wagmg

wagmg

Mi volt az ősrobbanás előtt?

2020. augusztus 14. - arthurthedent

Számtalan ismereterjesztő filmben előjön a "mi volt a big bang előtt" dolog. Vannak mindenféle ötletek, elképzelések és van egy hatalmas baj azzal, ahogyan szokás ezekről beszélni. Nevezetesen az, hogy itt az ismeretterjesztő filmek általában szépen  belecsúsznak az áltudományok közé és ez igen-igen nagy baj. Áltudomány? Hogy is van ez?!

Áltudományról akkor beszélünk, amikor egy okfejtés, egy személy megpróbál természettudománynak láttatni eredményeket, amikhez valójában nem a természettudomány útján jutottunk el. Ez nagyon veszélyes dolog, hiszen az emberek megbíznak a természettudományokban, így az áltudomány indokolatlan bizalmat élvez. Ráadásul valljuk be, iszonyatosan rombolja a természettudományba vetett bizalmat a sok áltudományos marhaság.

Az emberek nem oltatják be a gyerekeiket mert "a tudomány mindenfélét állít" és "minden tudományos eredményt előbb-utóbb megcáfolnak" és emiatt emberek halnak meg. Politikusok kevesebb pénzt adnak a tudományos kutatásra, merthogy az áltudomány lerombolta a tudományok hitelét és emiatt megint csak emberek halnak meg. Az áltudomány a legrosszabb dolog, amit egy természettudós tehet.

sarkanyfu.png

Sárkány ellen sárkányfű!

Akkor hogy is van ezzel az "ősrobbanás előtt" dologgal?

Hát egyszerű! A szekértő elmondja, hogy mi az ősrobbanás elmélet, elmondja, hogy mit tudunk, honnan tudjuk, mi következik ebből, milyen vizsgálatokat tervezünk elvégezni és ezek miért is érdekesek. Aztán a riporter megkérdezi, hogy és ön szerint mi volt előtte, és ön szerint miképp van ez meg az. A szakember pedig elábrándozik, mesél, elmondja, hogy mi van az ő képzeletében ezzel kapcsolatban. Csakhogy ami kimarad az az, hogy "állj, ez már nem tudomány, ez más nem biztos, ezt már nem tudjuk, ez nem tudományos elmélet, nem is hipotézis, nem is sejtés, ez egy vad álmodozás". 

Szuper dolog az álmodozás, a fantázia, ami nagyon nem szuper az az álmodozás összekeverése a valósággal, a fantázia összetévesztése a tényekkel. A tudós nem is teszi, de a néző igen! Tudománynak látszó okfejtés, amire nem a tudomány útján jutottunk, azaz áltudomány.

Nagy a baj! Ha a riportalany belemelegszik, nem vigyáz még egy-két "a teremtés pillanatában" is elcsattan, ami azért valljuk be sokaknak többet jelent egyszerű szófordulatnál!

Szóval még egyszer: az ősrobbanás elmélete nem mond semmit arról mi volt az ősrobbanás előtt, sőt még arról sem, hogy mi történt a nulla pillanatban. Az ősrobbanás elmélete azt mondja, hogy valamikor nagyon régen a világegyetem nagyon kicsi volt és szétfelé repült.

Az ősrobbanás elmélete egy nagy ismerethalmaz, aminek a segítségével kiszámítható, hogy melyik időpillanatban mekkora is volt a világegyetem és mennyire is repült szétfele, de ezekkel az eszközökkel nem lehet tetszőleges mértékben visszamenni az időben. Nem tudjuk mi történt t = 0 pillanatban, pláne nem tudjuk, hogy mi történt előtte.

Ha volt egyáltalán olyan, hogy előtte...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9616139364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása