wagmg

wagmg

Ingatlanközvetítők kíméljenek

2022. január 13. - arthurthedent

Életemben csak néhányszor kerültem ingatlanközvetítővel kapcsolatba, a munkájukat azonban évek óta nyomon követem. Szeretek ingatlanhirdetéseket nézegetni ugyanis... Szóval úgy gondoltam leírom mi a véleményem erről az életpályamodellről... mert szakmának azért nem nevezném.

Szóval házat, lakást adnál el vagy vennél? Akkor megmondom miért is kerüld el az ingatlanközvetítőket amilyen messze csak lehet! Vagyis, hogy én miért kerülöm el az összes ingatlanost meg ingatlanirodát.

Mert nem az az érdeke ami nekem. Az ingatlanos érdeke az, hogy minél előbb megszülessen az adásvétel. Ha 10%-al olcsóbban, akkor úgy, ha 20%-al olcsóbban, akkor úgy. Igazából ha féláron tudna ingatlanokat ajánlani, akkor eladhatna egy halom ingatlant és keresne egy halom pénzt. Ha az eladó kivár három hónapot és jobb árat kap érte, akkor persze az ingatlanos is többet kap, de így persze elad kéthavonta egy ingatlant és hideg vízre sincs pénze.

Ha meg irreálisan magas árhoz ragaszkodik az eladó? Az ingatlanos megpróbálja megmagyarázni. Ha vevő vagy megvezet, rábeszél, hogy többet adj, mint amennyit az ingatlan megér. Legyél vevő vagy eladó, az ingatlanos az üzletet képviseli nem téged.

Mert nem ért hozzá. Az átlagos ingatlanosnak fogalma sincs a házakról, az építőiparról, az ingatlan műszaki megoldásairól. Fogalma sincs, hogy a vezeték a falban alumínium vagy réz, hogy hány amperes a szekrény, hogy a vízvezeték szét van -e korrodálva vagy ki lett cserélve három éve. Odaírja, hogy "nemrégiben lett teljes körűen felújítva" és azt hiszi, hogy az újonan lerakott atom gagyi laminált padló meg a tisztasági festés "teljes körű felújítás".

Beköltöznél és a lakás vagy ház árának negyedét költhetnéd felújításra. Persze nem teszed, mert nem veszed meg, mert látod, hogy a villanykapcsoló öregebb mint Szlovákia, de mivel ingatlanos hirdette el kellett menni megnézni. Azért, hogy legyen az ingatlanosnak is sikerélménye. Megmutatta 18 potenciális vevőnek az ingatlant egy hét alatt. Hurrá!

Mert nem tudja meghirdetni az ingatlant. Nem azért, mert egy gagyi mobiltelefonnal akarja megoldani az egészet, bár persze ez is számít. Azért, mert ha lefényképezné a házat, akkor azt a furfangos legkisebb királyfi megkeresné és megvenné a tulajdonostól. Na, az ingatlanos "szakma" e körül az egyetlen dolog körül forog: eltitkolni hol van az ingatlan és ki akarja eladni, hogy be lehessen furakodni az eladó és a vevő közé. Bajnai úr azt mondaná "vannak ezek a cápák, akik jutalékot akarnak"...

Gondoljunk bele: az ingatlanos házat akar eladni, de hűtőszekrényt meg bőrkanapét fényképez, ami ugye nem eladó. Agyrém, hogy nem tudok megnézni egy listát a neten, ahol házak képei lennének, mert az ingatlanos nem mutathatja meg mit árul. Mosdókat meg sarokgarnitúrákat nézegetek amikor házat akarok venni. Aki meg maga adja el a házat lefényképezi, felrakja a netre és eladja. Azám!

ingatlan01.png

Vegyél konyhaszekrény sarkot tizenöt példányban.

Mert nem mond igazat. Minden ház, minden lakás pár percre van a buszmegállótól, óvodától, bolttól. Mindegyik csendes környéken van, ugyanakkor mindegyik "frekventált" helyen. Mindenütt szélessávú internet van, akkor is, ha még a kalandozó, hátrafelé nyilazó hunok húzták ki a birkabélből sodort internetes kábelt. 

Voltam olyan "csendes" helyen, ahol az egyik szomszédban három gyerek visított, a másik szomszédban meg két kutya vonyított. A kutyák nyilván nem bírták már a gyerekvisítást idegekkel, de a lényeg, hogy oda kellett mennem, kiszállni a kocsiból, megállni három másodpercre, visszaülni és hazavezetni, mert beleírta az ingatlanos, hogy "csendes helyen". Ja, hát a hely csendes volt, mert nem lakott ott senki, a kibírhatatlanul hangos szomszédok miatt.

Ha ingatlant veszel vagy eladsz, akkor ügyvédre van szükséged. Az ügyvéd ügyelni fog, hogy ne hazudjon, mert nem akarja feladni az ügyvédi pályát egy vacak ingatlanvásárlás miatt. Remélhetőleg...

Mert marketinget nyom. A marketinget meg nem szeretem. Valójában senki sem szereti, ha manipulálják.

Mondok egy példát. Az ingatlanos kiemeli a hirdetést, a sor elejére rakja jó pénzért. Na, én ezeket a kiemelt hirdetéseket mindig automatikusan átugrom mindenütt. Én akarok választani, nem azt akarom, hogy az eladó vagy az ingatlanos válasszon helyettem. A pénztárnál nem veszünk cuccokat, a tecsóban bemegyünk a sorba, kiemelt ajánlatok közt a neten nem turkálunk.

Na jó, ne legyünk negatívok, biztos vannak jó ingatlanközvetítők, biztos vannak, akik elégedettek velük és nyilván vannak akiknek szükségük van ingatlanközvetítőre. Van, amelyik ért hozzá, van amelyik igazat mond, van amelyiket nem csak a jutalék érdekli. Kivételek mindig vannak... 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9116810478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2022.01.13. 13:19:21

Ami számomra az igazán taszító, hogy azokra az ingatlanokra, ami magától is elmegy simán bejelentkezik az ingatlanos, hogy "majd ő segít", nyilván jó lenne egy kis zseton érdemi munka nélkül. Ahol viszont esetleg valóban szenvedés vevőt találni, és tényleg lenne annyi haszna az ingatlanosnak, hogy ő kínlódjon helyetted a hirdetéssel, telefonkezeléssel, hogy megmutassa a potenciális vevőknek (mert te mondjuk messze élsz és heti egy nap utazás is teher ebből a célból) stb, nos azokkal leginkább nem foglalkoznak. Úgy egyáltalán.

Akinek valóban hajlandó volnék fizetni, az egy olyan, műszaki értelemben is felkészült ember, aki eljön velem együtt az eladóhoz és összeszedi nekem az ingatlan összes hibáját/problémáját, továbbá felteszi helyettem a kérdéseket, mert ehhez én sajnos nagyjából annyit értek, mint a postban az ingatlanos, aki rá tud nézni a padlóra, meg a tisztasági festésre és itt megáll a tudomány. Ki foglalkozik ezzel? Gondolom épp ez volna eredetileg az ingatlanközvetítő irodák értelme. :)

Leegyszerűsítve: nem ügynököt, hanem tanácsadót szeretnék.

Almandin 2022.01.14. 15:03:50

Eladásnál könnyebb kikerülni őket, vételnél már nem. Ugyanis a meghirdetett lakások 90 százaléka ingatlanossal megy, ha valaki meg akarja kerülni őket, nagyon lecsökken a kínálat. Az ok: hihetetlenül erőszakosan akarnak rámászni az eladókra, akik egy idő után megelégelik az ostromot.

Nancsibacsi 2022.01.14. 15:10:39

Az ingatlan eladása ingatlanos nélkül azért nehéz, mert a hirdetésed magánemberként egyszerűen nem kerülhet előre. Már több mint 10 éve történt, amikor el akartam adni egy lakást, küldtem emelt díjas SMS-t hogy "kiemelt" legyen a hirdetésem, és megjelent a 2. oldal alján, amikor kerületre meg lakás típusra szűrtem - gyakorlatilag 20. volt a 100-ból. Mivel tök véletlenül aki azt az oldalt írtam ismerősöm volt, így felhívtam:
- Figyu már, hibás az oldalatok. SMS-t küldtem de nincs elől a hirdetésem!
- Mondjad az azonosítódat.
- (mondtam)
- Na most nézz rá
És innen kezdve az enyém volt az első hirdetés - ha rákerestél hogy lakás, és semmi mást se adtál meg, az volt az első. Akkor mondta el, hogy az első kategória az ingatlan irodák, mert ők havi szinten milliókat fizetnek azért, hogy kiemelt legyen az összes hirdetésük. A pórnép utánuk jön.

Ettől függetlenül hogy az ingatlan irodák elé kerültem - külön kategóriát képezve:-) - az ingatlanra aki jött 2 jelentkező mindkettő ragacsról jött (és mindkettő meg is vette volna). Viszont a ragacsokat napi szinten kellett frissítenem, mert minden munkanap reggel 9-re az összes frekventált helyen leszedte őket valaki... Hétvégén nem - nahát... Mellette meg ott volt az ingatlaniroda friss ragacsa. Szóval ne mondjuk hogy az ingatlanosok nem dolgoznak - mert igen -, de az tény hogy nem az eladóért vagy vevőért hanem éppen hogy ellenük.

Motorogre 2022.01.14. 15:35:46

Tapasztalatból írom: sok igazság van a posztban, a kommentekben is.l Értelmes ember (főleg ha van ügyvéd készenlétben - de több az ügyvéd mint a per..., tehát lehet jót találni) maga menedzseli az értékesítést vagy főleg a vásárlást.
Ahogy 0dzsud0 írja: akkor lehet szükség ingatlanközvetítőre, ha eladsz de macerás hogy megmutasd (mert ügyeletben vagy, távol élsz, nincs terepjáród stb.).

Ami a szakértelmüket illeti: nem szabad csodálkozni, a minap még történelmet vagy nyelvtant tanítottak vagy gyógyszertárban szolgáltak ki - honnét is értenének az ingatlanhoz ?

És miért pont az ingatlanpiac lenne kivétel : Mo-n vadkapitalizmus van, igyekszenek befurakodni az üzletbe és nagy zsét szakítani. Jól gondolja meg mindenki .. mert a jogászaik tényleg profik, a jutalékot meg kell fizetni, nincs cicó.
Arra figyeljünk az apróbetűsnél: még akkor is fizetsz, ha Te adod el !! Ezt hívják extraprofitnak !

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.14. 17:14:18

Több olyan neten működő cégnek kellene lennie, ahol kizárt a közvetítős értékesítés.
Tehát fel sem tölthetnek adatot, akik közvetítővel is szerződtek, vagy szerződnek.

Persze ehhez igen komoly netes fejlesztések kellenének . ... de bomba üzlet lenne, akárcsak a lakáskiadás, ahol ki van hagyva a közvetítés.

boundary 2022.01.14. 17:17:31

Azt én sem értettem soha, miért gondolják azt, hogy a mikróra a bútorra vagy az ágyra vagyok kíváncsi.

Andy73 2022.01.14. 17:18:05

Jópofa cikk, de ha csak néhányszor kerültél ingatlanközvetítőkkel kapcsolatba, akkor azért nem bíztos, hogy olyan jól ismered őket. A hirdetések csak egy része a munkájuknak. Sok hirdetés egyébként tényleg félrevezető lehet. Ha van saját, megbízható ingatlanosod, akkor ő abban is segíthet, hogy ezeket kiszűrje.

funfun 2022.01.14. 17:33:41

Ugyanez a tapasztalat. Munka miatt jó pár költözés, ingatlan eladás és vétel áll mögöttem. Volt, hogy eladásnál hajlottam az ingatlanos ajánlatára, mégis magam adtam el. Tényleg mobillal csinált pár képet, onnan, ahol éppen állt, mikor megbeszéltük, hogy csinál képet. Egy példa. Másik: megnéztem egy kertes házat, a kapun volt kint a tulaj száma. Mikor megmutatta, mondta, fent van az ingatlan.com-on is, ingatlanos tette fel. Megnéztem persze a hirdetést, botrányos fotók voltak fent, a ház előnyeiből semmi nem látszott.

Az ingatlanosok szövegei pedig sokszor semmi támpontot nem adnak. Írják a marketinges maszlagot, remek lehetőség, álomotthon, pompás és hasonló jelzők. De hogy milyen tájolású, a vegyes falazat egész pontosan mit is jelent, azt már nem.

És igen: az ingatlanos érdeke, hogy minél több eladó ingatlan legyen a portfóliójában, ha vevő van, neki édes mindegy, melyiket veszi meg, persze a drágábbnál jobb a jutaléka, de a lényeg, hogy bármelyiket vegye meg. Semmi nem motiválja, hogy pont az én ingatlanomat adja el.

Még egy gondolat: utolsó eladásomnál beírtam a szövegbe is, be is jelöltem, ingatlanos közreműködését nem kérek. Ennek dacára hívtak. De a legpofátlanabb az volt, aki azt mondta, ő nem látta. Pedig szövegesen is ott volt, és be is volt jelölve. Na, aki így hazudik már bemutatkozásnál, abban hogyan bízzak meg?

Virgin Mojito 2022.01.14. 18:22:48

A posztoló meg nem tud helyesen írni, így szerintem 1:1. Már a második mondatban hiba van.
(a posztolást meg még csak életpályamodellnek sem nevezném)

Almandin 2022.01.14. 19:04:04

@Nancsibacsi: Türelmes lakásvásárló sok hirdetést megnéz, ezért nem baj, ha a második oldal aljára kerül. Egyébként azzal lehet előrehajtani, ha ideiglenesen leveszi az ember, vár pár hetet, majd új hirdetésként felrakja.
Amikor én kerestem lakást, simán mentem a huszadik oldalig. Sőt, már akkor elkezdtem nézelődni, amikor még el se adtam az előzőt, mert érdekelt. Így pl. le lehet rövidíteni az eladás és a vétel közti időt is.

#szájbergyerek# 2022.01.14. 21:23:41

A nevében is benne van, hogy "közvetítő" azaz nem kőműves/burkoló/festő/víz- gáz- fűtés- villanyzerelő/ács/asztalos/tetőfedő.
Ennyi erővel a vevőtől is el lehetne várni hogy értsen mindenhez is ha már ingatlant vesz.

Egy majdnem vételem magán hirdetőtől: Képek alapján tetszett, árban is jó. Nézzük meg! Telefon, időpont egyeztetés. Megyünk, körbenézzük, minden szép és jó. A "kedves" tulaj - mikor már érzékelte, hogy komoly a vételi szándék - elkezdett sunyiskodni, hogy "de a beépített konyhabútor meg a gépek nincsenek benne árban" az még x fabatka hirdetésben szereplő áron felül. Mondom nem barátom, csak tizenkét szögből van lefotózva a konyhabútorod és van egy vételár. Tehát annyiért benne van, különben nem fotózta volna le tizenkétszer. Erre azt mondja, hogy jó, akkor azért az árért konyhabútor nélkül meg elviszi a lámpatesteket is! Mondom meg a lónak a f...t, minden marad és ennyit adok érte. Ezek után még volt pofám kb. 5%-ot alkudni. Erre ekezdett hisztizni én meg otthagytam p...ba.

Ne az az, ami ingatlanossal nem csinálhatott volna meg.
Na és igen, rá lehet faragni lefotózott konyhabútorra.

0dzsud0 2022.01.14. 22:04:47

@#szájbergyerek#: "Ennyi erővel a vevőtől is el lehetne várni hogy értsen mindenhez is ha már ingatlant vesz."

A vevő fizet, neki nem kell értenie semmihez. Az eladó az ingatlant adja, neki sem kell értenie semmihez. Ha a feleknek így is megfelel, az ügyletet megkötik. Ha nem, akkor jöhet egy hozzáértő. A probléma az, hogy nem hozzáértő jön, hanem csak egy ingatlanos, aki nem ért semmihez, de betolakodik az eladó és a vevő közé, hogy fizessék meg őt is a az elrabolt időért és a téves információkért, vagy egyenesen hazudozásért. Ezzel van probléma. Ha legalább annyit tudna, hogy szükség esetén ő hív helyettem egy kőművest/burkolót/festőt/víz- gáz- fűtés- villanyszerelőt/ácsot/asztalost/tetőfedőt, aki a lehető leghamarabb rendelkezésre áll, akkor oké, de enélkül csak annyi a funkciója, hogy vele együtt már hárman vagyunk.

2022.01.14. 22:26:01

Adtam is és vettem is több lakást. Személyes véleményem hogy a legtöbb kozvetitovel csak többen vagyunk.

tlantos 2022.01.14. 22:33:21

Nincsenek. Ha magad hirdeted, húszbol 19 ingatlanos lesz. Akkor is, ha kifejezetten nem kérsz belőlük.
Fénykép nélkül hirdettek meg a volt lakásom. 1 héten belül elment. Felfelé volt alku.

arthurthedent 2022.01.15. 08:46:36

@0dzsud0: "de enélkül csak annyi a funkciója, hogy vele együtt már hárman vagyunk."

Na, pontosan. Vettem egy házat, csere volt. Az ingatlanos kapott vagy hatszázezer forintot. Ketten voltak, kiskosztüm meg nyugalmazott rendőr. A rendőr elmagyarázta, hogy a rági fa ablakok miért jobbak az új műanyag ablaknál, a kiskosztüm meg mosolygott.

Mondtam nekik, hogy magyarázzák már el az ügyfelüknek, hogy ez egy csere, ha én is ingedek ötmillióat meg ő is enged ötmilliót, akkor ugyanott vagyunk. Hát ezt nem sikerült két hét alatt elmagyarázni a másik félnek.

Amikor megyünk az ügyvédhez, akkor odajön a nyugalmazott rendőr, hogy hát a másik fél nem meri mondani, de szeretné, ha kevesebb kerülne a szerződésre. Mondtam neki, hogy nagyon szuper, mikor már hetek óte le van fixálva a bankkölcsönöm, pont jókor jut eszébe. :(

Az ingatlanközvetító pusztán dekoratív célokat szolgál, de arra meg drága. :(

arthurthedent 2022.01.15. 08:57:30

@#szájbergyerek#: "A nevében is benne van, hogy "közvetítő" azaz nem kőműves/burkoló/festő/víz- gáz- fűtés- villanyzerelő/ács/asztalos/tetőfedő."

Bemégy az autószalonba és megkérdezed, hogy mi a különbség a tiptronic és a multitronic váltó közt és ha nem válaszol, akkor kisétálsz. Pedig egy lakóház azért egyszerűbb.

Elmégy a haverral használt autót nézni, ha a havernál nincs rétegvastagság mérő, akkor megkérdezed, hogy mi a csodának jött egyáltalán?

Most már van hőkamerám, de azért jól jött volna pár éve, de persze az egész ingatlanirodának nem volt. Vagy egy lézeres távolságmérő, hogy amikor megkérdezed, hogy "és ez a szoba mekkora is", akkor meg tudja mondani. Vagy... nedvességmérő, az csak pár ezer forint. Hogy amikor azt mondja a kuncsaft, hogy "á, egyszer régen leázott", akkor mondhasd, hogy "nem öreg, ez most is ázik".

Egy normális nagy látószögü objektív használtan cirka 600 000, a fényképezőgép dettó, a vaku mittudomén 100 000. Aki magánzó vegyen magának szerszámot.

2022.01.15. 09:50:48

@0dzsud0: Maximálisan egyet értek a riportban leírtakkal. Nem így volt ez 30 évvel ezelőtt.

#szájbergyerek# 2022.01.15. 11:15:48

@1245:
Pont azt ecseteltem, hogy ebben az esetben nem volt ingatlanközvetítő.

#szájbergyerek# 2022.01.15. 11:26:38

@0dzsud0:
Igen egy ideális világban. A mesteremberek csak arra várnak, hogy megvásárlandó ingatlanokat szaglásszanak körbe. Nincs elég munkájuk és le kell hajolni az apróért is. Ja nem ...

#szájbergyerek# 2022.01.15. 11:31:15

@arthurthedent:
Mondjuk megnézném az ingatlanos meg a tulaj arcát amikor odamegy valaki mindenféle mérővel meg szerszámokkal.

József Gönczi 2022.01.16. 08:56:00

Sajnos nagyon sok igazság van abban, ami az írásban szerepel és addig, amíg nem szabályozza a Hatóság ezt a piacot, ez így is marad. Sok a kókler és a szerencsevadász.
Az érem másik oldala az, hogy furcsa ezt pont egy magát újságírónak (nevezzük inkább a többséget véleményosztónak) hívó tollából olvasni, amikor az ő "szakmájuk" pont ebben a cipőben jár.
Az pedig már egészen személyeskedő véleményem, hogy mennyire hiteles az adott véleményosztó, ha egy egész szakma kapcsán általánosít. Mintha azt írnám, minden újságíró unintelligens paraszt. Pedig most én nem mindegyikre gondolok.

arthurthedent 2022.01.16. 11:16:59

@József Gönczi: "Az érem másik oldala az, hogy furcsa ezt pont egy magát újságírónak (nevezzük inkább a többséget véleményosztónak) hívó tollából olvasni,"

Mikor mondtam, hogy újságírtó vagyok?! Soha nem voltam és soha nem is leszek újságíró. Sok minden voltam már életemben, esősorban mérnök, számítógépes csávó, programozó, de újságíró soha nem voltam.

"mennyire hiteles az adott véleményosztó, ha egy egész szakma kapcsán általánosít"
Ez a mondat nem azt jelenti amit gondolsz, de mindegy. Nem általánosítottam. Olvasd el, ott van a cikkban, hogy "biztos vannak jó ingatlanközvetítők", nem mondtam, hogy mind kókler. Csak azt, hogy sok a kókler.

Pontosan ugyanazt, amit te, amikor azt írod, hogy "Sok a kókler és a szerencsevadász".

Sződy Zsuzsa 2022.01.16. 14:33:02

Ne haragudj de ki kérem magamnak ezeket a sorokat én és a kollégáim nevében! Nem tudsz semmit!

arthurthedent 2022.01.16. 16:49:06

@Sződy Zsuzsa: Konkrétan miben nem volt igazam? Tudnál mondani egy dolgot, ami nem igaz és amire tudnál hozni valamiféle érveket vagy bizonyítékokat?

Amikor kimégy megnézni egy ingatlant akkor megnézed, hogy milyen vezeték van a falban vagy megkérdezed? Tudod, hogy a víz vascső vagy ötrétzegű csővel van szerelve? Csinálsz kívülről is képet az ingatlanról? Hány embernek kell megmutatnod az ingatlant mire lesz vevő? Van hőkamerád? A tetőgerendákat meg szoktad nézni? Tudod hogyan lehet felismerni a kondenzációs kazánt?

Mert ha igen, akkor ez a cikk nem rólad szólt, hanem a sok száz ingatlanos közül a többségről.
süti beállítások módosítása