wagmg

wagmg

Kata az Indexen

2020. július 02. - arthurthedent

Ezt írja az index egy cikkben[1]... 

"Másrészt a kata egy súlyosan elszúrt adófajta lett, akár százezres nagyságrendben is lehetnek olyanok, akik valójában sima munkavállalók, de ezzel a katás trükkel lényegesen kevesebbet adóznak."

Aha. Hát mondjuk nem munkavállalók. Akkor lennének munkavállalók, ha alkalmazottak lennének. Nem azok. Le kellene már szokni erről a "ők valójában munkavállalók" szlogenről, mert nem azok. Az a munkavállaló, aki állásban van, a katás meg nincs állásban. Lehet, hogy optikailag nem tudja valaki megkülönböztetni őket a munkavállalóktól, de attól még a katás nem munkavállaló. Vegyük észre, hogy optikailag a titkárnőt sem tudod megkülönböztetni a mérnöktől, vagy a programozótól, mert mindketten egy asztalnál ülnek és a monitort bámulják.

Ha meg százezrek lehetnek köztük akik jogtalanul választották a katás adózást, akkor ellenőrizni kell őket! Vegyük észre, hogy ez a százezres nagyságrend azt jelenti, hogy minden harmadik katás adócsaló lenne. Ha ez tényleg így lenne, akkor a nav elenőrzés igen hatékony és sikeres volna, el lehetne kezdeni az ellenőrzéseket. 

"Erre egyébként az állam is rájött, csak visszacsinálni a hibát már lényegesen nehezebb."

Nem, nem jött rá. Arra, hogy "akár... lehet..." nem lehet rájönni. Pontosabban fogalmazva azt mondhatjuk, hogy az államnak pont annyira nincs fogalma sem, hogy hány katás visszaélés van mint ahogyan az index sem tudja. Nem jöttek rá, csak ötletelnek meg anekdotáznak[2].

Annyira nem jöttek rá, hogy Izer Norbert szerint például mindenki csaló, mindenki visszaél, mindenki erkölcstelen, aki 3 millió forint felett számláz egy cégnek[3]. Nonszensz, nem csak, hogy nem tudják mennyi visszaélés lehet, de azt sem tudják, hogy kit nevezzenek visszaélőnek.

Tudod mit tudnak? Megmondom! Azt tudják, hogy "huhh, nem gondoltuk, hogy ennyi katás lesz". Ennyit tudnak. Nem sok, ugye?

"A katásnak álcázott munkavállalókat pedig lényegében ingyen lehet azonnal kirúgni, ami egy válságnál külön kevéssé szerencsés."

Ugye?! Hát persze, hogy nem munkavállaló, mert "lényegében ingyen lehet azonnal kirúgni". Ha munkavállaló lenne, akkor ezt nem lehetne megtenni. Ugye?

Ráadásul ha a katás vállalkozó nem egy kiszolgáltatott hozzá nem értő szerencsétlen kényszervállalkozó, akkor nem lehet olyan könnyen megszabadulni tőle. Mert mondjuk kötött valamilyen szerződést. Mondjuk én takarítom az irodaházadat 2020-ban és ennek a szerződésnek a felmondása esetén ez meg az. Nem az ördögtől való ez, vállalkozás. A kapitalizmus így működik, az, ahol mindenki munkavállaló az a szocializmus volt.

És igen, a munkavállalótól nehéz megszabadulni, ami rugalmatlanná, lassúvá, sebezhetővé teszi a cégeket. Többek közt ezért olyan népszerű a szabadúszó kisvállalkozó elgondolás európa fejlettebb gazdaságaiban[4].

A cég megváltoztatja a stratégiáját, a szabadúszóknak lejár a projektje és mennek máshová, más cégeknek dolgozni. Ha ráerőltetjük a magyar cégekre, hogy vegyék fel az X programozókat, akkor azok beragadnak az X termékcsaládba és lenyomják őket a versenytársaik a világpiacon. A versenytársaik, ahol két hónap alatt terméket váltottak.

És igen, európában teljesen normális az, hogy egy irodaházban van 100 alkalmazott meg 1 500 szabadúszó. A cég adja az asztalt, a széket, a számítógépet, a munkát, amit a szabadúszó szépen elvégez jó pénzért. Ott ezt úgy hívják, hogy modern munkaerőpiac, nálunk azt mondják, hogy ez egy erkölcstelen csalás

De könyörgöm, ha már azzal kampányol valaki, hogy "munka alapú társadalom", akkor érdemes lenne körülnézni, hogy a többi európai országban hogyan is néz ki a munkaerőpiac, nem?

"Lehetett sejteni, hogy először a katásokat fogják kidobni
Azért akarhatja most elsőként őket támogatni a kormány. Adószakértő az új Orbán-csomagról."

Ó, jajj, ne! Könyörögve kérem a magyar kormányt, hogy ha lehet, akkor ne támogasson engem a kormány, ne mentsen meg, ne siessen a segítségemre! A magyar kormánynak lila gőze nincs az egészről és azt hiszi, hogy nekem segít, ha az üzleti partneremet megadóztatja 40% extra adóval. 

Én, és sok-sok ezer katás vállalkozó ettől olyan lesz mint a leprás, még akkor is, ha történetesen a 3 millió forint alatt terveznek szerződést kötni velünk. Menekülni fognak az ügyfelek, hát ki ne menekülni, amikor megbüntetik őket azért, mert kifizetik a munkát, amit elvégeztünk nekik!

Légyszilégyszilégyszi, ne támogassatok már! Légyszi! A magánnyugdíjamat már megmentettétek, a vállalkozásomat ne mentsétek meg, LÉGYSZI!

 

[1] https://index.hu/gazdasag/2020/07/01/nagyon_keves_katas_szuneteltette_a_tevekenyseget/

[2] Hú, az én cégemnél van három ember, aki benn ül az irodában és katás... aha. A négyszázezerből, akiket nem ismersz és ezt az anekdotát fogja felkapni a fél ország. Hát az a confirmation bias meg urban legend meg minden.

 [3] https://wagmg.blog.hu/2020/07/01/izer_norbert_kerj_bocsanatot

 [4] https://wagmg.blog.hu/2020/06/29/szegeny_vallalat_versenyhatranyba_kerul_a_katasok_miatt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7815978436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása