wagmg

wagmg

Hogyan lehet gázt spórolni?

2022. szeptember 21. - arthurthedent

Vagy hat éve költöztem abba a házba, ahol most lakom. Elcseréltem a kis házat egy nagyra, amiből a tulajdonos azért költözött ki, mert nem tudta fizetni a rezsit. Havi 100 000 forint volt a gázszámla és akkor még jött a villany, ami szintén sokba került. Viszont a gázfűtés volt a durva, már akkor is gyakorlatilag megfizethetetlen volt.

Azóta folyamatosan javítottam a helyzeten, még most is vannak ötleteim és még most is javítgatok. A legfontosabb dolgokat, amikkel nagy eredményt lehetett elérni sürgősen megcsináltattam, aztán ahogyan volt rá pénz. Leírom miket csináltam, hátha valakinek segít.

Elzárni a radiátorokat

A házban eredetileg beállt, használhatatlan csapok voltak a radiátorokon. A garázsban 40 fok volt, a földszinten 30, a nappaliban meg 22-24. 

A költözés után pár nappal majdnem minden radiátor kapott egy hőérzékelős szabályozófejet. Ezt tudtam anyagilag meglépni a házvásárlás után egy héttel, ennyi pénzem maradt. Az előző tulaj szétfűtötte az alig használt kazánházat meg garázst, hogy meleg legyen a nappaliban, aztán el kellett adnia a házat. Én jól jártam, mert tudtam venni egy nagyobb házat, de azért mégis katasztrófa, hogy mennyit meg tudott volna spórolni két hétnyi gázszámla árából.

Új termosztát

Még mindig kevés pénzem volt, de vettem a Tesco-ban vagy 4-5 ezer forintért egy termosztátot. A régi egy 40 éves mechanikus bimetálos kapcsoló volt, a hiszterézise 4-5 fok körül lehetett. Ha azt akarta az ember, hogy ne menjen lejjebb a hőmérséklet 21 foknál, akkor 21 és 25 fok közt kapcsolgatott. Ilyen kevés befektetéssel ilyen sokat szerintem még nem takarítottam meg.

Nem vagyok az spórolós fajta, de azért eldobálni a pénzt nem akarom.

Kazáncsere

Később, amikor lett rá pénz megtörtént a kazáncsere. A régi, hatalmas, abszolút pazarló kazán helyére bekerült egy kondenzációs kazán. Jó pár évvel ezelőtt ez cirka 250 ezer forintból lett meg, kémény bélése, kazán, szerelés. Jó régi volt a kazán, jó pazarló, ment ki a meleg a kéményen ezerrel. Majdnem a felére esett a gázszámla, szóval nagyon megérte.

Ráadásul az új kazán sokkal kevesebb helyet is foglalt és csendesebb is volt.

Persze pénz kellett hozzá, de pár hónap alatt behozta az árát. Még kölcsönből is megérte volna.

Radiátorcsere

A kazáncserével együtt ki lett cserélve pár radiátor. Oda, ahol hiányzott a meleg nagyobb radiátor került, más helyeken meg el lett bontva a fűtés. Az egyik mellékhelyiségben akkor is 40 fok volt, ha elzártam a radiátort, mert ott mentek át a csövek. Persze a radiátorok átrendezése is pézbe került, de most a hálószobában van melegebb meg a nappaliban.

Szigetelés

Mindenki ezerrel szigetelte a házakat, beburkolták az egész épületet ész nélkül. Nekem volt szerencsém hőkamerás segítséggel megállapítani hol kell szigetelni, sokkal olcsóbban megúsztam a dolgot mintha az egész házat körbeszigetelték volna. Ha nem megy ki a falon a hő, akkor nem érdemes szigetelni, viszont pár betonkoszorúnál az udvari járdát fűtöttem, azt meg kellett szüntetni. Nem volt kimondottan olcsó, de sokkal olcsóbb volt mint becsomagolni a házat.

Nyílászárók

Megint csak a hőkamera ugye... nem kell ész nélkül minden nyílászárók kicserélni, csak azt, amelyik nem szigetel. Volt vagy három ajtó, amiken szabályosan süvített a szél. Meg kell nézetni hőkamerával... sőt, én a végére vettem egy olcsó hőkamerát. Látni ezzel is lehet, hogy mi a helyzet, nem kell kétmilliós kamera otthonra.

Napelem és inverteres klíma

Na, ez mondjuk drága volt, de mintegy másfél-két évvel ezelőtt már olyan ára volt a napelemes rendszereknek, hogy megérte beruházni. A cél az volt, hogy kétféle fűtés legyen, "ki tudja mi lesz a gázzal" alapon.

Mondjuk most már tudjuk mi lett a gázzal, de még most sem tudjuk mi lesz a gázzal. 

A lényeg, hogy ez nagyon jó ötlet volt. Vagy szerencsém volt, vagy előrelátó voltam, a végeredmény ugyanaz. Ha nincs gáz nálam nem lesz gáz. Ha nagyon drága lesz a gáz nálam nem lesz gáz.

Csövek szigetelése

Lehet kapni ilyen rápattintható szivacsot a fűtéscsövekre. A csövek ugyanis átmennek olyan helyiségen, ahol nem akar az ember kimondottan meleget és a szigeteletlen vascsövek akkor is felfűtik ezeket a részeket, ha a radiátor el van zárva. Most éppen ezek lesznek felrakva, hogy ha elindítom a radiátorokat ott legyen fűtés, ahol én akarom.

Egyelőre most nem megy a gáz, pár inverteres klíma elég. Meglátjuk.

Szóval ezek jutottak eszembe. Kíváncsi vagyok másnak mik a tapasztalatai, milyen ötletei voltak, mi mennyire jött be.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1117936416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2022.09.21. 13:09:22

hátha véletlenül olvassák fiatalok is: ha albérletben laksz és nincs szándék a nyílászáró cseréjére, ideiglenes megoldásként filléres dolog a huzatos ablakot-ajtót öntapadós szivacs szigeteléssel lezárni :-)
ha nagyon ferde a fa, akkor a sima téglalap szivacs sokkal jobb, mint a profilos szigetelők, jól összenyomható és akár egycentis réseket is meg lehet szüntetni.
sufnituning és szarul és néz ki, de nyom nélkül eltávolítható, és hát a kényszer nagy úr, tizenpár éve egy faltól falig, padlótól plafonig ablakos albérletben laktam, az első hideg napon vagy 30 kwh-t evett meg a villanykányha, majdnem rosszul lettem amikor megláttam. szigetelés után felére-harmadára csökkent.

6.Lenin 2022.09.21. 18:56:34

Jók a megoldások. Nekem inkább mindig a több lábon állás volt az elvem. mindig a megfelelő hűtő/fűtő berendezés. Gázkazánt én is lecseréltem, megérte, de meghagytam a kazánomat (fa tüzelés. A kertem végén az erdő) is . azt használom, amelyik az adott időben gazdaságosabb. Ahol kellett, én is szigeteltem figyelve arra, hogy ha meleg nem megy ki, akkor be se jön. szerencsére a lakás fekvése is jó É-D. A felkelő /lenyugvó Nap is melegít. K-Ny-ról fény is jön, kevés a villanyszámla is. Napközben szinte soha nem kell világítás bekapcsolni. Tudatos telek választás volt. Itt jön be, hogy ha nem megy ki meleg, akkor be se jön.
Mostanában elég sok videót láttam a neten hasznos 5letekkel. Érdemes körülnézni.
Végre egy jó, hasznos poszt .

6.Lenin 2022.09.21. 19:10:02

Talán még egy megjegyzés. Én is próbáltam a különböző helységekben más-más hőfokot állítani. Pl gyerekszoba, vendékszoba. a gyereken kirepültek, ritkán vannak benne . Nem vált be, egymást hűtötték a szobák.
Talán itt jó 5let-láttam rá megoldást, és ott bevált-a lakás belülről szigetelték (vékonyabb hungarocell is elég).
Talán ez is segít valakinek.

alöksz róz 2022.09.21. 19:39:33

@6.Lenin: hát te még élsz? :-)))

"Én is próbáltam a különböző helységekben más-más hőfokot állítani. Pl gyerekszoba, vendékszoba. a gyereken kirepültek, ritkán vannak benne . Nem vált be, egymást hűtötték a szobák." - ezt sokan mondják

arthurthedent 2022.09.21. 19:52:05

@6.Lenin: "Végre egy jó, hasznos poszt ."

Köszi. ;)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.21. 19:53:12

@6.Lenin: "egymást hűtötték a szobák." - Azt hogy? Cáfolod a termodinamika 2. főtételét?

6.Lenin 2022.09.21. 19:56:19

@alöksz róz:

Ezért írtam, hogy 5letnek tartom a belső szigetelését a szobáknak. Én is gondolkodtam rajta de már nem szeretnék ebbe a lakásba beruházni. Ketten maradtunk a nejemmel, és nagy nekünk. 3 szint.
Igaz kevesebbet veszekszünk mert mire megtaláljuk a másikat elmúlik az ok.

6.Lenin 2022.09.21. 20:02:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ki van próbálva. A meleg szobának az a fala, amelyik a hidegebb szobával közös, hidegebb is a másik oldalnál, (tehát több hő kell a felmelegítéséhez, a hidegebb szóba tovább hűti. Nem lesz gazdaságos.. Amely egy meleg szoba falával közös az melegebb is. Visszaállítottuk a radiátorokat, minden fal meleg lett.

arthurthedent 2022.09.21. 20:08:02

@6.Lenin: "Ki van próbálva. A meleg szobának az a fala, amelyik a hidegebb szobával közös, hidegebb is a másik oldalnál, (tehát több hő kell a felmelegítéséhez, a hidegebb szóba tovább hűti."

Azt hiszem arra gondolt, hogy a "egymást" nem hűthe a két szoba, vagy az egyik hűti a másikat, vagy a másik az egyiket.

Fogd fel úgy, hogy a fűtetlen szoba egy vastag szigetelő a másik szobának. :) Ez persze akkor nem működik, ha a két szoba egymás mellett van.

6.Lenin 2022.09.21. 20:08:39

@arthurthedent:

Nincs mit. Hasznos, sokaknak adhat 5letet, oldaltól függetlenül.

6.Lenin 2022.09.21. 20:11:58

@arthurthedent:

Én a gyakorlatban bevált dolgokat értékelem. Nekem bevált és ez a lényeg. Másnak nem, valszeg másak a körülmények. Ennyi a lényege, nekem.

6.Lenin 2022.09.21. 20:19:49

@arthurthedent:

Miért szigetelted a háza külső falát? Nyilván azért mert a külső (hidegebb) hőmérséklet hűti a szobának azt a falát, és hőt von el a belső hőből, tehát jobban kell fűteni a lakást.

Persze az is lehet, hogy csak szégyellted-mert most ez a divat-és szeretted volna ha a szomszédok nem néznek le a maradiságodért. (nehogy komolyan vedd)

6.Lenin 2022.09.21. 20:33:00

@arthurthedent:

Most olvastam figyelmesebben. Rosszul fogalmaztam. A hidegebb hűti a melegebbet. Talán így már érthetőbb.

arthurthedent 2022.09.21. 20:43:02

@6.Lenin: "Nincs mit. Hasznos, sokaknak adhat 5letet, oldaltól függetlenül."

Úgy látszik néha tudok hasznos is lenne. Holnap lehet csinálok egy ilyen ötletadót a kajáról, hogyan spóroljunk kajával. Sajnos időszerű... :(

ulpius66 2022.09.21. 21:35:37

A leghidegebb hónapokban el kell költözni a meleg Görögországba......

Enni itt is, ott is ugyanannyiba kerül..... a fűtés költségét meg a szállásra költöd.....
(itthon a házadat csak temperálni kell....)

alöksz róz 2022.09.21. 22:16:16

@6.Lenin: "Miért szigetelted a háza külső falát?" - állítólag úgy kevesebb hőmennyiség kell ugyanolyan szobahőmérséklet eléréséhez, mint a belső szigetelés esetén. legalábbis valami ilyesmit magyaráztak egyszer, én meg elhittem.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.22. 00:49:01

@alöksz róz: Nem olyasmit magyaráztak, hogy belülről szigetelsz, akkor be fog a fal penészedni?

A bejárati ajtó elé kívülről ha csinálsz egy tornácot üvegfallal, az rohadt sokat számít.
www.uvegvilag.hu/wp-content/gallery/uj_balkon_vilag%2B/20180214_150440.jpg

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.22. 04:07:58

@6.Lenin: "Rosszul fogalmaztam. A hidegebb hűti a melegebbet. " - Na! Így már jobb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.22. 04:10:33

@alöksz róz: A belső szigetelés nem lehet olyan hatékony. Belülre nem rakhatsz 10 centiméteres hungarocellt. Arról nem szólva hogy tényleg penészedhet a belső szigetelés alatt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.22. 04:12:39

Ha lezavarod a macskát a radiátorról, az is segít. :-))

Nand 2022.09.22. 08:35:04

Belülről nem szigetelünk, és nem azért mert nem hatékony, hanem mert harmatpont alá hűl a szigetelőanyag mögött a hőmérséklet, kicsapódik a pára és egy penésztanya lesz az egész. Nagyon nem egyszerű megakadályozni a nedvesség bejutását a szerkezetbe. Ha valaki meg túltolja bicót és valami combosabb szigetelést tesz belülre, akkor fagpont alá is csökkenthet a tartófal hőmérséklete és télen szétfagy a fal. Az égetett vázkerámia (-> tégla) nem fagyálló

Nand 2022.09.22. 08:49:37

Az OP leírhatná, hogy mennyit sikerült a fenti ténykedéssel megspórolni a havi 100 ezer forintos gázszámlából.
"Mindenki ezerrel szigetelte a házakat, beburkolták az egész épületet ész nélkül. Nekem volt szerencsém hőkamerás segítséggel megállapítani hol kell szigetelni, sokkal olcsóbban megúsztam a dolgot mintha az egész házat körbeszigetelték volna. Ha nem megy ki a falon a hő, akkor nem érdemes szigetelni, viszont pár betonkoszorúnál az udvari járdát fűtöttem, azt meg kellett szüntetni. Nem volt kimondottan olcsó, de sokkal olcsóbb volt mint becsomagolni a házat."

Ez egy végtelenül laikus és félrevezető megfogalmazás. Elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy 100e forintos havi gázköltségű ház falán "nem megy ki hő" A hő terjedését elég nehéz megállítani, teljesen nem is nagyon lehet. Szóval az igazi kéréds az az, hogy mennyi megy ki. A fenti rezsiből kiindulva ennek a háznak falazata valahol 1-2,5 W/m2K hőveszteségű, ami a régi 15Ft/kWh energiaárral 1200-3000 forintnyi energia távozik egyetlen négyzetméterén egy átlag magyar télen. Lehet, hogy a hőkamerás felvételen nem vílágított, mert voltak sokkal szarabb részek... 10 cm EPS (aka hungarocell) a fenti értéket letornázza 400 forintra

Medgar 2022.09.22. 09:03:04

@alöksz róz: Ha belül szigetelsz akkor nem fűtöd a fal "tömegét", de így kicsi lesz a hő tehetetlenség, hamarabb kihűl a szoba.

arthurthedent 2022.09.22. 09:04:39

@Nand: "Ez egy végtelenül laikus és félrevezető megfogalmazás. Elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy 100e forintos havi gázköltségű ház falán "nem megy ki hő" "

Persze, hogy ment ki hő, mindig megy. Viszont ez egy három szintes, cirka 300 négyzetméteres ház, ahol nagyon régi, nagyon rossz hatásfokú földön álló FÉG gázkazán volt. Ráadásul néhány ajtó megvetemedett fa ajtók voltak, ahol süvített a szél. A grázskapu is ilyesmi volt, ráadásul ott egy régi ipari csőradiátor volt, hatalmas, ami majdnem 40 fokon tartotta a garázst.

Első körben mintegy felére sikerült csökkenteni a gázszámlát, utna viszont változott a gázár, most meg aztán pláne, szóval sajnos nem igazán lehetett összehasonlítani a gázszámlát az eredetivel.

A falak jó vastag porotherm téglából vannak, födémszigetelés van.

Nand 2022.09.22. 09:09:16

@Medgar: Nem is kell fűteni, épp elég hőntartani. Van x m2 felületű tested amit hőntartani akarsz, akkor a képletben csak az adott felület és a szerkezetnek a hőátbocsátása szerepel. Az, hogy mi van a téren belül 100 tonna tégla, vagy 1 tonna gipszkarton a lőtéri kutyát nem érdekli. Illetve ha változik a hőmérséklet: kihűlés során pont ugyanannyi hőt ad vissza, mint amit a felfűtésébe fektettél. Nincs emiatt veszteség.

belekotty 2022.09.22. 09:27:32

@Medgar: Ha belül szigetelsz, jobban leengedheted a belső hőmérsékletet, mert gyorsabban fel tudsz fűteni. Csak akkor a falak lassabban megeszenek át.

6.Lenin 2022.09.22. 10:43:21

@Nand:

Az egyik ismerősöm szigetelte belülről a lakását. Sima családi ház, fatüzeléssel, radiátorokkal. Naponta 1x (délután fűt be, de reggel is 20 C fölött van a lakásában. láttam személyesen. Penészt nem. Penészedést ott láttam ahol kicserélték az összes nyílászárót. Levegő se ki, se be, csak ha nyitva van valamelyik.. Volt olyan sarok, ahol rendesen folyt a víz a falon. Ki kellett fúrni a nyílászárókat, hogy legyen némi levegő mozgás. Adtak a szarnak egy pofont. Ha jól emléxem a belső szigetelés talán 1-1,5 vastag volt, a plafon is. Több éve megvan. Azt nem kérdeztem, hogy miből van a külső fal, tégla ,vályog, poroton vagy miféle. Nyilván az se mind1. Nála megfelelt, lehet, hogy máshol nem válik be, mert másból vannak a falak. Én nem próbáltam. Nekem 30x30 poroton téglából vannak a falak. Az É-i oldalon szigeteltem, de NY-i is kicsit hidegebb, de nincs szigetelve.
Másnál nem láttam belső szigetelést.

Nand 2022.09.22. 11:17:29

@6.Lenin: Nem látható helyen lesz a penész: a szigetelés és a fal közös felületén, nem a szigetelés látható, meleg oldalán. 1-1,5 mi (mértékegység) a szigetelés vastagsága?
Kicsit olyan ez, mintha valaki a kizárólagos chipsés sült krumpli evés mellett lobbizna azzal, hogy ismer olyan embert, akinek semmi baja. Teljesen egyszerű, könnyen belátható fizikai törvények miatt, ha nincs megoldva a meleg oldali párazárás, akkor penésztanya lesz a szigetelés hideg oldalán, vagy károsodhat a tartószerkezet.
Ha olyan helyen laknék, ahol nem lehet külső szigetelést csinálni, akkor a belső oldali párazárást 1000%-osan komolyan véve meg lehet csinálni a belső szigetelést is.
Ablakról: sajnos, igen, szellőztetni kell. Nálam is lettek cserélve a nyílászárók, de csináltam sk kb 150e-Ft-ból egy hővisszanyerős szellőztetőt. Igazából, nem a nyílászárók, hanem az ingatlan lokációja miatt volt/van szükség mesterséges szellőztetésre (nem ok ablakot nyitni, mert hangos a forgalom)

6.Lenin 2022.09.22. 12:00:33

@Nand:

Nem látszik semmi belülről, de lehetséges, hogy alatta van penész. Nem vitatni akartam volna, hanem leírtam, hogy láttam ilyent és működött. Természetesen kihagytuk a szakit, aki csinálta. Láttam sok más trehány munkát is, aminek működnie kellett volna.
Szerintem ez egy soktényezős játék, helyfüggő.

arthurthedent 2022.09.22. 12:11:57

@Nand: "Nem látható helyen lesz a penész: a szigetelés és a fal közös felületén, nem a szigetelés látható, meleg oldalán."

Pontosan! Ez a leggaládabb dolog a penészedéssel, hogy nem lehet látni. Akár meg is lehet bontani a burkolatot, megnézi az ember, nem penészes itt, nem penészes ott. Aztán a bontáskor kiderúl, hogy amott meg az egész fal csupa penész. Akár fél méterrel odébb brutális penészedés.

Fa lambériával jártam így, a konyhába keletkező gőz nem volt rendesen kezelve, volt némi hőhíd és a lambéria alatt csupa penész volt a fal. Egy méterrel lejjebb, ahol nem volt hőhíd teljesen normális volt a fal.

És még egy: hiába van elburkolva a penész a szag jön, az egészségkárosító hatás jön. A penészbe bele lehet halni, ezt nem kellene elfelejteni!

alöksz róz 2022.09.22. 12:37:49

@tiltsál ki te gyökér: "Nem olyasmit magyaráztak, hogy belülről szigetelsz, akkor be fog a fal penészedni?" - de, azt is mondták, csak nem ez volt az elsődleges, mert ha valahol szarul csinálja meg a külső szigetelést, akkor is penészedik.

arthurthedent 2022.09.22. 17:04:33

@alöksz róz: Ja, hát mondjuk a kulső penész azért egy más mese. Abba mondjuk nem hal bele az újszülött gyereked, mert nincs egy légtérbe zárva a penésszel. Meg kívül azért van légmozgás, szóval nehezebben penészedik. Meg a fal kívül melegebb mint a levegő, nincs olyan nagy páralecsapódás.

Szóval ja, kívül is lehet penész, de az piskóta a belső felületekhez képest.

arthurthedent 2022.09.22. 17:57:32

„Márpedig mi biztosítani fogjuk Magyarország energiaellátását, és egyetlen ember, család, háztartás vagy vállalkozás sem kerülhet abba a méltatlan helyzetbe, hogy a földgáz- vagy kőolajellátás kiesése miatt korlátozni kelljen az energiafelhasználását”

Na ja, azért ez is meredek ám! Szíjjártó valami párhuzamos dimenzióban él és valahogy itt kötnek ki a nyilatkozatai. :D

6.Lenin 2022.09.22. 18:29:40

@arthurthedent:

Ne rontsd el a posztot politikával. Láttad a belgák tüntetését? És még nem is volt igazán hideg.

alöksz róz 2022.09.22. 19:28:27

@arthurthedent: "a, hát mondjuk a kulső penész azért egy más mese." - nem külső. belül lesz penészes azon a részen, ahol a külső szigetelés nincs jól megcsinálva.
és ezt nem elmesélték, hanem láttam is ilyet :-)
süti beállítások módosítása