld lakosságszámát figyelembe véve - ezek csak az ún. liberális, meg angolszász jogrendszer szerint működő, alapvetően keresztény (nem katolikus, keresztény) országokban értelmezhetők. De az a világ kisebbik része. Pl. az iszlámban ez a kérdés eleve fel sem vethető, mert ott az (iszlám) vallás maga az állam, nemhogy nincs szétválasztva, de a vallástól független állam fogalma egyáltalán nem is értelmezhető. Iszlámban a vallás egyben állam, törvénykezés, törvényhozás, ítéletvégrehajtás, oktatás, iskolarendszer, erkölcs és minden egyben. Az ezen a blogom vitatott elvek csak egy olyan buborékra érvényesek, amely a Földön kisebbségben van. Másrészt: ezek a szép, kristálytiszta jogelvek a gyakorlatban még ezen a buborékon BELÜl sem érvényesülnek. Annyira nem, hogy őszintém mondom, ha muszáj, szívesebben állnék magyar bíróság elé, mint angolszász bíróság elé... Pláne nem USA bíróság elé...

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:57:01

@nemecsekerno_007: bla, bla, bla... Tehát beírtál egy hülyeséget és most nem tudod megmagyarázni.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 16:57:50

@Vén motoros: "őszintém mondom, ha muszáj, szívesebben állnék magyar bíróság elé, mint angolszász bíróság elé... Pláne nem USA bíróság elé..."

Miért is?

nemecsekerno_007 2022.05.07. 16:59:27

@áltudományos memetikai pszichovírus: Ja, olyan mint a negyedik 2/3. Nem kell megmagyarázni.

Vén motoros 2022.05.07. 17:09:59

@áltudományos memetikai pszichovírus: A magyar bíróságok előtt nagyobb a jogbiztonság és kevesebb a justizmord. Ez ténykérdés. 25 évig voltam egy Kft. tulajdonos és ügyvezetője, és ezt tapasztaltam.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 17:26:08

@nemecsekerno_007: Megint csak semmitmondó hülyeségre futotta tőled.
@Vén motoros: Most magyar vagy USA kft-ről beszélsz?

nemecsekerno_007 2022.05.07. 17:44:24

@áltudományos memetikai pszichovírus: Az azért jó, hogy a negyedik 2/3 ilyen könnyen veszed. Legalább nem frusztrál.

juletræ 2022.05.07. 19:12:25

@Ekrü: "pedig az orosz államnak tartozik felelősségge"

Es Gøbbels kinek tartozott feleløsseggel?
A nurnbergi per precedens arra hogy ha valaki tultolja a propagandat (hogy igy fogalmazzak) es az emberiesseg elleni bunøket eredmenyez, annak buntetøjogi køvetkezmenyei vannak.
A tuszki popa tultolta (kisebbsegek elleni gyiløletkeltes, nepirtas stb)

Ezert Gøbbeks sem a "nemet allamnak" felelt csak ;)

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.07. 19:15:53

"Az orosz fekete-tengeri flotta hagyományos felvonulását idén május 9-én a Kígyó-sziget közelében, a tenger fenekén tartják"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2022.05.07. 19:18:33

@nemecsekerno_007: A történtek fényében nem is tartom kormányképesnek ezt a bandát aki veszett. Attól még te továbbra is mellébeszélsz, mert nem tudod kimagyarázni a hülyeséged.

munkásőrkék felnőttpelenka 2022.05.07. 19:23:05

"Korábban megírtuk, hogy bombát találtak Berlinben egy olyan lakóépületnél, amelyben orosz újságírók élnek. Azóta kiderült, hogy az érintettek a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség munkatásai. "

Azért ezt nem kéne!

munkásőrkék felnőttpelenka 2022.05.07. 19:23:54

Tud valaki 6.Leninről? A leghűségesebb vevőm volt. Csak nem ráunt erre a nosztalgikus színre?

juletræ 2022.05.07. 19:25:39

@Alick: "Önmagában a szankciók nem fogják megállítani. A céljait kell a diplomáciai alkudozás szintjén megingatni."

Ez igy van.
Szerintem kehetseges lenne technikailag.
(Pl ruszki megtartja a Krimet De a. Vagy fizet erte par szazmilliardot b. Vagy elhuz Kønigsbergbøl stb)
Legfontosabb az lenne h a birodalomepitessel vegre felhagyjon: a 21 szazadban a globalis problemsk mellett ez nem tarthato.
Kerdes az h mindezek mennyire "kitargyalhatok" a jelen kørulmenyek (atompotencial, megørult Szergej + Dugin + popa etc ) mellett.

Mindenkinek (nyugat+ ruszki) ein win lehetne az egyuttmukødes (kina ellen). Kerdes h a kulturalis kulønbsegek (individualizmus vs tørzsi-vallasos-autoriter berendezkedes) ezt mennyire tesxik lehetøve.

nemecsekerno_007 2022.05.07. 19:30:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Téged is megetettek a morál-propagandával.
Ebből is látszik, hogy milyen kifinomult és hatékony, teljesen elfedi a nyers, gazdasági és geopolitikai érdekeket.

eßemfaßom meg áll 2022.05.07. 19:34:17

@Zionnépe: "Területeket is Isten (akármelyik felekezet) nevében akartak foglalni és Isten nevében üldözték és ölték: az eretnekeket, a boszorkányokat, a pogányokat, a többistenhívőket és persze az egyházak által bűnösnek mondott embereket általában."

Ezek szerint a kereszténység előtt nem volt területfoglaló háború. Eretnekből boszorkányból párezret végeztek ki a történelem során, egy random járvány többszörösét elvitte egy hét alatt az embereknek mint az egyházi perek egy évezred alatt.

Ekrü 2022.05.07. 19:40:27

@arthurthedent:
"Ott sántít az egész, hogy róma szakított a rabszolgasággal, nincs már római császárság, római birodalom és olyan törvényeket hoztak, amik bizony elítéli a rabszolgatartás.

A keresztény egyház viszont őrzi a hagyományait, ugyanabból a könyből ugyanazt tanítja. "- Na ez aztán a nyakatekert érvelés,ráadásul sántít mint a szódás lova. Ha jól tudom a keresztény egyházak sem tartanak manapság inkvizíciókat, nem küldenek máglyára boszorkányokat éppen úgy ahogy az olaszok sem rendeznek gladiátorviadalokat. Sőt követni sem kötelező őket. A Bibliában pedig semmi olyan dolog nincs ami ne lenne megfontolandó vagy ne lehetne követni.( Mondjuk ehhez ismerni kéne a Bibliát, hogy tudd.)
A Biblia éppen úgy maradhat,mint ahogy maradt a Római jog,amit számos ország átvett.
De mondhatok más példát is. Elítélni a keresztény egyházakat a középkorban történt események miatt,olyan mintha elítélnéd a mai baloldali pártokat a kommunisták bűnei miatt. Ráadásul ,náluk még igaz is amit kifogásolsz,hisz a mai napig Marx és Engels műveiből tanulnak és az összejöveteleiken az Internacionálét éneklik.

eßemfaßom meg áll 2022.05.07. 19:45:03

@Tapi2021: "mert ilyen komplexitású rendszereket soha, senki nem látott magától létrejönni." Láthatott volna csak pármilliárd évvel előbb kellett volna születni és elég hosszúéletünek lenni hozzá.

eßemfaßom meg áll 2022.05.07. 19:53:01

@Zionnépe: "Az ókorban az egyiptomiak, rómaiak és mezopotámiaiak, görögök stb mind vallási alapon utálták egymást és kérték isteneik segítségét. A középkorban számodra lehet véget ért a hivatalos hadjárat a XIII. században, de a spanyolok, portugálok, angolok, franciák még bőven a XVI-XVII. században is keresztes háborúkat vívtak többek között az indiánok, négerek, indiaiak stb. ellen ahol "szent cél" mindig is a vallás terjesztése volt "

Azokban a korokban amikor a vallás az államszervezés része, nyilvánvaló, hogy minden háború egyben vallási is, de azok a háborúk ugyanúgy lezajlottak volna egy "istenmentes" világban is csak akkor más lett volna a lelkesítő szöveg. A "szent cél" a szükséges agymosó bullshit amivel a katonákat lehet irányítani a valóság meg a terület és vagyonszerzés. Mostanában pl a demokráciát terjesztik a jókatonák ugyanolyan lelkesen mint 500 éve kereszténységet. És pont annyira nem ez a háborúk valódi oka.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2022.05.07. 19:53:26

@nemecsekerno_007: A morál propaganda továbbra is megáll. A vereség oka és az utána következő gerinctelenség, ami világossá tette hogy ezek képtelenek lettek volna kormányozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2022.05.07. 19:55:21

@nemecsekerno_007: A propaganda kifinomult és hatékony, teljesen elfedi a nyers, gazdasági érdekeket.

nemecsekerno_007 2022.05.07. 20:07:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nekünk is nyers, gazdasági érdekeink vannak de én nem is akarok senkit se felültetni a morál vonatra.
Bár lehet, hogy nekünk is erősíteni kéne ezt a vonalat, hogy könnyebben el tudjuk adni az érdekeinket.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.07. 20:53:49

@Kyria:

Rendőrök, ügyészek, bírók eltéléséről sem sokat olvastál még, pedig azokkal is előfordul ilyesmi. Én láttam már olyat, hogy a sikkasztó egyházfit elítélte a bíróság.
Szerintem ezek zöme nem országos érdeklődére számot tatró ügy. A szexszuális bűncselekméynek pedig annyira magánjelegűek, és személyi érzelmekez érintőek, hogy ha elítéltek is már ilyenért valakit, azt nem fogják közzé tenni. De nem azért, mert egyházi ember az elítélt.
A szexuális ügyekben egyébként sokszor nincs feljelentés, csak sok év után beszélnek róla. Régen befolyásolta az elévülés és a magáninditvány hiánya is a büntethetőséget, ma talán a gyerekek sérelmére elkövetett ügyek nem évülnek el, de pontosan nem tudom, ha érdekel keress rán a gugliban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.07. 21:02:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Olvasd el a bibliát még egyszer-kétszer!
" Jehova tanúi 1931-ben vették fel a Jehova Tanúi nevet (Ézsaiás könyve 43,10: "
Jehova=Isten.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.07. 21:10:57

@Vén motoros:

Még is azt mondják, hogy a magyar bíróságok rosszak, politikai ítéleteket hoznak stb. Azért jó néha ilyet is olvasni. Azt persze figyelmen kívül hagyod, hogy azok a bíróságok, amelyek elé nem szívesen állnál, sokkal másabb jogrendszerben dolgoznak, és ott sokkal nagyobb a bíró szabadsága, mint azokban az országokban, ahol szíóvesen állsz bíróság elé ( mint pl. hazánkban ). Nálunk a szokájog csak a ffelsőbb bíróságok ítéletében fordul elő, alapból a bírót a jogszabályok korlátozzák.

arthurthedent 2022.05.07. 21:54:02

@Ekrü: "Ha jól tudom a keresztény egyházak sem tartanak manapság inkvizíciókat, nem küldenek máglyára boszorkányokat éppen úgy ahogy az olaszok sem rendeznek gladiátorviadalokat."

A keresztények nem vették ki a boszorkányokat a bibliából ezért ha egy keresztény hisz a boszorkányságban semmi sem akadályozza meg abban, hogy a biblia alapján elkezdje gyilkolni őket. Afrikában vannak olyan többségében keresztény vidékek, ahol bizony sokan hisznek a boszorkányságban és ha vitatkozni kívánsz velük, akkor előkapják a bibliát.

Olaszországban viszont nem tudsz rabszolgát tartani a törvényeket betartva.

"Sőt követni sem kötelező őket. A Bibliában pedig semmi olyan dolog nincs ami ne lenne megfontolandó vagy ne lehetne követni."

Rengeteg dolog van a bibliában ami alapján iszonyatos bűnöket lehet elkövetni.

"( Mondjuk ehhez ismerni kéne a Bibliát, hogy tudd.)"

Hidd el, ismerem. Olvastam. Többször is. És nem csak azokat a részeket, amik tetszenek az embereknek.

"A Biblia éppen úgy maradhat,mint ahogy maradt a Római jog,amit számos ország átvett."

Ahha! Csakhogy a római jog nem maradhatott. Hiába "vette át" sok ország igencsak erősen módosították, továbbfejlesztették. A mai jogrendünk a római job alapelveit használja, de nem változatlanul használjuk.

"De mondhatok más példát is. Elítélni a keresztény egyházakat a középkorban történt események miatt,olyan mintha elítélnéd a mai baloldali pártokat a kommunisták bűnei miatt. Ráadásul ,náluk még igaz is amit kifogásolsz,hisz a mai napig Marx és Engels műveiből tanulnak és az összejöveteleiken az Internacionálét éneklik."

Én elítélem a mai kommunista pártokat. Egyértelmű, hogy Marx őrült, téves és áltudományos nézeteket vallott és aki azokat ma is elfogadja butaságot csinál, szenvedéshez vezet és ezért erkölcstelen dolgot művel.

Persze ha baloldali vagy, de elítéled Marxot meg a többi őrültet, akkor nem feltétlenül vagy bűnös. Aki például proletárdiktatúrára vágyik az viszont bűnös.

arthurthedent 2022.05.07. 21:58:12

@látjátok feleim szümtükkel: "és ott sokkal nagyobb a bíró szabadsága, mint azokban az országokban, ahol szíóvesen állsz bíróság elé ( mint pl. hazánkban )."

Az angolszász jogban nem nagyobb a bíró szabadsága. Bizonyos dolgokat megtehet, amit nálunk a bíró nem tehet meg, de komoly fékek vannak a rendszerben. Ott vannak például az esküdtek. A magyar bíró egyszemélyben hoz döntést, kérdéseket tesz fel, ő irányítja az egész tárgyalást.

Az amerikai rendszerben az ügyvédek kérdeznek, az esküdtek döntenek, a bíró pedig csak felügyeli a folyamatot, levezeti. Persze vannak lehetőségei, sőt, még az esküdtek döntését is felülbírálhatja, de csak nagyon szigorú szabályok alapján.

Szóval nem hiszem, hogy olyan sokkal több lenne a hatalma.

arthurthedent 2022.05.07. 22:07:24

@Vén motoros: "Az ezen a blogom vitatott elvek csak egy olyan buborékra érvényesek, amely a Földön kisebbségben van."

Nos, az attól függ, hogy hogyan számolsz. Ha a versenyzők számát nézed, akkor igen, jó sokan vannak a muszlimok, ők vannak a többségben. Ha itt élsz és az érdekel, hogy itt, nálunk mi a helyzet, akkor igencsak kisebbségben vannak. Ha a kifejlesztett gyógyszerek számát vagy a tudományos eredmények számát nézed, akkor megint csak mi vagyunk többségben a muszlimokkal szemben.

Ha jól tudom a tudományos publikációk körülbelül 1%-át írják muszlimok. Ha azt akarjuk, hogy az emberiség fejlődjön, hogy ne pusztuljunk ki, akkor bizony azokra az országokra kell koncentrálnod, ahol nem több ezer éves babonák alapján ítélkeznek.

Vén motoros 2022.05.07. 22:34:31

@arthurthedent: 30-40 év múlva csaknem minden nyugateurópai országban többségben lesz a muszlim lakosság. Ez nem jóslás, ez hideg népesedés-matematika. Ehhez még az sem szükséges, hogy folytatódjon a migráció. Elég, ha a már ott élő muszlimok és a bennszülött fehér emberek közötti szaporodásii szakadékot nézed. Amit most írtál az európai (fehér) emberek tudományos publikációiról, az lényegében egy _már halott ember_ még növekvő szakálla... Q.E-D.

ez a nevem senki 2022.05.08. 06:32:46

a leg kártékonyabb az ate
ista val
láss lásd sztalin polpott hilter robes
piért

ez a nevem senki 2022.05.08. 06:41:26

áltudományos memetikai pszichovírus

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2016.11.03. óta tag

haha a rég
i nikkjével nagy
on be
égett vala hol

arthurthedent 2022.05.08. 07:12:59

@ez a nevem senki:
Kár, hogy Hitler keresztény volt, kimondottan gyűlölte az ateistákat. ;) Erkölcstelennek, a társadalomból kirekesztendőnek tartotta az ateistákat.

Robespierre nem rajongott a katolikusokért, de kimondottan útálta az ateistákat.

Sztálin nem volt vallásos, valóban, a bűnöket viszont a kommunizmus nevében követte el, amit tett, annak nem igazán volt köze az ateizmushoz. Papi pályára készült, ilyen képzést kapott, de aztán úgy gondolta, hogy az egészből inkább csak a hatalmat akarja.

Pol Pot hitt a buddhizmusban, bár a hitvilága igencsak eltorzította a buddhista tanításokat.

michaelsherlockauthor.wordpress.com/2014/10/21/the-atheist-atrocities-fallacy-hitler-stalin-pol-pot-in-memory-of-christopher-hitchens/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 10:21:06

@látjátok feleim szümtükkel:

A jehovista "Jehova" név egy elmélet csak, a legtöbb kutató nem fogadja el. Sokkal valószínűbb olvaasta a héber יהוה‎ szónak az "Jahovah" verzió.

arthurthedent 2022.05.08. 11:02:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A jehovista "Jehova" név egy elmélet csak, a legtöbb kutató nem fogadja el."

Persze, mert Jehova egy magyar olvasat. Jéhve, Jáhvé, Jávé kiejtéssel is elterjedt. Az általad preferált "valószínűbb" olvasat Jehovah magyarul kiejtve egyébként "Jehova" az általad el nem fogadott változat. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 11:12:16

@arthurthedent:

Én egyiket s e preferálom, mert ennek semmi jelentőslge. A keresztények számára teljesen lényegtelen, hogy mi volt a r יהוה‎ - már csak azért is, mert a zsidók eleve sose olvasták el, hanem Adonajt mondtak helyette.

A Jehova magyarul az amerikaiból terjedt el, ez a Jehova Tanúi verziója. S a Jehova Tanúi a legsikeresebb amerikai vallás Mo-on, ennyi az egész.

S persze a Jahovah ejtáse nem jehova. Amerikaul dzsehouva egyébként.

BOAR 2022.05.08. 11:14:36

@ez a nevem senki: Te meg ezzel a nickeddel(is) égsz be folyamatosan .
Bár figyelembe véve azt a szomorú tényt, hogy egyetlen agysejted sincs, ez, amit produkálsz, ez is komoly teljesítmény .

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 11:15:25

@arthurthedent:

Hitler inkább ezoterikus volt. Az tény, hogy nem volt ateista.

De az ezoterizmus bevezetését még a náci vezetés nagy része se támogatta, így maradt a kereszténység, annak "megtiszított" verziójában: a Deutsche Christen felekezet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 11:16:27

@Vén motoros:

Ez jó lesz. Az iszlám sikeresen fel fogfja számolni a nyugati ateizmust.

arthurthedent 2022.05.08. 11:28:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, szokásos keresztény hibába esel, azt hiszed, hogy próféta vagy és jövőbe látsz. Nos, nem vagy próféta, nem látsz jövőbe. Grandiose delusions, nem tudom hogy van magyarul. :)

"Hitler inkább ezoterikus volt."
Számtalanszor elmondta, hogy keresztény, de persze mivel csúnya, rossz ember volt divat tagadni, "nem igazi kereszténynek" nevezni.

Mindenesetre nálad keresztényebb volt, mert te sokkal több eretnekséget beszélsz szerintem. ;)

arthurthedent 2022.05.08. 11:30:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "S persze a Jahovah ejtáse nem jehova. Amerikaul dzsehouva egyébként."

Nem amerikaiul Jehova, magyarul Jehova. :D Ahogy azt jeleztem is.

arthurthedent 2022.05.08. 11:38:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A Jehova magyarul az amerikaiból terjedt el, ez a Jehova Tanúi verziója."
Jesszusom, te beszélgettél velük és elhitted amit mondanak! :D Te hiszékenyebb vagy mint hittem, pedig az nem semmi.

Az Jehova tanúi valóban terjesztenek ilyet, hogy a kiejtés tőlük származik és ez a helyes kiejtés. De! És ez egy nagy DE!

Amikor a magyar Jehova tanúi ezt a legendát mesélgetik, akkor elfelejtik megemlíteni, hogy ez egy angolból lefordított legenda és már ott sem volt igaz. A Jehova tanúi amerikában preferáltzák a "J" betűs kiejtést a szintén elterjedt "Dzs" ejtés helyett. Mindkettő létezett, az értelmesebb amerikaiak persze tudták, hogy a J betű DZS hangként ejtése egy amerikai torzítás.

A műveletlen emberek amerikában olyanokat mondanak, hogy "Dzsúliusz Szézár", meg "Dzsehová", de ez csak egy ostoba amerikai szokás, Jáhvé nevét kizárólag az emarikaiak ejtették DZS-vel, magyar nyelven mindig is a J-s ejtés volt elterjedve. Jóval a Jehova tanúi előtt.

"S a Jehova Tanúi a legsikeresebb amerikai vallás Mo-on, ennyi az egész."
Egy keresztény szekta a sok közül, kit érdekel? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 12:24:47

@arthurthedent:

Mi az eretnekjségem?

Hitlerről meg írtam. Személyesen ezoterikus volt, aztán amint látta, hogy ennek még saját köreiben is cvsak kisebbségi támogatottsága van, megalkotta a megtisztított német kereszténységet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 12:30:57

@arthurthedent:

Sőt, egy időben jártam a jehovistákhoz mint tagjelölt.

Aztán, nagyjából 10. leckénél - összesen 30 van - kiderült, képtelen vagyok elfogadni a jehovista tanítást, így útjainak szétváltak. Ez még a 80-as évek végén volt.

Már előtte is voltak problémák velem, lásd Jézus nem Isten, meg miért nem kereszt, hanem cölöp, de erre mindig olyan választ kaptam, hogy ez a helyes fordítás, mert minden más félrefordítás, amire nemigen tudtam mit reagálni, lévén egy szót se tudtam akkoriban görögül.

Aztán az se nagyon tetszett, hogy amikor nehéz kérdést tettem fel, a válasz kb. az volt, hogy ez nem fontos, ezt elég a vezetőségnek tudnia. Egyre gyakrabban jött a hivatkozás a brooklyni mindentudó vezetőségre (akkoriban ott volt a világközpont).

De végülis a szakítás ott jött el, hogy én nem tartom be a “tiszteld szüleidet” parancsolatot, mivel szüleim akarata ellenére házasodtam, ezért most bocsánatot kell tőlük kérnem. Megkérdeztem, vajon ha valaki Jehova Tanúja akar lenne, s szülei ellenzik, akkor lehet-e tag? Az oktató erre hebegett-habogott, hiszen volt annyira intelligens, hogy felismerje a csapdát, s tudta azt mégse mondhatja “az más”. Szóval mérges lett az oktató. Aztán lenyugodva azt mondta, majd szóljak, ha elfogadom aszülői tiszteletről szóló tanítást, mert addig nem tudunk tovább lépni.

Azóta is így maradt a velük való kapcsolatom.

Aztán persze utána olvastam alaposabban is, s ma már kb. 25 jehovista marhaságot tudnék felsorolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 12:33:05

@arthurthedent:

"A műveletlen emberek amerikában olyanokat mondanak, hogy "Dzsúliusz Szézár""

Mi ebben a műveletlenség? Semmivel se rosszabb a magyaros Júliusz Cézárnál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 12:35:41

@arthurthedent:

"Egy keresztény szekta a sok közül"

Valójában messze a legsikeresebb Mo-on. Eleve 10-szet több tagjuk van, mint a hasonló világhűlóval rendelkező mormnoknak. Plusz náluk nincs passzív tag, 5 perc alatt repülsz, ha nem értesz egyet 100 %-ban.

Szóval kínálnak valamit, ha ennyire sikeresek.

arthurthedent 2022.05.08. 13:12:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Valójában messze a legsikeresebb Mo-on."

A katolikusok meg a reformátusok is sokkal sikeresebbek.

arthurthedent 2022.05.08. 13:14:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Mi ebben a műveletlenség?"

A műveletlen emberek mondják így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:14:26

@arthurthedent:

Nem.

Ezek hagyományos vallások Mo-on, nemigen szereznek új tagokat, alapvetően oda beleszületnek az emberek.

Míg mormonnak vagy jehovistának Mo-on nem lehet születni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:19:00

@arthurthedent:

Ez marhaság.

Egy rakás bevett latin ejtés létezik a világon.

A legnagyobbak: az olasz ejtés, a német ejtás, a spanyol ejtés, az angol ejtés.

Mo-on történelmi okokból a német ejtés terjedt el: azaz "julisz cézár". Angliában meg "dzsúliusz szízör". A spanyoloknál meg "júliusz szészar".

Melyik a művelt és melyik a műveletlen?

Mert egyik se azonos az eredeti ejtéssel, ami júliusz kájszar.

arthurthedent 2022.05.08. 13:20:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezek hagyományos vallások Mo-on, nemigen szereznek új tagokat, alapvetően oda beleszületnek az emberek."

Sok tagjuk van, sok templomuk van, sokan járnak hozzájuk misére, tehát sikeresek. Ennyi. Te meg úgy definiálod a "sikeres" szó jelentését, ahogy akarod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:22:10

@arthurthedent:

Összehasonlíthatatlan a 2 dolog. Ez olyan mint párhuzamot vonni a mo-i románok és a romániai magyarok között, nem figyelemve vlve az alapvető eltéréseket.

arthurthedent 2022.05.08. 13:24:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Egy rakás bevett latin ejtés létezik a világon."

És a J-t Dzs-nek ejteni csak az amerikai nyelvben szokás. És csak azok közt, akik nem kaptak klasszikus latin nevelést. Akik tanultak latinul, azok meg TUTI nem ejtik DZS-nek a J-t, amit ráadásul eredetileg I-nek írtak.

Olyan ez, mikor a magyarok Volkszvágent mondanak. ;) Ha lehet három vével, így: Vvvolkszvágen... akarom mondeni néggyel. :D

arthurthedent 2022.05.08. 13:25:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Összehasonlíthatatlan a 2 dolog. "

Bármit bármivel össze lehet hasonlítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:30:40

@arthurthedent:

Angliában ez egy folyamat.

A XIX. sz. végén bevezették az angol iskolai latintanításban a klasszikus ejtást (Mo-on ezt máig nem vezették be!), így lett 2 fő ejtés: a klasszikus és a hagyományois angol, azaz julisz és dzsuliusz. Alapvetően az utóbbi egyeduralkodó hétköznapi beszédben. Míg az előbbi a kiművelt ejtés.

Mo-on is 2 ejtés van: a hagyományos németes, ez van a köznapokban, s az olaszos, ezt tanítják ma már a fiatal katolikus papoknak, azaz "'cézár" és "csezár".

Mo-on a klasszikus ejtés ismeretlen teljesen az egyetemi klaasszikafilológián kívül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:32:46

@arthurthedent:

" mikor a magyarok Volkszvágent mondanak"

Minden országban így van ez, kialakulnak az idegen nevekre sokszor teljesen abszurd helyi szokások. Pl. a finnek a Renault-ot "renault" alakban ejtik, az amerikaiak meg az IKEA-t "ájkiá" alakban.

A magyar is sok minden ilyet csinál. Számtalan példa van rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 13:38:08

@arthurthedent:

"Akik tanultak latinul, azok meg TUTI nem ejtik DZS-nek a J-t, amit ráadásul eredetileg I-nek írtak."

