wagmg

wagmg

Minden géppuskák nagyapja

2022. november 10. - arthurthedent

Mert ott van például a C-RAM (Counter Rockets Artillery and Mortar), egy döbbenetes fegyverrendszer, ami megint megváltoztathatja az ukrajnai hadi helyzetet.

A fegyver az 1973-as Phalanx CIWS (close-in weapon system) rendszer továbbfejlesztett változata. A Phalanx rendszert a haditengerészet számára fejlesztették ki utolsó védelmi vonalként. Jön a rakéta vagy lövedék a hajó felé, minden védelmi rendszert kicselez, már-már eléri a hajót és akkor megszólal Phalanx. Elképesztő mennyiségű lőszert szór ki magából, hogy teljesen automatikusan levadássza a rakétákat, sőt ágyúlövedékeket, mielőtt azok elérnék a hajót.

A rendszer hatékonyságát a zárt hurkú vezérlés (zárt hatásvázlat) biztosítja. A radar nem csak a célpont mozgását figyeli, hanem a saját lőszerek útját is, így azonnal korrigálja a tüzelés irányát. Ha fúj a szél, ha mozog a hajó, ha magas a páratartalom vagy bármi miatt nem oda mennek a gépágyú lövedékei, ahova kell, a rendszer azonnal korrigál. 

A Phalanx igen sikeres volt, nyilván öbbször is továbbfejlesztették, de a mai napig is fontos része a haditengerészet felszerelésének. Jön a rakéta, három másodperc van még, kettő, megszólal a gépágyú és leszedi. Nagy valószínűséggel.

Olyan sikeres lett ez a rendszer, hogy az amerikai szárazföldi erők is megirigyelték. Néhány komoly változtatásra azonban szükség volt, a szárazföldön nyilván kicsit más felismerni a célpontot, mint a tengeren. Ráadásul el lehet ugye képzelni mennyire méltánytalannak érezték volna a pár kilóméterre lakó civilek, amikor pár ezer célját vesztett skuló beteríti a lakodalmas menetet mint Szibériát a hó.

Ezért aztán a 2000-es évek elején elkészült a továbbfejlesztett változat, a C-RAM, ami önmegsemmisítő, robbanó lőszert használ. Repül a lövedék és amikor a nyomjelző kifogy utoljára még felrobbantja a lőszert, hogy annak apró darabjai nem okozzanak kárt amikor leesnek. Döbbenetesen néz ki, főleg az éjszakai felvételeken, ahol mint valami különösen mérges tüzijátékként robbanak fel a lövedékek.

C-RAM, az éjszakai felvételeket mindenképpen érdemes megnézni

Miért érdekes ez most? Ukrajnában az oroszok olcsó öngyilkos drónokkal terrorizálják a lakosságot. Pont mint Hitler Londont, de ezt most hagyjuk. Ukrajna C-RAM rendszereket kért az egyesült államoktól, amivel hatékonyan meg tudná védeni a városokat, erőműveket, ipari létesítményeket. Hatékonyan és ami épp ennyire fontos olcsón. 

Ha az USA időben lép, ha gyorsan küld elegendő C-RAM rendszert, az megint nagy változást hozhat az ukrajnai háború menetében. Első volt a vállról indítható rakéták tömege, második a HIMARS rendszerek, lehet, hogy a harmadik a C-RAM lesz. 

A tanulság pedig az, hogy a "nyugat" nagy, minden helyzetre megvan a megfelelő fegyvere, minden orosz kártyát meg tud ütni. Amíg akarat van a nyugatban, addig az orosz megszálló sereg helyzete reménytelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4017975026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2022.11.10. 12:22:33

Megéztem a video-t.
Szóval:
- A video szerint Irakban a hatásfoka 70-80% volt, ami a mostani Ukrán hírek szerint határozott visszalépés lenne, hiszen az Ukrán légvédelem minden orosz drónt/rakéáűt leszed általában.
(Valójában Ugye szemérmetlenül hazudnak, és jobb esetben 50% a leszedett drónok aránya, és ahhoz képest ez előrelépés volna)
- Egy egy ilyen egység 10-15 millió USD (azaz, nem ezzel lesz kitapétázva Ukrajna, vagyis nagyjából Kijev egyes részeit lehet majd megvédeni vele, de az egész országot nem)
- Az éjszakai felvételeken jól látszik, hogy a saját becslésem szerint kb 3-5km lehet a hatótávolsága, ami szintén nem teszi lehetővé, hogy nagy területet védjenek vele. ( a video szerint ez 1000-1500m)
- Egy egy rakéta lelövése 30-60 000 USD-be kerül (20mm-es lőszer) (Azaz, a 20 000 USD-s iráni drónokkal elég hamar nagyon drágává lehet tenni ezt a védekezést)
- Radarral tájékozódik, tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy ember vezette, alacsonyan repülő drónt egyáltalán észrevesz
- kb. 5 célpontot tud lelőni, mielőtt újra kell tölteni. ( azaz, elég 6 drónt elindítani, hogy kicakkozzák ezt a rendszert)
- Ahogy láttam a filmen, újratölteni sem egy gyors folyamat.

Tehát, a következtetésem:
Ez egy kiváló eszköz, és öröm hallgani s Vúúúúúúúúúúúúúúúú-t.
Szerintem ideális védelmi eszköz kisebb volumenű támadások elhárítására.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy egy hiperszónikus rakétát is le tud szedni az 5 másodperces célraállási idejével és az 1500 méteres hatótávolságával. (Ez, ugye kb a hangsebességet adja ki 1500m/5 sec=300m/sec)
Sommásítva, az oroszoknak elég elindítaniuk ky 2x annyi iráni drónt egy ilyen felé, mint amennyit az maximálisan le tud szedni, és, miután kifogy a lőszerből, béna kacsaként ott ül 10-15 millió dolláros célpontként. (semmit nem tudunk a mobilitásáról, azaz, hogy mennyi idő összecsomagolni és odébbállni vele, ami ugye a HIMARS esetén alapdolog, azaz, lő-összepakol-odébbáll, <10 perc alatt)
Azaz, ez az eszköz jó eséllyel nem fog érdemben beleszólni a háború folymatába.

gigabursch 2022.11.10. 14:55:59

@GyMasa:
Ha már az alatta lévő tgk megroggyan, végeva dalnak.
Amúgy az ára és az üzemeltetése kb semmivel sincs arányban, amit a hoholok fel tudnának mutatni.

S igen, ha az a valami ott vele szemben 3-10 méteren megy, akkor kb mindent ledarál baráti tűzként.

GyMasa 2022.11.10. 15:18:37

@gigabursch:
Azt nem is fogja látni...
Meg, 15 millió USD az nagyon sok pénz, föleg egy ilyen nagyon speciális fegyeverért...

arthurthedent 2022.11.10. 17:36:18

@GyMasa: "(semmit nem tudunk a mobilitásáról, azaz, hogy mennyi idő összecsomagolni és odébbállni vele"

Mondjuk van teherautóra szerelt változata, úgyhogy olyan nagyon nem tarthat odébbálni vele.

arthurthedent 2022.11.10. 17:37:41

@GyMasa: "- Radarral tájékozódik, tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy ember vezette, alacsonyan repülő drónt egyáltalán észrevesz"

Hát ha ágyúlövedéket leszed meg alacsonyan támadó rakétát, akkor azért jó eséllyel észreveszi a drónokat is.

arthurthedent 2022.11.10. 17:39:37

@GyMasa: "Abban viszont nem vagyok biztos, hogy egy hiperszónikus rakétát is le tud szedni"

Öngyilkos iráni drónokról volt szó, nem a putyin nedves álmaiban létező hiperszónikus rakétákról, amikből eddig vagy kettőt tudtak bevetni ukrajnában.

GyMasa 2022.11.10. 17:53:29

@arthurthedent:
Az ágyúlövedék is elég magasan repül, a mozsár meg 45° feletti szögben lö...
Azon kívül ezeknek nem hangsebesség feletti a sebességük.
Szóval, ha az oroszok ki akarnak egy ilyet löni, akkor küldenek egy hangsebesség feletti rakétát.
(ugye, a fenti adatokból az jön ki, hogy csak kb 300m/sec sebességig van esélye leszedni bármit)
A Kalibr 3mach-hal is tud repülni, és 600km-es hatótávolságú verziója is van és 1 millió USD alatt van a darabára.
en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Kalibr
Az Iskander meg tu majdnem 6 mach-ot, 500 km hatótávolsággal, 3 millióért.
en.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander
Szóval, alapvetöen nem bukó elsütni egy-egy olyat egy ilyen gépre.
De, szerintem ez, ahogy mondtam, nem fogja alapvetöen befolyásolni a harcokat.
Egyszerüen nagyon drága, és ehhez képest túl kicsi a hatótávolsága.
Ez arra jó, hogy megvédje a légteret mondjuk az Ukrán parlament körül...
Arra is csak addig, amíg a tüzérség nincs hatótávolságon belül, és legalább 5 másodpercenként lönek rájuk (egy ilyen egység esetén).
Ráadásul, akkor is ott van, hogy csak 70-80% a találati pontossága.
Azaz, ha ezeket lövik, akkor 10 lövésen belül valószínüleg el is találják...

"Mondjuk van teherautóra szerelt változata, úgyhogy olyan nagyon nem tarthat odébbálni vele."
Az csak egy dolog, de pl az új helyén mennyi idö alatt lehet újra harcképessé tenni?
Illetve, ha van 10 tüzérségi üteged, és azokkal egyszerre lösz, ez akkor sem tudja mind a 10 lövedéket leszedni.
Szerintem olcsóbb/egyszerübb és reálisabb, hogy több tüzérséget állítasz ki ellene, mint, amit ki tud löni...

GyMasa 2022.11.10. 17:55:40

@arthurthedent:
"Öngyilkos iráni drónokról volt szó, nem a putyin nedves álmaiban létező hiperszónikus rakétákról, amikből eddig vagy kettőt tudtak bevetni ukrajnában."
Azért, attól, hogy te nem hiszel benne, hogy van belöle, az nem jelenti azt, hogy nincs.
Azért október 10 óta sikerült néhány Kalibr-t kilöniük, pedig már márciusban meg lett mondva, hogy nincs több nekik.
Ráadásul nem csak iráni drónokkal támdnak az oroszok.
De, értem, hogy mit mondasz.

arthurthedent 2022.11.10. 18:33:00

@GyMasa: "Azért, attól, hogy te nem hiszel benne, hogy van belöle, az nem jelenti azt, hogy nincs."

Azért vesznek iránból drónokat, mert dögivel van nekik fleslegben hiperszuper rakétáik. Ti meg itt erőlködtök, hogy egy fegyverrel nem lehet MINDENT leszedni, mert a csudesznaja ruszki tyehnyika az elpusztíthatatlan.

Elég biztos vagyok benne, hogy a iráni csodadrónokat leszedi meg a lassú rakétákat, amikkel mostanában lövik a lakosságot.

"pedig már márciusban meg lett mondva, hogy nincs több nekik"

Soha nem mondta, hogy nincs már nekik. Azt mondta mindenki, hogy eleve kevés volt, nem lehet pazarolni. Nyilván van még nekik, a hadsereg mindig tartalékol. Annyi meg nyilván nincs, hogy a lakosságra meg az összes trafóházra jusson. De majd meglátjuk.

GyMasa 2022.11.10. 19:42:45

@arthurthedent:
"Azért vesznek iránból drónokat, mert dögivel van nekik fleslegben hiperszuper rakétáik."
Nem.Azért vesznek 20000 USD-ért iráni drónt, mert az adott feladatra az is bőven elég, ahogy azt az október 10 óta történtek is bizonyítják, és semmi szükség nincs eldurrantani rá egy 1 millió USD-s rakétát.

" Ti meg itt erőlködtök, hogy egy fegyverrel nem lehet MINDENT leszedni, mert a csudesznaja ruszki tyehnyika az elpusztíthatatlan."
EZt soha nem mondtam, ha jól emlékszem.
Sőt, a 20kUSD-s drón pont jó arra is, hogy elfogyassza a darbonként 80k USD-be kerülő légvédelmi rakétát.

"Elég biztos vagyok benne, hogy a iráni csodadrónokat leszedi meg a lassú rakétákat, amikkel mostanában lövik a lakosságot."
Jaja, csak az 1000-1500m hatótávolság azt jelenti, hogy semmiféle "lakosságot" nem fog ez a fegyver megvédeni.
A CIWS feladata is csak annyi volt, hogy egy "utolsó védelmi vonal"-ként megvédje az adott hajót.
Ugyanígy ez a fegyver is csak egy korlátozottan használható túlságosan is céleszköz.
EZ a védekező fegyverek tipikus fajtája.
Semmiféle stratégiai jelentősége nincs neki.

"Soha nem mondta, hogy nincs már nekik."
Ki nem mondta?
Arról volt szó, hogy azért nem használják, mert elfogyott.
Aztán eljött október 10. és kiderült, hogy bizony van még nekik.

" Azt mondta mindenki, hogy eleve kevés volt, nem lehet pazarolni."
Vagy, nem KELL pazarolni.
De, ugye itt jön a képbe az olcsó iráni drón, amit pont ilyen esetre használnak.

" Nyilván van még nekik, a hadsereg mindig tartalékol."
Ezt mondom én is.

" Annyi meg nyilván nincs, hogy a lakosságra meg az összes trafóházra jusson. De majd meglátjuk. "
Fgyi, ha az oroszok a lakosságot akrnák/akarták volna irtani, (ahogy ugye az USA kezdi a háborúit), akkor nem az lenne, hogy kilőnek egy trafóházat, 3 , darabonként 1 milliós Kaliberrel, és meghal 2 ember, hanem akkor olyan helyre lőnének, ahol sok ember van....
Persze, tudom, szerinted ez is csak azért van, mert annyira szarok, hogy még egy rendes tömeggyilkosságot sem tudnak megszervezni...
Komolyan, időnként próbáld már meg a helyzetet mondjuk stratégiai, semleges szemmel nézni.
(azaz, endegg el azt az előfeszítést, amit a "szabad sajtónól" rádöntenek)

GyMasa 2022.11.10. 20:00:46

Itt vannak újabb adalékok:
asc.army.mil/web/portfolio-item/ms-c-ram_lpws/
eurasiantimes.com/video-of-us-air-defense-system-striking-rockets-missiles/

"The American Centurion C-RAM uses the 20mm 2,000 RPM autocannon and it can protect a 1.2 sq km area from airborne attacks with a 60 to 70% shoot-down rate."
És, itt is írják, hogy kiváló volt Afganisztánban az Isis támadások ellen.

Az USA-nak 53 rendszere van, amibőll most 2+6-ot adnak Ukrajnának.
www.c4isrnet.com/thought-leadership/2022/11/04/send-ukraine-c-rams-and-vampires-to-help-defeat-iranian-drones/
Továbbra is fenntartom, hogy ez a fegyver semmilyen mértékben nem fogja befolyásolni a háború kimenetelét. Illetve szinte semmitől nem tudja megvédeni az Ukránokat.

fkv.119 2022.12.03. 23:58:41

@GyMasa: "nem ezzel lesz kitapétázva Ukrajna, vagyis nagyjából Kijev egyes részeit lehet majd megvédeni vele, de az egész országot nem"

Naés? Elég az erőműveket, gátakat, stb. stratégiailag fontos dolgokat. Egy lakóházat bármikor újra lehet építeni, arra kár pazarolni.

"saját becslésem szerint kb 3-5km lehet a hatótávolsága, ami szintén nem teszi lehetővé, hogy nagy területet védjenek vele"

Nincs is túl sok akkora erőmű.

"elég 6 drónt elindítani, hogy kicakkozzák ezt a rendszert"

Elég egy másik gépágyút mellé tenni, hogy szart se érjen a 6. drón.

fkv.119 2022.12.04. 00:02:09

@arthurthedent: Ezt csak egy X-wing tudja kilőni, ha 2 protontorpedót is bele tud gurítani a lyukba.
süti beállítások módosítása