wagmg

wagmg

Szegény vállalat versenyhátrányba kerül a katások miatt...

2020. június 29. - arthurthedent

Na igen, mert van ilyen érv is, hogy tudniillik a szegény vállalat, aki kénytelen katások helyett alkalmazottakat felvenni, az versenyhátrányba kerül, őket kell megvédenie a kormánynak és csak ezért a büntető +40%. Hát ennél nagyobb baromságot azért ritkán hall az ember, azt meg kell hagyni. Miért is?

Először is, ha versenyhátrányba tudsz kerülni, akkor valamilyen piacon versenyzünk. Mondjuk mindketten plüssmacikat gyártunk vagy mindketten kelkáposztafőzeléket főzünk nyugalmazott kokillakészítőknek. Akkor meg miért van az, hogy te kénytelen vagy alkalmazottakat felvenni én meg tudok katásokat foglalkoztatni? Merthogy ha te pincéreket alkalmazol én meg szabadúszó programozókkal dolgoztatok, akkor nyilván nem leszel velem versenyhátrányba, nem versenyzünk. Legfeljebb nálad tartjuk az év végi bulit, amikor a világ minden tájáról összejönnek a programozók, hogy együtt küzdjenek a folyadékveszteség ellen.

Ez az egyik. A másik az, hogy ha te kénytelen vagy alkalmazottakkal dolgoztatni én meg csalok, úgynevezett "rejtett alkalmazottakkal" nyomom az ipart, akkor van versenyhátrány.

Ó, igen, a csaló előnybe kerül, ez a csalás definíciója, m'kay? Anyagi haszonszerzés céljából, ez a csalás. A csaló célja az, hogy előnyt szerezzen, m'kay? És mit tudunk még? Azt, hogy az adóhivatal feladata meg az, hogy megfogja a csalókat. Semmi más, mert aki nem csal, az befizeti magától, m'kay?

Ott vannak a KATA szabályai, ha valaki téged versenyhátrányba nyom csalással az adóhivatal dolga, hogy megfogja. Akkor is, ha nem fizet adót, akkor is, ha eltitkolja a bevételt, ha fiktív kiadásokat számláz és akkor is, ha "rejtett alkalmazottai" vannak.

De van ám itt egy dolog, ami fontos. IGEN FONTOS! 

Azokban az országokban, ahol már egy ideje nyomják a kapitalizmusnak nevezett játékot mostanában jönnek rá, hogy ahol csak lehet szabadúszókat kell alkalmazni. Rájöttek, hogy aki szabadúszókat bérel fel alkalmazottak helyett, az versenyelőnybe kerül. Miért is?

  1. Hát mert nem kell irodát fenntartani, az sokba kerülne. Nem kell járatni a légkondit, felmosni a parkettát, nem kell télen fűteni.
  2. A szabadúszó motivált, erőlködik, teker, a 25 éve bebetonozott alkalmazott meg kávézik. Lehet, hogy nem gondolnánk, de mindenki tudja, hogy ez bizony így van.
  3. A szabadúszóval rugalmasságot nyer, ha kell egy webfejlesztő másfél évre, akkor felveszi, utána a webfejlesztő elmegy és jön helyette egy mittudomén, marketinges. Ha nem megy a projekt, akkor egyik hétről a másikra át tudják struktúrálni a csapatot. Specialistákat alkalmaz adott feladatokra nem hadsereget toboroz egy életre.
  4. No igen, az is fontos, hogy lengyelországból meg romániából dolgozva olcsóbban meg lehet élni, mintha beköltözne a csávó london belvárosába. Olcsóbban fogja elvállalni a munkát, mert olcsóbban és kényelmesebben megél, nem kell a londoni lakás árát kitermelnie, vesz egy családi házat valami vidéki kisvárosban.

És a kapitalista elvtársak nem mondják, hogy "jajj, de akkor aki nem szabadúszókat alkalmaz az versenyhátrányba kerül, tilcsukbe", nem mondja, hogy "az alkalmazotti státus a tisztességes", hanem azt mondja, hogy "okés, csináljuk, nyomjuk, hadd pörögjön". Persze, ha sok szabadúszó van, akkor szabályozni kell, meg kell oldani az érdekvédelmet meg minden. De az, hogy a nyakukba varrunk 40% büntetést az nem frankó, az nem megoldás semmire.

Mert attól csak a hazai vállalatok, vállalkozók, szabadúszók kerülnek versenyhátrányba a világpiacon, azt meg nem akarjuk, m'kay?

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6615972534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása