wagmg

wagmg

Mi az a kriptó?

2022. december 04. - arthurthedent

Na jó, elmondok egy egyszerű dolgot. Utána mindenki mehet a hozzászólások közé és elmondhatja, hogy újat mondtam -e neki vagy olyat, ami rég nyilvánvaló volt.

Kezdetben volt a hanglemez. Nagy cégek, komoly stúdió, eldöntötték, hogy lesz -e a művész úrnak hanglemeze. Ha kedvező volt a hangulatuk, akkor megcsinálták, árulták, kézben tartották a jogokat, lefölözték a hasznot.

Aztán a digitális technika lehetővé tette, hogy bárki csináljon felvételt, bárki keverhesse az anyagot és az interneten bárki publikálhassa. A stúdiók eleinte harcoltak, reklamáltak, hőbörögtek, aztán mentek a levesbe, mint a dinoszauruszok. Az mp3, a lejátszók, a digitális zene nem tűnt el, a fejlődés nem állt meg. Lehet lemezkiadót csinálni, de ma már bárki publikálhat zenét.

Ott volt a tévé. A cég, az állam, a párt eldöntötte, hogy mit szabad mondani a híradóban, mit kell gondolni, mi megy a tévében. Aztán jött a VHS, a Youtube. Az elején a cégek, az állam reklamált, álljon már meg a menet, akkor most bárki csinálhat híreket, bárki felrakhatja, publikálhatja? Igen, bárki. Nem tűnt el, nem lett betiltva, a fejlődést nem lehet betiltani, a cégek és az állam uralma eltűnt, ma az csinál híradót, aki akar. Publikálhatja, az egész világ számára. Azt nézünk, amit akarunk.

Aztán ott voltak a boltok, használt cuccoknak. A boltos boltjában lehetett venni, eladni, levették a sápot. Na, megjelent a Vatera meg a Jófogás meg a fene tudja még mi nem. Megvan? Értjük a mintát? Kivette a nép a használt mosógépen gyakorolt uralmat Pattanóné Kovács Misztike kezéből? Ki! Be lett iltva, vége lett, megszűnt az internetes használt cucc kereskedés? Ja, persze, hogy nem!

Az újság? Afelett uralkodik az állam, a párt, a nagyvállalat? Nem. Bárki írhat blogot, bárki publikálhatja, bárki, másodperceken belül elérheti az olvasókat! Sajtóipari nagyvállalt, cenzúra, ilyenek? Ja, nem, az emberek írkálnak az embereknek, nem kell nagy cég, nem kell cenzúra, nem kell állami beavatkozás.

A hírügynökség? A TASSZ mondja meg mi a hír? A Magyar Távirati Iroda? Ja nem, a Twitteren az csinál hírcsatornát, aki akar. Az követi, aki akarja. Nincs állam, nincs élősködő, hatalmat gyakorló, politikai befolyást gyakorló hivatal, ugye? Látjuk a trendet?

top-100-crypto-memes-of-2022-19-government-banning-bitcoin.jpg

A kormány betiltja a Bitcoint

Ah, külkereskedelem, az legalább megvan még rendesen szabályozva ugye? Ja, nem! Felmegy a polgár az EBay-re vagy az AliBabára, akárhová és rendel kínából! Az emberek külkereskednek, köszi szépen!

A trend világos. A modern technika, elsősorban a számítástechnika elveszi az állam, a politika, a nagyvállalatok lehetőségét, hogy monopol helyzetüket kihasználva pénzt zsaroljanak ki, hatalmat gyakoroljanak, tiltsanak, hogy az emberek közé állva, azokat elválasztva uralkodjanak. Az emberek átveszik ezeket a funkciókat, közvetlenül működtetve a régi világ sok-sok aspektusát.

Tudni akarod mi az a kriptó? Egyszerűen annyi, hogy az emberek kiveszik a pénzteremtést, pénzmozgatást, valójában az egész bankrendszert az állam, a hatalmasok, a gazdagok, kezéből. A kriptó gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a bankod, csak nincs mögötte az állam, a párt, a törvény szentesítette monopólium. Na, próbálják is tiltani, hőbörögnek rendesen, tudjuk, így szokták. Majd megunják...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7617994316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.04. 13:04:44

...megúnják...
Vagy! Az élére állnak.

Etniez 2022.12.04. 16:42:40

A kritpo azért halott, mert nincs mögötte semmi, csak a hit.

Látom, te befektető vagy, lelked rajta. Ez egy piramisjáték, az egésze azt mozgatja, hogy a kripto az valami, holott semmi.
A probléma részben valós, de az biztos, hogy nem a kripto a megoldás rá.

Az egész kripto vagyon néhány kézben összpontosul, a kisbefektetők a maradékon versenyeznek, ezért a piramis tetején lévők szedik meg magukat, míg te csak elbukod a pénzed.

De sok sikert, te pénzed, én leszarom.

arthurthedent 2022.12.04. 17:48:10

@Etniez: "A kritpo azért halott, mert nincs mögötte semmi, csak a hit."

Ez természesen nem igaz. Igen sok dollár van mögötte. Meg cégek.

Kérdés: szerinted a forint mögött mi van? És a dollár mögött mi van? A hit, hogy a kormány nem fog holnap új törvényt hozni vagy új pénzt nyomtatni, vagy a befektetők nem fognak lelépni és eladni a forintjukat. Azám!

arthurthedent 2022.12.04. 17:50:34

@Etniez: "Az egész kripto vagyon néhány kézben összpontosul, a kisbefektetők a maradékon versenyeznek, ezért a piramis tetején lévők szedik meg magukat, míg te csak elbukod a pénzed."

Baromság, a piramisjáték nem attól piramisjáték, hogy a piramis tetején lévők szedik meg magukat. És a piramis tetején lévők nem attól vannak a tetején, hogy sok pénzük van benn. És a kriptó nem néhány befektető kezében van. És persze nem buktam el a pénzemet.

Nem értesz hozzá, minek terjeszted azt, hogy nem tudod mi van?

Etniez 2022.12.04. 18:15:36

@arthurthedent: A pénzek mögött országok, emberek és gazdasági teljesítmény van,
A kripto mögött néhány szerver.

Mondom, hihetsz benne, de ne felejtsd el, hogy régen a tulipány hagymája is mennyit ért és most mennyit ért.

történet neked: unilife.hu/szabadon/20210213-a-holland-tulipanlaz-tortenete.html

Nah, tényleg utolsó posztom volt a témában, mert az, hogy neked személy szerint nyereséges volt nem jelenti azt, hogy ez igaz másokra, főleg a többségre.

Minden piramisnak megvannak a nyertesei és vesztesei, általában azok nyernek, akik az elején szállnak be és azok vesztenek, akik később.

arthurthedent 2022.12.04. 18:23:33

@Etniez: "A pénzek mögött országok, emberek és gazdasági teljesítmény van,"

Akkor hogy lehet, hogy a forint értéke 30%-al csökkent egy év alatt? Csökkent az ország? Csökkent a gazdasági teljesítmény? Ugye nem?

"A kripto mögött néhány szerver."

Rosszul tudod. A BSC hálózat üzemeltetői a Binance nevű cég, ők vannak a BNB mögött, amennyére én tudom cirka 23 milliárd dollár tartalékkal. Szóval ja, van mögötte valami, nem?

arthurthedent 2022.12.04. 18:25:06

@Etniez: "Mondom, hihetsz benne, de ne felejtsd el, hogy régen a tulipány hagymája is mennyit ért és most mennyit ért."

Ez nem hit. Érvelek. Érveim vannak. Mondjuk elolvashatnád a cikket is.

Még egy: nézd meg mennyit ért a forint 1948-ban és mennyit ér most. Akkor most a kripto miért is más, melyik a tulipánhagyma?

arthurthedent 2022.12.04. 18:25:51

@Etniez: "történet neked:"

Ovis dolog, ezt a történetet mindenki ismeri.

arthurthedent 2022.12.04. 18:27:36

@Etniez: "mert az, hogy neked személy szerint nyereséges volt nem jelenti azt, hogy ez igaz másokra, főleg a többségre."

Nem mondtam, hogy nekem nyereséges volt, senkinek semmi köze a pénzügyeimhez. Nem mondtam, hogy másoknak nyereséget hoz. Azt meg pláne nem mondtam, hogy a többségnek nyereséget hoz.

Nem tudom miért mondod ezeket, honnan jönnek.

arthurthedent 2022.12.04. 18:31:01

@Etniez: "Minden piramisnak megvannak a nyertesei és vesztesei, általában azok nyernek, akik az elején szállnak be és azok vesztenek, akik később."

A piramis játék ott kezdődik, hogy a piramis nyereséget ígér a befektetőknek. A kriptó ilyet nem ígér. Lehet, hogy vannak emberek, akik kriptóznak és nyereséget ígérnek neked, de hát ez a forintra is igaz.

A piramisjáték hierarchikus rendszert jelent, előbb jöttek, többet beléptetők vannak a felső szinteken. A foring és a kriptó tulajdonosai nincsenek alá és fölérendeltségi viszonyban.

Szóval a kriptó alapjában véve nem lufi, nem ponzi és nem piramis. Nem is teljesen fedezet nélküli, pláne nem "semmi" vagy "értéktelen". Legalábbis nem jobban mint a forint vagy a dollár.

gigabursch 2022.12.04. 19:26:00

@arthurthedent:
Ne erőlködj vele.
Felesleges.
A kripto bányászat egy üzleti szolgáltatás.
Ennek az értékét nem nemzet(köz)I valutában, hanem egy adott egyezményes értékmérőben fizetik. Ahol megrendelési láncot kialakító határozta meg egy-egy "valuta" alaojellemzőit.
Az, hogy ezt egy londoni sáfjor nem érti az nem a te hibád.
Az meg, hogy egy értékmérővel hogyan játszanak egy pénzpiacon - nos, az sosem a kisembereken múlik.
Ez utóbbiról írtad az előző cikkedet.
Itt meg magáról a szolgáltatás elvi alapjainak egyik megközelítéséről írtál.

Amúgy a mutatvány addig jól működőképes modell, amíg kvantum-számítógépek új helyzetet nem teremtenek.

fkv.119 2022.12.04. 20:27:40

@arthurthedent: Van mögötte bank, állam, ami garanciát vállal hogy visszakapod a pénzed. Itt ki vállal bármiért garit? Ma megveszed 100-ért, holnap 1-et ér, és így járás, vállvonogatás. Ez egy szerencsejáték, nem pénz. És még a VGA-inkat is ellopja.

fkv.119 2022.12.04. 20:29:20

Most amúgy is a kriptókommunizmus a divat. :D

Etniez 2022.12.04. 20:57:36

@fkv.119: Pontosan erről beszélek.

Ha ma veszek 1m Forintért államkötvényt, azt garantálja az állam.
Ha ma veszek 1m Forintért Apple részvényt, azt is garantálja az állam (természetesen, ha nem csődöl be)
Ha veszek holnap 1m Forintért Bitcoint, ki és mit garantál?

Senki, semmit.

De én vagyok a hülye.

:)

Billy Hill 2022.12.04. 22:44:40

(Számomra a nagy tanulság ebből a témából, hogy a_következő_ ilyen okosságba még az elején beleszállok, akár csak száz doddi erejéig is. Aztán vagy elbukom, vagy felfut. :-) Nem a nagy hájp vagy a lecsengés idején kell akarni meglovagolni a következő trendet, hanem még az elején.)

Billy Hill 2022.12.04. 22:47:35

@Etniez: Melyik állam garantálja az Apple részvénybe tett 1 millió forintodat? Kalifornia? :-)

arthurthedent 2022.12.05. 00:09:44

@Etniez: "Ha ma veszek 1m Forintért államkötvényt, azt garantálja az állam."

Ja, csak kamatot nem kapsz rá, aztán elviszi az infláció a pénzed.

"Ha ma veszek 1m Forintért Apple részvényt, azt is garantálja az állam (természetesen, ha nem csődöl be)"
Fenéket garantálja, mit garantálna már? Azt, hogy az apple részvényeid jövőre is érnek legalább egymillió forintot? :D Én is szívesen laknék ilyen államban, de a szomorú helyzet az, hogy nem, nem garantálja. Olvasd el a cikket hogyan lehet OTP-n 30%-ot bukni: wagmg.blog.hu/2022/12/03/most_erdemes_kriptot_venni#comment-form

Ja, inkább 49%-ot, mert a részvényen buksz 51%-ot, az infláció meg hozzádob még 30%-ot. Ja... szép.

"Ha veszek holnap 1m Forintért Bitcoint, ki és mit garantál?"

Pont ugyanaz, aki a részvényeidet.

"De én vagyok a hülye."

Hát nem értesz hozzá. Nincs ebben semmi.

arthurthedent 2022.12.05. 00:11:01

@arthurthedent: "Ja, inkább 49%-ot, mert a részvényen buksz 51%-ot, az infláció meg hozzádob még 30%-ot. Ja... szép."

Okés, tehát még egyszer: 30%-ot buksz a részvényen, 30%-ot az infláción, így összesen buksz 51%-ot, azaz épp több mint a fele a pénzednek eltűnt.

arthurthedent 2022.12.05. 00:13:20

@Billy Hill: "Számomra a nagy tanulság ebből a témából, hogy a_következő_ ilyen okosságba még az elején beleszállok"

Óóóó ember, hogy ez mennyit ját a fejembe. A bitcoin pizza napon meg szokás ünnepelni az egész világon azt a magyar csávót, aki ezt tette:

"Bár az árfolyam jelentősen változik, és csak az elmúlt napokban 40 százalékot vesztett értékéből, ma már nagyjából százmilliárd forintot ér az a 10 000 bitcoin, amivel Laszlo Hanyecz programozó 2010 májusában két pizzát vásárolt."

Jézusom!

fkv.119 2022.12.05. 06:08:15

@Billy Hill: Igen, erről írtak egy számot is, Kaliforniai lóvé:

www.youtube.com/watch?v=omfz62qu_Bc

:DD

fkv.119 2022.12.05. 06:09:17

@arthurthedent: "Ja, csak kamatot nem kapsz rá, aztán elviszi az infláció a pénzed."

Ezt a műveletet sikerült az OTP-vel is megcsinálnom. :D

Billy Hill 2022.12.05. 20:52:40

@fkv.119: Sőt, arról a dilemmáról is van dal, hogy akkor a kriptó pénznek minősül-e!

Vagyis angolul: Is this lóvé? ;-)

www.youtube.com/watch?v=GOJk0HW_hJw

Serény Vélemény 2022.12.06. 09:05:31

@arthurthedent: www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/11/megkezdodott-a-bukott-kriptotozsde-az-ftx-csodeljarasa-bahamai-luxusingatlanok-borzoljak-a-kedelyeket

?

Az Ukrajnának szánt segélyek egy részét pont ezen a tőzsdén keresztül kívánták folyósítani.

És jé... tönkrement.
süti beállítások módosítása