wagmg

wagmg

Semjén Zsolt nem vadász

2022. január 13. - arthurthedent

Félreértés ne essék, semmi bajom a vadászattal. Szeretem az állatokat, az állatkínzás ellen vagyok, de megeszem a húst. De tényleg, a vadászat okés, a kamuzás meg a csúsztatás viszont nem az.

Szóval először is, az, hogy az emberek vadásztak évezredeken keresztül az nem jelenti, hogy a vadászat okés lenne. Az, hogy "de hát évezredeken keresztül csinálták" nem érv. Merthogy nyilván rengeteg dolgot csináltak az emberek évezredeken keresztül, mondjuk például rabszolgákat tartottak meg vallásokat üldöztek meg gyilkolászták egymást és mára egyik sem okés.

A másik meg az, hogy nem igaz, hogy az őseink 99%-a vadászott volna. Az emberiség egy jelentős időszakban dögevő volt, nem vadász. Egy jelentős részben meg gyűjtögetők voltak az őseink, aztán meg állatartó, növénytermelő megélhetés volt a jellemző. Vadászattal csak kicsiny csapatokat lehetett fenntartani, úgyhogy nem, az nyilvánvalóan nem igaz, hogy az őseink 99%-a vadászott volna.

A legfontosabb viszont az, hogy Semjén úr nem vadász. Semjén úr egy vallásos politikus, aki néha elmegy az erdőbe állatokat lelőni. Ha az őseinkre hivatkozik és vadásznak tartja magát, akkor a minimum az lenne, hogy kihegyezett bottal menne vadkanra, megküzdene vele és a hátán cipelné haza a véres húsdarabokat. Kocsival kimenni az erdőbe és távcsöves puskával lelőni egy állatot nyilván jó buli, de ettől még nem lesz senki vadász. 

Semjén azt is mondja, hogy a vadászok a természet rendjét képviselik. Csakhogy abban, amit Semjén hobbiból csinál nincs semmi természetes. Vadászpuskát használ, kockázatot nem vállal, nincs rászorulva a vadászatra, nem a természetben él, nincs vadászterülete. Körülbelül annyira vadász mint amennyire egy terrorista harcos vagy katona.

A legtöbb embert ez zavarja, ez a képmutatás. Ha Semjén úr vadakat ejtene el, hogy megéljen belőle, lándzsával, íjjal cserkészné be a vadat, ha "vadász" lenne, akkor sokkal kevesebben lennének kiakadva rajta. Ha már az évezredekre hivatkozunk ugyebár...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9316811836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2022.01.14. 13:36:44

Az ember nem volt soha dögevő, honnan szedsz ilyeneket?! A vadászat pedig már régóta nem túlélésről szól és nem lándzsákkal történik…elég gyenge írás lett…

arthurthedent 2022.01.15. 14:34:22

@masada: Az emberi faj nagyon sokáig dögevő volt. Az emberek ugyanis képesek voltak feltörni a csontokat és kiszedni belőle a velőt, amihez egyetlen állat sem fért hozzá.

Az meg, hogy a vadászat nem a túlélésről szól és nem lándzsákkal történik az meg okés, addig, amíg valaki el nem kezd azzal érvelni, hogy "évezredeken keresztül vadásztunk". Nem tudom követhető -e a gondolatmenet...

arthurthedent 2022.01.15. 14:40:11

"Early Humans May Have Scavenged More than They Hunted
Why go to the trouble of tracking and killing an animal when a saber-tooth cat can do the job instead?"

www.history.com/news/prehistoric-human-diet-scavengers-vs-hunters

masada 2022.01.15. 14:48:49

@arthurthedent: a csontvelőt a farkas és a róka is kiszedi. Az ember nem volt dögevő (ne keverd az emberszabású elődeinket), különben már rég meghalt volna valami dögvészbe. A vadászat pedig egy nemes és fontos tevékenység, különben már mindent megettek volna a vaddisznók. Igenis évezredek óta vadászunk és vadászni fogunk, ha nem is annyit mint kétszáz éve. Inkább ez mint instagramkodás, dubajkodás és az egyébb buziság!

arthurthedent 2022.01.15. 16:07:43

@masada: "a csontvelőt a farkas és a róka is kiszedi. Az ember nem volt dögevő"

Linkeltem egy cikket, ez alapján elindulhatsz és találhatsz cikkeket, amik azt állítják, hogy a dögevő életmód elterjedt volt az emberek meg az emberelődök életében. Nekem ez az érvem, ezért írtam, amit írtam.

Ha gondolod vitatkozz ezekkel a cikkekkel, ők a szakértői a témának, én nem. Annyit mondjuk elmondanék, hogy ha annyit leírsz, hogy "az ember nem volt dögevő" az nem érv, az csak egy állítás.

"A vadászat pedig egy nemes és fontos tevékenység, különben már mindent megettek volna a vaddisznók."

Ó, hát persze, a Semjén megvéd minket a súlyos vaddisznócsapástól, köszönjük. Az önzetlensége párját ritkító, Albert Schweitzer sírva könyörög a receptért. Sajnos azonban Semjén erre nem hivatkozott, ezért nem is említettem eddig.

"Inkább ez mint instagramkodás, dubajkodás és az egyébb buziság!"

Ez már milyen érv? Na jó, okés, de inkább az instagramkodás meg az egyéb buziság mint a népirtás meg a kútmérgezés, nem? :D

masada 2022.01.15. 16:25:45

@arthurthedent: leszarom Semjént, azt írsz róla akit csak akarsz. De a vadászatot hagyd békén, egy hagyományos mesterség és tevékenység.

arthurthedent 2022.01.15. 16:30:47

@masada: Akkor olvasd el azt, amit írtam. Legalább az első mondatot az ég szerelmére. Úgy kezdem, hogy semmi bajom nincs a vadászattal. A Semjén érveivel van bajom. A cím meg az, hogy Semjén nem vadász.

masada 2022.01.15. 16:45:55

@masada: jó de ne keverd ide a vadászatot és írogass, hogy az ember dögevő. A vadászat jó, ahogy a húsevés is!

masada 2022.01.15. 16:46:40

@arthurthedent: jó de ne keverd ide a vadászatot és írogass, hogy az ember dögevő. A vadászat jó, ahogy a húsevés is!

arthurthedent 2022.01.15. 18:54:37

@masada: "és írogass, hogy az ember dögevő"

nem írtam, hogy az ember dögevő, arról írtam, hogy dögevő volt. Amúgy meg azt írogatok, amit akarok, szabad világ van.

masada 2022.01.15. 19:12:55

@arthurthedent: de nem volt dögevő. Nem szabad hamis információkat terjesztened!

arthurthedent 2022.01.15. 21:51:50

@masada: "de nem volt dögevő. Nem szabad hamis információkat terjesztened!"

Neked valami természetfeletti hatalmad van, hogy csak úgy kinyilatkoztatod a dolgokat és akkor úgy vannak? Mert ha nem, akkor érvelned kellene...

popular-archaeology.com/article/study-lends-new-support-to-theory-that-early-humans-were-scavengers/

masada 2022.01.16. 09:18:22

@arthurthedent: nem szabad hamis információkat terjeszteni!

arthurthedent 2022.01.16. 11:19:36

@masada: "nem szabad hamis információkat terjeszteni!"

1) Nincs olyan, hogy "hamis információ". Téves információ van meg hamis állítás.
2) De igen, szabad, semmi sem tiltja.
3) Azt, hogy mi történt pontosan senki sem tudja, sem te sem én. Én leírtam egy elterjedt tudományos elméletet és hivatkozásokat adtam hozzá, te ideröffentetted, hogy nem és semmi érvet nem adtál, nem hivatkoztál forrást.

rednek 2022.01.16. 11:37:01

Az ember most is dögevő. 8-10 napja elpusztult állatok húsát esszük, csak a civilizáció mai szintje lehetővé teszi a megfelelő tartósítást, ezért nem döglünk bele.
Akkor nem lennénk dögevők, ha az útmentén kapirgáló csirkéket kapnánk el, és fogyasztanánk el azon nyomban tollával, mindennel együtt. :-)

masada 2022.01.16. 11:40:17

@arthurthedent: ne gurulj be, csak ne ossz meg téves információkat mert megtéveszted az embereket. Ennyi.
süti beállítások módosítása