wagmg

wagmg

Miért készpénz?!

2024. március 07. - arthurthedent

Na, olvasom, hogy mekkora hülye vagyok, hogy készpénzt akarok használni, amikor bankba tartani a pénzt mennyivel jobb. Meg olcsóbb. Meg kényelmesebb. Meg tisztességesebb. Meg biztonságosabb. Na jó, ne nézzük már hülyének az emberek, könyörgöm!

A teljesség igénye nélkül:

1) Az állam bármikor hozhat bármilyen törvényt, amivel korlátozzák a saját pénzedhez való hozzáférést, ha azt a bankba tartod. Sőt, minden állam, amelyik bajban van ezt mindig meg is szokta lépni.

Legutóbb például az oroszoknak az első az volt, hogy korlátozták a valuta bankból való kivételét. Azóta is korlátozva van. Menekültek a népek az országból, a valutájuk meg maradt moszkvában. Mert az állam megtehette.

Persze mondhatnánk, hogy ilyen csak oroszhonban lehetséges, nálunk ilyen nem lehet. Mondhatnánk, de bizonyítékot igencsak nehéz lenne találni erre.

2) Van olyan, hogy "bank run". Azt jelenti, hogy sokan akarják kivenni a bankból a pénzüket, ami ugye lehetetlen, mert a banknak soha nem volt annyi pénze, amennyi hivatalosan a számlákon van. Van vagy tizede[1]... azaz, ha sokan mennek a bankba a bank bezár és mindenki hoppon marad.

Ilyen is szokott lenni, még a legjobb országokban is néha. Mondhatnánk, hogy ez lehetetlen, de magyarország az elmült évtizedekben többször is rohadtul közel volt ahhoz, hogy tömeges bankbedőlések színesítsék mindennapjainkat.

3) A készpénz sokba kerül, olcsóbb a bankkártya? 

Ja, ez rohadt vicces. Mármint az, ahogyan szégyenlősen szemet húnyunk az egyszerű tény felett, miszerint a készpénz az államnak kerül sokba, a kártya és a számla meg nekem. Nehogy már átvegyem a költégeket csak ezért, hogy a szegény államnak olcsóbb legyen!

És mégegy: mégis mennyire kell hülyének nézni azt, akinek bemesélnéd, hogy pénzt nyomtatni nem is olyan jó buli, jobb lenne, ha nem is kellene ilyesmivel kínlódni? Hát ha az államnak nem olyan jó buli, miért nem hagyják rám?

4) A számla biztonságos, a készpénz nem az.

Ó, könyörgöm, hadd én döntsem már el, hogy mi a biztonságos nekem. Van páncélszekrényem, használtan tök olcsón lehet venni. Benne tartom a kis pénzecskémet, az értékeimet. Én ezt ítélem meg biztonságosnak,  az én pénzem.

5) A készpénzhasználat a bűnözőknek kedvez, visszaszorítja a bűnözést az, ha nem lehet szabadon készpénzt használni.

Az igen! Kár, hogy a bűnözést az is visszaszorította, amikor a bíróságok rendre küldték a osztályidegen alakokat a recski rézbányába. Pusztán attól, hogy valami visszaszorítja a bűnözést nem lesz valami sem kívánatos, nem hasznos, sem erölcsös. Attól lesz erkölcsös, ha csökkenti a szenvedést vagy növeli a boldogságot. Ha több miatta a méreg, a szenvedés, mint a haszna, akkor erkölcstelen.

6) Dehát kivenni a pénzt is pénzbe kerül.

Namost ja, ez gáz. Kivenni a bankból a saját pénzemet költséges, ami rohadtul helytelen dolog. Nem idomulni kellene ehhez, hanem megtiltani. Ez az egyik.

A másik meg az, hogy betenni is pénzbe kerül ám! Akkor miért is tenném be a készpénzemet? Kamat nuku, pénzbe kerül betenni, nem tudom kivenni csak előzetes értesítéssel, akkor is drágán. Akkor miért tegyem be?

7) Készpénzt csak a zavarosban halászók akarnak használni.

Ostobaság. Készpénzt sokan használnak, például azért, mert olcsóbb. Ha például át akarod váltani a pénzedet valami más valutára, akkor az a bankban, a számlapénzeddel egy rémálom. Vagy leperkálod a vételi és eladási árfolyam közti különbséget, ami igen sok, vagy kiveszed a pénzedet, amiért fizetsz, átváltod máshol, majd beteszed a pénzedet, amiért megint fizetsz. Rémálom.

Nem a zavarosban akarsz halászni, csak a sarcot szeretnéd elkerülni. Láttad azokat a valutaváltó bódékat? Na, azok gengszterek, de jó eséllyel még mindig kevésbé gengszterek, mint a kedvenc bankod. Azért élnek meg. készpénzzel dolgoznak. Miért? Mert megéri. Nekik is, meg neked is.

8) De a pémzmosás ellen közös érdek fellépni.

Aha. Tegye fel a kezét, akit már szopatott a bank. Most tegye fel a kezét, aki látott már pénzmosást. Vagy látott már olyat, hogy a pénzmosást megakadályozta volna a szopatás. Ugye?

Elárulom hogy megy ez. Pénzmosó Joci beviszi a pénzét a bankba. Mondják neki, hogy "igazolja már hunnan van". Pénzmosó Joci megvonni a vállát, kimegy, bemegy egy másik bankba. Ha egy csepp esze van, akkor svájciba. Ha nem teljesen idióta, akkor egy sztrómannel[2].

De fogalmam sincs Pénzmosó Joci mit csinál, mert a pénzmosás rohadt ritka dolog. Nem láttam még olyat.

9) Az adócsalók készpénzt használnak.

Ja, meg szerintem fogkefét is. A fogkefét sem tiltjuk be, a készpénzt sem kellene. Mert akkor mindnyájan áttérhetünk a fadarabokkal való fogmosásra és a színes kavicsokkal való fizetésre.

[1] Lásd kötelező tartalékráta. 

[2] Azaz straw-man, a művelt művészvilág kedvéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6718347591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.07. 09:04:02

Mindamellett, hogy Schiffer András vagy épp a Mi Hazánk Mozgalom rendszeresen hitet tesz a készpénz használat mellett (amit nem is próbálok hitelteleníteni, mert szerintem is fontos lehetőség, feladat l s szerep), szeretném az alábbiakban felhívni a figyelmet a digitális pénznyilvántartás néhány vitathatatlan előnyére.

1.) Nem kell se sorba állnom, se totál alulképzett jegykiadókkal harcolnom azért, hogy megvegyem azt a szolgáltatást, amit szeretnék. Gondolom mindenki tisztában van a különböző jegypénztáraknál lévő sorok "csodálatos" élményeivel, így ezt tovább nem ragozom.
2.) A sorbanállás céltalan és időrabló ideje édesmindegy hogy egy melós ember munkaórája vagy mérnökember mérnökorájaként kerül elszámolásra, messzemenően többe kerül, mint az, hogy pár perc alatt végzek el egy halom ilyen műveletet kütyövel a kézben,
3.) Ugyanez igaz a hasonló vállalatok bérköltségére. Mert ezek a roppant fontos dolgozók aztán tudtak sztrájkolni, de dolgozni - tisztelet a kivételnek - sose!
4.) Akárhogy is drága a bank, még mindig olcsóbb és kényelmesebb egyszerre mind a két félnek a digitális fizetés, mint a készpénzes bohóckodás.

S ráadásul:
5.) Úgy érzed fizető emberként, vendégként, hogy a csehó, az étterem, az autószerelő vagy a magánorvos(!!!), stb nem igazán az adófizetés bajnoka?!?! Igen, fizess kártyával! Azt nem lehet "félrekönyvelni" okosba. Pláne az orvosnál - ha készpénzes, mert "ma épp nem működik" a terminál - kérj egészségpénztári számlát! Nem kell vele elmenned az egészségpénztárig, de legalább a "kis drága" (q.drága) orvos elkezd fizetni adót. Nomeg, ha van számla a kezedben, akkor - ÉS CSAK AKKOR - van esélyed arra, hogy a munkájával kapcsolatban a jótállás-szavatosság-garancia vonalon érdeket érvényesíthess. Amiről ők hallgatnak mint sz@r a fűben....

Ez utóbbira nagyon is fel kell hívjam a figyelmet.
Épp elég "nyomorgó maszek"-et ismertem már meg, aki mind adócsaló.
Persze, ha nem zavar valakit az adócsalás, akkor cinkos. Csak szólok!
Tessék választani.

Szóval: Elfér a két rendszer egymás mellett, de azért legyünk őszinték: Kihaló állatfaj a készpénz.
Hogy ez jó-e vagy nem, azon lehet ítéletnapig vitázni, de ez a rögvalóság.

S aki azon mereng, hogy egy tolvonással/gombnyomással lenullázhatják a nyilvántartott vagyonát, nos az ne essen kétségbe, először is mentse le az összes havi számlalevelét, másodszor is nyomtassa ki, harmadszor is meg lebegjen előtte a tudat, hogy mindez Bill Gatesszel is megtörténhet egy szép napon.... Ha valakik úgy döntenek.

Ami meg a pénzmosásos kérdést illeti, az nagyon frappáns lett.
:-)

arthurthedent 2024.03.07. 09:46:33

@gigabursch: "Persze, ha nem zavar valakit az adócsalás, akkor cinkos. Csak szólok!
Tessék választani."

Milyen törvények szerint? Kinek az erkölcse szerint? Két dolgot vársz el:

1) Feltételezzem bizonyítékok nélkül,hogy valaki adócsaló. Ez ütközik a hatályos törvényekbe, ahol az ártatlanság vélelme az alapelv.

2) Fogadjam el, hogy bűnsegéd vagyok, ha nem "zavar" a bűncselekmény. Ez a hatályos jogrend szerint megintcsak nonszensz.

Nem feltételezem hogy adócsaló bárki és nem vagyok hajlandó megelőzésképpen mintegy önkéntes rendőrként bankkártyát használni, hogy megelőzzem.

Megjegyzem a helyi adókat nem fizethetem bankkártyával és ha az önkormányzat megteheti, akkor a kőműves is visszautasíthatja a bankkártyát.

arthurthedent 2024.03.07. 09:48:06

@gigabursch: "Szóval: Elfér a két rendszer egymás mellett, de azért legyünk őszinték: Kihaló állatfaj a készpénz.
Hogy ez jó-e vagy nem, azon lehet ítéletnapig vitázni, de ez a rögvalóság."

Sajnos a szabadság is kihalófélben van. Már levegőt venni sem lehet úgy, hogy az állam ne szóljon bele. :(

arthurthedent 2024.03.07. 09:55:27

@gigabursch: "Épp elég "nyomorgó maszek"-et ismertem már meg, aki mind adócsaló."

A legtöbb adó egyszerűen rablás. Az adózott jövedelem megadóztatása még egyszer, utána illeték, utána rendszeres adó évente.

Keresel pénzt. Leadózol. Veszel egy házat. Fizet vagyonszerzési illetéket, nem mintha szereztél volna vagyont, egyszerűen elköltötted a pénzed. Felújítod, fizetsz áfát, utána megjelennek, hogy fizess önkormányzati adót. Félévente, az idők végtelenségéig. Ez a "nem vagy hajléktalan" adó. Eladod, akkor fizess személyi jövedelemadót, mert te most kerestél rajta. Pedig csak az infláció miatt drágább.

MÉG az INFLÁCIÓT is MEGADÓZTATJÁK rajtad. Ez RABLÁS.

Ha valaki elcsalja ezt, az egyszerűen megvédte magát egy rohadt erős, rohadt kegyetlen, rohadt pofátlan rablóbandától. Nem tudom bűnösnek tekinteni. Jogos önvédelem, nem más.

gigabursch 2024.03.07. 09:58:21

@arthurthedent:
Megint hamarabb reagáltál, mint hogy higgadtan végigolvastad volna és _értelmezted_ volna azt amit leírtam,

De ha téged nem zavar, hogy valaki adót csal, sőt, támogatod, akkor cinkos vagy.
Bármilyen szófosást is rendezel az ügyben.

arthurthedent 2024.03.07. 10:09:12

@gigabursch: "De ha téged nem zavar, hogy valaki adót csal, sőt, támogatod, akkor cinkos vagy."

Ahhoz, hogy "cinkosnak" azaz "bűnrészesnek nevezz először bizonyítanod kellene, hogy TUDTAM, hogy adót csal. Nem tudom, hogy ki csal adót. Aztán be kellene bizonyítanod, hogy támogattam, miközben csak azt tudod bebizonyítani, hogy nem akadályoztam meg.

Készpénzzel fizetni nem bűncselekmény, megtehetem.
Azt, hogy adócsaló nem tudom, nem tudhatom, a te ganyúdra meg nincs feljelentési kötelezettségem.
Az adócsalás megakadályozása nem feladatom, mulasztást nem követtem el.
Az meg, hogy az adócsalást nem mindig tartom erkölcstelennek az én lelkiismereti szabadságom lehetővé teszi.
Az meg, hogy ennek hangot adok a szólásszabadság keretébe tartozik, jogom van.

Senkit sem buzdítok persze adócsalásra, senkit sem vádolok, senkit sem segítek ebben és senkit sem bújtatok a törvény elől, ha ilyet tesz. Mert ezek már bizony jó eséllyel jogellenesek lennének.

Próbáld megérteni a finom különbségeket, mielőtt másokat vádolnál azzal, hogy nem értik mit mondasz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.07. 12:17:04

@arthurthedent:

Az ártatlanság vélelme csak a bíróság előtt él, a rendőrségen már nem. A mindenféle hivatalokban is bizony neked kell igazolnod, bizonyítanod.

Ugyanígy joggal és alappal feltételezheted, hogy a magánorvos, az autó-, villany- vagy vízvezetékszerelő stb. nem vall be minden bevételt. Innentől már te döntöd el, hogy belemégy a "megcsináljuk okosba'" módszerbe, és vállalod, hogy még garanciát sem érvényesíthetsz, vagy pedig kérsz számlát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.07. 12:21:43

"De fogalmam sincs Pénzmosó Joci mit csinál, mert a pénzmosás rohadt ritka dolog. Nem láttam még olyat."

Tudomásom szerint már régóta leginkább üzleti vállalkozások útján mosnak pénzt. Csak ezt az EU idiótái még nem tudják. Persze jó szórakozás lehet kb. 500 millió embert szívatni.

arthurthedent 2024.03.07. 14:10:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az ártatlanság vélelme csak a bíróság előtt él, a rendőrségen már nem. A mindenféle hivatalokban is bizony neked kell igazolnod, bizonyítanod."

Azért használom az ártatlanság vélelmét, mert 1) az ártatlanságot sokkal nehezebb bizonyítani mint a bűnösséget (és ezt értsd általánosan, nem feltétlenül kötelező belekötni, mert nagyon leegyszerűsített dologról van szó) és 2) senki sem várhatja el tőlem az ellenkezőjét.

"Innentől már te döntöd el, hogy belemégy a "megcsináljuk okosba'" módszerbe, és vállalod, hogy még garanciát sem érvényesíthetsz, vagy pedig kérsz számlát."

Senki sem róhatja fel nekem, hogy nem játszok önkéntes rendőrt és nem cseszem el az életem felét arra, hogy másokat rászorítsak az adójogszabályok betartására. Főleg, hogy nem értek velük egyet.

"Tudomásom szerint már régóta leginkább üzleti vállalkozások útján mosnak pénzt. Csak ezt az EU idiótái még nem tudják. Persze jó szórakozás lehet kb. 500 millió embert szívatni."

Nagy igazság van ebben. A legnagyobb cégek a legnagyobb pénzmosodák, miközben engem szopatnak. Akkora a vagyonom, olyan összegeket mozgatok, hogy kibuggyan a nevetés belőlem, amikor az ilyen pénzmosás elleni szabályokat alkalmazzák rám.

Még ha meggebednék sem tudnék pénzt mosni, legfeljebb pár bankjegyet tudnék enyhén leporolni. :D De persze a pénzmosók is röhögnek, mert őket meg aztán tényleg nem tudja meghatni az OTP pénztáros akadékoskodása. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.07. 16:02:29

@arthurthedent:

"Azért használom az ártatlanság vélelmét..."

OK, vélelmezd, hogy az illető nem csal adót. Ebben az esetben viszont ugye semmi gondot nem jelent neki számlát adni, igaz?

De tovább megyek: ha nem ad számlát, és nem is az adóhivatalhoz bekötött pénztárgéppel készült ún. blokkot, akkor biztos lehetsz abban, hogy adót csal, mert az említettek hiányában a bevétellel nem is tud elszámolni az adóhivatalnál, tehát nem is jelenti. Ebből a lényeg az, hogy ilyenkor semmit nem kell vélelmezned, mivel ekkor 100% bizonyossággal adót csal az illető.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.07. 16:37:51

@arthurthedent:

"amikor az ilyen pénzmosás elleni szabályokat alkalmazzák rám."

Ebben is az EU-bürokrácia korlátoltsága nyilvánul meg - hogy azt ne mondjam: emberellenessége. Ez ugyanolyan, mint pl. a műanyag szívószálak nagy garral történt betiltása, hogy egy másik emberekkel kib@szó példát mondjak, amivel mindenki nap mint nap találkozik.

Minimális számtani alapismeretekkel kiszámítható, mekkora jelenleg feldolgozhatatlan műanyaghulladékkal jár az, hogy a gyártók világszerte egyre csökkentik az ún. kiszereléseket (shrinkflation). Ha egy csomag/doboz/akármi térfogatát 10%-kal csökkentik, akkor a szükséges csomagolóanyag mennyisége csak 6.67%-kal csökken, vagyis egységnyi mennyiségű áru csomagolásához kb. 3.6%-kal TÖBB csomagolóanyag kell (alulról számolva).

Mármint ha a doboz, pohár stb. méretét arányosan csökkentik. Ha nem, ami elég gyakori, akkor egységnyi mennyiségű áruhoz kb. 11%-kal több csom. anyag kell. Amit természetesen a fogyasztó fizet meg a magasabb fajlagos árral.

Ez csak az élelmiszeriparban sokkal több plusz hulladékkal jár, mint a szívószálak, de ez valahogy nem böki az EU-idióták szemét.

IdomitottFoka 2024.03.07. 16:41:06

Időről időre jön vki és jól kiáll megvédeni a cash-t, csak az nem látszik sehol h mitől... Az a helyzet h nem fenyegeti a készpénzmániásokat semmi, a leírt "cáfolatok" meg baromságok.

1. Amikor ilyen törvények keletkeznek, akkor már a kp-t is a hajadra kenheted rendszerint.
2. De, a banknak volt és van is annyi pénze, az már más kérdés, h ha te beszűkíted a pénz fogalmát a kp-ra. De ez a te szubjektív megközelítésed, nem a világé...
3. Ha az államnak pénzbe kerül a kp, akkor neked kerül pénzbe, szted kitől van pénze az államnak?
4. Már a megfogalmazás is izé, a számlát most a kp-hoz vagy a széfhez képest vizsgáljuk biztonság szempontjából? Ha a biztonsági kritériumok világosak, akkor eldönthető h melyik a melyik, de itt ismét csak egy szubjektív biztonságérzet lett felhozva.
5. Egy hamis állításra egy zavaros cáfolat ez. A bűnözők köszönik szépen, alkalmazkodtak.
6. Ha egy bankban tartod a pénzedet, akkor a szolgáltatásai pénzbe fognak kerülni. Na jó, nem teszek úgy mintha nem tudnám h bank nélkül intézni bármilyen pénzügyet manapság reszelővel rejszolással felérő cselekmény, de hát a mániának ára van.
7. Ez egy nagyon zavaros állítás, de cáfolat rá egy bődületes marhaság. Ha kp-ban váltasz valutát, akkor is bukod a vételi/eladási árfolyam különbözetet. Sőt. Vannak olyan devizaváltási megoldások (pl Revolut) ahol középárfolyamon történnek a tranzakciók.
8. A bankok sok ügyfél sok pénzével foglalkoznak. Mivel egy illegális tranzakció minden szereplője bűnös, ezért érthető módon szeretnének kimaradni belőle, mert legálisan is gennyesre tudják keresni magukat. Úh igyekeznek elejét venni annak h lopott, sikkasztott, drogos és egyéb sáros pénzeket ne rajtuk keresztül rejtsenek, továbbítsanak. De ezek a részek általában teljesen kívül esnek az átlag kártyás, átutalásos tranzakciók fókuszán.
9. Az állítás is marhaság, meg persze a cáfolat is. A Google kp-ban nem fizet adót? A színes kavicsokkal nem lehet majd csalni? Ki akarja már megin betiltani a készpénzt? A nertől félsz, készpénzmindig peti minisztertől? Vagy feritől?
9.

arthurthedent 2024.03.07. 17:03:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "OK, vélelmezd, hogy az illető nem csal adót. Ebben az esetben viszont ugye semmi gondot nem jelent neki számlát adni, igaz?"

Persze. De itt most éppen a készpénzhasználatról volt szó, nem a számlaadásról.

arthurthedent 2024.03.07. 17:11:10

@IdomitottFoka: "1. Amikor ilyen törvények keletkeznek, akkor már a kp-t is a hajadra kenheted rendszerint."

Egy másik, erősebb állam készpénzét? Merthogy oroszországban ez történt, visszafogták a dollárt, amit benn tartottál a bankban.

"De, a banknak volt és van is annyi pénze, az már más kérdés, h ha te beszűkíted a pénz fogalmát a kp-ra. De ez a te szubjektív megközelítésed, nem a világé..."

Amikor bank run van, akkor nem az én megközelítésem, hanem mindenkié. És nincs annyi pénze, hogy kifizesse a számlapénzt. És igen, ilyen esetekben átutalni sem tudod a pénzt, azaz rohadtul nincs annyi pénze.

"Ha egy bankban tartod a pénzedet, akkor a szolgáltatásai pénzbe fognak kerülni."

Okés, ez most a triviális kijelentések órája? Mert akkor elmondanám, hogy pénzt BETENNI például mindig is ingyenes volt, az cirka egy hónapja lett fizetős. Idén kétszer tettem be nagyobb összeget, először ingyen volt, másodjára már fizettem tízezreket. Szóval nem minden kerül mindig pénzbe. Ez az egy.

A másik meg az, hogy ettől még igaz amit mondtam: azt mondani, hogy a készpénz drága, a bank meg olcsó elég álságos, amikor megpróbálják elfedni vele azt, hogy egyúttal sikerült áttolni a költségeket rám. Úgy, hogy beraktak még egy jól jövedelmező, megkerülhetetlen, magánzsebeket hízlaló réteget.

Olyan, mintha csinálnának magántűzoltóságot és azt mondanák, hogy fizessem én őket. Miközben a tűzoltók luxusautókkal járkálnának, a tűzoltóság tulajdonosa meg milliárdos lenne.

arthurthedent 2024.03.07. 17:14:21

@IdomitottFoka: "Ez egy nagyon zavaros állítás, de cáfolat rá egy bődületes marhaság. Ha kp-ban váltasz valutát, akkor is bukod a vételi/eladási árfolyam különbözetet."

Nem nagyon értetted ezt, ugye? Amikor készpénzben váltasz valutát oda slattyogsz be, ahova akarsz, annál váltasz, aki kevesebb haszonkulccsal dolgozik. Nem a bankodhoz mész, hanem oda, ahová akarsz.

Nem olyan bonyolul ám ez!

"Sőt. Vannak olyan devizaváltási megoldások (pl Revolut) ahol középárfolyamon történnek a tranzakciók."

Hogyne lennének. A pénzed meg a bankban van. Aztán vakargathatod a fejedet, hogy megfelel -e neked az, ahogyan a bank vált vagy nem.

arthurthedent 2024.03.07. 17:19:45

@IdomitottFoka: "A bankok sok ügyfél sok pénzével foglalkoznak. Mivel egy illegális tranzakció minden szereplője bűnös, ezért érthető módon szeretnének kimaradni belőle, mert legálisan is gennyesre tudják keresni magukat. Úh igyekeznek elejét venni annak h lopott, sikkasztott, drogos és egyéb sáros pénzeket ne rajtuk keresztül rejtsenek, továbbítsanak."

