wagmg

wagmg

A napenergia nem megújuló energiaforrás

2020. szeptember 02. - arthurthedent

Ok, csak egy gyors dolog, merthogy a csapból megint Greta Thunberg folyik. Csak egy gyors dolog, hogy tisztázzunk valamit.

Szóval rengetegszer hallani, hogy "a megújulók" és azok milyen jók, és nekünk csak azokat lenne szabad használni. Kötözködésnek tűnik, meglepő, lehet, hogy mulatságos, de nem az, a nap, a napsütés nem megújuló energiaforrás. Egyáltalán nem az, a szélmalmok sem azok és a vízerőművek sem azok. Semmi sem az...

A nap "energiatermelése" fúziós úton működik. A napban található hidrogénatomok héliumatomokká egyesülnek, ezzel alacsonyabb energiaszintre kerülnek és a felesleges energiájukat a nap szétsugározza. Persze nem csak hidrogénatomok egyesülnek, de ez a mi szempontunkból most mindegy. A lényeg, hogy a nap előbb-utóbb ki fog fogyni az üzemanyagból és akkor vége lesz a napelemeknek. Viszonylag pontosan tudjuk mikor fog ez bekövetkezni, cirka 5 milliárd év múlva...

Na igen, ez volt a kötözködés része a dolognak. Az 5 milliárd év az rengeteg idő, felesleges lenne pánikolni, az emberi időskálán akár megújulónak is tekinthetjük a nap üzemanyagkészleteit. Akkor is, ha a nap évente 174 000 000 000 000 tonna tömeget veszít. Igen, az 175 billió, nem milliárd, nem millió... billió.

Van azonban itt egy sokkal érdekesebb dolog.

A napelemek a következőképpen működnek: fogják a fényt, jól elnyelik és villamos áramot hoznak létre az elnyelt energiából. Mi ezt a villamos energiát felhasználjuk és előbb utóbb hőenergiát csinálunk belőle. Az elektromotor változó mágneses teret hoz létre (plusz némi hőt), forgatja a tengelyt (plusz lead némi hőt), mozgatja a szállítószalagot (ami megint hőt termel), felemeli a dolgokat magasra, aztán amikor azok visszamennek az eredeti magaságukra, akkor hő szabadul fel. A vége mindig hő...

Igen, ez a műszaki tudományok egyik nagy tanulsága, a mai technológiával gyakorlatilag mindegy mit csinálunk, az  energiából előbb-utóbb hő lesz. A napelemek elnyelik a fényt, az energiából pedig végül hőenergia lesz. Melegszik a bolygó. A fényt eredetileg simán visszaverte volna a világűrbe, a hőtől azonban sokkal nehezebben szabadul, tehát melegszik a bolygó...

Hoppácska, de hisz ez az üvegházhatás, ugye? Hát persze! Az! Üvegházhatás.

A napelemek globális hatása pontosan ugyanaz mint az üvegházhatású gázoké. A fényt hővé alakítják és a bolygó felmelegedését okozzák. A napelemek jelenleg csupán azért nem okoznak mérhető globális felmelegedést, mert kevés van belőlük.

Na ezért nem megújuló a napenergia, nem fenntartható, mert ugyan igen sok áll ugyan a rendelkezésre belőle, de nem újul meg, ráadásul ha túltoljuk sokkal előbb megfől a bolygó, minthogy a nap kifogyna az üzemanyagból. 

Lehet hisztizni, lehet követelőzni, lehet sírni, lehet erőszakoskodni, de a hőtan az hőtan, az energia az energia, a természet törvényei áthághatatlanok. Na és ki hisztizik? Hát tessék: 

Amin abszolút ki tudok akadni... akin? Ehh, mindegy...

Na mondjuk ezen tudok megint csak kiakadni. Amikor laikusok üvöltve követelik, nehogy már ne ők tudják már jobban, nehogy már ne az legyen, amit ők akarnak, nehogy már észérvek alapján döntsünk.

Hú, ahogy belenéztem ebbe a vidóba azt hiszem új első helyezett van a "min tudok kiakadni" listámon. Azt hittem, hogy a jópofáskodó ripacs filmek tátott szájú szereplős plakátjai az elsők, de most már tudom, hogy az csak a második, szóval a lista:

  1. Greta
  2. Tátott szájú plakátok[1]
  3. Apró lukak[2]
  4. Csámcsogás[2]

Na, ez úton gratulálok.

[1] TV sorozatok másolásvédelme
[2] Akkor most meg afantáziás vagyok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5416186396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása