wagmg

wagmg

Most érdemes kriptót venni?

2022. december 03. - arthurthedent

Nem vagyok jogosult pénzügyi tanácsot adni, nem is tenném meg, még akkor sem, ha fel lennék jogosítva rá. Lehetetlenség megmondani, hogy mit hoz a jövő. Ha jövőbelátó volnék, akkor jó pénzügyi tanácsot tudnék adni, de akkor inkább szép csendben meggazdagodnék, eszembe sem jutna elárulni hogyan csináltam. Pár hasznos dolgot azonban el tudok mondani. Hátha valakit érdekel, az érdekesség kedvéért.

Hát először itt van a "lufi" kérdése. Hányszor hallottuk már, hogy a kriptó az "lufi", "kriptohuszárok", nincs "fedezet", az egész "nem ér semmit". A legtöbb ilyen duma butaság.

A "lufi" egy pénzügyi szakkifejezés, arra utal, hogy valaminek (igazából bárminek, akárminek) az értéke felfut, az egekbe szökik, hogy utána a nullára essen vissza. Tulipánhagyma, ki ne hallott volna róla? Sokan mondják, hogy az összes kriptó lufi, idióta, aki kriptót vesz. 

Csakhogy ha megnézzük a garfikonokat, akkor látjuk, hogy a hatalmas gazdasági pofonokkal színesített elmúlt egy év alatt a natív kriptó fizetőeszközök nem estek vissza nullára. A lufi sehol sem nem pukkant ki. Sokan mondták, sokan jósolták a teljes elértéktelenedést, az nem történt meg. Ez a lufi nem lufi. 

Figyelem: ez a cikk natív kriptó fizetőeszközökről szól, nem úgynevezett tokenekről. A tokenek világa jóval veszélyesebb, rengeteg a lufiként, Ponzi sémaként viselkedő token létezik, csak óvatosan!

Ugyanakkor sok, tiszteletre méltó, komolyan vett, "hivatalos" befektetés bizony kipukkant. Van egy TV sorozat, "american greed" címmel sok éven keresztül ment. Tele van olyan pénzügyi konstrukciókkal, amik kipukkantak, amikről kiderült, hogy csalók, bűnözők kezében volt, akik kiszivattyúzták a pénzt a befektetők zsebéből. Egyik sem kriptó, mind "hagyományos", mondhatni "tiszletelre méltó" pénzügyi alapokon nyugvó lufi, piramisjáték, Ponzi séma, átverés. A natív kriptó fizetőeszközök nagyon úgy tűnik, hogy nem ilyenek.

bnb1.png

A BNB pár éve

Itt van például a BNB, a BSC rendszer natív fizetőeszköze. Aki annak idején csúcson, 600 dollár felett vett, az most 300 dolláron a pénze felét elvesztette, ez tény. Az is tény azonban, hogy ez a görbe nem "lufi". Az áringadozás tetemes, de nem lufi, nem tulipánhagyma, nem piramisjáték, nem Ponzi séma. Nem zuhant nullára, nem pukkant ki.

Ha ugyanis valaki pár hónappal ezelőtt 220 dollárért vett BNB-t, az most mintegy 30%-os haszonnal tud kiszállni. A mai időkben ez igazán szép nyereség, pláne néhány hónap alatt, dollárban. Aki persze két éve szállt be, az simán megtízszerezte a pénzét. Na persze, ha tudta volna az ember előre...

Lássunk egy részvényt!

Ha valaki ez év elején vett OTP részvényt 18 000 forintért és cirka két hónappal ezelőtt kiszállt 8 000 forint körül, az nyilván elvesztette a pénze felét. Látható, hogy a "komoly", a "hivatalos", a "fedezettel rendelkező", befektetéssel pont ugyanúgy lehet zakózni, mint a kriptón. Az emberek szeretnek élcelődni a "kripthuszárokon", a "lufin", a részvényekbe való befektetést viszont szeretik "megfontolt", "felelősségteljes" befektetésnek gondolni. És akkor hol is a különbség?...

otp.png

Az OTP részvények egy éve 

A kriptó persze általában nagyobb kilengéseket mutat, nagyobbak a változások és sokkal gyorsabbak is. Egy-egy 10-20-30%-os változás sokszor órák, vagy akár percek alatt berobban, felfelé is, lefelé is. Sok oka van ennek, az egyik minden bizonnyal a szoftverek hatékonysága, gyorsasága.

Ha valaki kriptót akar venni feltelepít egy ingyenes kriptó pénztárcát, keres egy megbízható weblapot, regisztrál és a bankkártyájával vesz némi kriptót. Pár perc alatt megvan, kész is.

Utána a meglévő kriptót átváltani egy másik kriptóra, vagy akár megbízhatónak ítélt tokenre, másodpercek kérdése. A tranzakció díja mondjuk pár dollár, nagyon olcsó. A váltás költsége még a likviditást biztosító befektetők díja, ami általában 2-3 ezrelék. Gyors, egyszerű, költséghatékony. Nem kell bemenni a bankba, nem kell személyi, nincs sorbaállás. Maszkot sem kell húzni.

Ha valakinek van pár tízezer forintja meg egy bankkártyája, akkor fél óra alatt befektető lehet. Aztán figyelheti az árfolyamokat, pillanatok alatt, másodpercek alatt mozgathatja a befektetését egyik eszközről a másikra, vagy egyszerűen kivárhatja, amíg megmozdul alatta az árfolyam. Aztán ha úgy gondolja, hogy kiszáll, a megbízhatónak ítélt weblapon eladást kezdeményez, a kapott pénzt meg kiutalja sima bankszámlára. A nyereség után 15% adót kell fizetni magyarországon, és készen is vagyunk.

ethereum.png

Ethereum, lenn van, érdemes venni?

Na persze az, hogy a dolog ilyen egyszerű azt is jelenti, hogy nagyon egyszerűen lehet bukni. Az ember vesz valamit, BNB-t, Ethereumot, akármit. Az árfolyam megzuhan, az ember pánikba esik és kiszáll. Jó nagy veszteséggel. Hát persze, a befektetés így működik, egy titok van, olcsón kell venni, drágán kell eladni, fordítva nem szokott őszinte mosolyt csalni a dolog az arcunkra.

Szóval igen, a kriptó nem lufi, befektetés viszonylag nagy és gyors mozgásokkal. Bárki befektethet, bárki vehet kriptót, kereskedhet, vele. Akár pici összeggel is lehet próbálkozni, hisz a költségek meglepően alacsonyak. Érdemes utánanézni.

 

P.S.: Elfelejtettem megemlíteni milyen röhejes, amikor az emberek "igazi pénzt" emlegetve sajnálják le a kriptó fizetőeszközöket, miközben mondjuk a forinton jár az eszük, mint "igazi pénz". A forint éppen úgy 30%-os inflációval nyomul mostanában, mint a kriptók, számlapénzként ugyanúgy csak egy szám a bank számítógépén és ugyanúgy, ahogy a kriptó, nincs mögötte semmiféle fedezet. 

Ráadásul a számlapénzként megjelenő forintot sem az állam teremti, hanem a kereskedelmi bankok. A forint pontosan ugyanannyira "igazi pénz", mint a kriptó, csak amíg a kriptó hosszú távon egyre többet ér a forint hosszú távon iszonyatosan értéktelenedik. 1 700 forint volt a kezdő fizetésem, most 1 000 000 forintért esezembe sem jutna egy hónapot dolgozni, de mindenki azon hörög, hogy a forint az "igazi pénz" a kriptó meg "étverés". :D 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5317993568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.03. 10:39:07

Ahogy én elnézem, a kriptovaluta az pont olyan valós fedezeti bázis nélküli pénz, mint a petrodollár.
Csak amíg az utóbbi mögött az olaj áll, addig az előbbi mögött az olaj alapú gazdasághoz kapcsolódó, kiszervezett informatikai (biztonsági) számítások sokasága.

Billy Hill 2022.12.03. 13:25:57

"Akár pici összeggel is lehet próbálkozni" - jelenleg próbálkozni csakis pici összeggel érdemes. :-) Nézegetni a chart-okat, húzogatni a vonalakat, rájönni az alapokra. De nagyobb összeget szvsz nem kell beletenni, amíg nincs vége a medvepiacnak - azt meg csak utólag fogjuk megtudni, hogy mikor volt, mert könnyen lehet, hogy még fél-egy évig oldalmozgásban lesz a piac... Kivétel: aki szeret és tud is shortolni, annak már most érdemes kereskednie. De nagyon kevés a tartós felfele mozgás mostanában.

fkv.119 2022.12.03. 19:28:32

Remélem már soha nem lesz érdemes ezt az átverést vásárolni / bányászni. Csak a nyerészkedőknek volt jó, a játékosoktól meg elvették a videokártyákat. Örülök hogy végre vége. A legjobb ellenszere, ha nem lehet valódi pénzre váltani, márpedig azt sok helyen betiltották már, nagyon helyesen. Akkor csak egy pontszám lesz, mint a highscore a Tetrisben. Arra meg nem sokan fognak zsírt égetni, és végre megszabadulunk tőle mindörökre.

Rubasov nertárs 2022.12.03. 22:36:09

Volt idő az emberiség történelmében, amikor egyetlen tulipánhagymáért elkérték egy kisebb birtok árát. Értékes lett ettől? Aligha. Az újkori történelem első felpörgetett Ponzi-sémája volt. Persze vak tyúk is talál szemet alapon voltak akik jól jártak, főleg azok akik az elején vettek/rendelkeztek vele, majd az őrület csúcsán jó pénzért eladták. Persze itt is kiderült, hogy a hype-on kívül nincs semmi mögötte és sokan mindenüket elbukták. Itt is erről van szó. A kriptók mögött lévő fedezeti értéket az ezeket futtató szerverparkok jelentik, ám ez csupán -ha nagyon optimista vagyok- néhány százezer dollárt tesz ki. Ehhez képest a kriptobiznisz több száz milliárd dollárt nyelt el. Ez azt is jelenti, hogy sokan bizony a belefeccölt pénzre nyugodtan keresztet vethetnek.
Ilyenkor jön az az érv, de a dollár is csak egy darab papír. Igen önmagában valóban nem ér sokat. Egy 100 dolláros bankó az USA gazdasági teljesítményétől és a FED arany és egyébb nemesfém készlete miatt ér annyit amennyit. Az USA GNP-je kb. 25 ezer milliárd dollár, míg a bitcoin mögötti fedezet nagyjából egy közepes méretű belvárosi újépítésű lakás ára. Ezek után mindenki el tudja dönteni jó ötlet-e a teljes vagyonát feltenni rá. Spekulálni persze lehet, de max. a megtakarítás 2-3%-val. Nagyjából ez az a pénz, aminek a teljes elvesztése sem borítja fel a bilit.

Rubasov nertárs 2022.12.03. 22:40:15

@fkv.119:

"A legjobb ellenszere, ha nem lehet valódi pénzre váltani, márpedig azt sok helyen betiltották már, nagyon helyesen."

A Ponzi-sémák sorsa vagy bukta, vagy hatósági tiltás szokott lenni.

Etniez 2022.12.04. 01:35:49

Az attól függ, hogy lesznek-e még emberek alattad a piramisban vagy sem.

arthurthedent 2022.12.04. 08:25:11

Vicces, mondenki milyen okos, de az egyszerű grafikont sem érti senki, meg a szöveget sem. Tudtam, hogy így lesz. :D

arthurthedent 2022.12.04. 08:27:14

@fkv.119: "A legjobb ellenszere, ha nem lehet valódi pénzre váltani, márpedig azt sok helyen betiltották már, nagyon helyesen. "

Konkrétan hol tiltották be? :D

Konkrétan milyen az a "valódi pénz"? A forintra gondolsz meg az euróra, ami pontosan ugyanúgy, ahogy a kriptó csak egy szám a bankod számítógépén? :D

gigabursch 2022.12.04. 10:08:49

@arthurthedent:
Hogy venni érdemes-e, azt nem tudom.
De hogy a különböző kriptovaluták bányászata nem igényel extra befektetetést, az biztos.
Egyik ismerősöm vett ilyen gépet, termel. Van benne hát db brutál videókártya, fut rajta egy alap Linux és kb. ennyi.

Mivel a házuk napelemes, így a szaldó elszámolás kapcsán március-szeptemberben elzümmög a gépe.
Amikor télen kisüt a nap, akkor is megvan a nullpontja, igazában tőle nagyon kifelé csak nyáron megy egy kevés delej, de azt a szomszédok klímái megeszik.
A teljes költségét már bőven megtermelte.

Amúgy az az emelkedési pont lehetett az a pillanat, amikor már nagyon sokan kérték a kiszervezett munkát piacon, mert ez kellően diverz folyamat.

arthurthedent 2022.12.04. 10:25:41

@gigabursch: "Egyik ismerősöm vett ilyen gépet, termel. Van benne hát db brutál videókártya, fut rajta egy alap Linux és kb. ennyi."

Hó, hó, álljunk meg egy szóra! Hét brutál kártya? Az mennyi volt, egymillió? Kétmillió? Meg a gép?

"Mivel a házuk napelemes"

És az még mennyi? Négymillió? Öt?

"A teljes költségét már bőven megtermelte."

Elhiszem, hogyne. De azért nem kis befektetés ám ez!

fkv.119 2022.12.04. 11:14:52

@arthurthedent: Kínában úgy tudom, de az USA is csinált valamit.

fkv.119 2022.12.04. 11:15:46

@arthurthedent: Igen, fitying, dollár, euró, de ebből van papír + fém is, azt nem hekkelik meg. :) És elfogadja mindenki.

gigabursch 2022.12.04. 13:10:21

@arthurthedent:
Csak hat, de ez az Android okostelefon intelligens szójavítás átírta.

Olyan másfél misi volt a cumó

arthurthedent 2022.12.07. 08:04:57

@gigabursch: Ja, szóval azért pénz. És ezek a bányász cuccok is elavulnak hamar, ki tudja meddig lehet hatékonyan bányászni velük. Soha nem mertem ilyenbe belevágni.

arthurthedent 2022.12.07. 08:06:32

@fkv.119: "Igen, fitying, dollár, euró, de ebből van papír + fém is"

A 90%-ról nincs papír meg fém, az csak a bank számítógépén van meg.

", azt nem hekkelik meg. :)"

Az igaz, csakhogy az infláció...

"És elfogadja mindenki."

A forintot a bolygó nagy részén nem fogadják el.

gigabursch 2022.12.07. 08:22:07

@arthurthedent:
Tudod mi használódott el a leggyorsabban?
(Bennem fel se merült volna)

A router!

Az első a meglévő TP-Link volt.
A második már egy totális-brutális-metális-majális ASUS cumó volt.
A gép három éve megvan, dolgozott bő nettó két évet. S most is ketyeg, ha a szaldó mutató indítást "vezérel".
süti beállítások módosítása