wagmg

wagmg

TV Sorozatok 2.

2020. december 28. - arthurthedent

Akkor folytatom is a TV sorozatok ajánlót. Ábc sorrendben, angol címmel, spoiler mentesen.

Ismét néhány többé-kevésbé nézhető sorozat. Hátha valamelyiket nem ismerted...

Beforaigners

Szóval igen, ez norvégul van, ami egy nagyon vicces nyelv. Legalábbis nekem az volt. Angol felirattal néztem, de gondolom magyar felirat is található hozzá. A témát nem akarom lelőni, szinte bármit is mondanék az spoiler lenne. Annyit azért fontosnak tartok megjegyezni, hogy kicsit félve mentem neki, attól féltem, hogy itt most jól meg leszek nevelve, kapok egy adagot a fehér ember kötelező bűntudatából, de az alkotóknak sikerült elkerülni ezt a csapdát. Jópofa, aranyos, helyenként vicces, van egyfajta hangulata, remélem folytatják majd, de azért nem olyan nagyon-nagy durranás. 

 

Beforeigners előzetes... kicsit talán spoileres az előzete... vigyáztam!

Better Call Saul

Amolyan erkölcsös zsivány, simlis ügyvéd történet. Sokkal többet vártam tőle, az ügyvédek rengeteg vicces dolgot tudnak csinálni amikor szélhámoskodnak (azaz mindig). Valahogy nem sikerült mindent kihozni a történetből. Ráadásul az első részekben folyamatosan azt vártam, hogy valami nagy dolog történik, nagyobb, mint amit valójában kaptunk. Szuperhősökhöz vagyunk szokva, világmegmentéshez, ehhez képes ez a történet kicsit hétköznapi. 

Mondjuk akinek bejön ez a stílus, annak érdemes megnézni, ha az első egy-két rész bejött, akkor végig lehet nézni, én eluntam.

Beyond Westworld

A régi "Westworld" film utáni régi sorozat. Ez nem az új sorozat, sem stílusában, sem hangulatában, sem pedig a technikai színvonalában nem hasonlít a mai sorozathoz. Nosztalgiafaktora az van, fiataloknak valószínűleg felesleges időt vesztegetni rá.

The Big Bang Theory

Volt egyszer egy csapat, akik csináltak egy sorozatot az eminens csávóknak. Olyanoknak, akiket a természettudomány, a technika, a mérnöki dolgok, a sci-fi érdekelt. Vicces volt, találó, nézhető. A feszkó szításának érdekében behoztak egy "szomszéd csajt", egy üresfejű libát, egy csinos pincérnőt. 

Addig nyúzták a történetről a bőrt, amíg bele nem fáradtak. Bölcsészek akármennyire is érdeklődnek a tudomány iránt véges számú tudományosan korrekt viccet tudnak kreálni, ez nem igényel bizonyítást. 

Így aztán egyre több csajt hoztak be a történetbe, elkezdtek aranyosak lenni, meg akarták mutatni az "emberi" oldalát a történetnek, család, szeretet, gyerekek, ilyenek. A végén az eredeti történet oszladozó hullájából kinőttt egy romantikus sitcom, amit akkora már egy ideje nem néztem. Ha nyálas csajos sorozatot akarok, van másik, de engem persze a geek/nerd világ érdekelt.

Nem voltam ezzel egyedül, a végén be is fejezték a sorozatot. Úgy látszik néha túl későn van vége egy-egy sorozatnak, de sebaj, nem kötelező nézni. Valaha nagy volt, valaha menő volt, azokat az évadokat érdemes újranézni.

Említést érdemel a sorozat spinoffja a "Young Sheldon", abban még van lendület.

Black Books

Nem vagyok rasszista, de ha kocsi, akkor német, ha kenyér, akkor magyar és ha humor, akkor angol.

Nos, fogtak három standupos arcot, két pasass meg egy csajt. Összerakták őket egy sitcom-ba, az eredmény fergeteges. Minden részét legalább ötször láttam, de még így sem unalmas. Jó dumák, jó arcok, néha realista, néha az abszurdba hajló poénok.

Ezt a sorozatot gyakorlatilag kötelező megnézni.

Amikor Manny leül a zongorához, azon berosáltam...

Black Mirror

Sci-fi antológia, azaz nem is igazán sorozat. Vannak nézhető epizódok, de elég felejthető az egész. Nem olvastam mit írtak róla a kritikák, de egész biztos vagyok benne, hogy sűrűn használták a "kérdését boncolgatja" és az "elé tart görbe tükröt" szófordulatot. Az ilyen sorozatokat egyébként érdemes kerülni ha szórakozni akarunk.

Mondjuk ha nincs más, akkor meg lehet nézni, bár akkor inkább kitakarítom a garázst.

Black Summer

Volt egyszer egy vicces zombi sorozat a "Z Nation". Az alkotók kivették belőle azt, amiért érdemes volt nézni, az abszurdat, a furát, a humorosat és a maradékból csináltak egy spinoff sorozatot. Már többször próbálkoztam vele, de az első évad első epizódjával még nem végeztem. Nehéz nézni, de aki szereti a zombis sorozatokat, annek bejöhet.

Blackadder

Ah, blackadder, azazhogy fekete vipera. Nagyon jó humor és hogy-hogynem hát persze, hogy angolok csinálták. Van egy időutazásos epizódja is, de gyakorlatilag az összes része jó. Ötévente újranézhető.

Blackadder, az időutazásos epizód, a sorozat méltó lezárása

 The Blacklist

Amolyan kémes, krimis, kalandos sorozat. Még mindig megy, jó sok évad, komoly rajongótábor. Az alapötlet jó, a színészek jók, a megvalósítás ötletes. A végére sajnos eléggé ellaposodott, eléggé nyúlós lett és a főhősnő nagyon túll lett erőltetve, de az első jó néhány évad igencsak nézhető.

A valósághoz persze semmi köze, rendőrök meg nemzetbiztonsági szakértők kacarásznak rajta, hogy a karakterek mit meg nem engednek maguknak, de ez ilyen, könnyed, vicces, mégis izgalmas történet, mese, szórakoztatás. Nem kell élethűnek lennie.

Blandings

Humor, jó, angol. A nagyon angol. P. G. Wodehouse nyomán, akinek a könyvei jók bár kissé sablonosak. Wodehouse amolyan angol Rejtő Jenő, vicces ponyvát írt az angol főrendek életéről. Hatalmas dumák, frenetikus karakterek, csavaros, de mégis egyszerű történetek. 

Sajnos az első évad után lecserélték a butlert (főinast?) játszó Mark Williamst, ami hatalmas veszteség, de azért a második évad is nézhető.

Blue Bloods

Amerikai rendőrfamília, három generáció. Nagyon erkölcsösek, nagyon bölcsek, nagyon jó zsaruk, gondosan járnak a templomba és gondosan imádkoznak minden étkezés előtt. Salátát esznek és annyi töményet isznak hozzá, mint a Dallaszban. Komolyan, én figyelem őket egy ideje, szerintem mindegyikük súlyosan alkoholista, de ez valahogy elsikkad mint James Bond esetében.

Ez az, ahogyan a jó embereket elképzelik az amerikaiak. Izgalmas sorozat... vagyis nem, bosszantó, mérgesítő, ez a helyes kifejezés, nem izgalmas. Valamiért azért mégis végignéztem, a csoda érti.

Bob's Burgers

Amerikai rajzfilmsorozat. Nézhető. Stabil színvonal...

Bones

Lezárult sorozat egy humán antropológusról (csontok), aki gyilkosságok kinyomozásában segíti az FBI-t egy férfi ügynökkel. Az "ahogyan azt móricka elképzeli helyszínelők" életérzés meglovagolása. Az ember nézi, helyenként üvölteni lenne kedve, mégis nézi.

A férfi főhős katolikus, hisz istenbe, a női főhős tudós, ateista, a szerep szerint valami hatalmas nagy zseni meg IQ bajnok. Állandóan előjön a vallás meg az istenhit téma, ahol aztán az ateista csaj olyan ostobaságokat nyom, hogy az ember zsebébe kinyílik a bicska. Mindig kiderül, hogy a katolikus izomember sokkal racionálisabb, sokkal ésszerűbb, sokkal moderáltabb nézeteket vall mint a félig autista zsenilány. Az ateista csodatudós, aki iszonyatos baromságokat beszél a tudományról, a racionalizmusról, az ateizmusról.

Az egész nem más mint egy vallásos emberek által vallásos embereknek készített nagy szalmabáb érvelés. Jól levitatkozzák az ateisták olyan állításait, amiket ők valójában soha nem is mondtak. Frappánsnak tűnő riposztokkal, amire senki sem mondja, hogy "öreg, ez baromság, marhaságokat beszélsz, ez nem igaz".

The Borgias

Történelmi, kosztümös film. Nagyon-nagyon-nagyon profin meg van csinálva, nagyon-nagyon-nagyon látványos, eléggé korhű (amennyire én értek hozzá), kemény, hiteles, izgalmas. Ha csak egy történelmi folmsorozatot nézel meg, akkor az a "Rome" című BBC sorozat legyen... de ha kettőt, akkor a "The Borgias" legyen a másik.

Piszok jól eljátszott pápa... 

Boston Legal

Na igen, az idős Kirk Kapitány és a fiatal Reddington felejthetetlen örömjátéka.

Aki nem értené: ez a "The Blacklist"-ben Raymond Reddingtont játszó arc egy korábbi sorozata, ahol együtt játszott a Star Trek TOS Kirk kapitányát játszó taggal. És igen, a Star Trekből itt van Odo is. Igen, tudom, hogy ezeket az embereket nem így hívják, de nekem Odo mindig is Odo marad, Kirk az Kirk és Raymond "Red" Reddington meg mindig is Reddington marad... esetleg Alan Shore.

A sorozatot a frappáns visszavágások, a géppuskatűzként pergő körmondatok jellemzik. Nem tudom mennyire jön ki magyarul, de angolul szinte hipnotikus hatású ahogyan Alan Shore meggyőz az igazáról. Hip-no-ti-kus...

A Boston Legal amúgy a "The Practice" ügyvédes sorozat spinoff-ja, de azon túlnőtt, híresebb, nagyobb lett. Sokáig nem is tudtam, hogy a "The Practice" létezik, aztán amikor azt néztem nagyon kellemes volt, amikor a két történet összeért. Fordítva néztem, előbb a "Boston Legalt", aztán a "The Practicet" úgy talán még élvezetesebb, volt.

Alan Shore érvel... hűűű...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3916179622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása