wagmg

wagmg

Áder, ne trollkodj!

2020. július 14. - arthurthedent

Áder aláírta a KATA szigorításáról szóló törvényt! Ezen nem lepődtünk meg ugye, senki sem számított rá, hogy majd jól visszadobja, hogy majd valami váratlan és mulatságos történik. Nem. De azért arra sem számítottunk, hogy nekiáll trollkodni és beszólogatni.

Elnézést, nem Ádert fogom idézni, hanem az indexet, akik Ádert idézik. Nincs most humorom felkutatni hol is trollkodott, mit is mondott szó szerint. Elég annyi, hogy az index írja:

"Áder is jelezte, hogy az elmúlt napokban több szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek, mert szerintük túl nagy terhet ró a "katás" vállalkozókra."

Nem, nem ezt mondták! Azt mondták, hogy a törvényjavaslat rossz, mert nem egyértelmű, hogy nem azokat bünteti, akiket büntetni akarnak, gerjeszti a feketegazdaságot és tönkretesz egy csomó vállalkozást. Ne állítsuk már be úgy, mintha egyszerűen csak nem akarnának adót fizetni! Ezt mondani sima bunkóság, trollkodás volt, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében!

"Áder János leírja, hogy 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa."

Hó, hó, hóóó! Ilyen szinten azért már illene tudni mi a fene az a jogállamiság. A jogállamiság azt jelenti, hogy nem számít mi volt a jogalkotó célja. Ha jogalkotó nem tud megfogalmazni egy olyan törvényt, ami a céljának is megfelel és a jogállamiságnak, plusz a meglévő törvényeknek is megfelel, akkor bizony ráfaragott, mert akkor nyilvánvaló, hogy olyan célja van, ami ellenkezik a jogállamiság normáival.

Ha a jogalkotónak az volt a célja, hogy a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa a más mikrovállalkozásokkal szemben és ezt nem tudja megtenni az azért van, mert a jogállamisággal ellenkezik, hogy bizonyos mikrovállalkozásokkal kivételezni akar csak azért, mert sok ügyfelük van.

Ráadásul arra hivatkozni, hogy "ja, nyolc éve ez volt a törvény, de nem ez volt a célunk vele" igencsak álságos. Áder úr, a jogszabály számít, nem az, hogy ön milyen titkos gondolatolvasó képességekkel rendelkezik, a cél nem übereli a jogszabályt. Trollkodás arra hivatkozni, hogy "a jog ezt mondta, de nem ezt akarta mondani". 

"Ez a cél most sem változott, de az elmúlt években néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel - szögezte le."

Nos, egyrészt megint "nagy cég" lettem, köszi! Ez persze fura ám, mert máskor meg hirtelen "valójában egyszerű alkalmazott" voltam. Egymásnak ellentmondó érveket használni ősi trollkodási módszer, úgyhogy kerüljük már ha lehet. 

A másik meg az, hogy nem, nem "éltem vissza vele". Amikor azt mondják, hogy ennyit meg annyit kell adózni és én ennyit meg annyit adózok, az nem viszaélés, a törvényeket pontosan, precízen betartani nem "visszaélés", kikérem magamnak!

"Úgy vélte, a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni."

Kiskaput? Miféle kiskaput? Az hol kiskapu, hogy a sok kis számlát és az egy nagy számlát kiállító vállalkozás ugyanannyi adót fizet? Ne trollkodjunk már, nem volt itt rosszhiszeműség, nem volt itt kiskapu, törvénytisztelő állampolgárok vagyunk. Épp most csináltok egy kiskaput azoknak, akik szétszámláznak többféle cégnek és kilenced annyi adót fizetnek mint a becsületes állampolgárok. Külföldi cégnek dolgozom, esélyem sincs alkalmazottuk lenni, nem is voltam soha.

És mi a fene az, hogy 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni? Ha egy troll kimegy a ringlispilhez bámészkodni és képen törlik, akkor több százezer troll "semmi változást nem fog tapasztalni", de mégis ez mire lehet kifogás? Bárkit képen lehet törölni, ha nem mindenkit törölsz képen, vagy mi a fene? Ó, ja, igen, hát pont ez az! Erről van szó, ugye?!

És még egy, ha már itt tartunk. De igen, fognak változást tapasztalni. Amikor elmennek a leendő üzletfeleikhez tárgyalni azok azt fogják mondani, hogy

- Várjunk csak, katás? Akkor nem, köszönjük. Ki tudja, talán bővítünk jövőre, ki tudja, majd több lesz a meló, nem akarunk 40%-ot adózni.

- De... alatta vagyunk a három milliónak...

- Ahhhh, nem lehet azt tudni, az Áder megint trollkodik egyet, aztán leviszik a hárommilliót, nem, köszi, nem kérjük, viszlát.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4116003802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása