wagmg

wagmg

Oroszországot provokálták

2022. szeptember 23. - arthurthedent

Amint tudjuk Oroszországot provokálták. Provokálták az Ukránok, az USA is provokálta, a NATO meg nyilván provokálta. Az EU is vastagon provokálta, sőt, ezek a provokálásások szüntelen csak jönnek. Most is provokálják Oroszországot, de pláne már régóta. A háború előtt is provokálták, meg is mondta az orosz felsővezetés, hogy azért kell hadra kelniük, mert provokálták őket.

Van ezzel egy hatalmas probléma amúgy. Sokan gondolkodás nélkül ismételgetik ezt a provokálás dolgot anélkül, hogy értenék mit is jelent, ha valakit provokálnak. Az ő kedvükért rákerestem a szó jelentésére. Íme:

Meggondolatlan cselekvésre sarkalló tett vagy kijelentés; előre megfontolt és ártó szándékú magatartás, megnyilvánulás, amellyel egy másik személyt vagy csoportot olyan visszavágásra késztetnek, amit később rá nézve hátrányosan használnak fel[1].

Tehát amikor Putyin azt mondja, hogy ezt vagy azt fogja tenni, mert "provokálták" akkor valójában azt mondja, hogy számára hátrányosan, az akaratával és az érdekeivel ellenkező dolgot fog cselekedni, meggondolatlan lesz, mert provokálták.

De álljon már meg a menet, miért tesz számára, az országa számára hátrányos dolgot, ha egyszer tudja, hogy hátrányos, tudja, hogy meggoldolatlan? Ha tudja, hogy most provokáció miatt fog cselekedni, akkor tudja, hogy helytelenül, meggondolatlanul fog cselekedni. Akkor miért? Ha tudja, hogy a gaz Ukránok, a gaz USA, a gaz EU akarja rávenni valamire, ami neki nem jó, akkor miért teszi meg?

Megmondom! Mert hazudik!

Mert elfelejtette, hogy provokációra hivatkozni egy olyan kifogás, ami csak utólag működik és csak akkor, ha elismeri, hogy meggondolatlanul cselekedet.

Azt mondhatná, hogy meggondolatlan voltam, hibásan döntöttem, de hát hisz' provokáltak. Azt nem mondhatja, hogy provokáltak, azért most meggondolatlanul fogok cselekedni. Azt sem mondhatja, hogy helyesen cselekedtem, mert felültem a provokációnak. 

[1] https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Provok%C3%A1ci%C3%B3

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3917938236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.23. 19:04:34

Inkább a belekényszerítették a helyes szó.
Amúgy ezt használják is.

arthurthedent 2022.09.24. 05:27:10

@gigabursch: Ja, de ez a cikk arról szól, hogy mit szokott Putyin mondani.

fkv.119 2022.09.24. 18:43:01

@gigabursch: De nem kényszerítették bele. Ő kényszerítette bele az ukránokat. És ha hagyjuk neki megnyerni a háborút, akkor úgy fogja érezni megérte. Ha nem nyerhet, akkor nem fog újra próbálkozni. Olyan ez a Putyin mint a kutya: oldalba kell rúgni hogy törjön a bordája, abból ért, másból nem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.24. 19:24:12

@fkv.119: ólommérgezés jobb lennede lassan már sajnálnám a vén faszt, hogy ha nem emberek halnának meg miatta.
süti beállítások módosítása