wagmg

wagmg

Katások már megint...

2020. október 11. - arthurthedent

Megint tele van a katásokról szóló cikkel a net. Ugyanaz a cikk ezer példányban, tele van vele a net[1], már megint Izer Norbert, már megint ostobaságok tömkelegével. Érintett vagyok persze én is. 

Mi ad okot a kiakadásra? Hát például ez:

A Pénzügyminisztérium ezeket elvetve olyan új, igazságos szabályozás mellett döntött.

Szóval igazságos? Mi a fene igazságos abban, hogy az egyik vállalkozó 5% adót fizet, a másik meg 40%-ot csak azért, mert az egyik sok kis számlát állít ki, a másik meg egy nagyot? Mim ebben az "igazságos" könyörgöm? Ez annyira igazságtalan, hogy arra még példa nem volt, senki sem adózott eddig a számlák száma alapján!

Az új szabály csak azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, amelyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be.

Ja, nem. Nem csak azokat érinti, hanem a katás vállalkozásokat is érinti. Például engem, merthogy én külföldre állítok ki a számlát, így a büntetőadót nekem kell kifizetnem katásként. Nettó hazugság.

Az adócsökkentés kormánya kiáll a kisvállalkozások mellett,

Miért mondjuk azt, hogy kiállnak a kisvállalkozások mellett, amikor éppen most hörög sok ezer kisvállalkozás amiért ilyen iszonyat adóemelést hajtanak végre rajtuk? Miért adócsökkentés kormánya, amikor éppen most raknak rám jó nagy extra adót?

A katát 2013-ban azért vezette be a kormány, hogy a jellemzően lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat segítse.

Szuper. Szóval 7-10 évvel a törvény bevezetése után nem lehet azt mondani, hogy "de mi azért csináltuk". Amit meg pláne nem lehet csinálni az az, hogy "például a fodrászokat". Ha a fodrászokra akar a kormány csinálni egy törvényt, akkor bele kell írni a törvénybe, hogy "fodrászok", ha meg nincs benne a törvénybe, hogy "fodrászok", akkor nem lehet rá hivatkozni.

A jogállam így megy. Meg úgy, hogy nem lehet olyat írni a törvénybe, hogy "például". Ha valaki nem érti miért nem lehet a jogszabályt úgy intézni, hogy "például", akkor menjen kapálni, az talán menni fog. Például.

Az adóterhelés még a legextrémebb esetben is rendkívül kedvező, hiszen még akkor is csak 26,9 százalék a teljes adóteher, ha csak egy ügyfele van a katásnak, akitől 12 millió forintot kap - véli az államtitkár

És ez meg könyörgöm hogy a fenébe jött ki? Értem, hogy az államtitkár úgy véli, hogy cirka 27%, de hogy a fenébe volt képes ezt kiszámolni. Merthogy az átkozott törvényüket sajnos sokféleképpen lehet értelmezni, de a 26,9% aztán sehogy sem jön ám ki! Százalékszámítás, könyörgöm, kérdezze meg a titkárnőjét vagy valakit!

Nem véletlen, hogy a felmérések szerint a lakosság 55 százaléka támogatta az Országgyűlés által nyáron már megszavazott szigorítást

Ennek örülünk. De tényleg. A probléma ezzel az, hogy a lakosság cirka 70%-a nem érettségizett le, cirka 80-ának fogalma sincs arról mi az az adórendszer, cirka 95%-ának pedig fogalma sincs arról mi az a KATA vagy hogyan is fog változni.

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy még az Izer Norbert sem tudja mi ez az egész, mindenféle fodrászokról meg 26,9%-okról hadovál, meg arról, hogy engem nem fog érinteni, hogy székelne sünit[2].

[1] https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/katasok_figyelem_csunya_vilag_kezdodik_januartol.715318.html

[2] Le merném fogadni, hogy ha megkrédeznénk a lakosságot, hogy Izer Normbert vajon kakáljon -e sünt legalább egyszer naponta, akkor közel lennének az igennel szavazók az 55 százalékhoz. És ha megkérdeznénk, hogy töröljék -e el az ÁFÁT vagy vigyék le 8%-ra, akkor közel lennének a 90%-hoz. És? És akkor mi van? Semmi, semmit nincs, ez nem érv.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr2716234788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2020.11.17. 10:48:27

Hogy áll most ez a dolog? Még mindig "társadalmi konzultáció" zajlik az ügyben? A magam részéről annak drukkolok, hogy ne szülessen döntés és maradjon minden a régiben...

arthurthedent 2020.11.22. 15:27:58

Megszavazták, beiktatták, megünnepelték és jelezték (az Izer Norbert, hogy pusztulna meg), hogy senki se reménykedjen abban, hogy visszavonják.
süti beállítások módosítása