wagmg

wagmg

El a kezekkel a Katától

2020. június 28. - arthurthedent

Okés, megnéztem a petíciót amit a KATA változtatása ellen indítottak[1]. Tanulságos az aláírók megjegyzéseit olvasgatni, sokan, sokféle érvet megfogalmaznak, elég meggyőzőek. Ilyen érvem nekem is van.

Pár évvel ezelőtt vettem egy ingatlant. Az ügyvéd költségeit ez aladó és a vevő (én) megosztva fizette, amikor is az ügyvéd megkérdezte, hogy nem lenne -e gond, ha a titkárnője számlázna. Merthogy a titkárnő ugye katás. Bamm, két számla, összesen mittudomén 100, 200 ezer forintról?

Jó kis vállalkozási séma, a titkárnő fizetése megvan belőle, katás, tehát kevés adót fizet, ráadásul az ügyvéd bevételének egy jelentős része is simán eltűnik, adómentes. Ha felvesz három vagy négy titkárnőt az egész év le van fedve, minden szuper.

A tervezett változtatás, amivel most a kormány meg akarja akadályozni az ún. "bújtatott alkalmazotti státuszt", simán hatástalan, az úgyvéd úr üzleti modellje robog tovább mint a gyorsvonat. Ügyvéd úrnak diplomája van meg irodája, titkárnő katás, minden számlán más a kifizető, nincs 40%-os büntetés. Az adóhivatalnak kellene ellenőriznie ahhoz, hogy megbukjanak, azok meg ugye nem kapkodnak legyek után.

Nos tegyük fel, hogy Gipsz Jakab programozó. Szabadúszóként különféle projektekben vesz részt, külföldieknek dolgozik. Az Upwork-ön licitál projektekre[2], megcsinálja őket, hozza be a pénzt az országba, abból éldegél.

Hát Gipsz Jakab megszívta. Mivel minden kifizetését az Upwork számlázza, jövőre eleve a nyakába varrnak 40% plusz adót sávosan. Mivel szabadúszóként a hosszú, stabil partneri kapcsolatokat kereste mindig is, évek óta ugyanannak a pár külföldi cégnek dolgozik, úgyhogy az Upwork megkerülése sem lehet megoldás. Az ő üzleti modellje bukott, őt a kormány "bújtatott alkalmazottnak" ítélte. Annak ellenére, hogy esélye sincs alkalmazottnak lenni a kanadai, német és a svéd cégnél, akiknek már egy ideje dolgozik.

Jó kis jogszabálymódosítás, mi?! Vágjunk nyakon egy csomó embert 40%-al, néhány betalál, néhány meg mellé megy... ehh, anyád is csámcsogott[3]. 

[1] https://www.peticiok.com/signatures.php?tunnus=peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen&page_number=560&num_rows=10

[2] https://www.upwork.com/ab/find-work/

[3] A vicc, ami szerint a paraszt nyakon akarja vágni a fiát az ebédnél, de a kiscsákó lehúzza a fejét és vigyorog, ahogy az anyja beesik az asztal alá a mellément nyaklevestől... ha valaki nem ismerné. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5115971418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2020.09.18. 11:14:55

"hozza be a pénzt az országba, abból éldegél"

Nekem ez a kulcs. Minden érv közül ez a legfontosabb. Mert el lehet persze azon gondolkodni, hogy a tételes adó az most kevés-e*, de az országnak vitán felül az a leghasznosabb ember, akire minél kevesebbet kell költeni, akinek itt nem kell munkahelyet biztosítani, mert ő azt intézi magának, akinek a munkájáért külföldről fizetnek, de ő a jövedelmét viszont itt költi el. Ez a top munkaerő. A top munkaerővel meg azt kell csinálni, hogy békén hagyjuk, hogy legyen még sokáig szándéka nálunk top munkaerőnek lenni.

Olvastam több postban a véleményed, azelőtt nem igazán tudtam, hogy mit gondoljak a kérdésről (én abszolút kívülálló vagyok KATA-ügyben, még a rokonságból/baráti körből sincs senki, akin keresztül kicsit is ismerhetném a gyakorlatban). Ellenben abszolút meg lettem győzve, az érveid hatottak rám. Neked van igazad. Nagyon remélem, hogy kis idővel vissza lehet fordítani a változásokat, mert azt nagyon nem jó látni, amikor tisztességes embereket akarnak büntetni.

*Tekintve, hogy az ahhoz kapcsolódó ellentételezés (pl. nagyon alacsony várható nyugdíj, munkavállalókat védő rendelkezések hiánya) is ahhoz mérten kevés, szerintem egyébként nem alacsony.

arthurthedent 2020.10.11. 06:21:30

@0dzsud0: Rég írtad, el voltam foglalva munkával, de azért ha megkésve is, de köszönöm.
süti beállítások módosítása