Aki tanult latinul. az is alkalmazkodik a szokásokhoz.

Én tudok latinul, s ráadásul Kubában tanultam, klasszikus ejtássel, de eszembe se jutna klasszikus ejtéssel beszélni magyar környzetben, mert az emberek meg se értenék mire utalok, lásd a Cicerót cicerónak mondom magyarul, emrt így ismert, s nem kikerónak, pedig ez az eredeti alak.

Ha mondjuk egy egész mondatot olvasok fel latinul, ott már a klasszikus ejtést használom. Mondjuk Pater noster qui es in caelis sanctificetur nomen tuum az nálam "páter noszter kui esz in kájlisz szanktifiketur nómen túum".

arthurthedent 2022.05.08. 14:05:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Míg az előbbi a kiművelt ejtés."

Hát nem semmi egy csávó vagy. Mondom "a művelt emberek így ejtik". Erre rendezel egy fél délutános parázs hőbörgést, hogy te mennyire jobban tudod és mennyire kurvára nem igaz az, amit én mondok. Mert te tudod, neked van igazad, mindenki menjen a picsába.

Aztán kijelented, hogy ez a "kiművelt ejtés". Tehát a "művelt emberek így ejtik" baromság, te jobban tudod, ez a "kiművelt ejtés".

Figyu, szerinted ez normális? :D

arthurthedent 2022.05.08. 14:06:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Lehetni lehet, csak nem érdemes."

- Nem lehet összehasonlítani.
- De lehet.
- Hát lehet, de nem érdemes.

Hát mondjuk az én any.m p.csáját, hogy már megint szóba álltam veled. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 14:23:28

@arthurthedent:

A művelt emberek SE ejtik így hétköznapi helyzetben.

A latinprofesszor ametikai is szízőrt mond kajszár helyett normál helyezetben.

Érted?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 14:24:30

@arthurthedent:

Érdemes lenne ha el tudnád sajátítani az értő olvasás művészetét...

arthurthedent 2022.05.08. 15:58:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A művelt emberek SE ejtik így hétköznapi helyzetben."

Te még nem láttál művelt embert hétköznapi helyzetben, csak tévében. :D

arthurthedent 2022.05.08. 18:31:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Tévében se ejt így, azaz ez nem érv."

Nem, nem, rosszul tudod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.08. 18:46:21

@arthurthedent:

Jjaj dehogy nem. S nemcsak tévében, hanem egyetemi előadásokon se.

A YT-n nézhetsz amerikai/brit előadásokat.

Talán az egyetlen hatás, amit láttam eddig: Newton főművének címét elkezdték klasszikus ejtéssel mondani, nem angolosan, azaz prinszipia helyett prinkipia (Principia).

arthurthedent 2022.05.08. 19:45:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A YT-n nézhetsz amerikai/brit előadásokat."

Vicces, amikor el akarod mondani nekem hol nézhetek angol nyelvű előadásokat. :D :D

arthurthedent 2022.05.08. 22:43:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Cirka húsz éve nem néztem semmit, se filmet, sem híreket, sem semmilyen TV műsort magyarul. Néha megpróbálok megnézni valamit magyarul, de általában pár percnél tovább nem bírom.

arthurthedent 2022.05.09. 09:39:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nincs szükségem arra, hogy valaki elmagyarázza hogyan juthatok angol nyelvű tartalomhoz. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 13:58:08

@arthurthedent:

Pedig van. Hiszen azt állítod,. a művelt angolok nem ejtik szízörnek Caesart...

arthurthedent 2022.05.09. 14:13:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Hiszen azt állítod,. a művelt angolok nem ejtik szízörnek Caesart..."

Szokás szerint megint össze-vissza beszélsz. Arról volt szó, hogy a Juliust nem ejtik Dzsuliusznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 14:14:48

@arthurthedent:

S a Juliust dzsuliusznak ejtik. a Caesart meg szízörnek. A műveltek is. Mert ez az angol hagyomány.
süti beállítások módosítása