wagmg

wagmg

Éjszakai napelem...

2022. április 10. - arthurthedent

Megint egy nagyszerű cikk[1], éjszaka is termel a napelem. Csodás, ez nyilván megold mindent problémát, most aztán már tényleg elhagyhatjuk a csúnya atomot, szenet, meg gázt. Ja, nem, hát persze, hogy nem...

Hát először is nem a napelem termel a sötétben, szó sincs róla. Egyszerűen egybeépítették a napelemet egy hőelemmel, nappal a napelem termel, éjjel a hőelem, ahogy a ház leadja a hőt a paneleken keresztül. Szóval semmi új nincs a dologban, már a világháborúban is használtak ilyen petróleumlámpákat, nem nagy ügy... 

Na de ha termel, akkor termel, nem? Kit érdekel, ha nem új, a lényeg, hogy frankó. Mégiscsak nagyszerű, hogy majd éjszaka is mennek a panelek, nem kell aggódni, lesz villany. Ja... hát a valóság megint szembe jön.

A panelek négyzetméterenként 50mW-ot termelnek. 50 milliwattot. Az 0,05 Watt négyzetméterenként. Ha jól tele van rakva a tető ilyen panelekkel, akár 1 Watt is összejöhet. Amiből majdnem elmegy egy töltő a mobiltelefonhoz. Azaz... ja, nem.

Merthogy az inverter nem tudja ezt kezelni, ez a ceruzaelem nagyságrend. Új invertert kell tervezni.

Busted, nem csak én mondom, ő is mondja... 

Szóval akkor, egy ceruzaelemet ki tud váltani, ha lecseréljük a paneleket ilyen hőelemes panelre, az invertert valami újféle inverterre... ja, és ez a csúcs, amikor jól át van melegedve a cserép és tiszta az idő, tehát nyáron, pár napot hozza ezt a "csúcsteljesítményt".

Szóval az egésznek semmi értelme. Semmi. Abszolút semmi. Mégis tele van az internet azzal, hogy micsoda királyság az új napelem. Semmi értelme nincs.

[1] https://index.hu/techtud/2022/04/10/napenergia-napelem-stanford-fejlesztes-innovacio-infravoros-sugarzas-termoelektromos-generator-energia/

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1117802163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.115 2022.04.15. 12:04:22

Igazából az akkumulátort kéne kiváltani valami más, hosszabb ideig (nem csak pár 100-1000 feltöltés, oszt csá) működő tárolóval, mert jelenleg azt látom a legnagyobb veszélynek ebben az árambizniszben, hogy ezentúl majd az aksikat is hajigálhatjuk a kukába a fenyőfa és az ételmaradék mellé. Ráadásul gyártani se fogunk tudni helyette újat, mert elfogy a lítium és a ki tudja mi, ami kell ehhez, és alig van belőle, az is Kínában meg 1-2 afrikai országban.
süti beállítások módosítása