wagmg

wagmg

Az USA ukrajnai stratégiája

2022. szeptember 18. - arthurthedent

Van itt egy dolog, ami úgy tűnik sokaknak nem világos. Olvasom a cikkeket és mintha nem értenék még az úgynevezett katonai szakértők sem, hogy az egyes országoknak mi a stratégiája a oroszország ukrajnai hadjárata kapcsán.

Hónapok elteltek, ennyi idő alatt már elég jól lehet tudni melyik ország milyen stratégiát követ. Még akkor is, ha egyes országok stratégiája már többször is változott.

Akkor lássuk!

Oroszország stratégiája

Több fázisa is volt. Az első fázis stratégiája az volt, hogy "mi olyan fasza gyerekek vagyunk, hogy az ukránok tapsikolnak örömükben, ha bevonulunk". Na, ez a stratégia tartott vagy 24 órán keresztül, sebaj, jött a második.

A második nagy stratégia a "mi olyan kemények vagyunk, hogy mindenkit lenyomunk, mint a bélyeget". Na, ez sem tartott néhány hétnél tovább. Végén ők is belátták és visszatakarodtak Kijev alól, bár addigra már az egész világ hetek óta látta, hogy a nagy keménység a másik oldalon van.

A harmadik stratégia az volt, hogy "mi olyan kegyetlenek vagyunk, hogy rommá bombázunk bárkit, amíg meg nem adják magukat". Ennek a fázisnak a HIMARS rendszerek vetettek véget, meg az, hogy sok hét után fogytán van a lőszer.

Sebaj, most van egy új stratégia, "mi olyen kitartóak és elszántak vagyunk, hogy az EU meg az USA előbb unja el a hideg telet. Eleve bukásra van ítélve, mert az EU ugyan puha, de amerikában nem lesz gázhiány.

Hát ennyi az orosz stratégia. Minden egyes lépése valahogy oda lukad ki, hogy az oroszok menőbbek annál, mint mindenki más. Ez van, amikor az elit agya megzápul és elkezdi elhinni a saját fajelméletét, elkezd hinni a saját nemzeti felsőbbrendűségében. Falnak vezeti az országot.

Az USA stratégiája

Az USA stratégiája az, hogy Oroszország nem vesztheti el a háborút úgy, hogy marad benne szusz. Addig kell rugdosni ukrajnában, amíg mozog, amíg nincs összeomlás, ami moszkváig ér, mert ha előbb pofozzák ki az ukránok őket, akkor még valami meggondolatlanságot csinálnak.

Ne maradjon kedvük harcolni, ne maradjon tankjuk, lőszerük, rakétájuk, mert ha marad, akkor ezek az elmebetegek nekimennek a NATO-nak és abból nagy baj lesz.

Egyszerű, logikus, nyilvánvaló. Kegyetlennek tűnhet az oroszokkal szemben, kegyetlennek tűnhet az ukránokkal szemben, de biztonságpolitikai szempontból nincs más választás. Nem engedhető meg, hogy az ukrajnai megszállás úgy érjen véget, hogy az orosz tömegeknek még legyen kedvük speciális akciózgatni.

Ukrajna stratégiája

Ukrajna jelene és jövője a nyugattól függ. Emlékeznek arra milyenek voltak az oroszok régen és tudják milyenek most. Tudják, hogy ha elfoglalja őket a muszka az a halálnál is rosszabb. Tudják, hogy csak a nyugat segíthet megvédeni a hazájukat és csak a nyugat segíthet újraépíteni a harcok után.

Nem lehet kompromisszum, mert az oroszok hazudnak, ha békét kötnél velük visszajönnek kicsit később. Csak a harc van és csak nyugati fegyverekkel.

Fegyvereket az USA önmagában is képes biztosítani, de persze szerencsés, ha az EU is ad. Az USA a döntő, azt kell csinálni, amiben az amerikaiakkal megállapodnak. Az kell legyen, ami az USA számára is megfelelő. 

Nem lehet tehát felelőtlenkedni, bemenni oroszországba, bemenni belorusziába, mert az eszkalációt jelent. Amíg az oroszoknak van egy kis ereje, kedve, addig nem szabad, hogy eszkalálódjon a helyzet.

De persze ez most a nyerő stratégia, az idő az ukránoknak dolgozik, az orosz seregek véreznek, egyre rosszabb a kedvük, egyre kevesebb eszközük van, az orosz gazdaság egyre vérzik, gyengül, Ukrajna egyre több fegyvert kap.

 

 

P.S.

Tisztelt Nógrádi György Úr!

Érti már mi történik a világban? Érti már, hogy kinek mi a stratégiája, az érdeke? Érti, hogy miért csacskaság amit nyilatkozgat, hogy majd az ukránok megszegik a szavukat és átlépik a határt? Érti már, hogy ez miért akkora képtelenség? 

Aztán nehogy az legyen, hogy az oroszok behazudják, hogy az ukrán sereg átlépte a határt és azzal tetszik jönni, hogy előre megmondta!

Mármint ugye az megvan önnek, hogy ez a "majd az ukránok átlépik a határt" nagyon úgy hangzik mint egy hamis zászlós támadás propagandista előkészítése, ugye?

Ehhh, aztán meg ki tudja. Bármi megtörténhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4517934393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.19. 11:52:11

Ezzel a töménytelen fegyverrel amit az ukránok kaptak és amit nem lőnek el, nem adnak el a feketepiacon ÉS az oroszokkal dülőre jutnak majd, valahol, valamikor... és azzal a soviniszta szemlélettel amit magukban hordoznak, az a minimum, hogy potenciális veszélyforrások lesznek.

Amúgy Nógrádi egy dolgot végig következetesen hirdetett és ebben vitathatatlan igazsága volt:
Mindkét fél folyamatosan hazudik.

arthurthedent 2022.09.19. 12:09:40

Messze nem kaptak "töménytelen" fegyvert. Például HIMARS-ból, ami megfordította a háborút 12-t kaptak. 100-at kértek. Lengyelország 500-at vesz. :-o

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 12:42:18

@arthurthedent: Megfordította a háborút... Ja.
Figyelj arthur, ne szakértsél, mert nem értesz hozzá.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 12:49:54

@gigabursch: Dehogy hazudik. Csak az orosz. Az ukrán az nem hazudik, hősies, tökéletes, demokrata, európai

arthurthedent 2022.09.19. 15:39:24

@tiltsál ki te gyökér: "Figyelj arthur, ne szakértsél, mert nem értesz hozzá."

Természesen azt mondom, amit a katonai szakértők mondanak, nem én találom ki. Persze nem a magyar szakértők, azok csak ismétlik miket mondanak az oroszok.

De legyen, nem fordította meg a háborút, csak két nap alatt tizedére csökkentette az orosz tüzérség által leadott lövések számát a műholdak szerint. Így jobb?

arthurthedent 2022.09.19. 15:41:01

@tiltsál ki te gyökér: "Az ukrán az nem hazudik, hősies, tökéletes, demokrata, európai"

Amit csinálsz azt úgy hívják, hogy "szalmabáb érvelés" avagy "strawman fallacy". Szándékos érvelési hiba, nyolc általános felett ciki.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 15:58:59

@arthurthedent:
"Természesen azt mondom, amit a katonai szakértők mondanak, nem én találom ki. Persze nem a magyar szakértők"
Hahahahha.
Tehát azt mondod, amit a neked tetsző szakértő mond. Bravó.

"De legyen, nem fordította meg a háborút, csak két nap alatt tizedére csökkentette az orosz tüzérség által leadott lövések számát a műholdak szerint. Így jobb?"
Akkor már mindjárt elfoglalják Moszkvát, ugye?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.19. 16:01:11

@arthurthedent: Ez egyébként- mert ehhez sem értesz - nem szalmabáb érvelés. Ez irónia. Tőlem.
Tőled nem, te már közölted, hogy az orosz az csak hazudik, az nem igaz, szóval nem is érdekel, hogy mit mond.
És ez után neked van még pofád arról beszélni, hogy nem vagy vágyvezérelt, meg nem az egyik oldal propagandáját nyomatod.

arthurthedent 2022.09.19. 16:45:59

@tiltsál ki te gyökér: "Akkor már mindjárt elfoglalják Moszkvát, ugye?"

Szalmabáb.

arthurthedent 2022.09.19. 17:59:41

@tiltsál ki te gyökér: "És ez után neked van még pofád arról beszélni, hogy nem vagy vágyvezérelt"

Mikor írtam ilyet? Nem arról volt szó véletlenül, hogy a forrásaimat nyugati vágyvezérelt forrásoknak nevezted és elmagyaráztam, hogy nem a nyugati sajtót figyelem? Már megint szalmabáb.

arthurthedent 2022.09.19. 18:00:36

@tiltsál ki te gyökér: "Tőled nem, te már közölted, hogy az orosz az csak hazudik, az nem igaz, szóval nem is érdekel, hogy mit mond."

Eddig még mindenben hazudott.

arthurthedent 2022.09.19. 18:53:16

"Először került fekete-tengeri földgáz a román gázszállítási rendszert üzemeltető (Transgaz) hálózatba szerdán, miután Black Sea Oil and Gas (BSOG) és koncessziós partnerei, a Petro Ventures Resources, illetve a Gas Plus Dacia megkezdték az energiahordozó kitermelését a Romániához tartozó Midia térségében - jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter."

"Románia pillanatokon belül megteremti a technikai feltételeit annak, hogy Bulgária felől Azerbajdzsánból származó földgázt importáljon. Idén kissé, hosszabb távon jobban nő az azeri gázexport Európába."

"A norvég energiaügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy hat kulcsfontosságú gázmezőn is engedélyezi a kitermelés növelését. Ezzel Európa jobb eséllyel vészelheti át az ellátási válságot, miközben a magas gázárakon azért Norvégia is nagyot kaszálhat."

bordon 2022.09.21. 02:30:52

Aki ezt a posztot írta, az valószínűleg egy 17 éves fiú, aki azt hiszi, hogy ezzel a menőző stílussal kell nyomot hagyni az interneten ilyen témában.

Az oroszok ott szúrták el, hogy nem úgy csináltak az inváziót, mint ahogy Amerika követett el agressziót Irak, Afganisztán, Líbia, Szerbia ellen. Légihadjárat az első pár hétben, a szárazföldi csapatok csak azután vonulnak be, miután minden erőmű, radar, reptér, gát, laktanya, híd, vasútvonal, trafóállomás, gyár le van bombázva.
Az ukránok létszámfölényben voltak és vannak. Putyin azt hitte ez is olyan egyszerű menet lesz, mint a Krím annektálása.

@gigabursch: Ha nézed az ukránok által tolt videókat redditen, akkor abból olyan kép rajzolódik ki, ami alapján nem érti az ember, hogy az oroszok hogy lehetnek még ott. Az ukrán okos, humoros, kiscicákat ment, hősies, sose szenved veszteséget. Az orosz meg ork, ostoba, hullik, mint a légy.
Olyan propaganda hátszele van az ukránoknak, ami arra enged következtetni, hogy emögött a CIA és a brit szolgálatok állnak. Ugyanis a nyugati ember semmit se tud az ukránokról, most olyan képet adnak el róluk, amilyet akarnak.
A 80-es években hasonló propagandahadjárat ágyazott meg az afganisztáni mudzsahedin támogatásához. Akkor adták el Amerikában Oszama bin Ladent, mint lánglelkű szabadságharcos szaúdi jótevőt.
Aztán a szír polgárháború alatt ugyanígy folyt PR-kampány a nagyondemokrata lefejezős dzsihádisták érdekében Nyugaton.

Mindenki az orosz propagandától retteg, közben nem veszi észre, hogy a Nyugat és az ukránok is propagandát folytatnak.

arthurthedent 2022.09.21. 09:42:44

@bordon: "Aki ezt a posztot írta, az valószínűleg egy 17 éves fiú, aki azt hiszi, hogy ezzel a menőző stílussal kell nyomot hagyni az interneten ilyen témában."

Bárcsak igazad lenne. Sajnos azonban, mint oly sok más alkalommal rohadtul mellélőttél.

arthurthedent 2022.09.21. 09:44:08

@bordon: "Az orosz meg ork, ostoba, hullik, mint a légy."

Biztos nem hullanak, biztos nem csesznek el semmit, ezért is kell most oroszországban mozgósítani.

arthurthedent 2022.09.21. 09:46:07

@bordon: "Mindenki az orosz propagandától retteg, közben nem veszi észre, hogy a Nyugat és az ukránok is propagandát folytatnak."

Nyugaton nem zárnak börtönbe, ha mást mondasz mint amit a központ előírt. Ha nyugaton is úgy mennének a dolgok mint oroszországban már rég rádrúgták volna az ajtót a rendőrök.

alöksz róz 2022.09.21. 12:25:20

"A harmadik stratégia az volt, hogy "mi olyan kegyetlenek vagyunk, hogy rommá bombázunk bárkit, amíg meg nem adják magukat". Ennek a fázisnak a HIMARS rendszerek vetettek véget, meg az, hogy sok hét után fogytán van a lőszer." - ilyen fázis nem volt. de még lehet sajnos. azt te se hiheted el, hogy öt darab rakétavető rendszer megvédhetné ettől az ukránokat.

arthurthedent 2022.09.21. 13:58:13

@alöksz róz: "ilyen fázis nem volt. de még lehet sajnos."

Ja, mert nem követted az eseményeket. Az oroszok arra voltak büszkék, hogy 60-70 ezer lövést adtak le ágyúkból naponta.

alöksz róz 2022.09.21. 18:36:37

@arthurthedent: rakéta, repülőgép, bombák, hallottál már ilyenekről?
hatalmas pusztítást tudnának okozni, csak eddig még nem szánták rá magukat. de ki tudja mire képesek ha sarokba vannak szorítva

arthurthedent 2022.09.21. 20:05:11

@alöksz róz: "rakéta, repülőgép, bombák, hallottál már ilyenekről?"

A rakétákat ezerrel nyomták, bizony komolyan megfogyatkozott a készletük, főleg az okos, pontos rakétákból. Ezért kezdték el a hajóra tervezett rakétákat a szárazföldön, de azok igazából a hajók felismerésére vannak kitalálva.

Buta rakétából igen sokat használtak, sok eredményt nem értek el. Városrészeket tudnak vele szétlőni, az ukrán hadsereg meg lövészárkokban kivárja míg vége lesz.

A bombákkal szintén hasonló problémáik voltak, kevés okosbombájuk volt (viszonylag), a buta bombával viszont nagyon alacsonyan kellene repülni, hogy találatot érjenek el. Alacsonyan repülve viszont ki vannak téve a vállról indítható légvédelmi rakétáknak. Nagyon hiányzik a légi fölény.

Mindegyik eszközről elmondható, hogy az okos változatból eleve kevés volt, nem tudják könnyen pótolni őket és tartalékolni is kell. A buta eszközök viszont nagyobbrészt hatástalanok a hadsereg ellen. Ezrével lövik ki az ágyúlövedékeket az ukrán mezőre. Nézd meg a felvételeket, ott az ukrán búzamező, sok ezer kis fekete folttal. Egész napokat lőtték a mezőt. 99,999%-ban hatástalan, néha eltalálnak vele valamit, aminek katonai jelentősége van.

"hatalmas pusztítást tudnának okozni, csak eddig még nem szánták rá magukat."
Te komolyan mondod, hogy azért vettek vissza belorusziától buta ágyulövedéket, mert még nem szánták rá magukat? Azért akarnak észak-koreától ágyuskulót venni, mert eddig még nem szánták rá magukat az ágyuzásra?

Azért nem járkálnak bombázókkal egész nap, mert az ágyuzás belefér, a bombázás még nem? Eddig csak vadászgépből asszem 55-öt vesztettek. Azért nem járkálnak fel-alá bombázókkal, mert kilőnék őket.

"de ki tudja mire képesek ha sarokba vannak szorítva"
A "sarokba vagy szorítva" azt jelenti, hogy nem tudsz hátrálni. Az orosz sereg bármikor hazamehet.

alöksz róz 2022.09.21. 20:24:51

@arthurthedent: minek az okos precíziós fegyver, ha úgyis rommá akarja bombázni

arthurthedent 2022.09.22. 09:35:42

@alöksz róz: Gyorsabb, hatékonyabb. Nehéz eldönteni, hogy azért bombáznak rommá mindent, mert nincsenek precíziós fegyverek és felderítés vagy azért, nincsenek precíziós fegyverek, mert amúgy is rommá akarnak mindent bombázni.

Nekem úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg és az orosz stratégia felett alaposan eljárt az idő. Eszükbe sem jutott, hogy jól képzett katonákkal, modern felderítéssel és precíziós fegyverekkel háborúzzanak. Ott a rengeteg szovjet ágyú, lőszer, rakétavető meg tank, azt kell használni.

Jó lesz a Moszkvics meg a LADA, jó lesz a 60 éves ágyú, kamaz, zil, t-60, t-72, lehet hordani a muníciót vasúton, írástudatlan katonákból is van sok.

Csakhogy ez a hozzállás lehetővé teszi, hogy egy sokkal kisebb hadsereg is eredményesen vegye fel velük a harcot, ezzel úgy látszik nem számoltak. Az oroszoknak van 20 ágyújuk, lőnek vele folyamatosa, az ukránok meg huszad annyi katonával, egy ágyúval lőnek. Ők viszont nem a mezőt meg a falut lövik, súlyos veszteséget okoznak az orosz hadseregnek.

Én így látom.

fkv.119 2022.09.25. 00:21:10

@tiltsál ki te gyökér: A muszkához képest mindenképp. Még akkor is, ha azoknak is a k. anyját a kárpátaljai magyarok vegzálásért!
süti beállítások módosítása