wagmg

wagmg

TV Sorozatok

2020. december 27. - arthurthedent

Elhatároztam, hogy írok egy listát az általam ismert és valamennyire kedvelt sorozatokról. Régi, új, mindegy, vannak jó sorozatok a régiek közt is, hátha valaki nem ismeri őket. Spoiler mentesen írok, annyi információt árulok el, ami a sorozat első részében, sokszor első pár percében is megtalálható. Persze megemlítem, hogy a sorozat vége jó -e, van -e vége, de a poénokat nagyon igyekszem nem lelőni...

Szóval itt van a lista első pár eleme, ABC sorrendben, angol címmel...

3rd Rock from the Sun

Sci-fi sitcom. Emberek üldögélnek a kanapén vagy a konyhában és beszélgetnek. Idegen lények, akik emberi testben vizsgálgatják a Föld nevű bolygót (harmadik kő a naptól számolva), rácsodálkoznak a világra, mert nekik minden dolog új. Meglepően jó humora van, régi, de ez nem zavaró, többször is nézhető. MIndenképpen ajánlható.

3rd_rock_from_the_sun.jpg

3rd Rock from the Sun, jó humor, jópofa színészekkel

12 Monkeys

A 12 majom című film témája teljesen más színészekkel, más történettel, csak az alapötlet ugyanaz. Sokáig nem néztem meg, mert gagyinak tűnt, de aztán rákaptam. A második, harmadik évadra igen-igen megtetszett, igazi sci-fi ínyencség. Jól összerakott történetek, epizódkalandok és hosszú történetszálak jól vegyítve. A végére egy kicsit elegem volt már a túlspirázott érzelmi szálból, de azért végig nézhető és élvezhető maradt.

A történetet sikerült lezárniuk, nem kaszálták el idő előtt. Kiderülnek dolgok, elvarródnak a szálak.

The 100

Sci-fi sorozat, ami tini kardozós filmnek indul. E tragikus indítás után a sorozat képes volt többször is megújulni. A végére kicsit elfáradt, de azért elég korrekt, csak a vége olyan, mintha már inkább csak a kitartó rajongóknak írták volna a történeteket. Van benne minden, lovak, kardok, mesterséges intelligencia, dimenziók, idődilatáció, atomháború, minden.

100 Greatest Discoveries

Dokumentumfilm. Tetszik, mintha nekem csinálták volna. Elegem van már abból, hogy a kultúra, a műveltség mércéje a komolyzene meg a kétszáz éves regények plusz az, hogy melyik király után melyik másik király terrorizálta a világot és kit vett el feleségül, miközben sikkes dolog beismerni, ha az embernek fogalma nincs hogy működik a távirányítójában az elem. Ez amolyan természettudományos, mérnőki műveltségi műsor, bejött.

Aftermath

Fehérek vagyunk családosak, keresztények, anyuka katona volt, mindenkinél jobbak vagyunk, mindenki más elmehet a fenébe, mert egyedül mi vagyunk a jó oldalon. A főhősnő különösen tenyérbemászó és arrogáns, a történetnek se füle, se farka. Egyszer elmegy, sok szódával, de arra senki se számítson, hogy a történet kilyukad valahová.

Agatha Christie's Poirot

Na, ezt nem kell bemutatni. Komótos, modoros, békebeli. Imádom, de kell hozzá egyfajta hangulat. Mondjuk igen igényesen meg van csinálva, az biztos.

poirot.png

Van aki nem ismeri? Kötve hinném...

Alcatraz

Misztikus sci-fi, nincs benne természetfeletti ("misztikus" mint "ismeretlen"), krimi, sci-fi felütéssel. Ekaszálták mielőtt bármi kiderült volna. Lehetett volna belőle egy jó sorozat, de így kicsit gyengécske. Mondjuk nem mászik a falra tőle az ember és az már elég jó dolog.

Alien Worlds

Dokumentumsorozat, unalomig ismert tények, húsz másodperc kitűnő számítógépes grafikára épülő háromnegyed órás epizódok, földi bogarak nemi élete. Erősen pörgetős.

Almost Human

Klasszikus zsarusorozat robotokkal. Sajnos egy évadocska után elkaszálták, pedig lett volna benne potenciál bőven. Amit megcsináltak az nézhető, élvezhető, igényes. Aki szereti a zsarufilmeket, szereti a sci-fit, annak mindenképpen ajánlható. Ónálló epizódok, nem nagyon zavaró, hogy elkaszálták.

almost_human.jpg

Almost Human, elkaszált, egy évad, de az mondjuk korrekt

Altered Carbon

Klasszikus cyberpunk (Takeshi Kovacs, akinek mond valamit ez a név), korrektül filmre adaptálva. Az első évad elég ütős, kimondottan a jó. A második évadból mintha elveszett volna valami. Nehéz megmondani, hogy miért nem működik a második évad, de az első évad után igencsak nagy csalódás volt. De az első... huhh!

Amazing Stories

Antológia, azaz nem is sorozat. Nem is igazából sci-fi. Nem is igazából jó... mondjuk talán aki szereti... 

American Dad!

Klasszikus felnőtt rajzfilm, jó humorral. Nézhető, Douglas Adams azt mondaná, hogy mostly harmless.

American Gods

Az első évadon még átrágja magát az ember az újdonságfaktor miatt, a másodikat már nem is néztem végig. Nem jött be a stílus, amolyan polgárpukkasztó, modernkedő, misztikuskodó... azt hiszem, hogy valami tudatmódosítóhoz írták a sorozatot, ehhez egy sör kevés.

Ancient Earth

Dínók, dokumentumfilm. Felejthető, de egyszer meg lehet nézni. 

Andromeda

Klasszikus sci-fi, régi, de nézhető. Kicsit fura, helyenként elég tenyérbemászó karakterekkel. Nem teljesen igénytelen, vannak benne jó gondolatok, de a történetek elég laposak. Helyesbítek, nagyon laposak, de az ember egy idő után megkedvelhet pár arcot és átrágja magát rajta.

Angie Tribeca

Ha valakinek bejöttek a Leslie Nielsen rendőrkomédiái, annak ez is tetszeni fog. Szinte teljesen ugyanaz, poénkavalkád, vizuális és verbális, ökörködés. Rövid epizódok, mert ebből azért egy óra igencsak tömény lenne.

angie-tribeca.jpg

Angie Tribeca: Egy kép többet ér ezer szónál

Another Life

Kevés színészt rühellek, de a főhősnőt alakító csajtól én a falra mászok. Epizód epizód után, amiben nem történik semmi érdemleges. Ezzel a tempóval 15 év alatt el is jutna valahova az egész, de azt meg ki várná ki? Kár volt megcsinálni, de hátha valakinek bejön... mondjuk ha az első rész nem tetszett, akkor felesleges erőltetni.

Arrested Development

Sitcom, narrátorral. Helyenként sírva röhögős, jó humor, jól összerakva. A karakterek magukat égetik ami általában nem túl szerencsés, én legalábbis nem nagyon tolerálom, de itt eléggé módjával teszik, szóval elmegy.

Ascension

Elég jó sci-fi sorozat lett volna, elkaszálták mielőtt bemutatták volna, így aztán csináltak belőle egy cirka három filmnyi minisorozatot (három film vagy hat sorozat-epizód). Elég korrekt, elég jól meg van csinálva, eléggé nézhető. Nagy kár, hogy az utolsó három másodpercben kezd el igazán érdekes lenni, aztán roló, mindenki menjen haza, nincs itt semmi látnivaló.

Én a végén nagyon ki voltam akadva, ezért is írom, aki úgy érzi, hogy a befejezetlenségen kibukik az jobb, ha bele sem kezd. Amúgy jó példája annak, hogy a jó sci-fi sorozatokat idő előtt elkaszálják.

Automan

Gyermekkoromban menő volt. Ma már nem az.

Babylon 5

Űrállomásos, politizálós, amolyan DS9 sorozat. A sci-fi rajongók számára eléggé kultjellegű, sokak ezen nőttek fel és rajonganak érte. A grafika, a történet, az egész nem öregedett túl szépen, az embernek helyenként az az érzése, hogy ZX Spectrummal csinálták, de azért meg lehet nézni.

Battlestar Galactica

Namost ez különleges, mert van belőle kettő, egy régi, a hetvenes-nyolcvanas évekből és egy remake az ezredforduló magasságából. Nagyon sokan rajonganak az új sorozatért, én nagyon nem szeretem. Túl sok nyafogás, tépelődés, jajj, most ki-kivel alszik, hiszti, énkeresés. Bölcsészcuccos.

A régi változatot inkább amerikában ismerik, ott hihetetlen kultusza volt, felénk nem nagyon játszották. Alfa holdbázis ment a tévében, ez nem. Pedig akkor nagyon ütős volt, hihetetlen látványosnak számított. Amikor egy-egy epizódot elkapott az ember a határ mellett a "jugó tv" műsoráról az zseniális volt.

A régiből sajnos kevés epizódot csináltak, összevazarodott a történet, helyenként követhetetlen, túl sok a kísérletezés, de akkor is, ez abban az időben az egyik legnagyobb durranás volt. Mármint amerikában, meg aki ugye hozzájutott itthon... Igen, akkoriban az "itthon hozzájutni" egy sokat használt szófordulat volt. 

bsg.jpg

Ez egy másik világ volt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr2016358438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása