wagmg

wagmg

Mi a baj a nyelvvizsgával?

2023. január 03. - arthurthedent

Van egy elméletem a magyar felsőoktatásról, a nyelvoktatásról, arról, hogy mi a csoda történik manapság. Gondoltam megpróbálom a nagyérdemű elé tárni, merthogy nagyon kíváncsi vagyok mi az emberek véleménye róla. Mármint a kis elméletemről és a felsőoktatásról.

Előrevetítem, hogy egy megfigyelésről van szó. Sok tucat barátomat, ismerősömet figyeltem meg hogyan tanul, hogyan készül, mi a viszonya a felsőoktatáshoz és a nyelvtudáshoz. Később oktatóként sok-sok száz hallgatót figyetem meg alaposan, szó szerint az volt a munkám, hogy tudjam mennyire hatékonyan és alaposan tanulnak. Láttam hogyan ugranak neki a tanulásnak a vizsga előtti napon és láttam hogy dadognak másnak a vizsgán.

Szóval, a helyzet az, hogy a magyar felsőokatatásnak gondot okoz a nyelvtudás átadása. A hallgatók nem tudnak nyelveket. Annyira képtelen a felsőoktatást nyelvet tanítani, hogy inkább fel is adják. Nem kell nyelvtudás a diplomához.

Miért? Hogy-hogy? Hogyan lehet ez?! 

Megmondom. Minden tantárgyat el lehet engedni. Az egyetem, az oktató tetszőleges mértékben csökkentheti a követelményeket. Könnyítést ad. A hallgató nem tanul, a tanár nem követel, mindketten jobban járnak, ha "beír" egy kettest.

A látszatot fenn lehet tartani. Az ifjú padavan egy fél éves ezer oldalas tanultmányból képes felidézni annyit, hogy három percet hadováljon róla. Értelmetlen amit beszél, de a látszat megvan.

Csakhogy a nyelvtudás nem így megy. Amikor a vizsga előtti nap estéjén nekiáll a hallgató, hogy megtanuljon angolul, akkor ráébred, hogy ez nem fog működni. Nem tud megszólalni. Kamuzni, hadoválni tud, de nem angolul. Bukik a nyelvvizsga. Nem lehet hadoválni. Azaz lehet, de nem olyan könnyű.

Hát ezért! Ezért nem tudnak nyelveket! Valójában semmit sem tudnak, de a nyelvtudásnál ez ki is derül. Ott nehezebb összekacsintani a tanárral és "megoldani okosba". És az egész ország szemérmesen lesüti a szemét és azt mondja, hogy az ifjú versenyző idegen nyelvet nem beszél, de a szakmájában azért biztos penge. Nyilván a nyelvtanítással van gond.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr518017012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.03. 08:37:23

A fiatal, kezdő szakemberek nyelvtudáshiányának nemcsak negatív - ezt ugye szükségtelen részletezni -, hanem pozitív hozadéka is van.

A dolog pofonegyszerű: egy csak magyarul tudó szakember jóval kisebb eséllyel csábul el külföldre, vagyis nem vész el az ország számára. Emellett az3rt annyi angol ráragadt, hogy szakmai szövegeket megértsen, így tudja követni a szakterületét.

Ami magát a nyelvtanulást illeti: nos, egy idegen nyelvet nem az egyetemen kell megtanulni, hanem már az általános iskola első osztályában el kell kezdeni, napi min. 1 tanórában. A kimondott nyelvzseniktől eltekintve ui. ebben a korban az agyunk _sokkal_ könnyebben befogadja az új nyelvet.

Ebből következően az idegennyelv-tudást nem a diploma, hanem az egyetemi felvétel előfeltételévé kellene tenni.

arthurthedent 2023.01.03. 08:59:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Emellett az3rt annyi angol ráragadt, hogy szakmai szövegeket megértsen, így tudja követni a szakterületét."

Sajnos azt kell mondanom, hogy a 80-as évek valóságáról beszélsz. Manapság a dolog nem úgy működik, hogy "szakmai szövegeket" olvasnak a "szakemberek". :(

Az az 1-2%, aki szakmai szövegeket olvas az megtanul angolul. Aki nem tanul meg angolul az nem olvas szakmai szövegeket. Semmilyen nyelven. :(

arthurthedent 2023.01.03. 09:02:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A kimondott nyelvzseniktől eltekintve ui. ebben a korban az agyunk _sokkal_ könnyebben befogadja az új nyelvet."

Felnőttként egy év intenzív nyelvtanulás elég arra, hogy utána az egyetemi tananyagot az adott nyelven halgassa az illető. Persze nem szerencsés így intézni, de azért ne misztifikáljuk, hogy a nyelvtanulás az olyan, hogy muszály gyermekkorban elkezdeni. Meg lehetne azt tanulni, tudom, én is megtanultam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.03. 09:27:01

@arthurthedent:

"Aki nem tanul meg angolul az nem olvas szakmai szövegeket. Semmilyen nyelven. :("

Vagyis nem a nyelvtudás hiánya, hanem az érdektelenség miatt nem követi a szakterületét? Mert az ilyen akkor sem olvasna szakirodalmat, ha tudna angolul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.03. 09:31:05

@arthurthedent:

Felnőttként sokkal nehezebb. Persze nagy a szórás; te ezek szerint szerencsés vagy, de ne magadból indulj ki.

arthurthedent 2023.01.03. 10:35:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vagyis nem a nyelvtudás hiánya, hanem az érdektelenség miatt nem követi a szakterületét? Mert az ilyen akkor sem olvasna szakirodalmat, ha tudna angolul."

Persze! Nem a nyelvtudás hiánya a probléma, az csak a tünet, amit könnyen megfigyelhetünk.

arthurthedent 2023.01.03. 10:39:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Felnőttként sokkal nehezebb."

Nehezebb. De gyakorlatilag bárki képes rá. Egy-két év alatt elég jól meg lehet tanulni egy nyelvet. A matematikát vagy a fizikát például messze nem ilyen egyszerű megtanulni, nem elég rá egy-két év.

Akkor miért akarják elhitetni velünk, hogy a magyarok az idegen nyelvet nem tudják megtanulni, de a matematikát meg a fizikát persze megtanulják? Szerintem csak azért, mert kínos lenne matematikából felmentést adni a matematikusoknak vagy fizikából felmentést adni a fizikusoknak. Ehelyett úgy csinálnak, mintha ezeket megtanulta volna a versenyző.

gigabursch 2023.01.03. 16:26:58

Kimondottan hibás döntésnek tartom pártunk és kormányunk részéről, hogy nincs nyelvvizsga követelemény.

A második nyelvvizsgámat munka és már két gyerek mellett csináltam végig, kevesebb mint egy év alatt.
Szóval az, aki hisztizik, hogy nem megy, az menjen utcát seperni.
Nem tartom magamat nyelvzseninek (sőt!), a szakmai szövegeken átrágom magam és külföldiekkel döcögősen beszélek angolul és németül, mert nem napi szinten használom. (az igeidőket nagyban egyszerűsítem, a szórendet nem feltétlen tartom, viszont a magyar hangsúlyozással beleteszem a többlettartalmat, így aki akarja (márpedig ilyenkor mindenki akarja) az megérti.
A cseppnyi orosz és tót nyelvismeretem meg arra jó, hogy beindítsa a kétoldali ektivitit.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem épp elég 3-4. osztálytól

@arthurthedent:
Felnőttként az ember sokkal motiváltabb tud lenni.
Gondolj bele, egy 6-8 hónap magántanár díját kb másfél év alatt visszaadja az állam a nyelvvizsga-pótlékkal.
A versenyszféráról meg ne is beszéljünk...

VISZONT:
Az iskolai nyelvtanárik munkája pont annyit ér mint három évtizede.
95-98%-ban egy vödör sz.rt. Se!
De ha nem tudja a középiskolás osztályának a 2/3-át eljuttatni állami nyelvvizsgáig, akkor nem mindenben a nebuló, meg az ő háttere a hibás. Mert kifogás az mindig van, aztán meg megy a csodálkozás, hogy a tüncikézésre senki sem vevő.

arthurthedent 2023.01.03. 17:36:21

@gigabursch: Van ebben igazság. A tanárok keveset keresnek. Igaz. Nincsenek megbecsülve. Igaz. A legtöbbjüknek persze a munkája sz.rt sem ér. Sajnos ez is igaz.

A nyelvtudás lenne a minimum, amit elvárunk egy felsfokú végzettséggel rendelkező embertől. Aki képtelen középfokú szinten megtanulni egy idegen nyelvet, az nem érdemel diplomát.

Engem oroszul akartak megtanítani, megtanultam inkább otthon angolul. Aztán lenyelvvizsgáztam, mert kellett.

gigabursch 2023.01.03. 18:47:52

@arthurthedent:
Ötödikben annyit tudtam oroszul, hogy "ja nye durak", azaz nem vagyok hülye.
Hetedikben alapfokú nyelvvizsgára mehettem volna, de nem, mert nem voltam 14 éves.
Azóta kopik az ismeretem.

Viszont marha vicces, hogy a kirill-betűk belém ragadtak.
Egyszer egy "numerológus-számmisztikus" elkezdte a nevem "elemzését".
Mondtam neki, hogy OK. Ha igaz, amit állítasz, akkor az alábbiak szerint is igaz lesz.
Leírtam neki először így, aztán görög betűkkel, majd rovásírással.
Idősebb volt tőlem,mondtam neki, hogy ezt el kell tudja olvasni és ismernie kell az á-be-ve-t.
Nem tudta.
Aztán neki a görög betűknek.
Nyimmogot, de mondtam neki, hogy figyi, ez érettségi tananyag!
Aztán a rovásírásnál végképp elakadt, mert lövése se volt a jehangjelek-betűk képzési sorrendjének.

Ezután megköszöntem neki az áltudományt.

:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.03. 18:52:12

Kínait kellene tanulnom, az a jövő, de ha valamit,bakkor azt tényleg gyerekkorban kell elkezdeni. Nem is annyira az írás, hanem a beszéd miatt.

@gigabursch:

"Szerintem épp elég 3-4. osztálytól"

OK, legyen harmadiktól. De ne később.

arthurthedent 2023.01.03. 18:59:32

@gigabursch: A ciril betűk arra voltak jók, hogy bulgáriában kibetűztem mi van a boltokra írva. Érdekes módon majdnem minden feliratot értettem, mert amolyan nemzetközi szöveg volt. Restaurant, apotheka meg ilyenek, de ciril betűkkel. :-o

fkv.119 2023.01.04. 01:27:41

Sztem nem kell erőltetni a nyelvvizsgát. Értem én hogy valaki szerint az olyan "nem árt ha van", és akkor erőltessük rá az emberekre, de akkor miért csak ezt? Pénzügyi ismeretek (hogy ne basszák át az embert a bankok) se rossz, kis orvoslást is tanulhatna mindenki (hogy a TB helyett el tudja látni saját magát), aztán az se rossz ha az ember ki tudja bányászni magának a földből az alapanyagokat, meg a benzint, aztán megépítheti magának a kurvadrága gépeket, amiket már nem tud megfizetni, pl. autó. Van egy rakás "nem rossz ha van" ötlet, ebből miért pont a nyelvvizsgát kell erőltetni, miért nem mást? Legyen 50 év egy diploma megszerzése, és a végén kész Einsteinnel kombinált ezermesterek jöjjenek ki belőle, mert az olyan trendi... Ezzel így lesz is az egész országban kb. fél db diplomás ember, több nem. A kötelező nyelvvizsga mint láttuk csak hátráltatja a diploma kiadását, az gazdájának munkába állását.

Amúgy sincs szabályozva milyen nyelvvizsga legyen a kötelező, mindenféle himihumi faszsággal (eszperantó, lovári), de akár komolynak tűnő, csak éppen (már / még / sose) semmire se jó nyelvekkel is le lehet tudni a kötelezettséget, mint pl. a francia. Oszt egy informatikus pl. mire megy vele? Darab-darab, de másra nem jó, és ez meg így semmire. Tudomásul kell venni hogy a világnyelv = az angol, az összes többi a futottak még. Addig nem is engednék semmilyen más nyelvvizsgát letenni, amíg nincs meg az angol tárgyalóképes nyelvtudás.

És főleg: a diploma egy szakmai tudást tanúsít, nem nyelvtudást. Ha kell az embernek akármilyen nyelvtudás, akkor nem tilos (eddig se volt az) a suli mellett / után lerakni egy nyelvvizsgát. Miért kell a kettőt összekapcsolni? Ilyenkor nem bűntet a GVH tiltott árukapcsolásért?

fkv.119 2023.01.04. 01:31:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aki nem akar tanulni, abba kár önteni a tudást, csak időpazarlás, aki meg igen, az meg kényszer nélkül is megtanulja. A papír amúgy is csak állami szférában számít, magánban csak a tudás, ha megvan, snekit nem érdekli a papír. Ezért kár visszatartani a teljesen másról szóló diplomákat, addig se termeli vele a GDP-t az ember.

fkv.119 2023.01.04. 01:41:12

@arthurthedent: Én fantasy könyvekből tanultam meg angolul, érdekelt a sztori, nem volt lefordítva, hát szótáraztam. Aztán ragadt hozzá valami nyelvtan is. Amit suliban bohóckodtunk nyelvórán, az arra se volt elég hogy a könyvben az 1. oldalt megértsem miről szól. A lényeg nem az hogy szakmai vagy nem szakmai a szöveg, hanem hogy érdekelje a tanulót, ezáltal továbbhaladásra ösztönözze amikor fel akarja adni. Én sokszor gondoltam rá hogy feladom és hagyom a picsába az egészet. De érdekelt mi van oda leírva, és mindig folytattam. Egy idő után egyre könnyebben. És suli se kellett hozzá. Jó, az 1. év kezdőlökése azért nem árt, de elég annyi hogy az ember kezébe merjen venni egy könyvet. Vagy a Wikipediát, híreket. Kit mi érdekel. Akit semmi, azt meg felesleges az iskolapadban tartani, ne foglalja le a tanár idejét mások elől, akiknek meg lenne rá igénye.

Igazából ez nem is a nyelvtanulás problémája, hanem az egész iskolarendszeré. Az egész totál félre van értelmezve, előírják hogy mennyi ideig KELL suliba járni, holott nem kell, hanem LEHET. Az állam feladata nem a kötelező gyerekmegőrzés, hanem a LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA. Aki akar élni vele, az élhessen. A többi meg majd elmegy füvet kaszálni közmunkába, és leélni az egész életét havi 47 ezerből. Az ő élete se lesz haszontalan, ő lesz a rossz példa mások számára, akikre ránézhetnek, elborzadhatnak, rájöhetnek hogy ők ugyan nem így akarnak élni, és egyből kész is a motiváció az iskolába járásra, a tanulásra.

fkv.119 2023.01.04. 01:43:24

@arthurthedent: Nem elég rá. Ahogy 20-30 óra tanulóvezetés se elég a magabiztos, balesetmentes városi közlekedéshez. Csak az autó beindításához, és a szomszéd házig való elguruláshoz. A parkolást se kell ilyenkor még erőltetni, a többi autó érdekében.

fkv.119 2023.01.04. 01:47:03

@arthurthedent: Én 30 éve tanulom, de még így se mondom elég jónak. Nyelvvizsgához persze elég, de hát a középfokú nyelvvizsga az csak a Fekete Pákó szint! Nyelvtudásnak azt nevezem, amikor dolgozni, valamint szórakozni is el tudsz menni az adott nyelven, és nem kétségbeesetten kapkodod a fejed hogy úristen miről van épp szó. Egyszóval amikor már megállsz a lábadon az adott nyelven, akár az adóhivatalban is tudsz asztalt borogatni.

fkv.119 2023.01.04. 01:50:33

@gigabursch: Én a magyar nyelvvizsgát tenném kötelezőv, szerintem minden ember látott már cigányokat makogni a fészbúkon, magyarul értelmezhetetlen szavakkal. Na ott lenne teendő. De nem az idegen, hanem az anyanyelvvel.

fkv.119 2023.01.04. 01:57:01

@arthurthedent: "A nyelvtudás lenne a minimum, amit elvárunk egy felsfokú végzettséggel rendelkező embertől."

De miért? Kivéve ha nyelvtanárnak készül az ember. És ha nem is megy külföldre, csak itt akar mondjuk gépészmérnökösködni? Értem én hogy szép meg jó, meg műveltség, de akkor legyen tananyag Mozart és Beethoven is! Köze pont ugyanannyi a gépészkedéshez, mint a nyelvvizsgának. A nyelv egy teljesen más ismeretanyag, nem is kell ugyanazon a papíron igazolni mindkettő meglétét. Így aki nem képes nyelvvizsgázni, az dolgozni se fog a szakmájában, ezzel az egész X év iskola haszontalanná válik. Hogy majd a munkahelyen nem lesz olyan jó, önállóan informálódó, tárgyalóképes a partnerekkel? Majd ha lesz rá igénye (mondjuk fizetésemelésért), akkor megtanulja. Akkor már lesz motivációja is. Ha meg nem kell neki, akkor tök felesleges erőltetni, a tanulásra szánt idő helyett addig is termelje inkább a GDP-t!

fkv.119 2023.01.04. 02:00:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért lenne a jövő? Az indiaiak már többen vannak! És programozásból kb. minden 2. könyvet valami Buddha ír, az Udemy is velük van tele, sárga alig akad köztük. Kína előbb kezdte a felhaslmozást, több vagyont gyűjtött már össze, de az indiaiak gyorsabban jönnek fel, és mivel pont olyan területen ami a jövő, előbb-utóbb abban is megelőzik a sárgákat, nem csak népességben.

fkv.119 2023.01.04. 02:01:07

@arthurthedent: Én Athénban azzal se voltam beljebb, hogy minden 2. betűt el tudtam olvasni. Attól még az odaírt szó értelméről lövésem se volt.

arthurthedent 2023.01.04. 09:16:44

@fkv.119: "Van egy rakás "nem rossz ha van" ötlet, ebből miért pont a nyelvvizsgát kell erőltetni, miért nem mást?"

Azért, mert a bolygón, ahol élünk alig több mint 10 millió ember beszél magyarul. Ellenben 1,5 milliárd beszél angolul. Aki nem beszél angolul, az rohadt sok dologból kimarad. Rohadt sok dologból.

De persze más nyelveket is érdemes lehet megtanulni, az angol viszont amolyan közös nyelv.

arthurthedent 2023.01.04. 09:19:43

@fkv.119: "És ha nem is megy külföldre, csak itt akar mondjuk gépészmérnökösködni?"

És akkor majd a német kollégái lefordítják neki a német könyveket magyarra? Vagy ő speckó magyar gépécsethez fog érteni és nem foglalkozik azzal, hogy a németek mit csinálnak? Elég gáz gépészmérnök az, aki nem tudja mi történik németországban pölö... onnan diktálják a szakmáját, nem?

arthurthedent 2023.01.04. 09:23:25

@fkv.119: "Miért lenne a jövő? Az indiaiak már többen vannak!"

Én gy vettem észre, hogy az indiaiak a szoftverre mentek rá, a kínaiak meg a hardverre. Érdekes, nem?

"És programozásból kb. minden 2. könyvet valami Buddha ír, az Udemy is velük van tele, sárga alig akad köztük."

Ez még nem is lenne baj, ha csak könyveket írnának, de programot is írnak. Általában igen sz.r mindőségben, viszont jó sokat.

gigabursch 2023.01.04. 10:31:09

@arthurthedent:
Ilyenkor mindig elém kerül, hogy 1842(?)-ig a hivatalos nyelv a latin volt Magyarországon.
Vicces és elgondolkodtató, hogy Átlag János egységsugarú nem(!) állampolgár többet tudott latinul, mint ma a legtöbben bármilyen nyelven.
Ezen felül térségtől függően vica-versa ment a magyar, tót, ruszin, oláh, rác-horvát és a német.
Sőt, nem egy felső oktatási intézményben (pl Selmecbányány a Bányászati és Erdészeti Akadémián (4 éves képzés), majd Főiskolán (öt éves képzés) a kisebbségi nyelvhasználatot oktatták, hogy a területre kerülő ifjú mérnök boldoguljon is a helyiekkel.)

De mondhatnánk jó példaként az Árpádoktól kezdve a főrendieket és az összes nemest is, hogy érdeke volt a latin és a német mellett a helyi kisebbségi/többségi nyelv kellő ismerete, s emellett még azért a francia, angol, orosz, török vagy épp a görög nem volt az ördögtől való, adott korhoz illeszkedően.

S akkor még szóba se hoztuk II. Endrét, akiről minden korabeli forrás leírja, hogy mindenkivel a saját nyelvén tárgyalt.

Persze mondhatnánk Vámbéry Ármint vagy épp Kőrösi Csoma Sándort vagy Julianus barátot is, hogy van kire tekinteni.

Csak hát az oktatóknál és a minisztériumoknál az, hogy jó példát mondjanak, az sose ment.
Pedig Dunát lehetne rekeszteni a tengernyi jó példával.

gigabursch 2023.01.04. 10:33:09

@arthurthedent:
HW <=> SW
Elképesztő, az hogy a Hinduk mindent is feltörnek, ill minden HW hibának utánajárnak és megoldják.
Csurgó van a TeCső ilyen (pl mobil) javítós videóval.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.04. 11:36:11

@gigabursch:

Talán soha nem lesz annyi JÓ nyelvtanár, hogy (majdnem) mindenkit megtanítsanak jól angolul. Pedig elég lenne csak alapszintig elvinni mindenkit, onnantól jól felépített online tanfolyamon is lehetne folytatni, mondjuk havonkénti személyes csoportos oktatással kiegészítve.

Sok tantárgynál a gyenge tanár hivatkozhat arra, hogy a diákoknak nincs tehetségük pl. a matekhoz. A nyelvnél ez nincs ígx, hiszen az anyanyelvét mindenki egész jól képes megtanulni, és gyerekkorban más nyelveket is - vagyis itt inkább kibukik, ha a tanár vagy a tanrend rossz.

gigabursch 2023.01.04. 16:21:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jól alkalmazva jól ragad az emberre bármilyen idegen nyelv.
Az biztos, hogy a nyelvoktatásnak kb alanyeset-jelenidőt kell jól bevésni, használható szókinccsel és szinonima megoldásokkal.
Néha magam is megdöbbenek magamon, hogy alternatív szavakkal mennyi mindent meg lehet oldani, ha nincs meg a célszó.

gigabursch 2023.01.04. 16:23:21

@fkv.119:
Akkor nem sok embernek lenne érettségije...
:-)

fkv.119 2023.01.05. 00:20:51

@gigabursch: Alanyi jogon osztogatni nincs is sok értelme, akkor nem ér semmit a papír. Van az a mondás hogy "aki hülye, haljon meg", a nem odavalókat nyugodtan ki lehet baszni, nem kell közpénzt ölni az értelmetlenségbe. Csak megadni a lehetőséget mindenkinek, hogy aki akarja, az tanulhasson. De a mostani rendszer, ahol mindenkinek a segge alá tolják legalább az általános iskolai bizit, az annyit ér el, hogy nem ér semmit az a papír (se). A közpénzégetés nem közérdek.

fkv.119 2023.01.05. 00:42:37

@arthurthedent: "Aki nem beszél angolul, az rohadt sok dologból kimarad. Rohadt sok dologból."

Ez így van. De ezt a tudást miért egy szakmai papírnak kéne tanúsítania? Rengeteg dolog van ami jól jön, mégse feltétele a nyelvvizsgának. Pl. a jogosítvány, vagy egy Krav Maga fekete öv, ha beléd kötnek a cigányok. Ezek miért nem követelményei a diplomának? Ezek is jól jöhetnek az életben. Miért csak a nyelvvizsgát árukapcsoljuk önkényesen? És miért csak a diplomához, egy érettségis árufeltöltő, lángossütő, buszsofőrnek nem jön jól? Legyen az érettséginek is alapfeltétele! Sőt, már az általános iskolának is, hiszen lehet hogy valaki nem tanul tovább, de attól még jól jöhet neki is.

Tartom továbbra is, hogy ez csak egy árukapcsolás, teljesen más tudást bizonyít a diploma és a nyelvvizsga (kivéve ha nyelvtanárnak készül az ember), külön is kell mérni. Azt meg senki nem mondta, hogy akinek megvan a diplomája, annak már tilos utána bármilyen papírt szereznie, akár egy nyelvvizsgát.

Azzal meg nem lesz hasznosabb tagja a társadalomnak, ha behúz magának egy eszperantót... Mennyivel fog több emberrel kommunikálni, vagy a neten wikipediat olvasni? Az hogy angol legyen az a kötelező nyelvvizsga, eddig se volt feltétel, és elég sokan a könnyebbik utat választották a kipipáláshoz. Az ő diplomájuk mennyivel ér többet, mint akinek eszperantó sincs?

fkv.119 2023.01.05. 00:49:06

@arthurthedent: És ha angol nyelvvizsgája van, akkor nem kell lefordítani neki a német szöveget? Azért annyira nem rokon nyelv az, mi se értjük gyárilag a finnet, hiába finnugorság... Multiknál amúgy is az angol a munkanyelv általában, nem német könyvet fognak az orra alá dugni, hanem angolt. Biztos nem mindenhol, de pl. a most felhúzott csehszlovák golyószóró gyárban, ami a seregnek gyártja majd a gatterokat, vajon mit kezd a némettel az ember? :)

fkv.119 2023.01.05. 01:01:14

@arthurthedent: Lehet hogy szar minőségben, de legalább megpróbálják, nálunk meg azt se. Azért több az indiai programozó mint a magyar, és a ráépülő ipar is. Aztán a nagyobb mennyiségben több a kivétel is, így jó indiai programozóból is több van, mint jó magyarból. Egymás szarában fürdenek a Gangeszben, de mégis nekik van űrhajójuk, nem nekünk. Azért a "kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk" elvnek is van haszna, ezt épp most tanulják meg a muszkák. Azt nem lehet embargózni.

fkv.119 2023.01.05. 01:31:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mindent lehet. A kérdés csak az hogy miért kötelező. Akinek nincs rá igénye, annak akkor se lesz, ha rákényszerül egy eszperantóra, akinek meg van, az meg kényszer nélkül is fogja.

A diploma nem egy férfivá avatási szertartás, hanem csak egy adott szakmai képzés elvégzésének igazolása. Nem kell egy másik szakmát is belevonni. Mert akkor jöhetnek még a "de még ez is jó lehet majd egyszer valamire" okosságok is, aztán 35 év lesz egy diploma megszerzési ideje, amiből 99% tudás felesleges faszság. A cél pedig az emberek minél gyorsabb munkába állítása, nem az időhúzás. Ha más szakmára (pl. nyelvtudás) lesz igénye, majd elmegy arra is utána, aztán a végén kap róla egy külön papírt.

fkv.119 2023.01.05. 01:33:54

@gigabursch: "a nyelvoktatásnak kb alanyeset-jelenidőt kell jól bevésni, használható szókinccsel és szinonima megoldásokkal"

Az ilyen Fekete Pákó szintet viszont minek erőltetni? Ezért kár visszatartani az emberek diplomáját, és ha a gyárban elérakják Arthur német könyveit, ezzel se fogja megérteni. Ez így csak felesleges időhúzás.

arthurthedent 2023.01.05. 07:34:13

@fkv.119: "Tartom továbbra is, hogy ez csak egy árukapcsolás, teljesen más tudást bizonyít a diploma és a nyelvvizsga"

A diplomához egy halom vizsgát kell letenni. Éveken keresztül, tucatszám vannak a vizsgák. A nyelvvizsga csak egy a sok közül. Annak idjén tanultam üzemgazdaságot, munkavédelmet, filozófiát, poltikai gazdaságtant meg a fene tudja még mit nem. Mindig van egy-két vizsga, aminek nem sok köze van a diplomádhoz.

Aztán persze ott van a vizsgák tömege, amit soha a büdös életben nem fogsz használni. Orvosi képalkotás, transzputerprogramozás, integrálás meg deriválás orrvérzésig és a többi. A nyelvtudás a tantérgyak 75%-ánál sokkal hasznosabb.

gigabursch 2023.01.05. 10:47:40

@fkv.119:
Nem fogalmaztam pontosan.
Az általános iskolai nyelvoktatásnak.

Ez pont olyan, mint a kresz.
Ha beléd vésődik, vezetsz. Ha sofőr akarsz lenni, szintet lépsz, ha autóversenyző akarsz lenni, az meg másik liga.

alöksz róz 2023.01.06. 00:20:32

@arthurthedent: "Sajnos azt kell mondanom, hogy a 80-as évek valóságáról beszélsz." - jól beszélsz :-)

"Valójában semmit sem tudnak, de a nyelvtudásnál ez ki is derül. Ott nehezebb összekacsintani a tanárral és "megoldani okosba". És az egész ország szemérmesen lesüti a szemét és azt mondja, hogy az ifjú versenyző idegen nyelvet nem beszél, de a szakmájában azért biztos penge. Nyilván a nyelvtanítással van gond." - teljesen egyetértek. lófaszt nem tudnak, mert nincs követelmény.
lehet itt akármilyen oktatási módszer, diákleterhetlség, szabad tankönyvválasztás, tanrend-órarend-kütyafüle, ha nincs követelmény akkor nem lesz tudás se.

fkv.119 2024.01.14. 03:54:38

"Nem kell nyelvtudás a diplomához.

Miért? Hogy-hogy? Hogyan lehet ez?! "

Ez mondjuk speciel így helyes, mivel semmi köze a szakmához. Hogy hasznos dolog, meg kell a 21. században? Akkor a gépírás, pénzügyi ismeretek miért nem? Az is van olyan hasznos, sőt. Többen nyomkodják a gombokat mint ahánynak kell is beszélnie angolul.

Mondom mindezt úgy hogy nekem van nyelvvizsgám. Mondjuk én is csak a pénz miatt tettem le, mert fizetnek rá. Igaz én használom papír nélkül is, tehát 0 perc volt felkészülni a vizsgára, bementem és összejött. De lóvé nélkül pont leszartam volna. És sokan mások is. Az angoltudás viszont nvezhető társadalmi érdeknek, így támogatandó hogy minél többeknek legyen róla tanúsítványa. Ehhez pedig motiváció, azaz pénz kell, és ez a kapitalizmusban így jó. Hogy gyenge szinttel is átengednek? Azon meg javítani kell. Mondjuk kezdve az oktatással. Nekem csak olyan angoltanáraim voltak akik nem értettek hozzá. Az alapokat olyantól tanultam aki azelőtt még ruszkit tanított, és mint utólag kiderült sokmindent félremagyarázott, valószínűleg pár oldallal járt előttünk a könyvben. Aztán középiskolában meg felolvasás a könyvből... Abból se lett tudás. De abból igen, hogy azért a félig szarul megtanult alapokkal már tudtam hogy kell tovább lépni, és magamtól csináltam. Ma meg már a motiváció hiányzik. A Z generáció 1. kérdése minden film megjelenés alatt, hogy "vammá magyarosítás?". Eszébe se jut hogy meg kéne tanulni. Erőltetni szerintem nem kell, aki nem akarja, úgyse fogja. Viszont motiválni azt igen! És segíteni azt aki akar tanulni, de csak azt. A többiek meg majd a munkaerőpiacon fognak rájönni hogy mégis tanulni kellett volna. Ez a legjobb ami velük történhet, félresikerült életükkel elrettentő példát mutathatnak másoknak, akiket még meg lehet menteni. Van az a mondás, hogy aki hülye haljon meg. Hagyni kell dolgozni a természetes szelekciót, segíteni csak azt kell akin lehet.
süti beállítások módosítása