wagmg

wagmg

Gáz van, ha nincs gáz...

2022. augusztus 07. - arthurthedent

Oké, összeesküvés elmélet jön. Na jó, lehet, hogy nem igazi összeesküvés elmélet, de valami olyasmi. Valami, amit csak én találtam ki, úgyhogy nyugodtan lehet üres spekulációnak venni, mert az. Viszont igencsak érdekes, megosztom a világgal, akkor is, ha csak spekuláció.

Szóval mi is az, amit tudunk? 

1. Az orosz államnak a kőolaj és a földgáz bevételek jelentik az életet. Aránytalanul magas az államháztartásban a kőolaj és a földgáz aránya, számukra a földgáz eladás mindennél fontosabb. Ahogy mondani szokás Oroszország egy nagy benzinkút erős fegyveres védelemmel. 

2. Tudjuk, hogy a földgáz kitermelése oroszországban egyre nehezebb. Van gáz, állítólag még van bőven, de a kitermelés eltolódott az egyre nehezebben kitermelhető gáztelepek felé. A kitermelés egyre drágább és egyre jobban rászorul a nyugati technológiára. A nyugati vállalatok ugyanis már megtanulták hogy lehet a maximumot kihozni, hogyan lehet rentábilisan kitermelni a nehezen elérhető gázkincset is.

3. Az ukrán háborúnak több oka van, de tudjuk, hogy az egyik a gáz. A nyugati nagyvállalatok feltárták az ukrán gáztelepek egy részét, kifizették amit ki kellett fizetni és közel voltak ahhoz, hogy megkezdjék a kitermelést. A feltárt és bizonyított gáztelepek ukrajnának pont azon a részén vannak, amit most az orosz hadsereg elfoglalt. A háború egyik, bár állítólag nem egyetlen célja, hogy az oroszok rétehessék a kezüket az zsíros ukrán gáztelepekre, amiket az ukránok eddig azért nem termeltek ki, mert az orosz gáz olcsóbb volt.

4. Tudjuk, hogy az oroszok korlátozzák a gázkivitelt. Jó ára van a gáznak, kell nekik a pénz, mégis igencsak hamar elzárogatják a gázcsapot. Csökkentett mennyiséggel mennek, nem adnak bizonyos országoknak, leállítgatják a szállítást, mintha nekik nem is lenne fontos, hogy eladják a gázt. Pedig ugye abból élnek.

5. Tudjuk, hogy a Gazprom több magas rangú vezetője hirtelen elhalálozott. Igencsak gyanús körülmények közt haltak erőszakos halált. Az orosz állam nem szokott teketóriázni, elég ésszerű azt gondolni, hogy a hirtelen megnövekedett öngyilkossági hajlandóságnak nem az időjárás vagy a bolygók együttálása az oka. 

Most jön az összeesküvés elmélet, amire ugye semmi komoly bizonyítékom nincs...

Mi van, ha fogytán a gáz? Mi van, ha az oroszok egyszerűen nem tudnak már teljes termeléssel menni, ha látják, hogy mindjárt elfogy a gáz? Mi van, ha bepánikoltak és úgy döntöttek, hogy nincs más megoldás, mint elfoglalni az ukrán gázmezőket? Mi van, ha a gázszállítás csökkentése nem stratégia, hanem kényszerűség, ha kiderül, hogy az orosz gáztermelés egy hatalmas blöff?

Mi van, ha az oroszok éppen kifogynak a kitermelhető gázból? Sok mindent megmagyarázna nem? 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7117902439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.07. 10:30:27

Egyrészt más a két gázmező jellege, ugyanis az ukiknál a repesztéses technológiára épülő gáz van.
Másrészt az oroszok akarnak a gazcsapnal lenni
Harmadrészt az, hogy mekkora a gazvagyon, az a kiépített D és DK irányú csövek kapcsán nem becsülhető minimálisra

Amúgy elgondolkodtató és érdemes keresni a megoldási lehetőségeket.
süti beállítások módosítása