wagmg

wagmg

Európa nem a keresztény értékekre épül

2020. szeptember 03. - arthurthedent

Nos igen, ezt egy őrjítő csúsztatás, amikor folyamatosan azt hangoztatják, hogy Európa a keresztény értékekre, a keresztény értékrendre épül. Nem, ez nem így van! Nagyon nem! Tudom, hogy ezen sokan megütköznek, de vannak érveim is.

Merthogy mik a legfőbb keresztény értékek? Nos, nem túl bonyolult, a keresztények szívesen elmondják, csak meg kell kérdezni őket.

A legfőbb keresztény érték, a hit. A keresztények számtalanszor elmondják, a bibliában számtalanszor le van írva, a hit, szűkebb értelemben az istenhit a legfontosabb érték. Csak az lehet keresztény, aki hisz istenben, anélkül nem megy. Csak az jut a menyországba, aki hisz. A hit az, amit a keresztények értékesnek tartanak, azt ápolják, azt őrizgetik. Hitéletről, hittanításról beszélnek.

És miben is kell hinni? A keresztények hitének istenben, a teremtő istenben és az ő fiában kell lenni. El is mondják nagyon szívesen annak, akit érdekel, sőt, ha nincs ott senki, akkor is ismételgetik, ezt meg úgy hívják, hogy "hiszekegy". Itt van, szépen és pontosan megfogalmazva, hogy pontosan minek a hitét tartják ők a lehető legfontosabbnak:

HISZEK EGY ISTENBEN,
mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban; aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától; szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették.
Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül; fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben.
Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat; a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát; a test feltámadását és az örök életet. Ámen.[1]

Persze vannak más dolgok is, amit a keresztények értékesnek tartanak, szeretet, megbocsájtás, béke, ilyenek. Ezek persze nem egyedi dolgok, gyakorlatilag minden vallás, szinte minden ember értékesnek tartja ezeket. 

Ezzel szemben mik az "európai értékek" azok az értékek, amikre ma Európa épül? Mi az, amit ma Európa értéknek tart, mi az, amit az európai társadalom megkövetel?

  1. Jogállamiság. Na igen, hát ez alapvető európai érték, amit igencsak megkövetelünk minden országtól, minden várostól, minden polgártól. A jogállamiság tiszteletben tartását. A római jogra épülő jogrendszer tiszteletben tartását.
  2. Egyenlőség, a jog előtti egyenlőség, ami majdnemhogy része a jogállamiságnak[2], de van olyan fontos, hogy külön kezeljük. Amolyan franciaforradalom jellegű mindenemberegyenlő dolgot tart európa értékesnek.
  3. Vallásszabadság, egyéni szabadság, szólásszabadság, úgy általában véve a szabadság. Európát, az európai társadalmat nem igazán érdekli, hogy te miben hiszel, nem érdekli a hiszekegy, az viszont nagyon is érdekli, hogy hihess abban, amiben akarsz és azt el is mondhasd. 
  4. Tolerancia. Ó, igen, ez egy elég komoly európai érték ám, nem is lehet vitás. Nem is lehetne egy 500 milliós tömeget elhelyezni egy ekkora területen, ha nem követelnénk meg tőlük, hogy legalább megpróbálják elviselni egymást.

A sort lehetne folytatni... nyilván. Ezek inkább csak példák arra, hogy mit is tart ma értékesnek, fontosnak, ápolandónak az európai társadalom. 

Látjuk, érezzük, hogy ezek az európai értékek, ugye? Látjuk, hogy ezek a bibliában, a kereszténység évezredes történetében nem alapvető értékek, ugye? Ki lehet olvasni a bibliából olyasmit, amire rá lehet húzni, hogy "tolerancia" vagy "jogállamiság", de ha valaki azt hirdeti, hogy a vallásszabadság vagy a véleménnyilvánítási szabadság, esetleg a jogállamiság lenne a biblia szerint a legfontosabb az nyilván súlyos kifogáskeresési üzemmódban nyomul.

Akkor miért mondják oly sokan, hogy európa a hagyományos keresztény értékekre épül? Nos, pár ötletem van.

  1. Azért, mert valójában azt akarják mondani, hogy Európa százötven éve a kereszténységre épült. Igen, korrekt, okés. Mert azt akarják mondani, hogy amikor európát építették, akkor a keresztény értékek voltak fontosak. Hogyne, pont annyira, amennyire az USA mondjuk a rabszolgatartásra építve jött létre.
  2. Azért, mert azt akarják mondani, hogy az aurópai kultúrát, művészetet át meg átszövi a keresztény kultúrkör. Igen, tényleg, sok festmény, himnusz, regény, népmese van tele bibliai motívumokkal. Rendben. Van sok szép templomunk, de ez nem jelenti azt, hogy ma a mai társadalom a keresztény hitre épülne.
  3. Mert azt akarják mondani, hogy európában a kereszténység hagyományai sokkal erősebbek, mint mondjuk az iszlámé. Persze, hogyne, ezt senki sem vitatja, csakhogy az eredeti állítás nem ez volt.

Szóval ha szabad kérnem, ne mondjuk már, hogy európa a hagyományos keresztény értékekre épül! 

[1] https://regi.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=12
[2] Valójában nem, olyan jogállam is létezhet, ahol nem mindenki egyenlő, de ez most nem lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7116187366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása