wagmg

wagmg

Youtube ajánló

2022. november 19. - arthurthedent

TV helyett Youtube-ot nézek. Szórakoztatásul, amolyan háttérzajnak is, meg sokszor hírforrásnak. Nem vagyok túl nagy rajongó, a Youtube olyan, amilyen, a TV nézésnél, amiről vagy húsz éve leszoktam, egészen biztosan jobb. Itt van néhány csatorna amit tiszta szívvel tudok ajánlani.

Kurzgesagt – In a Nutshell

Infografikának hirdetik magukat, igazából mindenféle érdekes dolgot mutatnak be rajzfilmek segítségével. Jópofa kismadarak mutatják meg mik azok a vírusok és baktériumok, mi az a kvantumhab elmélet, hogyan lehetne terraformálni a Vénuszt. 

Infografika, agyfaló amőbákról

Az érdekes az, hogy ez a társaság tényleg utánanéz a dolgoknak. Referált folyóiratokban olvasnak utána a témának, komoly szakértőket kérdeznek meg, alaposan tanulmányozzák a témát mielőtt rajzolgatni kezdenének. Sokkal igényesebbek a közvetített tartalommal szemben mint a tartalomkészítők általában.

Érdekes, szórakoztató, igényes és megbízható csatorna, érdemes ránézni.

Thunderf00t

Egy csávó, aki az ősidők óta készít Youtube videókat. A nagyérdemű fele imádja, a másik fele meg rettenetesen gyűlöli. Egyrészt a kicsit nagyképű, lekezelő és pökhendi stílusa miatt (amit én imádok), másrészt azért, mert ideje tetemes részét ismert személyek, cégek, ideológiák pocskondiázásával tölti.

Elon Musk pocskondiázása ezerrel

Thunderf00t sok "debunk" videót készített, alapvető fizikai ismeretekkel szedve szét a manapság oly népszerű "nagyszerű" találmányokat. Különösen sokat foglalkozik mostanában Elon Musk dolgaival. Ha érdekel, hogy miért is gondolják oly sokan, hogy Elon Musk egy kamugép, szélhámos, akkor ezt a csatornát érdemes csekkolni.

PBS Space Time

Egy csapat, modern fizikáról készít rövid epizódokat. Nem laikusoknak, nem dedós szinten, ugyanakkor érthető formában. Nem szükséges fizikus PhD a dolgok megértéséhez, de azért közben sokszor van az az érzése az embernek, hogy nem ártana.

A fénysebesség nem a fény sebességéről szól

Erdetileg egy bemondó/műsorvezető volt, aztán lelépett, lett egy másik csávó, de mindketten hozzáértőek, nem egyszerű felolvasók. Igényes kidolgozottság, érdekes témák, azt gondolom, hogy még egy elméleti fizikus is találhat új ismeretet. Na persze nem a saját szakterületén belül, arra nyilván nem a Youtube való.

Mr Carlson's Lab

Egy csávó, Mr. Carlson, csöves rádiókat meg mindenféle rádiófrekvenciás cuccokat újít fel. Vagyis inkább restaurál. Alaposan. Módszeresen. Lassan. Hosszasan. Lassan. De nagyon alaposan. Lassan.

Két és fél óra! Mármint a videó, nem a meló!

És modorosan. Körülményesen. Ért hozzá, nem vitás, de akkor is elképesztő, hogy egy-egy két és fél órás felújítás videó hogyan tud több milliós nézettséget elérni.

És Mr. Carlson nem aprózza el. Nem mondja azt, hogy "most", ehelyett nyilván úgy fogalmaz, "az időnek ebben az adott pillanatában"... imádom hallgatni.

John Michael Godier

Egy csávó, aki rövid videókat csinál a világegyetemről, kozmológiáról, fizikáról. Szerintem elég jól lehet érteni szakirányú felsőfokú végzettség nélkül is, amolyan sci-fi rajongóként pedig kimondottan emészthető és érdekes. Az egyetlen bajom az egésszel, hogy túl rövidek az epizódok.

Hol vannak az idegenek?

Sabine Hossenfelder

Német fizikus aki német akcentus nélkül beszél. Ez már maga is érdes, de a nézetei, meg a témái is. Általában fizikáról beszél, sokszor köznapi dolgokról, néha meg egyszerűen dalra fakad. Sokoldalú...

Sabine nézeteit nevezhetnénk szélsőségesen természettudományosnak, nem tűri a mellébeszélést, ködösítést, kamuzást. Már többször is ellene fordult a fizikus társadalom a nézetei miatt.

Persze, amikor olyan témákról beszélt, hogy "kell -e nekünk még nagyobb részecskegyorsító?", "ez akkor most tudomány vagy matematikaileg korrekt kamuzás?" vagy "hogyan csalnak a fúziós erőmű kutatói a beszámolóikban?" az nem mindenkinek tetszik.

Nem ez az általánosan elfogadott nézet...

Korrekt csatorna, jó érvek, érdemes belenézni akkor is, ha az ember nem feltétlenül ért egyet mindennel, amit itt hall. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6917982556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.20. 08:59:22

Nem ismerem őket, így köszönöm az ajánlót!

A Thunderf00t az ajánló alapján nem jön be.

A hazai csatornákból - már amennyire ez nem a reklám helye - szeretem az atomcsill, a elfnet vagy pl a militavia csatornáit.

arthurthedent 2022.11.20. 09:03:52

@gigabursch: Ja, van még pár, azaz jópár, amit nézek, majd írok azokról is, ha nagyon unatkozom. :) Magyar csatikat nem nézek, bár látom, hogy kell lennie jópárnak.

Sir Gombóc 2022.11.20. 13:23:21

A 2 és félórás videót szinte biztosan nem nézte végig több millió néző, az a szám csak azt jelzi, mennyien indították el, de azt nem, hogy 1-2-10 perc után kiszálltak vagy beletekertek stb. Újabban sok videónál már látható a statisztika, hogy mely részeket mennyi ideig, mennyien nézték.

arthurthedent 2022.11.20. 13:54:33

@Sir Gombóc: Hahh, én végignéztem őket. :D Lehet, hogy nem vagyok átlagos néző? :-o

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.11.20. 19:02:57

1. A youtube egy meseszerűen informatív és hasznos aranybánya lehet, de lehet éppen úgy az éjfekte sötétség feneketlen kútja is, örvényként lehúzó primitívséggel, tudatlansággal, de professzionálisan előadva akár. Intelligencia kell a hatékony szűréshez. Az igazán nagy tehetség azonban abban rejlik, hogy ebben a felfoghatatlan mennyiségű anyagban, ami óránként fel kerül rá, rábukkanj a Számodra igazán értékes videókra. Ez már szinte művészet, mert a nap csak 24 órából áll, és ha az életben mindent magadba szívnál, ami érdekel (könyv, film, zene, tudomány, irodalom....és videók minden témában) akkor egy napnak 72 órából kéne állnia, és még akkor is kevés lenne mindehhez egy egész és szánalmasan rövid élet, ami nem is elég hosszú és nem is elég széles. Az Enciklopédisták nem is tudták milyen csodálatos világban élnek: a világ megismerhető, befogadható volt a számukra, ott és akkor, azon a szinten, amelynek megismeréséhez elegendő tudásuk és eszközük volt.
2. A TV-ben is vannak nagyon informatív és hasznos, akár komoly témákat is szórakoztatóan és fogyaszthatóan elkészített műsorok. Nyilván nem a tévézés a TV2-t kell nézni vagy az M1-et, hanem azokat a csatornákat, amelyek specifikus, tematikus csatornák. (Spektrum, Viasat History, BBC, NATGEO, stb. de természetesen itt is értő szemmel kell válogatni.) Ettől függetlenül megértem, hogy leszoktál róla, mert a youtube...lásd az 1 pont.
3. Jómagam erősen humán beállítottságú vagyok (irodalom, történelem stb.), de speciel az általad ajánlott rádiórestaurátor csatorna készítőjét, és a követőit/rajongóit tökéletesen meg tudom érteni. Az összes rádióamatőr, rádiózás őrült egy külön világot képvisel (mint minden egyes szakmának vagy érdeklődési körnek a fanatikus megszállotjai), és én igen becsülöm őket, és azt is tudom, hogy az ilyesmi megszállottságig fajuló szerelem lehet, de ebben az esetben én hozzátennék egy adalékot, és ezt az általad ajánlott linket fel is fogom használni egy posztomhoz (a linket épp ezért külön köszönöm). Én azt hiszem, hogy ennek a rádiórestaurátor csatornának a népszerűségébe könnyen belejátszhat az, hogy bizonyos emberek az abszolút zord időkre, a világ pusztulására, a nagy összeomlásra, a végső kataklizmára és az emberiség végóráira készülődnek...de legalább is a jelenleg ismert civilizáció alkonyára. Amikor majd minden olyan elavultnak és nevetségesnek hitt tudás jól jön –sőt kiválasztottá teszi a túlélőket – amelyen most még esetleg röhögnek a facebook-instagram-twitter-tiktok XZW2ZZZ generáció tagjai. Vagy ahogy Denzel Washington mondta az ÉLI könyve cimű posztapokaliptikus-sci-fiben, amikor a kezébe fog egy ceruzaelemet: Régen ezeket egyszerűen a szemétbe dobtuk, de ma egyetlen darabért is ölünk. (tartalmi idézet)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.11.20. 19:05:30

@zord íjász: Nyilván nem a tévézés Origóját (a mostani online szemetet),...lett volna a teljes mondat eleje, ez lemaradt, mert közben finomítottam a fogalmazáson, és elfelejtettem kitörölni ezt a részt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.20. 19:14:36

Mivel említettél egy külföldi csillagászati csatornát, hadd ajánljak egy magyart: Űrkutatás Magyarul. Mégiscsak kényelmesebb az anyanyelvünkön hallgatni egy ilyen szöveget, és a csatorna példamutatóan összeszedett, korrekt, népszerű, és az epizódok sem rövidek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.20. 19:35:41

Еbből 2-t ismertem, követtem hosszú ideje. A nem ismert 4-ből 3 nem érdekel, s 4.-et elkezdtem követni. Szóval ez egy hasznos cikk volt.

Én 780 YT-csatornát követek jelenleg.

különvélemény 2022.11.20. 20:16:58

Ezek mind jók, Sabine a top, pont azért, mert néha kiosztja a megélhetési tudósokat, Thunderf00t már kezd kicsit fárasztani az Elon Musk antifanságával, már a 100. videót csinálja ugyanarról.
Ha az ilyen témák érdekelnek, megszórlak, hogy a maradék idődet is elraboljam. :D

Általános technika, a csákó stílusa utánozhatatlan:
www.youtube.com/@TechnologyConnections/videos

Retró, érdemes a régi videókra visszamenni, és szelektálni, már kezd fogyni a témája:
www.youtube.com/c/Techmoan/videos

Hard sci-fi elmélkedés, esélyed sincs végignézni:
www.youtube.com/@isaacarthur3209/videos

Beszélgetés érdekes emberekkel, sok tudományos szaktekintély is van köztük, mint Michio Kaku, vagy Martin Rees, de elment hozzá Elon Musktól Zuckerbergig mindenki, jó hosszú videók:
www.youtube.com/@lexfridman/videos

Ha nevetni akarsz:
www.youtube.com/@ElectroBOOM/videos

Hirtelen ennyi.

arthurthedent 2022.11.20. 22:50:44

@különvélemény: "Thunderf00t már kezd kicsit fárasztani az Elon Musk antifanságával, már a 100. videót csinálja ugyanarról."

Egyetértek.

A techmoan alap, az isaacarthur meg méginkább. Isaac hosszú darabokat csinál, de mindet meghallgattam már többször is. Vannak napok, amikor 6-8 óra Isaac-ot nyomok. :(

arthurthedent 2022.11.20. 22:51:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Én 780 YT-csatornát követek jelenleg."

Jesszusom! :-o
süti beállítások módosítása