Okés, ebből teljesen világossá vált, hogy FOGALMAD sincs arról amiről beszélsz! Csak, hogy világos legyen: a kereskedelmi bank szándéka, hogy ők mit akarnak, az rohadtul nem számít. Nem ők döntenek úgy, hogy forrásigazolást kérjenek és nem ők vizsgálják a forrásigazolást. Nincs olyan, hogy "illegális tranzakció", és természetesen nincs olyan, hogy "minden szereplője bűnös".

Szerintem ennek nyugodtan olvass utána.

arthurthedent 2024.03.07. 17:27:10

@IdomitottFoka: "Az állítás is marhaság, meg persze a cáfolat is."

Az állítás marhaságáról szól a cikk. Cáfolni, nem cáfoltam semmit.

"A Google kp-ban nem fizet adót?"

Mi köze van ehhez a google-nek.

"A színes kavicsokkal nem lehet majd csalni?"

De, lehet. Pontos. A dolog abszurditására próbáltam felhívni a figyelmet. Abszurd, groteszk, irónia. Próbáld megérteni.

"Ki akarja már megin betiltani a készpénzt?"

Az egész erről szólt, az egész cikk erről a törekvésról szólt. Ha nem követed mi van a sajtóban, akkor ne rajtam kérd számon. Nagy örömömre szolgál, hogy amit én írtam azt elolvastad, de tényleg. Viszont próbáld meg kontextusában olvasni.

"A nertől félsz, készpénzmindig peti minisztertől? Vagy feritől?"

Speciel ebbe az irányba mennek a dolgok. A minap készpénzben fizettem az államnak valamit és bizony a bankban elég vastagon megbüntettek. Ha be akarsz fizetni pénz valakinek a számlájára, akkor egy részét elveszik. Ha ki akarod venni, egy részét elveszik. Nem, még nem tilos, még csak büntetik, de még nem tiltják a készpénzhasználatot.

IdomitottFoka 2024.03.07. 18:10:43

@arthurthedent: "a készpénz drága, a bank meg olcsó" lehet h vki azt állította h a bank olcsó, de az nem én voltam.

"Merthogy oroszországban ez történt, visszafogták a dollárt, amit benn tartottál a bankban." Ez egy merőben speciális szituáció, amit aligha a bankok vagy a kártyatársaságok szorgalmaztak... És az ügyfelek még valszeg így jártak jobban, mert ha az orosz hatóságok azt gyanítják dollárt rejtegetnek...

" Amikor készpénzben váltasz valutát oda slattyogsz be, ahova akarsz, annál váltasz, aki kevesebb haszonkulccsal dolgozik. Nem a bankodhoz mész, hanem oda, ahová akarsz."

Ez a bankkal is így van. Oda slattyogsz be akihez akarsz. Egyszer már leírtam h miért drága a bankban, ha te mindenáron ott akarod, akkor fizess rá. A pénzed a bankban, átutalod a revolut számládra, középárfolyamon váltasz és a revolut kártyával ott fizetsz ahol akarsz. Igaz, a készpénzvágyad nem lett kielégítve.

Egy szót sem írtál a forrásigazolásról. Mondjuk az rejtély mit zavar ez téged, amúgy is kp-t akarsz használni, nem? Ne rakd be a bankba, ott a biztonságos széfed.
És de, ha a bank részt vesz vmilyen illegális ügyletben, akkor a bankot is felelősségre vonják.

A bank-run nem üzemszerű működés. A csődök általában különféle fizetésképtelenségek lépnek fel, pénzformáktól függetlenül. Bizonyos pénzmennyiség felett meg senkinek sincs kedve fizikailag kezelni azt, főleg h a technológia közben egy csomó más megoldást nyújt.

IdomitottFoka 2024.03.07. 18:21:05

@arthurthedent: " A minap készpénzben fizettem az államnak valamit és bizony a bankban elég vastagon megbüntettek. Ha be akarsz fizetni pénz valakinek a számlájára, akkor egy részét elveszik. Ha ki akarod venni, egy részét elveszik. Nem, még nem tilos, még csak büntetik, de még nem tiltják a készpénzhasználatot."

Ezek szerint otp-s vagy. Nos, nem mindenhol olyan drága

www.kh.hu/vallalkozas/napi-penzugyek/uzleti-bankkartya/atm-keszpenzbefizetes

Nem a kp ellen hadakoznak, a vállalkozókat egyszerűen mindenki lehúzza. (Azok meg mindenki mást, ember embernek farkasa...)

arthurthedent 2024.03.08. 10:24:04

@IdomitottFoka: "Ez egy merőben speciális szituáció, amit aligha a bankok vagy a kártyatársaságok szorgalmaztak..."

És? Majd ha a te bankszámládat zárolják az is merőben speciális helyzet lesz.

arthurthedent 2024.03.08. 10:28:15

@IdomitottFoka: "Ezek szerint otp-s vagy. Nos, nem mindenhol olyan drága"

Nem csak az OTP-nél kerül pénzbe a befizetés, mindenhol így van, nem?

"atm-keszpenzbefizetes"

Az buli ám. Milyen poén lenne kipakolni 6-8 millió forintot a bank utcafrontján, aztán szépen megpróbálni beadagolni borítékokban a pénzt, hátha valakinek feltűnik azt tarkón vág mint Lajos bácsi a karácsonyi pontyot.

Magyarországon 2-3 millió forintért embert szoktak ölni. :(

arthurthedent 2024.03.08. 10:32:22

@IdomitottFoka: "A pénzed a bankban, átutalod a revolut számládra, középárfolyamon váltasz és a revolut kártyával ott fizetsz ahol akarsz. Igaz, a készpénzvágyad nem lett kielégítve."

1) Vállalkozó vagyok, kötelező, hogy legyen egy vállalkozói számlám bankban.
2) Adót fizetek átutalással, mondom, kártyával nem lehet. Csak bankon keresztül.
3) Ha árverésen veszel végrehajtótól valamit megint csak átutalással, bankon belül lehet.
4) Erre a revolutra van minden amatőr ráizgulva, de ez nem új. Nekem már vagy 15 éve van hasonló kártyám meg számlám, először valutás volt, most valutás/kriptós van. Több is. Ha nincs 15 ilyen cég egy sem, de bankszámla azért kell.

arthurthedent 2024.03.08. 10:36:50

@IdomitottFoka: "Egy szót sem írtál a forrásigazolásról. Mondjuk az rejtély mit zavar ez téged, amúgy is kp-t akarsz használni, nem?"

Nem tehetem meg, hogy csak KP-t használok. A helyes megoldás az, hogy több dolgot is használsz, több helyen tartod a pénzed, több eszközben.

"És de, ha a bank részt vesz vmilyen illegális ügyletben, akkor a bankot is felelősségre vonják."
Mit értesz azon, hogy "illegális üzlet"? Ha lopott vagy sikkasztott pénzt tesz be az elkövető a bankba, akkor nehogy már a bankok felelősségre vonják!

A banknak előírják, hogy mikor kell forrásigazolást kérni. A bank, ha az adott helyzetben kell forrásigazolás, akkor elkéri tőled, csatolja a befizetés igazolásához és elküldi a felettes szerveknek (azt hiszem az MNB-nek, de nem vagyok szakértő, ezt mondták a bankban). Ennyi. A bank védve van, a megfelelően járt el. Az, hogy te sikítottad a pénzt vagy mittudomén bérgyilkos vagy miért lenne már a bank felelőssége?

arthurthedent 2024.03.08. 10:39:53

@IdomitottFoka: "A bank-run nem üzemszerű működés."

Nem mondtam, hogy az.

"A csődök általában különféle fizetésképtelenségek lépnek fel, pénzformáktól függetlenül. Bizonyos pénzmennyiség felett meg senkinek sincs kedve fizikailag kezelni azt, főleg h a technológia közben egy csomó más megoldást nyújt."

1) Senkinek? Hát nekem például van kedvem! :D
2) Nem az a gond, hogy nincs kedvük kezelni a készpénzt, az a gond, hogy az a pénz soha nem létezett.
3) Különféle fizetésképtelenségek, de nem teljesen pénzformáktól függetlenül. Ha ott a készpénz a kezedben, akkor tutira nem szopat meg a bank fizetésképtelensége.
süti beállítások módosítása