wagmg

wagmg

Monggyá valamit!

2022. szeptember 02. - arthurthedent

Egyszer véletlen fültanúja voltam annak, hogy két egyetemi hallgató megbeszélte mit lehet tenni, hogy egy bizonyos tantárgyból "átmenjenek". Az egyikük mestere volt az "átmenésnek", oktatta a másikat. Soha nem fogom elfelejteni mit tanultam tőle.

Szóval az egyik hallgató mondja a másiknak, hogy mivel elmulasztott bejárni, elmulasztott dolgozatokat írni, elmulasztott beadni a beadandót nem fog sikerülni eredménnyel lezárnia a félévet. Beszélno fog a tanárral, de igazából nem látja, hogy sok esély lenne erre az "átmenés" dologra.

A másik hallgató kissé bosszankodva, roppant találóan vágta rá az ítéletet. 

Hát monggyá valamit, az egész egyetem erről szól!

Felesleges elemezgetni ezt a brilliáns mondatot, mégis megteszem, hátha valaki nem érti. Az a lényeg, hogy kell valami kifogást mondani, mindegy, hogy nem igaz, mindegy, hogy mindenki tudja, hogy nem igaz, mindegy, hogy esetleg nyilvánvalóan hazugság, hisz mindenki mindig nyilvánvalóan hazudik.

És egyet kell értenem, tényleg erről szólt az egész egyetem. Nem tudom a hallgatók hány százaléka nyomta ezt a "monggyá valamit" módszert, de oktatóként nem volt olyan nap, hogy valaki ne "mondott volna valamit".

Olyannyira jellemző volt ez, hogy ezt a nyilvánvaló hazudozás dolgot csak két másik esetben tapasztaltam azóta is.

Az egyik a magyar építőipar volt. A kőműves, a bádogos, a burkoló, a segédmunkás, az ács... az építőipar szereplőinak nagy része ezt a módszert használja.

- Egy hete kinn vagyok németorsztágban, mégsem tudok menni.

- Figyu, tegnapelőtt itt voltál nálam elvitted a betonkeverőt.

- Egy hete kinn vagyok, nem tudok menni.

Mindegy mit mond, nem számít, akkor sem, ha tudja mindenki, hogy hazudik, nem éri meg gondolkodni a hazugságon. Monggyá valamit!

A másik ilyen az orosz felsővezetés. Az ukránok kezdték a háborút. Az ukránok lövik saját magukat. A holtestek tegnap még nem voltak ott. Oroszország még soha nem támadt meg senkit. És így tovább...

A hazudozásnek ez egy különös, agresszív formája, amikor a hazudozót már rohadtul nem érdekli, hogy nyilvánvalóan mindenki tudja mi történik, hogy nyilvánvaló a hazugsága. Az oroszok ezt különösen jól nyomják, stratégiai igazság néven emlegetik. Van ugye az igazság, a hazugság, meg a stratégiai igazság.

A stratégiai igazság orosz találmány, olyan hazugság, amiről mindenki tudja, hogy hazugság, de kitűnően lehet mondogatni amikor egyébként kínosan hosszúra nyúlna a csend.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6917921951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása