wagmg

wagmg

Nincsenek olyanok, hogy "a tudósok"

2023. január 07. - arthurthedent

Hányszor látok olyat, hogy valami cikkben azt írják, hogy "a tudósok rájöttek" meg "a tudósok megtalálták". Mindig elgondolkodom, hogy a cikk írója vajon tisztában van -e mennyire sértő az amit ír...

Nincsenek olyanok, hogy "a tudósok". Ha ezeket az embereket szemtől-szembe "tudósnak" nevezi valaki, akkor jó eséllyel kikéri magának az illető. Valami olyasmivel, hogy "állj, állj, állj, én fizikus vagyok" vagy "biológus vagyok". Miért? Egyszerű!

Ezek az urak és hölgyek sok-sok éven keresztül tanulnak, küzdenek, dolgoznak azon, hogy megtanuljanak egy csomó dolgot. Jó eséllyel 10-15 évet dolgoztak azon, hogy kapjanak egy hivatalos papírt, amire rá van írva, hogy "fizikus" vagy "kémikus" vagy valami ilyesmi. Ezek után elvárhatják és általában el is várják, hogy "fizikusnak" vagy "biológusnak" nevezzék őket. Ez az egyik. 

Persze nevezhetjük őket úgy is, hogy "kutatók". Merthogy ez meg általában az állásuk megnevezése. Kutatás a munkájuk, kutatásra vették fel őket, a munkakörük leírásában valahol szerepel a "kutató" szó. Ha már nem vettük a fáradságot, hogy megnézzük mi is a szakmájuk, mi a végzettségük, akkor beszélhetünk általánosságban, mindhatjuk, hogy "kutatók". Általában nem tévedünk nagyot, mert nagyon kevés dolgot szoktak mostanában csak úgy véletlenül felfedezni.

De azzal, hogy "a tudósok" van egy másik probléma is. Maga a kifejezés azt jelenti, hogy "minden tudós". Ha azt olvasnánk, hogy "az orvosok dohányoznak", akkor nyilván mindenki kiakadna, hogy "álljon meg a menet, nem minden orvos". 

Ne legyenek illúzióink, amikor azt írja valaki egy cikkben, hogy "a tudósok rájöttek, hogy...", akkor valójában azt mondja "nem tudom, hogy ki jött rá, de nem is érdekel". Nagyon ciki, nem? 

Ha mondjuk azt írnám, hogy "a költők megírták az Anyám Tyúkja című művet", akkor nyilván tömegesen alélna el a művészvilág. Nem, nem "a költők" írtőák meg, hanem Petőfi Sándor. Nem mindegy, ugye? Ugye? 

Persze a tudomány eredményeit manapság általában nem egy-egy ember bővíti, hanem munkacsoportok. Néhány, esetleg néhány tucat, néha meg sok száz vagy akár több ezer ember dolgozik együtt, ők érik el az eredményeket. A Higgs bozon kimutatása például egy olyan eredmény, amit állítólag vagy háromezer kutató ért el közösen. Jó sokan!

Sebaj, ezeknek a csoportoknak általában van neve. Ha megkérdezzük a "tudósokat" szívesen el is mondják, hogy mittudomén, "A Tápiószecsői Fizikai Intézet Csobbanás Vizsgáló Kutatócsoportja" az ő hivatalos nevük. Büszkék rá, ez az életük, ennek a csoportnak a hírnevét kívánják öregbíteni a munkájukkal. Az eredményeket a csoport nevében érik el.

Tehát, legyen "a tudomány kimutatta", "kutatók egy csoportja" megtalálta, "fizikusok bemutatták", "Gipsz Jakab fizikus megalkotta", "a Lebernyeg Kutatóintézet Lekvárízesítő Kutatócsoportja bizonyítékot talált rá". Valami ilyesmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5418020436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 14:01:27

Kezdesz kifogyni a témákból?

arthurthedent 2023.01.07. 14:20:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem hiszem, hogy kifogynék. Csak néha kicsit lustább vagyok, mint máskor. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 15:12:53

@arthurthedent:

Nem lustaság dolga, ez a téma pl. nagyon erőltetett. A tudósok szót csak a "brit tudósok" állandósult szókapcsolat járatta le, amúgy semmi baj nincs vele. A tudós szó egyszerűen hiperonímája a fizikusnak, biológusnak stb.

Azért is erőltetett a felvetésed, mert sok és egyre több az átfedés, a határterület és az új tudományág az egyes szakterületeken belül is. Pl. egy sugárbiológus szerinted fizikus vagy biológus? Egy orvosközgazdász orvos vagy közgazdász? Hová sorolod be őket? Hogy a fizika számtalan szakterületét már ne is említsem.

A posztban alkalmazott logikád szerint orvos sincs, csak belgyógyász, dermatológus, kardiológus, onkológus, proktológus stb. ;)

arthurthedent 2023.01.07. 15:39:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A tudós szó egyszerűen hiperonímája a fizikusnak, biológusnak stb."

Hány olyan ismerősöd van, akik oktatói/kutatói állásban van? Merthogy nekem van jópár, megfigyeltem, hogy a "tudós" szót soha nem használják. Óvatosan kerülik, hogy egymást letudósozzák. Kínosan ügyelnek rá, hogy ha valakinek vagy valakiknek a munkáját említik, akkor megemlítsék, hogy pontosan kinek a munkájáról van szó.

Nem erőltetett a téma, egyáltalán nem az. Egyszerűen nem hiszed el, amit írtam. Nincs ezzel gond, de ettől még minden igaz amit írtam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 16:11:43

@arthurthedent:

Szóval akkor szerinted orvos sincs? Mert hát ők is az illető orvosi szakmát jelölik meg, ha valakiről szó van, de ettől még van orvos. Ahogy fizikus is, pedig számtalan részterülete létezik. Pl. a MOK is létezik. Ahogy Magyar Tudományis Akadémia is.

Nem mellesleg a scientist vagy a Wissenschaftler szavakat az illető tudósok simán használják magukra angolul és németül. Németben elterjedt ugyan a Forscher mint kutató is, de angolban a researcher mintha általánosságban kevésbé lenne gyakori, mint németben a Forscher.

"Hány olyan ismerősöd van, akik oktatói/kutatói állásban van"

Egyetemi oktató, fizikus, atomfizikus akad, tudományos kutató sajnos nincs.

Hoppá, olyan nem is lehet, hogy tudományos kutató.. ;D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 16:20:14

Még valami, amit szem elől tévesztesz. Egy dolog az, hogyan hivatkoznak magukra vagy egymásra a tudósok, kutatók. És egy egészen más dolog a köznyelv, a média nyelve.

És most a minőségi médiára gondolok, nem az index vagy a telex színvonalára, ahol egy számítástechnikai cikkben a szerző simán ír teRRabyte-ot terabyte helyett (pár napja olvastam talán a telexen?), és korrektor sincs, aki kijavítaná. Vagy KW-ot kW helyett, mert nem ismeri a prefixek rövid jelét, holott a kilométert talán még km-nek írná.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 16:28:05

De lehet, hogy teRRawattóra volt.

Addig is szörnyülködöm azon, hány tízmilliót kérnek egy pár nanométeres (nm) lakásért vagy telekért.

arthurthedent 2023.01.07. 16:50:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem mellesleg a scientist vagy a Wissenschaftler szavakat az illető tudósok simán használják magukra angolul és németül. "

Én még soha nem hallottam egyetlen kutatót sem, aki azt mondta volna magára, hogy ő bizony "tudós". Olyat sem hallottam, hogy általánosságban "a tudósok" formulát használta volna. Az meg, hogy az ismeretterjesztő műsorokban "the scientists" van megint csak pont ugyanaz, amit leírtam.

"Szóval akkor szerinted orvos sincs? Mert hát ők is az illető orvosi szakmát jelölik meg, ha valakiről szó van, de ettől még van orvos."

És szerinted mit mond a csávó, ha azt mondja neki a beteg, hogy "az orvosok nem tudják megmondani mi a bajom"? Azt mondja, hogy Ki? Ki nem tudta megmondani Pista bácsi?

Az orvos ráadásul bennvan a hivatalos megnevezésükben. Mondjuk "belgyógyász szakorvos". Meg a munkakörükbe, hogy "háziorvos". Meg az egyetemük/karuk nevében, hogy "Általános Orvostudományi Kar".

Mutass olyat, ahol a diplomában "időtudós" vagy "állattudós" van, a munkakör az, hogy "tudós ember" vagy az egyetem nevében van, hogy "Tudós Kar"!

arthurthedent 2023.01.07. 16:56:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy dolog az, hogyan hivatkoznak magukra vagy egymásra a tudósok, kutatók. És egy egészen más dolog a köznyelv, a média nyelve."

Miért más? Annak idején "számítógépes szaki" meg "informatikus" meg "technikus" volt a megnevezésem. Szóltam, hogy nem, nem vagyok technikus, MÉRNÖK vagyok. Persze mindjárt jöttek a kollégák, hogy "ja, ja, az mindegy".

Nem mindegy, a technikus középfokú végzettség, a mérnök meg felsőfokú végzettség. Ha megjavítod egy csávónak a számítógépét, és közben elvárja, hogy "ügyvéd úr" az ő megszólítása, akkor én meg elvárom, hogy az enyém meg "mérnök úr".

Mindig kiakadtam azon, amikor leinformatikusoztak. Elmagyaráztam, hogy én nem azt tanultam, hogy hogyan kell feltelepíteni a windózt meg hol kell bekapcsolni a számítógépet, hanem azt, hogy hogyan kell megtervezni egy számítógépet és hogyan kell megtervezni egy szoftvert.

Nem tudom kiket nevez ÖN informatikusnak, de az a gyanúm, hogy félreérti kivel tetszik beszélni. ;)

arthurthedent 2023.01.07. 16:59:00

Egyik ismerősöm jut eszembe, aki egy megbeszélésen felszólalt. Jelezte, hogy:

Nem, azok az emberek, akikről beszélnek nem fizikusok, hanem általános iskolai fizikatanárok. Én fizikus vagyok, bele van írva a diplomámba, az eltén szereztem. Fizikus szakon.

:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.07. 17:28:06

@arthurthedent:

"Nem tudom kiket nevez ÖN informatikusnak"

Nocsak, már Ön lettem? :DDD

gigabursch 2023.01.08. 11:41:28

A tudós szóval semmi gond nincs.
A gond azzal van, hogyha valaki magára adja/aggatja az elnevezést.

Amennyiben a társadalom mondja ki valakire, hogy tudós, akkor azzal az égvilágon semmi gond nincs.

Ha szeretnél egy kicsit elmélyedni a a kérdésben művészettörténeti szempontból is, hogy ott mit jelent a tudós elnevezés és mit takar, akkor szívesen ajánlok rá egy tartalmas videót, Pap Gábor előadásában és a témája - elsősorban - Csontváry Kosztka Tivadar és zseniális festményei, ahol végigvezeti az embert üdvtörténeti szinten és pontosan elhelyezi benne a tudóst is, mint embert, mint szerepet és mint felelősséget és feladatot is.

S csak azért mert az index és a brit tudósok lejáratták a szót, az nem jelenti azt, hogy a tudós szónak ne lenne szerepe és létjogosultsága.

fkv.119 2023.01.08. 21:06:43

"Nincsenek olyanok, hogy "a tudósok""

Ajaj, drMáriás ehhez mit fog szólni...

www.youtube.com/watch?v=kN0uwBq8Vb4

fkv.119 2023.01.08. 21:07:48

És a brit tudósok? A találmányaik nélkül hol tartana ma a világ? :D
süti beállítások módosítása